6 Şubat 2010 Cumartesi

6- YEMEN / ORTA DOĞU

Gezi Tarihi: 15 Mart 2010 Pazartesi 

YEMEN:BU YAŞAM, ANCAK GAT İLE UYUŞARAK ÇEKİLİYOR SANIRIM. 


Yemen’de özellikle erkeklerle çok tartıştım. Onlara hep dediğim “çok akıllısınız. Kadınların yüzleri görünmesi haram ama sizin gat çiğnemeniz helal” dedim. Onlarda bana”Kuran’da gat değil bira haram yazıyor.” demek zorunda kalıyorlardı.
Ama inanınız çoğu,  akşama kadar gat çiğneyerek, parasını, zamanını  ve yaşamını öldürüyorlar. Çoluk çocuk perişan. Yaşam çökmüş. Yönetenler dahil kimsenin umurunda değil.



ÜLKEYE GİRİŞ

UMMAN’DAN YEMEN’E GEÇİŞ:
İkisi arasında iki sınır kapısı var. Yeşil pasaport için vize olmadığını bildiğim halde iki sınıra da telefon açtırdım. Çünkü Yemen gibi geri kalmış ülkelerde sorun yaşayabileceğimi biliyordum.
Bunlardan Safrait sınır kapısı yeşil pasaportum olduğu için geçirebileceklerini ama diğer Shanni sınır kapısı ise asla vize almadan geçiremeyeceklerini söylediler.
Yine bunlardan  Shanni kapısından geçen otobüs, direkt Seyhun – mukalla’ya ; safrait kapısından geçen ise Al Chhedi’ye gidiyordu. Salalah’tan Yemen’e giden birkaç firma var. Bunlardan en iyisi “Gulf Transport Co. L.L. C. firması.

            Otobüs                              otobüs devam ediyor
Salalah==========èSeiyun=========èMukalla.
          12 saat, 11R                      5 saat, 13 riyal

(Sadec pazertesi, Cuma 06.00’da Otobüs var.)

              Otobüs
Salalah============èEl Mukalla
            14 saat; 13 riyal

(Sadece Çarşamba 09.30)

                  Otobüs
Salalah=============èHoms (Sınır kasabası) (09.30 ve 11.00 de,
                5 Riyal

Çarşamba, pazartesi )



                



Ben mecburen diğer sınır kapısı geçecek küçük dolmuş ile sabah 11.00’de Al Chedi’ye gittim.


Salalah========èSafarit sınırı=======èHoff kasabas
                        4 saat                            1,5 saat

    Hoff kasabas===èAl Chedi (Gayda(30 dakika )


    Al Chedi==========èSeiyun ( Yemen )

Not: Sınırdan ve Hoff kasabasından Yemen’in diğer şehirlerine araba bulamasın.

ÜLKE GENEL BİLGİLERİ
1 - TARİH: MÖ 3000’lerde Saba Melikesi Belkis bu bölgeye yerleşmiş.

Osmanlı,  1517 de Yemen’e gelmiş. Osmanlı zamanında Yemen bütünmüş.

İngilizler, Osmanlıdan Güney Yemen’i alarak iki Yemen oluşmuş. İngilizler, Aden’den yakıt alıp Hindistan’a gidebilmek için Aden’i kömür deposu yapmak amacıyla Güney Yemen’i almışlar. Gemileri, İngiltere, Mısır (Suveyş kanalı ), Aden ve Hindistan rotasını izliyorlarmış.
İngilizler dönemi Aden’de yaşam modernleşmiş. Kız öğrenciler başları açık, erkek öğrencilerle birlikte eğitim alıyorlarmış. Bu farklılık bugün hala kendini belli ediyor.

1918’de Kuzey Yemen’i Osmanlı boşaltıp gitmiş. Bazı askerlerimiz de Yemen’de kalmış.

Bu arada Güney Yemen’de İngiliz işgali altındaydı.
1960’a kadar İngilizler kalıyorlar. Kuzeyde ise İmam Yahya, Ölünce oğlu Ahmet yerine geçiyor. Halk, çok baskılı ve kapalı yönetiminden dolayı imam’ı sevmiyorlar.
Bu sırada Nasır Dönemi olan Mısır’da okuyan Yemenli subaylar Yemen’e gelerek cemiyet kuruyorlar.1960 da darbe yapıp İmam’ı ülkeden kaçırıyorlar.

İngilizler gider gitmez asker olarak değil de Eğitim, teknoloji, Sağlık vs. konusunda yardım etmek için Ruslar çöreklenmiş.

1960 – 1979arası kuzey Yemen’de Askeri rejim, Güney yemen ise sosyalist cumhuriyet ile idare edilmiş.
1979 – 1991 arasıGüney (Aden, Hadramut, vs. ile Kuzey (Hudeyda, sana , taiz vs.) savaş sürdü.
1991’de savaşı kaybeden Güney yemen idarecileri ülke dışına kaçtılar.
1991’den beri aslında 1961’de imam’a karşı darbe yapan gençlerden biri olan “Ali Abdullah Salih”Cumhurbaşkanlığı görevinde.
Şimdi az çok demokrasi var denilebilir. Halk, Cumhurbaşkanını eleştirebiliyor ama fiili bir şey yok. İmam zamanı eleştirmede yokmuş.

Şu anda ise İran tarafından desteklenen El Kaide yanlısı Yemenli işgalci güçler ile Amerika tarafından desteklenen Yemen askeri savaşıyor.

Şu anda ülke de yaşam koşulları iyi değil. İnsanlar öylesine yaşıyorlar işte.

2 - TURİZM: Mukalla’ya kadar benden başka turist görmedim. Mukalla’da otelde tur almış bir çift gördüm. Daha çok turistler sana ve çevresini geziyorlar. Benim Müslüman olmam bir avantajdı.

Sanırım ülkedeki karışıklıklar nedeni ile turizm çok yavaşladığından gezilecek müze saray, e vb. yerler ya kapalı veya çok kısa zaman için açıklar. Bakımsız veya kötü onarım yapılmış. Bana göre önem verilirse Yemen, turizmden iyi para kazanabilir. Gerçekten gezmek için çok ilginç bir ülke.
Yanınızda devamlı küçük armağanlar taşıyınız. Küçük çocuklar peşinizden “kalem” diye bağırıyorlar.
Müzelerin ziyaret saatleri çok kısa ve onarımda olduğundan çoğunu göremedim.
Yeman’de iki tane Sibam ve al – hajjarah şehri var. Yanılmayınız.

ÇOK ÖNEMLİ: Yemen’de bir yerden diğer yere giderken polise gidip gerekli izin kâğıdı almalısınız. Zaten bu evrakla otobüs bileti alabiliyorsunuz.
Bu izin kâğıdınızın dan da birkaç tane fotokopi çektiriniz. Çünkü yolda kontrol noktalarında asker sizden istiyor.
İzin kâğıdı alırken; gideceğiniz yönde uğrayacağınız birkaç şehir için izin kâğıdınızı almaya çalışın.

3 - YEMEK:
Aslında Yemen’de Mısır, Bezelye, Fasulye, Patates, Muz, Papaya, Mango, Portakal vs. her şey yetişiyor.
Muzun kilosu 100 – 150 R=1 TL, Mangonun kilosu 200 R=1,5 TL
Yemeklerin yapımı temiz değil ama çok lezzetli.
Tencere yemeği yok. Hemen 3 – 4 kişilik pişirip ortaya koyuyorlar.
1 -Sabah kahvaltı da Tuna balığı ve bezelyeyi tavada birlikte pişirip tandırda pişen ekmekle yiyorlar.
2 – Yufkanın içine yumurta kırıp gözleme yapıyorlar.
3 – Yine fasulyenin çok lezzetli her çeşidini yapıyorlar.
4 – Evde yaptıkları ekmeğin üzerine bal dökerek yiyorlar.
5 – Ufalanmış ekmek, muz ve hurmayı döverek farklı bir tad oluşturuyorlar.
6 – bütün meyvelerin suları harika. Her yerde bulabilirsiniz.

Özellikle öğle yemeği çok önemli. Çok çeşit yapılıyor.
Pilav üstü kızarmış tavuk, et veya balık
Helva denilen sulu sebzeli yemek, domates sosu
Erkekler önce yiyorlar. Artanları kadın ve çocuklar yiyorlar. Yemekten önce su dolu gelen tasta sadece parmaklarını çalkalayarak şöyle bir yıkıyorlar. Yemekten sonra da aynı suda yağlı ellerini yıkıyorlar.

4 - EĞİTİM: Yemen birleşmeden önce erkek ve kız öğrenciler birlikte okuyorlarmış. Şimdi ilkokuldan üniversiteye kadar okulları bile ayrı. Üniversite de okulları birleşiyor ama birbirlerinden uzak duruyorlar. okullarda fotoğraflarını çekmek istediğimde yüzlerini kapatarak kaçışıyorlardı.
Devlet okulunda kaç yılık olduğuna ve girdiği ders sayısına göre bir öğretmenin maaşı 80 – 150 $ arası değişiyor.

5 - DİN: Yemen Müslümanları Şafi mezhebine bağlılar. Namaz kılarlarken bizim gibi bir kere değil de iki kere tekbir getiriyorlar. Kadına ve köpeğe dokunduklarında abdestleri bozuluyor. Fıkık ( hukuk ) farklılıkları var.
Herkes namaz kılıyor.

 6 - YAŞAM: Sanaa’da 3 odalı evin kirası25000 R.Öğretmen maaşı 48000 R.Doktorun maaşı da buna yakın.
Yemen’de deTürk dizileri izleniyor. Her yer de bana”Murat Alemdar’ı sordular.
Her yerde dilenci ile karşılaşıyorsunuz. Polis ve İmamlar da avanta istemekten çekinmiyorlar.
GAT: Hemen hemen her kes14.00’a kadar alel acele işini bitirip resmi işi olanlar işi başında, serbest olanlar seyirli bir yere çekilerek nar suyu ve su ile gat çiğniyorlar. Birlikte sigara içenler de var. Genelde aç karnına çiğnenmiyor ama çok tiryakiler sabahtan çiğnemeye başlıyorlar.
Zaten ülkenin her yerinde öğleye doğru gat pazarları kuruluyor.
Çok suya ihtiyacı olan gat, yağmur zamanı ucuzluyormuş.1 günlük poşet gat 5000 – 5000 R arası değişiyor. Hatta kalitesine göre daha da yükseliyor. Çoğunun evde çocukları aç geziyor ama.
Gat çiğnerken genelde sola kaykıldıklarından çiğnedikleri gat’ı da sol yanaklarında depoluyorlar. Bu arada konuşurlarken ağızlarından görünen çiğnenmiş yeşil gat ın görüntüsü mide bulandırıcı.
SU: Gat üretiminde çok ihtiyaç duyulduğundan ülkede su sıkıntısı var. Özellikle Küçük yerleşim yerlerinde hala eşeklerle su taşınıyor.

KADIN YAŞAMI:  
.
Mukalla’ya kadar sadece gözleri görünen, peçeli kadın vardı. ilk kez Mukalla’da bir sigorta şirketinde  başı kapalı, yüzü açık Taiz’li bir bayan gördüm.
Peçesiz birkaç hanımı sadece taiz, Aden ve Sanaa’da gördüm. Sanaa havaalanında ki bayanların yüzleri açık, uzun etekli ve türbanlılardı.
Hadramut vadisinde, kadınlar siyah peçeli giysilerinin üzerine büyük hasır şapka takıyorlar.
Gezim boyunca da sadece iki tane bayan sürücüye rastladım.
Kızların okullarını bitirir bitirmez evlenmeleri çok önemli.

EVLER: İçi ve dışları çamur – saman karışımından yapılmış. Merdivenle yatak odalarına çıkılıyor. Pencereler küçük ve içe doğru ve tahta işlemeli. Bazı evler de sıvanıp beyaz badana yapılmış.
Yemen’de ki taştan yapılmış ev ve camilerin (özellikle Aden ve Taiz’den sonra) alçıdan yapılmış rengârenk camlarla süslü pencere üstlükleri çok gösterişli. Geceleri daha da güzel görünüyorlar. Özellikle eski camilerde ki tahta üstü boya işlemeciliği harika.
Eski 5 – 6- 7 katlı evlerde; ilk kat hayvanlar için, 2.kat divan (toplantı ve karar alma yeri ), 3. ve 4. kat kadınların toplantıları için, daha üst kat yatak odaları, bir üstü mutfak, en üst kat ise “Mafraj” yani gat çiğneme yeri olarak kullanılıyor.

ATATÜRK: Genelde Yemenliler, Türkleri dinsizleştirdiğini düşündükleri Atatürk’ten nefret ediyorlar. Çoğu Türk olduğumu bildiği halde “Müslüman mısın? Hıristiyan mısın?” diye sordular. Cahillik kadar kötü bir şey yok. Ama
Yemenliler Davos zirvesinden sonra Erdoğan’ı çok seviyorlar. Çoğu çocuklarına”Erdoğan “adını takmışlar.

7 -TATİL: perşembe öğleden sonra ve cuma günü tatil. Ama her gün12.30 16.00 arası her yer kapanıyor.16.00 19.00 arası yeniden açılıyori

8 - GİYİM: Yemen’de Burma’da ki gibi erkekler etek (Foto ) üzeri gömlek giyiyorlar. Elbise giyenlerde var. Üşüyenler üzerlerine çeket giyiyorlar. Başlarına da gevşekçe sarıyorlar. Aden’e kadar “cembiye”takan çok az erkek gördüm ama Aden ve Taiz’den sonra takanlar çoğalmaya başladı. En çok Sanaa’da “cembiye”takan var.

9 - ULAŞIM:
Yemen’de hemen hemen her yere giden üç tane Türk otobüs şirketi var. Bunlardan;

Al – Namer ve Nur şirketinin otobüslerin şoförlerinden ikisinden birisi kesin Türk.
Ruweysan=yemen İnt. Transport adlı şirketinin aslında sahibi Türk(Has Şirketi) ama şoförlerinin ikisi de Yemenli. Her yere otobüsleri var ve daha düzenli.

 Yemen’de otobüsler, hatta uçaklar turistlerden iki kat ücret alıyorlar.
Eğer Yemen’de taksinin önünde tek başına oturuyorsan iki kişilik ücret ödemek zorundasınız.
Otobüsler genelde yemek saati verdikleri molada insanlar yerlerde oturarak yine elleri ile pilav üstü balık, et yiyorlar.
Genelde Taksi ve dolmuşların kapı ve pencereleri kırık, dökük.

ANI: Umman – Salalah’tan Yemen  - Al Cheda’ya gelirken yeşil pasapotla ilgili bir problem çıkar diye sınıra yüreğim sıkışmış bir durumda girdik. Yolda gelirken şoföre bana yardımcı olur umudu ile oğlum için aldığım güneş gözlüğünü rüşvet olarak verdim.
Tabii yemen sınırına girerken kapanmayı da ihmal etmedim. Neyse ki sınırdaki görevliler bana çok kibar davrandılar ve damgayı vurdular.

Umman tarafındaki çok sıkıcı kel dağların yerine yemen tarafında yeşil dağlarla deniz birleşince muhteşem manzaralara bıraktı. Ama Umman’ın da tam aksine döküntü evler ve çok kirletilmiş çevre vardı.

Daha önce öğrendiğime göre Al Cheda’dan sadece sabah otobüsü olduğunu öğrenmiştim ama gittiğimde Seyhun’a gidecek bir otobüs bulduğumda çok sevindim. Bileti turist olarak bana iki kat satacaklarına bile kabul ettim. Görevli bana ancak polisten kâğıt getirdiğimde bilet satabileceğini söyledi.
İnsanların halini görünce ürkmemek elde değildi. Sanki 100 yıl öncesinde yaşanıyordu. Şoförle hemen karakola gittik. İlk şokumu yaşadım.

Polisler, yüzleri yırtılmış çok pis sünger yatakların üzerlerine yan gelmişler gat çiğniyorlardı. Şoförün çabaları sonucu bana gerekli evrakı imzaladılar.
Binanın içi inanılamazdı. Benim evrakımı imzalayacak yetkilinin odası çok pisti. Diğer polislerle kendilerinden geçmiş bir vaziyette gat çiğniyorlardı. Her şeyi ortaya atmışlardı. Sanki kirlenecek bir şey varmış gibi kapının ağzında da ayakkabılarını çıkarmışlardı.
Damga için karşı odaya geçtiğimde ayrı bir şok yaşadım. Ofisten çok nalbur dükkânı gibi. Bir iki yeşil polis kıyafeti oraya buraya atılmıştı. Bina sanki yıllarca kullanılmamış gibi döküktü.
Buradan otobüs yazıhanesine döndüğümüzde iki gencin Türkçe konuştuğunu duydum. Meğer Yemen’in her yerine Türk şoförler çalışıyorlarmış. orasıda Türklerin yazıhanesiymiş. Nasıl mutlu oldum anlatamam size.05.30 da kalkacak olan otobüs namazdan sonra 07.00’da kalktı. Otobüsün Türk şoförü Erman Bey bana en arkayı ayırdı. Uyuyarak  Seyhun’a geldim.Daha sonra da çok yardımlarını gördüğüm Erman’a  buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

NOT:
Cheda(Gayda)==========èSeyhun (Otobüs, 12 saat, 2500R )
                                 

Seyhun=============èMukalla (Otobüs, 5 saat, 1500R )



YEMEN’İN GEZİLECEK YERLERİ

1 - TARIM: Kinda krallığının başkentidir.
 Seyun’dan yarım saat uzaklıkta dolmuş – taksi (100R) ile gidebiliyorsunuz.

1-  EL MUHTAR CAMİİ: Biraz ileride
2-  EL KAFF SARAYI: (Aynı zamanda müze .) Hemen yanında
3-  BİN YAHYA SARAYI: Bu sarayda ben gittiğimde onarımdaydı. Bu saraylara yakın
4-  EL KUBBE SARAYI
Aslında hepsi çok güzeldi ama dışları boyanmış içleri çok pis ve bakımsızdı. Onarım yapılırken eldeki değerler önemsenmiyordu.

ANI: Daha ileride göreceklerimden habersiz burada gittiğim okulda sabah töreninde ilk şoku yaşadım. Tüm lise kız öğrenciler peçeli ve öğretmenlerinin de peçesinin üzerinde ikinci bir tül örtü ile kapalıydı. Böyle bir manzarayı daha önce okuduğum halde inanamadım.

    2 - SEYUN: kadiri sultanlığının eski başkentidir.
1-  SULTAN PALACE: Sadece 09.00 – 13.00 arası acık. Kerpiç ve tuğladan inşa edilmiştir. Hemen yanında
2-  ULU CAMİİ: Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir. Yine yakınında
3-  SOUK: Gezdikten sonra ara sokaklara dalmalısınız.


NOT: Sultan Sarayının çıkışında ki turist polisinden gideceğiniz yere (Seyhun,  Mukalla)izin kâğıdınızı rahat ve çabuk şekilde alabiliyorsunuz.

   3 - SHİBAM: Unesco’nun dünya mirası listesindedir.Çöl gökdelenleri ile kesinlikle görülmesi gerekiyor.
 Seyun’dan yarım saat uzaklıkta dolmuş – taksi (100R) ile gidebiliyorsunuz.
Kesin görülmesi gereken harika yerleşim yeri.
Yan yana iki saray var ama gezilecek müze vb. her yer kapalı ve bakımsız. Beni gezdiren mimar çocuk her yerin anahtarını getirttirerek ancak gezebildim. Ama sokakları gezmek bile yetiyor. Muhteşem ötesi.

   WADİ DOAN VE AL HAJARİAN:

Bu vadinin tamamına Wadi Doan deniyor. Al Hajarian, boyalı sütunların bulunduğu, bal ve hurma satın alabileceğiniz en önemli yerleşim merkezi.
Vadideki taş köylerini de ziyaret etmelisiniz.
Aslında bu köy Şibam yolu üzerinde.Mukalla otobüsüne binip (1500R) Yol ayrımında inip Hajaran’da geçebilirsiniz.

Ben dolmuş – taksi ile Şibam’a gidip oradan otostopla yol ayrımına kadar gittim.

Seyhun=====èŞibam=======è Algade

Algade=======èBinhaffer=====èAdab(Yol ayrımı)

Yol ayrımından vasıta ile 15 dakika sağa doğru içerde. Çok farklı, görülmesi gereken bir coğrafya. Bal satan bir gençle her tarafı gezdik.

ANI: Burada gittiğim hasta hane de hemşire bile peçeliydi. Ama bayan hastaları erkek doktor muayene edebiliyormuş.
Yine gittiğim ilkokulda bana çok misafirperver davranan müdür bey, ilkokul öğrencilerin fotoğraflarını çekmek için Sanaa’dan izin almam gerektiğini söyledi.

4 - MUKALLA
Deniz suyunu şehrin içine bir kanal ile getirmişler. Gerçekten şirin bir şehir. Kanalın üzerinde birçok köprüler var. Akşam botlarla insanlar geziyorlar.
Mukalla’da daha çok Somalili, Eritreli vb. Afrika ülkelerinden gelmiş göçmenler var.

1-  KASR – ALGUİZİ: Çok eski geleneksel Yemen evi. Küçük dolmuş ile (25 riyal)
2-  KASR – AL SULTAN (Sultan Sarayı) : Perşembe – Cuma kapalı. Diğer günler 08:30 – 12:00 arası açık . Yürüyerek;
3-  AL – MUKALLA – GADİM(Eski Mukalla): Sokaklarında gezinmek çok zevkli.
4-  KULF: Mukalla’nın arka tarafında deniz kıyısından yarım saatte gidiliyor. Sahilde turistik bir otel vardı. Fazla beğenmedim.
5-  BEAR ALİ: Burası dağı olan güzel bir yermiş. Mukalla’dan Aden’e giderken Mukalla’dan vasıtayla 1 saat uzaklıkta. Ben gidemedim.

   5 - SUCUTRA ADASI: Yemen’e 350 km açıklarında Hint Okyanusu’nda Biyosferin tek rezervleri olan, bölgeye özel”Ejderha kanı”adlı pembe ağaçların olduğu yerleşim birimi UNESCO dünya mirası listesindedir.
    En yakın Mukalla’dan sadece uçakla gidiliyor. Yemen içinde iki tane iç havayolları var.
1-  Yemen Airways: Sadece pazertesi ve Cuma karşılıklı gidiyor. Mukalla’dan 06: 30’da, Sucutra’dan 12.45 de hareket ediyor. Ücreti 1633riyal=75$(Gidiş dönüş)
2-  Felix=Saeda Havayolları: Cuma, pazertesi hariç hergün uçuş var.Mukalla’dan 08:00kalkıyor.Fiyatı 24 000riyal=110$ (Gidişdönüş)

Bu havayollarının birisiyle gidip, diğeri ile dedönebilirsiniz.Aden’den Sucutra’ya uçak yok ama Sanaa’dan var.121,93$ (Tekyön).Cuma hariç her günvar.Ama nasıl oluyorsa Sanaa’ya yakın  Alghidah şehrinden Sucutra Adasına ucuz uçak bileti varmış.


NOT:
1-Tam alel acele dövizümü bozdurup biletimi satın almak için ofise gittiğimde iki kat ücret ödemem gerektiğini, fiyatların yeni değiştiği yalanını da söyleyince sinirlendim ve vazgeçtim. Malesef geri kalmış ülkeler turistlerin paralarını almak için böyle saçma uygulamaları yapabiliyorlar. Yine çok istediğim halde bu adayı da göremedim.
2- Mukalla’da havaalanı 30 km şehrin dışında. Otobüs ücreti 100riyal. Ama çok erken gitmen gerekiyorsan taksi ile gitmek zorundasınız (1600 – 2000riyal)

                   
Mukalla===================èAden (/06.00, 17.00, 20.00 de otobüs var. 500km, 2000R; 6,5 saat)
                        

ÖNEMLİ ve ANI: Polis tehlikeli olduğundan yolun kapalı olduğu için Mukalla’dan Aden’e karayolu ile gitmeye izin vermiyordu. Bana göre turisti uçak ile gitmeye zorlamak içindi. Zaten havayolunun uzak olması ve polisten yeni bir izin kâğıdı almak beni rahatsız ediyordu. Şoför ile anlaştım. Yemenli bayanların giydiği’abaya’adlı peçeli kıyafeti giyerek gece otobüsüne bindim. Hiç konuşmadım. Asker kontrolünde uyuma numarası yaparak (Çünkü gözlerim yeşil renkli olduğundan dikkat çekerdi.) gittim.

6 – ADEN: Yemen’in en modern şehridir.
.
Deniz şehrin her yerine girdiği için çok dağınık.
Şehirde İngilizlerden kalma evler, şehre farklı hava vermişler. İçleri geniş ve oldukça serin. Az sayıda da Ruslardan kalma evler de var. İlk kez burada yüzleri acık bayan görmeye başladım.
Aden’in en güzel semtleri sırasıyla Tawahi, Mualla, Kharmakser, Sheikh, Crater
Bu semtlerden sadece Sheikh biraz uzakta ve bu semte “Mansura” da otobüs yazıhaneleri var. Her yere 40 riyala dolmuş bulabiliyorsunuz


KONAKLAMA: Mualla caddesine paralel arka caddelerde 10$’a birçok otel bulabilirsiniz.

ADEN’İN GEZİLECEK YERLERİ
                       
I- CRATER SEMTİ
1-  TAWİLA SARNIÇLARI: Aslında çok görülmesi gereken 2000 yıllık bir yer. Giriş ücreti 100riyal.Hemen çıkışta tepeye çıkıldığında
2-  ZERDÜŞ TOWER:  Çok bakımsız. Yukarıdan şehrin görüntüsünü görebilirsiniz. Aşağı inip dolmuşla
3-  ADEN MÜZESİ: Aden hastanesine gelmeden dışı çok görkemli. Cuma ve Perşembe öğleden sonra kapalı. Diğer günler 09.00 – 13.30 arası acık. buradan yürüyerek;
4-  ADEN MİNARESİ: Sadece fotoğraf çektikten sonra yürüyerek;
5-  SIRA – KALA: Sıra adasında Osmanlı kalesi. Adaya yoldan yürüyerek veya arabayla gidebilirsiniz. Tepeye merdivenle çıkıyorsunuz. Şehir manzarasını izleyebilirsiniz.

II- TUWAİ SEMTİ
       1-ADEN LİMANLARI: Büyük liman, Mualla caddesinden giriliyor. Diğer limana Tuwia semtindeki Renk Otelden aşağı iniyorsunuz.
       2-FİL SAHİLİ: Tuwai Semtinin ilerisinde dolmuşla gidebilirsiniz. Yüzmek için ideal.Bu sahile gelmeden de önce yüzebileceğiniz sahiller bulabilirsiniz.
3-  MUALLA CADDESİ: Tuwia semtine gelmeden önce sıradan bir cadde.
ANI: Burada bir öğrenci ile izin kâğıdı almak için gat çiğneme zamanında polise gittik. Onlar diğer bir ayağı yalınayak, peştamallı bir polise gönderdiler. O da başka semtte ki bir karakola yönlendirince patladım. “ben buraya karakollarda zaman öldürmeye değil, gezmek için geldim”deyince kendiside bizimle taksi ile karakola geldik. Orada bana birçok numara yapmaya kalkınca rüşvet isteyeceklerini anlayıp, paramı çaldırdığımdan bahsettim ama yinede biraz sonra diğer polislerin para istediğini söyledi. Rüşvet vermediğim gibi taksi parasını da kendisine ödettim ve izin kağıdımı da Taiz – hudayda ve Sanaa’ya kadar yaptırdım. Pişman değilim. Hak ettiler.

    7 - TAİZ

Aden’den sonra çevre yeşillenmeye bayan giysileri de renklenmeye başladı
ULAŞIM: Taiz’de her yere dolmuş bulabiliyorsun. Merkez sayılan “merkezi” adlı eski çarşının kapısı olan “babül Kebir” yakınlarında konaklarsanız gece de çok hareketli olan eski çarşıyı gezebilirsiniz.

KONAKLAMA:Al  Walıd Hotel (Usaifra caddesi, 1geceliği 1200 R)

  I – TAİZ ŞEHİR İÇİNDE GEZİLECEK YERLER
Sırasıyla;

1 –ULUSAL MÜZE: Dış binası çok güzeldi. Onarım olduğundan içini göremedim. Buradan
2 – JABEL SABİR: Bu dağa dolmuşla (Dolmuşla 40 R )çıkabildiğin kadar çıkabilirsiniz.(2400m )
 Taştan evleri olan harika manzaralı yerleşim merkezleri var.
3 – EL KAHİRE KALESİ: dağdan inerken, belli bir yerde yol ikiye ayrılıyor. Zamanınız varsa bu yol ayrımından güzel manzaralar eşliğinde yürüyebilirsiniz.
Keleye merdivenlerle çıkıyorsunuz. Özellikle birçok genç, öğleden sonra gat çiğnemek için bu kaleye çıkmışlardı. Kaleden inip sağa devam ettiğinizde
4 –ESKİ TAİZ(  EŞREFİYE MAHALLESİ)
Eski camileri, pencereleri renkli alçıdan rengarenk çiçeklerle süslü Harika taş evler ve eski çarşının olduğu yürüyerek gezebileceğiniz çok güzel yerleşim yeri.

1- EŞREFİYE CAMİİ:630 yılında yapılmış harika bir yapı ama sizden para koparmak için uyanık rehberlere dikkat ediniz.
2 – EL MUTABİYE CAMİİ:630 yılında yapılmış.
3 – AL MUDHAFARİAH CAMİİ VE SCHOOL (En eskisi bu camii )
Aslında bu üç camii aynı aile tarafından yaptırılmıştır.
4 – ESKİ SOOK: peynir ve baharat çarşı da olan çok renkli bir çarşı. Ayrıca çok lezzetli geleneksel yemek (Fasulye çeşitleri ) yiyebileceğin küçük restoranlar da var.

II– TAİZ’İN YAKIN ÇEVRESİ
1 - IBB( Ebb ) :Taizin en yeşil yerleşim merkezi

Taiz=========èIbb( 1.5 saat, Türk şirketi Na-mer06.30 ve 19.00otobüz var. )

Ibb’in içinden dolmuş ile çok yakın olan Jeblh (Gibla ) ya gidebilirsiniz.
I – IBB:
1 – Mescit El Sümbül: Osmanlı dönemi eseri ama ben bulamadım.

Şehir merkezindeki döner kavşaktan dolmuşla gidebileceğiniz farklı yönlerde ki gezebileceğiniz yerler
2 –Wadi gennat: yeşil bir vadi ama çok da güzel değil.
3 – Gebal Rabii: tepede evler olan yerleşim merkezi. Çok gördüğüm için gitmedim.
4– Maswara:Manzara seyredebileceğiniz tepede teraslar var.
ANI:Maswara’dan arabayla gelirken polis noktasında bir polis takıldı peşimize.türk şirketinde şoför Anıl bey ile tartışıp durdular.Ben de beni korumaya çalıştıklarını düşündüğümden “sorun yok” dedim.Meğer istedikleri rüşveti Anıl beyden almışlar. Öğrendiğimde çok sinirlendim. Bilseydim asla verdirmezdim. Rüşvet, Geri kalmış ülkelerin ortak sorunlarından

2 - JEBLH (Gibla ):Harika evleri olan eski yerleşim merkezi.suleyhan dönemi eserler var. Aynı dönemde Mısır’da Fatimiler Dönemi yaşanıyordu.

1 –Daral – Ezz Palace :Arwa Quen’in yaşadığı saray, aslında çok güzel ama şimdi saray evlerinde yaşayan aileler etrafı çok pis tutmuşlardı.
2 – Al – Suna Minaret ve camii:Aynı adlı minare ıbb’de de varmış.
3 – Arwa greet Mousqe:950 yıl önce yapılmış, çok eski ve çok güzel  ama onarım berbat.hemen yanında ki kuran kursunda ki imam çok isteyiciydi.
4 – Shaekh Yaagub zoom Camii: Hemen karşısında
5 – Museum of Queen Arwa:Giriş ücreti 500 R ama pazarlık payı var.zaten değmez.

ANI:Gibla’da ki camiinin yanındaki iki tane  erkekve bir kız kuran kursuna giderek sınıfları gezdim.Çok gerilik vardı.Beyaz baş örtülü ilk okul çağındaki kız öğrenciler beni görünce sıraların altına saklandılar.orta sınıf düzeyindeki öğrenciler sınıfta sadece gözleri görünecek şekilde oturuyorlardı.Bazıları da dışarı çıktıklarında ayrıca peçelerinin üzerine tül  indiriyorlardı.
Öğretmenler odası, Bir köşede kilim, kırlentler vardı. Öğretmen hanımlar burada peçelerini kaldırmış, ayaklarını uzatmışlar dinleniyorlardı.Çok samimi davrandılar  ama hep merak ettikleri”neden yanında kocan yok”.İçimden” atam olmasaydı zor gelirdim “ diye düşündüm tabiî ki.
Tekrar Ibb’e geri dönmelisiniz.
Ibb==èTaiz (Namer şirketi 11.30, 18.00’da ve 11.30,ve Nur Şirketi 11.30, 16.30’da otobüsleri var.

3 – AL JANAD—Muad Bin Cebel Camii: Peygamberin, İslamı anlatıp öğretmek  ve kuran – ı kerim’i ezberletmek üzere, hicretin 9.yılında Yemen’e gönderdiği sahabedir.
Bu cami’yi Ibb’e giderken veya dönerken gezebilirsiniz.

Taiz’den Ibb’e giderken Al Janad (15 dakika, 100 R ) merkezinde iniyorsunuz. Kasaba merkezinin içinden sağ tarafa doğru (3 km, 50 R ) gittiğinizde Cami’ye ulaşacaksınız.
ANI: Camii’nin imamı, beni görünce rüşvet alabilmek için hemen cami’yi kapatmaya kalktı. Bir başkasının araya girmesiyle gezebildim.



Taiz=====èZabit (4 saat, 1000 R )

Zabit=====èBeyt’ül Fıkıh  (40 km, yarım saat, 100 R )          


Beyt’ül Fıkıh======èHudeyda(60 km, 45 dakika, 150 R )



       Taiz============èHudeyda (1200 R )


Not: Eğer  dünyaca ünlü kahve ticareti yapılan limanı ile ünlü Mocca(Maka)’ya gidecekseniz Taiz’den sonra Zabit’e varmadan iç kısma doğru gidip tekrar anayola dönmelisiniz.

Bu yöne sadece Ruveyşan şirketinden otobüs var(07:00; 09: 00’da).Bir de Namer şirketinin 10:30  - 11:00 arası Arabistan’a giden otobüsleri de aynı yoldan geçiyor.Otobüs başka yerden geldiği için yer kalmadığından biletinizi önceden alınız.

8 – ZABİD: Unesco’nun dünya miras listesinde bulunan, çoğu Osmanlı eserlerinin bulunduğu kesin görülmesi gereken yerleşim merkezi.

MS 800 yıllarında İslam ve fen bilimleri merkezi ve bir üniversite kentiydi.
Zabid’in gerçekten çok tarihi yerleri var ama yolları o denli tozlu ki ona göre giyininiz.
Özellikle İtalyan ve Türklerden kalan evler muhteşem.

Gider gitmez Somalili bir rehber takıldı peşime. Ben “kendi kendime gezebilirim” dediysem de”para istemiyorum. Sedece yardım” dedi. Daha önce bu gibileri iyi tanıyordum ama bu denli arsızına rastlamadım. Üzerimde ne gördüyse yalvararak istedi. Ne numaralar çekti. Ziyaret edeceğimiz evlerin sahibeleri para istiyorlar diyerek benden para koparmaya çalıştı. Evlerin onarımını Almanlar yaptığından beni Alman olarak tanıttı. Çok numaracıydı ama benden beklediği kadarını alamadı.

ZABİD’İN GEZİLECEK YERLERİ
1-  Şehrin eskiden kalma 4 kapısı var.
2-  ZABİD KALESİ: Taiz’den gelirken hemen sol kolda görünüyor. İçinde
Müze: Hiçbir şey yok. Bomboş. Giriş ücreti 200R istediler. Ben 50 R verdim.
Kale sarayı: 1550 yılında İmam Yahya yaptırmış. İçerisi ziyarete kapalı.
İskender Camii: Kale duvarının bir kısmına, 1250 yaptırılan bu camiinin minaresi Türk işçiliğini yansıtıyor.
Türk Okulu: Kalenin tam karşısında harabe olmuş.
3-MUSTAFA PAŞA CAMİİ: Kalenin biraz ilerisinde yolun karşı tarafında.
4-KEMAL PAŞA CAMİİ: Kalenin arka tarafında. . Benim atalarımın yaptırdığı bu camiyi kendilerine göre Müslüman görmedikleri için ziyaret etmeme izin vermeyen imamı turist polisine şikâyet ettim. Hemen ifadesini aldılar ve özür dilediler.


 Şehrin iç kısmına doğru yürüyerek;

5-ABU MUSAH AL ANŞARI CAMİİ: İlk cebir kitabının yazıldığı, 1400 yıllık üniversite cami. Cuma günleri 7000 kişi namaz kılıyormuş.
Önce 300 camii olan Zabid’de şimdi 86 tane kalmış.

7-VEYSEL KARANİ=TOMB OF AL QARNİ: Bu şekilde yazdım. Çünkü bilmiyorlar. 10 km uzaktaki bir köyde. Kiralık motosikletle gidebilirsiniz (Gidiş – dönüş 100 R). Çok bakımsız ve pis ama anahtarını getirip içini gezdirmek için 500 Riyal istemeyi biliyorlar.

9 - BEYTÜL FIKIH
Eski zamanlardan kalma bir kasaba sanki. Her şey çok tozlu ve eski. Kadınların yaşamı çok kapalı.

ANI: Buradaki ev sahibim Muhammed Sanaa’da çalışan İngilizce öğretmeni. Kendisi sadece benim için gelmişti. Yaklaşık 200$ olan maaşı yetmediği için eşi ve çocuğu annesi, babası ve kardeşleriyle Beytül Fıkıh’ta kalıyordu. Bu kadar mı harika aile olur. daha önce kaldığım varlıklı ailelerin aksine çırpıcı ve televizyondan başka aletleri olmayan bu aile bana çok sıcak davrandılar. Nefis geleneksel yemekler yaptılar. Kendi evim gibi rahat ettim. Hatta gezim boyunca burada gezmeden bir gün boyunca dinlendim. O kadar tok gözlüydüler ki benim verdiğim hediyelere karşılık onlarda neleri varsa bana vermek istediler. Ellerime sanat eseri gibi kına yaktırdım. Muhammed ile gat çiğnedik. Ve Muhammmed’in oğlunu sevmeye doyamadım. Bahçede hep birlikte uyuduk. Komşular beni görmeye geldiler. Biz de onlara gittik. Ailenin her ferdi 5 vakit namaz kıldığı halde birçokları gibi bana neden kılmıyorsun diye sormadılar. Çok sevdim bu aileyi
Paylaşmak ne güzel bir duygu…

1-BAH AL FAGİH CASTLE: Zamanında harika olduğu belli olan Osmanlı kalesi. Şu anda kapalı ve virane durumda.
2- YASEMİN MARKET (SOUK) : Evlilik partileri vb. de kadınlar saçlarına, boyunlarına takmaları için tomurcuk yaseminlerden harika düzenlenmiş yasemin ler satıldığından bu isimle anılıyor.
Yine bu pazarda her türlü sebze, meyve, balık, gat, hububat vb. her şey satılıyor. Özellikle Cuma günü bu Pazar daha zengin ve çok kalabalık oluyormuş.

10 - HUDEYDA
Bana bu sahil şehri çok sıradan geldi.

Beytül fıkıh’tan gelen dolmuş Hudeyda’da şehrin biraz dışında bırakıyor ama dolmuş (20 R) veya dolmuşu taksi gibi tutarsan  (100R – 150R) istediğin yere gidebiliyorsun. Sırasıyla gezebileceğin yerler;


1-FİSH MARKET: deniz kenarında, fotoğraf çekmek isteyenler için çok ilginç.Yürüyerek
2- KALE: Yine deniz kenarında görülmeye değer. Yürüyerek;
3- SOUK: Müsrüf kapısından girerek gezebilirsiniz.
4- OLD HUDEYDA: Hudeyda Kahndim’de eski Türk evlerini görebilirsiniz.

Hudeyda============èMukallah – Al Hajaran (06:30 ve 14:30 ve sadece ruveyşan otobüsleri gidiyor.1300 R )
                        
Ayrıca Sanaa caddesinde (Cemal caddesi) “Sana station” de her an,  doldukça Sanaa’ya giden taksi bulabiliyorsunuz. 1200 riyal. Sanırım Sana ücreti alıyorlar.

. NOT: Hudeyda’dan Sanaa’ya gelirken “Kmes Pny Saad” yol ayrımından içeri girerek Mawit, Tawila, şibam, Thula yolundanda Sanaa’ya ulaşabilirsiniz ama uzun ve kötü bir yolmuş.En iyisi manakh’dan sanaa’ya gidip oradan Thula, kewkeban ve şibam’a gitmek.


Al Hudeyda=======èAl Mkraph (Taksi,  2,5 saat; 1200R  )                          



Al Mkraph==========èSanaa (600 R )


Sana yolu üzerinde  “Al Mkraph” ta ininiz



                 
Al Mkraph=======èManakh (5km içeride , 50 Riyal )                                                


Manakh=========èAl Hajarrah (Araba, motorsiklet veya yürüyerek, 3 km)

NOT: Manakh, Al Hajarrah ve Al Hotaib  görülmesi gereken  harika yerleşim merkezleri ama daha sonradan yapılan elektrik telleri ve yollara acıktan döşenmiş su boruları çok çirkinlik vermişti. Üçünde de kalabileceğiniz otel bulabilirsiniz.

11 - MANAKHAH
 Pembe ve yeşil renklerin karışımı evleri olan yerleşim birimi. Fena değil ama çevresi harika.

12 - AL HAJARRAH: Dağın tepesinde kurulan eski bir Yahudi yerleşim merkezidir. MS 2.yüzyılda Türklerin Yemen’i işgali sırasında önemli bir istihkâm merkezidir.
Muhteşem. İnanılır gibi değil. O yüksek evleri o kayaların tepesine nasıl yapmışlar. Yahudiler için de korunmak için uygun ortam oluşmuş sanırım.

ANI: Burada sadece kadınların katıldığı bir evlilik törenine katıldım. Gelinin yüzü badanalamışlar gibi beyaza boyamışlardı. Peçeyle gelen bayanlar,  içlerine en açık şekilde giymişlerdi. Abartılı makyajları vardı. Bir bayanın sadece gözlerinde birbirinden farklı cırlak 4 farklı renk vardı.

13 - AL HOTAİB: İsmaillerin merkezidir
Yine Manakh’anın içinden farklı bir yoldan “Al Hotaib”e araba veya motosikletle gidebilirsiniz. Rehber eşliğinde çevre güzelliklerini görerek yürüyebileceğiniz turlar da bulabilirsiniz.

Syedna hatım Tomb: Yakın çevreden özellikle Hindistanlı Müslüman müridleri buraya gelerek mermerden yapılmış bu anıt mezarı ziyaret ederek hacı oluyorlar. Kalabilmeleri için her türlü imkân sağlanmış.

Tepedeki camiye gitmeden önce aşağıdaki görevliden anahtarı almalısınız.

Tekrar Manakh’dan  Al Mkrap’a geri dönüp çok rahat Sanaa’ya giden vasıta bulabilirsin.

ANI: Ben Sanaa’ya gidecek vasıta beklerken Malezyalı gençlerin arabasıyla otostop yaptım. Donanımlı gençler olmalarına rağmen bunlar bile Atatürk’e dil uzatınca yine patladım. Hepinizi arabanın içinde öldürürüm” deyince daha ses etmediler.


15 – SANAA: Baharat yolunun bir zamanlar en canlı ülkesinin64 minareli şehir. (En az 3 gün gerekiyor. )
1.GÜN: ŞEHİR İÇİ

Sanaa’da her yere 20 Riyal’a dolmuş bulabiliyorsunuz.
OLD SANAA: surlar içinde UNESCO tarafından korumaya alınmış muhteşem geleneksel evlerin bulunduğu old sanaa’ya ”Ba’bül yemen” kapısından girince sağ tarafa yürüyünce

1 – BEKERİYE CAMİİ:1600 yıllarında Sanaa2ya ilk gelen ecdadımız tarafından yaptırılan çok güzel bir Osmanlı camiidir. Yanında küçük bir Türk şehitliği var. karşısında Osmanlı karargahı var ama fotoğraf bile çektirmiyorlar.
2 – GRAND MOSQUE(Kebir Camii ):Ba’bül Yemen kapısından girip sola yürüdüğünüzde, peygamber zamanında yapılan 3.büyük harika işlemeleri olan camiidir
3 – TALHA CAMİİ: Diğer bir Osmanlı camisidir.
4 – EL MİLH SOOK: Ba’bül Yemen kapısının tam karşısından giriliyor. Kahve veya fıstık çeken deveyi görünüz.
5– ASKERİ MÜZE (2.Abdülhamit tarafından sanat okulu olarak yaptırılmış, 300 R )yakınında, ULUSAL MÜZE (500 R ) yanında, EL SANATLAR MÜZESİ (Cuma günü kapalı, diğer günler9.00–13.00 ve16.00–18.00 arası acık.)
Bu müzeler Old Sanaa’nın hemen dışında, Tahir caddesinde bulunuyorlar. Her iki müzede deosmanlı eserleri var.
6 – HATTA CİTY: sanaa’nın modern alışveriş merkezi. Çok sıradan ama buraya yakın
BAİT BOWS: Yeni yerleşim merkezinin tepesindeki, eski Yahudi yerleşim merkezi olan, boş köy çok ilginç. Özellikle çevredeki yeşil kayalar görülmeye değer.

2.GÜN: Yarım gün yeterli.

DAR-ÜL HACER: Kayaların üzerinde19302larda inşa edilmiş, imam yahyanın yazlık sarayıdır.

“New University Cyrcle” den vasıta bulabilirsiniz. Yakın zaten.
Her gün 08.00 – 13.00 ve 14.00 – 18:00arası acık. Bilet ücreti Yemenliler için 150 Riyal ama turistler için 1000Riyal.

3.GÜN: Tam gün
SHİBAM, THULA, KEKEWBAN
ÖNEMLİ NOT: Kesinlikle old Sanaa’da Turist polisinden gideceğin yerlere (“thula, Shibam ve Kewkeban”ve “Arman, Kuhlan ve hajjah” güzergâhları için izin almalısınız. Zaten dolmuş şoförleri izin kâğıdınızı görmeden almıyorlar.

Sanaa
Shibam
Thula
Balas
45 dak.; 200 RRiyal
2 km, 50R
Kewkeban
2km, 50R


       Dolmuş                                               dolmuş taksi
Sana=======èMathbah = Farza semti========èBlas

NOT: Sana – Hassah’tan Thula’ya vasıta bulabilirsiniz ama Arman üzerinden gittiği için uzun oluyor.

En iyisi önce Thula’dan başlamak. Giderken veya dönüşte hababam’ı görebilirsiniz. Oradan Kewkeban’a       geçip, yürüyerek Şibam’a inebilirsiniz. Çünkü Sanaa’ya Şibam ve Blas’tan heran vasıta bulabiliyorsunuz.

SHİBAM:Seba Melikliğ2nin eski başkenti olan sıradan yerleşim merkezi. Sedece;
Camii-i Kebir: Gezmek yeterli. Sur duvarlarında devşirme malzeme olarak kullanılan saba ile Himyarit dillerindeki taş yazıtları görmelisiniz.

KEWKEBAN: Şibam girişinden araba yolu ile döne döne 10 dakikada çıkılıyor.kewkwbwn’dan Şibam’a ise kalenin çıkışından vadiden yürüyerek 30 dakika da inebiliyorsunuz.
THULA: Türk şehitliğinin olduğu dağ “Masvar” değil”Hüsnü Algrap”dır. Yanılmayınız. Hemen Thula’nın içinden çıkılıyor. Bilet ücreti 500 R istediler. Tabii ki kafadan attıkları ve Türk olduğum için vermedim. Zaten çok bakımsız ve pisti.

Ayrıca, Thula’nın içinde,
1 - İmam Ahmet’in evi (İmam Yahya’nın oğlu ),şimdi otel. Görebilirsiniz.
2 – Mescid Al imam said Al  Kainge”nin içinde iki Türk şehit yatıyor.

HABABA: Yemen Yahudilerin yerleşim merkezidir.

4.GÜN: SANAA’NIN ÇEVRESİNDE KONAKLAMALI GEZİ GÜZERGAHI

Sana===èHassabhOtobüs terminali (Dolmuş ile )

Hassabh========èHajjah (6 saat )

Hajjah======èKuhlan (1 saat,geri dönerken )

Kuhlan========èAmran==èSanaa

Kuhlan’da dağ varmış.Ama hajjah’ta kalmak zorunda kalabilirsiniz.

Arman====èSada====èŞahare (İki dağın arasında, köprüsü olan çok güzel yerleşim yeri. )

16 – MAGRİP: Saba krallığının başkentidir. Çamur gökdelenleriyle ünlü eski Magrip, Ay tanrısının bulunduğu arş Belkıs, en büyük tapınağın görülebileceği Mahram Belkıs ve eski baraj kalıntıları görülebilir.
Burası turistlere kapalı olduğu için gidemedim.

ANI:Sanaa’da tesadüfen tanıştığım çok sıcak kanlı Türk arkeolog Bakiye Yükmen Edens isimli arkadaş”tekrar Yemen’e geldiğinde Magrip’e birlikte gideriz”dedi ama mail adresinden ulaşamadım için üzüldüm.Sanırım eksik almışım.ilgisinden dolayı çok teşekkür ediyorum.Bana ulaşabilirse sevineceğim.

Sana===èMagrip (Türk şirketi otobüsleri 6.00, 14.00 ve 17.00 gidiyor.3 saat. )

NOT:Yemen’i gezmek için  en az 15 güne ihtiyacınız var.Ve  en iyi plan :
Eğer Magrip ve Mukalla – Aden yolu turistler için kapalı değil ise Sanaa’dan başlayarak bir çember çizip tekrar Sanaa’ya dönebilirsiniz.
Mecburen izin verilmeyen yerlere uçak kullanmak zorundasınız.

Sana==èHassabh (dolmuş ile yarım saat, 20 R)= ==èAirport(Yarım saat, 30 R) Buna göre planımız şöyle olabilir.
Türkiye===èsanaa
1 –Sanaa (3 gün)
1.gün:Shibam, Kewkeban, Thula, Hababa gezilir.Dönüşte artan zamanda old Sana gezilir.
2.günÇ:Dar-ul Hacer:yarım gün yeterli.Artan zamanda Old Sana gezilir.
4.gün: Old sana, Müzeler ve alışveriş

2 – sana==èMagrip
Magrip===èSeyhun (Otobüsle 5–6 saat çöl geçiliyor.)<==èTarım
Konaklama:Seyhun

Seyhun=èShibam=èAl Hajaran=èMukalla
Konaklama: Mukalla

3 –Mukalla==èAden
Konaklama: Aden
Not:Mukalla2dan Aden’e gece otobüsü ile gidebilirsiniz. Eğer izin verilmiyorsa uçak ile gitmek zorundasınız.

4 – Mukalla=èSucutra Adası( En az 3 gece konaklamalısınız.)

5 – Aden=èTaiz, Taiz=èIbb ve Gibla
Konaklama:Taiz, Ibb veya Gibla olabilir.

6 – Taiz==èZabid====èBeytül Fıkıh==èHudayda
Taiz’den sonra zabid’e varmadan isterseniz Moko’ya  da uğrayabilirsiniz.
Konaklama:Beytül Fıkıh veya hudayda

7 – Hudayda==èMunakha==èAl hajaran ve Hotaib
Konaklama:Munakha, Al Hajaran veya Hotaib olabilir.
8 – Munakha==èSanaa
 Sana===èTürkiye


Not:Bu  Kasım’ın başında 1 yıla yakın sürecek Amerika gezisine çıkıyorum.Lütfen bana şans dileyiniz.Döndüğümde görüşmek üzere
Sevgiyle kalınız
İclal



 








Yardım sever Türk şöferleri
ALGHEDA










,



SEIYUN









SHİBAM







































Okul Müdürü





Erkek doktor ve


Bayan ebe





Öğrenciler,bu Kara çarşafların içinde bile fotoğraf çektirmekten çekiniyorlardı.



Bu lise mezunu Yemenli ileri görüşlüydü.











WADİ DOAN - AL HACARAN










































MUKALLA













































Her yerde gat pazarı kuruluyor.



ADEN







Taiz Türk okulu















































TAİZ-Sabır dağı




























El kahire Kalesi ve gat keyfi

































































































































Eski Taiz ( eşrefiye Mahallesi)
TAİZ


















































Kuran kursu


Tüm Yemen'de olduğu gibi bu harika cami tavanlarının badana  sıçratılmış hali

















öğretmenler odası.Çok sevdim aslında












































Gat, ülkede su bırakmamış.















İBB VE JİBLAH























AL JANAD  - Muad Bin cebel Camii
















Yerel lokanta












































































































































































































































ZABİD


























Bu kadar tatlı bebek olur mu? Yedim onu.

BAİT FAKEEH






HUDEYDA
























MANAKHAH - AL HAJARRAH -AL HOTAİB






















Yemen'de çok yetenekli sanatçılar var.


























Evsahiblerimi çok sevdim.












SANAA
-DAR AL-HAJER








bayan çöpçü
















































































































İnanmayacaksanız ama burası bir üniversite  , öğertim görevlisi ve öğrenciler
















Müzede ki  bu askerlerimizin fotoğrafları beni çok duygulandırdı.


Bu bey de gidipte gelemeyenlerin torunlarından ama tek bir Türkçe  kelime bile konuşamıyordu.






































Bu denli fakir ülkeye muhteşem bir Camii



SANAA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder