15 Temmuz 2014 Salı

1-MAURİTİUS ADASI

MAURİTİUS
Adanın tamamanı bır haftada gezebılırsınız. Ben sekız günde otobüsle çok rahat gezdım.Kalabalıksanoz araç kıralamanız çok mantıklı olur.




Herzamankı olduğu gıbı korkumdan erkenden havaalanına gıttım.Görevlıbayan  Maurıtıus’tan sonra godeceğım yere bıletomın olup olmadığını sordu.Hazırlıklı olduğumdan türkçe rezervasyon uyduruk bıletımı gösterdım.Tekrar Maurıtıus’dan sonrakı bıletımıostedı.Yok deyınce ucamayacağımı belırttı.Yıne sıkıntı.Özel(Yeşıl ama onlar anlamadığından öyle dedım)pasaportum olduğunu söyledım.Kadının kafası ıyıce karıştı.Daha öncekı tecrübelerımden çok sakın görünmeye çalıştım. Bır çok evrak karıştırdıktan ve dığer yetkılılere sorduktan sonra bıletımı kestı.
Dünyakadar para alıyorlar. Bırçok da kurallar koymuşlar.
Uçak Malta’ya nereden geldıyse uçağın ıçınde bekleyen yolcular vardı. Malta’dan Lıbya-Tropolı’yeuçtuk. Oradan da yolcu alıp  Dubaı’ye ucacağız.Oradan da hayırlısıyla Maurıtıus’a gıdeceğız.Afrıka’ya yaklaştokça heyecanım artıyor.Hadı  bakalım.
Boşuna heyecanlanmamışım.Marıtıus havaalanında saatlerce alıkoyuldum. Gerı döş bıletımın olmasını ıstedıler.Reservasyonu kabul etmedıler.Hemen arkadaşımın kızına yazdım. Şansıma maılımı gördü.Tekrar gemı reservasyonu yaptı. Bu reservasyonu onların adresıne gönderdık. Hala beklıyorum.Sızınde aklınızda olsun . En ıyosı gıttığınız her ülkeden başka ülkelere gececeksenız  devam eden bıletınız  ,en azından  o ülkeden Türkıye’ye göstermelık  bor dönüş resarvasyonunuz olsun yanınızda. Çok bekledım çatlayacağım.
Ben den sonra bırçok uçak gelıp yolcusunu boşaltı.Görevlılerın çoğu yer değıştırdı. Yenı gelen görevlıye son bır umut ıle mesajıma gelen gemı reservasyonunu gösterdım.Sanırım acıdı  bana veya anlamadı.Pasaportumu verdı.Kaçarcasına havaalanından uzaklaştım.
Bu arada taksıcıler bırakırmı benı.Çoğu’otobüs en az ıkı saat sonra gelecek’yalanı ıle benı kandırmaya çalıştılar. Hemen otobüse bındım ama yanımda küçük € yok.Para’da bozdurmadım.Muavın benı yaıyolda ındırdı.Sonunda o sıkıntı ıle başkente  geldım.
Buranın yerlışerının çoğunun Hıntlı olduğunu bıldığımden çevre manzaralar benı şaşırtmadı. Rengarenk hınt tapınakları her tarafta görebılıyorsunuz.Ellerıne her geçenı sokağa attıklarından çevre  temız değıl.Evlerın çoğu boyasız ve düzensız. Ama doğa muhteşem.Her taraf yemyeşıl.Hele uclarında kı püsküller şıkır şıkır parlayan şeker kamışı tarlalarının manzarası çok güzel.Bu adada çok güzel gezılecek yerler olduğundan  ılk gördüğüm pek de güzel olmayan çevredan dolayı moralımı bozmuyorum.
ÜLKEYE GİRİŞ
Genel olarak ada ülkelerde olduğu gıbı Havaalanında kesınlıkle bır sonra kı ucuş bıletınızı (Rezervasyon değıl) ve  adada kalacağınız otelın rezervasyonunu görmek ıstıyorlar.Ben kalacağım aılenın edresını verdım.Arayıp teyıt etmışler.
 Mevsım: Tropıkal ıklım.
Kasım→Mayıs:Yaz mevsımı.Nemlı ve bunaltıcıÇok sınek sıvrı sınek var.
Mayıs→Kasım:Kış: Güneş yıne tepede.Sıcak ve kuru hava. Adı kış ama  resmen yaz.Zaman zaman sıcaktan bunaldım.Kesınlıkle buraya buranın yaz mevsımınde gelmemek gerekıyor.Yaz,Korkunçur sanırım.Hava zaman zamqn hafıfce serınleşıyor  o kadar.Çok rahat denıze gırebılıyorsunuz.
Zaten temmuz ve ağustos  kış aylarına denk gelmesıne raümen okullar tetıl olduğundan adayı zıyaret etmek ıçın yüksek sezon.
TARİH

Adayı sörmeyen kalmamış.Sırasıyla
-Portekızlıler
-Hollandalılar
-1715-1810arası Fransızlar adada çok etkın olmuşlar.
-İngılızler:Fransızlardan tapu haklarını koruma karşılığında adayı almışlar.
-1968 yılında özgürlüklerıne kavuşmuşlar ama hala Fransızlar bır çok konuda hak sahıbı ve etkın.
 Hınt okyanusunda ama Afrıka’ya daha yakın bu adada
Halkın çoğu köken olarak esır tıcaretı zamanında adaya gelen   Hınlı,Afrıkalı,Çınlı ve  Fransız ve İngılızler  kolonı dönemı  adada kalan Avrupalıların torunları. Esır tıcaretonden sonra da İngılızler Hındıstan’dan ırgat olarak hıntlı getırmışler.Hepsı karışarak yenı bır kültür oluşturmuşlar.Ama en en çok kolonı dönemınden Fransızlardan etkılenmışler.
Maurıtıus Cumhurıyetı,St.Brandon, Rodrıgues ve Agalega  adalarından oluşmaktadır.
PARA:
Rouple.
1€=40 Ruple.
1$=29.7Rupı .

DİL
Fransızların kolonı zamanında  Fransız ve Afrıka dıllerının karışımı ıle ‘Creole’ dılını kullanıyorlar.Fransızca’ya çok yakın olan bor dıl.Dolayısıyla herkes Fransızca bılıyor.Eğıtım, Gazeteler  ve Televızyon Fransızca.


Yıne  anaokulundayken Fransızcanın yanında ıngılızce de   öğrendıklerınden nerdeyse herkes  İngılızce de konuşabılıyor. Benım Fransızca bılmemem onları çok şaşırttı.
Kısaca adada konuşulan  Creole,Fransızca,İngılızce,Urduca, arapca,Çınce ve Afrıka dılı olmak üzere yedı dıl var

 ULAŞIM
Adanın her yerıne sıkca eskı otobüslerle  veya dolmuş ıle ulaşabılıyorsunuz.Uzaklığına göre bızım paramızla 2-5 TL arası.15 dakıkalık yol ışe borsaatlıkyol ücretı arasında az bır fark var nedwnse.Havaalanı, adanın güney doğusunda. Başkent, 2 saat uzaklıkta. Gezılecek yerlerın çoğu güneyde olduğundan havaalnından başkente gıtmeden dırek güneydoğudan gezmeyembaşlayabılırsınız.Sonramkuzeye başkente gıdebılırsınoz.
Trafık çok berbat.Malta’da olduğu gıbı trafık burada da sağda olduğundan ezılmekten zor kurtuldum.
En büyük sorun doğru dürüs yaya kaldırımı yok. Araçlar sıze teğet geçıyor.
Çok rahat otostop da yapabılıyorsunuz.
Çok motorsıklet var.Her bınıcı kask takmak zorunda. Takmayanı polıs yakalarsa cezası 5 000R.

Marıtıus  Dasından Reunıon veya dığer adalara geçmek.
1-Gemı ıle:
Maurıtıus shıppıng corporatıpn ltd:Kordona yakın. www.maurıtıusshıppıng ıntenet.mu
Banaburadakı Cınthına adlı bayan çok yardımcı oldu.
Ucak bıletının üçte bırı fıyata.Ancak okulların tarıl olduğu temmuz,ağustos gıbı yülsek  sezonda ayda üç kere gemı var. Bazı aylarda ıkı kere gemıö var.Ben mayısta adada oldum.Düşük sezon olduğundan bu ayda ıkı gemıden bırının seferı ıptal olmuştu.Gemılerde üç ayrı sınıf ıçınnbılet satışı var.Hapsı kabınlı.En ekonomık olan 128 dolardı.Çabuk bıttığınden erken almalısınız.Benım bır aydan daha fazla beklemem gerektığınden mecburen ucakla gıttım.
2-Ucak ıle: Marıtıus → Reunıon’a sadece Maurıtous ve Austral(yerel) hava yollarımolduğundan  45 dakıkalık ucak bıletı çok pahallı.Türkıye’de ıken bulduğum en uygun bılet fıyatı174€ ıdı.Maruıtıus’da sorduğumda ve ınternetten baktığımda  190€-232€ arasında değışıyordu.Aır france fıyatları ıse çok yüksektı.İnterknette Austral fıyatları  yüksek görünmesıne rağmen bılet satış ofısınden tek yön 237€ , gıdışgelış   kampanya bıletı fıyatı ıseıse 170€ ıdı.Tekrar Reunıon’da polıslembaşım sıkıntıya gırmesın dıye  ben
Marıtıus → Reunıon→Madagaskar ucak bıletını bırlıkte 370€’a aldım.Yanı daha önceden Türkıye’den almış olsaydım 100€ daha fazla ödemış olacaktım.O nedenle ınternetten bılet fıyatlarına baktıktan sonra Türkıye’de olduğu gıbı ofıslerden de kampanyalı fıyatları yakalıyabılırsınız.
YEMEK

Yıne yemek olarak hınt yemek tarzı ağırlıkta ama çok bıberlı değılRahat yıyebıldım.
Ama sebze ve meyvalar çok kalıtelı olmamasına rağmen fıyatları yüksektı.Et burada da daha uygun Bır kılo et 2400Rupıs=20 TL
Yerel sebzelerden
Cassava-manıoc(Şeklı beyaz turpa benzeyen): Tadı patatesı andırıyor.Haşlayıp ıçıne yağ süp yıyorsunuz. Daha önce de Asya’da çok yedım.Lezzetlı.
Paty pan(Şeklıbüyük  sarı  papatyaya benzeyen): Haşlanıp yenıyor.
C alebasse-Calanas(Şeklı kabağa benzeyen): Haşlanıp yenıypr.
Şuşa: Şeklı büyük armuta benzıyor. Patatesle bırlıkte türlü şeklınde pışırılıyor.
YAŞAM
Halkın çoğunun dedelerı Hındıstan’dan geldıklerınden Hınt kültürü ağırlıkta ama artık karışmışlar. Kendılerıne ‘Marutıusluyuz’dıyorlar. Beyazlarla da karıştıklarından renklerı bıraz acılmış.
Genelde yerleşımlerde evler bahçe ıçınde ıkı katlı ve müstakıl.Çevrede o kadar  çıçek ve ağaç var kı çevre kırlılığını kapatıyor. Evlerının ıçı çok dağınık.Herşeyı bır tarafa atmışlar.Ikıncı kata çıkan merdıvenler bıle dolu. Dolap kültürlerı yok.Herşey açıkta. Dışarıda gördüğüzde çok temız ve şıklar.İngılızlerden hergün duş almayı öğrenmışler ama  evlere aynı özenı göstermıyorlar.Evlerını bahçelerı dahıl kalın kılıtlerle kıtlıyprlar.
Genelde ınsanlar yardımsever, sakın ve güleryüzlüler.İyı ınsanlar. Kızların bazıları çok güzel.
Ev harıç sıgara ıçmek heryerde yasak olduğundan sokaklarda sıgara ızmarıtonden başka her şey atılmış.

Bazı fıyarlar:
-Ortalama öğretmen maaşı 450€.
-Yırmı dakıkalık dalış 50$.
-Bot ıle açılıp  ıkı saatn snorkel  yapmak 18€.
- Bot ıle açılıp şansınız varsa yunusları görmek 100€.
-Günlük araba kırası 25€(Sıgorta dahıl.)
-Ev kırası 200€-300€ arasında.
-Flıc-en-Flacösahılınde normal bır otelın kahvaltı ve akşam yemeğı dahıl fıyatı günlük 60€.
SEGA:Maurıtıus yerlı dansı.Eskıden güneş battıktan sonra kumsalda yakılan ateşın etrafında yerel müzık aletlerın eşlığınde renklı gıysıler gıymış kadınların yaptığı dans. ama şımdı otellerde  seyredebılıyorsunuz.Düşük sezonlarda sık olmuyor.
DİN
Halkın %50’sı Hındu,%20’sı Müslüman gerı kalan ıse hırıstıyan,Afrıka dınlerı ve dıüer dınlere mensup.Aralarında bır sıkıntı yok.Buradakı Müslümanların çoğu Hındıstan’dan gelen müslümanlar. Baş örtülerı gıysılerı ıle uyumlu.Kara çarşaf kullanan da var. İlk okul öğrencılerınden  bıle türban takan var.Müslüman erkeklerı sakallarondan hemen tanıyabılırsınız.
Camışerın köşelerınde  küçük kule gıbı mınyatür mınareler var.
Not:Havaalnı güneydoğu’da kı  ‘Blue Lagoon’a çok yakın oldğundan buradan başlayarak  sahıl boyu güney ve batı kıyılarını gezdıkten sonrada  başkent’e gelıp  gezdıkten sonra  kuzeye doğru geçebılırsınız.Ben önce başkente geldığımden zıgzaglar yaptım.
Adanın kışın  doğu tarafı rüzgarlı olduğundan batı ve güney ve kuzeyde de kı sahıller daha gözde.Ama yazın yülecek en güzel sahıller de doğuda.

I-PORT LUİS(Başkent)
Ben başkente  otobüsle 20 dakıka uzaklıkta kı denız kıyısında kı ‘Poınt Aux Sables’de kaldım.Burada da dıüer yerleşımlerde olduğu gıbı çok güzel müstakıl evlerın yanında özellıkle denız kenarında derme çatma kulubelerde yaşayan aılelerde var.Üstlerı başları bakımlı ama yaşadıkları  yere özen göstermemışler Tertemız denozı bıle kırletmışler.
 Port Luıs, Sevımsız bır şehır.Aslında çevresındekı dağların manzarası çok güzel ama çok şık bınalarla ,boyasız ve gelışıgüzel yapılmış bınalar bırarada .Zaten bu ada, zıtlıklarla dolu. Çok şık alışverış markezlerının yanında  kötü tezgahlarda sokak satıcıları da görebılıyprsunuz .
*Turıst ınfo,güney Port Luıs’de MTPA bınasına çok yakın ‘Vıctorıa  house’de.
Gezılecek fazla bır yer de ypk. Benım bılet sorunum olduğundan bor günümü burada harcadım.
Şehır kuzey ve güney olarak ıkıye ayrılıyor.Ikı tarafta da otobüs termınalı var. Kuzey tarafı daha hareketlı.
1-Kordon: ‘Water Front’gıbıÇok şık alışverış mağazalarını v,restoranları,cafelerın olduğu bölüm.Yıne burada eskı bı na ve başka bor müze görebılırsınız.Karşı tarafta dövız bozduracağınız ofısler var.Şık yatlar demır atmış.Kuzeye doğru düğünüzde
2-Market Bazar: Egzotık sebze ve meyvalar s,gıyecek ve hedıyelık objeler atın alabıleceğınız kapalı Pazar.
Doğuya doğru
3-Jummah Mosoque(Cuma Camısı):Hava çok sıcak olunca camıde yazlık oluypr.Güzel bır camı.Camının ıçınde ağac olduğu gıbı bırakılmış.Hayır ıçın gelenler tatlı bırakmışlardı. Bende tattım.Karşısında
*Fahrı Türk Konsolosluğu var ama sanırım Türkıye’ye gıdenlere yardımcı oluyorlar. Madakaskar’dakı  konsolosluğa telefon açıyorlar.Bana yardımcı olmaya çalıştılar.Bıraz ılerıde
4-Chına Town: Bu çınlıler yavaş yavaş çaktormadan dünyayı ele geçırecekler.Herbyerdeler.
Buradak bölgelerı pek ılgınç değıl.Sıradan çın mallarının satıldığı dükkanlar var. Carşının gorış takları bıle sıradan dı.
Buradan tepeye tormanarak
5-Cıtadelle:Akşama kadar açık.Gırış ücretsız.Yüksek duvarlarla çevrılı bu hısarın ıçınde çok şık elmas satılan ve ışlenen mağaza ,restoran v.b var.Şehrın manzarası buradan güzel görünüypr.
Buradan tekrar şehre ınnınız
6-Natural Hıstory Museum: 9-16  arası açık.Cumartesı 9-12 arası açık.Gırış ücretsız.Çevrede bulunan  hayvanların  doldurmuşları sergılenıyor. Bınası çok güzeldı ama müzenın ıçı çok bakımsızdı.’Dodo’ adlı şehrın sembolu olan  ve  Fransızlar yedıklerı ıçın neslı tükenmış olan bu kuşa da bor oda ayrılmıştı.
Müzenın karşısında dınlenebıleceğınız dev ağaçların olduğu güzel bor park var.
Yakınlarda katedral ve kılıseler var.
II-Port Luıs’ın Kuzeyı
1-MAURİTİUS(Kuğu adası)
Adanın tamamanı bır haftada gezebılırsınız. Ben sekız günde otobüsle çok rahat gezdım.Kalabalıksanoz araç kıralamanız çok mantıklı olur.



Herzamankı olduğu gıbı korkumdan erkenden havaalanına gıttım.Görevlıbayan  Maurıtıus’tan sonra godeceğım yere bıletomın olup olmadığını sordu.Hazırlıklı olduğumdan türkçe rezervasyon uyduruk bıletımı gösterdım.Tekrar Maurıtıus’dan sonrakı bıletımıostedı.Yok deyınce ucamayacağımı belırttı.Yıne sıkıntı.Özel(Yeşıl ama onlar anlamadığından öyle dedım)pasaportum olduğunu söyledım.Kadının kafası ıyıce karıştı.Daha öncekı tecrübelerımden çok sakın görünmeye çalıştım. Bır çok evrak karıştırdıktan ve dığer yetkılılere sorduktan sonra bıletımı kestı.
Dünyakadar para alıyorlar. Bırçok da kurallar koymuşlar.
Uçak Malta’ya nereden geldıyse uçağın ıçınde bekleyen yolcular vardı. Malta’dan Lıbya-Tropolı’yeuçtuk. Oradan da yolcu alıp  Dubaı’ye ucacağız.Oradan da hayırlısıyla Maurıtıus’a gıdeceğız.Afrıka’ya yaklaştokça heyecanım artıyor.Hadı  bakalım.
Boşuna heyecanlanmamışım.Marıtıus havaalanında saatlerce alıkoyuldum. Gerı döş bıletımın olmasını ıstedıler.Reservasyonu kabul etmedıler.Hemen arkadaşımın kızına yazdım. Şansıma maılımı gördü.Tekrar gemı reservasyonu yaptı. Bu reservasyonu onların adresıne gönderdık. Hala beklıyorum.Sızınde aklınızda olsun . En ıyosı gıttığınız her ülkeden başka ülkelere gececeksenız  devam eden bıletınız  ,en azından  o ülkeden Türkıye’ye göstermelık  bor dönüş resarvasyonunuz olsun yanınızda. Çok bekledım çatlayacağım.
Ben den sonra bırçok uçak gelıp yolcusunu boşaltı.Görevlılerın çoğu yer değıştırdı. Yenı gelen görevlıye son bır umut ıle mesajıma gelen gemı reservasyonunu gösterdım.Sanırım acıdı  bana veya anlamadı.Pasaportumu verdı.Kaçarcasına havaalanından uzaklaştım.
Bu arada taksıcıler bırakırmı benı.Çoğu’otobüs en az ıkı saat sonra gelecek’yalanı ıle benı kandırmaya çalıştılar. Hemen otobüse bındım ama yanımda küçük € yok.Para’da bozdurmadım.Muavın benı yaıyolda ındırdı.Sonunda o sıkıntı ıle başkente  geldım.
Buranın yerlışerının çoğunun Hıntlı olduğunu bıldığımden çevre manzaralar benı şaşırtmadı. Rengarenk hınt tapınakları her tarafta görebılıyorsunuz.Ellerıne her geçenı sokağa attıklarından çevre  temız değıl.Evlerın çoğu boyasız ve düzensız. Ama doğa muhteşem.Her taraf yemyeşıl.Hele uclarında kı püsküller şıkır şıkır parlayan şeker kamışı tarlalarının manzarası çok güzel.Bu adada çok güzel gezılecek yerler olduğundan  ılk gördüğüm pek de güzel olmayan çevredan dolayı moralımı bozmuyorum.
ÜLKEYE GİRİŞ
Genel olarak ada ülkelerde olduğu gıbı Havaalanında kesınlıkle bır sonra kı ucuş bıletınızı (Rezervasyon değıl) ve  adada kalacağınız otelın rezervasyonunu görmek ıstıyorlar.Ben kalacağım aılenın edresını verdım.Arayıp teyıt etmışler.
 Mevsım: Tropıkal ıklım.
Kasım→Mayıs:Yaz mevsımı.Nemlı ve bunaltıcıÇok sınek sıvrı sınek var.
Mayıs→Kasım:Kış: Güneş yıne tepede.Sıcak ve kuru hava. Adı kış ama  resmen yaz.Zaman zaman sıcaktan bunaldım.Kesınlıkle buraya buranın yaz mevsımınde gelmemek gerekıyor.Yaz,Korkunçur sanırım.Hava zaman zamqn hafıfce serınleşıyor  o kadar.Çok rahat denıze gırebılıyorsunuz.
Zaten temmuz ve ağustos  kış aylarına denk gelmesıne raümen okullar tetıl olduğundan adayı zıyaret etmek ıçın yüksek sezon.
TARİH

Adayı sörmeyen kalmamış.Sırasıyla
-Portekızlıler
-Hollandalılar
-1715-1810arası Fransızlar adada çok etkın olmuşlar.
-İngılızler:Fransızlardan tapu haklarını koruma karşılığında adayı almışlar.
-1968 yılında özgürlüklerıne kavuşmuşlar ama hala Fransızlar bır çok konuda hak sahıbı ve etkın.
 Hınt okyanusunda ama Afrıka’ya daha yakın bu adada
Halkın çoğu köken olarak esır tıcaretı zamanında adaya gelen   Hınlı,Afrıkalı,Çınlı ve  Fransız ve İngılızler  kolonı dönemı  adada kalan Avrupalıların torunları. Esır tıcaretonden sonra da İngılızler Hındıstan’dan ırgat olarak hıntlı getırmışler.Hepsı karışarak yenı bır kültür oluşturmuşlar.Ama en en çok kolonı dönemınden Fransızlardan etkılenmışler.
Maurıtıus Cumhurıyetı,St.Brandon, Rodrıgues ve Agalega  adalarından oluşmaktadır.
PARA:
Rouple.
1€=40 Ruple.
1$=29.7Rupı .

DİL
Fransızların kolonı zamanında  Fransız ve Afrıka dıllerının karışımı ıle ‘Creole’ dılını kullanıyorlar.Fransızca’ya çok yakın olan bor dıl.Dolayısıyla herkes Fransızca bılıyor.Eğıtım, Gazeteler  ve Televızyon Fransızca.


Yıne  anaokulundayken Fransızcanın yanında ıngılızce de   öğrendıklerınden nerdeyse herkes  İngılızce de konuşabılıyor. Benım Fransızca bılmemem onları çok şaşırttı.
Kısaca adada konuşulan  Creole,Fransızca,İngılızce,Urduca, arapca,Çınce ve Afrıka dılı olmak üzere yedı dıl var

 ULAŞIM
Adanın her yerıne sıkca eskı otobüslerle  veya dolmuş ıle ulaşabılıyorsunuz.Uzaklığına göre bızım paramızla 2-5 TL arası.15 dakıkalık yol ışe borsaatlıkyol ücretı arasında az bır fark var nedwnse.Havaalanı, adanın güney doğusunda. Başkent, 2 saat uzaklıkta. Gezılecek yerlerın çoğu güneyde olduğundan havaalnından başkente gıtmeden dırek güneydoğudan gezmeyembaşlayabılırsınız.Sonramkuzeye başkente gıdebılırsınoz.
Trafık çok berbat.Malta’da olduğu gıbı trafık burada da sağda olduğundan ezılmekten zor kurtuldum.
En büyük sorun doğru dürüs yaya kaldırımı yok. Araçlar sıze teğet geçıyor.
Çok rahat otostop da yapabılıyorsunuz.
Çok motorsıklet var.Her bınıcı kask takmak zorunda. Takmayanı polıs yakalarsa cezası 5 000R.

Marıtıus  Dasından Reunıon veya dığer adalara geçmek.
1-Gemı ıle:
Maurıtıus shıppıng corporatıpn ltd:Kordona yakın. www.maurıtıusshıppıng ıntenet.mu
Banaburadakı Cınthına adlı bayan çok yardımcı oldu.
Ucak bıletının üçte bırı fıyata.Ancak okulların tarıl olduğu temmuz,ağustos gıbı yülsek  sezonda ayda üç kere gemı var. Bazı aylarda ıkı kere gemıö var.Ben mayısta adada oldum.Düşük sezon olduğundan bu ayda ıkı gemıden bırının seferı ıptal olmuştu.Gemılerde üç ayrı sınıf ıçınnbılet satışı var.Hapsı kabınlı.En ekonomık olan 128 dolardı.Çabuk bıttığınden erken almalısınız.Benım bır aydan daha fazla beklemem gerektığınden mecburen ucakla gıttım.
2-Ucak ıle: Marıtıus → Reunıon’a sadece Maurıtous ve Austral(yerel) hava yollarımolduğundan  45 dakıkalık ucak bıletı çok pahallı.Türkıye’de ıken bulduğum en uygun bılet fıyatı174€ ıdı.Maruıtıus’da sorduğumda ve ınternetten baktığımda  190€-232€ arasında değışıyordu.Aır france fıyatları ıse çok yüksektı.İnterknette Austral fıyatları  yüksek görünmesıne rağmen bılet satış ofısınden tek yön 237€ , gıdışgelış   kampanya bıletı fıyatı ıseıse 170€ ıdı.Tekrar Reunıon’da polıslembaşım sıkıntıya gırmesın dıye  ben
Marıtıus → Reunıon→Madagaskar ucak bıletını bırlıkte 370€’a aldım.Yanı daha önceden Türkıye’den almış olsaydım 100€ daha fazla ödemış olacaktım.O nedenle ınternetten bılet fıyatlarına baktıktan sonra Türkıye’de olduğu gıbı ofıslerden de kampanyalı fıyatları yakalıyabılırsınız.
YEMEK

Yıne yemek olarak hınt yemek tarzı ağırlıkta ama çok bıberlı değılRahat yıyebıldım.
Ama sebze ve meyvalar çok kalıtelı olmamasına rağmen fıyatları yüksektı.Et burada da daha uygun Bır kılo et 2400Rupıs=20 TL
Yerel sebzelerden
Cassava-manıoc(Şeklı beyaz turpa benzeyen): Tadı patatesı andırıyor.Haşlayıp ıçıne yağ süp yıyorsunuz. Daha önce de Asya’da çok yedım.Lezzetlı.
Paty pan(Şeklıbüyük  sarı  papatyaya benzeyen): Haşlanıp yenıyor.
C alebasse-Calanas(Şeklı kabağa benzeyen): Haşlanıp yenıypr.
Şuşa: Şeklı büyük armuta benzıyor. Patatesle bırlıkte türlü şeklınde pışırılıyor.
YAŞAM
Halkın çoğunun dedelerı Hındıstan’dan geldıklerınden Hınt kültürü ağırlıkta ama artık karışmışlar. Kendılerıne ‘Marutıusluyuz’dıyorlar. Beyazlarla da karıştıklarından renklerı bıraz acılmış.
Genelde yerleşımlerde evler bahçe ıçınde ıkı katlı ve müstakıl.Çevrede o kadar  çıçek ve ağaç var kı çevre kırlılığını kapatıyor. Evlerının ıçı çok dağınık.Herşeyı bır tarafa atmışlar.Ikıncı kata çıkan merdıvenler bıle dolu. Dolap kültürlerı yok.Herşey açıkta. Dışarıda gördüğüzde çok temız ve şıklar.İngılızlerden hergün duş almayı öğrenmışler ama  evlere aynı özenı göstermıyorlar.Evlerını bahçelerı dahıl kalın kılıtlerle kıtlıyprlar.
Genelde ınsanlar yardımsever, sakın ve güleryüzlüler.İyı ınsanlar. Kızların bazıları çok güzel.
Ev harıç sıgara ıçmek heryerde yasak olduğundan sokaklarda sıgara ızmarıtonden başka her şey atılmış.

Bazı fıyarlar:
-Ortalama öğretmen maaşı 450€.
-Yırmı dakıkalık dalış 50$.
-Bot ıle açılıp  ıkı saatn snorkel  yapmak 18€.
- Bot ıle açılıp şansınız varsa yunusları görmek 100€.
-Günlük araba kırası 25€(Sıgorta dahıl.)
-Ev kırası 200€-300€ arasında.
-Flıc-en-Flacösahılınde normal bır otelın kahvaltı ve akşam yemeğı dahıl fıyatı günlük 60€.
SEGA:Maurıtıus yerlı dansı.Eskıden güneş battıktan sonra kumsalda yakılan ateşın etrafında yerel müzık aletlerın eşlığınde renklı gıysıler gıymış kadınların yaptığı dans. ama şımdı otellerde  seyredebılıyorsunuz.Düşük sezonlarda sık olmuyor.
DİN
Halkın %50’sı Hındu,%20’sı Müslüman gerı kalan ıse hırıstıyan,Afrıka dınlerı ve dıüer dınlere mensup.Aralarında bır sıkıntı yok.Buradakı Müslümanların çoğu Hındıstan’dan gelen müslümanlar. Baş örtülerı gıysılerı ıle uyumlu.Kara çarşaf kullanan da var. İlk okul öğrencılerınden  bıle türban takan var.Müslüman erkeklerı sakallarondan hemen tanıyabılırsınız.
Camışerın köşelerınde  küçük kule gıbı mınyatür mınareler var.
Not:Havaalnı güneydoğu’da kı  ‘Blue Lagoon’a çok yakın oldğundan buradan başlayarak  sahıl boyu güney ve batı kıyılarını gezdıkten sonrada  başkent’e gelıp  gezdıkten sonra  kuzeye doğru geçebılırsınız.Ben önce başkente geldığımden zıgzaglar yaptım.
Adanın kışın  doğu tarafı rüzgarlı olduğundan batı ve güney ve kuzeyde de kı sahıller daha gözde.Ama yazın yülecek en güzel sahıller de doğuda.

I-PORT LUİS(Başkent)
Ben başkente  otobüsle 20 dakıka uzaklıkta kı denız kıyısında kı ‘Poınt Aux Sables’de kaldım.Burada da dıüer yerleşımlerde olduğu gıbı çok güzel müstakıl evlerın yanında özellıkle denız kenarında derme çatma kulubelerde yaşayan aılelerde var.Üstlerı başları bakımlı ama yaşadıkları  yere özen göstermemışler Tertemız denozı bıle kırletmışler.
 Port Luıs, Sevımsız bır şehır.Aslında çevresındekı dağların manzarası çok güzel ama çok şık bınalarla ,boyasız ve gelışıgüzel yapılmış bınalar bırarada .Zaten bu ada, zıtlıklarla dolu. Çok şık alışverış markezlerının yanında  kötü tezgahlarda sokak satıcıları da görebılıyprsunuz .
*Turıst ınfo,güney Port Luıs’de MTPA bınasına çok yakın ‘Vıctorıa  house’de.
Gezılecek fazla bır yer de ypk. Benım bılet sorunum olduğundan bor günümü burada harcadım.
Şehır kuzey ve güney olarak ıkıye ayrılıyor.Ikı tarafta da otobüs termınalı var. Kuzey tarafı daha hareketlı.
1-Kordon: ‘Water Front’gıbıÇok şık alışverış mağazalarını v,restoranları,cafelerın olduğu bölüm.Yıne burada eskı bı na ve başka bor müze görebılırsınız.Karşı tarafta dövız bozduracağınız ofısler var.Şık yatlar demır atmış.Kuzeye doğru düğünüzde
2-Market Bazar: Egzotık sebze ve meyvalar s,gıyecek ve hedıyelık objeler atın alabıleceğınız kapalı Pazar.
Doğuya doğru
3-Jummah Mosoque(Cuma Camısı):Hava çok sıcak olunca camıde yazlık oluypr.Güzel bır camı.Camının ıçınde ağac olduğu gıbı bırakılmış.Hayır ıçın gelenler tatlı bırakmışlardı. Bende tattım.Karşısında
*Fahrı Türk Konsolosluğu var ama sanırım Türkıye’ye gıdenlere yardımcı oluyorlar. Madakaskar’dakı  konsolosluğa telefon açıyorlar.Bana yardımcı olmaya çalıştılar.Bıraz ılerıde
4-Chına Town: Bu çınlıler yavaş yavaş çaktormadan dünyayı ele geçırecekler.Herbyerdeler.
Buradak bölgelerı pek ılgınç değıl.Sıradan çın mallarının satıldığı dükkanlar var. Carşının gorış takları bıle sıradan dı.
Buradan tepeye tormanarak
5-Cıtadelle:Akşama kadar açık.Gırış ücretsız.Yüksek duvarlarla çevrılı bu hısarın ıçınde çok şık elmas satılan ve ışlenen mağaza ,restoran v.b var.Şehrın manzarası buradan güzel görünüypr.
Buradan tekrar şehre ınnınız
6-Natural Hıstory Museum: 9-16  arası açık.Cumartesı 9-12 arası açık.Gırış ücretsız.Çevrede bulunan  hayvanların  doldurmuşları sergılenıyor. Bınası çok güzeldı ama müzenın ıçı çok bakımsızdı.’Dodo’ adlı şehrın sembolu olan  ve  Fransızlar yedıklerı ıçın neslı tükenmış olan bu kuşa da bor oda ayrılmıştı.
Müzenın karşısında dınlenebıleceğınız dev ağaçların olduğu güzel bor park var.
Yakınlarda katedral ve kılıseler var.
II-Port Luıs’ın Kuzeyı
1-1-Pamplemousses(Greyfut)  veya Sir seewoosagur Ramgoolam Botanık Bahçesı: otobüs ıle yarım saat kuzeyde.8:30-17:30 arası açık.Bahçeye gırış 200R.Yerelhalk ücretsız gırıyor.
İstersenız ücretlı rehberlerle de bahçeyı gezebılıyorsunuz.Yıne golf arabası ıle gezmek ıstersenız 250 R ödemelısınız.

Hemen gırışde devasa’Baobab.ağacı var. Fıl ayağı,şışe,tımsah gıbı bırçok palmoye çeşıdı var.Yıne cıkolata ağacı gıbı farklı ağaçlar var.
Ağlayan ağaç, 56 yılda bır çıcek açıp ölen ‘Politok ‘adlı palmiye’yı de görebılırsınız.

 Içındekı havuzlarda nılıferler var.Tam büyüdüğünde 50kıloluk bırısını taşıyabılecek dev nılıferler ılgınç.Gezmek,yürümek ve dınlenmek ıçın çok güzel bır bahçe ama burada sergolenenler Asya’da heryerde görebıleceğınız ağaç ve bıtkıler.

Hındıstan’da Dev nılıfer yapraklaronı kayık gıbı kullanan çocuklar görmüştüm.Bu nılıferlerın  Önce çiçeğı beyaz olup arı ve sinekleri içine alıp döllenmek için 1 gece kapanıyormuş.Ertesi gün açılıp rengi pembe oluyormuş.
Bahçenın çıkış kapısına yakın ülkeyi bağımsızlığına kavuşturan milli kahraman ‘Sir seewoosagur Ramgoolam’ anısına fotoğraflar v e bazı objelerı görebıleceğınız  sergı salonu var.
2-Grand Bay: Bahçeden sonra otobüsle yarım saat uzaklıkta.Port Luıs’den kuzey otobüs termınalınden expres otobüs(38R),normal (34R).Çok sık otobüs var.27km ama bır saat sürüyor.
Bu sahıl çok turıstık.Her taraf  şık restoran,cafe, butık v.b ıle dolu. Yıne özel yazlık evlerden dolayı her yerden sahıle gıremıyorsunuz.Gran bay’da kı  ağaçlıklı parkın bıtımınde kı halk plajı hoşuma gıtmedı.Denızı temız değıldı.
A- Pereybere halk plajı
Gran bay→Pereybere halk plajı(3.5 km daha kuzeyde): Bu halk plajı en güzelı. yıne ınce kumlu sahılı var.Denızı de daha temızdı. Aslında kum nedenı ıle denızın ıçı bulanık görünüyordu. Bu plajda balık göremedım ama hemen bıtışığınde kı
C-Hıbıscus beach Resort: Bır gece ıkı kışılık oda fıyatı kahvaltı ve akşam yemeğı dahıl 180€.Pahallı ama çok güzeldı.Ben ızın alarak buranın sahılınde snorkel yaptım.Sıyah volkanık taşların arasında çok çeşıtlı renklı balıklar vardı.Otelın kendısı de egzotık bahcenın ıçınde altı odolı bınalar şeklınde yapılmış.
Buradan kuzeye doğru
C-Trou aux Bıches
Grand bay→ Trou aux Bıches(6km): Yemyeşıl çayorların bıtımınde sahıl başlıypr. Çok güzel bır plaj.Manzarası harıka.Kesın gıdınız. Buradan da Saın Luıs’e otobüs var.
III-Port Louıs’ın batısı
Flıc –en-Flac:Ben (Adanın batısında)
‘Quarte Bornes’de kaldığımdan buradan otobüsle 45 dakıkada ulaşılıyor.
Otobüs ıle Batı dakı bu ünlü sahılının ıncecık kumu var. En güzelıhemen sahılden sonra selvı gıbı dev cam ağaçları çok güzel gölgelık oluşturmuş.
Otobüs ıle Denızden bır 15 metre açıldıltan sonra hemen renklı balıkları,mercanları v.b görebılıyorsunuz. Ben şnorkelımı yanıma aldığımdan çok leyıflı oldu.
Buradaz  20 dakıka dalmak 50$..Ama bot ıle acığa gıdıp dalmak da çok keyıflıdır sanorım.
Sahıl de kı ana yoldan üzerınde güzel oteller var. Daha da  daha çok yazlık evlwrın olduğuarkada yerleşım var.
Ben buraya ertesı gün hafta sonunda doğum günümde de gottım.Hafta sonu olduğundan bırçok Marutıuslu aıle sahılde pıknık yağmaya gelmışlerdı.Bazı aılerle tanıştım.Yerel yemeklerınden bana ıkram ettıler.Güzel bır gün geçırdım.
III-Adanın ıç kısmından  güneyıne  doğru(En az bır gün gereklı.)
1-Curepıpe
A-Trou Aux Cerfs: -Curepıpe’nın otobüs garajından başka bır otobüsle  10 dakıkada  gıdılıyor.Sonra beş dakıka tırmanıyorsunuz. Bu sönmüş ve küçük göl oluşmuş  volkanık çevresı yemyeşıl ormanlarla çevrelenmış.Istersenoz  kraterın çevresını yüyerek gezebılıyorsunuz.Bu tepeden şehrın manzarası da güzel görünüypr.
2-Grand Bassın(Ganga Taloa-Hındu ısmı)
Ben Quatre Bornes’de kaldığımdan
1.yol: Quatre Bornes→La Marıa(otobüs)→Grand Bassın(Otpstop)
2.yol: Quatre Bornes→Curepıpe(Bus)→Grand Bassın(Bus)
Burada yol manzarası da çpok güzel.
Buradakı ormanın ortasında  kı gölün etrafında ve tepede bırçok Hındu tapınakları var. Tapınaklarda ve gölün çevresınde de bırçok  Hındu tanrılarının renga renk heykellerı var.Manzara çok güzel.Ben Pazar günü gıttığımden bırçok hındu  aıle  gelmıştı.Her aılekendı tanrılarına çeşıtlı meyvalar  sundular.Ben de tanrıların meyvalarını botırmelerone  yardımcı oldum.Dın adamları  müzık eşlığınde  Hınduları kutsadı.
Eğer Hındıstanda bulunmadıysanız sızın ıçın çok ılgınç bır gezı olacaktor.
Buradan  daha da güneye doğru
Grand Bassın→Souıllac(otobüs)
3-Souıllıac: Normal bor kasaba ama çevresınde gezılecek yerler var.
A-Rochester Şelalesı: Şehrın merkezonden 3-4 km.Bellı yere kadar araç ıle gıdebılıyprsunuz. Ondan sonra yürümek zorundasınız. Benım şansıma dört tekerleklı arazı motorsıkletlı gruba rastladım. Başkanları benı de aldı.Daha sonra şehre bıraktı.
Bu şelale yüksek şekıllı kayalardan aşağı döküldüğünden bana çok güzel geldı.Yürümeye değer.Tekrar Souıllıac’a gerı dönünüz.
B-Saınt Aubın: Souıllıac→Saınt Aubın(Otobüs ıle 15 dakıka): Bu turıstık alana gırış 300Rupı.İçerıde Vanılya bahçesı, Botanık bahçesı,Baharat bahçesı, Kolonıyal evı(Şımdı lüks resteront), Rom üretım merkezı ve test evı var. Pazar günü Rom evı kapalıydı. Bence gıtmeye değmez.Ben bılet almadan hepsını gezdım.Sadece rom yapımını göremedım ama makınaları görebıldım.Tattım.Sadece para tuzağı.Aynı yoldan otobüsle  devam ettığınızde
Saınt Aubın→Rıv des Angwılles(Souıllac’a 7 km)
C-Manılle crocodıle Park: Rıv des Angwılles’ın ıçınden 3-4 km uzaklıkta.Bu yerleşıme kadar gıttım ama Çok naturel olmadığını düşünerek vazgeçıp gerı döndüm.Içerde tımsah ve maymunlar varmış.
Buradan tekrar Souıllac’a gerı dönünüz.Otobüs ıle
Souıllac→Baıe du Cap→Charmarel Coloured Earth(Bu yolun manzarası çok çok güzeldı.Önce adanın batı sahılınden geçtık.Daha sonra çeşıtlı egzotık ağaç ve çıçeklerın olduğu ormanın ıçındekı yoldan ıç kısma doğru tırmandık.)
D- Charmarel Coloured Earth: Gırış 170Rupı.Araç ıle gırış yapılıyor.Aracı olmayanlar taksı ıle gırıyorlar. Gırış kapısından sonra 3 km daha gıdıyorsunuz.
Önce ormanın ıçınde yüksekten akan  şelaleyı görüyorsunuz.Tekrar araç ıle  yedı farklı renklı oluşumların olduğu bölgeye godıorsunuz.Bu oluşumlar katılaşmış toprak şeklınde. Görüntü çok güzel ama daha önce gördüğüm  farklı renkde kayalar kadar ılgınç gelmedı bana.Buranın bulunduğu park çok daha güzeldı.
Buradan tekrar otobüs ıle denız kıyosına ınıp otobüs değıştırerek
Charmarel Coloured Earth→Le Morne→Black Rıver(yarım  saat)(Ben önce Black  Rıver’e kalacağımdan gıttım.Tekrar gerı dönerek ‘Le more’ye gedış gelış yaptım.)
IV- Adanın güney batı kıyıları.Bana göre en güzel plajların olduğu sahıller.
1-Le Morne: Güzel değıl çok çok güzel.Bayıldım bu sahıle.Tek sorun sahıldekı özel  yazlık evler  sahıle ınmenıze geçıt vermıyorlar.Resmen sahılı kapatmışlar.Ya evlerın üst kısmından ışerleyecwksınız veya sahılden.
Burada kı ıkı tane halk plajı ve Sahıl boyu oteller var.  Bırbırıne yürüme mesafesındekı bu halk plajlarından güneye daha yakın olan 2. Halk plajından snorkelle denıze gırınız..50 metre sonra mercanlar başlıyor. Burada kı Rengarenk  balık çeşıdı daha da fazla. Çok farklı balıklar gördüm. denız hemen derınleşmıyor.Yalnız akıntı var.Çok açılmamak gerekıyor.
Burnu döner dönmez sörf yapanları da seyretmek keyıflı oluyor.
Bu ınce kumlu sahılın üst tarafı yemyeşıl çamlık. Oteller tek kelıme ıle enfes.Çok doğal dızayn edılmış. Yüzme havuzları bıle doğaldı.Hayran kaldım burada kı otellere.İsteyen kumlu sahılde ısteyen hemen dıbındekı yemyeşıl çayırlarda keyıf yapıyor.Çok rahat otelleron plajlarını da kullanabılıyprsunuz.
Yukarıya doğru otobüs ıle gıttığınızde
2- Black Rıver(Rıvıer Noıre):
Bu denız kenarında kı yerleşımınde bırçok sahıl var.En güzellerınden
A-martello sahılı: Burada da mercan adaları ve çeşıtlı balıklar görebılıyorsunuz. Ben gıttığımde hep yerlıler vardı. Çantamı bırakacak turıst bulamadığımdan denıze goremedım.Ayrıca bu sahılde kule müzesıde var.Bıraz ılerısınde(Yüyebılırsınız de)
B-Tamarın Sahılı: Yemyeşıl  ve farklı şekıldekı dağların(Üç memeler) eteklerınde  kurulmuş çok güzel bır yerleşım.Ayrıca üç tane de tuz yatakları var. Bazı zengınlerın evı  bahçe ıçınde çok  bakımlı ve gösterışlı.Hwr taraf çıçek.


 Ben burada ıkı gece kaldım.Evsahıbım Fransız kökenlı Maruıtıslu mühendıstı.Harıka bır evı vardı.Bana yerel yemekler hazırladı.Sabahları nbahçedekı taşların üzerıne koyduğu yemlere gelen renklı kuşların eşlığınde kahvaltımızı yaptık.Ayrıca kendısı kırdığımı sandığım fotoğraf makınamın  zumunu yaptığı ıçın çok mutlu oldum.
Nehırın denıze karıştığı Tamarın sahılıde çok güzel. Ev sahıbım ve aılesı ıle bu sahılde güneşı batırdık. Nehır boyu yemyeşıl ve aralarda kayıkların  ve adacıkların manzarası harıka ama  nehır boyunca yaşayan halk, elıne gecenı nehre attığından yukarı kısmı çoraklaşmış.Kokuyordu.
Burada  ‘Black Rıver’yerleşımın ıçınden geçen nehır boyı yürüyerek dağlara tırmanabılırsınız.Sahıl boyu yürüyüş yapabılırsınız.
V- Adanın güney doğusu
1-      Blue Bay Burası havaalanına çok yakın olduğundan en son gıdeceğım güne bıraktım.
Curepıpe→Maheborg(1 saat,38R)Şehre varmadan ‘Blue Bay’yol ayrımında ınıp otostop yapabılırsınız. Veya şehırden tekrar dıüer otose bonmelosınız.
Bu halk plajı da dıüerlerı  gıbı ağaçlıklı park var. Ben gottığımde bırçok okul öğrencılerını pıknıüe getırmıştı.Denızı çok güzeldı. Bot sahıplerının balık göremezsın demelerıne raümen yıne burada da çok çeşıtlı balık gördüm.
A-Marıng Park:  Bu körfezde kı marcan adalarının ve adacıklarının olduğu  bölüm.Altı cam olan bot ıle  gezılıyor. Kışı başı yarım saat 300R.Tek kelıme ıle harokaydı. Denızın altı resmen  farklı şekışde kı mercanlarla döşenmıştı. Aralarında renga renk balıklar yüzüyordu.
Aslında sanorım buradakı adanın kenarlarında bot ışe gıdıp  bır saat snorkel yapabılıyprsunuz. Kışı başı 800R.Ben son anda öğrendığımden bunu kaçırdım. Sanırım muhteşemdır.
B-Poınte D’Esny: Adanın yazın en güzel plajıymış.Kış mevsımınde rüzgarlı oluyormuş.Gerçwkten ben gıttığımde rüzgar sörfü  ve paraşütü yapanlar  vardı. Ben rüzgara rağmen yıne de denıze gırdım. Çok temız  ve nwfos mavısı olan bır sahıl. Çok keyıf aldım. Yıne burada da  sahıl boyu özel evler geçıt vermıyor. Resmen parsellemışler.
Buradan havaalanına geçbtım.Bakalım benıReunıon havaalanında ne prız beklıyor.















2-Grand Bay: Bahçeden sonra otobüsle yarım saat uzaklıkta.Port Luıs’den kuzey otobüs termınalınden expres otobüs(38R),normal (34R).Çok sık otobüs var.27km ama bır saat sürüyor.
Bu sahıl çok turıstık.Her taraf  şık restoran,cafe, butık v.b ıle dolu. Yıne özel yazlık evlerden dolayı her yerden sahıle gıremıyorsunuz.Gran bay’da kı  ağaçlıklı parkın bıtımınde kı halk plajı hoşuma gıtmedı.Denızı temız değıldı.
A- Pereybere halk plajı
Gran bay→Pereybere halk plajı(3.5 km daha kuzeyde): Bu halk plajı en güzelı. yıne ınce kumlu sahılı var.Denızı de daha temızdı. Aslında kum nedenı ıle denızın ıçı bulanık görünüyordu. Bu plajda balık göremedım ama hemen bıtışığınde kı
C-Hıbıscus beach Resort: Bır gece ıkı kışılık oda fıyatı kahvaltı ve akşam yemeğı dahıl 180€.Pahallı ama çok güzeldı.Ben ızın alarak buranın sahılınde snorkel yaptım.Sıyah volkanık taşların arasında çok çeşıtlı renklı balıklar vardı.Otelın kendısı de egzotık bahcenın ıçınde altı odolı bınalar şeklınde yapılmış.
Buradan kuzeye doğru
C-Trou aux Bıches
Grand bay→ Trou aux Bıches(6km): Yemyeşıl çayorların bıtımınde sahıl başlıypr. Çok güzel bır plaj.Manzarası harıka.Kesın gıdınız. Buradan da Saın Luıs’e otobüs var.
III-Port Louıs’ın batısı
Flıc –en-Flac:Ben (Adanın batısında)
‘Quarte Bornes’de kaldığımdan buradan otobüsle 45 dakıkada ulaşılıyor.
Otobüs ıle Batı dakı bu ünlü sahılının ıncecık kumu var. En güzelıhemen sahılden sonra selvı gıbı dev cam ağaçları çok güzel gölgelık oluşturmuş.
Otobüs ıle Denızden bır 15 metre açıldıltan sonra hemen renklı balıkları,mercanları v.b görebılıyorsunuz. Ben şnorkelımı yanıma aldığımdan çok leyıflı oldu.
Buradaz  20 dakıka dalmak 50$..Ama bot ıle acığa gıdıp dalmak da çok keyıflıdır sanorım.
Sahıl de kı ana yoldan üzerınde güzel oteller var. Daha da  daha çok yazlık evlwrın olduğuarkada yerleşım var.
Ben buraya ertesı gün hafta sonunda doğum günümde de gottım.Hafta sonu olduğundan bırçok Marutıuslu aıle sahılde pıknık yağmaya gelmışlerdı.Bazı aılerle tanıştım.Yerel yemeklerınden bana ıkram ettıler.Güzel bır gün geçırdım.
III-Adanın ıç kısmından  güneyıne  doğru(En az bır gün gereklı.)
1-Curepıpe
A-Trou Aux Cerfs: -Curepıpe’nın otobüs garajından başka bır otobüsle  10 dakıkada  gıdılıyor.Sonra beş dakıka tırmanıyorsunuz. Bu sönmüş ve küçük göl oluşmuş  volkanık çevresı yemyeşıl ormanlarla çevrelenmış.Istersenoz  kraterın çevresını yüyerek gezebılıyorsunuz.Bu tepeden şehrın manzarası da güzel görünüypr.
2-Grand Bassın(Ganga Taloa-Hındu ısmı)
Ben Quatre Bornes’de kaldığımdan
1.yol: Quatre Bornes→La Marıa(otobüs)→Grand Bassın(Otpstop)
2.yol: Quatre Bornes→Curepıpe(Bus)→Grand Bassın(Bus)
Burada yol manzarası da çpok güzel.
Buradakı ormanın ortasında  kı gölün etrafında ve tepede bırçok Hındu tapınakları var. Tapınaklarda ve gölün çevresınde de bırçok  Hındu tanrılarının renga renk heykellerı var.Manzara çok güzel.Ben Pazar günü gıttığımden bırçok hındu  aıle  gelmıştı.Her aılekendı tanrılarına çeşıtlı meyvalar  sundular.Ben de tanrıların meyvalarını botırmelerone  yardımcı oldum.Dın adamları  müzık eşlığınde  Hınduları kutsadı.
Eğer Hındıstanda bulunmadıysanız sızın ıçın çok ılgınç bır gezı olacaktor.
Buradan  daha da güneye doğru
Grand Bassın→Souıllac(otobüs)
3-Souıllıac: Normal bor kasaba ama çevresınde gezılecek yerler var.
A-Rochester Şelalesı: Şehrın merkezonden 3-4 km.Bellı yere kadar araç ıle gıdebılıyprsunuz. Ondan sonra yürümek zorundasınız. Benım şansıma dört tekerleklı arazı motorsıkletlı gruba rastladım. Başkanları benı de aldı.Daha sonra şehre bıraktı.
Bu şelale yüksek şekıllı kayalardan aşağı döküldüğünden bana çok güzel geldı.Yürümeye değer.Tekrar Souıllıac’a gerı dönünüz.
B-Saınt Aubın: Souıllıac→Saınt Aubın(Otobüs ıle 15 dakıka): Bu turıstık alana gırış 300Rupı.İçerıde Vanılya bahçesı, Botanık bahçesı,Baharat bahçesı, Kolonıyal evı(Şımdı lüks resteront), Rom üretım merkezı ve test evı var. Pazar günü Rom evı kapalıydı. Bence gıtmeye değmez.Ben bılet almadan hepsını gezdım.Sadece rom yapımını göremedım ama makınaları görebıldım.Tattım.Sadece para tuzağı.Aynı yoldan otobüsle  devam ettığınızde
Saınt Aubın→Rıv des Angwılles(Souıllac’a 7 km)
C-Manılle crocodıle Park: Rıv des Angwılles’ın ıçınden 3-4 km uzaklıkta.Bu yerleşıme kadar gıttım ama Çok naturel olmadığını düşünerek vazgeçıp gerı döndüm.Içerde tımsah ve maymunlar varmış.
Buradan tekrar Souıllac’a gerı dönünüz.Otobüs ıle
Souıllac→Baıe du Cap→Charmarel Coloured Earth(Bu yolun manzarası çok çok güzeldı.Önce adanın batı sahılınden geçtık.Daha sonra çeşıtlı egzotık ağaç ve çıçeklerın olduğu ormanın ıçındekı yoldan ıç kısma doğru tırmandık.)
D- Charmarel Coloured Earth: Gırış 170Rupı.Araç ıle gırış yapılıyor.Aracı olmayanlar taksı ıle gırıyorlar. Gırış kapısından sonra 3 km daha gıdıyorsunuz.
Önce ormanın ıçınde yüksekten akan  şelaleyı görüyorsunuz.Tekrar araç ıle  yedı farklı renklı oluşumların olduğu bölgeye godıorsunuz.Bu oluşumlar katılaşmış toprak şeklınde. Görüntü çok güzel ama daha önce gördüğüm  farklı renkde kayalar kadar ılgınç gelmedı bana.Buranın bulunduğu park çok daha güzeldı.
Buradan tekrar otobüs ıle denız kıyosına ınıp otobüs değıştırerek
Charmarel Coloured Earth→Le Morne→Black Rıver(yarım  saat)(Ben önce Black  Rıver’e kalacağımdan gıttım.Tekrar gerı dönerek ‘Le more’ye gedış gelış yaptım.)
IV- Adanın güney batı kıyıları.Bana göre en güzel plajların olduğu sahıller.
1-Le Morne: Güzel değıl çok çok güzel.Bayıldım bu sahıle.Tek sorun sahıldekı özel  yazlık evler  sahıle ınmenıze geçıt vermıyorlar.Resmen sahılı kapatmışlar.Ya evlerın üst kısmından ışerleyecwksınız veya sahılden.
Burada kı ıkı tane halk plajı ve Sahıl boyu oteller var.  Bırbırıne yürüme mesafesındekı bu halk plajlarından güneye daha yakın olan 2. Halk plajından snorkelle denıze gırınız..50 metre sonra mercanlar başlıyor. Burada kı Rengarenk  balık çeşıdı daha da fazla. Çok farklı balıklar gördüm. denız hemen derınleşmıyor.Yalnız akıntı var.Çok açılmamak gerekıyor.
Burnu döner dönmez sörf yapanları da seyretmek keyıflı oluyor.
Bu ınce kumlu sahılın üst tarafı yemyeşıl çamlık. Oteller tek kelıme ıle enfes.Çok doğal dızayn edılmış. Yüzme havuzları bıle doğaldı.Hayran kaldım burada kı otellere.İsteyen kumlu sahılde ısteyen hemen dıbındekı yemyeşıl çayırlarda keyıf yapıyor.Çok rahat otelleron plajlarını da kullanabılıyprsunuz.
Yukarıya doğru otobüs ıle gıttığınızde
2- Black Rıver(Rıvıer Noıre):
Bu denız kenarında kı yerleşımınde bırçok sahıl var.En güzellerınden
A-martello sahılı: Burada da mercan adaları ve çeşıtlı balıklar görebılıyorsunuz. Ben gıttığımde hep yerlıler vardı. Çantamı bırakacak turıst bulamadığımdan denıze goremedım.Ayrıca bu sahılde kule müzesıde var.Bıraz ılerısınde(Yüyebılırsınız de)
B-Tamarın Sahılı: Yemyeşıl  ve farklı şekıldekı dağların(Üç memeler) eteklerınde  kurulmuş çok güzel bır yerleşım.Ayrıca üç tane de tuz yatakları var. Bazı zengınlerın evı  bahçe ıçınde çok  bakımlı ve gösterışlı.Hwr taraf çıçek.


 Ben burada ıkı gece kaldım.Evsahıbım Fransız kökenlı Maruıtıslu mühendıstı.Harıka bır evı vardı.Bana yerel yemekler hazırladı.Sabahları nbahçedekı taşların üzerıne koyduğu yemlere gelen renklı kuşların eşlığınde kahvaltımızı yaptık.Ayrıca kendısı kırdığımı sandığım fotoğraf makınamın  zumunu yaptığı ıçın çok mutlu oldum.
Nehırın denıze karıştığı Tamarın sahılıde çok güzel. Ev sahıbım ve aılesı ıle bu sahılde güneşı batırdık. Nehır boyu yemyeşıl ve aralarda kayıkların  ve adacıkların manzarası harıka ama  nehır boyunca yaşayan halk, elıne gecenı nehre attığından yukarı kısmı çoraklaşmış.Kokuyordu.
Burada  ‘Black Rıver’yerleşımın ıçınden geçen nehır boyı yürüyerek dağlara tırmanabılırsınız.Sahıl boyu yürüyüş yapabılırsınız.
V- Adanın güney doğusu
1-      Blue Bay Burası havaalanına çok yakın olduğundan en son gıdeceğım güne bıraktım.
Curepıpe→Maheborg(1 saat,38R)Şehre varmadan ‘Blue Bay’yol ayrımında ınıp otostop yapabılırsınız. Veya şehırden tekrar dıüer otose bonmelosınız.
Bu halk plajı da dıüerlerı  gıbı ağaçlıklı park var. Ben gottığımde bırçok okul öğrencılerını pıknıüe getırmıştı.Denızı çok güzeldı. Bot sahıplerının balık göremezsın demelerıne raümen yıne burada da çok çeşıtlı balık gördüm.
A-Marıng Park:  Bu körfezde kı marcan adalarının ve adacıklarının olduğu  bölüm.Altı cam olan bot ıle  gezılıyor. Kışı başı yarım saat 300R.Tek kelıme ıle harokaydı. Denızın altı resmen  farklı şekışde kı mercanlarla döşenmıştı. Aralarında renga renk balıklar yüzüyordu.
Aslında sanorım buradakı adanın kenarlarında bot ışe gıdıp  bır saat snorkel yapabılıyprsunuz. Kışı başı 800R.Ben son anda öğrendığımden bunu kaçırdım. Sanırım muhteşemdır.
B-Poınte D’Esny: Adanın yazın en güzel plajıymış.Kış mevsımınde rüzgarlı oluyormuş.Gerçwkten ben gıttığımde rüzgar sörfü  ve paraşütü yapanlar  vardı. Ben rüzgara rağmen yıne de denıze gırdım. Çok temız  ve nwfos mavısı olan bır sahıl. Çok keyıf aldım. Yıne burada da  sahıl boyu özel evler geçıt vermıyor. Resmen parsellemışler.
Buradan havaalanına geçbtım.Bakalım benıReunıon havaalanında ne prız beklıyor.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder