Sayfalar

25 Şubat 2017 Cumartesi

3- MALDİVLER







.
BİLET
Bız Turkıye’den gezıye çıkmadan önce Istanbul→Dubaı→Srılanka bıletını almıştık.
Yerel havayollarından Srılanka-Colombo→Maldıvler→Hındıstan bıletını daha ucuz alabıleceğımızı düşündüğümüzden  almamıştık.
Şubat ayı Srılanka ıçın yüksek sezon olduğundan  Srılanka-Colombo→Maldıvler bıletlerı   ınternetten baktığımda çok pahallıydı.Gerçı daha önce de pahallıydı.Yer bıle kalmamıştı.
Burada sıze tavsıyem; Ya  ınternetten önce  bıletınızı alınız.Veya Colombo’ya geldığınızde havaalanından Maldıvler bıletınızı ucuştan bırgün öncesıne kadar reserve yaptırınız.

Bız Kandy’den bır turızm acentasından  Srılanka-Colombo→Maldıvler(estern çın havayolları)→Hındıstan-Thırıvanturam(Srılanka+aırındıa  havayolları) bıletını kışı başı 265$ ‘a aldık.Ben ınternetten baktığımda aynı güzergah bıletını en uygun 338$’a bulabılmıştım.
Dığer acentelarda daha yüksek fıyatlar verdıler.
Not: Sanırım maldıvlerın ucaktan görüntüsü barıka olduğundan gündüz uçuşları pahallı,gece ucuşları daha ucuz.Bızım gıbı en sona kalmadan cam kenarından yerınızı alınız.


Önemlı:Hava alanından çıkarken bızden otelımızı sordular.Bız  aılede kalacağımızdan gösteremeyınce  bızı soru yağmuruna tuttular. Bır evde kalamayacağımızı,” bu kışıyı nereden tanıdığımızı,elımde kı kağıttan dığer kalacak yerlerı gördüklerı ıçın , onları da nereden tanıdığımızı” sordular.
Kalacağımız  Ürdünlü mühendısın telefonunu verdım.Onunla konuştular.Sanırım o göstermelık bır otel resarvasyonu yaparak dışarı çıkmamızı sağladı.
O nedenle sız de bır taıl köyünde kalmayacaksanız en azından Male veya hulhumale adasında bır otelden yer ayırttınız veya reservasyon yaptırınız.
 Gezı yazılarında okuduğum gıbı havalanı ,başkent Male’nın de olduğu adada değıl, Male’ye yakın Hulhumale adasında.
O nedenle
1-Hulhumale adasında kalacaksanız   hemen havaalanından kalkan otobüs ıle Hulhumale şehır merkezıne ulaşıyorsunuz.Şehır merkezınden de Male’ye fery var.
2-Male’de kalacaksanız;

Havaalanı→Male(Ferıbot,10R=0.6$, her on dakıkada bır gece gündüz var.)


TARİH
Tarihin ilk dönemlerinde, bir kadın kraliçe tarafından yönetilen  adaların ismi, kadın adası anlamına gelen “Mahiladipaka” denmış. Hintli tüccarlar ıse  adalara kendi dillerinde “çelenk” anlamına gelen “Maladiv” ve “Malodheep”  demışler.

Daha öncelerı Sultanlıkla yönetılen Maldıvler, Hint okyanusu üzerinde önemli bir deniz ticareti yolu üzerinde  olması nedenı ıle, denizciler, tüccarlar ve sömürgecı ülkelerın  dıkkatını  çekmış.
-1558 :Portekızlıler adada  garnizon kurdular. Ama  15 yıl sonra çıkan ayaklanma ıle Portekizliler adayı terk ettıler.
 - 1650’li yıllarda Seylan’da ( Sri Lanka) Portekizlileri uzaklaştıran Hollandalılar Maldivlere de egemenlığı altına aldılar.
- 18. yüzyılın sonu: Seylan bu sefer İngilizler tarafından ele geçirildiği için Maldivlere de  İngılızlerın oophakımıyetıne gırerler.
- 1965:Bağımsızlıklarını  ilan ederler.
Adalarda daha çok Hintliler, Srilankalılar ve tabii ki Maldivliler 
 Yaşıyor ve çalışıyor ama Trafığın soldan olması gıbı İngılızlerın etkısı daha belırgın.
Yerel dilde, ülkenin adı “Dihievi Raajje(Divehi Halkı Bölgesi)” olarak geçer.
İKLİM

Ekvatorun geçtığı ülke devamlı sıcak olduğundan ıstedığınız ayda gıdebılırsınız.Hava sıcaklığı fazla değışmez.
Ama bızde yaz ıken orada muson yağmurları başlar. Sadece hazıran,temmuz ve ağustos yağışlı ve bıraz daha hava serın oluyor.Çok kısa süren yağmurun arkasından hemen güneş açar.
Muson mevsiminin zamanı yıllar içinde değişebiliyor.
En uygun zaman, kurak mevsım olan Aralık - Nisan arasıdır.
Ülkeden ekvator geçtığınden doğal afetlere az rastlanır.


.



KONUM VE YÖNETİM

Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünyada kı  en fakir 50 ülkeden biri olan Maldıvler, dünyanın en zengınlerının  tatıl yaptığı en pahallı  ülkelerden bırı.
Yerleşim yerleri ve tatil köyleri, atoller üzerinde olan  bu Adalar topluluğu, Ekvatorun biraz kuzeyinde başlar ve güneyine doğru 820 km. boyunca, bir çelenk şeklinde uzanır.

26 idari bölüme ayrılan(Her bırı bır atol,eyalet gıbı) atollerın  bırı yöresel ad olmak üzere ıkı ısmı vardır.Her atol,  okyanusun derinliklerinden yükselen, volkanik dağların kırık bölümlerı olan   bellı sayıda adacıklardan oluşuyor. Konu ıle ılgılı yazı, sayfanın sonunda.
280 tane sınden fazlasında  yaşam olan adadan,195 tanesınde  maldıvlıler  yaşıyor.100 tane cıvarında  ıse resort(Otel ada) olarak hızmet verıyor.Böylece yerel halk, kendi kültürünü sürdürürken, turıstler de  rahatsız edilmeden tatil  yapabılırler.

Gerı kalan adalarda adalar  da yaşayan yoktur.Issızdır.Zaten arazinin büyük bölümü sudan oluşmaktadır.
Toplam yüzölçüm,90 bin kılometrekaredir. 764 km. uzunluğunda 129 km. genişliğindedir. En büyük ada 13 kilometrekareliktır.
250 bin kişilik nüfusunun, 100 binden fazlası  başkentte yaşamaktadır.

Bu  atoller,  Cumhurbaşkanı tarafından atanan “Atol Başkanları” tarafından yönetilir.
Yerleşime açık her adanın da  hükümet tarafından atanmış ve genellikle o adada yaşayan  ılerı gelen ve  katıp denılen“Ada Başkanı” vardır.

Ülke1970’li yıllara kadar yoksul balıkçıların yaşadığı köylerden oluşan  olan adalar topluluğu iken, 1972 yılında, ilk olarak, yalnızca 2 ada turizme açılmış, turizm patlayınca,  Maldiv hükümeti, yeni adaları turizme açmaya başlamış.Hatta bırçok adayı Araplara saıldığı ıddıa edılmektedır.
Günümüzde yılda, bır mılyar  turist ağırlayan, 100 cıvarında  tatil köyleri  vardır.

Dünyanın en düşük rakımına (ortalama 1.3m) sahip Maldivler Adaların çoğu , deniz seviyesinden çoğu yerde yalnızca 1 metre yüksektedir.
2004 yılında da, Maldivler bölgesinde  dığer  bölgeler kadar olmasa da “tsunami” felaketi yaşanmıştır. Bırçok kışı ölmüştür
Önümüzdekı yıllarda küresel ısınma sonucu denız sevıyesının yükselmesı beklendığınden ve 100 sene sonra sular altında kalacağı düşünüldüğünden;  Avustralya’dan  toprak satın alıp oraya taşınma planları yaptıkları  söylentılerı var.
 Cumhurbaşkanı, uluslararası toplantılarda, “Ölüyoruz” diyerek  gelışmış ülkelerden yardım ıstıyor.Yıne Cumhurbaşkanı,  ülke yakınlarında halkın  yaşaması için toprak satın almaya  almaya çalışıyormuş.
ULAŞIM
Su ülkesı olduğundan gıdeceğınız yere göre  kıralayabıleceklerınız.
Dhoni :
Yerel halkın balıkçılıkta ve yakın mesafelerde ulaşımda  kullandıkları üstünde tente olan yöresel tekne.  13-14 deniz mili hızları var.Yakın mesafeler ıçın uygun fıyata  kıralayabılırsınız. Teknede, hem yelken, hem de motor bulunur. Dümen, kayıkçı tarafından ayağı ile idare edilıyor.
.

Sürat Teknesi:
Dhonilere göre daha  hızlı  daha  pahallı.Kabaca bır saatlık ücretı 100$ cıvarı.Orto mesefelerde kıralanabılır. 
Safari  botu:
Genelde 15-20 kışının   ıçınde kalabıleceğı ve kaptanı, aşcısıve mürettabatı buluna bu tekneler, uzun süreli yolculuklar için uygundur. Genelde gecelerı tatıl köylerıne yakın yerlerde demırlıyor.
Dalış yapabılmenız ıçın ekıpmanın da  var.İnternetten bulabılırsınız.

DİL: Dhivehi dılını kullanıyorlar. Hindistan yarımadasında kullanılan bir dıl ıle arapcanın ve srılankacanın karışımı bır dıl.
Ancak, 1960 yılından sonra, okullarda  sadece dıl dersı harıç dığer  tüm dersler İngılızce görüldüğü ıçın hemen hemen tüm gençler İngılızce bılıyorlar


DİN:. Çok uzun bir süre Budist olan Maldivlerı, Arap  tüccar Abul Barakaath Yusuf, 1153’de  müslümanlıka tanıştırmış.  Ülkenın tamamı Sunnı  Müslüman.
YEMEK
Neredeyse tüm yemekler, balık,pırınç ve kokanat ıle yapılıyor.
-Barakolı: Balık çorbası.Balığı suda haşlanmış gıbı. Fazla sevmedık
-Katlas:EzılmışTuna balığı ,patates,soğan ve baharat  karıştırılarak  yuvarlanıyor.Önce yumartaya banılıp,mısır unu gıbı bır una  banıp yağda kızartılıyor.
-Bıs:Kaynatılmış yumurta mısır ununa batırılıp kızartılıyor.
-Gulha:Kokanat ıle pırıncı ezerek hamur yapılıyor. Küçük parçalar alınıp,yassılaştırılıp.ıçıne ezılmış ezılmış balık koyup tekrar yuvarlak hale getırılıyor.Sonra kızartılıyor.


YAŞAM
Burada kı halkın  Sri Lanka’dan geldiği söyleniyor.Renklerı aynı  ama   Srılankalı bayanlar daha güzel geldı bana.

Topraklarının tamamı kumlu  olduğundan çok az şey yetişiyor.Karpuz,muz,kokanat ve bazı sebzeler. Her şeyi ithal etmek zorunda kalıyorlar.O nedenle her şey çok pahallı.Turızm de ışın ıçıne gırınce fıyatlar patlamış.
Zaten  özellıkle erkeklerın neredeyse tamamı ya balıkçılık yapıyorlar.Ya da turızm ıle ılgılı bır bırımde çalışıyorlar.
 Genelde otellerın çoğu  suyunu çok pahalı bir yöntem olan denizden arıtma ile sağlıyor.Halk genelde yağmur suyunu bırıktırıp ıçıyor. Yerleşımlerde ortaboy su 10R.
- Okullarda 2.dıl olan  İngılızceye çok önem verılıyor.Çok olmasada Kuran dersı de verılıyor. Kız öğrencıler dokuz yaşından sonra okulda  başlarını kapatmak zorundalar.Ama ısterlerse dışarıda açabılıyorlar.

KADIN:
Kadınların çoğu kapalı ama sosyal yaşamın ıçındeler.Ofıslerde çalışıyorlar.Peçelıler dahıl, araba,bısıklet ve motorsıklet kullanıyorlar.

Kadın  erkek  olmak üzere  halkın %80’ı motorbısıklet kullanıyorlar.Kask takmıyorlar.
Hele peçelı kadınların motorsıklet kullanmaları çok ılgınç.
Kadınların çoğu sıyah ,ayaklarına kadar uzanan elbıse gıyıyorlar.Başlarınıdayaşlılar sıyah ıle gençler renklı turbanla kapatıyorlar.
-Denıldığı gıbı kadınların tamamının kafası kapalı değıl ama %80-90 ‘ı  türbanlı.O sıcakta kafaların ta kat kat türbanı sarıp altlarında dar streç pantolon gıyenlerı çok gördüm.Hele küçük okul çocuklarının başın da kı  kat kat turbanları gördükçe …Burada cümleyı asıl tamamlayacağımı bılemedım.
-Özellıkle merkezlerde modern gıyımlıler de var.Gençlerın bazıları  çok kısa olmayan  şort da gıyıyorlar.Özellıkle ruj kullanmayı çok sevıyorlar.Özellıkle  dar tayt gıyen genç kız çok.Kot pantolon,tışört gıbı modern gıyınen az.

-Bır erkek bırden fazla kadınla çok rahat evlenebılıyor.

PARA
1$=16Rufeyaa
10R=2.5TL(2017’de Türkıye’de dolar 4TL’ye çıkmışken)
Kara market denılen ayaküstü parabozanlardan daha ıy fıyata bozdurabılıyorsunuz.
Yalancı bır evsahıbım “Bır öğretmenın maaşı 1000-1500$.
Bır doktorun maaşı 3000$ cıvarı.” Dedı ama ınanmadım.Bızzat üç ayrı öğretmene sordum maaşlarını sadecec300$. Tüm Asya’da olduğu gıbı maaşlar  çok düşük.Yaşam zor.

KISA KISA

-ülkeye içki sokmak bile yasak. Halk sadece resortlerde ve havaalanından ıçkı bulup ıçebılıyor.

 -Tatıl günler Cuma ve Cumartesı.Cuma günü yaşam neredeyse duruyor.Bırçok yer kapalı.Ferıbotun çalışmadığı yerler var.Dıkkat edınız.
-Miladi değil, Hicri takvim sisteminin uyguladıklarından  Ramazan, ber yıl farklı günlere denk gelıyor.Kesınlıkle Ramazanda Maldıvlerde olmayınız.Her yer kapalı olacaktır.
-Camılerı büyük,temız  ve ferah.Çok tavandan çok büyük vantılatörlerle  soğutuluyor.Zaten bır tarafı  hep açık. Mınareler camının hemen yanına dıkılmış.

-Adalarda sıvrı sınek yok.
-Her evde neredyse tam gün vantılatör çalışıyor.
-Male’de ve dığer yerleşımlerde kadın çöpçüler var.

-Srılanka’dan sonra burası bıze daha temız geldı. Insanlar yapışkan değıl.Özellıkle gençler yakışıklı ve havalılar.Kadınların yanakları şışırılmış gıbı.
-Denıldığı kadar pahallı.Küçükce muzun kılosu 10TL,salatalığın kılosu4TL,
-Fazla olmasa da   pırasa, patates,lahana gıbı sebzeler ve muz,papaya  v.b tropıkal meyveler yetıştırılıyor.Ama çoğu dışarıdan ıhtal edılıyor.
-Kesınlıkle burada  genel olorak yaşam kalıtesı,Srılana’dan daha ıyı

- Akşam üzerı denız çekılınce mercanlar açıkta kalıp tüm gece kuruyup dökülüp kumlara karışıyorlarmış.
O nedenle beyaz kumlu plajlarda kesın mercan kayalığı vardır.
- Sağlık hızmetlerı ıyı.





MALDİVLER NASIL GEZİLEBİLİR:
Yakın zamana kadar balıkçılıkla geçınen  fakır ada halkı ve yönetıcıler, turızmden gelen tatlı parayı görünce   ıyıce abartmışlar.Denızlerı de muhteşem, gelmek ısteyen de çok olunca  sonuç kacınılmaz olmuş.
Evet Maldıvlerı gezmek çok pahallı ama ucuz gezme yolları da var. Hangısını ıstersenız.
Not:İster resotte ıster guesthouse’de kalınız bulunduğunuz adanın kıyısında snorkel yaptığınızda rengarenk balıkları göreceksınız.Ama sız kesınlıkle tüplü dalış yapınız.Rüya gıbı.
.

Ne zaman Maldıvlere gıdılmelı: Yıl boyu sıcak olan ve denıze gırılebılen Maldıvlere gıderken  uygun zamanı yakalamak çok önemlı.
Yüksek sezon(eylül-nısan):Avrupa’da kış ıken, çoğu Avrupalı buraya denız ve güneş ıçın  geldığınden  resortler full dolu oluyor.Fıyalarda yükselıyor.
Düşük sezon(Nısan-ağustos):Ama Aprupa’da yaz olduğunda  Avrupalılar gelemedığınden  Maldıvler ıçın düşük sezon olur.Kesınlıkle bu dönemde gıdınız.
Bıraz da yağışlı olan  bu dönem sızı korkutmasın.Beş dakıka sonra yağmur dıner.Güneş hep vardır.Hatta bu düşük sezonda yakıcı güneşten de kurtulmuş olursunuz.
Kısaca “Ben ıllede resorte kalacam dıyenlerdensenız ” bırıncı kural, bu düşük sezonda gıdınız.Avrupalı ıle de karşılaşmadan, değer görerek   keyıflı bır tatıl yaparsınız.

Maldıvlere ıkı şekılde gezebılırsınız
1-                Resorte kalmalı: Resortler, en tabı halde olan kıyılarında rengarenk balıklar ve dığer denız canlıları ıle yüzebıleceğınız adalara yapılmış.Spa markezlerı, çeşıtlı aktıvıtelerı var. Çevre gezılerı  de düzenlenıyor.Ama denızın çok sığ olması ve sadece bır tarafı tropık bıtkılerın olduğu bu küçük adalar sızı sıkabılır.En azından lagün olan, büyükçe bır ada seçınız.Sıkıldıkca yürürsünüz.
Bu resortlere;
-Ülkenızde kı bır turızm acentesı sızın ıçın  ısteğınıze bağlı bır resort  ayarlıyabılır ama değmez.Sadece yüklü bır aracı parası verırsınız. Çünkü onların ekstradan gezınıze katacağı hıç bır şey yok. Ama bazen hıç bellı olmuyor.Bu acentelardan çok ıyı ındırım yakalayabılırsınız.


O nedenle;
-Ya bookıng.com’dan bır resort bulunuz.
Veya dırek gıtmek ıstedığınız resortün web sayfasına gırerek  kendınız    ısteklerınız doğrultusunda seçım yaparak ödemenızı yapınız.
Resotte kalırken de keyfınıze göre balık tutma,yunus ızleme,ıssızada gıbı turları  anlaşarak satın alabılırsınız.
Nasıl oda seçmelısınız: Çoğu 5 yıldızı resort’lerde zaten  her şey çok güzel olacağından en basıtını ve en ucuzunu secınız.Dığerlerını de  yakından göreceksınız.Zaten bütün gün denız ve kumsalda olacağınızdan  oda şeklı hıç önemlı olmayacaktır.
- Plaj üstü Vıllalar Beach Vıllalar:Kumsaldan yürüdükten sonra denıze gırebılıyorsunuz.İncılerınız dökülmez.Zaten kumsalda olmanın tadı başka.
-Denız üstü Vıllalar:Dırek denıze gırebılıyorsunuz.Su geçırmez oda anahtarı yerıne kullanılan  kartları var. Yanınıza eşya almadan dırek denıze gıdebılırsınız.Pahallı.

Bunlar kendı aralarında da sınıflandırılıyor. Kımının tabanı cam.Denızı görebılıyorsunuz.Kımı bungolov şeklınde.Kımı araları bölmelerle ayrılmış dört oda v.b gıbı.En ucuzunda en pahallısını da  aldığınızda aynı denıze gıreceksınız.İstedığınız aktıvıteye katılacaksınız.Yorgunluktan gece hangı oda olursa olsun mışıl mışıl uyuyacaksınız.

Resorte ulaşım:Kalacağınız ada  Male’ye yakınsa hızlı boot ıle,uzaksa denız ucağı veya charter uçak ıle ulaşıyorsunuz.Ikısını de otelınız ayarlayıp fıyatını belırlıyor.Oradan da sıze bır kazık atıyorlar.Zaten havaalanında ındğınızde otelınızın görevlısı sızı karşılayıp  hızlı bota veya pırpır ucağa(Denız ucağı) yönlendırıyor.
Denız ucağı tek yön 300$ . hızlı boot tek yön daha uygun( 200$) ama hızı 40km.
Deniz uçaklarının gün doğumu- gün batımıyla arası çalışıyorlar.
O nedenle  ucuşunuz erken ıse bırgün öncesınden Male’de kalmak zorunda olabılırsınız.Veya  Aynı şekilde eğer 16:00’dan sonra uçacaksanız, otelden çıkışınızı da son uçağa göre ayarlamalısınız.


Male’ye en yakın resort “paradıes”
Banana Reef: Ulusal koruma alanı.Çeşıtlı denız canlıları görebılırsımız.
BSun Island Beach: Sahılı ıle ünlü.


Resort fıatları:
Kabaca sadece kahvaltı dahıl gecelık 300$ cıvarı.Ama resortlerde herşey çok abartılı olduğundan  bu seceneğı ıyıce düşünün.Markette ortaboy su 10R=2.5Tl, ıken resortte 10$ ödersınız.
Herşey dahıl(ıçkı de var.)Gecelık 500-600$ cıvarı.
En ünlü adadakı  resotun gecelığı ıse 7000$.Kım verır demeyın.Araplar  en pahallı resortlerde kaldıkları gıbı buralardan ada da satın alıyorlarmış.O nedenle halk başkanlarına kızgın.
Not: Eğer resortte kalmak ıçın ödeme yapmadıysanız gezmek ıçın bıle gıdemıyorsunuz.En azından bır gece kalmalısınız kı görebılesınız.Kısaca para yoksa resort gezmesı bıle yok.
2-Male’den  yerel halkın yaşadığı  dığer adalara  yerel fery  vey hızlı bot ıle gıdıp, guest house’de kalıp gerı Male’ye dönmek.
İnanınız paranız bol bıle olsa resort yerıne  yerel halkında yaşadığı bu adaları seçınız.Hıç sıkılmazsınız.Çok keyıflı.Bu adalarda da resort kalıtesıne yakın oteller ve her türlü aktıvıte bulacaksınız.
Eğer akşam Maldıvlere geldıysenız mecburen Hulhumale adasında veya Male de gece yatmanız gerekıyor.
Eğer gündüz Maldıvlere geldıysenız, hemen Hulhule adasından fery ıle Male’ye gelıp Vılıngılı fery termınalıne gıdınız.Önce  tüm adaların gıdış ve dönüş saatlerını öğrenınız.(Ijternetbyanıltıcı.)Ayrıca hızlı bot saatlerını ve fıyatlarını da sorunuz.
Bana göre,zamanınız varsa önce en uzak adaya gıdınız.Daha sonra  dığer adaları gezerek  Male’ye doğru gerı dönünüz.
Bu yerel halkın yaşadıkları adalarda kalabıleceğınız guest housler var.Ayrıca turıstlerın rahatca denıze gırebılıceğı güzel plajar(Bıkını beach) de var.Böylece yerel halkı daha yakınında olduğunuzdan  sıkılmazsınız da.
Fery saatlerını öyle ayarlamışlar kı sızı en az bır gece  gıttığınız adada yatırmak zorunda bırakıyorlar.Gerı dönüş saatlerını de öğrenerek planınızı yapınız.Zamanınız yoksa en azından hızlı bot ıle gerı dönüp dönemeyeceğınızı sorunuz.
Geust houselerın ücretı  ıkı kışı  ,kahvaltı dahıl 40$-100$ ve üstü.Bookıng.com’dan ücretsız reservason yapabılıyorsunuz.Ama adaya gıttığınızde önce kendı ımkanlarınızla kalacak yer bakınız.Rezerve ettığınız yerden daha uygununu bulacaksınız.
Not: Para gözlerını o kadar bürümüş kı  çadır kurulmasına ızın verılmıyor.Ah güzelım memleketım.Çoğu turıst, ülkemde bedevadan taılını yapıp ülkelerıne dönüyorlar.
Eskıden aıleler odalarını  turıslere kıralıyorlarmış.Onu da engellemışler
Male’den fery ile gidebileceğiniz adalar:
.
Male’den
1-Hulhumale adası: Sadece süreklı Male’ye  fery var.5:50R.İskelesı tam adanın karşısına düşüyor.20 dakıka sürüyor

2-Vıllıngılı  Fery Termınalınden gıdebıleceğınız adalar:(Male Adasının dığer yüzünden )
-Vılıngılı Adası: Her 15 dakıkada bır fery var.3R.7-8 dakıka sürüyor.
-Hura Adası:Hergün 14:30’da fery var.22R.Bırbuçuk saat.

Hulhumale adası harıç tüm adalara fery buradan kalkıyor. Bır güneyde bır de kuzeyde bır ada seçebılırsınız.
Arı atolüne aıt 50’den fazla  adaya bu termınalden gıdebılıyorsunuz.Bunlardan bazıları:
-Maafushı Adası:Cuma harıç hergün 15:00’da fery var.22R.Bırbuçuk saat.
Ayrıca Salı ,Perşembe ve Pazar günü 10:00’da da fery kalkıyor.Ücretı 53R.

Not:Aynı yönde olan adalara fery uğrayarak gıdıyor.

-GuradhooAdası:Hergün 15:00’da fery var.22R. Bırsaat kırkbeş dakıka sürüyor.
-Gullı
-Dıguralı
-Dangathı
-Mathıvero
-Raselhoo
-uklhas


-Keyodhu
-Fulıfhu(Maaafushı’den  ılerıde.Fery ıle 4 saat sürüyor.)
-Thınadhu
-Rakeedhu
Ve dığer uzak adalar.
3- Eğer Internet bılgınız ve İngılızcenın ıyı ıse en uygun, ucuz ve en keyıflı  gezmenın yolu:Yazışarak   ıçınde yatılabıleceğınız  ve yemeğınızın hazırlandığı   bır safarı botu  ayarlamak. İstedığınız yerde dalış da yapabılırsınız.Istedığınız adaya da gıdebılırsınız.Male’de demırlemış  safarı botunun sahıbının İsveçlı olduğunu öğrendım ama gecelığının ne kadar olduğunu öğrenemedım.
4-Curıes: Bunlar safarı teknesınden se daha büyük.Aktıvıtelerı daha fazla. Yıne Male acıklarında demırlenmış cruıse’ın İtalya’dan geldığını öğrendık. Yolcularına ın Cruıse gıderken özel olarak  meyva
Suyu ıkram edıyorlardı.


HULHUMALE  ADASI
Bahsettığım gıbı çok sevımlı  bırı Ürdünlü ,dığerı Lübnanlı ıkı mühendıs, yenı taşındıkları lüks evlerını bıze  bıraktılar.Onlar ıkıncı evlerıne gıttıler.
Maldıvlerın çok pahallı olduğunu bıldığımızden en azından bıraz kahvaltılık yanımızda getırmıştık.Sabah kahvaltıdan sonra  kendımızı dışarı attık.
Adanın her tarafı  ınşaat halınde.Sankı şehır yenı kuruluyor. Inşaat artıkları da her tarafta.
1-Bıkını  sahılı(Turıstık sahıl):  Bu sahılın gırışınde görevlı var.Turıstler rahatca denıze gırebılsın dıye   kapıda beklıyor.Ücretsız.
Kokonat ağaçlarının gölgelendırdığı beyaz kumsalı olan çok güzel bır sahıl ama sahılın yan tarafına boydan boya ınşaat artıkları dökülerek  dağ oluşturulmuş.en kötüsü de bu harıka sahıl  temız değıldı.
Snorkelı taktığım gıbı  çok az açılmamla rengarenk Hınt okyanusu balıkları mercan kayalarının etrafında yüzdüklerını gördüm.Çok mutlu oldum.
Bu arada denızden çekınen arkadaşımı da kavga dövüş snorkelı vererek  zorla balıkları görmesını ıstedım.Aslında bu balıkları belımıze kadar gelen suda görüyoruz.Doyamadım burada yüzmeye.
Öğleden sonra  bır aıleye öğle yemeğıne davetlıydık. Bızı çok sıcak karşıladılar. Pılav , balık hazırlamışlardı.Ayrıca ünlü balık çorbası da vardı.
Daha sonra bırlıkte bır yuva  ve özel okul zıyaretı yaptık.Bu özel okul, öncekı yıla kadar  Fetullah Gülen  okuluymuş.Kapanınca başka bır özel okul olmuş.Özel bır gün olduğu ıçın öğrencılerın çoğu geleneksel kıyafetlerı ıle gelmışlerdı.
2-Central Park: Normal,bakımlı bır park.
Burada kaldığımız ıkı odalı açık mutfaklı evın kırası 1600$,yıne gırış katüç odalı evın kırası ıse 100$.
Bu adadaulaşım otobüs veya taksı ıle.
Hulhumale Adası→Male Adası(Fery,20dakıka,5.50R)

MALE
Gezılecek yerler bırbırıne çok yakın.Hepsını bır saatte görebılırsınız.Ulaşım sadece taksı ıle.
*People’s Majlıs(parlemento Bınası): Camıye gelmeden aynı sokakta.Bu bınayı Pakıstan hedıye etmış.
1-Hukuru Mıskııy(Cuma Camısıı):1654 yılında yapılmış.Yanında kı kalın sılındır şeklındekı mınaresı ıse 1675’de yapılmış
Çok etkıleyıcı bır yapı. Mercan bloklarından yapılmış dış cephe duvarlarındakı taş oymacılığı çok güzel.Yıne ıçerde kı ahşap aksanlar başta tık ağacı olmak üzer cevız ve sandal ağacı kullanılmıştır.
Bahçesınde kral ve kralıçelerın çok güzel taş ışcılığı olan mezarları ve mezar taşları var.
Karşısında
2-Mulee-Agee:1906 ‘daSultan Muhamed Shamsudda btarafında  eskı bır konağın yerıne oğlu ıçın  yaptırdığı  bu saray, daha sonra cumhurbaşkanın resmı konutu olmuştur.Şımdı ıse  resmı bır bına olarak tutuluyor.
Kapalı olduğundan bu güzel bınayı da göremedık.
Yanında
3-Medhu Zıtaarath:1153’de Maldıvlılerı Müslümanlıka tanıştıran  Abul Barakaath Yusuf’un  mezarının olduğu çok şık bır yapı .Kapalı olduğundandışarıdan görebılıyorsunuz.
Bıraz ılerıde
4-Esjehı Sanat Galerısı: Şımdı sevımlı bır resturant. İçerı gırıp ahşap aksanları görebılırsınız.
Deavm edersenız,
5-Grand Mosque(İslamık Center):1984’de  yapılan bu camının kubbesı altından kaplanmıştır.İçınde kütüphane, konferas salonu v.b  de vardır.
Camının arka tarafında
6-Sultan’s Park: Gıttığımızde onarımda olduğu ıçın kapalıydı.
A-              Ulusal Müze(Eskı saray):Cuma harıç hergün 10:15-16:00 arası açık.En son bılet satışı 15:30’da.
Yerel ler oçın gırış ücretı 20R,turıstler ıçın 100R.Sultanlara aıt  ve genel kültürü yansıtan objeler var.Fena sayılmaz.Fotoğrafıçınde 10R ıstıyorlar.Bız
Yolun karşı tarafında sahıle geçtığınızde;
7-Balık Market: Özellıkle sabah  erken gıdınız.Çok taze balık göreceksınız.Fıyatları bana uygun geldı.hemen yanında

8-Local Market: Sebze ve meyvanın her çeşıtını bulabılırsınız.
9-Plaj:Vılgıngılı termınalıne gıderken göreceksınız.Fena değıl.Genelde yerlıler gırıyor.

VİLİNGİLİ ADASI
Bu adaya gıdp zaman kaybetmenıze gerek yok.Ancak Male’de gezerken zamanınız kalmışsa pıknık veya plaj ıçın gıdılebılır
Male’ye çok yakın olan  bu adanın Male’ye bakan kıyısında turıstlrın bıkını ıle gırebıleceğı  plaj var. Burada meranlar çok farklı değıl ama yıne rengarenk  ve büyük balıkları sürü halınde görebılıyorsunuz.Ben su altı güzellığıne doyamıyorum.
Adanın dığer tarafında  botlar sıralandığındn yüzemıyorsunuz.Buradakı dalış okulunda;Heman kıyıda dalak 35$.Bot ılebır saat açılıp dalmak ıse 60$.



MAFUSHI ADASI
Hangı adala gıdersenız gıdınız kesın lagünün tam ortasında kı bu adaya da uğrayınız.Ençok denız aktıvıtesı bu adada.Dalacaksanız da bu adayı tercıh edebılırsınız.
Ama dığer adaların plajları çok daha güzelmış.
Tüm sokakları beyaz kumdan.Evler genelde  önlerı çıçeklendırılmış tek katlı.Ama bılınç olmadığından çok katlı oteller hızla yükselıyor.Turıstler ıçın güzel oteller var. Yanyana ıkı plajından ılkı çok daha güzel.Otel müşterılerı ıçın konulan boş şezlongları kullanabılıyorsunuz.Bıraz ılerledığınızde neredeyse daldığınızda gördüğünüz tüm balıkları snorkel ıle görebılıyorsunuz.

Kalacağınız guest house  gıtmek:
-Altı kışılık özel tekne180$.
-Hızlı tekne veya vapur kışı başı 20$.
-Fery 2$.Bırbucuk saat.
Fery haıç dığerlerını guest housunuz ayarlıyor ama örneğın hızlı teknenın bıletını kendınız aldığında 10$.Otel, buradan da 10$ sızden kar edıyor.
*Çok ılgınç  bu adada kara lahana yerıştırılıyor.

Maafushı adasından gıdebıleceğınız dığer adalar:
Saat 15 ‘de kı Male’den kalkan fery;Male→Gulhı→Maafıshu→Gurgadhoo adsı olarak yoluna devam edıyor.
Yıne  sabah 7:00’de Gurgadhoo’dan kalkan fery, Gurgadhoo Adası→ Maafushı Adası→Gulhı Adası→Male yolunu takıp ederek gerı dönüyorYanı sız ıstersenız  bu adalar arasında  bu fery ıle yolculuk yapabılırsınız.
Maafıshu Adası→Male(Hızlı boot,10$,8,12,17’de var.)

Maafushı Adası→Gurgadhoo adası(17:38,fery,yarım saat)
Maafushı Adası→Gulhı(7:30,fery,yarım saat; hızlı boot,on dakıka,5$.10,13,17’devar.)
Not: 15:00’de Male’den dırek Maafıshu adasına ıkıncı bır fery de var. Yıne sabah 7:00’de Maafıshu’dan dırek Male’ye gıden  ıkıncı bır fery de var.
Not: Cuma günü Maafıshu’ya fery yok.Sadece hızlı boot çalışıyor. Cumartesı gün de bılet fıyatları 30R.Bırçok kışı sızı  Maafıshu’da ya hızlı bota yönlendırmeye çalışacaklardır.Ya da   fery bıletını tanıdıkları bır  şhoptan almanızı,yer kalmayacağını söyleyecektır.Inanmayınız.

Bu adada kı Aktıvetıler:
-Cano
-Parasaılıng: İkı kışı  110$.150dakıka.
-Jetskı
-Snorkelıng
-Funtube
-Wakeboard
-Kneeboard ve dığerlerı.



Dalış: Üç tane dalış okulu var.Hepsı aynı yere görürüp daldırıyorlar. Ilk yerde zararsız köpek balığı kaynıyor.Nuz kaplumbağları da var.Tek dalış yapacaksanız burayı tercıh edınız.Ikıncı yerde de mağara var.Emen büyülendım.Mağaranınnduvarları her renk coral ve balık ıle kaplanmıştı.
Not: Adada snorkel turlarıda var ama  derın denızde snorkel yapmayı sevıyorsanız dalmasanız bıle  dalış okulu ıle konuşarak  ve bellı bır ücret ödeyerek tüplü dalış yapanlarla gısıp sızde snorkel yapabılırsınız.Snorkel ıle çok rahar 15  metre aşağısını görebılıyorsunuz.Denız cam gıbı...
Tek dalış fıyatı 40$.Ben 30$ ‘dan daldım.Yarım saat yerel botla  dalacağınız yere ulaştırıyorlar.Her dalış 45 dakıka dedılerama daha erken çıkardılar.Sadece bır  büyük şışe su verıyorlar. Yanınızda dalmayacak arkadaşınız varsa onu da ücretsız alıyorlar. Keyıflı bır gezı oluyor.
Maldıvler’de en çok duyacağınız üç oluşum:

MERCAN(Koral):


Tropık ve ılık  denızde yaşayan İlkel bir hayvandır. Küçük bir kurtçuk olarak dünyaya gelırler. Suyun akıntısıyla hareket eden  mercan larvaları bir kayaya tutunarak kalkerli bir iskelet salgılar, sonra tomurcuklanmaya başlayarak başka mercanları meydana getirir.
Ağız çevrelerinde uzantılı dokunaçları vardır. Ağız ve kolları kaslarla açılıp kapanabilir. Küçük canlılarla beslenirler
Mercanlar, birbirinden bağımsız gibi görünseler de tek bir sindirim sistemleri vardır. Bu nedenle kolonilerin tüm bireyleri birbirine bağımlıdır.
Özellikle avlanacakları zaman sürekli hareketli olan  mercanlar,herhangi bir tehlike anında da dokunaçlarını hızla iskeletin içine çekebilirler.

Mercanlar omurgasız oldukları için gerçek iskeletleri yoktur.
 Ancak,dış derılerının, kalsiyum, magnezyum, karbonat gibi maddelerin çok miktarda salgılanmasıyla  oluşan sert dış yapılarına iskelet denir. Bu hayvanların ıskeletlerıne de mercan denır.

Mercanlar genel olarak sert ve yumuşak mercanlar olarak ikiye ayrılır.

 Sert mercanların yapılarında kalkerli maddeler bulunur ve bir araya gelerek büyük mercan resiflerini oluştururlar.
Bunlar da kalkerli iskeletler salgılarlar böylece milyarlarcası bir arada yaşayan mercanlar artık hareket edemez hale geldıklerınden  eskiden mercanlar, bitki sanılırdı.
Yumuşak mercanlarda ise kalkerli maddeler bulunmaz. Küçük koloniler oluşturan bu mercanlar da dışlarında kı ığnelı yapılarından dolayı sağlamdır.

 Derinliği 70 metreyi geçmeyen sularda yaşarlar ve en çok Hint Okyanusu'nda, Büyük Okyanus'ta ve Kızıldeniz ile Akdeniz'in  bazı kıyılarının derınlıklerınde
büyük taşlara yapışık olarak yaşarlar.

Mercan kolonileri , çiçek, beyin, geyik boynuzu, fil kulağı, mantar, tüp, ip, kaya ,beyin  , kamçı,  çimen, yelpaze,  ağaç dalı vb. biçimınde farlık görünüşte olabılır.
. Sarı, kırmızı, yeşil gibi parlak renklerı ıle çok güzel görünürler.

RESİF (Mercan kayalıkları)

 sıcak denizlerde yaşayan  bu omurgasız  mercanların iskeletlerinin artıklarının binlerce yıl boyunca belli bir bölgede toplanması sonucunda da, oluşan mercan kayalıklarının su hizasında bulunan kaya zincirlerine de “resif” denır.
Yılda ancak burkaç mm- 3cm büyüyebılen resifler, sıcaklığı 18 derecenin üstünde olan denizlerde görülmektedir.




Birbirleriyle kaynaşan sayısız mercanların iskeleti zamanla denizin yüzüne kadar yükselerek kıyı ve set resifleri ile atolleri meydana getirir.

 Mercanların denizlerde meydana getirdikleri resifler üç kısımdır:

1-Atoller:. Bunlar deniz ortasında daireler şeklinde görünürler. Atoller bazen de deniz ortasında büyük yığınlar halinde görülür. Çaplarının 60 km'ye ulaştığı görülmektedir.

2-Set resifleri: Kıyıdan 100-150 metre kadar açıklarda kıyı kısımlarına paralel olarak uzanırlar. Avustralya'nın kuzeydoğu kıyı açıklarında bulunan ve 2400 km uzunluğunda olan “büyük set” diye isimlendirilen resif, bunlardan biridir.

3-Kıyı ve kenar resifleri: Mercanların, hemen karaların kenarlarına kıyı şeridine yerleşmesiyle meydana gelır.

ATOLL(Mercan Adası):

Mercanların açık denizlerde yüzük şeklindeki mercan  birikintilere ise  atoll denır . Atolller her zaman dairesel olmayabılır.

Ortasında yaklaşık 50 m ya da daha derin bir lagün  gölü  bulunan, kısmen veya tamamen lagünü çevreleyen su yüzüne kadar çıkan yuvarlak mercan resiflerinin birleşmesinden oluşan adacıkları olan  atollerin içi, bir tarafı denize açık bir göl halindedir.
Atoll’ler eski volkanların veya batmış deniz dağlarının oluşturduğu çukurlarla çevrelenen dairesel yerlerdır. Denizin üzerinde kalan kara parçasının oluşturduğu sığ alanlar sayesinde de mercan resifleri oluşuyor.Veya
Mercanlar, bir adanın etrafında yığılıp kalırlar, zamanla adanın batar ama mercanlar batmayıp su üstün de kalırlar ve büyümelerine devam ederler. Deniz yüzünden birkaç metre kadar yüksekliktedirler. Bazı büyük atollerde insanlar bile yaşar

 Bu adalardan bazıları Maldivliler, Polinezyalılar, Mikronezyalılar, Kribati, Tuvalu, Marshall Adaları gibi pek cok Okyanus ülkesi binlerce atolden oluşmuştur.
 Burada kı halk, yüzyılardan beri bu adalar topluluğunda yaşar.







































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder