30 Haziran 2018 Cumartesi

5-HONG KONG

Hong Kong’un tek ama büyük havaalanında uçaktan indiğiniz ve bindiğiniz yer ile gümrük arasında işleyen treni kullanıyorsunuz.
Ayrıca pasaportunuz cipli ise sıra beklemeden pasaportunuzu okutarak ve sonrasında kamera ile fotoğrafınızı çekerek kendi kendinize giriş ve çıkış yapabiliyorsunuz. İlk kez burada gördüm.

TARİH VE GENEL

1842-1997 yılları arasında İngiliz yönetiminde kalmış  bugün ise  Çin Halk Cumhuriyeti‘ne bağlı özel bir yönetim bölgesidir.

7-8 milyonluk Hong Kong;   üç önemli bölge olan Lantau adası, Kowloon Yarımadası, Hong Kong adası ve 235 kadar küçük adadan oluşuyor.
 Asya‘nın en büyük serbest pazarı ve limanına sahip olduğundan alışveriş merkezleri ile donatılmış. Gökdelenleri, hızlı yaşamı ve alışverişi ile görülmeye değer.
Nüfus yoğunluğundan dolayı çok yüksek binaların arasında insan boğulacak gibi oluyor. Trafiği biraz rahatlatmak için de birçok üst geçit yapmışlar.
Hong Kong’un içi ne kadar boğucu ise çevresi yemyeşil ve güzel.
 Kısacası yaşamak istemeyeceğim bir şehir. Bir kere gezilip gidilecek cinsten.


 Doğu ile batının kültürünün karıştığı bu şehir, Komünist Çin’e bağlı olsa da kapitalizmin merkezi sayılır. Her ülkeden insan bulabilirsiniz.Özellikle yakın ülke insanları, iyi para kazandıklarından çalışmak için buraya adeta akın etmişler.
Sadece bir milyona yakın Filipinli çalışıyor. Filipinli ve Endonezyalıların çoğu evlerde yaşlı, hasta ve çocuk bakımı yapıyorlar.
Pazar günleri serbest olan Filipinliler, şehrin parklarını, köprü altların, merdivenleri adeta istila ediyorlar. Koli kartonları ile çevreledikleri alanda buluşup akrabaları ve arkadaşlarıyla piknik yapıyorlar.  Özellikle yakın akrabalar ancak birbirlerini Pazar günü görebiliyor. Pikniğe çok yüksek pabuçlarla gelmişlerdi. Bu iyi niyetli Filipinli genç kızlara üzüldüm. Rus kızları çalışmadan, kendine baktıracak bir zengin Türk erkeği bulup sefa sürüyorlar. Bizim erkekler biraz da Filipinli kızları ihya etseler fena olmaz.
500 tane iş adamı Türk yaşıyormuş.

VİZE: Türkler vizesiz Hong Kong’a girebiliyorlar.
İKLİM
 Nem oranının ve sıcaklık fazla olduğundan  gezmek için  en uygun aylar olar Ekim – Kasım ve  Nisan – Mayıs aylarıdır.
Haziranda bardaktan boşanırcasına yağmurlar vardı. Şansıma bir tek Okyanus parkında yakalandım.

PARA
Honk Kong Doları

Haziran 2018 tarihinde
1 $= 7.5HKD
1€=8.5HKD
Dövizinizi çok sık bulacağınız döviz bürolarından değiştirebilirsiniz ama farklı fiyat veriyorlar. Bir kaçına sorunuz.
Bir öğretmenin maaşı 2000$cıvarında.

ULAŞIM

Ulaşım dörtdörtlük. Her an her yere araç bulabiliyorsunuz.
I-Havaalanından şehre ulaşım: Lantau adasında olan tek havaalanından şehre koyu yeşil metro[i1]  hattı var ama bu hatta sadece ekspres tren çalışıyor. Havaalanından şehre normal metro şimdilik yok.
1- Expre tren ile Kowloon yarımadasında en son “Kowloon metro durağı“  na kadar; Hong Kong adasına ise ‘Honk Kong metro istasyonuna kadar  hızlıca gidip(110HKD) istediğiniz yere metro veya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Tren 05:50-12:48 arası çalışıyor.

2- Otobüsle de direkt iki adanın bir çok yerine  daha yavaş ama ulaşabiliyorsunuz.( Yerine göre20-40HKD)
Lantau adası ile Kowloon yarım adası arasında köprüler var.
Kowloon yarım adası ile Hong Kong adası arasında  köprü olmadığından otobüs ve metro(Sadece bir durak.) deniz altından tünellerden işliyor.
II-Şehir İçi: 
Çok uzağa gitmeyecekseniz, çevreyi görmeniz açısından otobüs veya tramvay kullanmanızı tavsiye ederim.
1-Metro: Durağına göre fiyatı değişiyor.
Otobüs: İnce uzun iki katlı otobüsleri var. Tek biniş şehir içi 4.1HKD. Bizde ki küçük dolmuşlardan da var.
2-Tramvay: Yine ince ve iki katlılar. Otobüse göre daha yavaşlar ama hele de üst katta ön sırada oturması çok keyifli. Tek biniş şehir için 2.3HKD.

3-Fery:  Hong Kong adası- Central  İskelesi ile Kowloon yarım Adası-Tsim Sha Tusui iskelesi arasında karşı tarafa geçebiliyorsunuz.
Ayrıca   birçok farklı adalara da farklı iskelelerde  fery var.

4-Bıg combus: Hop on, hop off adlı üstü açık gezi otobüsünün bir günlük ücreti 480HKD. Hiç değmez. Otobüs veya tramvaylarda aynı keyfi veriyor.


Octopus kartı: Bu kartın içine para koyarak Metro ve otobüste ve bazı yerlerde alışverişlerde, bazı restoranlarda kullanabiliyorsunuz. 150 HKD’a aldığınız kartın 100 HKD’ı kullanım için 50 HK dolarını ise depozit olarak alıyorlar. Kartı 3 aydan önce  geri verdiğinizde sadece 9 HKD’ını kesip kartınızda kalan parayı iade ediyorlar. Octopus kartlarını, metro gişelerinde, 7-11 ve Wellcome marketlerinden doldurabiliyorsunuz.
KALMA
Kolwoon adasının liman bölgesi çok hareketli ama Hong Kong adasında ise çok gezilecek yer var. O nedenle her iki adada da kalabilirsiniz. Limana yakın olursanız karşıya kısa sürede geçebiliyorsunuz.
Kowloon’un daha da kuzeyde ki New Territories’de kalırsanız .45dakikada merkeze uluşabilirsiniz.
Hatta Hong Kong ile Çin arasında ki Çin’e bağlı Shenzhen’de  de  Çin vizesi probleminiz yoksa kalabilirsiniz. Metro ile bir saatte merkeze ulaşabiliyorsunuz.
DİL
Çin’in ulusal dili kolay anlaşılır hale getirilmiş Mandarın Çincesi. Ama Çin’de bölgelere göre100den fazla farklı dil kullanılıyor. Örneğin Şangay’da da daha farklı bir dil kullanılıyor.
Hong Kong’ta ise Cantonese dili konuşuluyor. Yazılışı aynı ama okunuşu farklı ve öğrenilmesi zor. Bu dil, Hong Kong ve yakınında ki  Guangzhou şehrinde kullanılıyor.
DİN
İngilizlerin etkisi ile Katolik Hristiyanlık daha fazla. Eski dinleri olan Budizm ikinci sırada. Taoizm de var.
İNSAN
Hong Konglular, İngiliz formatlı Çinliler. Çinlilere göre daha eğitimli ve kibarlar. Turiste yardımcı oluyorlar ama mesafeli ve soğuklar.
Saece çalışmaya ve daha fazla kazanmaya odaklanmışlar. Bir de spor yapmak, fit görünmek onlar için çok önemli. Her tarafta koşan birine rastlıyorsunuz.
Tek çocuk, tamamen ev ile okul arasında anti sosyal ve şımarık büyüyor. Dışarda oynamak, arkadaşını eve getirmek vb. yok. Sadece eğitim. Gerçekten burada okullar saray gibi. Çok özel okul var.
Ayrılma oranı oldukça yüksek.
KISA KISA
-65 yaş ve üstü için ulaşım ve girişlerde yarı fiyat alınıyor.
-İngiliz koloni döneminde doğanların İngiliz pasaportları var. Ve İngiliz olmaktan övünüyorlar.
-İngiliz döneminde beri trafik soldan işliyor.
-Buradakilerin çoğu İngilizce biliyor.
-Şehir çok temiz sayılmaz.
- Bazı metro istasyonlarında ücretsiz internete ulaşım var.
-Şehir, gece ışıltılı hali ile çok daha güzel.
-Dışarısı çok sıcak ve nemli iken bazı kapalı mekanlar ve metronun içi çok soğuk olduğundan önlemenizi alınız.


I-KOWLOON YARIM ADASI

Öğle ile akşam 8’de de ki ışık gösterisine kadar çok rahat bu yarım adayı gezebilirsiniz.
Siz de benim gibi kuzeyde ki en uzak noktaya otobüs veya metro ile gidip deniz kenarına doğru ışık gösterisini izlemek için inebilirsiniz.

Kuzey ve Mong Kok bölgesi:

1- Kuş Pazarı(): Çok çeşitli rengârenk egzotik kuşların satıldığı pazar. Kafeslerde ve porselen yemlik ve suluklarda çok güzel.
*yakınında “Fish market’ ’dedikleri pazarda sadece akvaryum malzemeleri satılıyor.
2- Kadınlar Pazarı (Ladies Market): Hediyelik bir şeyler alacaksanız burası ideal. Çok güzel parçalar bulabilirsiniz.
3-Gece Marketi (Temple Night Market ):  Akşam altıda açılıyor. Burası diğer ülkelerde olduğu gibi yemek ağırlıklı değil. Burada da çok değişik hediyelik eşyalar satılıyor. Yemek de yiyebilirsiniz. Ben 64gb’lık usb’yi 20HKD=2.5$’a aldım. Türkiye’de 40tl’ydi.Ama denediğimde çalışmadığını gördüm. Bu iki oldu. Artık Çinli bir satıcıya güvenmem.
Buraya ana caddeleri gündüz gezdikten sonra akşam saatleri uğrayıp gezebilirsiniz. Tekrar caddelerin gecesini de gördükten sonra ışık gösterisi için tekrar limana inip gezinizi sonlandırabilirsiniz.

Tsim sha tsui bölgesi:

3- Nathan caddesi: Yine şık alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler vb. olduğu uzunca cadde.
Bu cadde üzerinde bileklik satarak 15 aydır Asya’yı gezen Burak adlı Türk gencine rastladım. İyi kazanıyormuş. Keyfi yerindeydi.
Caddenin  bir yanında
4-  Kowloon Park : İçinde yüzme havuzu gibi spor aktivitelerinin  de bulunduğu çok güzel bir park. Gölet’inde flamingolar var.
5- Cami: Parkın bitiminde, Nathan caddesi üzerinde. Müslüman ülkelerden her çeşit insanı bulabilirsiniz.
ANI: Caminin önünde tabelası olan “Türk Dönercisi” nin arka sokakta ki dükkanına bir şeyler sormak için gittim. Şakacı sahibi Nevzat bey Türk kahvaltısı yapıyordu. O sabah çay içmemiştim. Bana iki büyük bardak demleme çay ikram etti. Ne kadar mutlu olduğumu tahmin edebilirsiniz.
Türk yemeklerini özlediyseniz adresi:
İstanbul Kebab
Nevzat Durmuş
85223118814



Elektronik alışverişi yapmak:

Elimde ki cep telefonu ile iyi fotoğraf çekemediğimden Nevzat beyin önerisi ile Urfalı Türk fotoğraf makinası ve cep telefonu satan yere gittik. Nathan caddesine çok yakın bir pasajın içinde.

Halil Aslan
85261905704
Dürüst gence benziyor. Önce bana Türkiye de ki fiyatları öğrenmemi tavsiye etti. Kendisinin verdiği 21 Haziran 2018 fiyatları:
Samsun halax→89 6443 model→625dolar
Huawei →P20 pro 128UB model→800 dolar
Ama ben bu kadar para ödeyip kaybetme olasılığım fazla olduğundan cesaret edip alamadım.

Vergi olmamasından dolayı Elektronik eşya, parfüm, giyim, aksesuar gibi ürünler satın alabilirsiniz ama çok dikkatli olmalısınız. Kandırılma ihtimaliniz olabilir.

Daha önce benim birde kandırılmışlığım da var. Çok beğenerek ve iyi para verip aldığım deri botlar, bez üzerine deri görüntüsü verilmiş çıktı.
Hong Kong’da da önce beğendiğinizi uygun fiyat söylüyorlarmış. Parayı ödedikten sonra ellerinde kalmadığını, depodan getireceklerini, daha sonra da depoda da kalmadığını söyleyerek paranıza karşılık başka bir malı satıyorlarmış.


6- Canton Caddesi: Nathan caddesine paralel bu caddeyi gece marketine geri dönerken de görebilirsiniz. Gecesi çok güzel. Tüm lüks markalarının mağazalarının sıralandığı çok şık ve ışıl ışıl bir cadde.

7- Peninsula oteli: Nathan caddesinin bitiminde bu eski otelin içinde de çok şık mağazalar var.


8- Deniz kenarı ve Liman bölgesi: Star Ferry seferlerinin yapıldığı iskelede burada.

A-                Uzay Müzesi: (Hong Kong Space Museum): 1980’de açılmış bu müze, yuvarlak eklentisi ile hemen dikkatinizi çekecektir. İçinde ki bölümlere giriş ücretli. Daha çok çocuklara hitap ediyor. Uzay Tiyatrosu’ na uzun bir kuyruk görünce girdim. Giriş 32HKD.Konu ile ilgisi olmayan güya üç boyutlu saçma bir kısa film izledik.
B-                Art Müzesi de (Hong Kong Museum of Art
C-                Sağ tarafa doğru yürüyüp köprüyü geçtikten sonra

D-                Avenue of Stars: ülkenin tanınmış yıldızlarının el izleri, resimleri ve bazılarının da heykelleri dikilmiş. En ünlüsü de Bruce Lee’nin heykeli. Buradan tekrar iskeleye geri dönünüz.
E-                Saat kulesi :Hemen ön kısmında
F- Deniz kenarı yürüyüş Platformu: Karşı Hong Kong adasının deniz kenarında ki sıralanmış gökdelenlerinin özellikle gece ışıklandırılmış hali buradan çok güzel görünüyor.
G-               Işık gösterisi: Her akşam 20’de başlıyıp 15 dakika sürüyor. Karşı kıyıda ki Hong Kong adasında ki birçok bina lazer ile farklı renk ve şekilde ışıklandırılıyor. Bana çok sıradan geldi ama
bu gösteri, Guinnes rekorlar kitabına” Dünyanın en büyük, ışık ve ses gösterisi” olarak girmiş.

9-International Commerce Centre(Uluslararası Ticaret Merkezi): 10:00-21:00 arası açık Hong Kong’un en yüksek binası. İlk katlarında çok şık mağazalar, restoranlar, kafeler vb. var. Zamanınız yoksa gitmeseniz de olur.
İkinci katından sonra ki katlarda ofisler ve otel var. Gezemiyorsunuz.

A-                Sky100Hong Kong:

 İkinci katta çıkıp buradan asansör ile çıkılıyor. Giriş ücreti 100HKD. 100.Kat(393 metreye çıkıyorsunuz.)Buradan şehrin ve körfezin manzarasını seyrediyorsunuz. Ama “The Peak”den manzara beni büyülemişti ama buradan normal geldi. İsterseniz buradan Express tren veya otobüs ile havaalanına gidebiliyorsunuz.



NEW TERRİTORİES
“Yeni topraklar” adlı bu  daha sakin ve bakımlı yeni yerleşim Kovloon’un kuzeyinde oluyor. Şehre metro ile 40-45 dakika da ulaşabiliyorsunuz. Bu yeni bölge yemyeşil dağların eteklerine doğru yayılmış. Yine çok yüksek apartmanların olduğu güvenliği ve havuzu olan siteler yapılmış.
Benim Kanadalı ev sahibim de burada 1600$’a 30.katta iki odalı kiralık katta oturuyordu. Ganalı eşi ve çocukları Afrika’daydı. Burada iyi maaş verdiklerinden tercih ettiğini söyledi. Buraya gittiğimde gerçekten çok yorgundum. Çevreyi gezdikten sonra önce havuz, ardı dan sıcak duşla kendime geldim.

1-  Sai Kung Village: Otobüsle yarım saat sürüyor.(4.3100HKD.).Deniz kenarında tam bir sayfiye kasabası. Limanı balıkçı tekneleri ve yatlarla doluydu. Güzel ahşap yürüyüş yolları yapmışlar. Bizim sahil kasabalarına çok benziyordu. Yalnız burada da binalar yüksekti.
Ama yol boyu orman içinde, deniz kenarında iki katlı evlerden oluşmuş yerleşimler de vardı.

2- Müze:”Che Kung Temple” durağında ineceksiniz. Eski eserlerin sergilendiği bu müzenin giriş ücretı 10HKD.Gitmedim. Karşısında da temple var.

3- Nan Lian Garden:”Daimond Hill” metro istasyonunda ineceksiniz.
A-7-21 arası açık. Giriş ücretsiz. Çok güzel. Bu güzellikleri kuş cıvıltıları ve yavaş Çin müziği eşliğinde geziyorsunuz. Ben çok Çin bahçesi gördüm diye gitmek istemedim ama gittiğime çok memnun oldum. Hemen bitişiğinde

B-                Chi Lin Nunnery:9-16:30 arası açık. Burası da harika. En sonda ki 2600 yıllık muhteşem Budist tapınağında fotoğraf çekemiyorsunuz.
Buradan bir durak sonra

4- Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temle: “WongTai Sin” metro durağında ineceksiniz.
Hong Kong’un en büyük bu ünlü Budist tapınağı da çok farklı. Hemen arkasında ki bahçesi için bile gitmeye değer.









II-HONG KONG ADASI

1- Wan Chai Bölgesi: 
Deniz kenarında
A-                Golden Bauhinip Sguare:
B-                Hong Kong Convention and Exhibition Centre
Kuzeye doğru yürüdüğünüzde
C-                Lockhart  caddesi: kafe, restoranların vb. olduğu  en hareketli cadde.
D-                Mavi ev: Bu tarihi evi ücretle gezebiliyorsunuz. Ben gittiğimde nedense kapalıydı.

2- Hong Kong Park: Yemyeşil ve yokuş yukarı olan  çok güzel bir park.
A-                Museum of Tea Ware:10-18 arası açık. Giriş ücretsiz. İçinde çok güzel kullanılmış demlikler de sergileniyor.
B-                Peak Tram: Victoria tepesine tramvay bu parkın yanından kalkıyor.
Biraz tırmsndıktan sonra

3-Hong Kong Zoological and Botanical Garden: Giriş ücretsiz. Bu park da tepeye doğru yayılmış. Farklı kuşlar, flamingolar, maymunlar gibi hayvanlar görebilirsiniz. Ayrıca çok güzel çiçek seraları var. Gölet ve şelaleleri olan iki park da dinlenmek için ideal.
A-                Govermment House: Parkın yanındaydı ama ben kaçırdım.

    4-SoHo Bölgesi(Eski Hong Kong): Tepelere doğru yayılmış  restoran, kafe ve özellikle barları ile çok hareketli bölge. Özellikle gecesini de görmeniz gerekir. Tüm turistler barları doldurmuştu.
Bu bölgede açık yeşil  ve üstü kapalı yürüyen merdivenlerle yukarı kadar çıkınız. Sağ tarafta yine açık yeşil renkli “Cuma Camisi” ni göreceksiniz. Ben içeri girdiğimde şalvarlı Afgan ve Pakistanlı Müslümanlar halka şeklinde oturmuş sohbet ediyorlardı. Benim Müslüman ülkeden gelip şortla girmeme haklı olarak söylendiler.
Yürüyerek
5-     Man Mo Temple: Tapınak 8-18 arası açık. Gördüğüm en güzel taoist tapınağı. Yüz yıldan daha eski bu tapınağın damı,  yeni yapılan taoist tapınakların damları gibi  renkli heykellerle doldurulmamıştı.
6-     Sheung WanBölgesi: 
A-                Western Market: Saat 10’da açılıyor. Bu  üç katlı eski İngiliz binasının içinde şık alışveriş mağazaları var. İkinci katında sadece kumaş satan mağazalar var.
Not: Dönme dolabın olduğu Central  istasyonunda denız kenarında 24 haziranda uluslar arası dragon festivali vardı.

B-                Des Voeux Road: Bölgenin en hareketli ana caddesi.

HONG KONG ADASINDA GEZİLECEK DAHA UZAK BÖLGELER:

1- THE VİCTORİA PEAK (Victoria Tepesi): 7-24 saatleri arası açık.
1.yol:15 numaralı otobüs, central istasyonuna yakın otobüs terminalinden kalkıyor. Geçtiği bir duraktan binebilirsiniz. Ücreti 9.8HKD.Yarım saatten fazla yemyeşil manzaralı Eyoldan tırmandık. Küçük dolmuşların da çalıştığını gördüm.

2.yol: The Peak Tram: 1888 yılından beri çalışan tarihi tramway, 07:00-24:00 saatleri arası çalışıyor. Honk Kong parkının yanından kalkıyor.
 Tek yön 37HKD. 65 Yaş ve üstündekilere 14 HKD.
Gözlem terasının bileti ile birlikte satın alırsanız daha uyguna geliyor.
3.yol: Çok rahat yarım saatte tramvay yoluna yakın  patikadan aşağı yürüyebilirsiniz. Ben çok istedim ama yağmur başlamıştı.Yürüyerek çıkmak zor olur sanırım.

A-                 ThePeak Tower: Rakımı 396 metre olan  bu binanın içinde restoranlar, kafeler, hediyelik eşya satan dükkanlar v.b var.
a-The sky terrace 428:  Hafta içi 10:00-23:00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise 08:00-23:00 arası açık.
 Kulenin en üstünde 428 metre rakımlı bu terasa giriş ücreti  52 HKD. 65 Yaş ve üstündekilere 26 HKD. Yürüyen merdivenlerle çıkılıyor.
Bu gözlem terasından şehrin deniz ve kara tarafını seyredebiliyorsunuz. Ben bu gözlem terasına çıktığımda yağmur yağmak üzereydi. Hiç tahmin etmediğim kadar harika bir manzara ile karşılaştım. Sanırım havanın etkisiyle gökyüzü farklı aydınlandığından binalar ışıldıyordu. Resmen büyülendim. Kesinlikle bu tepeden güneş doğumunu veya batımını izlemelisiniz. Hava kararmadan önce varırsanız gündüzünü ve gecesini de görmüş olursunuz. Gezimi bitirdim. Yağmur başladı.

Ama bu terasa çıkmanıza gerek yok. Kulenin alt katlarından da aynı manzarayı ücretsiz seyredebiliyorsunuz.



b-Madame Tussauds Hong Kong: 09:00-22:00arası açık. Giriş ücreti 280 HKD.
Tahmin etmediğim kadar zengindi. Hong Kong ünlülerinin yanında dünyanın tanınmış simalarının da balmumu heykelleri vardı. Ama atamın yoktu.


Stanley, Ocean Park, Aberdeen Hong Kong adasının güneyinde deniz kenarında sıralandıkları için birbirlerine geçmek kolay oluyor.
2- ABERDEEN
Otobüsle (1$ cıvarında)veya fery ile gidebiliyorsunuz.
deniz suyu ile doldurulan kanal, yerleşime güzellik katmış. Kanalda birçok balıkçı teknesi sıralanmış.
A-                Fish Market: Yine çok çeşitli balıkları görebileceğiniz bir Pazar.
B-                Yürüyüş plartformu: Kanal boyu güzel deniz manzarası eşliğinde yürüyebiliyorsunuz.
C-Lama Adası: Bu adaya buradan veya şehirden fery ile geçebiliyorsunuz. Adanın  birbirine bir saa yürüme mesafesine olan iki iskelesi var.Her ikisine de yarım saat civarında ulaşabiliyorsunuz. Saatlerini öğrenerek birine gidip gezdikten sonra diğerinden geri gelebilirsiniz.
-Sok kwu wan iskelesi,18 HKD.65 yaş ve üstüne 9 HKD.


-Yung Shue wan iskelsi.
 45 dakikada bir fery gidiyor ama dönüşler o kadar sık değil. Beni ev sahibim beklediğinden ve yağmur yağarsa adada kalmak zorunda kalırım korkusu ile bu adaya gidemedim. Ada derken bizim adalar gibi düşünmeyin. Burada da yüksek binalar varmış. Ama taze deniz ürünleri yiyebilirsiniz.
Lama adasına gıdecek zamanınız yoksa buradan fery ile on dakikalık yolculukla “Ap Lei Chan” adasına giderseniz yine taze deniz ürünleri yiyebilirsiniz.
*Lama adasının daha batısında “Cheung Chau” adasına da gidebilirsiniz.

3-STANLEY
Otobüs le bindiğiniz yere göre 1$ civarı ücret ödeyerek gidebiliyorsunuz. Ayrıca fery ile de gidebiliyorsunuz. Yol üzerinde çok güzel kumsallar göreceksiniz. Bu kumsallarda yüzebildiğiniz gibi rüzgar sörfü de yapabileceğiniz bölgeler var.
Burası tam bir sayfiye kasabası. Buradan boot turu satın alabilirsiniz.Biz

A-Stanley Market: Artık alışverişle ilgilenmiyorum ama burası oldukça ünlü.
B-Beach: Antalya’nın denizi kadar olmasada güzel sayılır. Burada yüzerek yorgunluk attım.
C-                Satnley Plaza ve park: Bildiğimiz alışveriş merkezi. Ben hoşlandığımı söyleyemem.Deniz kenarı yürüyünüz daha keyifli.

4-OCEAN PARK:”Ocean Park metro durağı”nda ininiz.
10 da açılıyor. Gününe göre farklı saatlerde kapanıyor. Giriş 480 HKD. Yerellere doğum gününde ücretsizmiş. Eğer yerli birisi ile gidersen yarı ücret ödüyorsun.
Girerken  yunus gösteri zamanını öğren. Yemyeşil alana yayılmış geniş bir park.

Girişten aktivitelerin olduğu bölgeye teleferik veya
Aslında ilk kez gidildiğinde renkli bir yer. Eğlenebileceğiniz her şey var.
 Ben gittiğimde yağmurluydu. Yağmur dinince de benim keyfim kaçmıştı. Yakın zamanda benzerlerini çok gördüğümden fazla zaman ayırmadım.

LANTAU ADASI

1-Tian Tan Buddha(Büyük Buda):”Tung Chung metro istasyon durağı”nda inip biraz yürüdüğünüzde teleferik istasyonunu göreceksiniz.
Teleferik, tek yön standart kabin 145 HKD.  Gidiş geliş 210 HKD.
Altı cam kabin tek yön 200 HKD. Gidiş geliş345HKD.Buna hiç gerek yok. Aynı manzarayı camlardan da görebiliyorsunuz.
Teleferik kuyruğunu beklemek istemiyorsanız biletinizi internetten alabilirsiniz.
Yarım saatten fazla yemyeşil ormanların üzerinden harika deniz manzaraları eşliğinde tamamen turistik olmuş  Ngong Ping köyüne ulaşıyorsunuz.

Bu köye Teleferik istasyonunun hemen yanında ki otobüs terminalinden otobüs ile 23HDK ile de çıkabiliyorsunuz.

Hatta dört saat tırmanarak çıkabileceğiniz patika da var ama genelde yürüyüş yapmak isteyenler bu yolu kullanıyorlar. Farklı yönlere de yürüyüş parkurları var.
Ngong Ping köyü tamamen turistik

A-Tian Tan Buddha(Büyük Buda): Dünyada ki kapalı alan dışında ki en büyük Buda heykeli. Hafta içi saat 10:00 ile 18:00 arası, hafta sonu ve tatil günlerinde 09:00 ile 18:30 arası açık.
  1924 yılında  küçük bir tapınak olarak kurulan bu tapınağa  daha sonra bazı yapılar ve 34 metre uzunluğu ve 250 ton ağılığında ki Tian Tan isimli Büyük Buda heykeli eklenmiş. Heykele merdivenleri tırmanarak çıkıyorsunuz.
D-                Müze : Buda heykelinin alt katında ki bu müzeye giriş ücreti 45 HKD.
Dinleri anlamakta zorlanıyorum. Ne kadar gösterişli ibadet hane yapılırsa o kadar dinin değeri artığını düşünülüyor. Bu tepeye bu kadar masraf yapmak yerine ihtiyacı olan yerlerde harcansaydı umarım Buda’nın ruhu daha rahat ederdi.
Heykelden yürüyerek


C-Po Lin Manastırı:10-17:30arası açık. Alt katında ki müzesi çok güzel ama fotoğraf çekilemiyor.
Burayı gezdikten sonra iki durak ötesı “Disneyland metro durağı”nda ineceksiniz.

3- Disneyland Resort:  Giriş ücreti 619 HKD. Paris Disneyland’ını gördüyseniz hemen hemen aynısı. Ben keyif aldım. Özellikle sirk gösterisine benzeyen renkli Show’u kaçırmayınız.

Eğer uçuşunuz geç saatlerde ise önce bu adada gezilecek yerleri gezip havaalanına geçebilirsiniz.

Not: Ayrı bir özerk bölge olan Macau’ya gitmek istedim ama çok farklı olabileceğini düşünmediğimden vaz geçtim.
Vietnam’da görüşmek üzere…



 [i1]