9 Şubat 2020 Pazar

1-KUZEY IŞIKLARI GEZİSİ


Yeni


Kutup Işıkları Nasıl Oluşur?
Kutup  ışıkları, Güneşte olusan manyetik patlamalar sonucunda güneşten uzaya saçılan yüklü parçacıklar ;dunyaya ulastiktan sonra, dunyanin etrafında koruyucu  bir kalkan görevi yapan manyetik bir alan ile  etkileşime girdiklerinde, saçılan parçalar atmosferimizdeki oksijen ile karşılaştığında etrafa bir ışık saçmasi sonucu olusan doga olayidir.
Kutup ışıklarını nerelerde görulur?
Bu ışıklar özelikle kuzey kutup ve güney kutup bölgelerinde çok açık görülür

1-Kuzey kutup dairesinde: Kuzey Kutup  Isiklarini  genellikle 60° ve 72° kuzey enlemleri arasında ki Norveç, Isvec, Finlandiya,İzlanda, Kanada, Sibirya (Rusya). , Greenland (Danimarka),  USA-Alaska’da  görebilirsiniz.
Kuzey kutup dairesinde görülen ışıklar “Aurora Borealis” denir. Şafak Tanrıçası Aurora’dan  adini almistir.

Bu  kuzey  ışıklarını görmek için en iyi zaman, 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönemdir. bu dönemde dünyanın manyetik alanı, daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime giriyor.3q<e rs
Ama bu donemde de gitseniz kuzey isiklarini gorme sansiniz yuzde yuz degil. Sansa bagli.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinizi Hava karardıktan sonra herhangi bir saatte görülebilmesine karşın yapılan istatistiklere göre en sık görülme saat aralığı 23:00 – 02:00 arasidir.


2-Guney kutup dairesinde:Guney kutup isiklarini ise Arjantin’in en güneyi, Tazmanya adasının güney kısımları ve Yeni Zelanda’nın güney kısımlarında güney ışıklarını gözlemleyebilirsiniz.
Güney Kutup Dairesi’nde görülenler ise “Aurora Australis” denir.
 Güney Kutup Dairesi’nde görülenler ise “Aurora Australis” denir.uzey ışıklarının aksine güney ışıkları Mart ile Eylül ayları arasında görülebilir.
Kutup Isiklarinin Rengi:
Kuzey ışıklarında genel olarak yeşil olarak gorulur. Sonrasında pembe, kırmızı ve cok  ender olmak üzere sarı renkli gorulebilir. Aslında mavi renkli kuzey isigi da vardir ama mavi gokyuzunde  fazla belli olmaz Yeşil renk oksijen moleküllerine, kırmızı oksijen atomuna, mavi renk nitrojen moleküllerine ve mor ötesi renk ise nitrojen atomuna aittir.
Not: Kuzey ışıklarını  çekmek için  DSLR fotoğraf makineniz olması gerekiyor.  Çünkü soğukta cep telefonunuz  donacağından kapanacaktır.




KUZEY IŞIKLARI(NORTHERN LİGHTS - KUTUP IŞIKLARI- AURORA- AURORA BOREALİS-POLAR AURORA )




GENEL
LAPONYA(LAPLAND)

Laponya, kuzey ulkelerinden Alaska, İsveç, Norveç, Greenland, Izlanda, Finlandiya ve Rusya`nin bir kisminin kutup dairesi(Arctic Circle) icinde  kalan  en kuzeyde  ki coğrafyanın ortak ismidir. Fakat Norvec  Laponyasi, İsveç Laponyası, Finlandiya Laponyası gibi ayrı ayrı da  adlandirilir.
Kuzey Isiklarini Gorme Kosullari:
Kuzey isiklarinin gorebilmek icin: Gökyüzünün açık ve  bulutsuz olması, yani yildizlarin olmasi, bulundugunuz ortamin mumkun oldugu kadar karanlik olmasi gerekiyor.
Aslında yılın herhangi bir zamanı görülebilirler.
 Ama yaz aylarında kuzeyde geceler çok kısa olduğundan görebilme sansiniz  çok az olur.
KISA KISA
* Polar Night: Kasım sonu Ocak ortası arasına denk gelen dönemde  hava  saat 9 ile 15 arasi cok az aydinlik kalir. Bu donemde Kuzey isiklarini gorme sansiniz daha yuksektir

*Telefonunuza  “Aurora Forecast app” gibi mobil uygulamasi indirerek hava durumunu ve  Kuzey ışıklarının görülebileceği zamanları takip edebilirsiniz.
*Gunes olmadigindan insanlar D vitamini kullaniyorlar.
*Karın çok yoğun olduğu bu ülkelerde karın içine küçük taşlar serperek insanların kaymasını önlüyorlar.
*bu kuzey ülkelerde birçok Çinli yaşıyor. Gelen turistlerinin de çoğu Çinli.





SAMİLER:
Laponya’nın yerel halkı Samiler,  buzul çağından beri burada yaşıyorlar. Avrupa’nın da tek yerel halkı olarak biliniyorlar. Her yıl yaz sonunda doğadaki geyikleri yakalayıp , isaretleyip,sürülerine katarak ciftliklerinde  sakliyorlar.
Bu hayvanların bir kısmı, ozellikle daha guclu olduklarindan erkek geyikleri, turistlerin kızaklarını çekmekte kullanılıyor. Bir kısmı yenmek üzere kesiliyor.
Samilerin, %70’i Şaman. Samiler,turizm, hayvancılık, ormancılık ve madencilik yapıyor ve Laponca konuşuyorlar.

Asya kökenli Samiler dili, turkce gibi Ural-Altay kökenli.  Orta Asya goclerinden sonra Norveç ve İsveç ile Finlandiya ve hatta Rusya’nın kuzey bölgelerinde kalan topraklara yerleşerek gocebe yasam surmeye devam ediyorlar. Ama kuzey ulkelerin yonetimi, Saman olan   Samileri asimile etmek icin calismalar sonucu nufuslari dusuyor.
Aslinda ben bu gezimde gercek bir sami koyunu ziyaret ederek orada kalmayi planliyordum. Su anda  degil koylerini kendileri ile karsilasmak bile pek mumkun degil. Ancak  sami cadiri (Vulva) bir yere kurularak turistik tur satiliyor.

KUZEY KUTUP ULKELERINDE KI AKTİVİTELER
Yaygın olarak bulunabilen aktiviteler:

-Kuzey isiklariniz kendi kendinize veya tur ile gorebilirsiniz.

-Husky köpeklerinin veya ren geyiklerinin  çektiği kızaklarla veya snowmobile ile  ormanda  gezinti yapabilirsiniz.

Ren geyikleri: Her yıl boynuzları düşüp  sonrasinda  yeniden çıkan  boynuzlardan  bir çok hediyelik eşya yapılıyor. Derisinden  de harika hediyelikler satin alabilirsiniz. Ayrica geyik etini de deneyebilirsiniz.
 Husky: Yakindan sevebiliyorsunuz. Dost canlisilar. Cok farkli turleri var.Bazi  huskylerin  mavi gözlü bazilari kahverengi gözlü oluyor kızak çekmek icin yerlerinde duramiyorlar.
- Ice-fishing (donmuş gölde balık avcılığı)
-ice swimming (donmuş gölde yüzmek)
-Fin saunasında keyif yapabilirsiniz.
- aurora bubble /cam igluda konaklamak
-snow-shoeing
-sami koy turu: sehre yakin olusturulmus  Sami köyü  icin turlar düzenleniyor. lavvu çadırı içinde kamp ateşi yakıp, kuzey ışıklarını izlemek için bekleyebilirsiniz. Ayrıca ren geyiklerini besleyebilir, buz içinden balık tutabilirsiniz.





TROMSO(Norveç)
Ben Antalya’dan Norwec hava Yollari ile Oslo Aktarmali ucak ile  Tromso’ya ulastim. Erken aldigimdan bilet ucretim 157 euro.
Antalya ve Oslo’da sordugum halde  cantami tromso’ya vardigimda  bulamadim. Ertesi gun ancak alabildim. Baskalarinin basinada bu problem gelmis.
Havalanindan sehir merkezine 40 veya 42 nolu belediye otobusu ile 10 dakikada variyorsunuz.


Sehir merkezi cok kucuk. Yuruyerek hemen hemen her yeri gezebiliyorsunuz. Bu kucuk sevimli ada sehri, karlar altinda ahşap tek katlı evleri ile tam bir masal sehri gibiydi.  Universite sehri oldugundan genc nufus cok.
İKLİM
Gulf Stream akıntısı nedeni ile Kuzeyde  bulunmasına rağmen   hava daha yumuşaktir.

PARA:
Aslinda 1 Euro= 10 nok. Ama doviz burosunda
10 Eoro=83 nok.

SEHİR İCİ ULASİM: Bir saatlik bilet 50 nok. Eger telefondan satin a.lirsaniz 33 nok. Otobuslerde kredi karti kullanabiliyorsunuz.
Adalar ulkesi oldugundan bircok kopru var. Adalara feribotla yazin gidiliyor.
GEZILECEK YERLER:
Sehir merkezinde ki  “Charlon hotel The Edge” binasinda ki turist infoya giderek harita ve gerekli bilgileri aliniz. Bu binanin altindan da sehirler arasi otobusler kalkiyor.
*şehir haritası üzerindeki mor ışıkla belirtilen yerler,  kuzey ışıklarının en iyi izlenebileceği seyir noktalarıdir.
* Tromso Film Festivali de  Ocak ayinda gerceklesiyor.

Turist infodan sonra deniz kiyisini takib ederseniz;
1-Northern Norway Art Museum: Giris 80 nok.. Fena degil.
2-The polar Museum(Polarmuseet): giris 70 Nok.11’de aciliyor. kutuplarla ilgili   belge ve materyaller sergileniyor.Balıkçıların kullandıkları malzemelerden, Kutuplara giden kâşiflerin ailelerine yazdıkları mektuplar, aletler v.b gorebilirsiniz. Ozellikle Kuzey kutup kesfine giden Amedus’a çok yer verilmis

3-Skansen: Sehrin en eski evi 1789’gumruk istasyonu olarak yapilmis.Bu en eski evler su anda buro gorevi gordugunden icerisi gezilmiyor. Buradan koprunun ustune cikarak karsi kiyiya geciniz.
4-The Artick Cathedral8(Iskhavskatedralen):13-18 arasi acik. Giris 50Nok.Dünyanın en kuzeyindeki  farkli mimarisi olan  katedral. Burada bazen konserler de oluyor. Icerisi cok cazip gelmedi.
Buadan yukari dogru tirmanark sola dondugunuzde;
5-Floya dagi(Fjellheisen-420 metre.):10-22.30 arasi acik. giris 230 nok. Her yarim saatte bir “cable car” var. Aslinda hava uygunsa buradan kuzey isiklarini gormek icin gec saatlerde de cikabilirsiniz. Tepeden adalarin görunusu cok guzel.
ayni yolla geri donup  sehir merkezine tekrar giriniz.
6-Library:9-15 arasi acik. Cok gosterisli  bir bina. Icine de hayran olmamak mumkun degil.
7-Tromso Cathedral: 13-17 arasi acik.Protestan kilisesi.Giris 30 nok. Eger konser varsa 50 nok.1861’de  Ahsaptan yapilmis ve ici cok guzel.
Yurumeye devam ettiginizde;
8-Ølhallen : 11-24 arasi acik.Pazar kapali.1877 de bira fabrikasi olarak yapilmis. Guzel bir bar.
9-Polaria: 10’da aciliyor.icinde ki panoromik tiyatro da kuzey isiklari ve cevre filimleri izleyebiliyorsunuz. Ayrica icindeki kucuk akvaryumda en ilginci oyuncu  foklar.
Buradan halk otobusu ile
10-Tromso Museum: 10.16.30 arasi acik. Giris ucretli.  Fena degil. Gorulmeye deger.
Hemen  muze binasinin arkasindan dolastiginizda;
11-Folkepakpen: Giris ucretsiz. Cevreden getirilmis eski evler sergileniyor. Ama  kar altinda oldugundan iclerini goremedim. Hemen alt tarafta
12-Bukta Plaj: Yazin gittiyseniz yuzebilirsiniz.
Bu sefer sehrin diger tarafinda  ki yerlere otobus ile
13-Botanical garden: Kar altinda oldugundan gitmedim. Yazin giderseniz mavi gelincikleri gorebilirsiniz.
14- Tromsø Üniversitesi: Burada cok yabanci ogrenci de okuyor.
 15-Nordnorsk Vitensenter-Bilim Universitesi: Tromso Üniversitesi'nin içinde bulunan bir bilim ve deney merkezi. İçerisinde kuzey ışıklarının nasıl oluştuğuna da ogrenebilirsiniz.
TURLAR
Kuzey Isiklari turu:
1-   Tromso şehir ışıklarından biraz uzaklaşıp kuzey ışıkları için işaret edilmiş yerlere  veya  daha uzak mesafelere gitmelisiniz.
2-Kopek kizagi: Bircok tur var. Ay isigi altinda bir surucu bir yolcu ile husky kopeklerinin cektigi kizaklarla  kuzey isiklarini gormeye gidebilirsiniz.
      3-gemi Turu: 1 kasım-31 ocak tarihleri arasında Norwec-Tromso’da  gemi turu ile balina  turuna veya gece gemisi  ile  yemekli veya yemeksiz  tur satin alarak Kuzey isiklarini gorebilirsiniz
     4-KVALOYA ADASI: Otobus ile once tunelden sonra kopruden gecerek bu adaya kisa surede ulasabiliyorsunuz. En tepede ki daga bes dakika tirmandiktan sonra  kuzey isiklarini gorme sansiniz var.
-Ers Fiyort: Kvaloya adasindan 13 km uzaklikta.


Ben Tromso’ya gittigimde  ilk gun yorgun oldugumdan kuzey isiklarini gormeye gitmedim.  Diger iki gunde de lapa lapa kar yagdigindan  ve hava çok bulutlu olduğundan gorme sansim tamamen bitti. O hafta  hava durumuna baktigimda ,  tamamen karli ve bulutluydu. O nedenle once tromso ile ayni hizada ki Alta’ya gitmeye karar verdim.


1-Once tromso ->Alta(otobus-Bir gece Alta’da yatiliyor.Her gun 16-22.35.500 Nok)->Karasjok( Aktarmali ve aktarmasiz cok otobus vardi.)->Rovaniemi86 saat).ben Karasjok’tan   Finlandiyanin en kuzeyinden geze geze Rovaniemi’ye inecektim.
Ama 16’da Alta otobusun yanina geldigimde sofor, kar yuzunden otobus dagi asamadigi icin Alta’ya gidemediklerini soyledi. O nedenle  Direkt Rovaniemi ‘ye gitmek zorunda kaldim. Şansımı bifr de burada denemek istedim.

NORWEC-TROMSO->FINLANDIYA-ROVANIEMI



1-Norwec-Tromso->Finlandiya -Rovaniemi(otobus ile 7:00-17:35)
Otobusler deniz kiyisinda ki “Scandik Ishavshotel onunden kalkiyor.
A-Thearcticroute.com otobus kampanyasindan online bilet aliyorsunuz. Sanirim kredi karti ile otobus icinde de odeme yapilabiliyor. Ama fiyati daha pahalli olabilir. Otobus, Norwec’in guneyine dogru indikten sonra  Finlandiya sinirlarina giriyor.  sinirda otobus degistiriliyor. Norwec icinde ki otobus sicakti. Wi-fi vardi. Yolculuk keyifliydi. Manzara muhtesemdi. Ama sinirda transfer oldugumuz diger otobus soguktu. Ve internet yoktu.
 Guzergah: tromso-Nordkjosbothn-Skibotn Circle-Kliplsjarvi-Karesuando-Palojoensuu-Muonlo city centre-LEVI-KITTLIA-

B-Baska kampanyalar da var. Gece otobusu de var.  Diger kampanyanin fiyati 688-971 Nok.
2-Tren ile finlandiya’ya gecmek isterseniz  Narwik’e kadar otobusle inip oradan tren ile Iswec uzerinden Finlandiya’ya ulasabilirsiniz.














 ROVANİEMİ(Finlandiya)

Rovaniemi, Finlandiya Lapland’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri .
 Kuzey Kutup Dairesi’nde ve Kuzey Kutup Çizgisi altında kaldığı için Kuzey ışıklarını görebileceğiniz  bir  üniversite kenti
Şehir, Ounasjoki ve Kemijoki nehirlerininden ve  birleşme noktasında bulundugundan koprulerle karsi tarafa geciliyor.
 60.000  nufuslu sehrin on bini ogrenci.
ANI: Rovaniemi'de -33 derecede kaldığım evin önüne geldiğimde telefonumun şarjı bittiğini fark ettim. O nedenle ev sahibime telefonla kapıyı açtıramayınca ve  çevrede kimse olmayınca mecburen yoldan geçen bir aracı durdurup  ev sahibime telefon açarak kapıyı açtırmak istedim. Cevap alamayınca  ve apartmadan çıkanları görünce  teşekkür ederek apartmana yöneldim ama gidinceye kadar kapı da kapandı. Bu arada durdurduğum araçta ki iki bey yanıma gelmişti. Bana" Burada donacaksın. Bizimle şehire gel. Seni dönerken yine buraya bırakırız " deyince onlarla şehre gittim. Tek koltuklu aracın arka tarafına en köşeye beni, yanımada hanımı oturttular.  Şehre gelince arabayı bir yere park edip iki bey bir yere gittiler. Ben hala kendilerine saf saf teşekkür edip adresimi vererek onları davet etmeye çalışıyordum bu arada. Geri dönen iki bey bana"O  verdiğiniz numara  sahte. Cevap vermiyorlar. Bekle gör " dediler. Biraz sonra  polis arabası gelince durumu anladım. Beni geri götürecekler aileye "nereye gidiyorsunuz" dememe rağmen  beni polise teslim ederek iyi vatandaşın görevini tamamlama rahatlığı ile gittiler.  Polislere sinirden "Allah allah bu nedir. Sadece telefonuma sarj etmeliyim. Bir sorunum yok." diye söylenirken"ingilizce lokuş" diye birde uyarı aldım. Aracın en arka tarafına beni tıkarak karokola getirdiler. Girerken onlar istemeden "Pasaportuma da ihtiyacınız olacak" diye verdim. Bana tuvaletin kapısını açarak işte burada telefonunu sarj edersin dediler.Önce anlamadım ama iki dakika sonra aşağılamaya çalıştıklarını anlayınca telefonumu hırsla alarak yanlarına gittim. Bu arada " Yaptığınız yanlış. Türk polisi böyle yapmazdı." deyince gözlerini devirerek "Evet haklısınız. Biz Türk polisine benzemeyiz " diyerek ikinci bir aşağılama yaptılar.
İşte  sistemin mükemmel olduğu bu ülkede, geri kalmış bir ülkenin vatandaşına bakış açıları böyle.
Daha sonra ev sahibim bu iki Finlandiyalı vatandaşa geri dönüş yaptıklarında utanmışlar mıdır acaba?
IKLIM
 Kış aylarında ortalama sıcaklık -20 ve -42.5 derece .Ben oradayken -33 dereceydi. Ölculen en soguk gun -47.5 derece olmus.
kış mevsiminde, Aralık ve Ocak aylarında hava, günde sadece 3 ya da 4 saat aydinlik oluyor.

yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 0-20 derece arasında.
 7 Haziran ile Ağustos ayının ortalarına kadar sürekli gündüz olan  Beyaz Geceler yaşanıyor.

TARIH
 2. Dünya Savaşı sırasında  Lapland Savaşında   Alman General Rothar Rendulic askerlerine sadece kamu binalarını yikmalarini emretmesine ragmenahsap tum evlerde yanmis. Savaştan sonra ünlü Fin mimar ve tasarımcı Alvar Aalto tarafından modern tarzda tekrar inşa edilmiş.

KISA KISA

-Para birimi  Euro.

- öğrenci  iseniz kartinizi yaninizda goturup indirim isteyiniz.

-Sehir suyu cok rahat iciliyor.

- Çantanızı  ucretle tren garında  ve hava alaninda farkli boylarda dolaplara koyabilirsiniz.
-Sehir merkezinde ki Mc Donald’s 24 saat açık .

 -internet , her yerde ücretsiz.

-Kalma: Merkezde santa’s Hostel Rudolf:  domotory 12 Euro.
-Pamuklu giysi almayiniz. Polar ve yunlu giysiler aliniz.
-Kar motoru kullanabilmek icin ehliyetinizi yaniniza aliniz.



- Rovaniemi şehri 2006 yılında Eurovision şarkı yarışmasını kazanan Heavy Metal grubu Lordi’nin memleketi o yüzden grup üyeleri sık sık Rovaniemi’ye geliyorlar ve sahne alıyorlar.

 -1998 yılında çekilen 7.8 Imdb puanı olan ve 2 Goya ödülü alan Lovers of the Arctic Circle isimli film de Rovaniemi’de çekilmiştir.





TURLAR:

Sehirde bir cok ofis var.
1-Genelde  3 saatlik kar motoru ile safari 159 Euro, 2.5 saatlik geyiklerel safari ise 142 Euro.
Veya ormanın içerisinde donmuş gölde kar motoru sürebilir  size verilen ekipmanlar ile donmuş gölden balık tutabilirsiniz.


2-Husky safary
-       Santa Claus’ta 2 veya 5 km lik safari yapabilirsiniz.
-       Sleddog safaris: husky ciftligi. Fiyati 100 Euro.+358 40 0166296.
-        Tur acentalarindan Husky safari satin alabilirsiniz.
Bir saati 159 Euro. Iki saati 174 Euro.

3-Kuzey isiklarini gormek icin en uygun fiyat veren
A-Nortsav Tours: Brosurunu turis infodan alabilirsiniz.telefonu: +358400958787. www.nortsav.fi
B-Safartica: lordi meydanina cok yakin. Herkes bu  kampanyadan cok memnun. Sehrin en iyisi.Her istediginiz turu bulabiliyorsunuz.
Bu turlarda sizi istediginiz yerden alip tur bitimi birakiyorlar. Termal giysiler veriyorlar.
Aorora Borealis Picnik: Araba ile 30 km disariya goturuyorlar. Ates yakip sosis ile piknik yaptiriyorlar. Sansiniza da kuzey isiklarini uc saat icinde gorebiliyorsunuz. Fiyati 69 Euro.www.safartica.com

Bana gore mumkunse  ren geyigi + husky turunu+ kuzey isiklari turunu birlikte almaniz.Daha uygun fiyata geliyor.

Sehir icinde Kuzey isiklarini kendi kendinize gorebileceginiz  yerler:

1-Ounasvaara: yeni veya eski kopruden gectikten sonra  devam edipdaga tirmaniyorsunuz. (3km). Yuruyerek, taksi ile veya otostop ile tepedeki “Lapland  Sky Ounasvaara Hoteline” gidiniz.
Otelin acik havada ki terasinda beklemeniz gerekiyor. Ama en azindan usudugunuzde  hemen asagida ki restoranta inip isinabiliyorsunuz. Restorant 10 gibi kapaniyor ama  terastan ayri bir merdivenle inme imkaniniz var.
Ben son gecemde buraya gittim. Biraz yildiz olunca umutlandim ama kuzey isiklarini goremedim.
2-Arktikum Muze binasindan asagida ki bahceye ininiz. Nehir boyu biraz yurudukten sonra bekleyiniz. Nehirde gezmek tehlikeliymis. Yakinlarda kapali bir alan yok.
Bu her iki yere diger insanlarda geliyor.
3-araciniz varsa sehirden uzak karanlik bir yere de giderek kendi kendinize gorebilirsiniz.

4- Buz kiran gemisi:
A- Rovaniemi-Kemi(tren ile 1.20 saat.115 km.)buradan tekrar  Sampo gemisinin kalktigi lımana (11km)yere ulasmaniz gerekiyor. Fiyatlar 300-400 Euro arasinda.
B-  Rovaniemi icinde buz kiran gemisi icinde  de tur satin alabiliyorsunuz.Sizi istediginiz yerden alip birakiyorlar.
Iki saat arac ile sehir disina cikip  gemi ile 3 saat geziyorsunuz. Fiyatlar 300-400 Euro arasinda.
Bu turda su geçirmez giysilerle buzlu suda yüzebilirsiniz.




I-ŞEHİR MERKEZİ
II- 
1-Jätkänkynttilä (Lumberjack's Candle Bridge): Lordi meydaninin hemen asagi tarafinda.1989 yılında i320 metre uzunluğunda  çelik halatli asma kopru. Manzarasi cok guzel. Altindaki nehir donmustu. Insanlarin inmemesi icin girisler kapatilmisti.

2-Lordi Square:  şehrin merkezi sayilan Sampo Meydanı , 2006 yılında Finlandiya Heavy Metal Grubu Lordi’nin Eurovision şarkı yarışmasını kazanmasından sonra ismi Lordi Meydanı olarak değiştirilmiş. Grup bazen  bu meydanda konser veriyor.
Turist info da burada. 10.15 te aciliyor.Cumartesi 15äe kadar acik. Pzar kapali.

3-Arktikum Museum: 

Giris 15 Euro.
Yatarak  kuzey isiklarinin filmini seyredebileceginiz bolum de var.  kuzeVahşi hayvanların dondurulmuş hallerini görebileceğiniz 

Bu müze; Danimarkalı mimar grubu Birch-Bonderup ve Thorup-Waade tarafından Finlandiya'nın bağımsızlığının 75. Yıldönümü olan 6 Aralık 1992’de 172 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde  koridor olarak dizayn edilmiş.
 Sami Irkı ve  Laponya Bölgesi’nde yaşayan diger halkların  giysileri ve kullandıkları araç ve gereçler sergileniyor.
 Bilim bölümünde ise; iklim değişiklikleri genis kapsamli anlatiliyor.Icerde  3 boyutlu Kuzey Işığı filmini minderlere uzanıp tavandan seyredebiliyorsunuz.

4-Rovaniemen Kaupunginkirjasto (Rovaniemi Library):  tasarımcısı ünlü mimar Alvar Aalto tarafından  farkli mimari de yapilmis.
Biraz ileride

5-Rovaniemi Cathedral: Burası; 2. Dünya savaşında yıkılan tarihi kilisenin yerine, 1950 yılında aslına uygun olarak Mimar Bertil Liljequist tarafından tasarlanmış.icindeki  45 tuşlu org ile bazen   konser veriliyor.



6-Arctic Snow Hotel and Glass Igloos 
 Hem buzdan odaları hem de igloo evleri bulunuyor.
Hemen yaninda
buzdan yapılmış bir otel: Bu otel kocaman bir balon şişirilip üzerinin karla kaplanmasıyla oluşturulmuş. Her Nisan ayında eriyor ve her kış yeniden inşaa ediliyor.
7-Nordıc Adventures Sauna
8-Ounasvaara Kayak Merkezi:

NOEL BABA (Santa Claus-Aziz Nikola): yaşamı hakkında birçok farklı efsaneler oluşmuş. Noel Baba, şişman, beyaz sakallı, uçları beyaz kürklü kırmızı bir kıyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumuşak kırmızı şapkası olan bir karakter olarak betimlenmiş.
 Hollanda’da Sinter Klass, İspanya’da Papa Noel, Almanya’da Hl. Nicolaus, Fransa’da Pere Noel olarak adlandırılan  Hiristiyan Azizi noel baba,4. Yy’da Kaş-Patara’da doğan, Myra-Demre’de  yaşayan, gençlik yıllarında Filistin ve Mısır’a  gitmiş. Myra’ya döndüğünde ise Myra Psikoposu olan ve 6 Aralık 343 yılında öldüğünde de  demre’ye gömülmüş.
Ama  1087 yılında Haçlı Seferleri zamanında Likya’yı işgal eden haçlı ordusununda ki İtalyan gemiciler, Aziz Nikola’nın mezarını kazıp kemiklerini çalarak İtalya’nın Bari şehrine götütürüp Bari’de inşa ettirdikleri St. Nicola Bazilikası’na gömmüşler.
Böylece bu  bu bazilika Hristiyanların haç merkezi olmuş.
Her yıl 6 Aralık günü, Hristiyanlar tarafından Aziz Nikola’nın ölüm günü olarak kabul ediliyor, o gün şenlikler düzenleniyor, ağaçlar süsleniyor ve çocuklara hediyeler dağıtılıyor.
Efsaneye göre;Aziz Nikola babasından kalan mirası ihtiyacı olanlara dağıtmak istemiş. Patara’da  kıtlık çıkınca 3 kız sahibi bir baba, ailesinini geçindirebilmek için  kızlarını satmaya karar verince Aziz Nikola bir gece yarısı büyük kızın açık olan penceresinden çeyiz parası değerinde 1 kese altın atmış.
Diğer kı kızların pencereleri kapalı olduğu için altın keselerini bacadan bırakmış. Böylece  kızlar satılmaktan kurtulmuş ve  Noel Baba’nın bacadan hediye atma efsanesi doğmuş.
İnanışa göre; Kuzey Kutbu’nun dağlarında Elf’leri ile birlikte yaşayan Noel Baba 5 Aralık gecesi, Ren geyiklerinin çektiği kızağı ile evlerin bacalarından girer, çocukların şömine başına astıkları büyük çorapların içerisinden çocukların geyikler için bıraktıkları havuç, kurabiye ve samanları alır, onların yerine çocuklara mektuplarında istedikleri hediyeleri bırakır.

1920’li yıllarda Fin radyolarında yapılan çocuk programlarında, Noel Baba’nın aslında Rovaniemi’nin kuzeyinde bulunan ve gerçekten de kulağa benzeyen Korvatunturi Dağı’nda yaşadığı ve bu dağın büyük bir kulak olduğu için Noel Baba’nın tüm çocukları duyarak, nerede oturduklarını ve ne hediye istediklerini öğrendiğinin anons edilmesinden  sonrza Finlandiya, Noel babayı sahiplenmiştir.   

REN GEYİKLERİ
Turistik olan Santa Claus köyünün yakın çevresinde yer alan çiftliklerde ve ormanlarda  hangi çiftliğe ait olduğu belli olan  geyikler geziyor.
Geyiklerin bir kısmı kızakları çekiyor. bir kısmı da kesilerek etinden, derisinden ve boynuzlarından faydalanılıyor.
 Boynuz düşürme dönemi gelen geyiklerin düşürdükleri boynuzlar toplanıyor ve işlenerek hediyelik eşya olarak satılıyor.






II-Santa Claus Village : 
Kuzey Kutup Çizgisi’nin geçtiği yere  yapılan Santa Claus Köyü, 1985 yılından itibaren her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor.
Rovaniemi sehir merkezi-santa Claus(3 km)-havaalani(7km)
Sehir merkezinden hemen lordi meydaninin asagisindan  tum otobusler kalkiyor.Tum otobuslerde kredi kartinizla bilet alabiliyorsunuz.
Koy acik ama parayla girilen yerler 10-16,17 arasi acik oluyor.
1-Santa’s express bus: 7:48 ile 18.23 arasi bir saatten daha az surede kalkiyor. Cumartesi ve Pazar gunleri  kalkis saatleri degisiyor.tek yon 3.5 euro.
2-Bus Route 8: Halk otobusu:6.00 ile 18.20 arasinda calisiyor-Yine Cumartesi ve Pazar kalkis saatleri degisiyor.
Tek yon 3.5 Euro.
3- Ozel bus: tek yon 4 eoro. Gidis gelis 3 Euro.

Köyde yarim veya  tur alacaksanız tam gun gecirebilirsiniz. Cok guzel binalar, sami cadirlari, alisveris dukkanlari v.b var.

Tourist Info: Köyun hemen girisinde turist infodan harita ve gerekli bilgileri aliniz. Binanın içinde göreceğiniz 66° 33′ 07″ yazılı beyaz temsili  çizgi, Santa Claus Village’den geçen Kuzey Kutup Çizgisi’ni belirtiyor.
Çizginin diğer tarafına geçtiğiniz anda Kuzey Kutup Dairesi’ne adımınızı atmış oluyorsunuz.
Aslında bu çizginin daha uzun ve daha belirgin temsili Santa Claus Office binasının hemen yanında bulunuyor ama  kışın karla kaplı olduğu için görülmüyor. İsterseniz ücret ödeyerek turist ofisinde ki görevliye, pasaportunuza Kuzey Kutup Çizgisi’ni geçtiğinize dair damga bastırabilir ya da pul yapıştırabilirsiniz.  Veya yine ücretli adınıza sertifika da düzenliyorlar.


1-Santa Claus Office: Icinde alisveris yapabilirsiniz. Devasa saati gorebilirsiniz. Kuyruga girerek Noel baba ile fotograf cektirebiliyorsunuz. Girerken elf karakterine burunmus gorevli nereli oldugunuzu soyluyor. turistlerle kendi dillerinde konuşuyor ve tam olarak 13 dil biliyor “Turkum” deyince” merhaba” dedi. Noel baba da  merhaba ile selamladi. Fotodan sonra elinize bir kart veriyorlar. Cikista 32 Euro odeyerek fotonuzu alabiliyorsunuz. Ben cektirdim ama almadim. Kartin uzerindeki web sitesinden   ve kart uzerinde ki numarayi girerek fotonuzu fulu seklinde alabiliyorsunuz. Eger internet uzerinden net almak isterseniz 45 Euro.
2- Post office: Kart ve pul (1+1.70 Euro) satin alarak yazdiginiz karti  direkt adresinize veya 2021’de elinize gecmek uzere farkli kutulara atiyorsunuz.
Hemen yakininda

3-Santa’s Salmon Place: Aciktiginizda samon baligi v.b yiyebileceginiz ucuz ve sicak ortam ama kuyrukta cok bekliyorsunuz.

4-Santa  Claus reindeer: Geyiklerle orman icinde gezi yapabiliyorsunuz.
400 metre: 18 euro. 5-7 dakika.
100 metre: 29 Euro.15 dakika. Cok keyifli.
Hemen yaninda

5-Snowman World: Giris 28 Euro. Icerde  buz Igoola, buz restorant  ve buz bar var.  Lastik boatlarla kayabiliyorsunuz.
Buzdan heykeller ve duvarlarda kar oyularak bolgeye ait hayvan figurleri yapmislar. Bu kadar guzeli hic bir yerde gormedim.

6-Mrs. Santa Claus Christmas Cottage: Show varmis. Giris 29 Euro. Ben girmedim.
Bolgenin diger tarafinda

7-Snowmobiler: Kar motorlari muzesi. Giris ucretsiz.


8-Husky Park:10-16 arasi acik. Husky kopeklerini sevebiliyorsunuz. Hele yavrular cok sevimliydi.
Ayrica husky kopekleri ile yine orman icinde gezebiliyorsunuz. Cok cok keyifli.
2 km: 40 Euro, 5 km : 60 Euro.

NOT:Uzun Husky,  Ren geyiği veya Snowmobile Safari turları için  
Santa Claus Village’de  önce rezervasyon bankosundan veya  internetten rezervasyon yaptırıp buluşma yerine gitmeniz gerekiyor.gerekiyor.

Burada da kuzey ışıkları görme turu satın alabilirsiniz.Çok farklı birçok paketiler var. Sadece Kuzey ışıklarını görmek için tur satın alabilirsiniz.Veya  Ren Geyiği safarisi, Husky safarisi ya da Snowmobile safarisi ile birleştirilen turu da satın alabilirsiniz.



9-santa’s Igloos Artick Circle: Burada tepesinin bir kismi cam olan Iglooslarda kalabilirsiniz. Iki odali ve dort yatakli kahvalti dahil 990 Eoro. Camlarda kar varsa icerden dugmeye basarak erimesini sagliyorsunuz. Yattiginiz yerden sansiniz varsa kuzey isiklarini gorebiliyorsunuz. Ekstra para verirseniz saunasi da var.






III-SANTA PARK:Burası ocak ayında kapalıydı. Yerin 50 metre aşağısına mağara içinde ki bu parkta,  Santa Claus köyünde ki aktivitelerin tamamı da burada varmıs. Daha çok cocuklara hitap ediyormuş.


IV-RANAU ARTTIC WILDLIFE PARK: sehir merkezinden 73 km uzaklikta .tren , otobus veya turla gidebiliyorsunuz.

    
ormanlarında  ki vahşi yaşam parkında bölgeye has kutup ayıları, vaşaklar, tilkiler, yaban domuzları, yaban geyikleri ve yöreye ait kuşlar  bulunuyor.  Çocuklu ailelerin gidebileceği bir yer.

ÇEVREDE GEZİLECEK DİĞER YERLER

KAKSLAUTTANEN:
Arctic Resort Otel ve Kelo-glass  Igloo gibi eskimo evlerde kalabileceğiniz oteller bölgesi.Kuzey Işıkları’nı size özel camdan inşa edilmiş bu  Eskimo  tipi evler,n camından yattığınız yerden sıcacık izleyebilirsiniz. Tüm aktiviteleri burada da bulabilirsiniz.
LULEA
-Tree hotel
-Bozkiran Artic Explorer  .kemi ile Lulea arasinda.
- havaalani var.
LEVI
-Burada turlar daha ucuz.
-Snow Village: Dunyanuin en buyuk oteli
KEMI
-Buzkiran(Ice breaker sampo)
-Ice karting&Snow Casttle
-Ice castle(Buz otel)
-Havaalani var.
NELLIM&INARI
-Cam Ig
-Petri Mathus
-Sami geyik cobani

1 yorum:

  1. İclal Hanım Merhaba , Buket Tuncer benim ismim 25 yıllık turizmciyim ve bir çok gezgini takip ediyorum ama sizin kadar güzel ve detaylı bir anlatıma rastlamadım , teşekkür ederim ve tebrik ederim

    YanıtlaSil