Genelde gezi yazılarının birçoğu, sizi heveslendirecek,daha çok anı ayarında okuması zevkli yazılar.Benim yazılarım,albenisi olmadığından '' Acaba nereye gitsem '' diyenler için değil de gideceği yeri kesinleştirmiş olanlar için. Yazılarımın gezerken yüklediğimden, çok imla ve anlatım hatalarım var. Fotoğraflarımın olduğu hard diskimimin birini abim, diğerini arkadaşım kaybetti.Kalan fotoğrafları toparladığım yeni hard diski de düşürüp ben bozdum.Üzgünüm
14 Şubat 2024 Çarşamba
FORUM YAZILARI
I-UÇAK BİLETİ ALIRKEN
Aslında ben de çok uzun ve açıklamalı yazdığımın farkındayım . Gençler bilgisayarı çok iyi bildiklerinden uçak bileti almak çok zor değil ama kendi yaşıma yakın olanlar için sıkıntı.
Bir gezide en çok parayı uçak biletine öderiz. Eğer sabırlı ve biraz da emek verirsek birbirinden öyle farklı bilet fiyatları bulabilirsiniz ki siz bile inanamazsınız.
Ayrıca bilet konusunda atladığımız bir konudan başımız sıkıntıya girebilir.
Bu nedenle bu konuları daha açıklayıcı(ilk kez alacaklar için) uzun yazmak zorunda kaldım.
1-BİLET ALMADAN ÖNCE BİLMEMİZ GEREKENLER
A- En Önemlileri
1-Genelde biletiniz hafta sonunun dışında salı, çarşamba ve perşembe günlerinde gün içi saatler için alınız.-Genelde en ucuz bilet salı günleri oluyor. Hafta sonu özellikle cumartesi en pahalı olduğu zamandır.
2-Her zaman uçak biletinizi başkentlerden veya İstanbul gibi işlek şehirlerden alırsanız daha ucuz olacaktır.
3-Gittiğiniz ve gideceğiniz ülkenin festival , bayram, yılbaşı gibi özel günler ve resmi tatil günlerinde uçaklar dolu olacağından biletler pahalanır. Denk getirmemeye çalışınız.
4-Bazı havayolları dönüş biletiniz olmadan veya devam edecekseniz 3.ülkeye gidiş biletinizi görmeden sıkıntı yaratabilirler. Havayolunuza sorunuz.
* Genelde bir ülkede oturma izniniz olmadığı sürece tek yön bilet alamazsınız.
Ama bazı hava yolları gideceğiniz ülke vizeniz varsa tek yön biletini kabul ediyorlar.
Örneğin, Benim yeşil pasaportum olduğu için Filipinlere vize ihtiyacım yoktu. Filipinlerden de başka ülkeleri gezeceğim için dönüş bileti almamıştım ama sorun çıktı. Mecburen uçabilmek için ihtiyacım olmadığı halde Filipinler için vize almak zorunda kalarak tek yön uçmuştum.
Ancak bazı geri kalmış ülkeler, gidiş – dönüş biletine pek önem vermiyorlar ama gelişmiş ülkeler de olmadan kabul etmiyorlar.
Yani genelde
Uçabilmeniz için bileteninizin gidiş – dönüş veya devam eden biletiniz olmalıdır. Ama bazı ülkeler, sadece gittiğiniz ülkeden, bazıları ise herhangi başka bir ülkeden de geri dönüş bileti kabul ediyorlar.
Bazı ülkeler de gezinin devamı biletleri isteyebiliyorlar. Örneğin, gezinizi Kuveyt’ten başlayıp Yemen’den geri dönecekseniz; İstanbul -- Kuveyt – Bahreyn --......Sanaa --biletleri elinizde olması gerekiyor.
En iyisi bu durumları, acenteler bile yanılabileceğinden direkt hava yolu veya şirketinizden veya elçilikten kesin öğrenmeden yola çıkmamalısınız.
Veya gittiğiniz ülkede gidiş – dönüş bilet tarihleri arası çok uzunsa bir acenteden “ara uçuş rezervasyonu” yanınızda götürmenizde yarar var.
ÖNEMLİ: En iyisi geri dönüş biletiniz veya devam eden biletiniz yoksa yanınıza ,git tığınız her ülkeden Türkiye'ye geri dönüş rezervasyon biletini yanınıza alınız. Türkçe olduğundan anlamama ihtimali olduklarından yolunuza devam edebilirsiniz.
5- uçuşunuzda bagaj hakkınızın ne kadar olduğunu öğreniniz. Yoksa extra ücret ödeyebilirsiniz. Havayolunuza sorunuz.
6-Eğer aktarma yapacaksanız o ülke için transit vizeye ihtiyacınız olup olmadığını o ülke elçiliğinden öğrenmeniz gerekir.
7-Artık internet olduğundan havayollarının ofisleri şehir içinde değil de genellikle hava alanında oluyor.
8-İnternetten bilet alırken dönüş biletinizi 1 yıl sonrası için alamıyorsunuz. O zaman not kısmına “dönüş bileti 1 yıl sonra alınacaktır” yazarsanız daha sonra ofise telefon açtığınızda ceza ödemeden biletinizi değiştirebilirsiniz.
9-Daima tek yön bilet pahalıdır. Neredeyse aynı yere gidiş – dönüş bilet ücretine yakındır.
10- Yazın Avrupa vb. gibi serin ülke, kışın Asya, Afrika gibi sıcak ülke biletleri daha pahalıdır.
11- Gittiğin ülkede yapacağın ara uçuşları o ülkenin yerel hava şirketleri ile daha ucuz yaparsınız.
Örneğin, Güneydoğu Asya’da en büyük hava yolu şirketi “airasia” dan internetten bir iki hafta önce çok ucuz biletler alabilirsiniz. Hatta bazı şehirlerde ofisleri de var.
12-bazen uzun uçak yolculuklarında Türkiye’den değil de Uçuşunuzu Avrupa Ülkelerinden birinden başlatırsanız daha ekonomik olabiliyor.
.Örneğin, Bulgaristan veya Yunanistan'a gidip oradan rynaır gibi ucuz hava yolları ile Avrupa’nın her tarafına uçabilirsiniz.
13-Biletinizi uçak dolmadan yani biletlerin yeni satışa çıktığı zamanlarda almaya çalışınız. Ama nadir de olsa uçak dolmayınca da ucuz olabiliyor.(www.lastminute.com gibi.)
B-Uçak bileti için sitelere bakmadan önce, gideceğiniz yere hangi havayolları uçtuğunu öğreniniz.
Uçak bileti alırken rotanızı belirlemek için birçok siteyi (Skyscanner gibi) kontrol ederek gideceğiniz yere aktarmalı ve aktarmasız giden hava yollarını öğreniniz. Bu işlemi tarih değiştirerek yapınız. Çünkü o gün uçuşu olmayan havayollarını göremezsiniz.
Hangi şehirden uçmak istiyorsanız örneğin: Antalya hava limanı-diş hat gidiş deyip tarih aralığını uzun tutunuz. Çünkü o gün o hava yolunun uçuşu yoksa görünmez.
Böylece havaalanından kalkan uçakların nerelere gittiğini görürsünüz.
-Wikipedia: İstediğin ülkenin en uygun havayollarının listesini bulabilirsin
-gerekirse “gentur” da tüm hava yollarının adlarını görebilirsiniz
C-Çok noktalı bilet alacaksanız dikkat etmelisiniz.
-Eğer ayni hava yolunun ofisinden ayni güzergahta 2 veya daha fazla bilet aldığınızda servis bedelleri daha çok düştüğünden toplam bilet fiyatı ucuz olacaktır
- Ama İnternet'ten çoklu bilet satın alırken ; ayni yöne devam ediyorsanız veya farklı yerlere giderken ‘çok noktalı, secim yaparak ayni havayollarından biletlerinizi birlikte aldığınızda bazen daha ucuz oluyor.
Ama çoklu bilet almadan tek tek bilet fiyatlarına bakarak hangisinin daha ucuz olduğunu kesinleştiriniz.
Ama önceden gidilecek her yere direkt giden havayollarını ve tarihlerini araştırmanız gerekiyor. Yoksa ‘çok seçmeli ’sistemden gelişigüzel tarihler yazarsanız direk uçuşların olmadığı tarihlerde aktarmalı uçuşları vereceğinden biletlerinizi tek tek almaktan çok daha pahalıya gelecektir.
-Eğer çoklu bilet alırsanız kesinlikle geri dönüş bileti de ekleyiniz. Dönüş bileti daha ucuza gelecektir. Ayrıca uçuşlarda da dönüş biletin olduğundan sıkıntı yaşamazsınız.
Çok Önemli: farklı hava yollarından bağlantılı uçuşlar almak tehlikeli.
Örneğin ben .Sdney e giderken ilk ikisi aynı havayolu, son ikisi de aynı hava yolu ama diğer hava yolundan farklı bağlantılı dört bileti Skyscannerden Gotogate aracı kurumdan ekstra ücret ödemeden aldım. İstanbul'da devam eden ilk iki bileti aynı hava yolu kesti.
Eğer aynı hava yolundan peş peşe bilet alırsanız birinci uçak geç kalırsa ikinci uçağı bekletiyorlar.
Örneğin ilk iki uçuşun aynı hava yolundaydı. Birinci uçağının gecikmesi sorun olmadı. Ama üçüncü ve dördüncü uçağın aynı hava yolu ama birinci ve ikinci ile aynı hava yolu olmadığından zamanında; yetişmemedeydim kaçıracaktım.
Bu türlü farklı hava yolu uçuşları yolcunun sorumluluğunda. Farklı hava yollarından çok noktalı bilet alırken çok dikkatli olunuz.
D- Bileti satın alırken
-Herhangi bir siteden bilet bakarken;
-Gittiğin tarihte o yöne direkt uçuş yoksa ,size aktarmalı ve bir iki farklı havayollarının uçuşlarını birlikte göstereceğinden bilet ücreti yüksek görünecektir. O nedenle sürekli tarih değiştirerek önce o yöne direkt giden havayollarını ve tarihlerini öğreniniz.
-Kalkış ve varış yerlerini uluslar arasında bilindiği şekilde yazmanız gerekiyor.
-Şehir ismi yazınca o şehirde ki havaalanları çıkıyor. veya bilmiyorsanız ülke-şehir-havaalanları olarak tıklayarak buluyorsunuz.
-İnternetten biletinizi satın alırsanız, ortak olunan carter uçuşlarını da görebilirsiniz.
-Bu firmaların koşulları her an değişebileceğinden hepsini iyice araştırıp uygun olanı seçiniz.
-Bilet rezerve ederken veya satın alırken;
uygun bulduğunuz bileti tıklayarak seçtiğiniz de sadece o yöne uçuşları görebilirsiniz. Yer kalmayan uçuşları göremezsiniz.
II-BİLET SATIŞ OFİSİ OLMAYAN HAVA YOLLARININ BİLETİNİ, UYGUN FİATLA SADECE İNTERNETTEN ALMAK:
-Bu siteler hemen hemen o yöne giden tarifeli bilet satan her hava yolunun biletini satabiliyorlar.
Ama farklı siteler, farklı havayolları ile anlaştıklarından, ayni uçuşta farklı kalkış ve varis yerleri ve farklı fiyatlar olabiliyor. Veya ayni uçuş her sitede görülmeyebiliyor.
-İlk bakacağınız bu siteler, sattıkları bu biletleri çok önceden aldıklarından, bazen o havayolunun web veya ofisinden bile ayni bileti daha ucuza alabilirsiniz.
-Bazı uyanık siteler fiyatı ucuz gösterip tam satın alma aşamasında artırıyorlar. Dikkat ediniz.
Çoğu komisyon alıyor.
-Bilet alırken biletinizi ayni tarih ve yer olarak bildiğiniz tüm sitelerde deneyiniz. En ucuzunu almaya çalışınız.
-Bu nedenle bu sitelerden biletinizi belirledikten sonra direkt gideceğiniz hava yolunun kendi sitesinden fiyatını da kontrol ederek )Fiyatı aynı ise) aliniz.
Çünkü internetten ( aracı kurumlardan) aldığınız bilet için değiştirme, iade vb. problemler olduğunda mecburen aldığınız site ile yazışarak halletmeniz gerekiyor. Sorun yaşarsınız
En mantıklısı sitelerden bilet fiyatını araştırdıktan sonra gideceğiniz havayolunun kendi sitesinden satın almanız. Çünkü . Havayolu sitesinden ise probleminizi daha kısa ve net çözüme ulaştırırsınız.
-Aslında Amedus (Havacılık programı) kullanan acentelerin alt yapıları, sistemleri ayindir. Zaten tıklandığında ayni gelen sayfadan da belli olur. Sadece internetten veya ofislerden bilet satın alırken servis ücretlerinde değişiklikler olabiliyor.
Ancak örneğin “ucuza.com” dan rezerve ettiğiniz bileti “ecobilet.com”da görünmez.
Ucuz bilet alabileceğiniz sitelerden fiyatları uygun ve kullan isli olan siteler sırasıyla:
1-www.skyscanner.com
- Skycanner’den uçuş ararken kesinlikle oturum açarak giriniz.
-Hesabınızdan girmeseniz sanırım aracı kurumlar sizden aracı parasını kesiyorlar. Benim başıma geldi.
-genel olarak en uygun fiyatları veriyor gibi görünse de eğer ikinci kez girerseniz fiyatların hemen arttığını göreceksiniz. O zaman her şeyi sıfırlayıp yeniden girmeniz gerekiyor.
-Aracı kurumlara yönlendirdiğinden ayni bileti birkaç kez tıklandığında nasıl sistem kurmuşlarsa hemen pahalandırıyorlar. Ayrıca aracı kurum da kredi kartınızdan ek ücret çekiyor. En son ana kadar fiyatına dikkat ediniz.
o nedenle önce alacağınız bileti diğer sitelerden iyice fiyatını araştırınız. Kesin belirlediyseniz sky scannera ilk girişte uygunsa alınız. veya buradan hangi havayolu gittiğini öğrenip direkt havayolunun sitesinden almanız en mantıklısı.
veya her defasında farklı İp numarası olan internetten bakarak aliniz. o zaman fiyatlar artmıyor.
-Skycanner’den bulduğunuz bilet fiyatlarını, havayolunun kendi sitesinden bazen daha ucuza alıyorsunuz.
- skycanner’den aynı tarihli bulduğum en ucuz bileti, Çinlilerin kullandığı skycanner’e benzer sayfadan daha ucuza aldık.
-Ucuz uçak bileti bulmak istersen her zaman Hotspot’tan(Büyük ve çok uçağın indiği hava alanı.) Hotspot’a bilet alman gerekiyor
-.Bir yere nereden ucuz uçak olduğuna bakmak için:
Skyscanner dan gideceğiniz yere örneğin “Avusturalya” yazınız. Varılacak yere “her yere” dediğinizde Avustralya'dan gidebileceğiniz yerlerin uçak fiyatları sıralanıyor. Ona göre plan yapınız.
Önce bulunduğunuz yerden o ülkenin iç hat seferi ile en yakın Hotspot noktasına ulaşmanız gerekiyor.
-Dolar ayaklı kredi kartından skycanner sayfasından( para birimini TL yapıp)satın aldığım bilet ücreti hesabıma da dolar olarak yansıdı.
-Bu sitede aldığınız bilette sorun olduğunda bu site Amerika merkezli olduğundan mecburen Amerika ile yazışarak hal etmeniz gerekiyor.
-Avantajı nereye gideceğini kayıt edersen seni haberdar ediyorlar.
Kullanımı:
-kalkış ve varış yerlerinin sadece ülke adlarını yazmanız yeterli.
- Bu sitenin en yararlı tarafı "aylık" seçimi yaparsanız o ay içinde ki tüm bilet fiyatlarını ayni anda görebilmeniz.
-tarih olarak da tüm ay, tüm yıl gibi seçenekleri var.
-Gelen çizelgede en az 15 gün içinde fiyatları belli olan günler gösteriliyor.
-"nereden" yerine gideceğiniz şehri Yasinlereyse" yerine "her yere" yazdığınızda gideceğiniz şehirden nerelere gidebileceğinizi toptan görebiliyorsunuz. plan yaparken çok kolaylık oluyor.
- Skycanner’den uçuş ararken kesinlikle oturum açarak giriniz. Eğer ikinci kez girerseniz fiyatların hemen arttığını göreceksiniz. O zaman her şeyi sıfırlayıp yeniden girmeniz gerekiyor.
Hesabınızdan girmeseniz sanırım aracı kurumlar sizden aracı parasını kesiyorlar. Benim başıma geldi.
Skycanner’den bulduğunuz bilet fiyatlarını, havayolunun kendi sitesinden bazen daha ucuza alıyorsunuz.
-Örneğin skycanner’den aynı tarihli bulduğum en ucuz bileti, Çinlilerin kullandığı skycanner’e benzer sayfadan daha ucuza aldık.
-Ucuz uçak bileti bulmak istersen her zaman Hotspot’tan(Büyük ve çok uçağın indiği hava alanı.) Hotspot’a bilet alman gerekiyor
-.Bir yere nereden ucuz uçak olduğuna bakmak için:
Skyscanner dan gideceğiniz yere örneğin “Avusturalya” yazınız. Varılacak yere “her yere” dediğinizde Avustralya'dan gidebileceğiniz yerlerin uçak fiyatları sıralanıyor. Ona göre plan yapınız.
Önce bulunduğunuz yerden o ülkenin iç hat seferi ile en yakın Hotspot noktasına ulaşmanız gerekiyor.
-Dolar ayaklı kredi kartından skycanner sayfasından( para birimini TL yapıp)satın aldığım bilet ücreti hesabıma da tl olarak yansıdı.
2-KAYAK.COM
Bu sitede gideceğiniz rota da ki uçuşlar, fiyatları vb. için ayrıntılı bilgi edinebiliyorsunuz.
Google flight ten farkı; bu sitede biletleri site üzerinden alabiliyorsunuz. Ama siz almayıp direkt havayolunun kendi sitelerinden aliniz.
Kayak.com-uçuşlar- tek yön mü çift yön mü seciniz- nereden : İstanbul nereye.:Jayapura-tarihe tıkla-bagaj ekleyebilirsin- (Ama burada tüm dünya diye seçerseniz o şehirden gidilen her güzergâhı görürsünüz.-ARA
Liste geliyor- en ucuzdan filtre yap- uygun bulduğunu tıklayarak direkt veya aktarmalı uçuşlar gibi ayrıntıları gör. Böylece gitmek istediğin yere giden farklı hava yollarını da görmüş oluyorsun.
Güzergâh: burası rotanızı belirlemek için çok kullanışlı.
Açılan haritada nereden(Başlangıç )şehrine harita üzerinde bir yıldız konuyor. Buradan hangi şehirlere uçak olduğunu ve fiyatlarını harita üzerinde görüyorsun .Başlangıcı değiştirdikçe oradan ki uçuşları görüyorsunuz.
Tarih değiştikçe fiyat değişiyor. Ya hepsini tek tek kontrol et.
Daha sonra ayni bileti ya da skycanner den de kontrol ettikten sonra havayolunun kendi sitesine girerek biletini satın al.
DİKKAT:
1-bazen tek yön seçtiğinde kendiliğinde çift yöne değişebiliyor.
Yine örneğin
2-Nerden : İstanbul- tüm dünya-zaman: tüm diye de değişebiliyor. Kontrol ediniz.
3-Bagaj fiyatlarına dikkat et. Eklenmemiş fiyat olabilir.
3-GOOGLE FİLİGTS
Googl un kendi uygulaması. Bilet almadan önce buraya girerek gideceğiniz rota da ki havayollarını ve alternatifleri görüyorsunuz.
Bu site, en hızlı ve en uygun rotayı gösteriyor.
Buradan direkt bilet alamıyorsunuz. Site seçtiğiniz bilete göre sizi direkt havayolunun kendi sitelerine yönlendiriyor.
Örneğin 3 ayrı hava yolu ile aktarma yapacaksınız. Ayrı ayrı kendi sitelerine yönlendiriyor.
Örneğin Kalkış: İstanbul varış: Avusturalya(Ülkenin adını yazınız)
Gelen haritada İstanbul dan Avusturalya da ki şehirlere direkt veya aktarmalı uçuşların fiyatlarını görüyorsunuz. Üzerine tıkladığınızda ise ayrıntılara ulaşıyorsunuz. Takvimin üzerine tıklarsanız o ay içinde her günün fiyatlarını birlikte görebiliyorsunuz.
Veya detaylar açıldığında tarihler ve fiyat grafiği inden fiyat durumunu birlikte görebilirsiniz.
Rotaya girdikten sonra ;
Fiyatları Takip Et: Burayı tıklarsan bu rotada ki biletlerdeki artışları düşüşleri,kampanyalari size mail ile gönderiyorlar.
4-KİVİ.COM
En iyi ve uygun bilet karşılaştırması yapabileceğiniz site. Yolculuğunuz boyunca kullanabilmek için telefonunuz indirebilirsiniz.
Kalkış: Türkiye ((Burada şehir yerine genel olarak ülke adı da verebilirsiniz.)
Varış: Endonezya
Kalkış tarihi:
Gidiş
1-Tam tarih
2-Tarih aralığı: Gitmek istediğin tarih aralığını seçebiliyorsunuz.
3-Herhangi bir zaman
Gideceğiniz ülkenin şehirlerine giden birçok seçenek çıkıyor. Hepsini karşılaştırabilirsiniz.
Beğendiğiniz tıkladığınızda ücretsiz çantanın kilosunu ,aktarmaları ve detayları aynı sayfada acık olarak görebiliyorsunuz. Görünen ücretten rezervasyon yaptırabiliyorsunuz.
Ödeme:
1- Eğer tek bir hava yolu kullanıyorsanız direkt sizi havayolunun sayfasına yönlendiriyor. Oradan alıyorsunuz.
2- Aktarmalı uçuşlarda : Örneğin 3 aktarmanız var. Eğer bu 3 aktarmayı kivi den birlikte alırsanız çok az ücret fazladan ödeyebilirsiniz.
Eğer ayrı ayrı kendi havayollarından alırsanız daha ucuz oluyor ama örneğin bir tanesinde yer kalmaz ise sıkıntı yaşarsınız.
Dikkat: Bu aktarmalı uçuşlar ucuz olduğundan kabin bagajı ile yolculuk yaparken aktarmalar sizin sorumluluğunda olacağından arada bekleme sürelerinin yeterli olduğuna emin olunuz.
5 -www.ecebilet.com: Kesin üye olup öyle giriniz. Tek avantajı duruma göre 2-4 gün için fiyat artırmadan rezervasyon yapabiliyorsunuz.
rezervasyon yapabileceğiniz site. O nedenle rezervasyon gerekli olduğunda kullanabileceğiniz site.
(İstanbul merkezli, kayak sitesine çok benziyor. Son zamanlarda bazı havayolları ile bağlantılarını kestiklerinden, çok farklı uçuşları göremiyorsunuz.)
Not: “Yolcu sorumluluğunda aktarma ” yazıyorsa bağlantılı uçak değildir. Örneğin aradaki uçuşu kaçırırsanız diğer uçuşlarda kaçar.
Sadece Trek Turizmin sayfasıdır. Bilet fiyatları ucuz görünüyor ama satın alırken çok problemle karşılaşıyorsunuz. Fiyatı uygun olanı almaya kalktığınızda hemen size o fiyat ta yer kalmadığını uyararak daha pahalla fiyata yönlendiriyor.
*Eko biletten biletinizi uçağın yoğunluğuna göre 3 gün ile 1 ay arasında rezerve edebiliyorsunuz. Ama bazen
Diyelim ki internetten uygun bir ucuz bilet bulup ücretsiz rezerve yaptırdınız. Rezerve tarihi bitmeden sizi satın almak zorunda bırakabiliyorlar.
*üye girişi yapmadan bilet rezervasyon yaparsanız ikinci girişte satın alamayabiliyorsunuz.
Ama üye girişi ile rezervasyon yaptığınızda sepetinize düsen biletlerinizi kredi kartınızla satın alabiliyorsunuz.
Bu nedenle
Önce siteye üye olunuz. Bilet rezerve ederken de “rezervasyonumu üye olarak tamamlamak istiyorum "an yapınız ki daha sonra sizin o kadar araştırdığınız bileti trek turizm ofisinden ayrıca bilet başına 25 £ dan başlayan servis ücreti ödeyerek satın almak zorunda kalmayasınız.
Ben rezerve ettiğim biletimi bir türlü satın alamadım. Ama ayni kartla çok beklemeli diğer rezervli biletimi satın alabildim. Kısaca kendilerine de açıkladığım gibi bu siteden bulduğunuz ucuz bileti hiç rezerve etmeden almanız en mantıklısı. Yoksa size en uygunsuz bileti en pahalı satabilmek için iyi yöntem geliştirmişler.
*ekobiletten rezerve ettiğiniz biletlerin "rezervasyon kurallarını internetten göremezseniz. O nedenle rezervasyondan hemen sonra ofise giderek bu kuralları öğreniniz. Böylece rezerve ettiğiniz bileti sorun olduğunda değiştirebilip değiştiremeyeceğinizi öğreniniz. Ayrıca satın aldığınız biletin çıktısını ofisten alabiliyorsunuz.
*Bazı hava yollarının boş koltuklarını acente, sizin adınıza yedek olarak alabilir.
*Ekobilet, bazı parkurlarda tek yon uçuşuna en yüksek fiyatı veriyor.
* bazı parkurlar da da internet özel fiyat .
*Ekobiletten ücretsiz uçak rezervasyonu yaptırabiliyorsunuz ama otel için ödeme istiyor.
Ama ben buradan bir türlü bilet alamayınca Taksim şubesinde ki çalışan zarif görevliler bana hizmet bedeli almadan bilet kestiler. Hatta daha sonra vize ile ilgili problem çıkınca ayni gün biletimi iptal ettiler.
www. Rome2rio.com: Bu yabancı sitede uçak, tren, feribot fiyatlarını ve sürelerini görüp ona göre karar verebilirsiniz.
Diğer ilk olarak fikir elde edeceğiniz siteler:
gibi sitelere de girerek gideceğiniz yöne giden havayollarını görebilirsiniz.
Bu sitede uçanların, restoranlara ve otellere gidenlerin yorum yazılarını okuyabildiğiniz için yine fikir sahibi olabilirsiniz.
-www.Tripadvisor.co.uk (Seyahat Programı)
Otel, gezilecek yerler, otel vs. görülür.
Gittiğin yerler hakkında örneğin; arama yerine ''köprülü kanyon'' yazıp aşağıda yorum kısmında yazabilirsiniz.
-Bilet bayii ve Nhton line:Bunlar komisyon almıyorlar. Daha sonra daha aşağıda ki diğer sitelere de bakiniz.
--www.google.com.tr(Türkiye'ye ait.)
-www.google.co.uk(İngiltere'ye ait. Burada daha fazla alternatif var.)
Örneğin Malta'dan Mairutius'a gitmek istiyorsanız
-'flights beetwen Malta and Mairutius' yazınca buradan gelen sitelerden oraya giden havayollarını bulup direk havayollarının sitelerine girebilirsiniz.
-Airlines of Mauritius(Mauritius'un kendine ait veya uluslar arası havayollarını da görebilirsiniz.
Bunları tıklayarak önce fikir elde edebilirsiniz.
-En ucuz: Fiatlar iyi
-En uygun:
- www.seyahatim.com: Zor açılıyor ama Türkiye için en uygun fiyatlar bulabilirsiniz. Burada da araç, otel benzeri hizmetler de var.
-mamondo.com:Tüm dünyadaki birçok uçuşu görebileceğiniz bir site
Www.turna.com: Eğer kredi kartınla bilet alacaksan puanlarını daha fazlasıyla ”Turna Puana” çevirerek ücretsiz bilet alabiliyorsunuz. Arkadaşlarını elit üye olarak siteye yönlendirdiğinde sürekli %10 puan kazanıyorsunuz.
-bileteviniz.com: (sadece yurt içi için.)
-Www.biletbayii.com: Türkiye içi ve Türkiye'den uçak ve otobüs biletleri bakarken. Uygun fiyatlar veriyor. Ayrıca aylık ücretleri bir arada görebilirsiniz
-www.lowcostairlines.com
-Siteye girdiğinizde gelen ilk sayfalarda (Expedia, Smart, booking, travelocity)farklı uçuş siteleri geliyor. Hangilerini karşılaştırmak istiyorsanız tıklayınız.
-Tıkladıklarınızın sayfaları açılıyor.
-Her sitenin bağlı olduğu alt alta geliyor.
-Smar gibi bazı sitelerin içinde de farklı siteler olabiliyor.
Not: Bazı firmalar ucuza toptan bilet alıp ucuza sattıklarından burada ayni uçuşu çok faklı fiyatlardan bulabiliyorsunuz.(Örneğin CEAPQAİR' de çok uygun bilet bulabiliyorsunuz.)
www.expedia.com : (daha geniş, dünya çapında ama bilet başsına 7 Euro alıyor. Ülkelerin en ucuz havayollarının listesini bulabilirsiniz. Amerika için kullanabilirsiniz.) Ayrıca tren, cruise, otel ve benzer seçeneklerde bulabiliyorsunuz.
-www.seat61.com (TREN İÇİN)
Ülkelerin ve şehirlerin trenlerin rotalarını görüyorsunuz.
Bu site sana, ülke ülke, şehir şehir, tek tek hepsini açıklıyor olacak. Dünyanın en iyi tren bileti arama motorlarından. Trenle gezmeyi seviyorsan vazgeçilmezlerinden olmalı.
-www.ucuzabilet.com (Birkaç gün için biletinizi ayni fiyatla ayırabilirsiniz.)
- www.edreams.com (Avrupa kaynaklı)
-www.hipmunk.com(genelde pahalı ve kullanışlı değil.)
-www.vayama.com(Diğerlerinde göremeyeceğiniz bazı yerel havayollarının uçuşlarını görebiliyorsunuz.)
-www .geziko.com(Yeni bir site ama kullanışlı.)
-www.priceline.com
-www.bestflights.com.au
III-BİLET SATIŞ OFİSİ OLMAYAN HAVA YOLLARININ (bazılarının var) BİLETİNİ UYGUN FİATLA İNTERNETTEN ALMAK:
Genellikle Tarifesiz bilet satan bu hava şirketleri, vergisi düşük hava alanlarını kullanıyor ve uçuş saatleri saatleri uygun olmayabiliyor. Ama fiyatları da çok ucuz oluyor.
Genellikle bunların biletlerini, tüm birçok hava yolunun biletlerini satan internet sitelerinde ve acentelerde göremezsiniz. Sadece kendi sitelerinden alabilirsiniz.
İnternet sayfalarından rezervasyon yaptıramadan direkt satın almak zorundasınız.
bu tarifesiz hava yollarının adlarını siz internetten arayarak bulmalısınız.
Bu ucuz uçak bileti alabileceğiniz hava yollarından bazıları:
1-EASJET:Londra merkezlidir. İstanbul’dan sadece Londra’ya uçabilirsiniz ama oradan Avrupa’nın birçok şehrine uçabiliyorsunuz. Uçuş başına 6 Euro kesiliyor ama örneğin 3 kişilik bilet aldıysanız yine sadece 6 Euro kesiliyor.
Antalya dan Londra'ya uçuş var. Yine yaz aylarında Antalya dan Budapeşte vs. ye uçuşlar oluyor.
*Sadece belli ebatlarda bir küçük bagaj alabiliyorsun. Elinde çanta olmayacak.
Seçtiğiniz kalkış şehrine göre uçuş noktaları değişebiliyor.
NOT: Eğer ABD vizeniz varsa ve İngiltere’de aktarma yapacağınız havaalanları aynı ve iki uçuşta aynı bilet üzerinde görünüyorsa 24 saate kadar İngiltere transit vize almanıza gerek yok.
Ama örneğin Amerika ‘da 6 aydan fazla kalmışsanız dönüşte transit vizeya ihtiyacın var.
2-RYANAİR: Türkiye’den uçuş yok ama Avrupa’nın birçok şehrinden birçok şehrine uçabiliyorsunuz ve fiyatlar çok ucuz. Türkiye'ye ve Türkiye'den uçuş yok ama Selanik gibi yakın bir yere gidip Avrupa'da istediği yere uçabilirsiniz.
Uçuş başına Avrupa vatandaşı değilseniz 6 Euro kesiyorlar.
*Bagajınız 55x40x20 edatında olmalı. Kiloya fazla bakmıyorlar.
3-JAZEERA AİRWAYS: Kuweyt merkezlidir. Türkiye’deki bazı şehirlerden genelde Müslüman ülkelere gidiyor. Orta doğu ülkeleri, Bombay, Suudi Arabistan vb.erken alabilirseniz fiyatlar çok uygun.
4-ÖĞER AİRWAYS: İstanbul, Ankara, Antalya, Bodrum’dan Almanya’nın birçok şehrine uçabilirsiniz. Almanya’nın birçok şehrinden de sadece Türkiye’ye uçuş var.
5-GERMANY AİRWAYS: Almanya aktarmalı İstanbul, Ankara ve İzmir’den birçok Avrupa şehrine gidiliyor. Fiyatlar çok uygun.
6-germanwings (bir başka Alman Havayolu) Fiatlar oldukça uygun
Not: Alman havayolları ”Condor” ve “Wow” da çok uygun fiyatları var.
7– TULFLY AİRWAYS: Avrupa'nın bazı şehirlerinden bazı şehirlerine uçabilirsiniz.
Ayrıca Tayland ve Fas’ın bazı şehirlerinde uçuş var.
Türkiye’den Antalya’dan sadece Almanya'nın şehirlerine var.
8-WİZZAİR:www.wizzair.com: Macaristan havayolları. Ryanair'den bile daha ucuz bilet bulabilirsiniz. Sık sık kontrol edip bulduğunuzda almalısınız. Sadece küçük sırt çantası ücretsiz. İstanbul’dan da var.
9-Pobeda: Antalya, İzmir ve İstanbul ile Rusya arasında en ucuz havayolu şirketi. Ama sadece bilet fiyatı içinde 5 kiloluk çanta var. Uçağa girerken çanta gözlerine büyük gelirse orada ki bir aparata yerleştirmenizi istiyorlar. Yani bagajınız varsa ayrıca bagaj satın almalısınız.
10-PEGASUS:Avrupa'dan Türkiye'nin birçok şehrine uygun bilet bulabilirsiniz.2024 başlarında
artık kabin bagajının ağırlığına değil büyüklüğüne bakıyorlarmış. Kabin bagajı olarak bir çanta deniliyordu ama ben dahil herkesin yanında ikinci çanta da vardı. Hatta ben iki tane uçak battaniyesi ve 3 şapkayı Çantalarımın yanında elimde geçirdim. Kısaca kurallar esnetilmiş. Ama uçak içinde bir küçük su 2 Euro.
IV-BİLETİNİZİ HERHANGİ BİR SEYAHAT ACENTESINDAN ALIYORKEN(Bazıları tur ve bilet, bazıları da sadece bilet satıyorlar.)
Bilet kesmeye yetkili olan (lata belgeli ) herhangi bir seyahat acentesinden yine o yöne giden tarifeli bilet satan her havayolunun biletini satabiliyorlar. Bunlar ülkelerde ki ara uçuşları da görebiliyor.
Bu acenteler, genelde anlaştıkları hava yollarını gördüklerinden bir kaç tanesini ziyaret ediniz.
Peşin para veya kredi kartı ile satın alabilirsiniz. Bilet başına veya uçuş başına servis ücreti daha fazla alıyorlar ama bazen hava yolunun ofisinden alacağınız bileti daha ucuz da alabiliyorsunuz.
Biletinizi turizm acentesinden alırsanız, o hava yolunun promosyonlarını göremeyebilirsiniz. Ancak havayolunun, acenteye açtığı promosyonları görebilirsiniz .Hele uçak dolmadığından satılmayan ve çok indirilmiş (İnternette görülmeyen) fiyatlar bulabilirsiniz.
Yine acente belli tarihler arasında toptan aldığı ucuz biletleri size havayolundan da daha ucuz satabiliyorlar. Bunu internette göremeyebiliyorsunuz.
Seyahat acentesinin internet sitesi ile hava yolunun internet sitesi farklıdır. Ama acente, direkt hava yollarının online kısmını, onların ekrana yansımış şekliyle görürler. Seyahat acentesi, biletinizi sizin adınıza yine internetten alıp, kesiyor.
*Bu acentelerden size "İstanbul-Kontuar Turizmi tavsiye edebilirim.( 0 212 296 46 80). Burada ki Sefer bey, diğer acentelerden aldığım fiyatın üçte birini verdi.
Yine “Karnak turizm” de de kullandığı sistemden dolayı daha çok uçuşları görebiliyorsunuz.
V-BİLET SATİS OFİSİ OLAN VE TARİFELİ BİLET SATAN HAVA YOLLARİNİN DİREKT OFİS VEYA WEB SİTESİNDEN BİLET ALMAK
*O yöne giden havayolunun direkt web sitesinden veya ofisinden sadece o havayolunun uçuşlarını görebilirsiniz. THY, KatarHY, Emirates vb. Ama artık genelde masraf azalsın diye sadece internet üzerinden satış yapılıyor.
*Bu uçuşlarda hava yolunun genel merkezinin olduğu şehirden aktarma yaparak uçabiliyorsunuz. Örneğin Emirates ile bir şehre uçarken uçağınız dubai,ye uğrayarak diğer şehirlerden gelmiş yolcuları da alarak yoluna devam eder.
*Bir hava yolu sitesinden veya ofisinden, uçuşu olmayan parkurlar da o hava yolunun anlaştığı diğer havayollarının biletlerini de görür ve satın alabilirsiniz.
*Havayolunun internet sitesinden alırsanız servis ücreti ödemesiniz.
*Hava yolunun ofisinden sadece o havayolunun biletini satın alırsanız. Bilet başına yaklaşık 30 euro servis ücreti ödersiniz.
*Ama ofis, bazen internet fiyatından da indirimli fiyatlar verebiliyorlar ve sizin internetten göremediğiniz bazı uçuşlar ve tüyolar verebiliyorlar.
*Yine ofisten havayolunun bazı parkurlarda ucuz ama değiştirilemeyen veya bazı parkurlarda ne kadar ceza karşılığı değiştirilebilen biletleri öğrenerek planınızı daha sağlıklı yapabilirsiniz. Sonra yine isterseniz internetten biletinizi satın alabilirsiniz.
THY: Promosyonları üye olarak göremiyorsunuz. İnternetten takip ederek veya turizm acentesine sorarak öğrenebilirsiniz.
Yine THY da internetten ayırıp ofisten almak isterseniz yine de hizmet bedeli ödüyorsunuz.
EMİRATES: Dubai aktarmalı uçuyor.
www.emirates.com.tr Türkçe sitesi de var. Ödemeyi dolar olarak istiyor.
*İnternetten rezerve edip ücretsiz ofisten biletinizi satın alabiliyorsunuz.
FLYDUBAİ: Dubai aktarmalı fiyatları uygun olan hava yolu. Web sitesinde sadece tek yön ve gidiş dönüş seçeneği var.
*Her iade de bacak başına 55 dolar ceza ödüyorsunuz.
Biletinizi web sitesinden alırsanız , iade durumunda para iadesi yapılmıyor. Mail adresinize “Kredi belgesi” gönderılıyor. Bu belge ile bir yıl içinde her hangi bir yöne aynı adlı kışı uçabiliyor.
Ama biletinizi ofisten alırsanız ,biletinizi iade ederken yine ceza ödüyorsunuz ama geri kalan paranızı elden alabiliyorsunuz.
*İnternet veya ofisten Flydubaı’den aldığınız biletinizi uçuştan 24 saat önce 15 dolar ceza ödeyerek tarhı değ ışıklığı yapabiliyorsunuz.
*Ofisten aldığınız bilet başına 34 dolar hizmet bedeli ödüyorsunuz.
*İnternetten bilet alırken bilet başına 7 dolar kesiliyor.
*İnternetten bilet aldıysanız uçmadan önce belli ücret karşılığı ilave bagaj alabiliyorsunuz.
*Bu hava yolu bazen İran gibi bazı yönlerde uluslar arası hava alanından farklı uzaktaki
“El Maktum” hava alanına da iniş yapıyor. Dikkatli olunuz.
*Flydubaı web vb. sitelerinden bilet alırken istediğiniz bileti tıkladığınızda seçenekler gelecektir. Dikkatle okuyunuz.
1-Pay to change: Ucuz ama değiştirilemeyen bilet bagajı 7kılo.
2-Free to change: Değiştirilebilir bilet. Bagaj hakkı fazla.
3-Specıal offer: Genelde promosyon bileti oluyor.
VI-BU DURUMDA BİLETİNİZİ ALIRKEN SIRASIYLA YAPMANIZ GEREKENLER
Her hava yolunun politikası farklı olduğundan bilet alırken kesinlikle bu üç yeri (İnternet havayolu web siteleri-ofisleri ve en sonunda da acenteleri ) kontrol ederek almalısınız.
Çünkü hepsinden birbirinden farklı uçuşlar yakalayabilirsiniz. Ve her şey her an değişebilir. Bu nedenle;
I– Önce gideceğin yöne giden hava yolu şirketlerinin isimlerini internetten bilet satın alabileceğin sitelerden araştırarak rezervasyon yap. Sanırım artık yapılamıyor.(skycanner, ecobilet veya ucuza bilet vs. bakarak)
Önemli: Bu sitelerden uçak bileti birkaç kez üst üste baktığınızda, hemen sistem bilet aradığınıza karar vererek bilet fiyatını artırıyor. Ama bir hafta içinde bilet alınmayınca , bilet fiyatları eski haline donduruyorlar. Emin değilim ama gizli sayfadan bu aramaları yapabilirsiniz.
En iyisi en önce skyscanner a girerek gideceğiniz ay içinde hangi günler ucuz bilet olduğunu görünüz.
Ama skyscanner, görünen fiyatın üzerine iyice artırarak fiyatı yükseltiyor. Ayrıca
özellikle son zamanlarda hemen sizi aracı firmalara yönlendiriyor. Bu aracılarla alırsanız, ayrıca extra ücret ödüyorsunuz. Bilet satışından da sonra size sürekli mail atarak sigorta yaptırmanızı, fazla çantanız için ekstra para ödemenizi vb. isteyerek sizi psikolojik baskı altına alıyorlar. Bilet değişimi ve iptali durumunda da bu aracılarla ilişki kurmak zorunda kalırsınız.
O nedenle:
Skyscannerda ucuz bilet günlerini öğrendikten sonra ayni biletin ücretini diğer sitelerden de öğrendikten sonra direkt gideceğiniz havayolunun web sitesinden biletinizi satın aliniz.
A –Tüm iç ve dış hatlarda önce en ucuz biletler satılır. Bittiğinde bir üst fiyat ile fiyatlandırılan biletler satılır Yani uçakta ekonomik sınıf vb. gibi farklı sınıflar vardır. Ekonomi sınıfı da kendi arasında 14 günlük, 1 aylık, 3 aylık, ...1 yıllık gibi sınıflara ayrılır. En ucuz olanın genelde kapasitesi en az olur.
Yani ne kadar erken bilet alırsanız o kadar ucuzunu yakalayabilirsiniz.
Örneğin en ucuz olan 14 günlük ekonomik sınıfta boş yer varsa en ucuz fiyattan görürsün. Daha sonra baktığında eğer bu 14 günlük dolduysa boş olan daha üst sınıflardan görebileceğinden fiyatları da yükselmiş görürsün.
Ama bazen erkenden ucuz sınıftan biletinizi aldınız. İleride belki öyle bir promosyon çıkabilir ki sizin biletinizden de ucuz olabilir. Hiç bir şey belli olmaz.
B-Ama internette bilet satılan siteler, bizim belirlediğimiz tarihte müsait olan tüm uçuşları(Müsait hava yollarını)gösterir.
Yani o yöne giden bir hava yolunu göremiyorsak uçmuyor anlamına gelmez. Çünkü
O gün uçuşu olmayan hava yollarını göstermez. Bu nedenle belirlediğiniz gidiş – dönüş tarihini sürekli değiştirerek, diğer günlerde de uçuşları olan başka hava yollarını da görebilirsin.
C – Ayrıca gitmek istediğiniz hava yolunun uçağı dolmaya yakın fiyatları daha pahalı olacağından uçağın boş olan günlerini bularak uygun fiyatla biletinizi alabilirsiniz.
Not: Ama gideceğin yöne bilet bakarken o günkü rezervli biletler kapalı görüneceğinden, ileriki tarihlerde rezervli biletler satın alınmayınca açık görülebilir. Bu nedenle siteyi sık sık kontrol etmek gerekir.
Ama hava yolunun politikasına göre bu sonradan açılan biletlerin fiyatı daha pahalı veya daha ucuz olabiliyor.
D-Gitmeye karar verdiğin hava yolunun uçağı belirlediğin günde dolu ise yine göremezsiniz. Gidiş – dönüş tarihlerini sürekli değiştirerek gideceğiniz hava yolunun uçağının boş dönemini yakalayabilirsiniz
II – hemen rezerve yaptırdığınız biletin hava yolu şirketinin ofisine gidiniz. Çünkü internette göremediğiniz daha farklı ve uygun bilet bulma şansınız var. Şöyle ki;
A – Bazı hava yollarının konaklamalı uçuşlarını internetten göremiyorsunuz. Örneğin, Gulf air ile İstanbul’dan Bahreyn(Veya Dubai, kuweyt, Doha, vs. )’e gibi aynı gün aktarmalı uçuşları internetten de görebilirsiniz ama İstanbul’dan Yemen – Sanaa’ya olan bileti internetten göremezsiniz. Çünkü Bahreyn’de bir gece konakladıktan sonra uçuşunuza devam ediyorsunuz.
Yine eğer Bahreyn’den sonraki uçuşunuz dünya çapında değil ise yine Sanaa uçuşunu göremezsiniz.
Yine internetten aldığınız bilette ücretsiz konaklama varsa da göremeyebiliyorsunuz.
B – Yine bazı özel toplu bileti de internetten göremeyebilirsiniz. Ama ofiste görebilirim. Örneğin, Körfez Ülkelerinin kendi aralarında uçabileceğiniz ve oldukça uygun fiyatlı toplu bilet gibi.
Bu bilgilerli de kontrol ettikten sonra internetten rezerve ettiğiniz bileti rezerve tarihini geçirmeden İnternetten veya hava yolunun ofisten satın alabilirsiniz.
Ama bazı hava yolu şirketleri peşin para verseniz de servis parası istediğinden
III – Tüm hava yollarının biletini satmaya yetkili herhangi bir seyahat acentesinden, biletin fiyatını daha önce internetten öğrendiğimiz için daha az bir servis ücretiyle satın alabilirsiniz. Çünkü Acenteler, bir bileti en fazla hava yolunun verdiği fiyattan satabilirler. Ama pazarlık yaptığınızda kendi kar paylarından düşerek, İnternette gördüğünüz fiyata yakın bir fiyatla satabiliyorlar. Üzülmeyiniz. Yine de iyi kar edebiliyorlar.
Bazen peşin ödemelerde de hiç almıyorlar.
Ama bazı acenteler, siz peşin ödeseniz de onlar internetten kart ile aldıklarından sizden ayrıca fazla tutmayan kart kullanım parası alabilirle
VII-DİĞER BİLMENİZ GEREKENLER
1-CHARTER UÇUŞ: tarifeli değil. Tur şirketleri veya ticaret yapan firmalar uçağı kiralıyorlar. kendi yolcularından yer kalırsa başka yolculara da bilet satıyorlar. Skyscanner, ucuza bilet vb. de özellikle yazın bu uçuşları görebilirsiniz.
2-REZERVE:
Sadece yer tutmak anlamındadır. Genelde çoklu uçuşlarda rezervasyon suresi kısa olur.
Biletinizi internetten rezerve yaptırdığınızda, genel merkez, bileti ne zamana kadar almanız gerektiğini mesajla bildirir. Eğer hava yolu ve acente aracılığı ile rezerve yaptırdıysanız onların aracılığı ile bildirir.
Ama yerler doldukça verilen bu süreyi daha öne çekebilirler. Yine bu bilgiyi de mesajla bildiriler.
O nedenle en iyisi rezervli bileti biran önce almak.
NOT:
1-Türk hava yolları yaptığınız rezervasyonu iki gün sonra iptal ediyormuş. O nedenle geri dönüş biletiniz yoksa son iki günde Türk hava yollarından rezervasyon yapıp çıktı alarak havaalanında gösterebilirsiniz. Telefon açıp sorsalar da rezerviniz hala devam ettiğinden olumlu cevap veriyorlarmış.
2- Ücretsiz uçak bileti rezervasyonunu , ekobilet, Türk havayollarından yaptırabiliyordunuz ama değişmiş olabilir.
3-Hava yolu şirketi, farklı acentelerden ayni uçağa rezerve yaptırırsanız hepsini iptal eder.
3-SERVİS ÜCRETİ (hizmet bedeli):
havayolunun ofisinden veya turizm acentesinden alacaksan kısa mesafelerde 25 £, uzun mesafelerde 45 £dan başlayan hizmet bedeli ödüyorsunuz.
tek yön, gidiş – dönüş, uzun – kısa mesafe ve havayoluna göre ücret değişir.
Her bilet(uçuş) için ayrı alınır.
İnternetten biletinizi aldığınızda da ofis ve acente da ödeyeceğiniz ”hizmet bedeli” nden kurtulmuş oluyorsunuz. Ama %3 olan “Kredi kart ücreti” ni ödüyorsunuz. Eğer ofis ve acente da peşin para veriyorsanız bu ücreti ödemiyorsunuz.
Örneğin, Katar havayoluna ait biletinizi internetten değil de satış ofisinden alırsanız 45 £ daha fazla ödemek zorundasınız.
Ama bazı hava yollarının biletini internetten rezerve yaptırıp, hava yolunun bilet satış ofisinden rezervli biletini opsiyon tarihinin bitiminden önce alırsanız yeni servis parası ödemezsiniz.(Emir ateş HY Gibi)
Ama eko biletten üye olmadan internetten alacağınız bilet için ödeyeceğiniz düşük miktarlı servis ücretinin çok fazlasını acenteden aldığınızda ödetmek zorunda birikiyorlar. Dikkatli olunuz.
4-TRANSFER YOLCU
eğer bir ülkeye girmeden sadece geçerek farklı ülkeye gideceksiniz pasaport kuyruğuna girmeden( Yoksa o ülkeye girmiş olursunuz.)direkt transfer deske gidip devam edeceğiniz hava yolunun kontuarına gideceğinizden pass gümrüğü geçerken geldiğiniz bilet gerekli olacak.(Çin'de makinalardan telefonunuza kod yükleyerek havaalanı ofislerinin olduğu yere geçiyorsunuz.)O nedenle kullandığınız bileti atmayınız. Tabii bagajınız varsa farklı hava yolu olduğundan bagajınız kendiniz alıp tekrar vermelisiniz. Ben ilk uçak rötar yapınca el bagajı ile gittiğimden ancak bir buçuk saatte ancak yetişebildim. bagajım olsaydı 3. uçağı kaçıracaktım.
5-İNTERNET SİTELERİNDEN BİLET SATIN ALIRKEN DİKKAT EDECEKLERİNİZ
-Yalnız bazı sitelerde genelde ilk görülen fiyatlara ilerledikçe bazen bagaj, yemek, sigorta(gerek yok.)vb. ekstralar eklenerek asil fiyata ulaşıyorsunuz. Bunları tıklamayınız ki bilet fiyatınız yükselmesin. Örneğin - sigortası: İstemiyorum- derseniz(Tiki kaldırınız.) fiyat yükselmez.
Kredi kartı ile ödeme yaparken:
Bankadan bankaya değişir. Bankanıza sorunuz.
Ama Genelde Türkiye'de kredi kartı ile yapılan her cins paralı alışverişlerde, "Türk Parasını Koruma Kanununa "göre bankadan Türk parası karşılığı çekilir.
Her hava yolu, bilet parasını genelde hesabınızda ki Türk lirası ,dolar veya Euro dan ,havayolunun bulunduğu ülkenin parası cinsinden çevirerek çeker.
Örneğin: Kredi kartınızda £ ve TL ayağı varken biletinizin ücreti internetten £ olarak görünüyor olsa da Türkiye’de satın aldığınız için bilet parasını TL ayağından çekecektir. Ama örneğin ödemeyi Türk parası olarak verirseniz Örneğin Euro=3.1693 görünürken sitede 4 TL den hesaplıyorlar çeker. Ücretinizi Euro ödemeniz daha mantıklı.
Örneğin hesabınızdan THY, direkt Türk parası, Emirates Dolar'a, Airarabia, Dirhem'e Türk parasından çevirerek çekecektir.
*Bilet parasını,(bilet karşılığı görünen Euro, dolar, vs.), genel olarak banka, kartınızda da bulunan Türk parasından banka kurundan hesaplayarak çekeceğinden ve banka, dövizi daha yüksek satacağı için kur farkından da dışarıya göre birazcık zarar edebilirsiniz.
*Ama bazı hava yollarının biletini, kart ile Euro veya dolar olarak da ödeyebilirsiniz.(Emirates gibi)
*Ancak para birimi Euro ve dolar olan ülkelerde içinde dolar veya Euro olan kredi kartınızı kullanırsanız direkt bu paralardan çeker.
*Bilet parası öderken: Örneğin Avustralya'dan Tasmanya'ya internetten Skyscannerden bilet alırken dolar veya Avusturalya seçeneği sundu.
Aynı bileti Türkiye'de Skyscannerden sordurttuğumda aynı Fiat ama İngiliz sterlini olarak ödettiriyor
*Ayrıca internetten aldığın bilete ödeme yaparken sadece %3 de kart kullanım ücreti de hesabından çekiliyor ama fazla tutmuyor.
Not: Genelde internetten bilet alırken birçok havayolu sizin kartınızı ister. Bazı havayolu biletlerini başkasının kartı ile alabilirsiniz ama kartın kendisini veya bilgilerini yanınızda taşımak zorunda olabilirsiniz.
Örneğin benim arkadaşımın eşi THY’ dan eşinin kartı ile aldığı bileti, yeniden almak zorunda kalmış.
NOT:
1-Yurt dışında ilk kez kredi kartınızla uçak bileti alıyorsanız: Banka güvenlik nedeni ile kartınızı kapatıyor. Gelen mesajı dikkate alınız.
2-Uçağa bindiğimiz andan itibaren saatiniz, kalkış yaptığınız ülkenin saatini gösterir. Uçağın tekerlekleri gidilen ülkenin topraklarına değer değmez artık saatiniz vardığınızda ülkenin saatini göstermeye başlar. Hatta çok uzun yolculuklarda tarih bile değişebilir.
Rezervasyon yaptırdığın biletini masa üstüne atmak
-Eko biletten veya başka bir yerden yaptırdığın rezervasyon mailine geliyor.
-Mailinde bileti aç. PNR göster.
-Yazdır. Gelen sayfada
Hedef →’pdf olarak kaydet’ yazmalı. ‘değiştirten’ ‘pdf’ seç.
Kaydet
-Yan taraftan nereye: örneğin ‘masa üstüne ’→’biletler (Daha önce bu dosyayı masa üstüne açmış olmalısın)
Dosya adı: Örneğin ‘Kenya bileti ’diyebilirsin.
- İşlem bitince biletiniz masa üstündeki bu dosyaya gelecektir.
THY' den bilet üretmek için gerekenler
-Türk hava yolları yaptığınız rezervasyonu iki gün sonra iptal ediyormuş. O nedenle geri dönüş biletiniz yoksa son iki günde Türk hava yollarından rezervasyon yapıp çıktı alarak havaalanında gösterebilirsiniz. Telefon açıp sorsalar da rezervasyonuz hala devam ettiğinden olumlu cevap veriyorlarmış.
1- THY sitesinden normal bilet alır gibi. tek yön bilet bilgilerimizi giriyoruz. Mesela Toronto'dan İstanbul'a, 5 Haziran da tek yön bilet gibi. bu sayfayı onaylayıp yeni sayfaya geçiyoruz.
2- Yeni Sayfada bize uçuşun ücreti gösteriliyor. Sanki bileti alacakmışız gibi, uçuşun üzerine tıklayıp UÇUŞU SEÇ e basıyoruz.
3- Yeni sayfada bize uçuş detaylarını gösterir bir sayfa çıkıyor. inceleyip DEVAM a basıyoruz.
4- Yeni gelen sayfada. İsim soy isim, TC kimlik numarası telefon numarası e mail gibi tüm bilgileri eksiksiz dolduruyoruz. ÖDEME ADIMINA DEVAM ET e tıklıyoruz.
5- Kredi kartı EFT gibi seçeneklerin en altında REZERVASYON YAP seçeneği mevcut. bunu seçiyoruz. KURALLARI OKUDUM KABUL EDİYORUM kısmını tik leyip DEVAM diyoruz.
6- işte bilet hazır. O sizin için 3 gün bileti bu fiyattan tutacağına söz veriyor. siz
YAZDIR butonu ile print edebilir, E-POSTA ile gönder butonu(Ama biletin bazı yerlerini seçme hakkıvermeden direkt maile gönderir.) ile daha sonra bastırmak üzere kendinize veya printerı olan birine yollaya bilirsiniz. Veya yine Yazdır butonu ile PDF olarak bilgisayara kaydedebilirsiniz.
ÖNEMLİ:
Yazdır :
-Daha önce bilet üzerinde “ rezervasyon yazısı ve kodu” hariç bileti seçmelisiniz.
Ctrl+p(Yazdır)
daha fazla ayar-Yalnızca seçilen
Yazdırmayacaksan-Değiştir-pdf olarak kaydet-kaydet-masaüstü(Artık bunu masaüstüne bırakır veya buradan mailime gönderebilirim.
Yazdıracaksam- Hedef-değiştir-yazıcıyı seç-kaydet artık gelmez-direkt yazdır
Bu adımları takip ederek, ihtiyacınız olan bileti üretiniz. Eğer aksaklık olursa tekrar haberleşiriz.
2.YOL:
Bileti üzerinden ekran alıcısı ile istediğiniz kadar yeri seçebilirsiniz.
* -Türk hava yolları yaptığınız rezervasyonu iki gün sonra iptal ediyormuş. O nedenle geri dönüş biletiniz yoksa son iki günde Türk hava yollarından rezervasyon yapıp çıktı alarak havaalanında gösterebilirsiniz. Telefon açıp sorsalar da rezervasyonuz hala devam ettiğinden olumlu cevap veriyorlar
6-BİLETİ İPTAL ETMEK VEYA TARİHİNİ DEĞİŞTİRMEK CEZASI
Bilet tarihini değiştirme cezası: Her hava yoluna ve biletinize göre Avrupa'da Euro ve Asya’da dolar olarak 50-150€ veya $ olarak ödüyosunuz.Ayrica15$ kadar işlem ücreti de ödersiniz. Ama seyahatinizde sıkışmamanızı sağlar.
Yalnız biletinizi ayni bölge de farklı şehir olarak da değiştirebiliyorsunuz. Örneğin Hindistan ve Pakistan gibi ayni bölgede ol amali.
Bilet iptali cezası :Her hava yoluna göre ne kadar paranız iade edileceği değişiyor.
Örneğin “Aerflot” hava yollarında uçuş tarihinden önce tarih değişikliğinde 100 Euro ceza ödüyorsunuz. Çoklu biletlerde de bir bacakta ki uçuşu kaçırdığınızda diğer uçuşlarda yanıyor.
-Biletinizi, internetten herhangi bir bilet satan siteden(Örneğin skyscanner gibi) aldıysanız, değişiklik ve iptal durumunda direkt site üzerinden yazışarak yapacağınızdan zorluk çekersiniz ve daha çok ceza ödersiniz.
-Ama biletinizi, gideceğiniz hava yolunun web sitesinden(Öreğin www.emirates.com ) aldıysanız ,yine internetten yazışarak veya havayolunun ofisi ile ilişki kurarak daha az uğraşarak yaparsınız ve daha az ceza ödersiniz.
O nedenle internetten bilet alırken mümkünse biletinizi herhangi bir siteden değildi direkt havayolunun web sitesinden alırsanız değişikliklerde daha az zarara uğruyorsunuz.
-Biletinizi havayollarının ofislerinden veya acenteden aldıysanız muhat tabiniz olduğundan değişiklik ve iadelerde en az uğraşırsınız. Cezaları aynen yine ödersiniz. Dönüş tarihini bir yıl içinde , gittiğiniz yerde ki ayni hava yolunun ofisinden de veya kendi acentenizden yazışarak ve cezasını ödeyerek değiştirebilirsiniz. Eğer sizin biletinizin sınıfından da kalmadıysa arada ki farkı da ödemelisiniz.
NOT: Ucu açık bilet: bir yıl içinde dönüş tarihini istediğiniz kadar değiştirebiliyorsunuz ama normal biletin neredeyse iki kat
TÜYO- Uçtugunuz hava yolu ile problem yaşadıysanız(Örneğin bavulunuz kayboldu ,sizi bir nedenle uçağa almadılar vb.)
-Önce probleminiz ile ilgili tutanak tutturunuz.
-Hangi havayolu ile uçuyorsan o Havayolunun mail adresine şikayet maili atınız. Örneğin Xiamen airline.
-Problem yaşadığınız Havayolunun bulunduğu ülkenin Sivil Havacılık İdare dairesine şikayet dilekçesi yazınız.
Örneğin Çin Havacılık İdare Dairesi(China Civil Aviation Authority)
- Artık hala probleminiz çözülmediyse her havacılık dairesinin çekindiği merkezi Amerika da olan en üst birim olan
FFA=Federal Aviation of Amerika Administration'a(Mail adresi: laserreports@faa.gov) tüm diğer yazışmalarınızı ve gerekli evrakları ekleyerek şikayet dilekçenizi yazınız. Haklılık durumuna göre tazminat bile alabilirsiniz.
Ayrıca
inkedin: Dünyada ki tüm yöneticilerin kullandığı program.Xiamen -Çalışan kişiler çíkacak-Yoneticiletin maillerini bul.,
Örneğin Xiamen havayolunda kaybolan çantam için havayolunun sio şunun mail adresini buradan aldım.
Titanic: Dünyada ki tüm havayolu görevlilerin, yolcunun hangi ulje için vizeye ihtiyacı olup olmadığına baktığı sayfa. Hava alanında vize ile ilgiliproblem yaşarsanız görevliye ,bu siteye bakmasını rica edebilirsiniz.
7-DİĞER BİLET ÇEŞİTLERİ
*AÇIK BİLET: Her hava yolunun en yüksek fiyatından belirlendiğinden pahallıdır ama uzun gezilerde, dönerken size özgürlük verir. Örneğin ben Açık biletimle Moğalistan’a gidip Hindistan’dan döndüm. Dönüş yerini ve tarihini birkaç kez ücretsiz değiştirdim de.
SON DAKİKA BİLETİ: Sizin yakalayamayacağınız bir bilet.genelde daha pahalı oluyor.
Ancak Hava yollunun elinde son dakika da çok fazla bilet kalmış ise ucuza son dakika bileti bulma şansınız var. Ama son dakika birkaç bilet kalmış ise bu biletleri daha da pahallı satacaktır.
DÜNYA TURU BİLETİ: eğer bir veya birden fazla kıtada uzun mesafe ve çok duraklı uçacaksınız en ucuz 'RTW=yıllık dünya turu bileti' alabileceğiniz siteler
RTW trip Planner
Oneworld.com
Staralliance.com
Airtrek.com
great Eseapade
8-HAVA YOLU ÜYELİKLERİ
- Eğer çok uçuyorsanız bir hava yolu şirketine üye olursanız puan kazanarak birkaç uçuştan sonra bir bedava bilet kazanabilirsiniz.
Yine
üye olduğunuz havayollarının promosyonlarını mailinize gönderiyorlar. Çok iyi fiyatları bitmeden internetten yakalayabiliyorsunuz. Üye girişi ile biletinizi neredeyse yarı fiyata yakın alabilirsiniz.
Bunlardan
1-pegasus:Türkiye içi ve Fransa-marseille ve İtalya'dan Türkiye'ye ucuz uçuşları var.
2-onurair
3-sun express(Avusturya-Graz'dan (Zagrep'e 2 saat otobüs veya tren ile) Antalya'ya çok uygun bilet bulabilirsiniz.
4-Atlas
9-CHECK İN
Genel olarak hava yolları bazı parkurlarda uçuş tarihinden 24 saat önce online olarak “check – in”i açılır. İnternetten koltuğunuzu seçebilirsiniz .Ama normal Check -in için uçağın kalkışından 3 saat önce kontuarlar açılır.
1-Check in kendiniz online olarak yapabilirsiniz. Bunun için boarding passları telefonunuza indirmeniz gerekir. Bagajınızınım cheak -in online olarak yapınız. Bagaj hakkınınız yoksa bu arada satın alabilirsiniz.
Eğer yapmazsanız ve chec-in kontuarına gittiğinizde yüksek ceza öderseniz.
Ucuz uçuşlarda bilet aldıktan sonra bile yer seçiminde, uçak içindeki yemeğe , sigortaya vb. ayrı ayrı para istiyorlar. Hiçbirini satın almayınız. Sadece ihtiyacınız varsa bagaj hakkı alabilirsiniz. check- in biletleme aşamasında kontuara gittiğinizde Yer verirken uygunluk varsa cam kenarı da verebiliyorlar.
2-Eğer sadece kabin bagajınız varsa uçuşunuza 24 saat kala, mailene gelen check in linkine gidip onayarak online uçuş kartını kendiniz oluşturmanız gerekiyor. hava alanın da tekrar uçuş kartı almak için kontuara gitmenize gerek kalmıyor .İnternetiniz yoksa online uçuş kartının ekran görüntüsünü alabilirsiniz.
genelde iş adamları, bagajları olmadığından online uçuş kartlarını internetten alarak kontuara uğramadan direkt uçağa gidebilirler. Ama bir kere internetten uçuş kartını aldıysan iptal edemiyorsun
Ama genelde online bu işlemi yapamıyorsunuz. Mecbur kontuara giderek yapıyorsunuz.
CHECK İN: Online check in yaptırma yolları:
Önce online aldığınız biletin bilgilerini ve altı haneli PNR numarasını al.
1-SARI MAKİNALAR-KİOSKLAR-İnternete bağlı makinalar: Hemen havayolunun kontuarlarının önünde oluyor.
A-PNR numarası ile: Kargo bagajı vermediğinizden devam diyerek ilerleyiniz.
B-Uçuş bilgisi ile: Yurt içi uçuşlar için Kimlik bilgileri, Yurt dışı için pasaport ve gerekirse vize bilgileri gerekiyor.
C-Telefon ile: Bu seçenek çok tercih edilmiyor. Yanlışlıklar oluyormuş.
Sonunda makine size biletinizi veriyor. Kargo bagajınız olmadığından kontuara uğramadan bu biletle geçişinizi yapabilirsiniz.
2-BİLGİSAYARINIZLA VEYA CEP TELEFONUNUZLA (Pegasuz la gidiyorsanız)
Direkt bilgisayarınızdan check in sayfasına girip yapabilirsiniz. Veya Önce –Pegasuzplus- uygulamasını telefonunuza indiriniz.
-Check in yaklaştı diye telefonunuza sms mesajı gedildiğinde uygulamaya girip linki tıkla.
-Direkt pegasuzun internet sayfasına atıyor. Chek in yaparak koltuk numaranızı alınız.
-İşleminiz tamamlanmıştır* tıkını gör.
- Telefon ve mail adresini yazınız.
-Barkot Linki mail adresinize ve telefonun mesaj kısmına sms olarak geliyor.
-Telefonunuzun mesaj kısmına gelen barkot linkini tekrar tıkla. Karakod geldi. (Veya mailinize gelen kodu aç.)
-Eğer havaalanına gittiğinizde internetiniz olmayacaksa bu kodu gösteremeyeceğiniz için ekran kaydı ile alırsanız kodunuz fotolara atılır.
Artık hiç kontuara uğramadan telefonsuzdan bu barkodu göstererek bir kez bilet kontrolünde bir kez de tam uçağa binerken göstererek uçağa binebiliyorsunuz.
NOT:
Kargo bagajınız varsa check in yaptıysanız bile kontuara uğrayıp bagajını vermeniz gerekiyor. Ama
Sadece Sabiha Gökçen Havaalanında kontuarların hemen yanında sadece check- in 'lerini yaptırmış yolcular için kargo bagajını alan ayrı bir bölüm varmış.
10-BAGAJ HAKKI
-BAGAJ ÇEŞİTLERİ
Yanınıza aldığınız bagaj adları:
1-Kabin içi bagaj
2-el bagajı
Uçağın içine verdiğiniz bagaj adları:
1-Ucak altı
2-Kargo bagaj
Uçarken yanınıza ne kadar miktarda çanta götürebilirsiniz.
Yine her hava yolunun bu konuda politikası farklıdır.
Genelde ekonomik bilet aldıysanız uçağın içinde yanınıza alacağınız taşıma çantanızın miktarı, boyutu ve kilosu çok az olacaktır. Size yanınıza alacağınız çantanın ebat ini ve kilosunu da yazarak sizi baskı altına alarak her yeni çanta için ödeme yapmak için zorluyorlar.
Ama endişelenmeyiniz. Ben de ister istemez yanıma alacağım bu taşıma çantam için çok tedirgin olmuşumdur. Çoğunlukla çok abartmadığınız surece pek birey demiyorlar. hatta tek çanta dedikleri halde iki çanta ile geçenleri çok gördüm. Hatta yazın sıcağında kürkünü omuzuna atarak gecen kadına çok gülmüştüm.
-Ben çoğunlukla geçireceğim çantamın kilosu kadar da üzerinde geçiririm. Önce üzerimde geçireceğim genelde ağır ve yer kaplamayan olan fazlalıkları bir kenara koyarak İstenilen ebatta genelde kabin bagajı ile check -in'e girerim Uçağı bekleyeceğim kapıya kadar çantalarla birlikte giderim. Tam uçağa binerken fazlalıkları üzerime giydiklerimin cebine ve taytımın içine koyup uçağa binerim. Uçağa biner binmez de çıkarırım.
- Diğer bir yol ise: fazlalıklarınızı fazla çantası olmayan bir yolcuya verebilirsiniz ama günümüzde çok zor.
- ben şimdiye kadar istenilenden iki kat fazla olan çantamı geçirmişimdir. tek bir kere son anda çantamın büyük olduğunu fark ederek beklettiler. Bu durumu da göz önüne alarak;
TUYO:- Yanınızda süresi geçmemiş ama özellikle kapatılmış bir kredi kartı bulundurunuz.
Son anda sorun çıkarırlarsa da kapanmış bu kredi kartınızı veriniz. Yapacak bir şeyleri olmadığından sizi geçirecekler veya çantanızı uçağın bagajına verecekler.
-
TUYO-1-Bagajınız fazla ve ekstra bagaj ücreti ödemek istemiyorsanız
1-Önce havaalanından bir tane uçak hakkı satın almış olmanız gerekir. Zaten ikinciyi satmaz. Ekstra çanta için çok para ister.
Geri kalan eşyalarınızı, için önce bavul değil ince uzun tekerlekli veya iki kuşaklı sapı ile elle taşınan sporcu çantasına yerleştiriniz.
Havayolu şirketine "Benim spor ekipmanlarım var" diyerek onu da kayıt ettiriniz.30 kilo kadara kadar izin var.
Spor olarak dalgıç, kayak gibi birçok spor dalları arasında siz en makul olan kampçılık olarak yazdırın. Zaten böyle kayıt yaptırdıysanız içini açıp bakmazlar.
Sizde böylece ekstra çanta ücreti yerine çok daha uygun ücret ödeyerek fazla eşyalarınızı taşımış olursunuz.
2- yanınıza küçük bir yastı kılıfının içine giysileriniz yerleştirip de geçebilirsiniz.
II-VİZE ALIRKEN
Her ülkenin vize politikası farklı olduğundan en dikkatli olacağınız konu.
Genel olarak gideceğiniz ülkenin Türkiye'de elçiliği veya vize alabileceğiniz fahri konsolosluğu varsa Ülkenin komsularında ki elçilik veya sınır kapılarında almanız zor. "neden ülkenden almadın" "diyerek sizin problemli olduğunuzu düşünüyorlar.
Gideceğiniz ülkenin vizesini alabileceğiniz yerler:
1-Ankara'da ki elçiliğinden.
2-Farkli şehirlerde ki vize verebilen fahri konsolosluklarından
3- Diğer ülkelerin (genelde komsu ülkelerin ) yine elçilik veya konsolosluklarından
4-Ulkenin komsuları ile kara sinir kapılarından
5-Ulkeye girerken havaalanlarından.
En önce Türkiye'de ki elçiliği arayarak bunların hangilerinden vize alabileceğinizi net öğreniniz.
-Dış isleri bakanlığının sayfasında ki özellikle fahri konsoloslukların adresleri güncellenmediğinden aramadan gitmeyiniz.
-fahri konsoloslukların adreslerini direk internetten bulmanız daha mantıklı..
-Vizenizi acente aracılığı ile alırsanız kurallar neyse ona göre veriyorlar ama kendiniz alırsanız daha esnek olabiliyorlar. Ricalarınızı dikkate alabiliyorlar.
-Benim bildiğim en iyi vize ile ilgili acente adresler
1-www.vizecidunyasi.com(Burada Afrika ile ilgili hiç bir yerde bulamadığım vize bilgilerini İrfan beyden aldım.)
2-serdartanvize@gmail.com
her ikisi de Halaskar gazi caddesi üzerinde karsı karsıylalar.
*Aynı vize; elçilik , fahri konsolosluklarda, havaalanlarında sınırlarda çok farklı fiyatlarda olabiliyor.
a) İlk gideceğiniz ülkenin vizesini Ankara veya İstanbul’dan alabilirsiniz. Bazı ülkelerin fahri konsoloslukları İstanbul’da olmadığı için Ankara‘dan elçilikten almak zorundasınız.
Ama bazı ülkelerin vizesini ikamet ettiğiniz şehre göre Ankara veya İstanbul'dan almak zorundasınız zaten.
Vize başvurusu yapmadan önce tüm gerekli bilgileri internetten öğrenebilirsiniz.(Bazen internet sayfasındaki bilgiler güncelleşmediği için konsolosluğu aramak daha garantilidir.)
b) Diğer gezeceğiniz ülkelerin vizesini genelde bir önceki komşu ülkelerin başkentlerinden veya sınıra yakın şehirlerindeki konsolosluklarından alabilirsiniz. Bazı ülkeler de sınırda vize veriyor.
Ama o ülke için nerelerden vize alabileceğinizi öğrenmeniz gerekir. Tabii ki bu vize bilgileri sürekli değişebiliyor.
Örneğin; Türkler, Lübnan vizesini Ankara’dan almak zorundalar. Ama Türklerin dışındakilere sınırda Lübnan vizesi veriliyor. Şimdi yeni, Suriye’de Lübnan elçiliği açıldığından belki buradan da Türkler Lübnan vizesi alabilirler.
c) Bazen turistik vizeden daha kolay alınabilen transit vize hem daha ucuz olabiliyor, hem de ülke küçükse vize süresi gezmek için yeterli olabiliyor.
TRANSİT VİZE
Önemli: Transit vize ile kara yolu ile ülkeyi geçebiliyorsunuz ama uçakla uçarken genelde o ülkenin hava alanının dışına çıkamıyorsunuz.
Ancak, iki uçuş biletinizin arasında(ülkelerin politikasına göre değişiyor) 2 gün varsa pasaportunuz hava alanında alı koyularak liman çıkış izni verilebiliyor.
Genel olarak aynı havaalanını kullanacaksanız(yani tekrar gümrükten çıkış yapmayacaksanız)ve 24 saat içinde aktarma yapabiliyorsunuz ama ülke ve havayollarına göre farklılıklar olabiliyor.
Aktarma yapacağınız ülkeye kadar ve ondan sonra yapacağınız uçuşlar faklı ise bu iki havayolu birbiriyle bağlantılı olmalı. Yani aynı hava yolu üzerinde iki uçuş görünmeli.
İngiltere Transit Vizesi
-İngiltere, topraklarına basan herkesten vize istiyor. İngiltere’de aktarma yapacaksanız bile transit vize gerekli.
1-İngiltere’de farklı havaalanlarından aktarma yapacaksanız farklı bir transit vize, aynı havaalanında terminal değişikliği yapacaksanız da daha farklı bir transit vize almak zorundasınız. Ve hiç ucuz değil. Kendileri her yeri sömürmüşler ama insanları havaalanlarından bile para ile geçiriyorlar.
Ancak
2-Örneğin Amerika, Kanada ve Avusturalya’ya uçarken Londra’dan aktarma yapabiliyorsunuz. İngiltere transit vizesine ihtiyacınız yok.(İngiltere konsolosluğu var dedi. Para onların cebinden çıkmıyor.)
3-British havayolları ile İngiltere aktarmalı gidiyorsanız ,havayolu transit vize aldırmıyor.
d) Bazı ülkelerde hava alanlarında vize almak daha kolay oluyor. Parası olan burada da ayrıcalıklı.
e) Aynı ülkenin vize ücreti, vizeyi aldığınız ülkeye ve yere(Kara sınırı, havaalanı, konsolosluk) göre değişebiliyor. Hatta ben Lübnan vizesini Ankara’dan 35$’ya aldım. Ama arkadaşım Lübnan havaalanında hiç ücret ödemeden aldığını söyledi.
f) Yeşil pasaporta vize isteyen bazı ülkeler vize ücreti istemeyebiliyorlar. Örneğin; Suriye vizesini sınırdan alırsan 40 Euro, elçilikten alırsan vize ücreti alınmıyor.
g) Yeşil pasaporta vize istemeyen bazı ülkeler, kara sınırında geçişe izin vermeyebiliyorlar. Örneğin Bangladeş, Bosna Hersek, Endonezya gibi. Bunları da ilgili ülkelerin konsolosluklarından öğrenmeden yola çıkmayınız.
h)Genelde bir ülkeye vizesiz giriyorsanız gidiş-dönüş biletiniz olmalı ama bazı ülkeler tek gidiş biletine de göz yumuyorlar.
i) Fahri konsoloslar: fahri konsolos olabilmeleri için en basta ücret ödediklerinden sanırım buralarda vize ücretleri daha pahalı oluyor.
III- KONAKLAMA
I-Ücretsiz gezginlere konaklama imkânı sunan web sitelerinden en çok benim kullandıklarım:
1-couchsurfing.com(kesin üye olunuz. Ülkenin kültürünü en yakından tanıma fırsatı yakalayabiliyorsunuz.Eğer gezi sitelerinden tanıştığım ailelerin yanında kalmayı planlıyorsam, onlarla iletişim kurarak kabaca gidiş tarihimi bildiririm)
2-hospitalityclub.org (Çok faal değil.)
3- stay4free.com
4- warm showers
(Daha çok bisikletle gezenlerin kullandıkları bir site.
5- Servas (genelde Hristiyanlar için ama herkese yardımcı olabiliyorlarmış.
II-Ücret ödeyerek kalabileceğiniz yerler:
a-www.airbnb.com: Bu site aracılığı ile evinizi veya odanızı kiraya verebiliyorsunuz veya gittiğiniz yerde ev veya oda kiralayabiliyorsunuz.
Gittiğin şehirde bir evin tamamını veya bir odasını kiralamak veya kendi evinizi, gelenlere kiraya vermek için kullanacağınız site. Para alışverişlerini sistem yapıyor. Sız ev sahibine vermiyorsunuz Geziye çıkmadan önce kesin üye olunuz.
b)Hosteller ve otel ararken: daha düşük ücretle, yemeğinizi de mutfağında pişirebileceğiniz hastellerde kalmayı planlıyorsanız, en merkezi ve uygun fiyatlı hostel adreslerini o ülkeye ait Lonely Planet gezi kitabından veya internet sitesinden bulabilirsiniz.
1- www.booking.com adresinden ücretsiz otel rezervasyonu yaptırabiliyorsunuz.
Booking.com dünyanın en güvenilir rezervasyon sitelerinden biri. Rezervasyon ücreti ödemeden, seçeceğiniz otele bağlı olarak ücretsiz rezervasyon iptal seçeneğinizin olduğu, hatta konaklama ücretini otele vardığınızda ödeyebileceğiniz bir site
2- Ekobilet ten de ücretsiz uçak ve otel rezervasyonu yaptırabiliyorsunuz
*Ekobilet’ten otel ayırttıracaksanız normal de ücretini alıyor. Ama sayfa da tarihleri yazıp tam kredi kartına sıra geldiğinde (kredi kartını girmeden) sayfanın çıktısını alırsanız ‘vize ’için göstermelik resarvasyon olarak gösterebilirsiniz.
3-hostelworld.com:
adresinden de gideceğiniz ülkede en uygun fiyatta hostel bulabilirsiniz.
Önce üye olmalısınız. (Yıllık 10 $) daha geniş. Mail adresini vermek zorundasınız. Çünkü hastelde kaldıktan sonra Size hastel hakkında yorumlarınızı yazmanızı bekliyorlar .Böylece siz de gitmeden hostel hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.
-Hotelscombined.com
4-hostels.com
Üyelik bedeva. Yine mail adresini vermek zorundasınız.Burada bazı otellere ücretli bazı otellere de ücretsiz rezervasyon yaptırabiliyorsunuz.
Önemli: Her ikisi de rezervasyon ederken hostel ücretinin % 10’unu ödemek zorundasınız.
5- hostelbookers
6-lonely planet
7-expedia.com
8-www.tripadvisor.co.uk
Bu siteden de otellerin listesini, her otel hakkında kalanların yorumlarını da görebiliyorsunuz. Bazı otellere de ücretsiz rezervasyon yaptırabiliyorsunuz.
* Buradan, haritalar kısmına girerek gezdiğiniz yerleri işaretleyerek ,gezdiğiniz yerleri içeren bir harita yapıp, bloğunuza koyasılarsınız.
9 -HRS.com : Ücretsiz otel rezervasyonu yaptırabiliyorsunuz.
TÜYO: Siteleri tarayarak beğendiğiniz otelin telefon veya mail adresini alarak direk kendileri ile irtibata geçip "adresinizi arkadaşımdan aldım" derseniz ücretsiz rezervasyon yaptırma şansınız olabilir.
TÜYO: Gittiğiniz yerde ucuz otel bulmak
Oteller müşterilerini öğle 12 'ye kadar beklerler. Bos yerleri kalmış ise bunları doldurmak adına bir gecelik daha uygun fiyata odayı verirler. O nedenle önce bir günden fazla isteyip yer yoksa bir gecelik olsun deyip uygun fiyata alınız. Ertesi gün şehri gezeceğiniz diğer bir semtinde aynı yöntemle bir gecelik başka bir otel bulunuz
IV-GEZİ ÇANTAMI HAZIRLARKEN
Günlük kullanacağım küçük bir sırt çantası ile 6 ay için yeterli olacak orta boy kabin bagajı olabilecek çekerek taşıyabileceğim veya sırt çantası 6 ay için yeterli oluyor.
TELEFONUMA Bu arada gideceğim ülkeler hakkında internetten(Binrota.com, gezenbilir.com vb. gibi sitelerden çıkardığım özetler), gezi kitaplarından, gazetelerden bulduğum gezi yazılardan vs. topladığım bilgileri yazarım.
Ayrıca elçilik adresleri, gerekli telefon numaraları, gezi site adresleri, tahmini gezi güzergâhım, kalacağım ilk hostel adresleri, gezilecek yerler, vs. gibi bana gerekli olacak tüm bilgiler ayrıntılı bir şekilde not ederim.
a) Her gün geziden sonra çıkan giysilerimi yıkadığımdan kabin bagajı ile yola çıkarım.2 tişört, 1 şort, 2 pantolon, ayağımda giydiğim bir spor ayakkabı , en incesinden yedek iç çamaşır takımı, bir polar takımı, ince bir yağmurluk .Böylece gittiğiniz ülkelerin geleneksel kıyafetlerini de denemiş olursunuz. En önemlisi soğuklarda kıyafetlerinizi üst üste giyerseniz. Kalın giysi almanıza gerek kalmaz.
b) Tırnak makası, krem, güneş kremi, küçük boy şampuan, vs. alınız.(İhtiyaç duyduğunuz her şeyi her yerden alabilirsiniz.)
c) Sıcak ve sinekli ülkelere(Afrika gibi) gidiyorsanız küçük, hafif ve pratik bir cibinlik alabilirsiniz. Bana da çok dua edersiniz.
d) Deniz kenarı ülkelere gidiyorsanız hafif ve kaliteli bir şnorkel takımı alınız. Bazı turistik yerlerde kiralamak bile çok pahalı oluyor.
e)Çaldırmayacağınıza güveniyorsanız çok iyi bir fotoğraf makinesi almalısınız. (Makinenizi kendi çantasının dışında bir çanta ile taşıyarak kamufle edebilirsiniz.)
f) Hediye: Tanışacağınız dostlarınıza vermek için yanınıza alacağınız hafif, oyalı yemeniler, daha çok çocuklara takabileceğim nazar boncukları, kahve, Türk bayraklı balonlar vs. hediyelikler; Gittiğiniz yerlerde keşke daha da çok getirseydim dedirtecek size.
g) Çantalarınızı açamamaları için şifreli kilit .
h) İlaç: Hastalandığınızda kullanmak için antibiyotik, yara merhemi, ağrı kesici vs. alabilirsiniz .(Sağlık sigortanız yoksa yurt dışında sağlık hizmetleri oldukça yüksek.)
ÖNEMLİ NOTLAR:
1) Hırsızlığa karşı pasaportunuzun, diğer önemli kart ve evraklarınızın fotokopilerini her çantanızda ve üzerinizde bulundurun.(Yurt dışında paranızı kaybedin pasaportunuzu kaybetmeyin.)
2) Gideceğiniz ülkede kullanabilecekseniz uluslararası öğretmen ve öğrenci kartları vs. yanınıza alabilirsiniz. Bunları da öğrenerek yola çıkınız.(Mısır’da öğretmen indirimi kalkmış ama her yerde öğrenci kartı ile yarı fiyatla müzeye vs. giriliyor. Ayrıca girişler çok yekûn tutuyor ve bu kartlar bazen taşıtlarda da işe yarıyor.)
3 ) Eğer ailelerin yanında konaklarsanız o ülkenin kültürünü yaşayarak öğreniyorsunuz. Yine ülkenin halk taşıt araçlarını, vs. kullandığınızda ülke insanlarını daha yakından tanıyabiliyorsunuz.
4) Birçok ülkede bisiklet veya motosiklet kullanmanın keyfi çok başka. Motosiklet ehliyetinizi yanınıza almayı ayrıca unutmayınız. Gerçi Asya ülkelerinde pek soran olmuyor ama bazen de rüşvet almak için özellikle durdurabiliyorlar.
5)Sınır geçişlerinde, özellikle ülke geçişlerinde ulaşım çok pahalı. Nasıl olsa mecbur ödeyecekler diye düşündüklerinden olsa gerek. Para bozmadıkları için yanınıza bozuk döviz alınız.
6)Aşılar: Bazı ülkeler bazı aşıları yaptırmadan ülkelerine sokmuyorlar. Gerçi sınırlarda yüksek ücretle aşıları yapıyorlar ama Türkiye de bu aşıları ücretsiz olabiliyorsunuz.
www.hssgm.gov.tr adresinden seyahat sağlığına girerek hangi ülkeye girerken hangi aşları yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
SICAK ULKE HASTALIKLARI
Sadece Afrika ve Güney Amerika'ya giderken Sarıhumma gibi zorunlu olmanız gereken aşılar var.
Ama gideceğiniz ülkeye göre hangi aşıları olmak istediğinize internetten araştırarak karar veriniz.
Bu aşıları farklı merkezlerde olabiliyorsunuz. Araştırınız.
I-SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZİ
Genelde liman bölgelerine yakın yerlerde ve havaalanlarında da oluyor. İstanbul'da Karaköy, Atatürk havaalanı, Sabiha Gökçen Havaalanı, Tuzla, Kartal 'da var.
Türkiye'de olunuz. Yoksa karneniz yok diye bu ülkelere girerken abartılı fiyatlarla yapılıyor.
Afrika, ya ve Güney Amerika'ya giderken zorunlu olarak
1-Sari Humma(Tropikal hastalıktır. İnsandan insana geçer.)
*Bu asiyi olmak zorundasınız. Karaköy'de ki hudutlar sağlık Merkezinde oluyorsunuz. geziye çıkmadan 10 gün önce olmanız gerekiyor. 10 yıl koruma özelliği var.
2-Tifo: Bu aşı da aynı merkezde yapılıyor.3 yıl koruyor.
II-TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE
Bulunduğunuz şehirde hangi semtlerde olduğunu öğreniniz.
Menenjit ve Cocuk felci(İstanbul'da Kasimpasa stadyumunun altinda ki beyoglu toplum saglik merkezi.0 212 297 66 22 ve diğer semtlerde var. ).3 yıl koruyor.
Ama aşılar 20 kişilik olduğundan ve açıldığında kullanılması gerektiğinden her merkez farklı günlerde yapıyor. Randevu alınız veya erken gidiniz.
III-SAĞLIK OCAKLARI
1-Tetenoz -Difteri(Aile hekiminize basvurunuz.)3 yıl koruyor.
2-Hepatit B: Önce kan tahlili yapılrak ihtiyac olup olmadığına karar verildikten sonra yapılıyor.
Not: Bu iki aşı üçaşamalı olduğundan geziye çıkmadan 6ay önce başlamalıınız.
Tek ve çift dozlar kısa süreli koruyor.Üç doz ise ömür boyu koruyor.
Hiv
Aids: Sex,kullanılmış uyuşturucu ığnesı, kullanılmış dış malzemesı ve kan ıle bulaştığından Afrıka’da kullandığınız malzemenın yenı olmasına çok özen gösterınız.
Diğer olabileceğiniz aşılar:
1-Sitma(Ezzaneden hap aliniz.) Sitma geceleri sivresineklerin isirmasindan oldugundan korunmak icin cibinlik ve sinek kovucu aliniz.
2-Kolera: Türkiye de bu hastalık olmadığından aşısı da yok.
3-Hepatit A: Sorunuz.
4-Bilharzioz(Şıstosomıasıs): Afrıkada kı bazı göllerde yıkandığınozda veya bu göllerde yıkanan ama gümeşte kurutulmayan gıysılerle hastalık derı altına yerleşen kurtcuklarla bulaşıyor.
Yüksek ateşle belıren hastalık tedavı esılmesse ölüme yol açabilıyor
IV-YURT DIŞINDA İKEN
1-GİTTİĞİNİZ ÜLKEDE GEZERKEN
Gezi yazılarımda her ülkeyi anlatırken daha ayrıntılı bilgileri bulacaksınız. Burada genel bazı başlıklara değinmek istiyorum:
1) Harita: Hava alanlarında, otobüs terminalinde veya tren istasyonlarında ki turizm bürolarından o ülkenin, bölge-ülke ve şehirlerinin haritalarını ve tanıtım kitapçıklarını alabilirsiniz. Ayrıca konaklama, vs. konularda da yardım alabilirsiniz.
Eğer kara yolu ile ülkeye giriş yaptıysanız, turist infoyu bulamadıysanız şehrin haritasını ya bir kitapçıdan ücretle veya büyük bir otelden ücretsiz alabilirsiniz.
Telefonunuza google maps ve maps'den gideceğiniz yeri kayıt ederek internet olmadan da haritaları kullanabilirsiniz.
Not:'' Google çeviri'' yı internet olmadan kullanabilecek duruma getiriniz.
-Maps.me Harita kullanımı
Çevirim dışı harita:
Sadece ilk gittigin ülkede İnternet varken bir kez uygulamaya gir.Sonra o.ulkede internet olmadan
kullanabilirsin.
2) Turizm bürolarından veya acentelerden, müze ve ören yerlerinin hangi günler ve saatlerde acık olduğunu kesinlikle öğrenip gidiniz.
3) Döviz Bozdurma:
Sınırlarda Döviz daha düşük kurdan olacağı için bozdurmamaya çalışın. Şehirde de döviz büroları bankalara ve büyük otellere göre daha iyi fiyat veriyor. Sokakta ki döviz bozanlarda iyi fiyat veriyor ama bazen sahte para verebiliyorlar. Ülkeden çıkarken de daha sonra kullanamayacağınız için elinizde fazla döviz bırakmayın Şehir içinde bozdurun. Havaalanında bozdurursanız zarar edersiniz.
4) Konaklama: Genelde turistik bölgelerde merkezde konaklarsanız; hem ulaşım sorunu yaşamadan daha rahat gezebilirsiniz, hem de daha çok konaklama yeri bulabilirsiniz.
5)Ulaşım:
1-Şehir İçi Ulaşım:
* Gittiğin her yerde geri dönüş aracı ve dönüş saatini öğren ki gezini rahat ve keyifle yapasın.
* Araca binmeden önce kesin fiyatta anlaşın. Özellikle Asya ülkelerinde ne ödeyeceğinizden emin olmalısınız her yerde...
* Gideceğin yere araç bulamadıysan telaş etmeye gerek yok. Her yere aktarma da gidebilme şansın var.
* Grupsanız taksi tutmanız daha rahat ve ekonomik olabilir. Tek kişiyseniz, gideceğiniz yere diğer turistlerle birlikte taksi tutabilirsiniz.
* Ama ben mümkün olduğunca yürümeyi tercih ediyorum. Çünkü bir şehrin yürümeden tanınabileceğine inanmıyorum. Yolda insanlarla ahbaplık ederim.
Ülke içi ulaşım:
Bla bla Car ve benzer siteler: Önce siteye üye olmanız gerekiyor. Bu siteden her ülkede, bir şehirden diğer şehire özel aracı ile gidenleri görebiliyorsunuz. Yolcuyu nereden alıp, nereye bırakacaklarını ,araç ve sürücü hakkında her turlu bilgiyi görebiliyorsunuz.
Eskiden sürücü ile iletişime geçip anlaşıyordunuz. Su anda sistem üzerinden önce kart ile ödemenizi yapıyorsunuz. ödeme yaptıktan sonra ancak sürücünün telefonuna ulaşabiliyorsunuz. Sormak istediklerinizi sorabiliyorsunuz.
NOT:www.carpoling.co.uk
6) Emanet Bırakma: Genelde tren ve otobüs terminallerinde ücretli emanet yerleri oluyor.(Çantanızı kilitleyerek ve bıraktığınıza dair belge alarak bırakınız.)
Şehir içinde bir dükkâna bırakmak zorunda kalırsanız, pasaportunuzun fotokopisini de verirseniz daha rahat kabul edebiliyorlar.
Ufak Tüyolar:
Artık dünyada Müslümanlardan korktuklarından çantanızı almak istemiyorlar.
Bir müzenin dolabına kitleyebilirsiniz. Veya herhangi bir otele ´müşterisi gibi bırakabilirsiniz ama genelde oda numaranızı soracaklardır.
7)Fotoğraf depolama: Gezide çektiğiniz fotoları saklamak çok sorun oluyor. Dropboks'a yüklediğim fotoları daha sonra bulamadim.3GB deposu vardı. Zaten simdi paralı olmuş.
Yanınızda hard disk taşımak istemiyorsanız gmail adresi ile girebileceğiniz "Google Drive" adresinden girerek 15GB lik yer alabiliyorsunuz.(her yeni mail için yeni depo alabiliyorsunuz.) Gezerken buraya yükleyip, gezi dönüsü istediğiniz yere
alabilirsiniz.
8-Gezide yazdıklarını saklama:
Bloğum için gezdiğim yerler hakkında notlar alırken kullandıklarım:
1-Hızlı not Alma: Play store'den indirdiğin "word gibi bu sayfaya istediğin başlık altında her şeyi yapabiliyorsun. Kapantınca otomatik kayıt oluyor. Çok kullanışlı.
2-Word: Artık bilgisayar da word ücretli. Telefonda word açıp içinde farklı sayfalar açıp farklı başlık altında dosyalar halinde istediğini yazabilirsin. Otomatik te kayıt var ama ben bazı yazdıklarımı kaybettim.
Buraya kendi yazdığım word dosyalarının dışında sanırım maildeki PDF word dosyaları da geliyor.
3-Dokumanlar: Sanırım bu otomatik geldi. buraya drive'ima koyduğum dosyalar da otomatik geliyor. Internet olmasa da buradan istediğin word dosyasını açıp okuyabiliyorsun. A ma
Drive'i açmak için internet gerekiyor.
2-YURT DIŞINDA TELEFONLA ARAMA VE İNTERNET KULLANIMI:
A-Telefonunuzda interneti kesinlikle yurt dışında kullanmayınız.2016 itibarı ile 250MB=285TL.
Ancak gittiğiniz ülkede, kablosuz WF bağlanarak ücretsiz kullanılırsınız.
B-Yurt dışına açık hattınızla, yurt dışından Türkiye'yi aradığınızda her iki tarafa da dakikası 1.5Tl den yazar.
Ama Türkiye'den bir çok yurt dışı uygun paketler var. Örneğin Türkselın “Avrupa 1 saat, Dünya 1 saat” paketleri gibi.
SKEYP AUT: Yurt dışında telefon konuşması pahalı olduğundan İnternetten “skeyp aut” tan istediğin kadar kontur ve ayrıca kulaklık alırsan ucuz telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
ŞİFREMATİK:Yurt dışında şebekeden dolayı internet bankacılığını kullanırken cep telefonunuza şifre gelemiyebilir.Bu nedenle bankanızdan” şifrematik” satın alabilirsiniz.
3-YURT DIŞINDA PARA TRANSFERİ ve ALIŞ VERİŞ YAPMAK
Önce kartlarınızın yurt içine ve dışına internet alış verişine açık olduğuna emin olunuz. Mobil bankacılıktan açabilirsiniz. Yoksa alış veriş yapamazsınız.
NOT: kartlarınızın arkasını imzalamayı unutmayınız.
Kesinlikle yurt dışında o ülkenin parasını çekerken banka kartınızı kullanınız. alış veriş yaparken ise kredi kartlarınızı kullanınız.
I-YURT DIŞINDAN ATM’den BANKA KARTI İLE PARA ÇEKERKEN
Türkiye 'de her banka sizin isteğiniz üzerine banka kartınızı TL nin yanında
Dolar ve Euro ya da bağlarlar.
Türkiye'de alacağınız banka kartınızla (Üzerinde maestro, Viza veya Amerikan ekspres yazan (sembolu olan) dünyanın her yerinde ki ATM lerden o ülkenin parasını daha az masraflı çekebilirsiniz.
A-Banka kartınızla gittiğiniz ülkenin parasını çekmek isterseniz:
Yurt dışında bankamatik kartını ATM ye taktığımda normalde Türk parası hesabımı görür. Türk parası hesabımdan o ülkenin para birimini , merkez bankasının o günkü kurundan çevirerek verir.
Masraf ve çekim parası komısyonu da ekler.Ayrıca kur farkından fazladan bir fark ödeyeceksınız.
(Her çekimde ?...$ alır. Ayrıca çekılen tutarın% 1.4’ü kadar da alır. )
Önemli:Hangı ülkeden para çekıyorsanız o ülkenın parasını en fazla günlük limit kadarını (Türkıye de ki günlük lımıt örneğin 2000TL ise 2000 TL ’nın kaşılığı kadar veya bankanın verdiği limit kadar ) çekebılırsınız.)
O nedenle çekerken verilen limit kadar bir kerede çekeye çalış.
Not:Resmi parası $ olmayan ülkelerde kartınızda dolar varsa bile yine o ülkenin parasına çeviriyor. Daha karlı.
Eğer gittiğin yabancı ülkede İş bankası var ıse içeriden girip dövız çekebiliyorsunuz
B- Banka kartınızla Dolar veya EURO çekmek isterseniz:
Eğer ATM nin içinde dolar ve Euro varsa ve sizin vadesiz döviz hesabınızda da Dolar ve Euro varsa, Dolar ve Euro çekebilirsiniz.Ama Dolar ve euro ayaklı kartınızdan dolar veya euro da çeksenız de hepsinde bin de iki verginin üzerine , para çektiğiniz ATM nin bağlı olduğu bankanın belirlediği kadar da komisyon ödersiniz.
*Amerika gibi $ olan ATM lerden masrafsız $ çekebilmeniz için “citibank”ın ATM kartını alabilirsiniz.
O nedenle en iyisi para transferi yapmak için en az komisyon alan Wise sistemini kullanınız.
NOT: Ama Türkiye de dolar ve Euro ayaklı banka kartımdan dolar ve Euro olan ATM lerden dolar
Euro ve TL komisyonsuz çekebilirsiniz.
ÖNEMLİ:
Kredi kartınızdan para çekmeyiniz: Kredi kartınla o ülkenin parasını çekmek size pahallıya mal olacaktır. Kesinti çok olur.Çünkü;
Hesap ile kredi kartı aynı değildir. Kredi kartında para yoktur. Kredi vardır.Eğer kredi kartından para çekersem ATM,bankamatik kısmını(Yani parayı ) göremez. Limitten çeker
Ya siz internet bankacılığından yaptığınız borç kadar kredi kartınıza para göndermelisiniz. Ya da otomatik ödeme vermelisiniz.
O nedenle Kredi kartı ile yurt dışında para çekmeyiniz. Sadece alışveriş yapınız.
Ama kredi kartınızı Türkiye de bankamatik gibi kullanırsınız. Ne kadar paranız olduğunu görüp para çakebilirsiniz.
II- YURT DIŞINDAN KREDİ KARTI İLE ALIŞ VERİŞ YAPMAK
Alış veriş yaparken Kredi kartınızın £ ve $ ayakları olmasına özen gösteriniz.
* Yurt dışında ise mağaza içinde veya internetten alışveriş yaparsam otomatik vadesiz döviz hesabımdan son ödeme gününde döviz olarak çeker ama son ödeme tarihini geçirirsen veya Döviz bulamaz ise direkt faizi ile birlikte Türk parandan o günkü döviz kuru üzerinden dövize çevirerek borcu çeker.
A- Dövız ayaklı kredı kartlarınla yurt dışında MAĞAZININ İÇİNDEN alış verış yaparken;
Kredi kartında para yok. Banka limit tanımlıyor. Yani ödünç veriyor. Yaptığım alış verişe göre bir ay sonra borcunun tamamını veya taksitle istiyor. Yurt dışında da aynı mantık işler.
Eğer kredi kartının üzerinde Uluslar arası olan master, Viza veya Amerikan ekspres yazıyorsa dünyanın her yerinde kredi kartınızla kartınızla alışveriş yapabilirsiniz. kredı kartı ıle alışverış yaparsan borcun, kartının ayağına göre ülkenin parası karşılığı olarak Dolar veya Euro yansır. Ama en az 8$ veya € olmak üzere, ayrıca yaptığınız alış verışınızın %3.5’ı kadar keser.
Önemli:Ama alış verişinizi direk dolar veya Euro olarak ödemek istiyorsanız;
önce karşı tarafa, kartın ıle hangı dövız ıle alış yapacağını söyleyiniz.Sonra karşı tarafın post cıhazının $ veya € yazılımı olması gerekıyor. Bunu da net öğren.Bu durumda yapacağın alışverış,anlaştığınız dövız cinsinden kartınıza borc olarak yansır. Bu durumda ekstra ödemezsiniz.
B- Dövız ayaklı kredı kartlarınla yurt dışında İNTERNETTEN i alış verış yaparken;
*Dolar veya Euro ayaklı kredı kartın ıle bulunduğun ülkenın parası ile yaptığın alışverışın karşılığı kadar dolar veya euro olarak borç yansır. Bu durumda kur farkındanı da ödemiş olursunuz.
O nedenle hangi para biriminin yansıyacağını öğrenirseniz ona göre seçim yaparsınız. ucak bileti satın alırken yazılarına bakabilirsiniz.
* Ama bu kartla Türkiye de örneğin Euro ayaklı bu karttan Pegasuz gibi Türk firmasından alırsanız Türk parası olarak ödersiniz.
MİL BİRİKTİRME:Yaptığın alışverişlerde bu kartta uçak bileti satın alabileceğin mil ve alışverişlerde kullanabileceğin puan birikiyor.
Ucak bileti miliniz iki yıllıktır. İki yıl sonunda kullanmazsanız siliniyor.
Kendi adınıza veya istediğiniz kişiye internetten bilet bulduktan sonra iş cebten veya banka içinden çağrı merkezini arayarak milinizi uçak biletinizde kullanabiliyorsunuz. Yetmeyen kısmınıda birikecek millerden alıyor.
A-Gittiğiniz ülkenin para birimi ile alışveriş yaptıysanız:
Örneğin ,Avusturalya da Avusturalya doları karşılığında alışveriş yaptınız. Bankanızda vadesiz hesabınızda avusturalya doları olsa da yine TL yi Avusturalya dolarına çevirerek sizi borçlandırır ve ödeme gününde TL olarak alır.
B- Dolar ve Euro karşılığ alışveriş yaptıysanız:
Örneğin kredi kartınızla yurt dışında dolar veya Euro üzerinden alış veriş yaparsanız borç ödeme gününde bankada vadesiz hesabınızda dolar veya Euro varsa ve otomatik ve talimat verdiyseniz oradan çeker.
Alış veriş te fazla komisyon ödemezsiniz.
III-YURT DIŞINDA PARA TRANSFERİ YAPABİLECEĞİNİZ BANKALARDAN BAZILARI
Tüm mesele bankalar arası anlaşmalar ile bağlantılıdır.Türkiyede ki bankalar yurt dışında ki hangi bankalarla nasıl bir anlaşma yaptılarsa siz de ona göre bu anlaşmalardan yaralanabilirsiniz. Avrupa da çok Türk olduğundan orada türk bankaları olduğundan işiniz daha kolay olacaktır. Ama dünyanın daha uzak yerine giderken para transferi yaparken yardımcı olan bankalar:
1-TEB BANKASI (Ücretsiz ve en iyisi)
Ücretsiz banka kartınız bir hafta içinde sadece adresinize geliyor. Kart geldiğinde bankaya giderek döviz ayaklı yaptırınız ve internet bankacılığını alınız.
Not: TEB bankasından banka kartı alıp dünyada ki anlaştığı ülkelerdeki bankaların ortak ATM sinden hiç ücret ödemeden ülkesine ve tanımlamanıza göre dolar veya Euro çekebiliyorsunuz.
Not: 2023 tarihi itibari ile bir günde yurt dışında 16.000 TL karşılığı tahmini 700-800 dolar ATM lerden cekebiliyirsunuz.
1-Önce bu ortak ATM lerin olduğu ülkelerin listesini görmek için:
TEB.com.tr -Yurt dışı ATM -Yurt dışı ATM kullanımı yazdığında hangi ülkede hangi ortak bankaların ATM leri olduğunu görüyorsunuz .örneğin benim gideceğim Papua Yeni Gine, Avustralya , Vanuatu ve Yeni Zelanda da ki Westpac bankalarının ATM lerinden para cekebileceğim.
Gideceğiniz ülke listede varsa;
2-Sonra bu ülkeler için muafiyet tanımlananız gerekiyor.
Nerede ne kadar kalacağını kabaca biliyorsan Türkiye'de iken
1.yol:Ya TEB Bankası içinden cep telefon bankacılığından müşteri hizmetlerini ararsanız sizi yönlendirerek gideceğiniz ülkelere muafiyet veriyorlar.
2.yol: Telefonunuzdan 08502000666 arayıp yine hangi ülkelere kabaca hangi tarihlerde gideceğinizi söylüyorsunuz .
Not:Yurt dışında her türlü sorun için
08502045751 İ ara.
ÖNEMLİ :Yurt dışına çıkarken kartınıza sadece Dolar veya Euro dan birisini tanımlatabiliyorsunuz.
Gideceğin ülkeye göre birini seçebilirsin. Örneğin Amerika’ya, Asya ya giderken dolar Avrupa ya giderken Euro tanımlatabilirsiniz.
Döviz cinsini değiştirmek için bankaya gitmeden internet bankacılığından da değiştirebiliyorsunuz. Örneğin Avrupa'ya gideceksiniz. Euro gerekli olacak. Şöyle ki :
-Banka kartı-üç çizgi-Yurt dışı hesap değişikliği -Yurt dışı hesap -Euro seç
Gittiğin ülkede Teb bankası ile anlaşmalı bankaların hangi şehirlerde olduğunu internetten öğren. Bu bankaların içine girersen sizin hesabınızı göremezler. O nedenle ancak bankamatikten para çekebilirsiniz.
Dikkat et. Bankanın bankamatiği dolar vermesi gerekiyor.(Bazı bankamatikler kendi paralarının yanında hem dolar, hem de Euro verirler. Bazıları sadece dolar veya Euro verirler.
CEPTETEB (İNTERNET BANKACİLİGİ):
Girdikten sonra;
-Tümünü gör: Hesaplarınızda ne kadar para olduğunu görürsünüz.
Not:
-Bu banka kartı ile alışveriş yapabilmek için hesabınızda Türk parası olması gerekiyor. Ama yapmayın. Zararlı çıkarsınız.
Eğer banka kartınıza “marifetli hesap “ a Türk parası tanımlanırsa banka kartı ile açıkta ki para kadar alışveriş yapabilirsiniz. Direkt çeker.
Eğer kredi kartı olsaydı son ödeme tarihinde ödenecekti.
-TEB bankası Türk lirasına %25faiz veriyor(Örneğin 10.000 TL ye günde 6.5 TL faiz veriyor.)
ama dövize faiz vermiyor.
-Yurt dışında iken telefonunuz yurt dışına açık olmasa da para çekerken mesaj gerekmediği den sorun olmuyor. Ama telefonunuzu yurt dışında kaybederseniz yeni telefonunuzda TEB bankasının göndereceği bildirimi alamayacağınız için internet bankacılığını kullanamazsınız.
DÖVİZ ALMA
Al-sat-döviz-döviz türü-tutarını dolar veya TL cinsinden yazabilirsiniz-vadesiz hesabı seçmelisiniz- veya vadeliden vadesize para aktarımı yapmalısınız.
Not: İban numarası ile girince diğer ayrıntılar sorulmuyor. Hesap numarası ile girdiğinizde başka sorulara da cevap vermelisiniz.
İş cep den teb cep e para aktarırken :
Üç noktadan- para aktarma-EFT-Tanımlı(Çünkü daha önce tanımla)-paranın tanımlı hesap-Hesabı seç(iş bankası)
Zaten tanımlı olduğundan iş bankası iban numarası otomatik gelecek.
Teb’den den iş cep e para aktarırken
Üç noktadan- para transferi-Kayıtlı hızlı transfer(Tanımlı hesap anlamında. Çünkü daha önce “Hızlı işlem olarak” iş bankasını tanımla)-paranın tanımlı hesap-Hesabı seç(iş bankası)
Zaten tanımlı olduğundan iş bankası iban numarası otomatik gelecek.
-Gönderen hesap-Marifetli vadesiz hesap(Çünkü sadece marifetli hesaptan gönderme parası almıyorlar.)-Tutarı yaz.
-Dekont gönder: Kayıtlı mail adresine gider.
2-HSBC BANKASI (Ücretsiz ama)
Bu banka aracılığı ile Yurt dışından ücretsiz para çekebilirsiniz. Koşulları:
2023 tarihi itibari ile Bu bankada eğer en az 500 TL lik yatırım hesabınız olacak. Bu meblağının dışında yatırdığınız her dövizi yurt dışında anlaşmalı ATM lerden ücretsiz çekebiliyorsunuz. Örneğin Avusturalya listeye dahil.
3-GARANTİ BANKASI
Başvurduğunuzda size aynı anda viza kredi kartı veriyorlar.
Yine yurt dışında kullanabileceğiniz Amerikan Express kartı ise adresine 7-15 gün içinde geliyor. Bu kartın bir artısı da yurt içinde otel, restoran vb. kampanyalardan yararlanabiliyorsunuz.
Bu kartlarla ortak ATM lerden (Kartınızla ATM üzerindeki semboller aynı olacak. (Viza, Master, Amerikan ekspres gibi) para çekebiliyorsunuz. Mobil bankacılık şifrenizi de almayı unutmayınız.
Önemli: Bu kartlara ilk yıl kart ücreti gelmiyor ama ikinci yıl (1000tl) ödemek zorundasınız. Otomatik ödeme verseniz bile bu ücreti alıyorlarmış. O nedenle birinci yıl dolmadan internet bankacılığından kayı/çalıntı kart olarak bildirerek kartınızı kapattırınız.( Kartlar-Kart ayarları-Hemen üst tarafında –Kartı işleme kapat)
4-DENİZ BANK
Sadece bankamatik kartı verdiler. Bu kart ücretsiz olduğundan otomatik ödeme de istemediler.
Kesinlikle Deniz bankın vereceği kredi kartı ile ATM lerden para çekmeyiniz.
Yurt dışında ATM üzerinde kesin mastır sembolü olacak.
IV-YURT DIŞINA EN İYİ PARA TRANSFERİ YAPABİLECEĞİNİZ SİSTEM
WİSE (Uluslar arası para transferi –Dünyanın tüm para birimlerinin transferi)
Yani gideceğiniz ülke deki banka ile Türkiye'de ki bankanız arasında para gönderme işlemi yapar. Ve en az komisyonu alır.
Öce bu web sitesine internetten üye ol. Üyelik numarası veriyor size. Sonra gittiğin ve uzun süre kalabileceğin ülkede herhangi bir bankada hesap açacaksın.
Kullanımı:
Her zaman giriş yapılırken güvenlik nedeni ile yeni bir kod gelecek.
Hızlı: Parayı hemen transfer eder ama komisyonu fazla alır.
Düşük Maliyet: transfer ,ücretini az alır(100 Euro transferinde 3.60 Euro kesiyor.) ama parayı hemen değil belli bir günde transfer ediyor.
Kolay transfer: bu seçenekte internet gerekli.
Sayfanın altında-yuvarlak içinde ok sembolü (Para Gönderme)- Türkiye'de ki ve Gittiğiniz ülkede hesap açtığınız yeni bankanın iban numaraların(Giriş ve çıkış numaraları)ı ve gerekli bilgileri gir. Alınacak komisyonu da görebiliyorsun.
Örneğin 1ooo TL karşılığı 49 Euro oluyorsa site size 48*22 Euro veriyor. Yani kuruş cinsinden kesiyor.
Onayla dedikten sonra bankadan paranızı alınız.
İyi gezmeler
İclal
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)