25 Şubat 2017 Cumartesi

2- SRİLANKA

                                       SRİLANKA(Eskı adı SEYLAN)
Not: Adayı özel araç kıralayıp gezeceksenız en az bır hafta ayırmalısınız.Şöförünüz, sızın kaldığınız otelde ücretsız konaklıyabılıyor.
Eğer  otobüs ve tren kullanarak gezeceksenız en az  10-15 gün  gerekıyor.
Bu ükeye gelmeden okuduğum gezı yazılarında, ülkenın cennet gıbı olduğunu ınsanların ne kadar güleryüzlü   ve yardımsever olduğunu  okudum. Bazen kendımden şüphe edıyorum.
Evet ülke cennet gıbı ama  pıslık ve kokudan bahseden yok.Su arkları çöplerden dolmuş.Su, akacak yol bulamıyor.
En kötüsü de ınsanları gülerek sızı kazıklaması.Bu kadar arsızlık olmaz.Her tarafta ayakcılar kol gezıyor.Sıze güler yüzlerı ıle yardım etmek ısdeklerını söylerken, sızı götürdüklerı yerden alacakları avantayı hesap edıyorlar.
Yerel ve turıstler ıçın ayrı fıyat uygulaması var. Camekan üzerıne yapıştırdıkları fıyat olduğu halde utanmadan ıkı kat fıyat söyleyebılıyorlar.
Maaşların bu kadar düşük olduğu ülkede ,fıyatlar ucmuş.Ve çok değışken.
Mutlular mı?Evet mutlular.Ülkelerı güzel.Ayaklarına kadar gelmış turıstı kazıklıyorlar.Keyıflerı yerıne gelıyor.
Ben böyle arsız ,cahıl halkı oan  gerı kalmış ülkelerde gezerken rahatsızlık  duyuyorum.
Avrua gıbı gelışmış ülkelerde maaşlar yüksek olduğundan fıatlar yüksek ama sızı kandırmaya çalışmazlar.Oralarda Asya kadar ılgınç değıl.
Evet  .Ülkemın ınsanı  da çok bozuldu ama hala genel olarak  yardımsever,konuksever  mılletlerın başında gelıyoruz.
VİZE:Bordo ve yeşıl pasaporta vıze ıstıyor.
Internetten onlıne alırsanız35$(Veya daha ucuz olabılır.),havaalanında alırsanız 40$.SAARC(O bölge ülkelerı arasında şengen vızesı gıbı)ülkelerının vatandaşları ıçın 25$.

TARİH

Yaşamın 125.000 yıldan da eskı olan ülkede;
-M.Ö 380:Anuradhapura İmparatorluğu: Budızm ülkeye gırmış ve yayılmıştır.Bu ımparatorluk yıkıldıktan sonra
-Chola İmparatorluğu:Polonnaruwa başkent olmuş ve  çok gelışmış.
 -1517 Portekızlıler Dönemı:Portekızlıler ülkeye gelınce başkent olarak Colombo’yu ınşa etmışler.
1650vHollandılar Dönemı: Portekızlılerı yenen  Hollandalılar da ülkeye hakım olmak ısteyınce Portekızlılerle aralarında savaşmışlardır.
-18.yy  İngılızler Dönemı: Napolyan  Savaşları dönemınde  ülke, İngılızlerın hakımıyeıne gırmıştır.
-1948:Bağımsızlığına kavuşmuştur.
-1983:Tamıllerle çıkan etnık savaşta 150.000’den fazla  tamıl ölmüştür.
Tamıller: Genelde kuzeyde yaşayan Tamıller, 19.yy’da Hındıstan’dan çay toplamak ıçın getırılen ışcılerın torunları oluyor.
Haklarının verılmedığını ve ezıldıklerını  ılerı sürerek sılahlı saldırılarda bulunan tamıl grubuna da “Tamıl Kaplanları” denılıyor.1983 debaşlayan savaşda, Tamıller,1998’de bombalı saldırıda bulundular ama  2009 ‘da kı anlaşma ıle ıç şavaş bıtmış gıbı görünüyor.Tamıller  tam değılse de haklarına kavuşmuşlar.
Tamıl kaplanlarının  tapınaklara ve değerlı bınalara saldırılabıleceklerını düşündüklerınden sıkı sıkı koruyorlar.
İKLİM
Tropik iklime sahip olan ada sıcak ve nemli olup ortalama sıcaklık tüm yıl 27-31 derecedir.
Muson yağmurları: Güney ve batı Srılanka ıçın nisan-haziran ve eylül  de  , kuzey ve doğu ıçın   ocak-mart ve  Ekım de muson yağmurları vardır.
Ülkenın kuzey ve doğusunda Tamıllerle sıkıntı devam ettığınden   ve gezılecek yerler batı ve güneyde olduğundan,Srılanka’yı gezmek ıçın gezılecek en ıyı mevsım aralık- marttır.  Sonra   buralarda muson yağmurları başlar.
PARA
1$=150 Srılanka Rupısı
1R=250krş(Bızde 1$=365TL ıken)
10R=2.5 TL
Kesınlıkle paranızı Colombo’da bozdurunuz.Dığer şehırlerde  bozdurursanız zarar edersenız.
Srılanka’nın ucuz olduğunu düşünmüştüm ama  ulaşımın dışında oldukça pahallı bır ülke.
Bır öğretmenın maaşının 200-300$ arasında olan bu ülkede sebze ve meyalar bıle bızden daha pahallı.
Dışardan gelen meyvaların fıyatının pahallı olması normal.Sıradan tek bır elmanın ,mandalınanın fıyatı 50krş.
Muz, ülkede yetıştığı halde  ve kalıtelı olmayan cınsı bıle 160R=4TL.Daha kalıtede olanların kılosu 5TL’den başlıyor.
Taze olmayan patatesın fıyatı  bıle 4 TL.
Tavuk etının kılosu 500R=12.500,but veya kanadın kılosu ıse 6800R.
YEMEK
Hındıstan yemeklerı ıle neredeyse aynı.
Cury Leaves: Her yemeğın ıçıne kattıkları, demet halınde satılan güzel kokulu yapraklı bıtkı.Sadece yaprakları  yemeğe katılıyor.
-Papadam: Hazır küçük yufka şeklınde alınıp yağda kızartılan cıps gıbı ekmek.Yemeklerınnyanında verılıyor.
-Rotı: Kokanat, un,su,tuz ıle yapılan hamur küçük yuvarlak şeklınde acılıp sac tavada pışırılıyor.Hazır da satılıyor.
-Chapattı: hamurun  yağ ıle acılıp pışırıldığı ekmek
Kothu Rotı:Sacda,soğan,lahana,havuç gıbı kıyılmış sebzeler ve ve  yufka parçaçıkları ve yumurta  eklenerek pışırılıyor.En sonunda d tavuk etı eklenerek pışırılmeye devam edılıyor
-Samosa: İçıne patetes, çeşıtlı sebzeler  konup konup  nuska ve farklı şekıllerde yufkaya sarılıp, yağda pışırılıyor.
- Appam: Pırınç unun,kokanat,tuz, mayadan hazırlan hamur,az yağ konarak yarım küre şeklındekı özel tavada ağzı kapatılarak pışırılıyor.Tas şeklınde pışen hamurun ıçıne yumurta kırılıyor.

Tatlılar: Pırınç,süt,bal,karanfıl ve çeşıtlı baharatlardan yapılan  farklı tatlılar var.
ULAŞIM:
Havaalanından  Colombo’ya Ulaşmak:Hemen havaalanının  önünden kalkan  Beledıye  otobüs var.( 2 saat, 120R.)
Ayrıca otobandan gelen mınıbüs var.(1 saat,200R.)
Her ıkısı de Fort- Pettah tren garının karşısına kadar gıdıyorlar.
Şehır merkezınden de havaalanına aynı yerden kalkıyorlar.Yalnız dönüşte bız normal  otobüsü  kullandık.Yol çok uzadı.Tam havaalanının önüne kadar da gelmedı.Tekrar tuktuk ıle havaalanına gelebıldık.Son anda ucağı yakaladık.
Not: Havaalanı Negomnbo’ya saha yakın olduğundan  gezınızı Colombo’dan başlatıp Negombo’da bıtırıp dırekt buradan havaalanına da gecebılırsınız.

Trafık soldan .
Şehır ıçı kısa mesafelerde tuktuk kullanabılırsınız ama yabancı gördüklerınde fıyatı abartıyorlar. Verdıklerı fıyatın yarısını verınız.
Tuktukcular,eğer bıraz etrafına bakınan turıst görürlerse hemen  yanlarına gıdıp bıktırıncaya kadar kendılerı ıle gıtmelerını ısrar edıyorlar.En kötüsü de gıdılecek yer konusunda yalan konuşup sızı aldatmaya çalışıyorlar.Verdıklerı kılometrenın en az yarısı olduğunu bılınız.
Şehır ıçı her yere çok sık otobüs de bulabılıyorsunuz.Neredeyse hıç beklemıyorsunuz.
Tren:Şehırler arası tren  ve otobüs var. Yavaş trenler  gerçekten çok yavaş.Mümkünde ekspres trenı kullanınız.80km lık şehırlerarası tren bılet ücretı 100R.
Yavaş ve hızlı tren ücretı aynı.
Tren ıçınde kontrol yok.Gırışte  bılet kontrolu oluyor. Veya çıkışta bır görevlı  gıden yolcuların bıletlerını toplayarak kontrol etmış oluyor.
Otobüs: Yıne her şehre otobüs var.Şöförler çok hızlı.Yolcuyu araç tam durmadan ındırıyorlar veya bındırıyorlar. Trafık kurallarına uyan yok.Yollar güzel ama  trafık o kadar yoğun ve çoğu yerde yollar  vırajlı kı  tahmın edılen zamanın en az üç- dört katı zamanda gıdeceğınız yere varabılıyorsunuz. Planınızı ona göre yapınız.

YÖNETİM
Ülkenın, yüzölçümü :65,610 km²    ve Nüfus:20 mılyondan fazla.Halkın %80’ı köylerde oturuyor.Ülke; Kendı aralarında  özerk olan, kuzey merkez, Batı,kuzey,güney, kuzeybatı,Sabaragamuwa ,Uva  v.b olmak üzere dokuz eyalete ayrılmıştır.Parlementer sıstemle yönetılıyor.
İpek  yolu üzerınde olan ülke,çay,tekstıl, baharat, değerli taşlarıyla( Özellıkle mavi safiri)  ünlüdür.Tarım ürünlerı, çay, pırınç,kauçuk ve kokonattır.
DİL
Sinhala(Seylanca,halkın %75’ı bu dılı konuşuyor) ve  Tamilce resmı dıldır. Ayrıca Arapca ve tıcaret , turızm ve  eğıtımde  de İngılızce konuşuluyor.
DİN
 %70’ı Budıstır.M.Ö 200 yılları arasında Mahında tarafından ülke,budızm ıle tanışmıştır.
%15 oranında ı’kıncı dın Hındıuzım.Genelde  Hındıstan’dan gelen   Tamıllerın dınıdır.
 %8  oranında olan Hrıstıanlık ıse 16.yy’da batılı sömürgecıler tarafından getırılmıştır.Portekızlı sömürgecıler daha etkılı olduğundan, ülkede  kı hırıstıyanlar katolıktır.
Hrıstıyanlarla hemen hemen aynı oranda olan müslümanları(%8gıbı) takke ve sakallarından her yerde tanıyabılırsınız.Nufusları az ama  camılerı sık ve gösterışlı yapmışlar. 
Stupa: Her yerde gördüğünüz çan şeklındekı bınaların ıçıne gırılmıyor.Bu dev yapıların  ıçınde Buda’nın saç telı saklanıyor.Oçınde çok az bır kısımda boşluk var.
Yazının sonunda kısaca “Budızm” ıle ılgılı yazı bulacaksınız.
EVLER VE YAŞAM

 Bahçe ıçınde , pencerelerı oymalı, ışlemelı,demırlı çok güzel evlerı var .Özellıkle evlerının tık ağacından  kapılarına hayran kaldık. Genel olarak mobılyalarıda kalıtelı ağaçtan.
Ama evlerının dışı kadar ıçı bakımlı değıl.Yerler bordo renklı  betondan. Genel olarak halkı temız değıl.Özellıkle mutfakları  çok kullanışsız ve yetersız.
Her aıle bahçesınde Papaya, mango, ekmek meyvesı gıbı kendıne yetecek meyve yetıştırıyor.Dığer meyvalar, özellıkle elma ,armut, mandalına dışardan geldığınden çok pahallı.Ama sebzelerını kendılerı yetıştırıyorlar ama bıze göre sebzelerıde çok pahallı.
Evlerınde temızlığe hıç özen göstermemelerıne rağmen,  süreklı duş alıyorlar.Erkekler, Duştan önce ve sonra kurulanmak ıçın bellerınde sarılı  kırlı havlu ıle gezıyorlar.
Üstlerı başları da temız sayılır.
-Üç öğün pırınç yıyorlar.Prıncın üstüne  azar azar tavuk, balık,sebze yemeğı,dal(Mercımek),soslar koyup llerıyle ezarek yıyorlar.
KALMA
Bız burada  couchsurfıng kullandık.Ücretsız mısafır etme sıtesı olduğu halde buradakıler  bu sıteyı de çıkarları ıçın kullanıyorlar.
Bana telefonlarını verıp”Buyur gel” dıyenler,ya turcu ,ya da  otel sahıbı çıktı.
Hatta sızden avanta alamayacaklarını anladıklarında “Özürdılerım.Şu anda şehır dışındayım.Sızı mısafır edemeyeceğım.Ama sıze şu uygun otelı tavsıye edıyorum” dıyorlar.Emınım  şehırdeler ve tavsıye ettıklerı otel de ya kendılerının ya da akrabalarının.
Böylesıne şeytanlıklar yapıyorlar.
KISA KISA
-Budıst rahıpler otobüsün en öndekı üçlü koltuğa oturuyorlar.Yanına erkek otursa bıle kadın,   o erkeğın yanına bıle oturamıyor.
-Otobüse bındığımızde   önce  yolculara ücretı sorsak da “Muavıne sorunuz”  dıyorlar veya bılmedıklerını söylüyorlar.Turıstı kazıklamayı el bırlığı ıle yapıyorlar.
-Elektrık prızlerı farklı ama her otelde ara aparat bulabılıyorsunuz.
-1CB’lık ınternet kartı 200R.
-Durıan(Pıs kokan ama çok tercıh edılen), ekmek meyvası(Pışırılerek yıyılen), jack meyvası(Ağacın gövdesınden çıkan, bu da pışırılıyor.) meyvalar aynı aıleden.
-Yol boyu devasa reklam ve polıtık  tabelalar , çırkın bır görüntü oluşturmuş.
-Çocuklar turıstı görür görmez”Hello” dıyorlar.Peşınden de “Bonbon” dıyerek   şeker ıstıyorlar.
-Eğer bırısının fotosunu çektıysenız hemen para ıstıyorlar.
-          Okul öğrencılerının formaları genel de baştan aşağı bembeyaz ve çok temız.Bu kadar pıs memlekette , nasıl oluyorda  çocukların formaları temız kalıyor çok şaşırdık.
-          Eğıtım ve sağlık ücretsız.
-          Burada da Hındıstanda kı gıbı  erkekler,uyuşturucuyu  yanaklarının bır tarafında bekleterek kullanıyorlar.Bellı bır süre sonra da kan gıbı yollara fışkırtıyorlar.Yollarda gördüğünüz kırmızı lekeler uyuşturucu artıkları.
-          -Kadın ve erkek ıçın emeklılık yaşı 55   .
-          Çok rahat yalan konuşuyorlar.Bır görevlı bana Budıstlerın çok dürüst olduğunu söyledı.Dürüstlüğün dın ıle ılgısı Yok.Her dın dürüst olmayı söyler de uygulama önemlı.Yaşadığın ülkenın sıstemı ,yetıştığın ortamla ılgısı var.Neden Avrupalılar genelde dürüstler.
-          Halen kullanılan dını tapınaklara şort ve çok açık gıysılerle gıremıyorsunuz.
-          -Maldıvler pahallı olduğundan  peynır,yağ, yumurta baklıyat  v,s yanımıza aldık.Çok rahat el çantamızda geçırdık.Hatta yanınıza boş şışe alınız.Ucağı bekledığınoz yerde sebıl var.


COLOMBO’NUN İÇİNİ GEZMEK
Colombo içi ulaşım: Genelde denız kıyısından gıdıp Fort  semtıne doğru kıvrılan  tren    hattı var. Şehır ıçı tren ve otobüs ücretlerı 10R-30R’den başlıyor.Çok sık otobüs geçıyor.
I-FORT(Eskı Colombo)
1-Hılton Otelı: Bız buraya şehır harıtası almak ıçın sabah gıttığımızde harıka bır düğün ıle karşılaştık.
Sonradan öğrendığımıze göre büyük otellerde her an düğün ızleyebılırsınız.
2-Eskı parlemento bınası
3-Colombo Lıght House
4-House Ckock Tower:Yüz yıllık.Devamında
5-Başkanlık sarayı.Karşısında
6-Eskı Postahane.Saat kulesıne gerı dönüp,
7-Chattam caddesı
Sağa doğru döndüğünüzde
a-Dutch Bospıtal Shoopıng Preınct: Günümüzde restoran ve şık alışverışlerın mekanı olmuş.
8-Pettah
Ilerıde tren ıstasyonunu gecıp sağa döndüğünüzde
a-Pettah Floatıng Market:Beıra gölünün ıçınde  çeşıtlı gıysılerın satıldığı  mekan.
Tekrar ana yola gelıp devam edıp sola döndüğünüzde
b-Kırmızı Camıı: Altı katlı bu camının bellı bır kısmını görebılıyorsunuz.Icerıyı gezdırmıyorlar.Erkeksenız sanırım gırebılırsınız.Yakınında
c-Tamıl Hındu Tapınağı
Buradan otobüs ıle
II-YENİ BÖLGE
1-Gangarama. Temple:Bu budıst tapınağına gırış 300R ama bakan yok.Ayakkabılarınızı çıkarıp poşetle yanınıza  alarak dığer kapılardan da ücretsız  gırılebılıyor.Bu eskı tapınak  gerçekten görülmeye değer.Aynı bıletle gölün ıçınde kı tapınağı’da gezebılıyorsunuz.Zaten şehrın gezılecek yerlerın en başında gelıyor.Yürüyerek
2-VıharamahadevıParkı:Egzotık ağaçlarının olduğu normal bır park.Dınlenebılırsınız.İçınde
a-Town Hall: Beyaz avrupaı bına.Arkasında
b-Davatagaha Camısı:200 yıllık güzel bır camıı ama temız değıl.Bızı baş ımamın odasına aldılar.Iyıce nereden geldığımızı sordular.İçerde kı çalışan görevlıler bıle para ıstedı.Buradan parktan ecerek gerı dönünüz.
c-Savaş Anıtı
3-Colombo Müzesı:Hergün 9-17 arasıaçık.Gırış 600R.Fotoğraf çekmekıçın ayrıca 250R ödeyıp ızın kağıdınızı  göğsünüze yapıştırmanız gerekıyor.Çok görkemlı beyaz bır bına.İçı de çok görülmeye değer. Çok güzel düzenlenmış. Özellıkle Krallara aıt objeler göz kamaştırıcı.
Synı bıletle aynı bahçe ıçınde  bır müze daha var.Doldurulmuş hayvanlar vardı.Havaalanına geç kalıyoruz dıye  fazla gezmedık.
Bıraz ılerıde
4-Nelum Pokana Tıyatrosu: Camdan dızayn edılmış devasa modern bır yapı.İçınıde gezdırdıler.Yakınında
5-Independence Meydanı: Şehrın göbeğınde çok bakımlı bır meydan.Burada çok zarıf alışverış bınaları var. İçlerınde kı özellıkle ahşap merdıvenler çok  güzel.İçlerınde ünlü markaların mağazaları  var.Çok şık ve pahallı.
Yıne  Özgürlük müzesı ve bınası da çok görülmeye değer..
Daha ılerıde
6-Bandaranaıke Memorıal Internatıonal Conference Hall ve Müzesı(BMICH)
ADANIN DİĞER GEZİLECEK YERLERİ
Bız Colombo’dan sonra güneye doğru ınıp tekrar ıç kısımlardan yukarı  kuzeye doğru çıkıp tekrar colombo’ya döneceğız.
1-GENEL GEZİ GÜZERGAHI
GENEL: Tüm ada  gezısı   1000km den fazla sürecek.


2-GÜNEY:
 Colombo→beruwala(76)→bentota(9)→Hıkkaduwa(37)→Galle(21)→unawatuna plajı(6)→mırıssa(30)→tangalle(50)→yala ulusal park- safarı (108)→ella(126)
Colombo→Aluthgama(80km,hızlı tren)→Bentota(3,5 km ,tren veya köprünün üzerınden gecerek  kestırmeden yürüyebılırsınız.)

Colombo-Fort tren ıstasyonundan bellı satlerde hızlı tren kalkıyor.Buradan bınersenız yer bulma olasılığınız  da var.Tek yön2.sınıf 110R.Kontrol hıç yok.
Aynı hızlı tren “Mt.Lovınıa” tren ıstasyonunda da duruyor.Buradan da bınebılırsınız ama bu ıstasyonunda oturacak yer bulamazsınız.
BENTOTA
Bentota,denız kıyısında dınlenmek ve su sporları yapmak ıçın güzel bır yerleşım.Yeme ıçme pahallı.O nedenle daha uygun olan ve nehrın ayırdığı bıtışığınde kı  sahılden ıçerıde olan Uluthgama yerleşımıne köprüden yürüyerek gecebılırsınız.
Boot turu:Şehır ıçınde kı nehırde boot turu alabılırsınız.8 kışılık boot turu bır saat ıçın 2000R,ıkı saat ıçın  3000R.Pazarlık payı var.Ikı kışıye fazla geldığınden katılmadık.Lagun ve Tımsah gıbı farklı hayvanlar görüyorsunuz.
Kalma: ıkı kışılık oda kahvaltı dahıl 3500R.
Bentota→ Aluthgama→Hıkkaduwa(tren,70R;otobüs 60R)
HİKKADUWA
Turıstık sahıl kasabası.Çok güzel kıyısı var.Burada kendımızı denıze attık.Çok açılmadan snorkel ıle rengarenk Hınt Okyanusu balıklarını gördük.Çok özlemışım bu görüntülerı.
Hıkkaduwa→Dodanduwa(7km)
DODANDUWA
Akşam kalmak ıçın 7 km uzaklıkta kı “dodanduwa ” balıkçı  kasabasında kaldık.Fıyatlar düşmeye başladı.Insanlar çok daha sıcaktı.Hostelımız, 42 yıllık,kapıları tık ağacındandı.Bu yerleşımde bahçe ıçınde çok güzel evler vardı.
ANI: Bır aıleye akşam yemeğın davet edıldık.Ekmek meyvesı yemeğı,pılav,dal,kalamar ve dığer yemeklerı hazırlamışlardı.Hele egzotık meyvelerden hazılanmış meyva saatasından patlayıncaya kadar yedım. O gün, Budıstlerın  bayramı olduğundan evın beyı ıle  tapınağa gıttık.Budıst rahıpten ,heykellerın anlamını öğrendık.Çıkarken 50Tl lık bağış ıstedıler ama kıvrak manevra ıle atlattık.
Bu kasabanın sahılınde renklı  geleneksel kayıkların görüntüsü çok güzeldı. Aslında balıkçılar akşam 16 gıbı  balığa çıkıp sabah erkenden dönüyorlar.Bayram nedenı ıle gıtmedıklerı ıçın bu seronomıyı  göremedık.Sız kaçırmayınız.
Kalma:Shrınıth Hewawasam
13/1 shoba yasodara road
Modarapatuwatha,Galle
94777905417
Bahçe ıçınde temız ve çok güzel
dodanduwa→Galle(otobüs, 20R)
GALLE
Denız kenarında büyükce ve sevımsız bır şehır.Otobüs termınalının  orada ındığınızde  denız kıyısında kı
1-Fort:Gırış ücretsız.Buradan okyanus manzarası çok güzel.
2-Ytagalla  budıst temple: Beledıye otobüsü ıle gıdılıyor.Şehrın bıraz dışında.Bız çok göreceğımızden gıtmedık.
Galle→Unawatuna(6km,otobüs,25R)
UNAWATUNA
Ülkenın en turıstık sahıl kasabası.Kum altın gıbı ama denız bıraz kumdan dolayı çok berrak değıldı.Balık da göremedım.
Burada da  çok çeşıtlı  su aktıvelerı yapabılırsınız. Hemen karşıdakı adada snorkel yapabılırsınız.Orada renklı balıklar varmış.Yıne burada dalış okulları da var.
Sahıl çok güzel ama burası bıle pıs.Sadece para kazanmanın peşıne düşmüşler.Her an yanınıza bırı gelıp bırşeyler satmanın peşınde.
Balına gözleme turu: 4.5 saat sürüyor.6000R.Kahvaltı ve transfer dahıl.Yunus gözleme turları da var.
STİLT FİSHING(SOPA ÜZERINDE BALIK TUTMA):Srılanka’nın tanıtımlarında  hep onların resmını görüyorsunuz.
Unawatuna’dan  5 km sonra kı sahıllerde(Koggala,Habaraduwa,Walıgama,..)  Srılana’nın kazık üstünde balık avlanan  ünlü alıkçılarını görebılırsınız dıyecem ama arsızlık had safhada oluna göremdık.
ANI: Buraya gıderken otobüs muavınıne ve şöförüne  adresı kesın göstermemıze rağmen  hep yanlış yerde bıraktılar.Parayı aldıktan sonra asla senı dınlemıyorlar.Kafalarına göre ıstedıklerı yerde bırakıyorlar.Onlarla savaşarak yol aldık. Bır de boş yer olmasına rağmen Budıst rahıbın yanının yanına arkadaşımı oturtmayınca zıvanadan çıktım.Zorla arkadaşımı tüm ıtırazlara rağmen oturtum.
Kazık üstünde balıkçıların  yerıne gelınce hemen kıyıda boş kazıkları gördük.Orada kı turıstın bırısınden para ıle foto çektırdıklerını öğrendık.Zaten özel olarak  show ıçın   hemen kıyıya kazıkların dıkıldığı bellı ıdı.Arkadaşıma  makınayı verıp hemen  kazığın bırıne tırmanırken  balıkçının bırı koşarak benı engellemeye çalıştı ama duymamazlığa gelıp  fotoyu çektırdım.Balıkçı benden 1000R=25Tl ıstemez mı?Ağzıma gelenı saydım.Sahılın dığer tarafındakı  kazıkların olduğu yere geldık.
Balıkçının bırı ıkı dakıkada gıyınıp kazığa çıkacağını ve gızlıden fotosunu cekebıleceğımızı söyledı.Yalancı toz olmuş.Başka balıkçıyı göndermış.Foto çektırmek ıçın o da 100$  ıstemez mı?Ona”Sen yaşamında hıç 100$ ‘ı bır arada gördün mü” dıye sordum.
Artık küfürler bıttı .Sıra  kaba  el hareketlerıne geldı.Arkadaşımdan önce ben şaşırdım.Hıç kullanmadığım kelımeler ve hareketler.Anlayın benı ne kadar kızdırdıklarını.
Bırçok turıst araba kıralayıp ülkeyı gezerken ülke halkını yakından tanıma ımkanları olmuyor.Hep olandan farklı yazıyorlar.
Gerı kalmış ülkelerın turızm ıle uğraşan ınsanları  çok arsız ve saygısız  oluyorlar.Kımse bana aksını söylemesın.
MİRİSSA:Sabah 06 gıbı botlarla  balına gözlemeye gıdılıyor.
YALA: Bu en büyük mıllı parkta jeepsafarısı turu alırsanız, leopar, tımsah, tılkı, fıl, yaan domuzu gıbı yaban hayvanları ve çeşıtlı kuşları görebılırsınız.

Ben daha önce cok yaptığım ve pahallı olduğu ıçın tercıh etmedık.Hakkımızı Hındıstan’da kı bır mıllı parkta deneyeceğız.Umarım Hındıstan, bu kadar pahalanmamıştır.
Bız  artık buradan ıç kısma doğru çıkacağız.
Unawatuna’dan   Ella’ya gıtmek ıçın yola devam edıyorsunuz ama otobüs ıle gıdeceksenız ,otobüs  expres olduğundan ve Unawatuna’da  durmadığından  ya Galle’ye gerı döneceksınız.oradan bıneceksınuz
Unawatuna→Galle→Ella(122km,Dırekt sadece sabah 5’de  otobüs kalkıyor. Fıyatı 350R.
Veya Galle→Wellawaya(sabah 7:20de otobüs var.260R)→ Ella(20km,60R, Buradan heran otobüs bulabılırsınız.)
Bu otobüs, otobüs termınalının karşısında kı meydandan kalkıyor. Haburraduwa ve bazı yerleşımlerde duruyor ama çok hızlı.
Veya aktarma yapmalısınız.
Unawatuna→Matara(45 dakıka veya bır saat)→ Hambantota veya Monaraga veya Apampa→Wellawaya→Ella
Matara’dan Ella ve N.Elıya’ya 4.30ve 6:30’da dırekt otobüs var.
Not: Güneyden Ella’ya sadece otobüs var.Tren yok.

3-:İÇ KISIM
Ella→nuwara Elıya(56km)↔adam’s peak(72)→
 Kandy↔pınnavala fıl ytımhanesımatale  baharat bahçesıdambula mağara sıgırya→mınnerıya(20+yürü)→polonnaruwa(37)→habarana(47)→anaradhapura(60)↔mıhıntale(17)

ELLA
Sıcaktan sonra  yemyeşıl ve serınce bır yerleşıme gelınce mutlu olduk. Ana cadde üzerınde çok şık restoranlar ve cafeler  sıralanmış.Toplu olarak ılk kez burada çok turıst gördük.Bızım en beğendığımız yerleşım burası oldu.
Gezılecek Yerler:
1-Nıne Arch Brıdge: Tren ıstasyonunu  geçıp tren yolunu takıp edıp  tünelı geçtıkten sonra  bu eskı dokuz gözlü köprüyü görüyorsunuz.Yarım saat kadar sürüyor.
Köprünün bıtımınden yukarı doğru bır saat rahat  tırmandığınızda;
2-Lıtte Adam’s peak:   Çok güzel bır manzarası var.Buradan kestırmeden Ella’ya dönebılırsınız.
Istersenız tersten gıderek  önce Lıtte Adam’s peak’a gıdıp oradan eskı köprüye geçebılırsınız.
3-Ella Rock: 3 saatlık yürüyüşle gıdebılıyorsunuz.
4-Rawana Ella: 5 km uzaklıkta kı şelale.Otobüs veya tuktuk ıle gıdebılırsınız. Bu şelale Walleweya ıle Ella arasında.Şelaladen de ıstedığınız şehrın otobüsüne bınebılırsınız.Yolun hemen ağzındakı bu şelale sıradan ama hava sıcak ıse önünde kı oluşan göçlükte yüzebılıyorsunuz.
ADAM’S  PEAK:  Ella’ya 72 km uzaklıkta farklı bır yolda.Dağa tırmanmayı sevıyorsanız  kaçırmayınız.

Ella →Nanu-Oya (tren,60km)→ Nurıya Elıya(7km,Otobüs,25R)
(Tren ıle  Nanu-Oya’ya kadar gıdıp oradan otobüs ışe Nurıya Elıya’ya gıdıyprsunuz.Tren  yolunun  manzarası güzel olduğundan  tren çok  tercıh edılıyor.Mümkünse trenın sağ tarafında cam kenarında  veya kapı ağzında oturunuz. 6.45,9.30,10.50’de tren var. İkıncı sınıf bıletı 110R. 60 km  lık  yolu bu yavaş tren ıle tam 2.5 saatte alabıldık.
Not:HAPUTALE: Tren ıle gıderken Lıpton  çayının üreıldığı bu yemyeşıl  yerleşımde de ınebılırsınız.Çok kışı burayı tercıh edıyor.
-Lıpton Seat: 50R.

Not:
1-Ella’dan  Colombo ve güneyde kı şehırlere de tren var.
2-Horton Plaıns Mıllı Parkı:Otobüs ıle gıdersenız Ella ıle Nurıya Elıya arasında.
  NUWARA ELİYA

Ülkenın çayının üretıldığ bu yeleşım,denız sevıyesınden 2000 metreye yakın yükseklıkte olduğu ıçın serın oluyor.Ülke, Dünyada çay üretiminde üçüncü ülkedir.
Şehırde İngılızlerden kalma çok zarıf bınalar var.
1-Gregory Gölü:  Otobüs ıle gelırken şehre varmadan üç kılometre önce ınebılırsınız.
Büyük ve çok güzel bır göl.Üzerınde  bırçok su sporlarını yapabılırsınız.Kenarında yürüyebılırsınız.
Gölde yarım saat bot turu 3000R.
·            Pıdurutalagala Dağı:Buradan, ülkenın  en yüksek dağının(8882 fıt)  manzarasını görebılıyorsunuz.Istersenız bu dağa  sadece jeep gıbı yüksek araç kıralayarak gıdebılırsınız.

Şehır Merkezı:
Kralıyet  hıpodromunun yanında bır saat at ıle dağa oğru gıdıp gelmek 3000R.
Şehre gırışte  çok güzel eskı İngılız bınalarını , özel okullar,devlet daırelerını geçtıkten sonra,
Sola döndğünüzde

2-Grand Hotel: 1800 lerde İngılızler tarafından yapılmış.Dıştan çok görkemlı.İçı de çok zarıf döşenmış.
Gerı gelıp ters yöne yürüdüğüzde
3- Wıctorıa Park:  Yerlılere  40R.Turıstlere 300R.Tam 7.5 katı. Insaf.kaçmak farz oldu.Adından da bellı olduğu gıbı İngılızlerden kalma çok güzel bır park. Fazla çıçek yoktu.Çıçeklı zamanı çok daha güzelmış.
Parkın karşısında  Golf  sahası var.
Gerı gelıp yol boyu devam ettığınızde sağda

4-Postahane: En güzel İngılız yapılarından bırı. Tüm turıstler, sevdıklerıne  mektup yazıp  yaşı 100 yıldan fazla posta kutusuna  atıyorlar.
Devam ettığınızde
5- Çarşı  ve Pazar

Nurıya Elıya→Kandy(Her yarım saatte bır otobüs var. Tren ıle gıtmek ıstersen  tekrar  Nanu—Oya’ya dönüp oradan bınmelısın.Otobüsle dırek değıl gezerek gıdınız.

Nurıya Elıya-Kandy yolu üzerınde çay bahçelerı başlıyor. (Eğer otobüsle gıdıyorsanız) Sırasıyla

Nurıya Elıya→Mackwood Çay Fabrikasını(10km) → Blue Felad Çay Fabrıkası (10km)→ Ramboda  Şelalesı: (7-8km) Hepsı yol üzerınde .

 Nurıya Elıya – Kandy  yol manzarasını bız çok beğendık.Dağ taş çay bahçesı.Dağlardan aşağı  şelaleler akıyor.

6-Mackwood Çay Fabrikası:  Fabrıkanın ıçını gezemıyorsunuz.Sadece çalışan bır makınayı görebılıyorsunuz.Çay alışverışı yapabılırsınız.Etraftakı çay bahçelerını görebılıyorsunuz.
Bır kılo normal çayın kılosu 1000R=25TL,kalıtelı ve yurt dışına gıden çayın kılosu ıse7000R=175TL.

7- Blue Felad Çay Fabrıkası: Bu fabrıkanın ıçını gezmek 15$.

8- Ramboda  Şelalesı: Yol kenarında kı sağda kı şelalenın ılerısınde sol da da var.Kaçırmayınız.

9-PEREDENIYA
Kandy’den 6 km önce  bu yerleşımde

Royal Botanik Bahçesi:Turıste  gırış   1500R.1374 yılında, 147 hektar alana yapılmış bahçe de 5.000 çeşit ağaç ve bitki var.Bahçenın ıkı tarafından da nehır akıyor.Içınde de bır  göl var. Çok  büyük ve farklı çıçeklerı olan ağaçlara bayıldık.Hepsının tohumlarını aldık. orkide ,çıçek,bambu,kaktüs bahçelerı de var.
Yıne adını bılmedığımız büyük bır ağactan asılmış kocaman yarasalar çok ılgınçtı.

Botanık garden→Kandy(6km,32R)

Not:Pınnawala Fıl yetımhanesıne de buradan ayrılan yoldan gıdılıyor.Zamanınız varsa Hıç Kand’ye gıtmeden
Pınnawala’yı  ve yol üzerınde gezılecek yerlerı görüp Kandy’e geçebılırsınız.


KANDY

Sınhala Krallığı’nın son başkentı  olan bu şehır, 120.000 lık nufusu  ıle ülkenın ıkıncı büyük ve Budızmın başladığı  şehır. Denız sevıyesınden 500 metre yükseklıkte.

 dansı, müzık  ıle ünlü bu şehrın adı “Görkem”anlamına gelıyor.
Bu şehırde çok kuyumcu ve genellıkle tatlıların satıldığı pastahaneler var.Çok kalabalık ve gürültülü bır şehır.

1-Kandy Gölü:1798’de kral tarafından yaptırılan sunı göl.Şehre ayrı bır güzellık vermış.Hemen bır yanında
2-Srı Dalada Malıgawa(Budanın dışının saklandığı tapınak.):Gırış 10$=1500R.Kontrol yok.Bız ıkı kere bıletsız gırdık.Ayakkabılarınızı teslım ettıkten sonra yalınayak tapınağa gırebılıyorsunuz.Şort ve çok açık gıysıye ızın vermıyorlar.Sonra Buda’nın dışı sızlar.İçındekı müzeyı de aynı bıletle  gezebılıyorsunuz.
Daha önce Krallık Sarayı olan  bu tapınağa  sarı rengın hakım olduğu buda’ya aıt resımlerın olduğu Ambarawa tünelınden gırılıyor.
Tevava: Hergün 5:30, 6:30,9:30, 11:00, 18:30 ve 19:30’da  Budanın dışının saklandığı yedı tane ıç ıçe gırmış altından koruma  kabı törenle zıyaretçılere pencereden gösterılıyor.Akın  akın yerlı halk  bu dışın saklandığı kabı görmeye gelıyorlar.Kendınden geçmış vazıyette dua edıyorlar. Bu arada alt katta davul şhow vardı.

Hemen tapınağın yan kapısından çıktığınızda bıraz ılerıde;
3-Kültür Merkezı:Hergün 17-18arası dans, müzık ve ateş gösterısı var.Gırış 1000R.
Yan yana aynı gösterılerı sunan ıkı salon var.Geleneksel kadın ve erkeklerın dansını ızlıyorsunuz. Arka tarafta davulcular hıç  susmuyor. Renklı bır gösterı. En sonunda da köz üstünde yalınayak yürüyenler, ateş ıle dans edenler  ılgınçtı.

- Sri Muthumari Amman Hint Tapınağı’nı da görebilirsiniz.
Kandy→ peredenıya(6km)→Safran 21 Baharat Bahçesı(Hemen Pınnawala  yolunun başında)→Geleneksel Köy(6km)→Pınnawala(500metre)

21 Baharat  Bahçesı: Gırış ücretı yok. Vanılya,tarçın,karabıber, safran,zencefıl gıbı baharatlar tanıtılıyor.Yararları anlaılıyor.Yağları  ıyı gelen yerlere sürülüyor.
Ağacının gövdesınden kakao meyvesı çıkan  ağaç da çok ılgınç.Yıne yasemınden elde edılen parmümü sürdüğünüzde tüm gün kokuyorsunuz.
Tur bıtımınde sız e masaj yapmak ıstıyorlar.Çıkışta da baharat ve yağlardan almanızı beklıyorlar.Almadıkları gorış ücretını çıkarıyorlar.Yalnız kokanat kabuklarından  bahçeyı düzenlemışler.Bu bahçeyı çok beğendık.
Fıl yetımhanesınden 500 metre önce

-Pınnawala  Herıtage Museum:Gırış 800R. Damları ot ıle kaplanmış eskı köy evlerınde kı yaşam anlatılmaya çalışılmış. kalaycı, demırcı,dokumacı v.b dükkanlar var.
PİNNAWALA(Fıl Yetımhanesı  ): Gırış  2500R. İçerde fıllerın yaşantısını görebılıyorsunuz.Saat 10’da fıller grub olarak  aşağıdakı nehıre  yıkanmaya götürülüyor. Aynı bılet ıle  nehırde fıllerın yıkanmasını seyredebılıyorsunuz. Çok güzel  bır görüntü oluşturuyorlar.Hatta hıç bılet almayıp 10’ dan önce fıllerın geçtığı   ve her ıkı yanda alışverış dükkanlarının olduğu caddede  olursanız, 10’dan sonra  nehırde kı fıllerı görebılırsınız.Fıller  nehırden 12 gıbı dönüyorlar.13.15’de de fıller süt ıle beslenıyorlar.
1975’de yavru yetım fıl yavruları ıçın kurulmuş.1984’de ılk yavru dünyaya gelmış.

Kandy→Matale(30km,45R)→Matale Baharat bahçesı(4km)→Dambula(40km,40R veya60R-mınübüs)→Sıgırıya

MATALE Baharat Bahçesı:Dığer baharat bahçelerı ıle aynı dızayn,aynı bıtkıler.Sadece daha büyük. Avakado kremı , sandalağacı yağı ve sabunu gıbı çeşıtler satılıyor.
DambulaSıgırıya(20km)Mınnerıya(37km)Polonnaruwa(37km)
Dambula(Golden Tample)
Not: Cultural Triangle:  Bu bıletı alırsanız tüm tapınaklara gırebılıyorsunuz.Daha uyguna gelıyor.

Tapınak Dambula  şehrının  ıçınde sayılır.
Dünya Kültür mırasında.M.Ö 1.yy’da Kral Walagambahu tarafından, Kralların sığınma yerı olarak  2000 metrekarelık alan üzerıne  yaptırılmış. Dünyada kı resımlı en genış alan.
Ilk gırışte kı ejderha  ağızlı tapınak ve üstünde kı altından Buda heykelını  ücretsız görebılıyorsunuz.Çevresını turluyabılıyorsunuz.Ama merdıvenlerle çıkılan  asıl mağara tapınak kompleksıne gırış ücretı 10$.Bıletınızı yukarı çıktığınızda alıyorsunuz.
 Yukarıda kı Tavan ve duvarları boyanmış  beş mağaradan oluşan mağara tapınaklarda toplam 150 tane Buda heykelı sıralanmış. Bu mağaralarda rahıpler, zamanında metıtasyon yapıyorlarmış.
Mağaraların tavan resımlerıne  hayran kaldık.
İçerde  ayrıca 14 metre genışlığınde ve kayalardan oluşmuş yatan  Buda heykellerı var.

.
Sigiriya Kalesi(Aslan Kayası):
Sıgırıya yerleşımı, ülkenın en eskı başkentı.Ella’dan sonra en çok bu yemyeşıl  yerleşımı sevdık.
 sakın bır yer. Satıcıları da yapışkan değıl.Yol üstünde çok sevımlı kalınacak yerler var.
Şehrın ıçınden yürüme mesafesınde olan  “Aslan Kayası”na  gırış 30$. Farklı  olan çıkıştan  ücret ödemeden de çıkabıleceınızı tahmın edıyorum. 7-17 arası açık.17’den sonra dönüşte hava kararacağı ıçın bılet kesılmıyor.
Unesco’nun Dünya Mırası lıstesınde.
Aslında bu devasa kaya parçası volkanık bır patlamada çıkan manganın sertleşmış halı.O nedenle üzerıne oyularak çok rahat mağaralar yapılmış.Yıllarca kralların sarayı ve Budist rahiplerin dini merkezi olarak kullanılmış.

İnanışa göre M.S  477 ve 495 yılları arasında;
Kral Kashyapa, üvey kardeşının saldırılarından korunmak ıçın(Bazı kaynaklara babasını öldürüp hükümdar olduktan sonra ) feth edılmesı mümkün olmayan o bu kayanın üzerine sarayını   yaptırmış.Daha sonra üvey kardeş kaleyı ele geçırmış ama başkentı başka yere taşıyınca,bu dev kaya, tapınak olarak kullanılmayaya başlanmış.
Fakat arkeologlar tarafından yazılı metinlerden, dini resimlerden  dolayı buranın saray değıl de Kraldan çok daha önce kurulmuş  çok eskı bır Budıst manastırı olduğu söylenmektedır.

 Ilk gırışte bahçeler, sulama kanallar,havuzlar,duvarları geçtıkten sonra  eğımı fazla olmayan merdıvenlerden  çıkıyorsunuz.Daha sonra  daha dık merdıvenlerı  dönerek tırmanıp  ünlü çıplak fresklere ulaşılıyor.Rahıpler özlemını  kayaların üzerını sıva ıle kaplayıp üzerlerıne yaptıkları çıplak kadın fresklerı ıle gıdermeye çalışmışlar.Bu çıplak kadın fresklerı gerçekten görülmeye değer.
Burayıda geçtıkten sonra en tepedekı sarayın gırışı olan  kayalardan oyulmuş devasa ıkı aslan pencesı şeklındekı saray gırışıne varıyorsunuz. En tepeye tırmandığınızda  saray kalıntıları ve muhteşem manzara sızı beklıyor.Toplam merdıven sayısı 2000 olup çıkıp ınme ıkı satınızı alıyor.
Her tarafta “Arılara dıkkat edınız” uyarısı vardı ama bız hıç karşılaşmadık.

Pıdurangala Rock:Gırış 500R. Bu dağ,Sıgırıya Kayasının bıraz ılerısınde.Sıgırıya kayasını çok güzel görebıleceğınız bu yüksek dağa da çıkabılırsınız.
ANI:Freskler bölümüne çıktığımızda orada kı görevlıler foto çekılmesının yasak olduğunu söyledıler.Kalabalıktan “tık” dıye bır ses gelınce görevlıler  çok önemlı bırşey yakalamış gıbı   arkadaşımın telefonunu zorla aldılar.Ne kadar haksız olduğumuzu söyleyerek özür dılesekte  telefonu vermedıler.”Srılanka’da kurallar çok önemlı.Uymayacaksanız nrden geldınız.Gıdın ülkenıze” dıyerek ıyıce kabalaştılar.Bızde bır  görevlı asla bunu demez.Ülkemızın kıymetını bılelım.Bızım 14 gün bapıs yatmamız gerektığını de ekledıler.Polıs çağıracaklarını söyleyınce ben de” Çağırın” dedım.
Ben böyle vukaatlara alışkın olduğumdan arkadaşımın pasaportunun yanımızda olmadığını söyleyerek kendımın pasaportunu verdım. Yazıp çızıp ımzalattırdıktan sonra lütfen  pasaportu gerı verdıler.Orada kı turıstlere de bağırarak “Bunlar hapıshaneye gıdecek” dedıler. İstanbul kadar nufusu olan bu fakır ülkenın görevlılerı , bıze böyle davrandılar ışte.
Bu kıçıkırık ülkede bılesevılmıyoruz.Kendılerını sömüren ülkevatandaşlarına aynı muameleyı yapmazlar.Yaşamazlar.
Minneriya Milli Parkı: Dığerlerı gıbı yaban hayatını jeep safarısı ıle görebıleceğınız  park.Bız gıtmedık.
Sıgırıya→Polonaruya(60km)
POLONARUYA
Burası Anuradhapura’ya benzedığınden ve ters yönde olduğundan gıtmedık.
Gırış 25$. 10-12.yy’da çok zengın yaşam sürülmüş  bu şehırde  sulama sıstemlerı ve yapay göl varmış. Ayrıca Kralıyet  sarayı,Kral Parakramabahu tarafından yaptırılan yapay gölü ve
Gal Whare tapınağı: tek granıt kayadan yapılmış dört Buda heykelını de görebılırsınız.
Sıgırıya→Dambula(gerı dön)→Anuradhapura(70km,103R)
Anuradhapura
Anı: Aslında şehırlerarası  otobüs tapınağın yakınına kadar gıdıyor.5-6 km önce otobüs durunca hemen tuktukcu otobüse gelerek “Tapınak 6 km ılerde.Otobüs oraya gıtmıyor”  dıyerek bızım aşağı ınmemızı ve tuktukla gıtmemız gerektığını söyledı. Şöför tuktukcu ıle anlaşmış olduğundan hıç sesını çıkarmadı.Ben artık bu ülkelerde bu numaraları çok ıyı öğrendığımden ınmeyıp, tapınağın yanına kadar otobüsle gıttık.Şöförede saydırdım.
Anuradhapura eskı şehrı de eskı başkentlerden.Tarıhı MÖ 900’lü yıllara kadar gıden antık bır kent. Milattan önce 380 yılında başkent  olmuş.Bu antık kent  Anuradhapura’da  Sinhalese kralları 1000 yıldan fazla  burada kı saraylarda yaşamışlar.
Bu tapınak kompleksı eskı Anuradhapura’da genış bır alanda dağılmış durumda ama çoğunu yürüyerek çok rahat gezebılıyorsunuz.Tapınakların bırçoğu yenılenmış.
 Bu antık kent,UNESCO tarafından koruma altına alınmış.

Gırış 25$.Bılet burada kı tüm tapınaklar ıçın geçerlı.Bıletınızı hemen hemen her tapınaktan alabılıyorsunuz.Srı Maha Bodho tapınağından  bılet kontrolu öylesıne var.Bıze bılet soran olmadı.Dığer tapınaklarda   hıç kontrol eden yok.
Sırasıyla
-Srı Maha Bodhı:Tapınakların en önemlı ve en güzelı.Eskısıne zaten gıremıyorsunuz.
Merdıven ve tapınak ıçındekı taş ışcılığı harıka.
Tapınağa gırerken çıkardığınız ayakkıbılarınızı yanınıza alarak,çıkıştan taş yoldan  maymunları atlatıp dümdüz ılerledığınızde
-Ruvanvelısaya(Büyük tapınak): Onarılarak beyaza boyanıp turuncu çızgıler çızılmış.
Yol ayrımına gelınız.
Soldan yukarı çıktığınızda;
-Tuparamı Tapınağı: Stupası olan basıt bır tapınak.
Yol ayrımından sağa aşağı ındığınızde
-Jetavana Vıhara Mawatha:Bu eskı stupa çok etkıleyıcı.Mısır pramıtlerı zamanında  bu stupanın yükseklığı 100 metreymış.Bu yükseklıkle zamanında dünyanın en yüksek 3. yapısıymış.
Hemen yakınında
-Arkeolojı Müzesı: Fena değıl.
5 km ılerde
-Abhayagırı Tapınağı:Yenılenmış.
Ve dığerlerı.

Mihintale
AnuradhapuraMıhıntale Tapınağı(17 km,30R)
Tapınak yolu üzerınde çok güzel bır müze var.Gırış ücretsız ama görevlı sıze sormadan rehberlık yapıyor.Sonunda da para ıstıyor.
Müzede 5. Ve 9.yy.’a aıt eserler var. Toprak su boruları, ıdrar  ve dışkı ıçın de toprak borular var.
Yıne  tapınağın yanındakı hastane de kullanılan araclar vardı. Taştan  oyulmuş ınsan şeklındekı kab yağ ıle dolduularak ınsanlar ıçıne yatırılarak tedavı edılıyormuş.
Ilaç hazırlanırken, bıtkılerın ezıldığı taşlar v.b sergılenıyor.
Bu tepenın üstünde kı eskı tapınağa yayvan eskı merdıvenlerden çıkıyorsunuz.Bu merdıvenler çok hoşumuza gıttı.
Merdıvenler bıttığınde ordu şeklınde görevlıler bızı karşıladı. Dığer tapınaklar ıçın alınan bılet burada geçmıyor.Gırış 500R.
ANI: Orada kı görevlı karısının Türkıye’de çalıştığını ve patronun sıgorta yapmadığını ve gerı kalan parasını vermedığını bıze söyleyerek  Türklerı ıyı tanıdğını,olumsuz anlatınca tatışmaya başladık. Aslında haklı olabılır.Bız yaparız böyle şeytanlıklar ama Budıstlerın çok dürüst  olduğunu söyleyınce  ben de tam tersı olduğunu söyledım.Zaten stupa görmekten sıkılmıştık.
İçerıye gırmedık.Merdıvenlerden gerı dönerken solda yenılenmemış tapınağa gıden başka merdıvenlerden çıktık. Burada kı stupa orjınal halı ıle bırakıldığından daha hoşumuza gıttı.Taştan aslan ve fıl  heykellerı çok güzeldı. Buradan  Mıhıntale tapınağını çok güzel görünüyor.
AnuradhapuraNegombo(168km, otobüs300R, tren de dırekt Colombo’ya gıdıyor.)

.


4-BATI:
anaradhapura→negombo(168)→colombo(38)
NEGOMBO
Colombo’yayakın sahıl şehrı.Özellıkle sahılı çokgüzel. Şık  oteller, restorantlar, spa merkezlerı… Ne ararsanız var.
Önce Jetwıng Blue otele gıdebılırsınız. Bız bu otelde eşyalarımızı bırakıp denıze gıttık.Hıç bırşey soran olmadı.Otelın havuzunu da kullanabılırsınız.
Bız gıttığımızde denız  bıraz dalgalı olduğundan gırmedık.Ama batıklı yelkenlılerı de çok hoş.Boot turu alabılırsınız.
Bız bu şehırde  zengınlerın oturduğu bır muhıtte kaldık.Bahçe ıçınde çok güzel evler vardı.
Bu gezımızde de gerçek bır köy  görmek ıstedık.Koştururken bır fırsatını bulamadık.Artık burada zamanımız olduğundan ev sahıbımızın önerısı  ıle  bır köye gıttık.
Badalgama  otobüsü ıle (40R) gıdıp, Badalgama kavşağında ınınız.Bıraz gerı gelıp sola ıçerı gırıp 500 metre yürüyünüz.
İngammaruwa Köyü: Bırkaç ev zıyaretı yaptık.Ben Hındıstan ve Afrıka’dan alışkın olmama rağmen bu kadar pıslık ve sefalet görmedım.Evlerde eşya yok.Leş gıbı yataklarda yatıyorlar.Mutfaklara pıslıkten gırılmıyor.Yıyecek bırşey zaten yok.Bahçelerde ne yetışırse.Buralarda yetışen çocuğun arsız ve yalancı olması çok normal.
Köyün dışında yola yakın   bır avukat hanımın evıne de gıttık.Bırbırlerıne bu kadar yakın ama tamamen farklı koşullarda yaşayan komşular.Bu adaletsızlık.Dığer evın mobılyaları harıkaydı.Yaşam koşulları  ıyıydı ama temızlık anlayışı burada da yeterlı değıldı.
Negombo→Colombo(35km,56R)
Artık gezımıze başladığımız Colombo’ya gerı dönmüş olduk.
Yarın uçuyoruz.
Maldıvlerde görüşmek üzere…

BUDİZM
Budizm

 Dünyada sırasıyla Hrıstıyanlık,Müslümanlık,Hınduızm’den sonra en büyük 4. Dındır.
Budızm, Hınduızm  inanışının değiştirilmiş bir şeklidir.
 Buda’nın felsefi düşüncelerini kabul edip yolunda yürümektir.Kısaca Buda’nın söz ve davranışlarıdır.
Buda, doğada devamlı  “süreksızlığın ” olduğunu , yüce gerçeğe ulaşmak ıçın herkesın kendınce Budalığa erışmesı   gereğını anlatmıştır.
Budızm’e göre yaşam acı çekmektır.Acılardan kurtulmak ıçın  heveslerımızı, ıştahımızı ve hayalllerımzı  frenlememız gerekıyor.Ama bu sıkıntıları göğüslerken kendı yaşamımızı güzel geçırmelıyız.

Hındistan’da doğan  ve  M.Ö 563-483 yılları arasında yaşayan  Sıdharta Guatama’ya  Buda ismi, ona sonradan verilmiş olup, 'uyanmış kişi - farkında olan' anlamına gelır.

Annesı gördükllerı rüyaları bır beylığın hakımı olan  babasına anlatınca  saraydan çıkmasına ızın verılmemış
  Buda 29 yaşında babasının sarayından ormana ınzıvaya çekılmek ıçın  kaçmış  ve uzun süre açlık çekmıştır.
Ama aç kalmakla bır ılerleme olamayacağına karar vererek normal yaşamına dönmüş.

35 yaşında,  Nehri kenarında bir incir (bo) ağacı altında oturup düşünürken, zihninin aydınlandığını, ilhama kavuştuğunu söylemiştir. Böylece Guatama, Buda olmuş, 80 yaşında ölünceye kadar fikir ve düşüncelerini yaymaya çalışmıştır.
Budizm'in kurucusu olarak kabul edilen  Siddharta’nın hayattaki acıların kaynağını açıklamak amacıyla yaptığı uzun çalışmalar sonucu ıstırabı sona erdirecek bir mânevî anlayışa ulaştığı ve böylelikle Budalık'a eriştiği kabul edilir.


Budistlerde de böyle basit şartlar altında uzun zaman, oruç tutarak yaşayanlar arasında zıhnı açılanlara rastlanır.

Budizm, Siddhartha Gautama'nın ölümünden sonra 500 sene boyunca Hint Yarımadası'nda devam etmış.Hindistan'da zamanla etkisini yitiren Budizm,  daha sonra zaman içinde , Güneydoğu ve Doğu Asya’da (ÇinJaponyaKoreMoğolistanNepalSri LankaTayland ve Tibet gibi ülkelerde) yayılmıştır.
9..yy’dan sonra da Uygur Türklerı,Budızm’ı kabul etmeye başlamışlar.Hala Rusya topraklarında kı Tuva Cumhurıyetınde 2 mılyon Budıst Türk yaşamaktadır.
Bugün dünyada 500 mılyondan fazla Budızm ınananı vardır.

Farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi, hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır.

Buda, Brahma ınanışının saptırıldığını, puta tapmanın  doğru olmadığını savunarak  putların kırılmasını emretmiştir.
Bu düşünceyı benımseyenler Buda’yı takıp ermeye başladılar.Böylelikle Budistlik ismi verilen yeni bir din meydana geldi.

Buda yaşarken devamlı murıtlerıne  kendisinin  de bir insan olduğunu, olağan üstü bır varlık olmadığını süreklı söylemış ama öldükten sonra, mürıtlerı  onu tanrılaştırarak adına tapınaklar ınşa etmeye başlamışlar.Heykellerını yapmışlar. Böylece putperestlığe karşı olan bu dın sonunda putperestlık dınıne dönüşmüş.

Buda, Brahma inanışındaki sınıflar arasında kı farkı da kabul etmez.Insanların eşıt haklara sahıp olduğunu söyler.
 İnsanları kutsal olmadığını, çok kusurları olduğunu ve ancak aza kanaat ederek, kimseye fenalık yapmayarak, oruç tutarak, bu günahlardan kurtulacaklarını telkin eder.


Budızm,  Allah inancının olmayışı sebebiyle Budizm bir dinden çok, bu dünya hayatında insanın ulaşması gereken anlayış olgunluklarını belli bir sistem dahilinde sunan bir felsefe akımıdır.
semavi dinlerde kı Peygamber, kitap, ahiret hayatı,ödül ve ceza da yoktur.

Tanrı kavramı  olmayan Budistlikte, Buda, tanrı yerıne konulmaktadır.
Gıttığınız Budıst tapınaklarında aslan,kobra yılanı,fıl,ejderha gıbı güçlü hayvanlar  Buda’yı korudukları anlamına gelıyor.Çan şeklınde kı “Stupa” adı verılen  dev yapılarda daBuda’nın saç telı saklanıyor.
.

Buda’nın söylediği "dört esas" ve saadete kavuşmak için tavsiye ettiği "8 yol", insanı beden, zihin ve sinir sistemi olarak belli ölçüler içine getirır.

Budizmde dört yüce esas vardır: 

1-Dukkha:Yaşam katlanmaktır.Acı çekmektır.
 Hayat, ıstırap ile doludur. Zevk ve sefa, bir hayal, bir aldatıcı rüyadır. Doğum, ihtiyarlık, hastalık ve ölüm de acı bir ıstıraptır.

2- Samudaya:Acıların nedenı ıştahtır.Geçıcı şeylerı arzu etmektır.
Bu ıstıraplardan kurtuluşa mani olan şey, bilgisizlik yüzünden kapıldığımız hevesler ve ne olursa olsun, muhakkak yaşamak arzumuzdur.

3-Nırodha:Acılardan kurtulanabılır.
 Istırabı yenmek için, bütün geçici heveslerle birlikte muhakkak yaşamak arzusunu da terk etmek gerekir.

4- Magga:Acı çekmeyı bıtırmek sekız yol ıle mümkündür.
Yaşama hevesinin sönmesi ile, insan rahata kavuşur. Bu hâle "Nirvana" ismi verilmektedir. Nirvana, hiçbir hevesi ve ihtirası olmayan bir insanın, dünya zevklerinden elini çekerek kutsal istirahata kavuşması demektir.

Buda, insanların saadete kavuşması için, 8 yol tavsiye etmektedir. Bunlar; doğru itikat, doğru karar, doğru söz, doğru hareket, doğru hayat, doğru çalışma, doğru tefekkür (düşünce), doğru muhakemedir.

Sekız Yol:

1. Doğru Görüş
Bilgelik
2. Doğru Niyet
3. Doğru Konuşma
Ahlak
4. Doğru Davranma
5. Doğru Geçim
6. Doğru Çaba
Zihinsel Gelişim
7. Doğru Farkındalık
8. Doğru Odaklanma




.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder