4 Eylül 2016 Pazar

13-UKRANYA

 UKRAYNA

Polonya sinirdan sonra bindigimiz kulustur otobusun icinde ucuz icki icmek icin gelen Polanyalilarla doluydu.Cogu iki saatlik yolda ayakta gitmek zorunda olmalarina ragmen hep ictiler.Yolda verilen tuvalet molasinda siralanarak cok komik goruntu olusturdular.Sonunda sarhos olup ayakta duracak halleri kalmadi.
Sehre 23 gibi vardigimizda gidecegim yere taksi ucreti sadece 2 Dolar odedim.


PARA:1 dolar=2l Grivni.
1 euro=28.90G
Bize gore cok ucuz ulke ama bir ogretmenin maasi 100 Dolar.Ozel okulda calisan ogretmenin maasi 400 dolar.
Doktor maasi 300-350 Dolar arasinda.Polislerin maasi ile ayni.
Ev sahibim doktor genc, meslegini yapmiyordu.Koylulere yumurta boyatip internet uzerinden satiyordu.
Herkes disariya kacma sevdasi pesinde.


GENEL: Daha once ki Ukrayna gezi yazilarimda  ulke hakkinda her turlu bilgiyi bulabilirsiniz.Burada eklemeler yapmak istedim.

-Ulkeye girer girmez farkliliklar basladi.Tamamen Rus kulturu var.Yol boyu yerlesimlerde yemyesil bahcelerin icinde zamaninda cok guzel evlere hic bakim yapilmamis.Duvarlar kirik dokuk ve boyasiz.
Kaldirimlar perisan.Ama kizlar artist gibi.Guzel  ve uzun saclarini ucusturarak ,topuklu pabuclari ile o kaldirimlarda hunerle,suzulerek yuruyorlar.
Hep bu  kucuk maaslarla bu bayanlar boyle nasilguzel giyiniyorlar diye dusunurken  ogrendim.Avrupalinin kullandigi  giysiler ikinci el dukkanlarinda ucuz satiliyormus.
Erkekler icin de model araba onemli.
Aslinda sehir merkezi genelde bakimli.Buraz sehir disina dogru ciktiginizda ulkenin gercek yuzunu goruyorsunuz."Bu kadar da farklilik olamaz" diyorsunuz.Kaldirimlarda resmen oyuklar olusmus.
-Genc kizlar cok suslu ama cogu yabanci dil bilmiyor. Sehirleri  hakkinda gosterdigim adresi  kendi dillerinde ki harita da bulamayan cok kisi ile karsilastim.Abartmiyorum. Bu cografya da moda"Bilmiyorum".Nasil bir insan yasadigi kucuk sehirde  harite uzerinde gosterilen yeri bilemez. 

- Bu gezilerimde su sonuca vardim;
Geri kalmis ulkenin insanlari oldugundan farkli gorunmek icin genellikle giyim kusama ve makyaja  cok  merakli oluyorlar.Ozellikle Rusya,Ukrayna,Moldova,Belarus gibi eski komunist ulke halklari,Balkanlar ,Afrikalilar ve Tayland,Filipin gibi bazi Asya ulkeleri.Bunlarin yasam standartlari genellikle cok dusuk olmasina ragmen disarda gordugunuzde cok varlikli oldugunu dusunebilirsiniz.Bayanlar  kendilerini kurtaracak bir erkek bulma derdindeler. Asyalilar Ingilizce bildiklerinden genelde yasli Avrupali bulabiliyorlar. Bize yakin Rusya,Ukrayna,gurcistan bayanlari da  sanslarini ancak Turkiye'de deneyebiliyorlar.
Buna karsilik  zengin kuzey Avrupa ulkeleri bayanlari  da cok guzel olmalarina ragmen sade ve gosterissiz giyiniyorlar.Yasama bakislari tamamen farkli.
- Ukrayna, guzel kizlarindan sonra  kafeleri ile de cok unlu. Ozellikle eski cafeleri muhtesem.muze gibi gezebilirsiniz.
-Kanavice ve makina isi geleneksel el isleri de cok guzel.Bu giysilerini artik ozel ve tatil gunlerinde giyiyorlar.
-DIN: Genelde ortodoks dinine baglilar ama ulkede cok kati olan Moskova Ortodokslugu,daha yumusak UkranyaOrtodokslugu olmak uzere iki farkli  Ortodoksluk var.Yine  benim anlayamadigim, Roma'ya  bagli "Yunan Katolik kilisesi" denilen kiliseler  var. Polonya sinirina yakin olan bolgeler koyu katolik.Hristiyanliga bagli diger kiliseler de her yerde var.Gencler dahil kilise gorduklerinde hac isareti yapiyorlar.
Zamaninda Yahudilerde yasadigi icin sinagog da bulabilirsiniz.
Sadece  Kirim haric,Kiev'de bir cami bulunmaka.
-DIL:Kril alfabesi kullandiklarindan cok sikinti cektim.
Reklam,helva,keske(Keskek.),sapka,finduk,baska(bas),harpuz(Karpuz),kavun, kaka,meydan,tutun,fasulye,baklican(Patlican)gibi bircok ortak kelime var.

-ULASIM: Sehirler arasi yollar cok kotu.Ayrica otobusler her yolcuya durduklarindan tahmini uc kat fazla zamanda gidiyorsunuz.Sehirler arasi biletler cok ucuz.Biletinizi ofisten  alirsaniz 1-2 G daha fazla ama oturmaniz garanti oluyor.Eger fazla yolcu yoksa arac icinde soforden de alabiliyorsunuz.
Otobus koltuklarinin arasinda iki sattlik yolu tiklim tiklim ayakta giden yolcularla dolduruyorlar.
Trenler de cok ucuz ve yavas sayilir.Bazi trenlerde 1.,2.,3. siniflar var.Ucretleri de ona gore degisiyor.Bazi trenlerde ise sadece tek 1.sinif var.
At arabasini heryerde goreceksiniz.
-Icki tuketimi had safhada.Sokaklarda surekli sarhoslara rastlayabilirsiniz.
-Ayni bizde ki gibi ozellikle genclerin elinde telefon dusmuyor.
-Varenyky:Kocaman manti.


-orta yas ustu kadinlar,bizdeki turban modasindan once,annelerimizin basini bagladigi sekilde,ozellikle kiliseye giderken  ve evlendikten sonra bagliyorlar.Cogu da tulden esarp kullaniyorlar.

LVIV 
-Lviv'de Turkiye'de universite kazanamayan bircok Turk genci ile karsilastim. Ucuz ulke.istedikleri bolumu okuyorlar.gayet mutlu gorunuyorlardi.Hindistan'dan bile tip okumaya gelenlere rastladim.Ayrica Ingilizce, Rusca ve Ukranyaca dillerini ogreniyorlar.Tyrkiye'de universite kazanacagiz diye ruh sagligini bozmak istemeyenler icin cok iyi bir alternatif.Yillik ucret 1500 dolar ama Turkiye,denklik vermiyor.Odesa  Universitesi daha pahalli ama  denklik veriyormus.
-Burada tip okuyan Osman adli genc,Lviv'i gezmek isteyenlere her konuda yardimci oluyor.Arabasi oldugundan havaalanindan da aliyor.Ihtiyaciniz olursa
0380961927805
Whatsapp numarasi:0380633218469

-Yine Lviv sokaklarinda gezeken gruplar halinde  ozellikle Turk gencleri gordum.Once tur ile geldiklerini dusundum ama tahminimde yanilmadim.Ulke ucuz.Kizlar cok guzel.Guzelliklerinin farkinda olan kizlara para yagdiracak tek kahraman millet,Turkler.Resmen sehre cikarma yapmislardi.

gunlugu 20-100 dolar arasinda ev kiralamislar.Kiz tavlamanin pesinde.Kimi isini saglama alarak internetten kiz arkadas bulup oyle gelmisler.
  Onun disinda firmalar,basarili bayiler adi altinda Turk beylerini ucaga doldurup buraya getiriyorlar.Kisacasi isin tadi iyice kacmis.

Konustugum genclerin hepsi"Turkiye de namuslu kiz mi kaldi.Cok sey istiyorlar.v.b) diyerek bahane uyduruyorlar.Burada hic tanimadiklari Turk erkeklerle beraber olan kizlar,bizim oglanlara gore daha namuslu. Kizkardesleri aynisini yapsalar bacaklarini kirarlar.
Bu ulkede de Turklerin hakkinda olumsuz hikayeler var maalesef.Turk gencleri ,Osmanli dedeleri gibi yabanci hanimlara meraklilar.Onlar tarafindan begenilmek,onlari ayricakli kiliyor.Sanki Ukranyali genc kizlar,Turk delikanlilarin kara kas ve gozleri icin seciyorlar.tek amaclari lukslkerini karsilayacak bir adam bulmak.Ne kadar bozulsak da ,sacma aliskanliklarimiz ,geleneklerimiz olsa da Turk kizlari, bana gore dunyanin en fedekar,cilekes ve sadakatli kizlari.Genclerde  zamanla anlayacaklar.Ayni ilgiyi Turk kizlarina gosterseler,kizlar  ,onlari tepelerinde gezdirirler.

Sehri Gezmek

I-Eski Sehir: Unesco'nun Dunya mirasi listesinde olann ve Galicya krali Danila'nin yasadigi bu ortacag sehrinde  gercekten gosterisli eski bina ve kiliseleri var.
Girebildiginiz kadar ara sokaklara giriniz.Enfes eski cafeler  ve bit pazarlari ile karsilasacaksiniz.
Turist infodan alacaginiz haritayi takip ederek cok rahat her yeri gorebilirsiniz.
1-Rynok Meydani:Cok hareketli.aradiginiz hersey burada bulabilirsinizMeydanin tam ortasinda
A-City hall:Turist ifo,bu binanin icinde
 a-City Hall Kulesi:9-21 arasi acik.Giris 15G.408 merdivenle cikiliyor.Once asansore buinerseniz 306 merdiven  de kullanarak cikabilirsiniz.Sehrin manzarasi en guzel buradan gorunuyor.

B-Muzelerin cogu belediye binasinin arka sokagindaKucuk muzeler ama dolu calisani var. Devamli gozetim altindasiniz.Cogu giris ucretinden baska fotograf cekme ucreti de aliyor.Bunlardan bazilari
a-Etnografya Muzesi:10-17 arasi acik.Giris 20G,Emekliler icin 10G.Ayrica fotograf cekecekseniz 10G.Kucuk ama olan parcalar guzel.
b-Tarih Muzesi:Anlamadim.Birkac tane var.Benim gezdigim 10-17 arasi acik.Giris 22G,Foto cekmek 20G.Carsamba kapali.Ayni pasajda  ki galeri ucreti de 20G.Oldukca kucuk ama fena degil. 
c-PTT,ezzane muzeleri var. v.b  de var.Diger yerleri,yahudi mahallesini(48 nolu apatmanin tepesinde ki cafeyi kacirmayiniz.),Altin Gul sinagog kalintilarini,Ermeni mahallesini ve kiliseleri haritayi takip ederek geziniz.
C-Opera:Cok gorkemli.Pazartesileri kapali.Icini gezmek 20G.Kesinlikle geziniz.Avrupada ki benzerlerinden asagi degil.

2-Eski sehrin guney batisi:Halka cizerek gezebilirsiniz.
A-pietrosky Sarayi: Pazartesi kapali.15-18.yy'a ait resimler sergileniyor.Hemen yaninda
B-Galeri:Pazertesi kapali.19.yy'a kadar Avusturya, Polonya resimleri resgileniyor.Ilerde solda
C-Voznychayon Sarayi-Lviv Art Galeri:Pazartesi kapali.Diger gunler 11-18 arasi acik.
Ben pazartesi gittigimden bunlarin icini goremedim.Iyi de oldu.Kapidan cikinca hepsini unutuyorum.Yurumeye devam ettiginizde
D-Org Resitali:Saat 17'de muzik dinleyebilirsiniz.
E-Teknik Unuversite:Disi da ici de cok nefis bir bina.Arka tarafinda
F-St. George Manastiri:Devasa gosterisli yapilar toplulugu.
G-Universite:Bu binada cok guzel.Hemen karsisinda guzel bir park var.
H-Ogretmen Evi: Eskiden gazino olan bu harika binanin icini saat 14'den sonra gezebiliyorsunuz.Buradan yine eski sehre variyorsunuz.

3-Eski sehrin kuzeyi:Sehrin en eski bolumu.En eski kilise de bu kisimda.
A-Zamok Park:Parkin icinden merdivenlerden tirmanarak 20 dakikada cikiliyor. Ozellikle gunes batimi insanlar buraya geliyor.Ben de Turkiye'de calismis, Turkce bilen Ukranyali genc ve arkadaslari ile buraya geldim.Sehrin manzarasini seyredebiliyorsunuz,
II-Sehir icinde arac ile gidebileceginiz yerler:
2 nolu tramvay ile(Ucret 2G)

1-Shevchenkivskyi Hay(Acik Hava Muzesi):Giris 20G.Benzerlerini cok gordum ama burasi en iyilerinden.Ulkenin farkli yerlerinden getirilmis damlari ot veya tahta kremitten ortulmus eski ahsap evler,degirmen v.b sergileniyor.geleneksel kiyafet giymis bayanlar burada da ekmek ve yeresel yemekler hazirlayip satiyorlar.
Ozellikle eski kiliselere hayran kaldim.kesinlikle gidiniz.
Hemen yuruyerek asagi indiginizde

2-Lychakivske Mezarligi: Giris 25G.Bu cok eski 42 hektarlik  mezarlikta unlulerin de yattigi anit mezarlar var.Her mezar, sanki bir sanat eseri.savas sirasinda olen Polanyali geclerin mezarlarini ziyaret etmek icin Polonyadan gelenler rehber esliginde geziyorlar.

III-Sehir disi arac ile gidebileceginiz yerler:

1-Kaleler Turu(Altin Nal Turu:
Tur ile gitmek isterseniz;9-18 arasi kisi basi sadece ulasim 250G=10 Dolar.
Insanlari beklemeyi ve bekletmeyi sevmedigimden tur sevmiyorum.Gereksiz cok bos zaman veriyorlar.O nedenle kendi imkanlarimla gittim.Cok kolay ve keyifli oldu.
Tum kaleler pazartesi kapali.Bu kaleler Ulkeyi isgal eden Avusturyali ve Polanyali Krallar tarafindan 1500 yillardan sonra yapilmis.Su anda cok bakimsiz olmalarina ragmen gorulmeye degerler.
Aslinda Lviv cevresinde daha bircok kale var.En unluleri bunlar.


Lviv-AC-2 otobus terminali---Olesko(100km,sadece bus(Brobdy otobusu),ben 10:55 otobusu ile gittim.36:88G,bir saat onbes dakika surdu.Olesko kasabasinda indim.
Kasabaya vardiktan sonra 10 dakika kaleye kadar yuruyorsunuz.

A-Olesko Kalesi:pazartesi haric diger gunler 11-18 arasi acik.Giris 30G.
16.yy'da  yapilan bu kalede Turk dusmani  Polonya Krali3.Jan Sobeiski dogmus ve burada yasamistir.

Icinde yine kavuklu Osmanlilar, Sobeiski'nin atinin  ayaklari altinda ezilirken betimlenmis resimler var.Icinde ki esyalar da fena degil.

Olesko Kalesi---Pidgirtsi kalesi(18km)

B-Pidgirtsi Kalesi: Giris 15G.1635 yilinda yapilmistir."Uc silahsor "filminin bazi bolumleri burada cekilmistir. Sadece avlusunu ve cevresini gezebiliyorsunuz.Eger alt mahzenleri gezmek isterseniz ayrica 20G odemelisiniz.

Bu kalenin karsisinda yol ustunde Yunan anitlarina benzeyen guzel bir kilise var.
Pidgirtsi Kalesi---Zolochev Kalesi(18km)----Lviv(70km,cok sik tren var.otobus de var.)

C- ZolochevKalesi:Bu kale birkac binadan olusan kompleks halinde.
a-Kale-Saray:Giris 30G.En bakimli ve guzel olani.Icinde duvarda Turklere ait alyildiz da goreceksiniz.
Uzun yillar ikametgah ve hapishane olarak kullanilmistir,


b-Mahzen Turu:Giris 15G.Kalenin altinda ki bu iki odali mahzenin isisi her zaman ayni oldugundan sarap mahzeni ve hapishane  olarak kullanilmis.Su anda icinde farkli kiliselerden getirilen oyma tas sutun basliklari var.Girmeye degmez.
c-Cin Sarayi: Giris 24G.Farkli ulkelerden objeler ve hediyeler sergileniyor.Turkiyeden gelen iki tane Kutahya porseleni  de var.Ayrica 19.yy'a ait hali ve el isi islemeli harika bir ortu var.
Ben buradan bir ailenin araci ile dondum.Yolda 
 Puchaevski  Manastiri(Lavra)'a ugradik.pazar oldugundan insanlar akin akin gelmislerdi.
 manastirin duvarlari fresklerle suslenmis.Kutsal suda insanlar yalinayak donuyorlardi.
Gitmeye  o kadar da degmez.
Ukranyanin en buyuk ikinci ortodoks manastiri.Inanisa gore Tatarlardan kacan kesisler tarafindan 1240 yilinda yapilmis.Bu manastiri da Turkler,1675'de kusatmislardir.

  2-Karpatlar Turu: 
Karpat  sira daglerin,Ukrayna'nin sinirlarei icinde kalan kismi;kayak pistleri ve  nehirler,goller,selalelerden olusan nefis dogasi ile unlu.Burada
1-Sinevir
2- rebeneskul Yüksek Gölü
3- Karpatlar Kosyno Termal Gölü
4-Karpatlar – Solotvyno ‘nun Eteklerinde bulunan Tuz Gölleri (Romanya sinirina yakin.)
5-Máramaros Yaylası(Izin belgesi ile gidiliyor.) Şifalı Göller olmak uzere bes farkli gol var.
Tur ile gitmek isterseniz 7-23 arasi,450G=17 Dolar.Synevyr golu,Shypit Selalesi ve Gemba Dagi'ni gezdiriyorlar.

Ben  Karpatlarda bir koyde kalmak istedigimden yine tur almadim.Kendi imkanlarimla gidip,daha cok yer gormek istedim.
Benim agir cantam oldugundan tekrar Lviv'e gelecek sekilde plan yaptim.Siz once Mukacheve'den baslayip, Synevry golunden  Mizhhirya uzerinden sonra Ivano-Frankivs'e gecebilirsiniz. 

1.Yol:Lviv---Volovets(tren,sabah 7:10 treni en ucuz,38.57G/3 saat suruyor.Tren, Lviv-Skole-Volovets-Mukachevo yolunu izliyor.)

Volovest---Pylpets---Mizhhirya---Synevry Golu  arasinda   otobus veya dolmus bulabiliyorsunuz.

*Yalniz Synevyr golu  ile Synevyr kasabasi farkli yonlerde.Biz yanildigimizdan koyde inmek zorunda kaldik.Tekrar yuruyup otobuse binerek gole 
gelebildik.


2.Yol:lviv---Mishivya(direkt otobus var.Ucreti 100G civarinda.4 saat ve  cok daha fazla suruyor.)

Lvii---Mukachevo(230km)
Lvii---Synevyr(210km)
Synvyr---Ivano-Frankivs(165km) 
Doga gerckten harika.Eylul sonu oldugundan renkler hafiften donmeye baslamisti. Bir ay sonra cok daha guzel olacaktir.
Koylerde ki eski kutuk evler, hepsinden guzel.Ama Ukraynalilarda da bizim gibi cevre bilinci yok. Bu nefis ahsap evleri korumak yerine yanlarina yeni evler yapmislar.Bazilarinin bahce duvarlarinin uzerinde cok cirkin hayvan heykelleri bile vardi.
Hemen hemen her evin bahcesinde  ciceklerle suslenmis isa heykelcigi var.
Bahceler,elma,armut,erik gibi cesitli meyvalarla doluydu.Ama burada bile cesme suyu icilmiyor.
En kotusu bu cagrafyanin insanlari bizim gibi   disariya cop atabiliyorlar.Turistik yerlesimlerde bile obek obek cop yiginlari vardi.Sadece bunlar  icin giyim kusam cok onemli.Bu muhtesem dogada bu olumsuzluklari gordukten sonra tekrar Almanlara bir daha hayran kaldim.

* Burada yol boyu ve oren yerlerinde mantar,bal ve cesitli ot caylari satiliyor.

*I eylul, Ukrayna'da okullarin acildigi ilk gun oldugundan trafik cok yogundu.Tum ogrenciler, genelde islemeli geleneksel gomleklerini giymislerdi.Ogretmenlerine verecekleri cicekler ve aileleri ile yollardaydilar.Kiz ogrencilerin guzelligine hayran kaldim.Su gibi guzel saclarina ciceklerden tac takmislardi.
* Zamaniniz fazla yoksa en azindan trene  binip begendiginiz koyde inip,diger trenle veya otobusle geri donebilirsiniz.
A-Sinevir Gölü

Giristen sonra tirmanacaginiz en az iki kilometrelik yolunuz var.Mumkunse arac ile cikiniz.
Deprem sonrasi olusmus,  4.5 hektarlik Karpatların En Büyük Gölü nun yuksekligi 989 Metre. Gölün En  Derin noktası 24 Metredir. S

Sicak havalarda bile soguk oldugundan  bu temiz golde   Alabalık ve Kerevitler yaşiyor.
Anlatilanlardan olsa gerek benim beklentilerim fazlaydi.Ormanin icinde siradan bir gol geldi bana.Girisinde ahsap restoran ve kalinacak bina var.
Asla Artvin-Borcka-Karagol'un buyusu yok.
*Gole varmadan boz ayi barinagi var.Giris 15G,Ayilar cok mutsuz gorunuyordu.Zaten barinaklari cok bakimsizdi.Gitmeye degmez,
Golun zit yonunde  harika ahsap evlerin oldugu Synvyr koyunu gectikten sonra

B-Kolochava Koyu:
Muze girisi 40G.Emekliler ucretsiz.Zamaninda Yahudilerin yasadigi bu koyde evler esyalari ile birlikte korundugu icin cok ilginc.Yahudiler, zamaninda her kullandiklarini ahpatan yapmislar.Kesinlikle gormeye deger.


C-Pylpets: Kayak merkezi bu turistik kasabanin merkezi  ana yoldan iceride.
Buyuk bir otel de var.
Ev pansiyonu isterseniz
Maria
0509714363 veya 0685562829
Kulturu yakindan gormeniz icin cok guzel.Tek yatak 100G=12TL. 
A-Shpit Selalesi:Otelin saginda ki yoldan yarim saat yurume mesafesinde.Giris 10G. Kayaliklardan asgi akan fazla buyuk olmayan bir selale.Cevre yuruyusu de yapabilirsiniz.

B-Gemba Dagi:Otelin solundaki yoldan 10 dakika yuruyunce  teleferigin oldugu yere ulasiyorsunuz. Borghava daginin bir parcasi oluyor.
Teleferik 10-17 arasi calisiyor.Ama sabah 10 kisi olunca calistiriyorlar.Ucreti 60 G. Ben teleferigin calismasini bekleyemedigimden yukariya dogru tirmandim.Manzara g

D-Mukachevo: Bolgenin ikinci buyuk sehri.Yesil ve modern.Sehir merkezi de guzel.Kizlar yine artist.
a-Palanok Kalesi:Sehir merkezinden otobus gidiyor.4G.
Kale 9-18 arasi acik.Giris 20G.Cok kapsamli ve guzel bir kale.


Yakin cevre: Yakinda ki  saglikli  tuzlu havuzlari ile unlu iki yerlesim var.
A-Benegova:24 km uzaklikta.Mukachevo otobus terminalinden otobus kalkiyor.16G.
Sehir merkezinde cok unlu ama cok abartili cirkin restorant var.Onun disinda guzel evlerde var.Oldukca modern bir yerlesim.Yerlesim iki havuzu ve sarap fabrikasi ile unlu.

a-Zakarpatian Termal: Kucuk ve buyuk iki tane tuzlu sicak su havuzu var.Istediginiz kadar kalabiliyorsunuz.Giris 70G.
Tuzlu havuzun suyun rengi icinde ki bilesimlerden dolayi kahverengi.
Balikli  Kap: 10 dakikasi 30G.Bunu cok sevdim.Cam kabin icine ayaklarinizi sokuyorsunuz.Cok kucuk baliklar hemen ayaklariniza yapisiyor.Ilk anda elektrik carpmis gibi oluyor.Baliklar ayaklariniza mesaj yapiyorlar.
Ilerisinde 

b-Pachirta Termal:Giris bir saatlik 120G.Iki saatlik 140G.
Icerde bir tane,disarda uc tane normal ve tuzlu havuz var.Cok modern.
Ayni yol ustunde  iceride 

B-Kosyno Koyu: 33 km uzaklikta.Burasi da tuzlu havuzlari ile unlu.Giris ucreti burada da 100g'den fazla.
Lviv'e geri donerken farkli bir yerlesimi de gezebilirsiniz.
Mukachevo---Slavske(Kayak merkezi.)---skole(Kayak merkezi)---Lviv

MMukachale---Skole(Tren ve bus var,124 km uzaklikta ki bu yerlesime hizli tren 2.15 dakikada ,yavas tren 3 saattte gidiyor.Ben ozel arac ile gittim ama vazgecip Lviv'e dondum.
Dag gezisi seviyorsaniz 10 km tirmanip geri gelebilirsiniz.

Lviv---Rohatyn(75km.)---Ivano-Frankivs(60km.)

ROHATYN:
 Kanuni Sultan Suleymanin resmi esi olan Hurrem Sultan'in(Roxelena)nin dogdugu sehir.Tatarlar,Roxelana'yi kacirip Osmanlilara satmislar.Bu bolgede ki tum suclari Osmanlilar degil, Tatarlar islemis.Biz mahsumuz.
Ukraynalilar,Hurrem'in sultan esi olmasindan gurur duyuyorlar.Bu sehirde meydanin ortasinda heykeli varmis.Benim yukum oldugundan ugramadan gectim.



Lviv---Ivano-Frankivs(135km,tren ve cok sik otobus var.Yol cok kotu oldugundan ve otobus dolmus gibi yoldan yolcu aldigindan tam uc satte gelebildik.

IVANO-FRANKIVS
Bu sehre unlu yazarlarinin adini vermisler.
Bu sehrin bir albenisi yok.Moldova'ya gecerken dinlenmek icin iki gun kaldigim sehir.
Sehir merkezinde "city Hall"in icinde turist infodan alacaginiz sehir haritasini takip ederek  ile iki saatte cok rahat sehri gezebiliyorsunuz.Daha cok farkli kiliseler ve anitlar var.
Sehir merkezinde eski cok guzel binalar da var.
Potocki Sarayi'nin icini tamirde oldugundan goremedim.
Isterseniz sehrin batisina dusen
Ivano Frankivs---Bubnyschche dagi(90km.) gidebilirsiniz.Ben bu ulkede cok dag gordugumden ve gorecegimden gitmedim.Tum gun dinlendim.


Ivano-Frankivs(135km)---Yaremce(65km)<--->Bukovel(40 km.)

--------
**Isterseniz buradan guneye dogru Romanya sinirina dogru inebilirsiniz.Ben Moldova'ya gececegimden doguya dogru yoluma devam ettim.

Bukovel---Yablunetskyi Pereval(10km)---Rakhiv(45km.)---Solotvyno---Khust---Romanya yapabilirsiniz

Yablunetskyi Pereval:Denizden 931 metre yukseklikte ki gecit.
Rakhiv: Daglarin arasindaki 820 metre yukseklikte ki bu sehirde caddeler arsinde 400-1000 metre fark var.14771'den beri Macar Krallarinin muhrune sahipsehir.
Solotvyno:Tuzlu golu ile unlu.Yuzulebiliyor.
Tziza nehri: Karpatlarin bu en uzun nehrinde rafting yapabilirsiniz.
IIza Koyu:200 yildir peynir imal ediliyor.
Khust: 1939'a kadar Karpatlarin bassehri olmus.
------------- 
Yaremce---Kolomiya(46km)Tren de var ama otobus cok sik var.)---Bukovel(otobus,bir saat,20G.)
Ben direkt  Ivano-Frankivs---Bukovel(otobus,3 saat,50G.)gittim.

YAREMCE: Karpatlarin eteginde icinden Prut nehrinin gectigi  guzel bir yerlesim. Bukovel Kayak Merkezine yakin oldugundan her taraf hediyelik esya satan dukkanlarla dolmus.Evler dik catili ve genelde ahsaptan.Burada da eski ahsap evler harika.
Sehrin cikisina dogru
1-Probi koprusu ve selalesi: Selale gol olusturmus.Yuzenler vardi.Burada da her taraf hediyelik dukkanlarla doluydu.
A-Gutsulsina Restoranti: Ici ve disi tamamen ahsaptan yapilmis cok guzel bir yapi.
* Mukachevo ile bu bolge arasinda yol var.
BUKOVEL
Ukranya'nin  karpatlarda ki en buyuk ve unlu kayak merkezi.Cok guzel ahsap binalarin yaninda luks ve beton binalarda vardi.Kayak merkezleri kapaliydi ama sanirim kisin burasi cok hareketlidir. En yukarida ki otelin sicak su havuzu acikti.Tam gun giris 150G=16 TL. Cok lukstu.Sauna, v.b  de dahil.Bize gore ucretler cok daha uygun.Kayak sevenler,kisin burayi tercih edebilir.
Sadece bir merkez  acikti. Daga cikis 75G.Yuruyerek yarim saatte de tirmanabilirsiniz.Tepeden manzara cok guzeldi.
Buradan tekrar Yaremce'ye geri donup otobus garindan 

Yaremce---Kolomiya(60km.)

KOLOMIYA
Burasi da eski  ve gosterisli binalari olan guzel bir yerlesim.Ben bir gece kalip yoluma devam edecegim.
Sehir merkezinde
1-Estern Yumurta Muzesi:10-18 arasi acik.Boyali cok buyuk yumarta seklinde yapilmis yapi.Icinde  cok cesitli boyali yumurtalar sergileniyor.Boyali yumurtalar cok farkli  sekilde duzenlenmis.Kesinlikle geziniz.
2-Art ve Etnografik Muzesi: Giris 30G.Gayet guzel.
2-Tarih Muzesini  de gezebilirsiniz.  
Kolomya---Chernits(77km.50G)Kucuk dolmusla birbucuk satte geldik.

CHERNITSI
Gecerken ugranacak sehirlerden.Avusturyalilar zamanindan kalma harika binalarin oldugu sehir.
Sehrin merkezi
1-Taras Shevchenko aniti:Ulkenin unlu yazari.Meydanin karsisinda
2-City hall: Bu mavi binanin yan tarafinda eski binalar otel olarak gorev yapiyor.Diger tarafinda 
3-Kobylianska Caddesi: Trafige kapali,yine cok guzel binalarin oldugu cadde.Restoran,cafe,hediyelik esya dukkanlari siralanmis.Aksanmlari cok hareketli oluyor.Sagda 
A-Catedral: Acik eflatun renginde cok gorkemli yapi.Karsi araligindan sola dogru yurudugunuzde
B-Organ Hall: Bu muhtesem kilisenin papazi kendini astiktan sonra bu kilise org dinletisi olarak kullaniliyor.
Taras anittan zit yone gittiginizde 
4-Philarmoni Meydani: Cevresinde guzel binalar var.
5-Gemi Ev:Iki gemici kardes tarafindan yapilmis cok hos bir yapi.
Asagi taraf dogru yurudugunuzde 
6-Turk Meydani: kubbeli kucuk bir Turk yapisinin oldugu buyuk meydan.
Taras anittan yukari dogru yurudugunuzde sol tarafta ic kisimda
7-Opera Binasi: Digerleri gibi cok gorkemli.Ana yola gelip yurumeye devam ettiginizde 
8-Universite:Kesinlikle gorunuz.1875'de Avusturyalilar tarafindan yapilmistir.10-18 arasi acik.Unesco'nun listesinde.Kirmizi tugladan yapilmis devasa harika bir yapi.Ertesi gun sadece icini gormek icin tekrar gittim.Ici de disi kadar guzel. Salonlarin tavan dahil tum kaplamalari ahsaptan.Bazi bolumler pembe tugladan.Arka bahceye de gitmeyi unutmayiniz.Yalniz siniflarda,ayni bizim ilk okul siralari ve kara tahta vardi.
9-Tren Istasyonu: Guzel bir bina ama gitmeseniz de olur.


Chernivets'den Moldova'ya hergun  bircok otobus kalkiyor ama benim gormek istedigim iki sehir daha oldugundan yoluma devam edecegim.
Chernivets---Khotyn(km.40G,birbucuksaat)---Kam'yanets'-Podil's'kyi(30km)---Busha(173km)---Sinir===Moldova-Kisinev(190km.)

KHOTYN:Sehrin cikisina dogru ic tarafta kaliyor.Giris 25G.Kale buyuk bir nehrin kenarinda ve disardan gorunusu cok guzel.Icinde gorecek pek fazla birsey yok.
KAM'YANETS' PODIL'S'KYI: Tarihi bir sehir.Turklerin egemenliginde kaldigi icin bu sehri gezmek istedim.
Yeni yerlesimdePnhok'tan  dolmustan indiginizde 1 numarali dolmus  ile veya yuruyerek:
Eski Sehir:
Eski sehrin cevrasini  derin vadi ve vadiden gecen nehir sarmalamis.Cok hos bir goruntu olusturmus.Uzaktan bakildiginda gemi gibi  gorunuyor.Yine burada da harika eski binalar var.
osmanli bu sehirde 1672-1699 yillarinda hakimiyet surmus.Bu arada sehirde ki 7 tane katedrali camiye donusturmusler.Tek bir minareden baska birsey kalmamis.
Turist infodan harita aldiktan sonra hemen yaninda ki
1-Katedral: Camiye cevrilen bu katedralin bitisiginde minareyi ve icerde ki mermer lahiti gorunuz.
Katedralden  "Tatarska"caddesinden yurudugunuzde caddenin sonunda
2-Eski kale ve kapisi.Hemen yaninda
3-Turk kalesi 
Buradan tekrar geri donunuz.
4-Kale: Uzaktan cok gorkemli gorunuyor.9=18 arasi acik.Giris 25G.Icerde  pala biyikli Osmanli askerlerinin heykelleri de var. Moizrakla nasil karsi savasildigi anlatilmis.
BUSHA : Moldova sinirina yakin hayvan sekillerinde ki kayalari ile unlu yerlesim.
Buraya giderken  arac icinde Moldova'ya gecebilecegim daha yakin sinir kapisi oldugunu ogrendigimde gitmedim.
GUNEY UKRAYNA'DAN  Kuzey MOLDOVA'YA GECMEK
Iki ulke arasinda bircok sinir var. Rahat arac bulabilmeniz icin buyuk sinir kapilarini kullanmaya calisiniz.
1-Chernivets---Moldova-Kisinev(hergun 7:35-18:45 arasi iki saatte bir otobus kalkiyor.Ucreti 360G.
2-Kam'yanets'-Podil's'kyi---Moldova-Kisinev(Hergun sadece 9:35'de otobus var.Ucret 300G.
Ben otobusu kacirdigimdan 
koyler arasi dolmuslarla sinira yakin Novoolnistrovsk'a gelip yattim.
Ertesi sabah 
Novoolnistrovsk---Sokyriany(Sinir.)===Sinir,4km
Sinirdan korkmama ragmen cok rahat gectim. Cikista da hemen kisinev e giden bir taksi buldum. 
Ama sizin zamaniniz varsa Sokora,orhei ve krikova'yi gezerek kisinev'e varabilirsiniz.
Moldova'da gorusmek uzere
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOT:Bu gezimin sonlarina dogru Moldova'dan tekrar Ukrayna'ya gectim.Bu Ukrayna  gezi yazimi da buraya ekledim.

Moldova, Ukranya"nin icinde guney bati kosesinde oldugundan  Moldova"dan sonra Ukranya"nin asagidaki bir parcasina geciyorsunuz.

Ben buraya  Venedik'e benzeyen daha once gidemedigim  Wylkowe'ye gitmek istedigimden geldim.


IZMAIL

Tuna kenarinda  cok yesil guzel bir kasaba.Bu kasabaya geldigimde  Gagavuzya"da yedigim meyvalardan dolayi midem cok kotu oldugundan once  iyice  dinlendim.
1-Suborov Muzesi:9-17 arasi acik.Giris 10G.Sehrin tam merkezinde guzel bir binasi var.Yine Turk-Osmanli savaslari hakkinda objeler sergileniyor.Soyle kapidan biraz baktim.Iceri girmedim. Sanirim Osmanlinin yenilgisini gormek istemedim.
Sehrin biraz disinda

2-Diorama Muzesi: Giris 15G.Tuna kenarinda eski kalenin sinirlari icinde 16. yüzyılın sonunda yapilmis  esk i Türk camisi ,muzeye donusturulerek1973 yılında açıldı.Aslinda cok  saglam kalmis bu ortacag camisinin avlusu camla kaplanmasi kotu olmus.
Icinde Osmanli-Turk savasi  yuvarlak duvar uzerinde resmedilmis.Panaroma muzesi olarak geciyor ama oldukca kucuk.Savasta kullanilan silah v.b  de sergileniyor.

3-Tuna Kiyisi:Ben siradan nehir kiyisina gittigimizi dusunurken plaja geldik.resmen kumlu bir plaj.Insanlar nehirde yuzuyorlar.nehir oldugu icin yuzmesi biraz zor.Nehrin karsi kiyisi Romanya.


VILKOVE

Ismaili---Wylkowe(Vilkove).
Her gun 8,15.30 ve 17"de otobus var.Donuste de 5.20,8 ve 13.20"de otobus var.65G.
Yollar kotunun de kotusu oldugundan 100kilometrelik yolu dort saate yakin gittik.

Tuna nehri Romanya ile Ukranya arasinda sinir oldugundan  eskiden Tuna nehrinden gemi ile de gidiliyormus ama simdi gidilmiyor. 
Tuna nehri  Karadenize yaklasirken  kollara ayrilarak buyuk bir delta olusturuyor.Bu deltanin Ukrayna kisminda Vilkove var.Deltanin buyuk bir kismi Romanya tarafinda kaliyor.O tarafa da gitmeyi deneyecegim.
Zamaninda bu yerlesime, Ruslar yerlestirilmis.Su anda artik karismis durumdalar.Sehirde  tek giseli cok kucuk bir banka ve devesa uc tane kilise var.
Otobus Vilkove'nin yeni kisminda duruyor. Hemen asagi yurudugunuzde Tuna nehrini goreceksiniz.
yurumeye devam ettiginizde eski Vilkove'ye varacaksiniz.Burada  Tuna nehri, bircok kollara ayrilmis. Bu kollarin kiyisinda  kocaman bahceler icinde yine ahsap aksanli cok guzel evler siralanmis.Bahcelerde yine saraplik kucuk uzum baglari ,elma,armut,seftali,erik,ceviz ve herturlu sebze yetistiriyorlar.
Bu yerlesim, aslinda bir balikci koyu imis.Hala balikcilik  on planda.Denedigim nehir baligi  lezzetliydi.

Nehir boyu sadece bir insanin yuruyebilecegi kaziklar uzerine cakilmis iki tahtadan yaya yollari harika bir goruntu olusturmus.Bu tahta yollar kilometrelerce devam ediyor.
Ilk baharda nehir yukseldiginde  her taraf su icinde kaliyormus.
Yine bu nehirciklerde  motorlu ve motorsuz tekneler   gidis gelis yapiyor.
En guzelide bizde  Karadenizde yetisen kokulu uzum sadece bu yerlesimde yetistiriliyormus.Bu kokulu uzumden yapilan sarap ta cok  farkli oldugunu soylediler.
O kadar bu kokulu uzumlerden yedim ki tekrar bagirsaklarimi bozdum.
Gercekten cok farkli olan bu guzel kasaba ne yazikki temiz tutulmamis.O guzelim kanallara   copler atilmisti.
Ben gittigim gun  cok yagmur yagdigindan sanirim boot turu yoktu. Mevsimde kapanmak uzereydi.
 Siz "Pelikan Turizm" e giderek bir gruba katilarak boot turu yapabilirsiniz.Boot ile Pelikanlarin oldugu yeri de gorebiliyorsunuz.
* Isterseniz Vilkove'den Odessa'ya gecebilirsiniz.

------------------------------------------------------
Rimi-Ukrayna---Giurgiulesti-Moldova---Galati-Romanya

 Ukrayna'nin bu guneyinde ki  parcasindan Romanya'ya gecmek isterseniz sadece bir sinir kapisi var.Ama Romanya'ya gecmeden once mecburen bir kilometrelik Moldova  topraklarindan geciyorsunuz.
-Izmail---Rimi(45 km,40G,8.20-18.10 arasi sik otobus var.)

-Rimi---Sinir(4-5 km)
Rimi otobus terminalinin hemen yakininda ki dolmus duragindan 2 nolu dolmusa binip  mezarlikta ininiz.Mezarlign karsisinda  gunes panallerinin oldugu  alan var.
Buradan gecen araclarla sinira kadar gidiniz.
Veya otobus terminalinden sinira kadar taksi tutmalisiniz.
-Bir kilometrelik Moldova sinirini arac veya yuruyerek geciniz.
-Romanya sinirina girmeden yaya girilemediginden ,kuyrukta ki bir aracla konusarak aracla gecmeniz gerekiyor.
-Romanya siniri---Galati(8km,tum araclar  Galati'ye gidiyor.)
-Galati sehir ici limanindan nehrin  karsisina surekli feribot var.(1.5 Lei)
-Nehri gecer gecmez otobus terminalinden dolmus ile Tulcea'ya gidebiliyorsunuz.19L=5Dolar. 
Tulcea yazilarimi Romanya gezi yazilarima ekledim.




2 yorum:

  1. yine mükemmel yine mükemmeeellll

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Murat
    Mesajiniza cok tesekkur ederim. En azindan yararlaninlari gordukce cok memnun oluyorum.
    Selamlar

    YanıtlaSil