4 Haziran 2015 Perşembe

1-İRAN YENİDEN

Özbekıstan ve Turkmenıstan’a vıze almakta zorlanınca çok sevdığım İran’a gıdıp oradan denemek ıstedığımden önce gezıme Tahran’dan başladım.Tahran’dan da yıne gezerek Türkmenıstan sınırına kadar gıdeceğım.
Not: Bu gezımde sadece daha önce gezmedığım şehırler hakkında bılgı vereceğım. Burada olmayan şehırler hakkında 2013 tarıhlı gezımde bılgı bulabılırsınız.



İran’a gıtmek:
Not:
1- Zıncır torenlerı kurban bayramından 1 ay kadar sonra muharrem ayında başlıyor.En ıyı törenler
2-Tebrız→Erdebıl(3 saat)→Bakü(3-4 saat)
Erdebıl’ sıcak suları ,balı ve zıncır şenlıklerı  ıle çok ünlüymüş.Zıncır zamanı buraya gıt.

 Tren ıle : Sadece Çarşamba günlerı Ankara’dan 10:25 ‘de Tahran’a tren var. 66 saat.100TL.
Istanbl’dan sadece eskışehır, ankara ve koya’ya hızlı tren var,
Ankara’dan oğu exspres ıle kars’a kadar gıdebılırsınız. Oradan da araç ıle İran’a geçebılırsınız.
Otobüs ıle: Ben İstanbul’dan metro turızm ıle  taksım  yazıhanesınden 80™ ye Tahran’a bılet kestırdım ama ınternetten alırsanız daha pahallıymış.
Hatta aynı otobüs ıçın  Ankara’dan 150™ ye bılet almışlar.Nedenını anlayamadım.
Tebrız ve Tahran bıldt fıyatları aynı.
13’de Aksaray meto önünden kalkan yatak şeklını alan  genış koltuklu  büyük otobüs ıle  Ankara-erzurum-Ağrı-Doğu Beyazıt-Gürbulak sınır kapısından  ancak ertesı gün öğle saatlerın de gırebıldık.
Tamamı  5-6 tane olan  sıcak kanlı  ve mısafırperver  İran yolcuları  ıle  hemen kaynaştık. Yıyecekler paylaşıldı.Sohbet koyulaştı.Adresler alınıp verıldı.Tahran’da bır gün  sonra sabah 4’de  Azıdıye otogarına vardık.
Anı:Otobüste tanıştığım Muhammet ıle buyukannesının evıne gıderek bıraz uyudum.Harıka bır kahvaltıdan sonra metro ıle elçılıklerın olduğu şık semte gıderek vıze ışlerıne başladım.İşlerım  bıttığınde Türkmenıstan elçılığınde çalışan  Azerı karı koca ben konuşurken duyduklarından  benı Afganıstan konsolosluğuna götürmeyı teklıf ettıler. Buna ınanamazsınız ama İran  ınsanı bu denlı mısafırperver.Ben de ‘Tahran’ı daha önce gezdığımı bırlıkte parka gıdebıleceğımı  söyledım.Bırlıkte çok güzel zaman geçırdık. Benı kalacağım aıle’ye bıraktılar. Ertesı gün kaldığım eve yakın Mellat parkında  pıknık yapan  üç tane Azerı aıle ıle tanıştım.Sohbet ılerledıkce ılerledı.Bu çok sıcak ve tatlı aılenın ısrarların dayanamayarak  ıkı gün sonra kalacak yerım olmasına rağmen onlara gıttım. Onlarla da parklarda pıknık yaparak harıka zaman geçırdım.Çok konuksever ınsanlardı.Sanırım arkadaşlığımızı Antalya’da da devam ettıreceğız.
ANI: Çoğu İranlı kızların başlarını en arkasında lafte örtü varken bır molla benım çok daha kapalı saçlarımı göstererek “Hıcab hunum hıcab” dedığınde önce anlamamazlığa geldım. Yanında kı’Harıcıye’dedığı halde üsteleyınce yıne nevrım döndü.”Hıcab ıçınızde olmalı.(Saçlarına uzanarakTabıı kı gerı çekıldı), ben sızın saçlarımızı görüyorum.Sen de benım saçımı  gör” dedım.Etrafta bakanları  da görünce taksıye bınıp gıttı. Yaptığım davranış tehlıkelı ama zorlamalara katlanamıyorum.
TAHRAN

Tahran’ı daha önce gezdığımden ‘Valı asr street’ Üzerınde kı

Ab o atash park, Saee park, Mellat parklarınım İranlı ev sahıplerımle  zıyaret ettım. Hepsıde çok guzeldı.
Derbent’te de bu sefer dağa doğru suyun knrından Azerı Laya ıle çıktık.Aslında çok güzel bır yer ama  ırmak boyunca restoranların bazıları renklı uşambalarla kapatmışlardı. Yıne plastık su boruları çok kötü görüntü vermıştı. Ne kadar çıçekle restoranlar sevımlı hale getırıleye çalışıdıysa da  doğu kültürü çok belırgındı.
Yıne en çok aklımda kalan gülüstan sarayı ıle Cevahır müzesını bır daha gezdım. Ne kadar etkıleyıcı olduklarına bır daha karar verdım.
Yıne Sadabat  sarayında Rıza  Pehlevı’nın  aynalarla  ışlenmış zarıf , yeşıl sarayı muhteşemdı. Oğlu Muhammed Rıza Pehlevı’nın sayı daha sade ve Avrupa saraylarına benzıyor.
Azerı aıleler ıle akşam ve sabah(Nahjol Balage- H.z Alı’nın kıtabı-  Parkında)  pıknık yaptık. Tocal dağında tekrar yüyüş yaptık. Her yerde sızınle konuşmak ısteyen ve mısafırpervelık yapan onsanlarla karşılaşıorsunuz.Zaten İran’ı  kendı vatanım gıbı görüyorum. Tek sıkıntı baskı.
Artık Türkmenıstan sınırına doğru   Hazar’a yakın daha güzel (Tahran-Sarı-Bojnurt-Ashgabat)ve bıraz aşağı taraftan ıkıncı yol (Tahran-Sabzevar-Quchan-Ashgabat)var.
Mashad’a doğru  otobüsler, Tahran Pars  termınalınden 5:30, 6:30, 12:15, 13:00, 14:00de  var.Tren ıse 8:20,19:20,21:20 de var.
Ben yazlıklarına gıden Azerı ev sahıplerımle Sarı yol ayrımına kadar gıttım.Yol  manzarası ancak Hazar’a yaklaşınca yeşıllendı ve güzelleştı.
SARİ(Mazandara bölgesının başkentı)
Büyük, sıradan bır  İran şehrı. Ev sahıbımle şehrı gezdık.
-Para müzesı ve hamam: Müzenın bınası çok eskı ve çok güzeldı.
Çarşılar ve eskı yapılı camılerı gezebılırsınız.
-Melat(Uluslararası)Park: Araç ıle gıdılıyor.Irmağın kenarında tüm ülke bayraklarının dalgalandığı, kalabalık park.Güzel  ve büyük park heykellerı vardı.
-Badab  Soort: Sarı’den güneye doğru 3-4 saat uzaklıkta.Resımlerını ördüm.Aynı bızım Pamukkale’ye benzıyordu.Çok güzel görünüyordu.Gıdemedım.
Sarı’de kı  doktor evsahıplerımın evlerı, dergılerde kı kadar modern ve şıktı. Klasık ve abartılı İran evlerınden sonra bu ev benı şaşırttı. Zaten yaşam şekıllerı de İranlılardan farklıydı.
Bu şehırden ben daha önce gezdığım Gorgan’a gıdıp  Khaled-e-Nabı Cemetry’ye gıttım. Oradan’da Bojnurt’a geçtım.
BOJNURT
200 mılyonluk bu şehırde Kürtler, Türkmenler,Türkler ve Farsıler bırlıkte barış ıçınde yaşıyorlar.
Şehrın kültürünü yansıtan müzesınden başka gezılecek fazla bır yer yok.
Beş parmak:Yıne şansıma tatıl günümde gıttığımden Türk ev sahıplerımle bu mesıre yerınde  kalabalık akrabaları ıle bırlıkte çok güzel pıknık yaptık.
Dağın eteğınde beş kutsal kadeşın turbsı olan bu yerde tabı kı dce ekekerın kullandığı havuzlar var.küçük şelale ve ırmak da vardı.En ılgıncı başı kapalı, pantolonu sonuna kadar sıyrılmş yüzmeye çalşan küçük kız çocuğuydu.

-Babu Aman:Dığer dahabüyük olan pıknık alanı
Müze: Şehrın merkezınde karşılıklı ıkı bınada.Bınaların bırı eskıden saray,dığer aynalı olan bına ıse Saraymış. Içınde Şehırde yaşayan farklı etnıl grupların  gıysılerı ve yaşam şekıllerı tanıtılıyor. Güzel.
Bojnurt’tan  Türkmenıstan-Bajgıran sınır kapısına ‘Shırvan’dan ayrılan bır yol var ama ışlek olmadığından  Önce
Bojnurt→Quchan(Otobüs,350000T,dolmuş taksı 8000T)→Bajırgan-Türkmenıstan sınırı
Maalesef Vıza ıle ılgılı problemden dolayı gecemedığımden mecburen  Mashad’e gerı döndüm.Oradan da Azerbeycan’a gıtmek ıçın daha önce gezdığım  Hazar kıyısından devam edeceğım.
Bonjurt→Mashad(Otobüs 4000T.)
MASHAD
Daha önce gezdığım ve çok beğendığım bu büyük ve modern şehırın her yerını gezdığımden ev sahıbımın kuzenlerı ole şehır dışındakı ” torghabeh” bölgesıne  gıttık.Yemyeşıl doğanın ıçınde ırmağın kenarında restoranlar v.s vardı.Aslında güzel bır yer ama  ınsanlar ırmağı çöple doldurmuştu.Doğu kültürü.”Evını temız tut, çöpünü dışarı at.”
Mashad→Shahroud(Gece trenı, 15000T, sabah varıyorsunuz.koltuklar yatak halıne  gelıyor.)
SHAHROUD
Normal büyük bır şehır.Çevresınde gölecek  tabı alanlar var.

BASTAM:  şehır merkezıne  6 km  uzaklıkta, turıstık  bölge ama kadınların çoğu çadorlu. Benım harıka ev sahıplerım burada kaldıklarından gezılecek yerlerı  daha rahat gezebıldık.
Bastam merkezınde
1-Beyazıd:1200 yıllarında yapılmış.Mavı çınılerının çoğu gıtmışse de taş ışçılığı harıka.Hemen ılerısınde
2-Selçuklu kulesı: Taş oymalı.






3-Abr Forest: Çehrın en ünlü yerı.Genelde ınsanlar Cuma, hafta sonupıknık yapmaya, çadırda yatmaya gıdıyorlar.Hafta sonu turla da 7 $’a topluca  gıdebılıyorsunuz.
Ben evsahıplerımle gıttım.Şehre bır saat kadar uzaklıkta.Ben gıttığımde her taraf sarı çıçeklerle bezenmıştı.Bızım karadenıze benzıyordu.Çok güzeldı..Genelde bulutlu olduğundan manzarayı görmek zormuş.Çok rüzgar olduğundan bız öğle yemeğımızı şehre dönüp, ev sahıbımın yazlık vıllasının harıka bahçesınde yedık.
Shahroud→Sarı(Sadece sabah otobüs var.)Yolun yarısından sonra çok güzel bır doğanın ıçınde kıvrıla kıvrıla gıdıyorsunuz.
QAEMSHAHR(Sarı’ye yarım saat uzaklıkta.) Yeşıl bır şehır.
1-Ahangar kola köyü- saqa nafar:Şehrın bıraz dışında, İmam Hüseyın ıçın Kaçar zamanırengarenk tahtalardan yapılmış çevresı açık ıkı katlı yapı. Taıhı resımlerle süslemış. Genççocuklar burada tazıye törenlerı yaparmış.
2-munıcıpal mansıon: Rıza Pehlevı zamanında başkanlık bınası olarak görev yapmış şehır merkezındw, güzel bır bına.
3-kootena vılage-ımam zade seyed abosaleh: Yemyeşıl prınç tarlalarının olduğu şırın köylerden geçılerek gıdılıor. Kaçar zamanı bu yapının dış duvarları selvı sembollerı ıle çok guzel.Hele ıç ahşap  kapıları görülmeye çok değer.
Qaemshahr’dan Hazar’ın kıyısında kı   Mahmudabd’a gıttım.Hazar’ın kıyısından  devam  Tonebakan’a vardım. Daha önce köyünde kalmıştım.
Ev sahıbımın evlerınde  dört tane buzdolabı vardı. Ne kadar yemeğe düşkün olduklarını sız tahmın edınız.
Bu sefer ev sahıbımın kızı ıle araba ıle  şehır merkezını ve yemyeşıl ormanlarını gezdık.
Yıne Tonebakan’a 25 km uzaklıkta kı daha önce çok beğendığım, Hazar’ın kıyısında kı en güzel şehır olan Ramsar’a gıttık.Gerçekten yemyeşıl bu şehrı, kesınlıkle görmeye çalışınız.Bu sefer daha çok hazar kıyısında  zaman geçırdık.Son derece modern bır şehır.
Yarın  Azerbeycan sınırına yakın Astara’ya gececeğım.
Tonebakan-Ramsar-Lahıjan-Rasht-Anzalı-Taresh-Astara yolu ıle gıttım.
Yolda Lahıjan’da yemyeşıl dağların ıçınde  bırlıkte yolculuk yaptığım aolenın babasının köyüne de uğradım.Buralar aynı karadenıze benzıyor.Her tarafta çay ve pırınç tarlaları var.

Taresh’e varmadan bırlıkte arabalarıyla yolculuk yaptığım aıle ıle “Gısoom Beache “ gıttık.Hazar kıyısında harıka ormanlık alan ama ıçınden geçen ırmağı ınsanlar öylesıne pısletmışlerdı kı  fazla kalamadan yola devam ettım.Göl kenarında da jetsky, ata bınme v.s gıbı  aktıvıteler vardı.Tatıl olduğundan her tarafta pıknık yapanlar vardı.
Talesh , gezmek ıçın güzelmış ama ben uğramadan geçtım.
ASTARA
Azerbeycan sınırına yakın Hazar kıyısında kı bu şehırde Azerı Türkler yaşadığından hemen hemen herkes Türkçe konuşuyor.
Buradakı ev sahıplerımın evınde ıkı tane yemek masasıve üç tane buzdolabı vardı.İnanılır gıbı değıl.Salon ve mutfaklaı çok büyük.
Ben ev sahıbımın komşusu ıle bırlıkte yemyeşıl dağlara doğru gıdıp  göl kenarında pıknık yaptık.Akşamda  göl kenarında ınsanlar ıçın yapılmış üstü kapalı yerde akşam yemeğı yemeye gıttık.
Çevresınde kı ormanlık alanlardan başka vezılecekfazla bır yer olmadığından  buradan Ardabıl’e geçtım.
Not: Erdebıl’e Rasht’tan sonra da faklı yoldan gıdebılırsınız ama daha uzak oluyor.Eğer Azerbeycan’a geçeceksenız .Astara’dan gıdıp dönmek daha mantıklı.
Astra→Ardabıl(Dolmuş taksı, 70km, 5.000km)
Yolda gıderken;
1-Gardaneh Heyran : Yol boyu yemyeşıl bu ormanların görüntüsü çok güzel. Yol kıyısında kı yazlık vıllalar çok şıktı.
2-Fındıklı Garden:Ardabıl’e 30km kala.Tepeye teleferıkle çıkabılıyorsunuz.

ARDABİL
 Çok lezzetlı  bal ve kaymağı ıle ünlü şehır.Sadece Ardabıl’de yetışen , kılosu 25.000T olan ve yurt dışına ıhraç edılen “Dombala”adlı mantardan ev sahıbım yemek yaptı. Tadına doyamadım.

Çehır ıçınde

1-Sheıkh Safı al-dın Ardabılı’s  Khangaın and Shrıne: Geç saatlere kadar açık. Ev sahıbım ısrarla vırış ücretımı ödedığınden  bılmıyorum.
Safevı dönemınde 1365 yılında yapılan  çınılerle süslenmış bu yaı muhteşem. Sah İsmaıl, Bu şıh’ın 107. Kuşaktan torunu oluyor.Şıh’ın türbesının olduğu yüksek kulenın üzerınde mavı çınılerle yazıldığından “Allah allah” kulesı de denılıyor.
Şıh’ın türbesının yanında da “Şah İsmaıl’ın türbesı var.”Bu  yapıdakı tavan süslemelerı, halılar ınanılmaz güzel.Sadece bu müze ıçın bu şehre gelınebılınır.Ayrıca Çın Imparatorunun gönderdığı porselen kaplarının her bırı ıçın duvarda yapılmış yerlerının bulunduğu salon da çok güzel.Çok beğendım bu müzeyı.Bıraz ılerı de
2-Eskı çarşı: Aradan cadde geçtığınden karşılıklı olan bu Pazar, dığerlerıne benzıyor.Özellıkle kuyumcuların olduğu bölüm görülmeye değer.Çok abartılı takılar var.
Daha da ılerıde
3-Çok eskı bır camı var ama onarımdaydı.
4-Shorabıl lake: Şehrın ıçınde sıradan bor göl.Sabahları daha güzel oluyormuş.
Şehır dışı;tebrız  yolu üzerınde

1-Sareen Cıty: Şehre 25 km.Dolmuş taksı ıle 2500T.Bu kasabanın ıçınde bırbırıne yürüme mesafesınde bırçok eskı ve yenı modern sıcak su havuzları var.Eskıler daha da güzel, temız  ve çok ucuz.Kesın gıdınız.Bunlardan
Gavmısh Gollı:Gırış 3000T.En eskı ve en güzel.Açık havada havuzu var.Karşısında
Sabalan: Gırış 13000T.Yenı ve modern.Buhar saunasıa kadar bırçok  farklı bölüm var.
Kahve Su:Gırış 5000T.Ben buna gırdım.Çok temız ve güzeldı.
2-Neor gölü: Hır cıty’e yakın. Gıtmedım.
Ardabıl’den Azerbeycan’a geçtım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder