7 Mayıs 2009 Perşembe

7- TUNUS / KUZEY AFRİKA

Gezi Tarihi: 09 Temmuz 2009 Perşembe  

TUNUS:Size"Neden bu acele? Biraz daha kalıp yaşamın keyfini çıkar"diyen masmavi ülke 



Tunus; Mavi pencereleri ve beyaz evleri, ılıman iklimi, güzel insanları ve tertemiz denizi ile ülkeye girer girmez “Evet bu ülke, kesin bir Akdeniz ülkesidir”dedirtiyor. Diğer ortadoğu ülkelerinden hele hele komşuları Libya ve Cezayir’den çok farklı olan Tunus’ u daha çok bizim ülkemize benzettim. O nedenle mi bilemiyorum keyfini çıkararak rahat rahat gezdim bu şirin ülkeyi.
Atatürk’ü örnek alan ilk cumhurbaşkanları Burgiba,ülkesini tam olarak Fransız sömürgesinden kurtardığı söylenemese de kadınlara verdiği özgürlük çok belirgin. Özellikle büyük şehirlerdeki çoğu okumuş ve modernler. Ayrıca da bakımlı ve güzeller.
Ülkenin her tarafında Fenike, Roma, Bizans ve Arap kültüründen  muhteşem izler görebilirsiniz. Bunun yanına Sahra çölünü katarsanız, turizmin ülke için ne denli önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Ayrıca en kaliteli hurmaların burada yetiştiğini unutmayalım.
Eh, turizmin insanları biraz paragöz yaptığını düşünürsek, olacak o kadar deyip gezinin tadını çıkarmaya  çalışalım.

Sevgili gezginler,yaptığım Orta doğu ve Kuzey Afrika gezimin   7.   durağı Tunus      hakkında bilgiler aşağıdadır.



ÜLKEYE GİRİŞ
Artık Libya’yı gezdiğimize göre Tunus’a geçebiliriz.

                            Dolmuş (40 D)

Libya – Tropoli  ===========è Tunus – Herhangi bir şehri
                            

Doldukça giden dolmuşları hemen hemen her zaman bulabiliyorsunuz.

İsterseniz;
1-Biletinizi, Tropoli ==========> Tunus-Gabes’e kadar alırsanız Önce  Gabes’ten biraz daha önce olan Jerba adasının ayrımında inip adayı gezebilirsiniz . Veya  Matmata-Douz...... devam edebilirsiniz.
2-Biletinizi, Tropoli  ===============> Sousse’ye kadar alıp ordan gezmeye oradan başlıyabilirsiniz.
Önemli yerleri gezebilmeniz için bir daire çizmelisiniz.

ÜLKE GENEL BİLGİLERİ
VİZE: Türk vatandaşlarının, Tunus  için vizeye ihtiyacı yok.
DÖVİZ: 1Dolar=1.35 Tunus Dinarı
Para bozdurmak için döviz büroları yok. Sadece bankalarda bozdurabiliyorsunuz. Bankalar da 8’de açılıyor ama erken kapanıyor. Özellikle küçük yerleşim yerlerinde büyük dolar verirseniz, üzerini dolar olarak geri alamıyorsunuz. Bu nedenle üzerinizde küçük döviz bulundurmalısınız.
ULAŞIM: Tunus’ta otobüsler saatli ve biletli. Ama doldukça giden  ‘lavuş’ denilen dolmuşları daha geç saatlerde de heryerde her yöne bulabiliyorsunuz. Daha hızlı ve biraz pahallılar.
Tren daha rahat ve ucuz. İki tren hattı var.
1- Gabes’ten     Gabes—Sousse—Tunus ’a kadar giden deniz kenarı bir hat var.
2- Tozuer’den    Tozuer—Metlaou—Gafsa—Sfax—Sousse—Tunus  güzergahından giden bir iç hat var.
Sık otobüs ve dolmuş bulamadığınız yerlerde çok rahat otostop yapabilirsiniz.
ALIŞ-VERİŞ: Tunuslular diğer komşu ülkelerine göre daha tok gözlüler  ve yapışkan değiller  ama pazarlıksız. Asla alışveriş yapılamaz.
Her yerleşim biriminde ‘medina’ (surlar içinde eski şehir) içinde ‘suuk’larda (çarşı) her istediğinizi bulabilirsiniz.
YAŞAM: Evler dışardan küçük görünüyor ama içeri girdiğinizde bir avlunun etrafında birçok oda olduğunu görüyorsunuz. Özellikle kırsal kesimde ailenin evli ve bekar fertleri birlikte yaşyorlar. Sadece banyo ve mutfak ortak.
Büyük şehirlerdeki yaşam bizimkine çok benziyor. Ama bizdeki kadar türbanlı yok.
Bayanların cüzdan yerine kullandıkları küçük şık çantalara bayıldım.

 TUNUS’UN GEZİLECEK YERLERİ
Tunus’un gezilecek yerleri, Bir çember güzergahı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle gezinizi nereden başlatacağınızı ve nasıl devam edeceğinizi önceden belirlemeniz gerekiyor. İç kesimleri gezmek çok da kolay değil.
1-SOUSSE (1-2 gün kalmak gerekiyor.)
KONAKLAMA
BİR ANI: Burada misafir etme sitesine üye bir aile yanında kalacaktım.  Üye beni deniz kenarında kiralık bir eve götürdü. Sonradan öğrendiğim fiyatlara göre oldukça da yüksek bir ücret istedi.
Yani uyanık üye, siteye üye olup, arkadaşımın dediği evini siteden bulduğu üyeleri misafir gibi kabul ettiğini göstererek yüksek ücretle kiralamaya çalışmak istedi. Ne yazık ki heryerde var böyleleri.

1-ŞEHİR İÇİ:Harika kumsalı var. Bol bol yüzebilirsiniz.
‘Medina’sı da çok renkli. Özellikle ara sokaklara dalın ve bir arap evini  izin alarak ziyaret etmeye çalışın derim.
2-PORT EL KANTOUİL LİMANI: Şehir merkezine 10 km. Halk otobüsü  yok sanırım. Limana giden yola inip taksi ile gidebilirsiniz. Güzel ve bakımlı  tablo gibi bir tatil köşesi. Çarşısını gezip, denizinde yüzmelisiniz.
3-MANASTIR: Medinanın önünden 52 no’lu belediye otobüsü (1D) veya metro ile gidiliyor. 20 km uzaklıkta. Burada Burgiba’nın muhteşem  anıt mezarı var. Kalesi ve içinde müzesi var (4D). Müzeye girmeye değmez. Kumsalı çok güzel ve medinasını gezebilirsiniz.
4-KAİRON: Sousse’ye 60 km uzaklıktadır. Eğer dönüşte deniz yolundan geri dönecekseniz, gezip tekrar Sousse’ye geri dönmelisiniz.
NOT: Sousse’den tren, Manastır, El jem,........Tozuer’e kadar devam ediyor.
              Tren(5D)
Sousse =========> El- Jem
2-EL- JEM
Şehrin içinde 3. yüzyıldan Romalılardan kalma ve “Gladyatör” filminin de bir kısmı çekilen büyük bir arena var. Hatta bu muhteşem yapı, İtalya-Roma ‘da ki Colosseum’dan daha büyük ve bakımlı.
El-Jem’den Gabes’e giderken Mathama yol ayrımından inip otostop yapabilirsiniz.
Giderken önce Yeni Mathama’yı geçeceksiniz. Yanılıp inmeyiniz. Siz yeraltı şehirlerinin olduğu Eski Matmata’da ineceksiniz. Çok yakınlar zaten.
Not: Eğer, Douz’dan büyük Sahra turu alacaksanız  direkt Gabes’ten Douz’a  otobüsle geçersiniz.

3-MATMATA
Zamanında işgal ve sıcaktan korunmak amacı ile evlerin yerin 5-10 metre altına yapıldığı Berberi köyü. Çok ilginç ama artık turistik olmuş.
Çok isterdim daha önce yolum buraya düşseydi de ,doğal ortamda bu evlerden birinde kalıp berberilerin yaşamını yakından görebilseydim.
            Sadece otostop
Matmata ===========> Douz (Çok geçen özel araba var. Rahat olunuz.)
Belki Gabes’ten Douz’a giden otobüsü yakalıyabilirsiniz.

4-DOUZ (en az 2-3 gün kalmak gerekir.)
Eğer Douz’a yazın gittiyseniz, ancak akşam 5’ten sonra insanların sokağa çıktığını bilmelisiniz.

DOUZ’UN GEZİLECEK YERLERİ
1- Şehir içindeki palmiye ormanını yürüyerek veya bisikletle gezebilirsiniz.
2- Suuk’unu geziniz. Harika, özel tuarek takıları alabilirsiniz.
3- Douz-Sahra turu: Douz’dan iki türlü sahra turu var.
1.Tur: Douz’dan deve ile sahra çölüne gidiliyor. Fazla uzaklaşamıyorsunuz. Hatta akşam şehrin ışıklarını görüyorsunuz.Veya araba ile biraz uzaklaştıktan sonra geri kalan yolu deve ile gidilen tur da var. Bu turda akşam yemeği ve kahvaltı dahil 30D-45D arası. Önce konuşmalısınız çünkü kahvaltıda sadece kızgın kumda pişirdikleri ekmek ve çay veriyorlar. Akşam da tef eşliğinde erkekler dans gösterisi yapıyorlar.
NOT: Eğer erkek arkadaşınız yanınızdaysa rahatlıkla yürüyerek veya kiralıyaladığınız bir deve ile çöle gidip kendi imkanlarınızla, uyku tulumunda uyuyabilirsiniz. Çok da zevkli olacaktır.
2.tur: Douz’dan jiplerle Matmata’ya giderken ‘Sar Ghilane’ yol ayrımından girilip belli bir süre araba yolundan devam ettikten sonra çöl başlıyor. 4x4 jiplerle çölde devam ederek Sar Ghilane’ye varılıyor. Yine gece çölde yatılıp ertesi sabah Chenni, Ghermessa, Ben Khedache, Toujane, Matmata ziyaret edilip Douz’a geri dönülüyor. Bu turun fiyatı herşey dahil  150-200 dinar.
Not: Aslında bu ‘Ksargilane’ çölüne giden turlar, 2 farklı yoldan   gidiyorlar. Bu turları da yakın şehirlerdeki turizm acentelerinden alabilirsiniz.
1- Douz-Matmata yolundan (Ksargilane yol ayrımından) çöl yoluna dönülüyor.
2- Ben Khedache----Cheni’den geçerek Ksargilane’ye gidiliyor.
Ya bu farklı yollardan giden bir tura katılacaksınız veya tur ile sadece Ksargilane’ye ve oradan da ya Chenni ya da başka bir yere kadar anlaşabilirseniz, fiyat daha uygun olacaktır. Çünkü, tur güzergahındaki diğer gidilecek yerlere gitmek çok kolay  ve bu arada tur programında olmayan başka güzellikler de görme imkanınız olacaktır.
Not: Bana göre en uygunu, eğer Douz’da kalıyorsanız; Douz’dan turla sadece Ksargilane ve Chenni anlaşın. Ondan sonra kendi imkanlarınızla devam edin.
Chenni ======> Tatounie ==========> Ksar Sultane’yi gez. Oradan  Matmata üzerinden Douz’a geri dönebilirsiniz. (Hatta zamanınız varsa  bu gezide Matmatayı da gezip Douz’a dönebilirsiniz.)
Not: Fakat Matmata’ya iki yol var.
1- Medennine ====> Taujane =======> Matmata (çok zor araba geçiyor. Özellikle geç saatlarde.)
2- Gabes’e giderken Matmata yol ayrımında ininiz. Önce Matmata, oradan Douz’a araba bulmak veya otostop yapmak çok daha kolay.
Yazın havalar çok sıcak olduğundan akşam  saat 5’ten sonra tur  jipleri hareket ediyor.
BİR ANI: Douz’da, orada yaşayan bir İtalyan bayan arkadaşla düğüne gittik. Ben çok geç olduğundan düğünün bitmiş olduğunu tahmin ederken gittiğimizde daha başlamamıştı bile.
Bayanlar ve erkekler gruplar halinde karşılıklı  kilimler üzerinde oturmuşlardı.
Ortada etek giymiş profesyonel erkek oyuncular ile bir kenarda utangaç ama cesur birkaç genç kız müzik eşliğinde oynuyorlar.
Özellikle genç kızların allı pullu giysileri ve kendileri çok güzeldi.
Sıra halinde dizilmiş erkekler önlerinden oynayarak geçen davulcunun fesine para sıkıştırıyorlar.
Ayrıca çok şık kutular içinde küçük tatlı ve tuzlu pastalar, baklava, vs. ikram ediyorlar.
Ertesi gün başka bir düğün evinde kendilerinin zorlaması ile düğün yemeklerine katıldım. En meşhur yemekleri kuskus yedim. Çok yavandı .Ve çok arsızlardı. Tüm çantamı eşelediler. Ne gördülerse istediler. Ah benim tok gözlü köylüm...
Daha güneye indiğimizde düğünler sadece bayanlarla yapılıyor.

 5-TATOUİN (Bir gece şehir merkezinde veya çevre köylerinde kalınabilir.)
Not: Buradan  Ksargila’ne tur bulabilirsiniz. Bu turda Chenni’yi de görebiliyorsunuz.
1-CHENNİ (Eski Berberi Köyü)

                Taksi(1Dinar)
Tatouin =========> Chenni 
                 25 km
Yolda göreceğiniz ilk Chenni tabelası Yeni Cheni’ye ait. Yanılmayın.  Asıl gideceğiniz Eski Chenni köyü daha sonra. Veya Yeni Chenni’nin içinden de yürüyerek çıkılıyor. Manzara daha da güzel. Köy de çok ilginç. Kesin ziyaret etmelisiniz.
2-KSAR SULTANE: Çölde buğdayın ve zeytinin saklandığı kasa şehirlerdendir. Çamurdan birbiri üzerine kale şeklinde inşa edilmiş . Sıradışı bir görüntü. Görmeye çalışınız.
                Taksi(1Dinar)
Tatouine  ===========> Ksar Sultane
                    25 km   
(Chenni’nin ters yönünden gidiliyor. Yani  önce Tatouine’ye dönmeniz gerekiyor.)
Not: Aslında buralara giden taksi-dolmuşların saatleri size uymuyorsa,Tatouine’nin çıkışındaki yol ayrımına çıkarsanız, hem Chenni’ye hem de Ksar Sultane’ye otostop yapabilirsiniz.

Douz  ===========> Tozuer
 (İlk otobüs sabah 8’de ama her an Douz’dan Kibili’ye, Kibili’den de Tozuer’e  dolmuş bulabiliyorsunuz. Ve otobüs terminali, şehrin merkezinde ve tüm otobüs ve dolmuş durakları hep birbirine yürüme mesafesinde.)

6-TOZUER (En az 1-2 gece kalınması gerekiyor.)
TOZUER’İN GEZİLECEK YERLERİ
1-TEMEZRA: Eğer zamanınız yoksa önce dolmuşla Temezra dağ köyüne çıkabilirsiniz çünkü öğleden sonra geri dönerken dolmuş bulamıyorsunuz.
Köyün içini  ve palmiye ormanını gezdikten sonra köyün dışındaki büyük şelalede kesinlikle yüzmelisiniz. Şelaleden, şelaleye gelen misafirlerle geri dönme şansınız da var. Zaten şelale, Tozuer yoluna çok yakın.
2-ESKİ ŞEHİR: Şehrin merkezine 10 dakika yürüme mesafesinde.Muhteşem. Bir sabah bir de akşam gezebilirsiniz. Hele iyi de fotoğraf çekebiliyorsanız...
3-DAR CHERAİT MÜZESİ: Şehir merkezinden, eski şehrin zıt yönüne gideceksiniz. Yürüyebilirsiniz de. Bu arada harika evler de görebilirsiniz. Bu müze gezisini en sona bırakabilirsiniz çünkü geç satlere kadar açık. Çok zengin.
BİR ANI: Muhteşem eski kalesi olan köyde bir ailede misafir oldum. Akşam evin kızları ile düğüne gittik. Düğün yerine sadece bayanlar girebiliyordu. Etrafı kilimlerle iyice kapatılmıştı. Kapıda birkaç genç tahminim yavuklarını görmek için volta atıyorlardı.
Genç kızlar teypten çıkan müzik ile göbek havası oynuyorlar. Ama öylesine şuh ve cesaretli figürler vardı ki...

               Otobüs(15.570D)
Touzer ============> Kairoan

(Otobüs,8,11,13,23,0.20  En son otobüsle gidersen sabah 5’te Kairoan’da oluyorsun. Ben ilk otobüsle gittim ama 8’den önce otobüs hareket etti. Anlayamadım. Kairoan’da otobüs durağında inin.
                 
                     Tren
   Not:  Touzer ========>Tunus( 6.30am ve 20.30pm)


7-KAİROAN (kalmaya gerek yok.)
50 Camiili şehir. İslam kültürünün harika eserleri ile dolu.

1-SİDİ SAHAB CAMİİVE TÜRBESİ: Otobüs durağının hemen yakınında, yürüme mesafesinde.
2-SİDİ OKBA CAMİİ: Yürüme mesafesinde ve kesinlikle görülmelidir.
3-MEDİNA: Yürüme mesafesinde.

Kairoan’dan direkt  Hamamet’e ve diğer şehirlere otobüs de dolmuş da var. Terminalleri karşılıklı zaten.
Ben, Hamamet’ten Tunus’a giden otobüsle (5D)gidip Hamamet yol ayrımında inip şehrin merkezine (kalenin olduğu yer) taksiyle gittim ama Kairoan’dan direkt Hamamet’e (Kalenin olduğu yere) vasıta da bulabilirsiniz.

8-HAMAMET
Kalesi ve çarşılarında gezip, harika kumsallarında yüzebilirsiniz.
Hamamet’ten kaleye yakın duraktan her an Nebul’a, Nebul’dan da Tunus’a otobüs var. (Yalnız Tunus’a otobüsler (4D) akşam 7’den sonra yok ama dolmuş var.)

9-NEBUL
Arnavut kaldırımlı, alışveriş yapabileceğiniz çok şirin bir sahil kenti.


10-TUNUS (BAŞKENT)
KONAKLAMA
BİR ANI:
Tunus’ta otobüs tertminali şehrin dışında kalıyor biraz. Site aracılığı ile kalacağım aileye  terminalden telefon açtım. Kendilerini beklememi söylediler. Gezi notlarımı okurken yakışıklı genç bir bey,kendisinin ev sahibimin eşi olduğunu söyledi. Birlikte  taksi ile eve gittiğimizde eşinin de çok güzel ve tatlı olduğunu gördüm. Her ikisi de öğretmendi.O kadar samimilerdi ki kendi evim gibi rahat ettim. O gün hiç çıkmadım dışarı. İki küçük çoçukları vardı. Yedim onları. Bu kadar mı sevimli olurlar.
Hatta anne bebeğine “seni yerim”  ismini taktı.(Ben severken “seni yerim”diye seviyordum da.
Birgün kaldıkları siteye döndüğümde evi birtürlü bulamadım. Telefon açtığımda beni bulunduğum yerden evin beyi gelip aldı. Çok yorgun ve açıkmıştım.Evin kapısını öptükten sonra “Evim evim güzel evim. Anneciğim çok acıktım” deyince  ev sahiblerim çok güldüler.
Beni ısrarla arabaları ile gezdirmek istemelerine karşın rahatsız etmemek için  kabul etmedim. Küçük çoçukları olduğundan ben de ev işlerinde yardımcı olmaya çalıştım.
Ama son gün birlikte arabaları ile Sidi Bou Said’e  tekrar gittik. Yine çok şık bir restorantta balık yedirmek istediler bana. Ama ben bir öğretmen maaşını bildiğimden  bunu da kabul etmedim. Balık alıp evde pişirdik.
Kısaca bu çok mutlu ve tatlı aileyi unutamam. Bana da misafir olmalarını çok ısrar ettim. Umarım gelirler.
1-ŞEHİR İÇİ:
  1-MEDİNA VE ÇEVRESİ: Tren istasyonuna yürüme mesafesinde.
      1-Burgiba caddesi ve Saat kulesi
      2-Buradaki Zeytuni Camiiyi mutlaka görünüz.
      3-Dar Ben Abdullah Müzesi(Kapalı olduğundan göremedim.Çok güğzelmiş.)
      Ayrıca türbesi de yakında .Karıştırmayınız.

2-BORDO MÜZESİ: Otobüs veya taksi ile gidebilirsiniz.
Akıllara durgunluk veren, 1300 metrekare yer kaplıyan mozaikleri ile dünyanın en büyük mozaik müzesidir.
Dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesinin de bizim Antakya’da olduğunu hatırlıyalım.

2-SİDİ BOU SAİD (Biblo, mücevher, rüya... ne derseniz hak ediyor.)
Mavi cumba ve kepenkli beyaz evleri ile tepe üstünde kurulmuş , Unesco’nun korumasında. Kapılar ayrı bir değer.Sahiline de inmeye erinmeyiniz lütfen. Ayrıca gecesi de gündüzü kadar güzel.

Şehre 10 km uzaklıkta. Trenle gitmek çok kolay. Dönüşte veya giderken, trenden Kartaca-Hanibal durağında ininiz.
3-KARTACA-HANİBAL
Efsane Prenses Elissa Dido tarafından 8. yüzyılda  kurulan, Roma İmparatorluğuna kök söktüren antik liman kenti .
Zamanında hamamı çok görkemliymiş.
Gençler, buradaki hamam kalıntılarına, giriş kapısının biraz alt tarafındaki çıkış kapısından girebilirsiniz.

Artık Tunus’u gezdiğimize göre Cezayir’e geçebiliriz.

Tunus ==========> Cezayir-Annaba

Medinna’nın önünden  doldukça kalkan taksiler (20D) var.
Veya Bob Olixya otobüs terminalinden otobüs de var.
BİR ANI: Ben taksi ile gitmek istedim. Benden sonra iki kişilik yer kalmıştı. Bekliyorduk. Sanırım bu arada iki yolcu geldi. Şoför bana “Arkadaki taksi daha erken gidiyor. Sizi oraya alalım.” diyerek beni kandırdı. Oysa diğer takside ben beklerken, birinci taksi çoktan gitmişti. Alçaklar kandırmışlar beni...


Sevgiyle,   
Bezem...








SOUSSE-EL KONTOİL PORT





SOUSSE- BACH















SOUSSE-MEDİNA VE İÇİNDEKİ EVLERDEN MANZARALAR







SOUSSE-MANASTIR-HABİB BURGİBA'NIN ANIT MEZARI















SOUSSMANASTIR -KALESİ VE DENİZ KENARI















EL JEM-ROMA ARENASI










DOUZ SOKAKLARI








DOUZ-Düğün alayı























DOUZ'DA DÜĞÜN VE DÜĞÜNYEMEĞİ KUSKUS






















DOUZ -SAHRA ÇÖL TURU










MATMATA-TAMAZRET












 






MATMATA





TAOJANEİ KÖYÜ

































TATAVİN(TATOUİN)-CHENNİ(Eski Berberi Köyü)

















TATOUİN-ELANURA KALESİve Ali'nin annesi






TATOUİN-KSAR SULTANE








TOZUER EVLERİ






TOZUER-DAR CHERAİT MÜZESİ









TOZUER-TAMERZA DAĞ KÖYÜ
































TOZUER-QUELED ELTLADEF(ESKİ KENT)




















KAİROAN-BÜYÜK CAMİİ(SİDİ OKBA CAMİİ)




KAİROAN-MÜZEDE BİR KAPI
















KAİROAN-MEDİNA


























KAİROAN-SİDİ SAHAB CAMİİ VE TÜRBESİ
























HAMAMET-Sahil,Kale ve Medina




NEBUL




TUNUS terminalindeki lokal Tunuslu












TUNUS-BURGİBA CADDESİ






TUNUS-MEDİNA















TUNUS-ZEYTUNİ CAMİİ












TUNUS-DAR BEN ABDULLAH TÜRBESİ




TUNUS  DAR BEN ABDULLAH  MÜZESİ










TUNUS-MEDİNA




TUNUS-SAAT KULESİ






































TUNUS-BORDO MOZAİK MÜZESİ























TUNUS-SİDİ BOU SAİD










TUNUS-KARTACA  VE HARABELERİ







TUNUS-KARTACA GÖL KENARI Semira ile


TUNUS-EV SAHİBLERİM
Semira,Halit,Yusuf ve bebek


TUNUS-"Yerim seni"ile

1 yorum:

  1. İclal hocam, merhabalar! Blogunuzu yeni keşfetti ve çok begendim. Gerçekten ilham verici gezi yazılarınız var. Sizinle iletişim e geçmek istedim, ozellikle Tunus gezisi hakkinda bilgi almak için. Kiz arkadasimla bu yil temmuz-agustos tarihleri arasinda 20 gunluk bir gezi planliyoruz. 5 gun Tunus baskentinde konaklama yapicaz, ondan sonrasi için henuz bir plan olusturmadik. Size bir kac sorun olucakti, mrsinan53@gmail.com benimle iletişime gecebilirseniz çok sevinirim! Iyi gezmeler, saglicakla kalin hocam.

    YanıtlaSil