16 Ağustos 2016 Salı

11-IZLANDA





 ICELAND(IZLANDA)
 Alti yanan,ustu donan ulke.

103.00kilometrekarelik yüzölcümü ile Türkiye'den 7.5 kat daha kücük bu ülkenin nüfusu ise 320.00.Bunun 150.000'i baskente yasiyor. kabaca kilometrekareye uc kisi dusuyor.

Ben bu ulkede en cok surekli degisen cografi sekilleri, renkleri  bir de   bulutlari cok sevdim.Cimenle kapli kayalik daglar, ciplak siyah volkanik kayalar,bataklik alanlar,birbirine adeta kaynasmis taslik araziler,coller, buzullar ... bicakla kesilmis gibi farli cografi sekil ve farkli renkler  yanyana.
Yaz oldugundan sanirim bu kadar berrak gokyuzunun birde Mongolya'da gormustum.Hele o bulutlar beni buyuledi.
Belki de bu  ulkenin en cok insanlarini sevdim.Bu kadar guleryuzlu,yardimsever,sabirli ve kibar insanlar da kalmis mi diye dusunmeden edemedim.
Sanirim adada yasadiklarindan fazla degisime ugramamaislar ama bu kadar turist gelirse yakinda bunlar da degisir.
*Evet bu   digerlerine benzemeyen bu ulkeyi ve insanlarini cok sevdim ama  sadece gezmek icin gidebilirim.Kal deseniz en fazla on gun dayanabilirim.Tum kisin karanlik gectigini hayal ediniz.
Ne derseniz deyiniz, ulkem tum sorunlara ragmen yasanasi ulkelerden biri.
Evet sistem,adalet  yok.Cok kotu yonetiliyoruz. hep kotu yonetildik.Evet insanlarimiz genelde  biraz sahtekar,biraz hirsiz ,biraz yalanci ama soguk bir millet degiliz.Egitim duzeyimiz hala cok dusuk.Muhtesem tarihi ulkeyi tas yiginina cevirdik .
En onemlisi de Avrupa gibi emeklilik yasimiz ,olume yakin yas degil.Calismamiza gore memurlar iyi para aliyorlar.Avrupa'da insanlarin calismaktan pestilleri cikiyor.
Cok hal etmemiz gereken sorun var.Ben de biliyorum.Ama dort mevsimimiz   cok cesitli ve lezzetli yemeklerimiz,sicak kanli insanlarimiz  yeter.
Zaten bana gore yasanmasi en keyifli ulkeler,Akdeniz ulkeleri. Californiya haric bedeva Amerika'yi bana verin yasayamam.
* Yazdigim bircok yazi silindiginden tekrar tekrar yazmak zorunda kaldigimdan cok zaman harcadim.her defasinda baska bilgisayarda yazdigim icin imla  hatalarini ve eksik harfleri gormemezlikten geliniz.

VIZE
Avrupa birliği üyesi olmamasına rağmen, Schengen bölgesinde yer aldigi icin ve ulkemizde elciligi olmadigi icin vize  için Ankara’daki Danimarka Elciligine  şahsen başvuru yapmanız gerekiyor. Veya shengen vizesi ile de gidebilirsiniz ama gitmeden iyice sorunuz.
Yesil pasaporta vize yok.

TARIH:

8.Yüzyılda Norveçlil tarafından keşfedilen adaya ilk olarak 9. ve 10. yüzyıllarda Norveç’ten gelen  Vikingler yerleşmişler ve adadaki buzullar nedeniyle buraya buz ülkesi (island) adını vermişler.
 1944 yılında Danimarka’yla bağlarını kopararak bağımsızlığını ilan etmiş.
COGRAFI YAPISI

Kuzey kutup dairesinin altında olan İzlanda, Kuzey Amerika ile Avrupa kitalarinin,   Atlantik okyanusu altinda sürtünmesi ile olusmus bir ülke.   Iki plaka birbirine her yıl 2 cm yaklaşıyor.
Volkanik bir ada olduğu için ülkenin  yarisindan fazlasi kum ve cakil taslarinin olusturdugu  collerle ,%12’si  buzullarla kapli.Yine %12’si  volkanlardan akan lavlarin olusturdugu kara kayaliklarla kapli.
Adadanin her tarafinda aktif ve sonmus  volkanlar  ve termal kaplicalar var.
 Eriyen buzullardan selaleler,nehirler,goller olustugundan nereye bakarsaniz su gorebiliyorsunuz.
Kraterler,Fiyortlar,Gayzerler,selaler ile gezilmeye en deger ülkelerden.Kesinlikle  baska bir ulkeye benzemiyor.Cok ozel.

adanin guneyi haric her tarafinda dalgalar cok derin girinti ve cikintilar olusturmus.Gezerken ana yoldan sik sik iceri girmeniz gerekiyor.

Ulkeye agaclar ve hayvanlar sonradan getirilmis.Agaclar denizin tuzlu suyuna maruz kaldiklarindan olanlarin da  boylari  uzamamis.
Ulkenin her tarafinda en cok at ve koyun goreceksiniz.

IKLIM: En kuzeye dogru olan ulkelerde yaz mevsiminde  gunes batmadigindan 6 ay  hep gunduz oluyor.Kis mevsiminde ise gunes dogmadigindan  6 ay hep gece oluyor.

Bir kuzey ulkesi olan Izlanda da da
Yaz:Mayis 15-Agustos 15 arasi   gunes batmiyor. Neredeyse 22 saat hep aydinlik.
 yazin gunes, gece 11 gibi oylesine batiyor.Hava alaca karanlik oluyor.Sabah erkendende yine hava tam aydinlik oluyor.

Aslinda bu durum ,bu ulkeyi  yazin gezenler icin buyuk avantaj ama ben bu duruma cok zor alistigimdan uykusuzluk sorunu yasadim.
Kis: En uzun gece olan 21 araliktan bir ay oncesi ve bir ay sonrasi  en karanlik dönem.Gunes  hic dogmuyor sayilir.Hava 11 gibi alaca seklinde aydinlaniyor.Saat 16 gibi tekrar karariyor.

Ayrica Gulfstream(Sicak su akintisi) oldugundan kutup dairesine yakin olmasina ragmen iklimi yumusak.

 aurora borealis -Kuzey isiklari:Ekinoks zamanlarinda görülme ihtimali cok daha yüksek oldugundan en iy gorulebilen dönem;Eylül-Mart arası.

 kuzey isiklarinin,yağışsız, bulutsuz ,karanlik,soguk  bir hava da   issiz  ortamlarda  gec saatlerde(Genelde 22:30-3:00) görülme olasiligi daha yüksek.


 YASAM:
Balikcilikla ve turizme ile  gecinen ülke. Okyanusun ortasinda oldugundan ve göc almadigindan dili ve gelenekleri degismeden günümüze kadar gelmis.
Evler:
İzlanda’nın  eski geleneksel evleri çim damlı  ve ahsaptan yapilmis.
 Kis ulkesi oldugundan artik genelde bahce icinde tek katli en fazla iki veya uc katli evler yapmislar.
Evlerin damlari genelde beyaz etermit ile kapli oldugundan kar yagmis gibi gorunuyor.Cogu evin de duvarlari renkli etermitle kaplandigindan cok sevimli bir göruntu olusmus.
Genelde  buyuk sehirlerde ki cok az olan yuksek binalar ofis olarak kullaniliyor.

-Yer altindan gelen  sıcak su kaynakları Jeotermik santraller aracılığı ile ısınma ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılıyor. Evlerin neredeyse tamami sicak su ile ısınıyor.Bazi yollarin altindan sicak su borulari gectiginden kisin kar birikmiyor.
 -Ulkede sadece patates ve havuc yetistirilebiliyor. Onun disinda ki tum ekilir alanlarda kis icin hayvan yemi ekilmisti.Otlar modern tarim aletleri ile toplanip renkli naylonlara sariliyor.Tarlalarda bu renkli naylonlara sarili ot balyalarin göruntusu cok guzel.Sanki tarlalarda kocaman cicekler acmis gibi görunuyor.
 -Bol yunlu besili koyunlari ve enine uzun ,yeleli farkli renklerde atlari her yerde goreceksiniz.Bunun disinda keci,inek,tavuk,ordek ve kaz da besliyorlar. 
At eti yoyorlar ama at oldukten sonra kesiyorlarmis.
Disariya at eti degil atin kendisini satiyorlar.
Anne ve iki yavrusu olarak uc koyun birlikte yayiliyorlar.Kalabalik olan grup ise baba ve diger cocuklar.
 -Alkol  yaygin.Ben de bu ada  insanlarinin bu hava kosullarinda ozellikle kisin nasil yasayabildiklerini merak ederken karsilastigim ve uzun suredir burada yasayan Turk'un soyledigine gore sakinlestirici cok kullaniyorlarmis. Intihar olaylarinin da fazla oldugunu soyledi.


PARA:
Para birimleri Izlanda Kronu(ISK) 
1 euro=135 K
1000K=8Euro
Gordugunuz kron ucretini 40'a bolerseniz yaklasik Turk parasi degerini bulursunuz. 

YEMEK:
Ulkede birsey yetismiyor ki ulusal yemekleri olsun.
 -Kjotsupa:Kuzu eti ve sebzelerle pisirilen corba.Denemek nasip olmadi ama
-Iceland baligini cok begendim.Kubugu ile haslanmis patates ile servis yapiliyor.Patatesi  de tereyag ile yiyorsunuz.
- Crowberry:En cok tuketilen meyva.

EKONOMI:
-Emeklilik yasi burada da 67.
-Ögretmen maasi 2500€-3000€ arasinda.Doktor maasi 9000€´dan basliyor.
-hersey ithal edildiginden fiyatlar korkunc.


Yarim kilo buzlu camekandan cikmis havucun fiyati 500K=4€.
Bir kilo inek eti 20-30€.
-Koyun yununden bir kazak 150-250 euro.tek parmakli cok basit koyun yunu eldiven 30 Euro.Yine  bir saatte cok rahat orulebilen cok basit bir bere (fes)35 euro.


  -Gunluk   normal arac kirasi 50 eurodan basliyor.
Karsilastigim Turk aile 10 gun icin jeep kirasi 6000tl odemisler.Icinde yatiyorlardi.karavan  bile kiralayabiliyorsunuz.
-Ayrica  cadir, uyku tulumu v.b kiraliyabiliyorsunuz.
-Kampta cadir kurmak isterseniz,tek kisi kalma ucreti ortalama 1500K=12 euro.

-rafting ucreti100€.

DIL
 İzlandaca, eski  Norveççce, İsveççe ve Danimarkacanın karisimi .Diğer İskandinav ülke insanlari birbirlerini anliyorlar ama Izlandacayi anlayamiyorlar.

Bazi harfler birleserek yeni harfler olusturmus.
Þ,þ-Æ,æ gibi.Bazi harflere de  kuyruk takilmis.Ð,ðgibi.
a,e/u/o/y harflerinin tepelerine kuyruk takarak da  kullaniyorlar;
foss-şelale
jökull – buzul, 
 vík – koy


Okuma yazma oranı %99. Sadece uzak ciftliklerde yasayanlar haric ileri derecede Ingilizce konusuyorlar.



DIN
Ulke halki Pretostan.Cok azi katolik.Dindar degiller. Kucuk yerlesimlerde sadece bir tane kucuk bir kilise var.Buyuk yerlesimlerde buyukce kilise oluyor.



ULASIM:
A-Izlanda'ya ucabileceginiz en uygun hava yollari:
Türkiyeden direkt ucus yok ama istediginiz ülkeden  fazladan bir-iki  ülke daha gezerek ucabilirsiniz.

1-Wizzair(Budapeste merkezli).En ucuzu .Direkt Polonyaýa ucusu da var.Ama  sadece koltugunuzun altina koyabileceginiz 32x25x42 boyutundaki canta ucretsiz. Bunun disinda  ucak icine cabine alabileceginiz 56x45x25 boyutlu canta icin 16€ ekstra öduyorsunuz.Ama  her iki durumda da yaniniza tek canta almalisiniz.
Benim gibi durumu anlayamayan yolculardan  havaalaninda ikinci canta icin yuksek ucret almak icin  bir tuzak. 

Ayrica "check- in" i internetten kendiniz en az kalkistan bir gun once yapmalisiniz.Havaalaninda yaparsaniz ekstra 10€ fazladan öduyorsunuz.

daha buyuk cantalara  icin daha fazla ucret aliyorlar ama onlari ucagin icine vermeniz gerekiyor.

2-Germania air /airberlin 
3-Wow(En uygunlarindan ,rejkavik merkezli,izlanda hava yollari,sadece yazin ucuslari var.)
     Berlın→Reykavık(wow  alman hava yolları, 150€)
4-Norwegian air(Norvec hava yollari)
Bergen→İzlanda ,norvey havayolları, pazartesılerı çok ucuz.
5-Atlantic(Danimarka merkezli)
6-SAS:Scandinavia air.Karisik,Danimarka,stocholm v.b merkezli
7-iceland air
8-Raynair
9-easyjet
10-Greenland air
1-      
2- 

3- 
Erinmeyiniz.Arastirdiginizda fiyatlarin cok farkli oldugunu göreceksiniz.
Ben Almanya-Bremen'den direkt "Germania air"ile tek yön Reyjavik'e 100euro'ya gittim.Donuste reyjavik'ten polonya-Gdansk'a bilet parasi 50 eoro+ cabin bagajim icin fazladan 16euro odedim.
Havaalnina gidince elimde kucuk el cantam oldugu icin,ikinci canta sayildigindan 20 euro daha istediler.Yaninda bagaji olmayan bir bayan yolcu kucuk cantami check-in'den gecirdi.Bir polonyali cocukta ucagin icine gecirdi.Yani ben ucaga tek canta ile girmis oldum ama zor oldu.
1

B-Ulke icinde Ulasim: 
-Farkli büyüklükte  98 havaalanı var.Kucuk ucaklarla yolcu tasiniyor.
1 nolu,cift seritli otaban, adanin cevresini dolaniyor.Bazi gorulecek yerlere bu yoldan iceri girip cikmaniz gerekiyor.O kadar.
-Ülkede tren ve metro yok.

-Otostop: Benim gibi otostop yapmaktan cekiniyor olsaniz   bile burada kesinlikle deneyiniz.Tek yoldan o kadar arac geciyor ki cok rahat bulabiliyorsunuz.
Yalniz hakli olarak tatile gelmis kisiler, yoldan insan almak istemiyorlar.Genelde kampta veya gaz istasyonlarinda gidenlerle kunusup gitmeniz daha mantikli ve kolay oluyor.
Yine  arac icinde iki kisi bile olsalar, esyalarini koyduklarindan yer kalmiyabiliyor.O nedenle tek veya en fazla iki kisi otostop yapabilirsiniz.
Yol boyu otostop yapan ozellikle genclerle karsilasacaksiniz.

KISA KISA

-Ulkenin ordusu yok.Gezdigim surece polise de rastlamadim.Herkes kurallara uyuyor.
 -Cok guvenli ulke.Neyini kaybederseniz,kaybettiginiz yerde buluyorsunuz.
-Almanya ve diger Avrupa ulkelerinde cantami birakmakta cok zorlandim.Hele Turk oldugumu ogrendiklerinde hakli olarak Turkler dahi almak istemediler.
Buraya henuz Musluman teroru gelmediginden,bombalar patlamadigindan  hic sikinti cekmedim."Cantami size birakabilir miyim?" dedigimde "Tabii suraya koy"dediler.Ben de utandigimdan "Ya birisi calarsa.Iceriye koymaniz mumkun mu?" diyemedim.Adamlar ,acikta ki baskasina ait bir cantanin alinabilecegini dusunemiyorlar.Umarim hep boyle kalirlar.

-Benim gibi tasidigi makinanin sadece hamalligin yapmiyorsanuz,fotograf cekmek  icin cennet gibi ulke.


-Genelde sismanlar.Sanirim cok paket urunleri ve tatli yediklerinden.genc kizlari cogu bile etine dolgun ama guzeller.
Genelde altin sarisi saclari cok guzel .Ama sari kas ve kipriklerinden kendileri de rahatsizlar ki cogu  tato yaptirmis.(Kasli gozlu cok guzel Iran kizlarinin yaptirmasina anlam veremiyorum.)Haklilar da.Bazi erkeklerin sari gur kaslari bana cok farkli geldi.
bebekleri sari papatya gibi.Sevmeye doyamadim.


-Ilk dort gun hic kedi ve kopek gormedim.Olmadigini dusunmeye baslamistim ki tum kopeklerin 
  tasma ile gezdirildigini ogrendim.Zaten  opekleri havlamayi bile bilmiyorlar.Kediler de evdeler.
- Unlu  muzik sanatcisi Bjork Izlandali. 

-Genelde dis ulke olarak Norvec'e elektrikci olarak calismaya gidiyorlar.
- evlere  jeotermalden giden sicak su bazi yollarin altindan gectiginden   kisin kar tutmuyor.Yine jeotermal ile isitilan seralarda meyva ve sebze yetistiriliyor.
ADAYI GEZMEK

Hizli gezecekseniz en az bir hafta,kapsamli gezecekseniz en az 15 gun gerekli.
Kesinlikle buralara gelmisken adanin etrafini turlamadan geri donmeyiniz.
Aklinizin alamayacagi kadar pahalli ulke.Gitmemek icin bahaneniz hazir diye hemen sevinmeyin .Her ulkede oldugu gibi bu pahalli ulkeyide  cok ucuza gezmenin yollari var.

1- en fazla bes kafadar arkadas 2016 fiyatlari ile hersey dahil 2500-3000TL cebinize koyuyorsunuz.
 Not: Gidis ve donuste hangi ulkeden aktarma yapacaksaniz,o ulkeyide gezme firsatini kacirmayiniz.Bana gore giderken Almanya veya danimarka'yi donerken Polonya'yi gezebilirsiniz.

2-15gunluk gidis ve gelis biletlerinizi onceden internetten  cok ucuza  temmuz  veya austos ayi icin satin aliyorsunuz.Hemen internetten  en uygun havaalanindan  veya sehir merkezinden aracinizi kiraliyorsunuz.

3-Yaniniza kac kisi oldugunuza gore mumkunse bir veya iki tane cadir ve uyku tulumlarinizi ve cok gerekli malzemelerinizi  ve ilk zamanda yiyeceginiz yiyecekleri aliyorsunuz.

4- Cok gerekmedikce Izlanda'dan bir cop bile satin almiyorsunuz.Ben cok abarttim.Hala kendime cok kiziyorum.

5-Kamplarda kaliyorsaniz  cadir icin tek kisilik bilet aliyorsunuz.Kontrol eden yok.Bu pahalli ulkede Turkluk yapmak mecburiyetindesiniz.Veya kamp disi her yere cadirinizi kurabilirsiniz.

5-Aracinizla keyifle  ada turunuzu bitirip guzel ulkenize donuyorsunuz..

Bu ulkeyi arac kiralamadan gezmeniz zor.Otobusler yavas ve sik degil.Araciniz olursa  gezmenin de keyfini cikarirsiniz.
Tekseniz cok rahatlikla otostop yaparak adayi dolanabilirsiniz.Boyle  yapan cok gencle karsilastim.Hatta kaldigim Polanyali bir aile tum adayi otostop ile gezmisler.

Ben otobus ile Selfoss'a kadar gittim.tesadufen  biri Fransiz genc,digeri, annesi Fransiz ,babasi  Ganali  olan Fransa'da yasayan genc  bir digeri ise  Afrikali gencin kiz arkadasi olan  ve  muhendis babasinin isi geregi Amerika'da yasayan Filipinli kiz ile tanistim. araba kiralamislardi.Yola birlikte devam ettik.Bir gun sonra sevimisz Fransiz genc geri dondu.Biz ucumuz yola devam ettik.
Tum israrlarima karsilik ucrete beni dahil etmeyince, ben de gezi suresi kahvaltilarini karsiladim.Ailelerine alacaklari hediyelerin ucretlerini odedim.Gezerken de mumkun oldugunca onlardan ayrilarak gezdim.Dunya tatlisi bu iki gencle o kadar kaynastik ki ayrilirken ikisininde goz yaslarini gorunce ben de cok duygulandim.


Onlar benden daha once  ulkelerine gideceklerinden Reykjavik'e donduler ama ben batiyi gezecegimden donmedim. Bati da  "Snæfellsnes Adasi"ni cok rahat otostop ile gezdim.

Kesin kalmaniz gereken yerlesimler:


-Vik (Olabilir.)
-Skaftafell Kampi
-Egilsstaðir
 -Myvatn Gölu
-Akurayr(Olabilir.)
 -Arnarstapi
 -Þingvellir Kampi



  REKJAVIK
 Hava alanindan sehre gitmek:
Airport---Reykjavik: 50km.
fly bus,Excursions ve baska firmalarin otobusleri ile sehre gelebiliyorsunuz.Sehir icinde BSI' otogarina  gidiyor.
Eger gece geldiyseniz ,gideceginiz otele gore farkli renkte bilet veriyorlar.Sehre varinca biletinizin rengine gore daha kucuk araclarla daigitiyorlar.

Gezi Turlari: Butun turlarin biletlerini turist infodan veya BSI otogarindan satin alabilirsiniz.Ille de ofislerine gitmeye gerek yok.
 En buyuk tur firmasi "Exsursions".
8Sehirde uc tane yuzme havuzu var. Iclerinde  sicak su havuzlarida oluyor.Genelde 6:30-22 arasi aciklar.Giris ucreti 8 euro civarinda oluyor.


Reykjavik sehir ici ulasim:
 Otobus:
BSI: sehirler arasi otobuslkerin kaltigi otogar.Sehir merkezinde sayilir.Genelde özel otobusler kalkiyor.
Mjödd:Sehrin biuraz disinda.Belediye otobusu ile gidiliyor.Genelde sehirler arasi halk otobusunun kalktigi otogar.

Once  turist infodan otobus  guzergahlarini belirten  harita  ve saatlerini bildiren cetveli aliniz.Her yere giden farkli renklerle belirtilmis otobusler var.Ayrica her sehirden cevrede ki farkli kucuk yerlesimlere de giden  otobusler de farkli renklerde belirtilmis.
Alacaginiz otobus haritasindan hangi renkte ki otobusun nerede durdugunu görup ona gore bilet aliniz.Sadec kirmizi renkli hat halk otobusu oluyor.Örnegin;
Reykjavik---Höfn(2218K),Selfossá kadar 1680K.Mjodd otogarindan kalkiyor.
Otobus saatleri cok sik degil.


Ucak:Biri uluslar arasi ,digeri yerel olam  uzere farkli iki havaalani var.
Ornegin Hofn---reykjavik (kucuk ucak,120 euro,1 saat,otobus ise 7 saat suruyor.)


KALMA
 
Bu kadar pahalli ulkede otel ucretleri de cok ucuk.Ama Ulkenin her tarafinda cadir ve karavan kamplari var.Boylece ulkelerinin dogasini da korumus oluyorlar.bana imkan verseler hic otel yaptirmam.

1-Reykjavik Campsite:Sundlaugavegur32,
Futbol stadyumunun yakininda.Cok kapsamli.neredeyse tum gencler burada kamp kurmustu.
Kisi basi 2500K=16€.
Yakininda
2-City hostel:Domotpory kisi basi 4800K.

3-Hlemmur Square hostel:Kisi basi 40.000K=40 euro.
Cok guzel ve merkezi hostel.Cogunluk gecler oldugundan aksamlari muzik  ve eglence de olabiliyor. Odalari genis ve ferah.yataklar sik degil.
hemen kösesinden sehir ici her yere belediye otobusleri kalkiyor.
4-aur house: Buyuk kilisenin asagi tarafinda.
-Bus hostel:Kisi basi domotory 40€.

SEHRI GEZMEK


*Yazdiklarimin cogu silindiginden bazi giris ucretlerini unuttugumdan yazamadim.
* Sehirde daha bircok muze var ama hepsine de gitmeye gerek yok sanirim.

  Sehri sahilden baslayip cember cizerek gezerseniz sirasiyla ;

1-The sun Voyager Sculpture:Metaldan yapilmis modern gemi  maketi..

2-….tepesi: Hemen tirmanabileceginiz kucuk bir tepeAnit var.

3-Harpan Consert Hall:Bal petegi seklinde camdan  yapilmis cok guzel bina.Gunun farkli saatlerinde camlardan farkli isik yansimalari goreceksiniz.Icinde tur firmasi,alisveris dukkanlari,cafe v.b vde var.

4-Eski Liman:Bazen eski gemi de gorebilirsiniz.Yurumesi cok keyifli mekan.Burada da bir tane Turk donercisi var.

 Not:Gorland'a gezi gemisi  tam ters yondeki  daha buyuk limandan kalkiyor
.
  A-Puffin and sea Angling tours: Engey adasina gidiliyor.Bir saat.Tur ucreti 4900K=36€.Heryerde puffin goreceginizden acele etmeyiniz.Bu tura katilmaniza gerek yok.

B-Saga Muzesi:Aklimda kaldigi kadar 15 euro.
Vikinglerin torunlari olan  İzlandalılar, yaklaşık 1000 sene önce yazılmış olan, tarihi Viking hikayeleri olan “saga”larin hikayelerine hala inaniyorlar. 
 Özellikle  uzun kış gecelerinde toplanip ruhlar, periler -Elfler,  görünmez insanlar ve cüceler hakkında birbirlerine öyküler anlatırlarmis.
Bu muzede bunlar  ,balmumu heykelleri ile anlatilmaya calisilmis.
  
5-817+ 2 muzesi(sehir Muzesi):Iceride ortada eski wiking evinin kalintilari var.Saga yazitlari ve cevre ile ilgili bilgiler var.Dokunmatik olarak cok modern sekilde dizayn edilmis.

6- Reykjavikurtjorn Golu:Bu kucuk golun cevresinde
A-Belediye Binasi
B-Parlemento Binasi
7-Eski Mezarlik
8-Tiyatro Binasi
9-Devlet Universitesi
10-The Nordic House:
11-Hljomskalagardur Park:
12- Hallgrímskirkja Katedrali: 9-21 arasi acik.Kulesine cikmak 8 euro.
 Skólavörðustígur Caddesinde olan ve sehrin heryerinden gorulen katedralin  yuksekligi  73 metre.Protestan  katedralin dis yapisi yanardagdan akan lavlar seklinde yapilmis.Adini 17.yy'da yasamis Izlandali sairden almistir.Ici de disi kadar sade.
 1945’te  yapilmaya başlamış, 1986’da tamamlanmış. 

A-Leif Erikson’un heykeli :Kilisenin hemen önünde,999 yilinda  Kristof Kolomb’dan yaklaşık 500 yıl daha önce, Kanada kıyılarından gecip  Amerika kıtasıni ilk kesfeden  İzlanda doğumlu Leif Erikson’un heykeli bulunuyor.
Katedralden asagi dogru indiginizde
 13-Laugavegur  ve hemen devamındaki Bankastræti Caddeleri:En hareketli ana cadde.Uzerinde ne ararsaniz bulabilirsiniz.hediyelik dukkanlar,cafeler,restoranlar,bilet satan infolar ...
A-Durum ve yaninda ki Meze adli (Ayni sirkete baglilar.Bir tane de Limanda var.) Turk restorani var. Sahibinin soruma cevap verecek kadar bile  zamani yoktu maalesef.
B-Penis Muzesi:Shopunda satilanlarda  cok ilginc.
Hemen karsisinda Hlemmur Hostel var.

Arac ile gezilecek yerler:
18 nolu belediye otobusu
ile perlan'a gidip  gidip,diger yerlere yuruyebilir veya otobus kullanabilirsiniz.benim misafir oldugum ev buralara cok yakin oldugundan arac ile bes dakikada vardik.
1- Perlan:Alti tane sicak su depolarinin uzerine kurulmus dev bina.Icinde dukkanlar,restorant,cafe v.b var.En tepesinden sehrin manzarasini seyredebiliyorsunuz.

2-Thermal Beach:Hemen ozel universitenin karsisinda.Yazin giris ucretsiz.Aksam 19'a kadar acik.Bu saatten sonra sicak su havuzlarini bosaltiyorlar.Duslari da kapatiyorlar.
Kisin ucretli. Kesinlikle buraya gitmelisiniz.
Burada  da sicak su havuzu var.Buradan cikip 
Denizin kiyisinda ilik havuza girebilirsiniz.Oradan da cikip denize atlayabilirsiniz.
Duslarda ucretsiz ve sicacik.

3-Kringlan Alisveris merkezi

Buraya cok yakin (Ben bisiklet ile gittim.)
4-Yerel Hayvanat Bahcesi:Sadece adada yasayan fok,at,koyun,keci,inek,kaz,ordek gibi hayvanlari dogal ortamlarinda gorebiliyorsunuz. Cok sevimli.Icinde cocuklar icin guzel bir de lunapark var.

5-Botanik garden


6-lauggardalsholl yuzme havuzu: 6:30-22 arasi acik.Giris 950K=8euro.Acik ve kapali yuzme havuzunun yaninda yedi tane 38-44 derece arasinda sicak su havuzlari var.Cok keyifli.Burayi da cok begendim.ben tabii ki sicak su havuzlarina girebildim.


7-Kamp:Cadiriniz varsa kalmak icin  ideal.Bosuna otellere para dokmeyiniz.Cok da eglencelidir sanirim.Her ulkeden insanla tanisabilirsiniz.




-

GUNLUK CEVRE GEZILERI
  Aslinda yine reykjavik'e geri doneceginiz icin hemen adanin etrafini gezmek icin yola cikabilirsiniz.Donuste de sehri  ve cevresini gezebilirsiniz.Ben oyle yaptim.
MAVI LAGUN(Gunluk)
 Kesinlikle  gitmeyiniz.Dogal degil.1976'da siyah bazalt kayaliklarin arasina jeotermalden alinan sicak   su getirilerek,
 sadece adanin tamamini gezecek zamani olmayan,ozellikle Amerikali ve uzakdogulu zengin turistler   ve benim gibi akilsiz ,meraklilar  icin yapilmis sunni ,tabani beton , turistik  jeotermal kaplica.Ama oylesine reklami yapilmis ki gelenlerin cogu  once solugu burada aliyorlar.
Cok daha guzelini cok daha ucuza Mvyatn  golunde bulacaksiniz.

Lagun ,havalaninin da oldugu volkanik Reykjanes Yarimadasinda.  Ille de gidecem diyorsaniz, bu lagun havalanina yakin oldugundan  ona gore planinizi yapiniz.
Havaalani---Blu Lagun(18km)
Reykjavik---Blue lagun (47km) Sehirden her saat basi  kalkan otobus ile bir saatte varabiliyorsunuz.
Her iki yerden de  de  sadece tek yon otobus uctreti 3.900K.
Lagun 8-23 arasi acik.Giris 50-60euro.(6800K,7500K,8200K).Yer kalmadigindan kesinlikle biletinizi internetten aliniz.Hem 5 euro daha ucuz.
 Eger havlu v.b ekstralar alirsaniz fiyat daha da yukseliyor.Ona gorede kolunuza farkli renkte bileklik takiyorlar.
Ben gittigimde kapida gorevliler cok yogun oldugundan geleni geri ceviriyorlardi.Bir yolunu bulup girdim ama cogu kisiler geri donmek zorunda kaldilar.
Lagunde sauna,ucretsiz cildinize surebileceginiz kil,v.b de var.

 GOLDEN CIRCLE  ROTASI:(Gunluk de olabilir.)
Tur almaniza  gerek yok.Cok pahalli ve istediginiz gibi rahat gezemiyorsunuz.
Bu rotayi en ucuz "Travel Iceland  "tur sirketi goturuyor.Digerlerine gore de daha da fazla yer gosteriyor.(Pingvellir.Geysir,Gulfoss,Faxi,Kerid,Selfoss,Reykjavik)
Hergun 12'de tur var.6 saat suruyor.8500K=64 euro.
Ben buraya ada gezimi tamamladiktan sonra daha yakin oldugundan  bati adasindan  gectim.
Siz isterseniz otobus ile Mosfellsbær(Batida) veya Selfoss'a(Guneyde) gidip oradan otostop ile cok rahat gidebilirsiniz.Selfoss'dan "Laugarvatn(Thingveller parki ile Gulfoss selale arasinda ki yerlesim.)"a da otobus var ama saati gec.Beklemeye degmez.Otostop yapiniz.
Batidan baslayip guneyden donerseniz;

Reykjavik---Mosfellsbear(batida)---Thingvellir(40km)---Geysir(60km)---Gulfoss(10km)
Geyser---Selfoss(65km,guneyde )---Reykjavik(50 km)
Cok gecen  arac oldugundan cok rahat otostop yapabilirsiniz.

1-
Þingvellir (Thingvellir) Millî Parkı :Uneskonun dunya mirasi listesinde.930-1612 yillari arasinda  akustigi iyi oldugundan  insanlar burada toplanirmis.Ilk meclis olarak kullanilmis.
Park gercekten cok etkileyici.Kesinlikle burada kalmaya calisiniz. 
Beni burada en cok devasa siyah kayalik duvarlar buyuledi.

A-Giris-turist info:harite ve bilgileri aliniz.
B-Nehir: Selaleden gelen suyun olusturdugu nehrin kollari her tarafa yayilarak cok guzel bir goruntu olusturmus.Burada ki nehirler cok temiz,berrak ve renkleri  nefis.
Uc yanyana ev ve kucuk kiliseyi gectikten sonra 
C-Slifra:yazdigim fiyatlar silinmis.Iki ulkenin arasinda kalan bu yarikta ki su cok berrak.Aklimda kaldigi kadar snorkel yapmak 80 euro,dalis yapmak(Iki kez) 150 euro.Cok istedigim halde sadece dalanlari seyretmekle kaldim.Cok pahalli geldiginden deneyemedim.Giysi verselerde su cok soguk oldugunu tahmin ediyorum.
D-Selalesi; Siyah kayaliklarin tepesinden dokulen muhtesem selale.
D-Kamp: Giristen 3 km uzaklikta.hemen onunden ki yoldan Geyser'e gidebiliyorsunuz.
óúá

2-
Strokkur -geyser:
Birkac tane sicak  su veya  buharıni  fışkırtan  kükürtlü gayzerlerden en buyugu, 5-6 dakikada bir 20 metre  yüksekliğe sıcak su ve buhar fışkırtıyor. 
3-Golfoss Selalesi: gercekten  cok guzel bir goruntusu var.Cok yakinina kadar gidebiliyorsunuz.

ben buradan ayni yoldan geri dönup reykjavik'e döndum.Ama siz selaleden geri dönup, Geyser'in biraz ilerisinden yol ayrimindan guneye dogru inerek

---Faxi---Ska'lhold---Kerið---Jeotermal enerji Merkezi---Reykavik yapabilirsiniz.
4-
Faxi Şelalesi (Vatnsleysufoss): 

5-Ska'lhold:Ustu cim kapli geleneksel eski ev.
Adanin diger yerlerinde cok gordum.

6-
Kerið Krateri :Kucuk krater.

7-Hellisheiði(Jeotermal Enerji Merkezi):90 derecede ki sicak suyu evlere ulastiriyor.


ADANIN CEVRESINI GEZMEK

GUNEY- South Shore Rotası 
 Genel olarak selaleler ve buzullarin oldugu rota.

Reykjavik---Sellfoss(1680K)
Rekjavik---Hofn(1218K) 
Yol boyu  otlayan koyunlar,atlar goreceksiniz.

VESTMANNAEYJABÆR ADASI:Seljaland  selalesine varmadan hemen once  saga donmeniz gerekiyor.Karsidan selaleyi goruyorsunuz.Denize kadar arac ile gitmeniz gerekiyor.

2-3 saat ara ile gemi var.Tek yon bilet 3200k=10 euro.
benim orada oldugum hafta sonu adada buyuk bir muzik festivali oldugundan gemi biletleri bitmisti.resmen gemiye kacak binmek zorunda kaldim.Sanki tum Izlanda gencleri bu adaya akiyordu.Inanilmaz bir kalabalik.Benden baska birkac yasli daha vardi.
gencler  yiyeceklerini ve  toptan satin aldiklari ickilerini to yanlarinda getirmislerdi.Iciyorlardi ama asla taskinlik yapan yoktu.
Tek gunluk festival bileti 16000K,uc gunluk olani ise 22000K.
Herkes evlerin bahcesinde cadir kurmuslardi.Ickilerini yanlarinda getirmislerdi.
festival alaninin oldugu vadide  de ayni cadirlardan kamp vardi.Biletim olmadigindan festivale giremedim.gece olan havai fisek gosterilerine gidecektim ama otelde uyuya kalmisim. 
Adaya gittigim icin cok mutlu oldum.Bahce icinde ki tek katli evlerin cogunun  damlari ve duvarlari eternit ile kapli.Adanin cevresinde muhtesem manzaralar var.
 Adada kucuk bir havalani,universite  hersey var.

Yakin zamanda yeni bir ada olusmus.Denizden yukari cikan kayalik ada yesillenince cok guzel bir goruntu olusturmus.

 TARIH:1627 yılında , Cezayir asıllı Türk korsanlar, Kucuk Murat reis  komutasinda  adaya cikip  26 gün boyunca işgal ediyorlar.400 esir ve ganimetlerle Cezayir'e geri donuyorlar.
Cezayir o donemde Osmanliya bagli oldugundan  bu olayi hakli olarak Turklere yukluyorlar.
İzlanda’da 1970 yilina kadarTürklerin öldürülmesinin yasalmis ama hicbir Türk öldürülmemis.
Adada Turk oldugumu ogrenen hikayeyi bilip bilmedigimi sordu.

Limana yakin turist infodan  haritanizi aldiktan sonra hemen yakininda ki

1-Skansin(Tarihi Bölge):Osmanli 1627'de geldigi bolge.Giriste kavuklu Osmanlilarin kadinlari nasil kilic zoru ile kacirdiklarinin resim edildigini goreceksiniz.
A -The stave church;eski ahsap sahane bir kilise.
B-Landlyst:1847'de yasamis doktor hanimin evi(Sólveig Pálsdóttir).esyalari ile birlikte muze haline getirilmis.Ucretsiz.
2-Akvaryum: Doldurulmus deniz hayvanlari var.Aslinda guzel.Burada ben cok yakindan puffin gordum.Bu kus ile burada bilimsel calisma yapiliyor.
Buradan deniz kiyisinda ki yoldan  yuruyerek(En azindan yarisini yuruyunuz.nefis manzaralar goreceksiniz.) veya gecen araclarla
3-Sótrhöai:122metre  yuksekliginde ki tepe.
A-fener
B-Puffin Evi: yaz oldugundan puffinler gittigi icin burada yoktular.
geri donerken sehrin icine dogre gelen  daha kisa yolu kullaniniz. 
*Daha sonra otel sahibi nin araci ile buraya yakin  yere gelip puffinlere baktik.ucarken cok seri kanat cirpiyorlar.



  4-Volkan Eldfell(221m):20 dakikada tirmanarak iki kratere de cikabiliyorsunuz.Buradan karsidaki tum Vatna buzuluna kadar tum buzullari gorebiliyorsunuz.
 
5-Hrafnakletter-Helgafell(926m.)
hemen kraterlerin dibinde Volkan Muzesi vardi.festival nedeni ile kapali oldugundan icini goremedim.

1- Seljalandsfoss:Ana yoldan selale goruluyor.Otobusten inip  de yuruyebilirsiniz.
Eyjafyalljökull buzulunun eteklerinde, Seljalan nehrinin  tam 60 metre yükseklikten akmasi ile olusmus.. Ayni Antalya-Duden selalesinde oldugu gibi arkasina gecebiliyorsunuz.
10 dakika yurume mesafesinde 
Gljufrabul Selalesi:Kocaman bir yariktan iceri girince tam olarak bu selaleyi gorebiliyorsunuz.Bunu daha cok begendim.
Delalenin oldugu yerde cok cadir ve karavan vardi.Kalabilirsiniz.

2-Eyjafjallajokull(Eyyafyallayöküll yanardağı):  Buzul cagindan beri aktif olan bu yanardag,2010 yılında  volkan patlayınca Avrupa’da ucaklar havalanamamis. 
Buraya arac ile Seljaland  selalesinin  yanindan yukari dogru "Borsmork Vadisi-Eyjafjallajokull" e gidebiliyorsunuz.
Burada ki misafir merkezinde  bu dagin eteklerinde yasayan tarim ve hayvancilik yapan ailenin  patlamadan once ki ve sonra ki yasamlarini anlatan film izleyebilirsiniz.
Ben diger selaleden  gidilecegini sandigimdan burayi kacirdim.Geri de donmek istemedim.

Not:Sjellagallaug:Iki selale arasinda  ucretsiz girilen sicak su havuzu.Bilmedigimden bunu da kacirdim.

3-Skogafoss:Bu da guzel bir selale.25 metre genisliginde,60 metre yuksekliginde.Yaninda ki merdivenlerden  tirmanip tepeye cikabiliyorsunuz.Buradan da yuruyerek   veya jeep ile devam ederseniz 25 km uzaklikta ki "Borsmork Vadisi-Eyjafjallajokull" e ulasabiliyorsunuz.

Selaleden  6 km sonra ki  kopruden Iceri  5 km daha igittiginizde  "Solheimajokull"buzuluna variyorsunuz.

4-Myrdals-Jökull-Kata Ulusal Park:

A-Sólheimajökull: Genisligi 1-2 km ,uzunlugu 8 km olup  1450 metre yuksekligindeki bu buzulun olusturdugu gol en derin göllerden.
Buzulun alti yanardag oldugundan buzulun ustu minik siyak parcaciklarla ortuldugunden siyah buzula donusmus.Uzerinde yuruyebiliyorsunuz.
Bu buzulda aletle buz ustunde yuruyen bircok grup vardi.zaten giriste  aletlerle dolu tur dolmuslari bekliyor.
5-Dyrholaey Sahili: Ters akıntılar nedeni ile  bir çok balıkçınin  hayatını kaybettigitehlikeli sahil.  

6-Vik:Bu kucuk kasabanin  Simsiyah  volkanik kumlu plaji var. Plajin tepesinde rengarenk yamac parasutleri ucuyordu. Bu plajda aksam 22'den sonra Puffin kuslari geri dondugunden gorebilirsiniz.


7-Vatna -Jokull ve Vatnajokulsþjodgardur Milli Parki:
 Vatna buzulu :Antartika ve Grönland’dan sonra dünyanın 3.büyük buzulunun  derinliği 400 m’ye kadar iniyor.Avrupanin en genis buzulu. 

 Jules Verne’in 1864 yılında yazdığı “Dünyanın Merkezine Seyahat” romanınnin konusu  burada ki Snaffels buzulunda ki sonmus volkandir. 

A-Skatafell
: Ziyaretci merkezi yoldan iki km iceride.Harika ve cok buyuk kampi var.En cok burayi sevdim.Bu parkta 1960'da  ingiliz dagcilar ters istikamete gittiklerinden kaybolmuslar.

 Biz bu kampin biraz ilerisinde ki "Suinafek"adli  harika kampta kaldik.Akliniza gelebilecek hersey vardi.

a-Svartifoss(Kara Selsale):3-5 km uzaklikta.Sadece yuruyerek gidiliyor. 45 dakika yurume mesafesinde.Adada ilk kez gordugum kisa agaclikli ve kir cicekli daga tirmaniyorsunuz.Selale,kara devasa bazalt  kayaliklardan 20 metre  asagi aktigindan bu adi almis.
buradan ahsap merdivenlerden tepeye cikip,yonleri ve yerleri gosteren tasi gorunuz. 
Buradan oncesi tahtalarin siralandugi,sonrasi toprak yoldan geri donerken  
b-Geleneksel Evler:Ahsap bu evlerin damlarina once kayrak tasi dosenmis.ustune de toprak atildigindan damlari tamamen cim.Evlerin icinden ahira geciliyor.
Su anda insan yasamayan bu evlerin  icinde dikis ve kaymak makinasi gibi eski kullanilan  esyalar da var.Kapisini acip,ziyaret ettikten sonra kapatiyorsunuz.Ben eski hayrani oldugumdan bu evleri cok sevdim.Hatta bir evin icinde yataklar hazirlanmis,oylece birakilmis.
c- Skatafelljokull: Ana kamptan 1.8 km ileride.Yarim satte yuruyebiliyorsunuz.Bu buzulun kalinligi 400 ile 600metre arasinda degisiyor.En yuksek yeri 950 metre.Yer yer siyah buzullari ile bu buzul, bana cok ilginc geldi.
d-Morsarjökull Rotasi: Selale ile bu yuruyusu ayni yonde olduklarindan  birlestirmeniz daha mantikli.Burada bircok insan cevredeki  rotalarda  yurumek icin  icin kaliyorlar.
Biz  selalenin ustundeki tastan  sonra ucu sari olan yuruyus rotasi  ccubuklarini takip ederek 3 saatte gidip.3 satte geri donduk.
Yine buzulu solunuza alarak guzel bir ormanin icinden  ana buzula ulasiyorsunuz. Cok kolay rota degil.Sonuna kadar gitmeseniz de olur.
bu buzulun olusturdugu golde kocaman buz parcalari yuzuyordu.Hele buzulun tam ortasindan akan selale cok ilginc goruntu olusturmustu.
Skatafel;l---Jokulsarlon(40 dakika)

B-Jökulsarlon:Bu buzulda digerlerin aksine cok az siyah buz parcalari vardi.18kilometrelik golun derinligi 248 metre.Izlandanin en derin golu oluyor. genelde mavi ve beyaz renkteydiler.Eriyen buzullar  nehirle birlikte okyanusa ulasiyorlar. En unlu  bu buzulda da bot turu alarak buz parcalarinin yakinina kadar gidebiliyorsunuz.
Arac ile 10 dakika gittikten sonra

C-Jökullranatturuminjaskra: En buyuk ve en guzeli bu.Golde yuzen  mavi-beyaz buz parcalari harika goruntuler olusturmus. Bu buzulun devamina    3 dakika arac ile  gittiginizse  kopruden once gorebiliyorsunuz.Ben buraya bayildim.Devasa buz parcalari ayni gemi gibi nehirden yuzerek okyanusa kavusuyorlar.Kopruye ciktiginizda oynasan bircok fok goreceksiniz. Hatta gunesli havalarda foklar buzlarin ustunde uzaniyorlarmis.
Bu buzul---Hofn(80km)


8-Höfn:Cok kucuk bir yerlesim.Disarda gezen insan yoktu.Herkes restoranlara ve cafelere dolusmustu.
Sehrin girisinde gaz istasyonunun karsisinda kamp var.
Bu kampta tanistigim kadin,kocasini ve cocuklarini birakip araba kiralayip kafasini dinlemek icin ada turu yapiyordu.Bizde boyle kadinlarin bacaklarini kirarlar.



DOGU 
Yollar cok issiz.Arada sirada 3-5 ev ,ahir ve depolardan olusmus ciftlik evleri goruyorsunuz.Yolda bu ciftlik evlerinin birinden ekmek istedik.Oldugu gibi poseti ile verdiler.Koylu burada da tok gozlu.
Bu arada bir ciftlik evinde kalmayi kafama koydum.

1-Djúpivogur:Kalmaya gerek yok.
2-Breiddalsvik:Kalmaya gerek yok.
3-Stokksnes: Bu burnu ziyaret etmelisiniz.Cok guzel manzaralar goreceksiniz.
A-Viking Cafe:Budaglarin eteklerinde ki kafede balina iskeleti  ve tahta heykeller var.
Burada ki daglar resimlerde ki kadar olmasada cok guzel.Cafenin yakininda ki kayaliklarin uzerinde ahsap  wiking heykeli var.
B-Deniz Feneri;Arac ile gidiniz.Ayrica siyah kumlu plajda yuzebilirsiniz.
C-Old Farm:Yuruyerek gidebiliyorsunuz.Ustu cimle kapli geleneksel ahsap evler ve depolar, ahirlar var.Cok begendim.1925'de terkedilmis.Girisin 800K oldugu soylendi ama giriste kimse yoktu.
Evlerin sacaklari agac kabuklarindan yapilmisti.Cim damlarin altinda da kayrak tasi yoktu.Toprak direkt tahtalarin uzerine yerlestirilmisti.

4-Egilsstadir:
 Aslinda buzul nehri olan Lagarfljöt gölunun cevresi ile Eyvindara' nehri arasinda kurulmus cok guzel bir yerlesim.
Gole yakin kampinda kisi basi cadir da kalma ucreti 1500K.Dus fiyata dahil ama kapsamli bir mutfak yok.kendi imkanlarinizla yemeginizi pisirmek zorundasiniz.Sadece ucretli cay ve kahve servisi var.Bir bardak sicak su ucreti 200K=1.5 eurodan fazla.

A-Gol kenari: Kampa 10 dakika yurume mesafesinde.Sabah sisli oldugu icin cok iyi cevresini gezemedim.Her tarafinda ordekler yuzuyordu.Tum golun cevresini arac ile bir saatte gezebiliyorsunuz.

B-Nehir ve yaninda ki orman: Kamptan yuruyerek sanirim yarim satte gittim.Tek kelime ile nefis bir nehir.Su tertemiz ve masmavi.Kendimi cok zor tututum atmamak icin.
Orman denildigine bakmayiniz. Kucuk agaclikli koru aslinda..Ormanin tum cevresi 4km.Surekli spor yapanlara ve kopek gezdirenler rastlayacaksiniz.Buradan yuruyerek

C-Yuzme 6:30-21:30 arasi acik. 700K.Havuz suyu normal.Sicak su havuzu da var. Ben sicagini tercih ediyorum herzaman.




KUZEY

Akureyri---Husavik (95 km)---Modrudalur(70km)---Breiddalsvik(200km)---Hofn(165km)---Jokulsarlon(80km)
Reykjavik---Akureyri(380km)---Godofoss(55km)---Myvatn Golu(40km)


Akureyri---Dettifoss(150km)

1-Sænautasel Muzesi:Eski Ciftlik Evi
2Modrudalur: En yuksek bölge.Yol ustunde.
3-Dettifoss: adanin debisi en fazla olan selalesi.bu guclu selalenin suyu dokuldukten sonra devasa kayalik duvarlarin arasindan akiyor.
manzara doyumsuz.Yolu iyi olmadigindan  giderken zorlandik.
ANI: Araci kullanan Filipinli yol arkadasim maaalesef kotu bir surucu oldugundan ve yanlis yola girdiginden araci camura sapladi.Sansimiza da yagmur baslayinca bastan asagi islandik ve araci kurtaramadik.
Yakin ana yola cikarak yardim istedim.Isponyol adam"Benimle en yakin yerlesime geliniz.Cekici cagiriniz" dedi.Gizim gencler de araci kiraladiklari sirketi armak istediler.Iisine de karsi ciktim.Bu kadar pahalli ulkede bu kadar iyi niyetli genclere extralar eklenmesin istedim.
tekrar yola ciktim.Jeepi ile aracimizin yanina kadar gelen Izlandali genc adam aracimizi cekerek yola cikardi ama kizimiz tekrar heyecenla tekrar araci donerken asagiya dogru dusurdu. Gelen her arac durarak yardima ihtiyacimiz olup olmadigini sordu.Aklimdan tam "Turkiye gibi ,insanlar cok yardimci" derken  turkce cumleler duydum. 
Hemen aractan disari ciktim.Bir Turk aile de gezmeye gelmis.Heman kirk yillik dost gibi sarildik.Bu seferde Turkler aracimizi kurtardilar.Tekrar bu aile ile Dettifoss'da karsilastik.Sohbet ettik.Amerika donusu ugramislarJeep kiralamislar.icinde kaldiklarindan kalma parasi da vermiyorlardi.
4-Husavik: Kisi basi balina turu 85 euro.Bu parayi vermek istemedigimizde gitmedik.50 €’ya da tur alan turist ile karsilastim.
5-Myvatn Gölu: Bana gore adanin en guzel, en gorulesi bolgesi.
A-Hverir: Kaynayan gri camur havuzlar, sicak buhar puskurten geyserler var.
B-Naturebath: 9-24 arasi acik. giris 25 euro.sanirim mavi lagun buradan  esinlenerek yapilmis. Aynisi.Ama burasi gercekten dogal.Kara kayalarin arasinda sicak suda kalmak cok keyifli.kesin buraya gidiniz.
C-Gróiria: Bu magaranin icinde masmavi sicak su var.Insanin atlayasi geliyor.
D-Hverfjall(452m): Bu kratere 15 dakika da tirmanabiliyorsunuz.tepeden golun manzarasi cok guzel.
E-Dimmuborgir: farkli kara kaya olusumlari var.Zorluk derecesine gore uc ayri yuruyus rotasi var.En kolayi 15 dakika suruyor.
F-Höfói-Klasar ; ben burayi unutamiyorum.harika manzarasi vardi. cevrede kesinlikle yuruyus yapiniz.
G-Skútustao'agigar:orjinal  degil ama krater seklinde görunuyor.
Yol usteunde
6-Godafoss(Tanrilarin Cavlani): Yoldan da gorulen bu selalede geciktigimiz icin  durmadik.
6-Akureyri:18.000 nufuslu  bu sehir, adanin  ve  ikinci büyük sehri.
Airbn tek kisilik oda 41 euro, cift kisilik oda 58 Euro.

1-Liman:
A- belediye Binasi: tastan yapilmis bu yuvarlak binanin icinde turist info var.
B-buradan da balina  ve puffin gozetleme turlari var.
2-Kilise: sehrin her tarafindan gorulen bu kilise fazla yuksek olmayan tepenin ustunde.
Kilisenin arkasindan yurudugunuzde  1926-1928 yillarina ait cok harika evler goreceksiniz.Ayrica sehir manzarasini seyredebileceginiz  balkonlar da var.
Yesil renkli buyuk okul binasini gectikten sonar
3- Botanik Garden: ucretsiz ve  guzel.
Buradan yuruyerek asagi denuiz kiyisina dogru indiginizde
4-Eski sehir: Burada da renkli eski evler var.
Evler ile deniz arasinda gol var.

  
 BATI
 Snæfellsnes Adasi Rotası
genelde kara kaya olusumlari var.

Bu adanin cevresinde kucuk yerlesimler var.Burada ki gezilecek yarlerin bazilarinda  yerlesim yok.

Seljaland: kaldigimiz yer.Seljaland Hördudal
Seljaland---Stykkishölmur(72km)


1-Stykkishölmur
: Guzel bir yerlesim. 2013 yapimli “The Secret Life of Walter Mitty” filmin cogu sahnesi bu kasabada cekilmis.
Renkli  bahceli evleri var. Ayrica yuzme havuzu da var.
1-Liman:gercekten guzel bir liman.Zaten bu sehir, limani ile unlu.

a-Flatey Adasi:Bot bileti 7.30K.Biletinizi limanin girisinde ki birseyler de satan ofisten aliyorsunuz.Sanirim 11 ve 15:30'da tur var.
Tur iki saat suruyor.Karsidan da görunen adalara gidiliyor.Puffin kusunu göruyorsunuz.
Not: Insanlar, buradan  karsi yarim adaya  da fery ile gecip,uc kisimda ki "Látrabjarg" yerlesimine  puffin ve diger deniz kuslarini görmek icin gidiyorlar.Buraya gecmedigime sonradan pisman oldum.
ANI:Bu sehirde yasayan,Turkiyeýe defalarca gelmis,hala botu Kas'ta bagli olan beyle tanistim.Benimle cok ilgilendi.araci ile bir sonra ki sehre giderken  bircok sonmus volkanlari gezdirdi.200 yillik kraterin ici tamamen yumusak bir bitki ile sarmalanmisti.
Uzun suredir bir izlandali aile de  ozellikle bir ciftlik evinde kalmak istiyordum.Bu beyden rica ettim.Arkadasina telefon acarak ciftliklerin yerlerini ogrendi.Beraber ciftlik evine gittik.bey konustu.Hanim kabul etti.
Tabii ki bizim ciftlik evlerinden cok farkli. Son derece modern bir yasanti suruyorlar.Her birinin altinda araba var. Evin ön yuzu Kirkjufel dagina ve okyanusa bakiyor.Arkasi diger bir yemyesil daga bakiyor.Tum etrafi b yemyesil kir cicekli  ovalarla kapli.Cok uzun sure burada kalmak isterdim.
Evin halki da cok yardimseverdi.
Koyun ve kecileri daglara cikmisti.Eylulde döneceklerinden ahirlar bostu.

2-Bjarnarhöfn:Ana yoldan biraz iceride.Burada yerlesim yok.Sadece bir ciftlik evi var. 
a-Shark museum:Izlanda adasinin tum cevrasinde köpek baligi yakalaniyor.Buradaki muzede kopek baliginin yakalanmasi ve islenmesi anlatiliyor.Ayrica eski kullanilan aletler ve ev esyalari da sergileniyor.Isterseniz köpek baligi etini  deneyebiliyorsunuz.Cok kötu koktugundan ben yiyemedim.
Muzenin biraz yukarisinda da kis icin köpek baligi etlerinin kurutuldugu sergen vardi.Cok ilgincti.

3-Grundarfjördur:Kilisesi,ufak bir limani olan kucuk bir yerlesim.Kasabada görulecek birsey yok.Kasabanin hemen cikisinda;
a-Kirkjufell  Selalesi: Kat kat aktigindan cok guzel görunuyor.
b-Kirkjufel(dag):   Kiliseye benzediginden bu ad Denizin icine dogru olan ve yemyesil cimlerle kaplanmis bu kayalik dagin cevresinde arac ile gezdik.
4-Ólafsvik: Kalmaya gerek yok.

5-Hellissandur Rif:Burada ki kampta cadir kurmak isterseniz, ucreti kisi basi 500K.

Bundan sonra muhtesem kara kaya olusumlarini ve  sahilleri gezmek icin ,ana yoldan tabelalari takip ederek ic kisimlara gezilecek yerlere girip cikmaniz gerekiyor.
Bu kiyilarda cok cesitli deniz kuslari göreceksiniz.

6-Skardsvik:Sahilde resmen kara kayalardan duvarlar olusmus.Vikinlerin de kullandigi buyuk ,kumlu guzel bir plaj var.
Denize yakin kayalarin uzerini deniz bitkileri tamamen kaplamisti.farkli bir goruntu olusmustu.

7-Skálasnagi-Saxhól Sbjarg:kirmizi fenerin oldugu bu kiyida kayalar ,dalgalardan delinmisti.Buradan dag manzaralari cok guzel gorunuyor.

8-Saxhóll:Sonmus bu kraterin  tepesine metalmerdivenlecikiliyor.

9-Dritvik-DJúpalónssandur:Kayalardan resmen Urdun de ki gibi vadi olusmus.her taraftaacmis sari kir cicekleri ile birlikte nefis manzara olusturmustu.
Sahile inerken

a-23.54,100 ve 154 kiloluk yuvarlak taslar göreceksiniz.Eskiden  bu taslari kaldiramayan adamlar denizci olamazlarmis.

b-1948'de batan "Epine"adli geminin  etrafa yayilmis enkazini goreceksiniz.
-Bu kiyilar,kara tasli ve kara kumlu sahili ile unlu.

10-Londrangear: bu kiyida da beyaz  ve uzun deniz feneri var.Denize kadar inen lavlar,kara renkli adaciklar olusturmus.
Burada ki kaya olusumlari  harika.
Burada yokus asagi tel uzerinden oturarak kayabildiginiz mekanizma var.denemeden gecmeyiniz.

11-Arnarstapi:En sevdigim yerlesim oldu.Kasabanin ilk girisinde geust hous'lar, kamp,restoranlar v.b var.sahile dogru yerel halkin evleri var.Alisveris merkezi yok.
Evler daginik yerlesmis.Ben burada önu liman ,arkasi dag manzarali bir balikci ailede  kaldim.yasamlarini yakindan gördugum icin cok mutlu oldum.
a-Snæfellsjökull: Burada ki buzula cok fazla gördugumden gitmedim.
b-Liman ve cevresi: Bu yerlesimin cok sevimli limani var.kesinlikle limanin yukarisindan isaret cubuklarini takip ederek yuruyunuz.Inanilmaz guzel manzaralar göreceksiniz.
Deniz dalgalari, topragin altinda ki kayalari bile deldiginden yururken bu deliklerden asagida ki denizi gorebiliyorsunuz.Cok sevdim bu yerlesimi.

12-Ttri Tunga beach: Foklarin kayalarin uzerinde guneslendigi sahil.
BORGARNES:Gecerken inip gezdigim bir yerlesim.Denizin tuzlu sularina cok fazla almadigindan burada ki agaclar biraz daha buyuk. Ilk girisinde buyuk alisveris magazalari var.
Buyukce bir kilisesi var.Tepesine dogru ciktiginizda, nefis deniz ve dag manzarasi göreceksiniz.

Yolunuza devam ettiginizde deniz altinda ki tunelden gecerek
"Mosfellbær"a  variyorsunuz.
Mosfellsbær---Þingvellir(arac ile yarim saat.Cok gecen oldugundan otostop yapabilirsiniz.)

ANI:Sehri gezerken  soru sordugum piknik yapan aile, beni Reyjkavik'te ki evlerinde misafir etmek istediklerini soylediler.sasirmakla birlikte cok mutlu oldum.

Birlikte yaban mersini toplamaya manzarasi cok guzel olan bir tepeye tirmandik.Tekrar birlikte piknik yaptik.
Cantami bunlara verdim.Yol ustunde beni  milli parka biraktilar.Parkta kaldiktan sonra ertesi gun  evlerine gittim.
Iki ogullari ile yasayan bu tatli aile beni cok guzel agirladilar.perlan'a yakin dubleks cok guzel bir evde oturuyorlardi.Ozellikle kadin dunya tatlisiydi.Maalesef esi bizim Turk adamlari gibi surekli mac izlediginden ,yalnizligindan bunaldigini anlatti.Bana cok guzel el orgusu koyun yununden  bir kazak hediye etti ama cantami o kadar doldurdum ki yer olmadigindan alamadim.gelirken getirmesini rica ettim.Kendisine ihtiyaci oldugunda istedigi zaman bana tatil yapmaya gelebilecegini soyledim.Gozleri doldu.Siki siki bana sarildi.
Insan,heryerde insan.
Yazisiyoruz.Onumuzde ki yil kucuk ogluyla gelecek umarim.

GREENLAND(Gorland(:danimarka'ya bagli ada.yesil pasaporta vize yok.Kuzeyi yesil degil.Illulissat,buzlu.Kungerlussuag'da kuzey isiklari gorebiliyorsun.Ulke icinde bazi sehirler haric  sadece ucak ile yolculuk yapiliyor.
Reykjavik'ten gorland'a gecmek:Aslinda benim planim Gorland'a gemi ile 12 gunde gitmekti ama  Almanya'da cok zaman kaybettigimden geciktim.Son gezi gemisini kacirdim.Havalarda soguyunca  gitmekten vaz gectim.
* Izlanda---Alaska-Junea (2016 fiyati ile tek yon 2736 TL>

*gemi turu: haziran sonu ile Agustos basi arasinda iki veya uc defa oluyor.12 gunlul tur 7000euro civarinda.
reykjavik---Gorland-Nuuk350km)
1-Airgreenland, sadece carsamba ve cumartesi gunu ucusu var.Agustos 2016 tarihine gore tek yon 1.214 TL.
2-Icelandair
8izlanda-reykjavik veya Akureyri----Gorland-Ammasalik Kulusuk(Gorland'in dogusundaki bu ormanlik sehir de cok guzelmis.Buradan ucuz ucuslar ,diger sehirlere bulunabilir.

2 yorum:

  1. İzlanda'nın her ayrıntısı merak ediyorum, henüz keşfetme şansı yaratmadım. Paylaşımınız benim için rota görevi üstlenecektir, teşekkür ederim. Yorumlarımı okumak isterseniz, beklerim.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Izlanda cok ozel bir ulke. Insanlari cok durust. Simdiden sana iyi gezmeler diliyorum.

      Sil