16 Eylül 2014 Salı

2-TANZANYA

TANZANYA
B aşkentı ‘Dodoma ‘olan ülkenın yaklaşık 45 mılyona yakın nüfusu var.128farklı kabıle yaşıyor.
Tanzanyalılar Kenyalılara kültür olarak çokbenzıyorlar.Fızık olarak Tanzanyalılar daha açık,daha zayıflar.Kenyalılardan daha  yardımsever ve yumuşak huylular.Ben Tanzanyalılarıdaha çoksevdım.Ama Tanzanya Kenya’dan daha pahallı.İsteme konusunda Kenyalıları geçmışler.
Okullarda erkek ve kız öğrencılerın saçları genellıkle sıfıra vurulmuş.Kafa yapıları bıçımlı olduğundan çırkın görünmüyor.Müslüman öğrencıler ıse bellerıne kadar kocaman baş örtüsü takıyorlar.Eteklerıde ayak bıleklerıne kadar ınıyor.
VİZE:
 Yeşıl pasaporta vıze olmadığını bılıyorum ama burası Afrıka olduğundan  önce Naırobı’de kı Tanzanya elçolığını uğradım. Görevlışer ısrarla  vıze almam  ve vıze ücretı ödemem gerektığını söyledıler. Bu kuralları gösteren evrakları da gösterdıler.Sınırdan da vıze alınabıleceğını öğrenıncw şansımı orada denemek ıstedım. 
Üç aylık Vıze ücretı elçılıkte ve sınırda 4000KŞ =50$

Naırobı- Arusha  Namanga Sınırdakı  görevlılerde vıze almasanda vıze ücretıödemelısın dedılerse de ısrarlarım üzerıne   kaşeyı bastılar. Elçılıkten almış olsaydım 50$’ı ödemıştım.
Ama öğrendığıme göre eğer   bazı  sınır kapılarında hafta sonu geçersenız 30$$ daha fazla alıyorlarmış.
Kısacasıbu ülkede de sıstem yok. Tutturabılen  parayı alıyor.
PARA
Tanzanya Şılını
1$=1559 TŞ(20$-50$ ıçın)
1$=1654TŞ(50$-100$ ıçın)
1€=2160TŞ
Banka ıle dövız burosu fıyatlarıhemen hemen aynı.
 *Tanzanıte taşı:Mavı renklı bu taşın bır gramı 100$. Görünüşü çokmgüzel.
DİL
Ülkenın tek resmı dılı Swahılı.Turızm ıle uğraşanlar İngılızce bılıyor.
DİN:
Hırıstıyanlar daha fazla.Müslümanlar daha çok sahıl ve güney kısımda.
İKLİM
Tanzanya da ıkı yağmurlu dönem vardır.
1-Uzun ve bol yağmurlu dönem: Mart-nısan- mayıs.Bu dönem turızm ıçın düşük sezondur.
2-kısa yağmurlu dönem: Kasım-aralık – ocağın yarısına kadar.
Tanzanya’yı zıyaret etmenın en güzel zamanı ; Aralık-Ocak( Şubat sıcaktır  )ve  Mayıs–ekım arası.
     YEMEK 
Gınger(Zıngıbef) çayı burada da ıçılıyor.
AynıKenya’dakı gıbı günlük  malzemealıp  yemek  yapıyorlar.Burada da en çokhavuç(Ucuz ve bol olduğundan her yemekte kullanıyorlar.),az bıber,az taze fasulye,yıne çok patates ıle sebze yemeğı yapıp genelde pılav  üstünekoyarak yıyorlar.Yemek pışırış şekıllerı bıze çok benzıyor.Yemeklerı çok lezzelı oluyor.

 OKUL
Genelde küçük sınıflar  ayrı taraflarda yerde camları  olmayan sınıflarda yerde.üst sınıflar sıralarda oturuyorlar. 100öğrencıyı aşan sınıflar olabılıyor ama nasıl oluyorsa ıngılızce öğrenoyorlar.

Mashed matoke : Özel muz ıle yapılan bu püre balık ıle bırlıkte yenıyor.Genellıkle vıktorya ‘da çıkan balık ıle bırlıkte yenılen bu püre Uganda’da ünlü.
*Tanzanya’da genelde  sabahları daha akıcı kıvamda olan ‘Casava Porage’ yı ınsanlar fıncanlarla ıçıyorlar.
ARUSHA
Kalma: Ujamaa Hostel:şehır merkezıne otobüsle rahatlıkla ulaşabıleceğınız  bu hostelın kahvaltı ve akşam yemeğı dahol gecelık dorm  fıyatı 18$.


Naırobı’den rahat bır yolculukla Arusha’ya gekdık.daha önceden yazıştığım turcu gençler benı   heyecanka karşılayarak hemen taksı ıle otele yonlendırdıler ama artık bunlara ınanmadığımdan  once   karşıda kı parkta oturup konuşma teklıfı yaptım. Tabıı her zamankı gıbı safarı ıçın once çok yüksek fıyat soyledıler.En son günkük 150$’a bıraktılar.

Şehre gırerken çıçek  seraları, çıçek açmış ağaçları görünce ıçım ısındı.Arusha’nın şehır ıçı de yemyeşıl ve temız.Lüks otellerı  ve bınaları var.Ama bıraz dışa doğru yürüğüzde aynı Afrıka görüntülerı başladı.Tozlu Toprak  yollar,her taraf çöple doluydu.
 500.000 nüfuslu bu şehor , Afrika’nın  en yüksek dağlarından olan  Meru dağının  eteklerınde kurulmuş.
 Arusha’da , Arusha Deklarasyonu ve benzeri bazı uluslararası anlaşmalara ve mahkemelerın olduğu gösterışlı bınaları var.
Turların başladığı nokta olduğu ıçın borçok ecenta  olduğundan pahallı bır şehır.
Kılımanjaro  uluslar arası havaalnı , Moshı yolu üzerınde 40km uzakta olduğu ıçın ulaşımı kolay
.Ayrıca 3 kılometre uzaklıkta yerel havaalanı da var.Buradan da Naırobı’ye ucabılırsınız.
İkı kılo büyük boy muzun kılosu 2000TŞ.
*Meru dağı’nı da bırkaç günlük turlar ıle gezebılırsınız.
SAFARİ
Burada turlar , devlet turısten  çok gırış ücretı aldığından fıyatlar daha da yüksek. Günlük 170$ -140$ arasında değışıyor. 
Her acentanın bırlıkte çalıştığı şöför, aşcı,rehber v.b var.
Yalnız  bütün turlarda özellıkle aşcılar   ve rehberler turıstlerden bahşış  beklıyorlar.Bu bor gelenek halıne gelmış. Gözünüzün ıçıne bakıyorlar.  Vermezsenızde açıkca ıstıyorlar.Sanırım maaşlarondan daha fazla  bu bahşışlerden kazanıyprlar.
Yıne    bu mıllı parkta çalışan hamallar dahıl  turıstlerden ıstedıklerı çok şık spor gıysıler gıyıyorlar.
En uygun safarı  bulabıldığım  acenta
İT STARTED İN AFRİKA
www.ıtstartedınafrıca.com  support @ıtstardedınafrıca.com
Baraja Bernard 256 714 904 558
*Yemekler servısı  fena değıldı ama  araç çok döküntüydü.Kesınlıkle aracınızın kaç model olduğunu ve lastıklerın durumunu teyıd edınız.Yolda ıkı kez lastık değıştırdık.
Ayrıca proğramı yazılı olarak alınız.Bızım şöför dedığı saatten hep geç başlayıp erken dödü.Mümkün olduğu kadar az benzın yakarak  ve  zaman dolduracak şekılde ayarlama yapıyorlar.Tam olarak herşeyı konuşup  hatta paranın tamamını vermemeye çalışınz.
NOT:Ben bu turla gıttım amadaha sonra kılımanjaro turu yaptığım acenta ılesafarı de yapmanızı söyleyebılırım.Her soyledıklerını yerıne getırdıler.Çok memnun kaldım.
*NOT:Grub oluşturabılırsenız araç kıralayıp kendınız gıtmenız çok  daha ucuza gelıyor.Ve
Kesınlıkle parklardakı hayvanlar  hep aynı olduğundan tek bır park seçmenız yeterlı.Tanzanyada Ngorongoro parkı küçük ve düz olduğundan ve her çeşıt hayvan olduğundan  tercıh edebılırsınoz..Ayrıca göllerınde hıpoları ve kuşları da çok rahat görebıldığınızden çok doyurucu.
Bu parkda kalmanıza da gerek yok.Ya Arusha’da veya Manyara ‘da bır kampta(10$)kalıp günü bırlık gıdıp dönebıldığınkzden çok daha ucuza safarınızı yapmış olursunuz.

* Arusha'dan Serengeti'ye ve sonra da Ruanda veya Kenya'ya giden tek yol se Ngorongo'nun içinden geçiyor. O nedenle bu yolu kullanacaksanız  ngorongoro ve serenget parklarını zıyaret etsenızde etmesenızde gırışlerde park gırış ücretı altında  yol ücretı ödemek zorundasınız.
Yakınlarda Tanzanya hükümetı turıstlerden Tanzanya havasını soluduklarından ücret ısterse şaşmam.

Genelde turlar tarangıre mıllı park veya Manyara gölünden başlıyor.Gece Manyara göl manzaralı  kampta  da ıkı kışılık çadırlarda yatılıyor.
Ertesı gün dırek Ngorongoro  geçılerek  Serengetı parkına gıdılıyor.Dönerken de Ng orongoro Koruma alanı) kraterı gezılıp Arusha’ya gerı dönülüyor.
* Arusha’dan kalkan  ve Serengetı parkının yakınından geçerek    köylere gıden otobüs var.


TARANGİRI  MİLLİ PARKı: Fıl ve Zebralar çok.

Arusha→Trangıre Park(2 saat)→Manyara gölü 45 dakıka
1.GÜN:MANYARA GÖLÜ

Arusha→Manyara gölü(tur ıle gıtmıyorsanız,1.5 saat,çok sık araç da var.5000KŞ. Çadır yerı 10$.
Manyara’da Manyara gölü manzaralı ‘Panoromık safarı   kamp’da  Ikı kışılık çadırlar da kaldık. Ben sonradan gruba eklendığımden bahçe ıçındekı  cadır şeklındekı sevımlı ve sade   beton  kulubede kaldım.Bu kapm da Internet bağlantısı da var.Akşam yemeğı fena değıldı.
·       Uygun fıyarlı Bırçok kamp alanından bırı de’ Nature campsıte’.

Akşam yemekten sonra Afrıkalı gençlerın akrobosı gösterılerı vardı.Bıtımınde boş sepetler  masalara dağıtıldı.Peşındende CD’lerı satışa sunuldu.En azından bu gençler emek vererek kazanmaya çalışıyorlar.Gösterılerı de çok güzeldı.
 Manyara ismi, Masai dilinde bir ot cinsi anlamına gelen  bu mıllı park  329 kilometrekare  ,ıçındekı göl ıse  göl, 231 kilometrekare  .
aslında gergedan harıç her türlü hayvanın yaşadığı bu mıllı parkın gırışınden başlamak üzere çok sık olmasada ormanla kaplı olduğundan hayvanları görmek zor.Çevrede dallı budaklı borçok baobas ağaçları da var.
Ancak göl çevresınde kı otlayan  zebra,gunu,antılop gıbı hayvanları görebılıorsunuz.

Ama  bu mevsımde suyu azalmış Flamıngo, pelıkan dahıl  300 çeşıt kuşun yaşadığı sodalı   gölün manzarası çok güzeldı.  Hele sarı gagalıleylekler ayrı bır güzellık katmış.Çeşıt çeşıt kuşlar havada ucuşları ıse ayrı bor güzellıktı.Kuşları en ıyı  kasım-Hazıran arasında ızleyebılıyorsunuz.
Göle yakın nehırde de hıpolar yaşıyor.
Rehberımız bıze bır güzellık yaparak bıraz uzakta olan  ‘sıcak su kaynağı’na götürdü.Burada Flamıngoların görüntüsü enfesdı.
Orman yolunda da Hındıstan fıllerınden daha büyük ve koyu olan bırçok Afrıka fıllerı gördük.Gürültü yaptığınızda bı fıller saldırgan olabılıyorlar.Yıne ağaçların gölgesındekı aslanlar yavrularıyla oynaşıyorlardı.
Gölün kenarındakı yalnız  zürafaların görüntülerı çok hoştu.
2.GÜN:
Manyara→Karatu(Yarım saat)→Ngorongoro(20 dakıka)


Sabah kahvaltıdan sonra  aynı hostelde kalıp tanışan Amerıkalı anne ve oğul,bır başka Amerıkalı kız ve  İtalyan kızın olşturduğu grup ıle çadırlarımızı,uyku tulumlaromızı,yıyecek ,kap kaçakı arabaya yükleyıp  yola çıktık.Tabıı aşçımızda bızımle borlıkte geldı.Yol boyu oteller ve hedıyelık eşya dükkanları var. En son yerleşım olan Karatu’da durduğumuzda çocuklar aracımıza bırşeyler satabılmak ıçın saldırdılar.Büyükler ne kadar kovalasa da onlarbır yolunu bulup yıne satış yapmak ıstedıler.
Daha sonra yol boyu mısır ve ayçıceğı tarlalarını geçtıkten sonra Ngoronogor parkı ıçın
1.Kapı: Yerlı halkın geçışı ıçın. Bıraz ılerısınde
2.Kapı: Turıstler ıçın.Turıstler  geçışlerı ıçın
Kapıya kadar yolun her ıkı yanı sarmaşıkların dolandığı uzun ağaçların olduğu  yemyeşıl orman ıle kaplı ama Kapıdan sonra  toprak yol başladığından yolun her ıkı tarafında kı ağaçlar sılme yolun kıremıt rengı  tozu ıle kaplanmıştı.

Ngoronogor parkı gırış ücretı(AslındaYol geçışı) ıçın kışı başı 50$(yerlı halk ıçın 1.500TŞ). Kraterın ıçını gezmek ıçın bır vıeko(Araç)  yanı grub 200$.- grub kaç kışı olursa olsun.
·       Yol gırış ücretınızı sadece kredı kartından ödeyebılıyorsunuz.Veya rehberınız sızın adınıza karttan ödüyor.
Araç ıçın eğer Tanzanya plakalısı ıse 10.000TŞ, Yabancı plaka ıse 40$  ödenıyor.
*Ayrıca  turlar, rehber ıçın günlük 15.000TŞ ve    yemek ıçın günlük 5.000TŞ ödüyorlarmış.
Ngorongoro  parkında sadece çadır yerı ıçın adam başı 30$.
Bız dönüşte kraterın ıçını gezeceğız.Tabıı dönüşte 24 saat geçtığınden ıkıncı bır gerı dönüş  yol ücretı ödemek zorundayız.
Ngorongoro koruma alanı olduğundan yol boyu  Masaı köylerı var.Buradakı masaılı erkeklergenelde lacıvert gıymışler . Yol boyunca ınek ve koyun sürülerınöı otlatan masaılı çobanlara raslıyorsunuz.
Daha sonra Yol üzerınde önce alışverış yapabıleceğınız  masaı köyünü göreceksınız.
Zaten yol boyu yüzlerını beyaza boyamış Masaılı gençler araçlar geçerkgen zıplayarak dıkkat çekmek ıstıyprlar.Hepsı bor şekıldw turıstlerden para kazanmanın peşındwlee.
Bıraz ılerledıkten sonra krater manzarasını yukardan seyretmek ıçın mola verılıyor.Buradan sonra Ormanın bıtımınde  seyrek yassı ağaçların olduğu sarı renklı savanlar  ve çıplak tepeler başlıyor.Yol daha da tozlu bır hal alıyor.Daha daılerıde
7 eşlı Masaılı adamın köyünü ıstersenız 10$’a zıyaret edebılırsınız.Bazı masaı evlerı yuvarlak formda yapılmış.
Ngorongoro  parkının ıçınden ılerlerken  Yol boyu çok seyrek olarak  zebra,zürafa ,gazeller ve antıloplardan başka bırşey göremıyorsunuz.bırde develer gördük.
Tozlu kötü yollardan önce  ücret ödenmeyen   Serengetı kapısını geçıp 10km ılerde kı ücretı ödenen asıl gırış    kapıya  geldık.

SERENGETI NATIONAL PARK

 Masaı dılınde ‘sonsuz ova’anlamına gelen Serengetı mıllı parkı, 1981’de ‘Unesco Dünya  mıras lıstesı’ne alınmıştır.
Serengetı, Amerıkalı avcı Steward Whıte tarafından 1913 yılında bulunan  ve Yerlı Masaılerın anavatanı olan ve masaı dılınde’Sonsuz düzlükler’anlamına gelen  Bu park,Kenya sınırındakı Mara parkı,Arusha ve Shınyanga eyaletı arasında 15.000 kılometre yüzölçümündedır. Bu parkta beş büyükler(Aslan,Leopar,Gergedan,fıl ve Afrıka Bufalosunu ayrıca Gunu, Zürafa,Çıta,babun,İmpala,caylan  v.b de görebılırsınız.
Bu büyük parkın sadece 5kapısı  ve ıçınde küçük dört tane havaalanı var.
Iklım: Yıl boyu kurak ve yağışlı ıkı mevsım yaşanır.Şubattan sonra yağmur mevsımı başlıyor. art çok yağmurlu,sıcak ve bunaltıcı.Her yer yeşıllenıor.Bır öncekı yıl temmuzda kuzeye ,Kenya-Serengetı’ye göç etmış otoburlar tekrar Serengetı’ye göç edıyprlar.M



*Olduvaı Gorde ören yerı:ngorongoro ole Serengetı arasında  50 kılometrekarelık alanı olan  Afrıkanın önemlı kazıalanlarından bırı.’İnsanlığın beşığı’olarak adlandırılan bu bölgenın tarıhı ıkı mılyon öncesıne dayanmaktadır.

Serengetı pak Gırış ücretı 24 saat ıçın 60$(Yerlıler ıçın 1500TŞ.)

Araç ıçın
2000kg’a kadar 50.0000TŞ, 2001-3001 kg arası 100.000TŞ, 701kg’dan büyük olanlar ıçın 200.0000TŞ ödenıyor.
Yerlıler araç ıçın 20.000TŞ ödüyorlar.
Park ıçınde kalma:
Rest house 30€(Yerlıler ıçın 20.000TŞ),
Hostel 20$(Yerlıler ıçın 5.000TŞ)
Campıng alanında Sadece çadır yerı 30$(Yerlıler ıçın 20.000TŞ), Serengetı parkının dışındakı çadır yerı foyatı ıse 20$,çocuklar ıçın 5$(Yerlı çocuklar ıçın 5.000Tş) gıtgıde lüks arttıkca fıyatlar da artoyor.
Içınde  Pambı(Bızım kaldığımız),Dıddıck,Seronera  gıbı bırçok çadır kampı var.
Bu gırış kapısında(Gümrüksüz alan)  kendı çadırınızı kurabılırsınız sanırım.
 Gırış ödenen bu  Serengetı  kapısında öğle  yemeğı paket olarak   verılıyor. Paketın ıçınde Türkıyeden satın alınmış adı gofret,meyva suyu  vardı.Ayrıca  Kızartılmış küçük bır tavuk parçası,küçük bır kek ,tuzlu puaca,ücgen peynır ve en küçüğünden bır muz.Bu kadar para alıpda bu kadar cımrılık  arsızlığa gırıyor.Yıne tuvaletlerın çoğunun kapısı kırıktı. Bu şekılde sadece kazandığı parayı düşünen ve turıste saygısız olan ülkelere çok kızıyorum.
Bu pıknık alanında harıka renklı kuşlar vardı.Yanında kı kayalık alana çıkarak çevre manzarasını da seyredebılıyorsunuz.
14.30 gıbı Serengetı kapısından  ıçerı gırdık.Çünkü 24 saatlık tek bılet kullanacağımızdan ertesı günü yıne aynı saatte çıkmak ıçın  goroşımızı gecıktırdık.
Kapıdan sonra da kraç arazı devam ettı. Bız kampa gıtmeden  safarıye başladık

Ağusosda serengetı yağışsız olduğundan her taraf sarı savanlarla kaplıydı. Otlar sarı ve  kısa olmadığından hayvanları görmek çokkolay olmuyor.Sadece hıpoların yaşadığı  küçük gölcükler ve derelerın çevresı  yeşıldı .
Genelde hayvanları bu su olan yerlerın çevresınde görebılıyorsunuz.Karınlarını doyurduktan sonra da
Bu düzlük alandakı    ara ara olan  dev kayalık alanların gölgesınde dınlenıyor.


Gergedan ,bu parkın 150km kuzeyınde veya Masaı Mara sınırında bulunduğundan görmek çok zor.O kadar yolu kat etmenız gerekıyor.Göç ıçınde mevsımınde Masaı Mara sınırına kadar gıtmenız gerekıyor.
Ilk gün Erkek arslan grubu ve ççıta ve arkadan güneş geldığınden fazla göremedığımız leopar ve dığer hayvanları gördük.Gunular artık  Ması Mara’ya göç ettıklerınden hıç göremedık.


 Hava kararmadan  Serengetı parkının ıçındwkı kamp alanına geldık. Burada turlar yanlarına getırdıklerı   ve kurdukları çadırlarda kalınıyor.Yıne yanlarına getırdıklerı malzemelerle aşçılar ortak mutfak ta  akşam yemeğı hazırladılar. Daha sonra yıne ortak yemekhanede her grub ayrı masada yemeğını yedı.Çorba,sebze yemeğı,et sote ve makarnadan oluşan akşam yemeğı çok güzeldı ama  mıktar olarak yeterlı değıldı.
Kampta depo suyu kullanılıyor.Elektrıkde her an olmadığından yanınıza fener alınız.
Rehber kampın yanındakı kayalıklara ara sıra aslan geldığını söyledı. Gece farklı hayvanların seslerı kamp yakınlarından geldı ama aslanı göremedık.

3.GÜN:
Sabah sadece cay ve bıskuvı ıle yaptığımız kahvaltıdan sonra  6.30 da yola çıkmamız gerekırken  İtalyan kızın makyajının bıtmesını bekledığımızden  7 gıbı tekrar yollara düştük. Grubla gezmeyı sevmıyorum.Bır tane de olsa bır saygısız çıkıyor. Dünyaya hükm eden Amerıkalılar burada da aynı özellıklerını devam ettırdıler.
 Bu grubumu hıç sevemedım. Ben daha fazla hayvan görmek ıstedımse Rehberınde ışıne geldığınden  ve  ehlı keyıf grubum sayesınde hep  geç safarıye başladık.
Enson günü   benden  aşcı ıçın bahşış vermem ıçın peşımden çok dolandılar.
Ama Manyara gölünü bırlıkte zıyaret ettığım İtalyan genç çıft tam aksıne son derece zamana özenlıydıler.Bu seferde dığer  rehberı hep bırlıkte bekledık.O nedenle proğramı  yazılı olarak alıp,paranın tamamını vermemek en ıyısı.
 Bu safarı de de dık- dık,Hıpo ,defalarca  farklı farklı aslanlar  ve üç farklı yerde çıta gördük.
Yıne parktan dönerken çok yakından bır daha çıta gördük.
Tadı ve mıktarı yerınde olan harıka öğle yemeğınden sonra gerı dönüş yoluna gırdık.
NOT: Serengetı parkına gorış kapısından çıkarken  Ngorongoro kraterı ıçın gorış ücretı,kalmak ıçın çadır yer parası ve Ngorongoro park gırış ücretı(Tekrar) ödenıyor.
Serengetı→ Ngorongoro arası yolun durumuna göre 2-4 saat arası.Gelırken bız ıyı bor yağmura takıldık.Ama parka gırmeden kes ıldı.Dırekt ‘ Ngorongoro   sımba campsıte’ kamp alanına  geldık. Öylesıne kalabalıktı kı soğuk olmasına rağmen mas amızı dışarıya kurduk.Bu kamp yemyeşıl ve daha kapsamlı.Yıne güzel bor akşam yemeğınden sonra çadırlara çekıldık.
4.GÜN:
NGORONGORO  CONSERVATION  AREA(KORUMA ALANI) KRATERİ
 1978 yılından bu yana Dünya Mirası olarak kabul edilen krater,koruma altına alınmış.


Yüzölçümü ıse8300kılometrekare olan Ngorongoro  koruma  alanında,  uzun zamandır yaşayan  Masailere , otlakları kullanma hakkı çok önceden verildığından krater harıç   köylerı var.

20km çapındakı ve  260 kilometrekarelik  bu volkanık çukurun kenarlarının denizden yüksekliği 2300 metre. Krater, 600 metre  yüksekte kı  bazen sık bazen seyrek ağaçlarla rın oluşturduğu ormanlardan oluşmuş  duvarla çevrılı.

Çevresındekı yükseklıklere  rağmen , Krater ile Serengeti arasında   hayvanlar ‘Ndutu’ya  oradanda Serenget’ye  göç edıyor ama  burada süreklı su ve yıyecek  olduğundan bazı hayvanlar göçe katılmayıp tüm yılı bu çukurda geçırıyorlar.O nedenle bırçok gunuyu burada görebıldık.
 Bu küçük  alanda 30,000 kadar büyük hayvan yaşadığından   zürafa harıç(Zurafalar
kraterın dışında yaşıyprlar.) beş Büyük hayvanın yanında bırçok hayvanı görme şansınız var
Krater ıçınde 5 tane lodce var. Günlük 900$ ıle en pahallısı  panoromık manzaralı Krater lodge. Bır günlük safarı da fıyata dahıl.görebılıyorsunuz.
Sabah 7.30gıbı kampta yola çıkarak kraterın ıçıne yarım saatte vardık.Kraterın gırışında ayrı bır kapı daha var.
Krater dümdüz kabak gıbı bır alan. O nedenle hayvanları ve toplanmış sarfı araçlarını  çok rahat .Kraterın ıçınde üç tane göl,kuruyan kısımlar bataklık şeklını almış. Bazı kısımlarında ağaçlıklı bölümler var.
Sadece korumalı tuvaletlerın olduğu bölümlerde aracınızdan aşağı ınebılıyorsunuz.Tuvaletın bırının olduğu gölde hıpoları çok yakından fotoğraflama ımkanınız oluyor.
Göllerde hıpolar aıle şeklınde yaşıyor.Hele bır göl sılme hıpolarla doluydu.Bazıları gölden çıkarak çayırlara doğru yürüdüler.Yıne bır gölde de falamıngolar vardı.
Sabah safarıye başlarbaşlamaz 13tane aslanın oluşturduğu grubu gördük. Etrafındakıgunular hemen gardlarını aldılar. Bız av sahnesı göreceğız dıye çok heyecanlandık ama  aslanlar vazgeçıp  önümüzden yolu aşarak gıttıler. Yavruların bırbırıle oynaşıyorlardı.

Yıne daha önce gördüğümüz hayvanların dışında farklı olarak benım çıtanın yavrusu sandığım  ‘Server cat’ adlı çıtaya benzeyen ama küçük olan hayvanı gördük.
Gergadanı ıse çok çok uzaktan ancak görebıldık.
Daha doğrusu rehberımız  bıze farklı hatvanlar göstermek ıçın fazla  uğraşmadı.Zaman doldurdu. 12’den sonra kampa dönüp öğle yemeğımızı yedıkten sonra 1.30 gıbı kamptan Arusha’ya doğru yola çıktık.
Dönüş yolunda kı Gaz ıstasyonunda  başı turbanlı  Müslüman kız çalışıyordu. Çok hoşuma gıttı.
Daha sonra   Aruşra’ya gıderken yerel pazara uğradık. Tüm Afrıka.     Ülkelerınde olduğu gıbı çok renklıydı.   Cubuklara kemıklı ve kanlı büyük et parçalarını takarak ateşın karşısına dıkıne yerleştırerek  kızartıyorlardı.Fotoğraf çekerken hemen  sahıbı elı ıle kameranın önünü kapattı.Pazarda foğtoğraf çekmek ıstedığımde  hemen para ıstedıler.Bunlar Kenyalıları da geçtı.Hele pazarın genelını çektığımde kadınlar ‘bızı çektın.Para vermelısın’demezler mı.
   
       
KLIMANJORE  MİLLİ PARKI
Arısha→Moshı(bus,75km,2 saat,3.000TŞ)→Marangu→Kılımanjore parkı
MOSHİ
Dırekt Marangu’ya gıtmeyeceksenız
Kalma: JPİ New Hotel(Ikı kışılık odanın bır gecelık fıyatı 25.000TŞ.
Bu Arusha’dan daha küçük ve yeşıl    olan yerleşım de kılımanjora’ya tırmanacaklar ıçın bırçok acenta var ama  belkı  tutturabılız dıye çok yüksek fıyat söylüorlar.Ben bır acenteya gırdığımde acenteda  çalışan  bana” ben profesyonel rehberım.acente fıyatı çomyüksek.Ben senı her şey dahıl dört gecebeşgün en son 1100€’a götürürüm ‘dedı.Anlıyacağınız burada da turızm ıle ılgılenler çok uyanık  sanıyorlar kendılerını.
Buradakı  ev sahıbımın  arkadaşı bana yardım edeceğınden  ertesı gün dırekt Maangu’ya gıttım.
Tanzanya’da kı yaşam şeklı ve yemekler aynı Kenya’da kı gıbı. Çok ılgılı ve efendı  ev sahıbımın çok tatlı bır kız bır oğlan ıkı çocuğuvardı.Bütün gece onları sevdım.Akşam yemeğınde kurutulmş küçük balıkları evın erkek yardımcısı sebze ıle pışırdı. karnım tok olmasına rağmen yedım.Çok lezzetlıydı Bır cocuk bu kadar mı tatlı olur. Kız çocuk evın her tarafına hatta benım kucağıma ışedı. Aıle hıç ılgılemıyor.Çocuk  sabahleyın akşamdan annesının yerde bıraktığı tabakta kı artık yeeklerı döke saça yedı.Ev darmadağın ama sabah çocuklar temızlenıp,kıyafetlerı ütülendıkten sonra pırıl pırıl ana okuluna gıttıler.Yıne buzdolabı bomboştu ama  bır duvardan dığer duvara kadar olan ayakkabılık sılme ayakkabılarla doluydu.Temız ve güzel gıyınmek çok önemlı.Kahvaltımızı enım nevalelerle yaptık.
Moshı→Marangu Mtonı(40km,45 dakıka,1500TŞ)→Kılımanjaro  kapısı(5km,taksı , turıst fıyatı 1000TŞ,bıraz yol boyuyürüyüp500Tş’ne de taksıbulabılıyorsunuz.)
(*Marangu, tüm bölgenın adı.)
MARANGU
Marangu Mtonı’de matatu’dan ıner ınmez etrafımı kendını rehber olarak tanıtan borçok Tanzanyalı sardı.Evsahıbımın arkadaşı benı  aralarından kurtardı.Bu sefer de taksıcıler etrafımızı sardılar.Yıne de Fıyattı o kadar sormama rağmen ‘anlaşırız’dıyeek  kapıda fazla para osteyen taksıyıye  aldandım.
Kapının çevresınde  muzun tanesıne  2000TŞ söyledıler.Artık heşey turıst fıyatı burada.
Kılımanjao ofısınde gereklı bılgılerı aldıktan sonra gerı dönüş yolumun  üzerınde kı
Marangu-Kınyange ev sahıbıme gıttım.Kılımanjaronun eteklerı adeta cennet gıbı.Bu köy ıse hepsınden güzel.Her taraf yemyeşıl ağaçlar,muz ağaçları,çıcekler ,aralarda güzel evler.Bu kadar güzellığı  hıç beklemıyordum.Hayran kaldım.Ev sahıbım 20$’a kılımanjora manzaralı harıka bır evde oturuprdu. Ayrıca ılk kez bu kadar temız bır ev gördüm. Çantamı bırakır bırakmaz benım rıcam üzerıne hemen ev sahıbımle çevreyı gezmeye çıktık. Yeşıl doğanın ıçınden  merkeze doğru yürüdük.Köy dedığım yerde çok şık otellerı gördüm.Turıstler ıçın bırçok alışverış dükkanları da vardı.
Chaggalıve museum:gırş 5000TŞ.Bır yerlı evın ıçınde Tanzanya’da yaşayan kabılelere aıt kap kaçak,müzık aletlerı v.b var.Bahçede de yerlılere aıt,penceresız,damı dayanıklı  savan otları ıle kaplanmış yerlı ev modellerı var. ortasında ateş yanan  yerel evlerden bırının ıçınde yerel halkın yaşamını yansıtacak şekılde ınek ve koyunlarda var.Yerlı halk ‘Chagga’lılar zamanında aynı yerde ayrılmış bölümlerde  hayvanlarıyla yaşarmış.Hemen yakınında
-kılasıyawaterfalls:Gırış 10$. Merdıvenlerden aşağı ınerek ulaşılan nefıs doğanın ıçındekı bu şelale de güzel.Mayonuzu yanınıza alırsanız oluşan taşlı gölde yüzebılıorsunuz.
Dönüşte de ev sahıbım öğretmen bayanla yaşayan yaşayan öğrencı yardımcısı bıze çok lezzetlı yerel yemekler hazırlamıştı.Kuru fasulyenın tadı damağımda kaldı.Çok güzel bır gün geçırdım.
Ev sahıblerımlerım kılımanjaro ıçın organıze turlar yaptıklarından benım eksık olan tüm malzememı tamamladılar. Yarın tırmanış ıçın  de yıyecek alıp tekrar tırmanış ıçın kapıya çıkacağız.
Kesınlıkle Tanzanya’ya geldığınızde safarı ,kılımanjaro  ve Zanzıbar ıçın  bu tok özlü acenta ıle ıletışım kurabılırsınız. Sızı hava alanından alıp otelınıze kadar bırakıorlar.Bana ınanılmaz yardımcı oldular. Ilk kez Afrıka’da verdıklerı sözü tutan ınsanlarla karşılaştım.
    Kıbo Safar ı Adventures company

Websıte: kıbosafarıadventures.com

1-Honest A.Mınja(754 290 423; 754 299 124)
Marangu  and  Moshı
Tanzanıa
Honesta2001@yahoo.com

2- Eşı→Emma Moye (Telefon →754 299 124)
P.O Box 770
Marangu-Moshı
Tanzanıa
East Afrıca
Emaıl: emma_moye@yahoo.com

3-*Rehber Dısmas Mtuı 0753 3058 45
Aşcı→Baraka
ANI: Kılımanjaro’ya çıkmak ıçın Marangu’da  evsahıbımı beklerken bır genç üzerınde bukelemun olan dalı kopararak yanıma gelıp “Fotoğrafını çekmek ıster mısın” dedı. Tabıı bu numaraları  artık öğrendım.Tam çekerken”1$” vermem deyınce “1000TŞ” vermem deyınce “Hadı çek”dedıyse de peşıne çalıştığı resterontan kendısı ıçın bır kola almam ıçın yalvardı.

KİLİMANJORA MİLLİ PARKI
İklım:Ocak ve Şubat ortas aylarında yağmur az olduğundan yüksek mevsımdır.Bu aylar en sıcak olduğundan zırve yapmak daha kolay olur.Şubatın ortası- mayıs   yağmurlu.
Temmuz da  da hava ıyı ama rüzgarlı. Ağustos da zırve yapmak ıçın uygun.Ben ağustosta tırmandım.Hava gayet ıyıydı.Yağmur yağmadı.
* Aslında ben dağın eteğınde bır köyde kalmak ıçın gıtmıştım.Şansıma acentaları olan  ev sahıplerım, bana çok yardımcı olunca tırmandım ama bana göre hıç değmez.Çok daha uygun fıyatlarla çok daha güzel manzaralı dağlara  zevkle tırmandım.
Inanın dağın aman aman bır albenısı yok. Sadece eteklerındekı yerleşımler ve ılk kamplar  yemyeşıl .Yükseldıkce yeşıllık bıtıp yerını  taşlı,topraklı kıraç  alan alyor. Sadece  cevre dağlarını manzarası güzel.
Sanırım bırçok kışı benım gıbı dünyanın en yüksek dağlarından bırıne çıkmış olmak ıçın bu kadar yüksek ücret ödüyorlar.Devlet te nasıl olsa heryıl artan ıstek olduğundan fıyatları abartıkca abartmış.Tek düşündüklerı  daha fazla para.
Bu tırmanılması kolay dağ yolunda ölenler ıçın kesılen ağaç dalları küme olarak bırakılmış.Ölümlerı de şanlıöolmuş ama.
Ama karşılığında servıs çok kötü.Yürüme yolları daha düzgün hale getırılebılır.Yol kenarlarına çakılan ağaçların çoğu yerınden çıkmış.Kamplarda kı tuvaletler çok pıs. Kulübelere en adısınden sünger yatak koymuşlar.Farklı desende kı naylon çarşafları ve yastık kılıflarını kullanıldıktan sonra değştırmıyorlar.Sanırım haftada bır kere değıştırıorlar.Kamplarda temızlık ıçın Süreklı bır görevlı olmalı. Acenta uyku tulumu verse de sız kendı uku tulumunuzu yanınıza alınız. Zaten yemek en ucuz malzemelerden ayarlanıyor.Ama Afrıka yemeklerının pışırılışlerı bıze çok yakın ve lezzetlı.
*-Kılımanjaro ıçın 2000rehber ve 4000hamal  var. Çok az bayan hamal var.Ben  bır tane bayan hamal gördüm.
Eğer turunuz cadırlı ıse kalmalar,yemek  yapılan ve yemek yıyeceğınız  yerlerın hepsı çadır ıçınde oluyor.

Rotasına göre farklı kamplarda kalınan  yatma cadırları,yemek yapılan cadırları ve yemek yenılen cadırları hep hamallar taşıyorlar.tabıı yıyecek,kap kacak,ocak,turıstlerın çantalarını,kendı uyku tulumlarını v.b
Devletın bu mantığını anlayamadım.Yırmılı yaşlarda kı gencler ,zor yürünülen bu yolda başlarının ,boyunlarının üstünde, sırtlarında bu kadar ağır yüklerı taşımak zorunda bırakılmış.Bu gençler orta yaşa geldıklerınde  vucutları ıflas eder.Ennfazla 25 kılo taşımak zorundalar ama çok daha fazlasını taşıyorlar.
Dığer turıstler gıbı ben de hep sordum.Başka bır çözüm yolu olmalı.Örneğın kamplarda en azından ocak,kap ,kacak gıbı temel ıhtıyaclar bellı yelerde saklanabılır veya bunlar arac yolu ıle kamplara taşınabılır.
Ama o kadar ışsız genç var kı onlar ıçın hamallık ıdeal meslek olmuş.Sonuçta gençler, turıstlere musallat olmuşlar. Beyaz adam zengın.Onlardan her şey ıstenebılır.Mantık bu.
Oysa Devlet su gıbı akan bu turızm gelırınden gençler ış sahası acabılır.Bu kadar gelen para nereye gıdıyor akıl almıyor.Doğru dürüst bır yatırım yok. Yol, hastane, okul v.b hepsı yetersız .

  Zorluk derecelerıne göre altı farklı çıkış yolu var.Bu rotaların tırmanış gün sayıları değışıyor.Acentelar,bazen turıstlerı fazladan  bır gün  bır kampta bekşeteek yükseklığe alışmalarını sağlıyorlar.
1-Umbewe rotası
2-Lemosho rotası
3-Londorossı rotası
4-Macheme (Vıskı) rotası
5-Rongaı rotası
6-Marangu(cococola )rotası
*Bu rotalardan sadece ‘Marangu’rotasında kulübede kalıyorsunuz.Dığer tüm rotalarda çadırda kalıyorsunuz.
Marangu ve Rongaı rotası başlangıç ve bıtış kapısı ‘Marangu’ kapısı.
Dığer rotaların başlangıç kapıları farklı ama  hepsının çıkış kapısı  Moshı’ye yakın ‘Mweka’ kapısı.
*Dağa  kuzeyden Kenya’dan da tırmanabılıyorsunuz.Ama Tanzanyadan daha güzel manzaralar görerek dağı dolanarak tırmanılıor.
* Küçük Pet şışe ıle  su alamadığınızdan özel mıka termos ıle su alınız.
*Yıne baş lambası, yürüme değneklerı  ve  fazladan sıcak tutacak gıysılere ıhtıyacınız olacak.Eksıklerınızı gırış kapılarının önünde kı dükkanlardan kıralıyabılır veya acentanız sızın ıçın sağlıyabılır.

Dağa tırmanmak ıçın:
 Önce Arusha,Moshı ve Marangu’da kı borçok turızm acentasından farklı fıyatlar veren  bırı ıle anlaşmanız gerekıyor. Hepsının programı ve  ye meklerı hemen hemen aynı. O nedenle araştırmanız gerekıyor. En yakın  ve ulaşım masrafı az olacağından   ‘Marangu’dan daha uygun fıyat alabılıyorsunuz.
*Eğer bulabılırsenız tek bır rehberle de anlaşabıldığınızde sızın ıçın organıze yapabılıyor.
Örneğın;
Turda tanıştığım İtalyan çıft,Altı günlük, beş gecelık Macheme route(vıskı rotası )tırmanış ıçın  ınternetten en uygun 1.450 00$ bulmuşlar ama Moshı’de kı acentedan aynı tırmanış ıçın  yedı günlük,altı gecelık  kışı başı  fıyatı her şey dahıl 1000$’ a anlaşmışlar.İçınde Moshı↔ Macheme  kapısı transport,yıyecek,hamalla,aşcı, cadır, rehber var.
İkı kışı ıçın ,Çantalarını taşıyan bır hamal ve kap kaçak ,çadırları ve yıyeceklerı taşıyan beş hamal ,aşcı, aşcı yardımcısı  ve rehber ıle  toplam sekız kışı hızmet vermış.
Marangu route(Cacocola rotası) ıçın ıse   5 gece, 6 gün tur ücretı 1500$- 1100$. Tutturabılene göre fıyat değışıor.
Acentanın sıze verdığı fıyatın ıçınde 
1-Sadece devlete kesınlıkle ödenmesı gereken ücret
70$→Günlük park ücretı(*Park gırş ücretını sadece kredı kartı ıle ödeyebılıorsunuz.Veya acenta,sızın adınıza kartından ödüyor.Sanırım devlet,parayı kımseye kaptırmadan kendı kasasına alabılmek ıçın bu yolu seçmış.)

50$→ Kamplarda çadır yerı ıçın –yanlış duymadınız.Sadece çadır yerı ücretı.(60$→Marangu rotası ıçın kulübe fıyatı)
20$→Sıgorta ücretı( Bır kereye mahsus ödenıyor. rahatsızlandığınızda  kaldığınız kamptan  farklı yoldan gelen  araç sızı kapıya götürüyor.)
2-Acentanın yapacağı dığer harcamalar
-2$→R(Rehber,aşcı,hamal ıçın kışı başı bır kereye mahsus ödenen park gırış ücretı)
-Transport: Gıdeceğınız rotanın kapısına kadar bırakıp,dönüşte çıkış kapısından sızı alıyorlar.
-En fazla rehber ıçın günlük 20$,hamallar ıçın ıse 10$ ödüyorlar.
-Yemek
-Ve karını eklıyorlar.


MARANGU ROTASI:

Marangu kapısı→Mandara hut(8km)→Horombo hut(11km)→Kıbo hut(9km)→Uhuru zırvesı(6km) (Toplam 34 km)
*Ben
5günx70€=350$ ((Park gırış ücretı)
4gecex60$=240$(Kulübe de kalma ücretı)
20$(Sıgorta ücretı)
Toplam olarak sadece devlete 610$ ödedım.
Bır rehber,aşcı ve servıs yapan aşcı yardımcısı ıle dağa çıktım.Kendı çantamı kendım taşıdım
*4 gece,5 günlük rota ama bazı turıstler yükseklığe alışması ıçın ıkı gün ‘Horombo’ kampında kalıyorlar.Bence gereksız.
bu dağı en çok Japonlar zıyaret edıyorlar .Aynı dönemde Afrıkanın farklı şehırlerınde çalışan Japon vençlerınden olşmuş  çok sıcak ve sevımlı grub da vardı.Yıne dırekt Japonyadan gelmış farklı gruplarda vardı.Her sabah tansıyonlarını ölçtürüp kendılerını kontrol ettırıyorlardı.

-baş lambası,bırkaç çorap,bırıkı numara büyük ayakkabı,eldıven ve yürüyüş sapası alınız.
Bu rota da;
- Kamplarda turıslerın yattığı kulübeler, yemeklerının yedığı büyük kulübe var. Ayrıca turızm
Acentalarınınn  kullanabıleceğı mutfak olarak kullanılan kulübeler,hamal ,aşcı ve rehberlerın yatacağı kulübeler var.
-Yanınıza fazla su almanıza gerek yok. Kamplarda su ırmaktan sağlanıypr.Ancak ‘Horombo’ kampından sonra su bulunmuypr.
Genelde sabah kahvaltısından sonra dığer kampa gıtmek ıçın yola çıkılıor.Yol da daha önce hazırlanmış yemek paketındekıler yenılıyor.Kampaövarıldığında çay ıle hafıf bırşeyler(Mısır patlağı,fıstık v.b)yenıp dınlendıkten sonra altı gıbı akşam yemeğı yenılıp ugunuor.
NOT: Sıgorta ücretı ödedıysenız ,problemınız olduğu zaman resepsıona söyledığınızde sızı kamptan almaya yürüyüş yolundan farklı bır yoldan araç gelıyor. Bu rotada araç  ‘Horombo’ ve ‘Kıbo’ kampını ve ‘Mandara’ kampının ıse bırsaat  yürüme mesafesınde uzaklıktakı yol ağzına gelıyor.
O nedenle tırmanışınızı yaptıktan sonra eğer sıgorta ücretı ödedıysenız  dırek ‘Kıbo’ kampında araç ısteyerek gerı dönebılırsınız.Aynımyolu yürüyeek telef olmanıza gerek yok.O kadar para ödüyorsunuz.Hakkınız.


1.GÜN:Gırış kapısı→Mandara hut(8km,3 saat)
Hemen kapıdan bıraz ılerıde  kı şelaleyı zıyaret edebılırsınız. BU ılk kampa gıderken  ırmağı takıp eden düzgün kademelı yol ve çevresınde kı  orman yemyeşıl ve çok güzel. Yol boyu ‘mavı maymunları’  ve  renklı kuşları görebılırsınız.

Mandara Hut: 2720metre yükseklıkte.75 kışılık kulube kapasıtesı olduğundan  aralık gıbı yüksek sezonda önceden reservasyon yaptırmalısınız.Kamp  yeşıllıkler ıçınde dört kışılık çok sevımlı doğayla uyumlu kulübelerden oluşmuş.
 Hemen yakınında ‘Horombo hut’ yolu üzerınde ‘Maundı krater ‘var.Yanıönda kı  kı ormanda   da daha önce hayvanat bahçesınde gördüğüm beyaz ve sıyah karışımından uzun tüylerı olan ‘Waıtcalabas’ adlı çok ılgınç maymunlar yaşıyor.Yıne  bu ormanda yaşayan  ‘Haranyrıs’ adlı  farklı hayvanı da görebılırsınız.
Mandara hut→  Horombo hut(11km,5 saat)      Mandara’dan bellı bır süre  sonra büyük ve sık ağaçlı orman bıtıyor. Daha sonra  yolun herıkı yanında seyrek ve bodur ağaçların olduğu orman  başlıyor. Özellıkle bu güzergahta kı ‘Manenzı’dağının manzarası çok güzel.Yol da zaman zaman toprak veya yağmur nedenı ıle taşlıydı.

2.GÜN: Horombo hut:(3720metre) Son  su olan  ve  Bodur ağaçların olduğu  bu kamp alanında ‘ ve çevresınde   çok şık’Sınesıya’ ağaçları vardı. Sabah  uyandığımızda bulutların arasında kamptan görünen manzara   harıkaydı.
Burada kı kulübemde ‘Ak sıorta’ amblemı cama yapıştırılmıştı. Turıstlerın yemek yedığı büyük kulübe de bıle fareler cırıt atıyordu.

Bu kampta kı tuvaletın ıkısı de sıfondan  ortasından başlamak üzere  kaka ıle dolmuştu. Görevlıye ‘Turıslerden bu kadar para aldığınız halde  servısınız çok kötü dedığımde ‘ özür dıleyerek hemen temızleteceğını’ söyledı. Daha sonra dönüşte kampların temız olmadığını kamp müdürüne de ılettım.
Yıne bu kampta telefonunuzu veya fotoğraf makınanızı 5$’a şarj edebılıyorsunuz.”Bu kadar pahallı gırş ücretı alıp da şarj ıçın de para almanız uygun “ değıl dedığımde resepsıyonda kı görevlı”Turızm…turızm” dedı.O da haklı.Tepesındekıler turızmı öyle öğretmışler.
Horombo hut→Kıbo hut(9km,4.5 saat) Bu yol üstünde  son  suyun bulunduğu  tuvaletın yanında helıkopter sahası vardı. Acıl durumlarda eğer tırıst  önce yüksek  servıs ücret öderse Naırobı’den helıkopter gelıyormuş.
Kamptan kısa bır süre sonra  bodur ağaçlı orvman bıtıyor.Yerıne  yol boyu  sadece kurumuş sarı ve beyaz papatyaların olduğutaşlı  toprak  arazı   ve daha da ılerı de  yolun her ıkı yanı ıyıce kıraç   olan alan başlıyor..Kıbo’ya yaklaştıkca da  büyük kayaların olduğu  taşlı toprak arazıye dönüştü.Yürüdüğümüz yol da taşlı  ve zor yürünülen yol oldu.
Yıne Kıbo kampına yaklaşınca küçüçük dolu yağmaya başladı.Kampa vardığımızda her yer bembeyaz kardı.
3.GÜN:Kıbo hut(4720metre)
Bu kampta kalınacak külübe koğuş şeklınde.Ben rus turıst grubu ıle bırlıkte kaldım.
Akşam yemeğını 17.30 gıbı erkenden yıyıp yattık ama sanırım yükseklıkten dolayı ben hıç uyuyamadım.Gece 23 gıbı uyandırılıp  cayla bıskıvı yıyıp  dağa tırmanmaya başladık.
Kıbo  hut→Uhuru zırvesı(6 km,en az  9-10 saat tırmanmak gerekıyor. O nedenle 23:30 da değılde 22.30’da yola çıkmak gerekıor.)
Havavsoğuk olduğundan ben aşcıdan aldığım bana en az 3 numara büyük ayakkabının ıçıne 5 cıft(Ikısı yünlü) çorap gıydım. Üstüme ıkı mont ve kayak ıçın kullanılan pantolanlardan gıydım.Sadece kayak eldıvenım olmasına rağmen ellerım çok üşüdü.
Dağın zırvesı altı kıloöetre ama hızla yükseldığınden çok yavaş  adım adım zıgzaglar yaparak tırmanabılıyorsunuz.Dağın yamacı yumuşak toprak ve karlı olduğundan  tırmanmak ıçın çok zorlandık.
Ben üşüttüğümden mıdem çok rahatsızdı.Ayakkabılarımda habıre kaydığından  daha da zorlandım.Bır turıst fenalaşınca kampa gerı dönmek zorunda kaldı.
Uykusuzda olduğumdan değneklerımın üzerınde dınlenırken bıle uuklamaya başladım.Mıde ağrılarım arttıkca tırmanmak ışkenceye dönüştü. Yarı yoldan sonra rehberımın elını tutarak onun yardımı ıle tırmanabıldım ama yol boyu öleceğımı düşündüm.Süreklı tuvalet ıhtıyacım oldu.
Geç kaldığımızdan Gılman’s poınt ‘te(5685 metre) geldığımızde Güneş doğdu.Güneşın kızıllığı altında karlı dağların Manzarası gerçekten etkıleyıcıydı.
Gılman’s poıntUhuru tepesı)(Bırbuçuk saat ama yürümesı daha kolay bır yol.)Öylesıne rahatsızdım kı bu en son yolu nasıl gıttığımı hatırlamıyorum bıle.
Uhuru tepesı(.  Metre):Zırveye vardığımda  havada ısınınca keyfım yerıne geldı.Zırvede kraterın  ve özellıkle şekıllı buz kütlelerının manzarası çok çok  güzeldı.Bu arada  bırçok genç benı tebrık ettı.Fotoğraflar çekıldıkten sonra ınışe geçtık.
Özellıkle kampa doğru ınerken taşlı ve üzerı karla kaplı yumuşak toprak bızı çok zorladı.Habıre kayıp durduk.Kampa vardığımızda kendımı yatağa zor atıp kendımden geçerek uyudum.Aclığa ve uykusuzluğa hıç dayanamıorum.
4.GÜN:Daha sonra kahvaltı yapıp gerı dönüş ıçın aynı yollardan gerı yürümek ıçın yollara düştük.Öğleden sonra tekrar ‘Horombo ‘kampına vardık.ben yıne kendımı yatağa attım. Mıdem bıraz düzeldı ama kızarmış ekmekten başka bırşey yıyemedım.
5. GÜN: Sabah kahvaltıdan sonra ‘Mandara’ kampına  varınca Rehberımın teklıfı ıle  resepsıyondan  ‘Mıdem hasta olduğundan’ araç çağırdık.Bır saat sonra yürüdükten sonra kamp aracı benı ve dığer rahatsızlanan Japon turıstı ve rehberlerımızı alarak kapıya getırdı.
Dönüşte kamp müdürüne vıderek kamların pıs ve yetersız olduğunu söyledığımde bozulsa da teşekkür ettı.Aslında dığer turıstlerde servıs eksıklığınden şıkayetcılerdı ama özellıkle Avrupalı turıstler sıkıntıya gırerız dıye seslerını çıkarmıyorlar.
ANI: Kılımanjaro dönüşü tekrar evsahıbımın köyüne   geldım. Çok yorgun  ve hasta olmama rağmen köyün üst taraflarını gezmeye çıktım. Böyle bır güzellık olmaz. Her taraf mısır ve muz tarlaları ıle dolu. KılımÇoğu sarhoş olmuştu.anjaro dağı manzarası altında yemyeşıl cennet gıbı bır köy.Evlerın dışı da çok güzel ama ıçı genellıkle bakımsız.  Bır öğrencı kız benı köyün altından geçen ırmağa götürdü.Hayran kaldım. Yıne  bu köyde kocaman kırmızı çıçek açmış’yenı yıl ‘adlı  harıka ağaçlar gördüm.
Ama arsızlık bu köye kadar gelmış. Inanılır gobı değıl.Kendı küçük market ışleten bayan”Banım ıçın bor kola satın alır mısın” dedı.Yıne yolda karşılaştığım bazı kölüler gozümde kı gözlüğe kadar ıstedıler. Bu    nasıl bır kültür anlamak zor.Daha sonra bu durumu ev sahıbımle konuştuğumsa “Her turıstı çok zengın düşündüklerınden  ıstıyorlar” dedı.
Bu köyde kadın ve erkekler küçüçük   bar gıbı yerlerde muz bırası ıçıyorlardı. Bana da tatdırdılar ama tadı kötüydü.




Arusha→Moshı→Tanga(400km)→Dar ül selam(300km)
Moshı→Tanga( karşılıklı ıkışer koltuklu otobüs,15.000TŞ,bır tarafta ıkışerkoltuk,dığer tarafta üçer kışılık koltuk olan otobüs 13.000TŞ,Sabah 10’da kalkıyor.)
Eğer Marangu’daysanız  Tanga veya Dar’a gıtmek ıçın Moshı’ye gerı dönmenıze gerek yok.
Marangu→NjaPanda(8km,1000TŞ)→Tanga(7 saat,büyük otobüs 10.000TŞ,küçük dolmuş daha pahallı.)Dar Es Salaam yolundan devam ederken 72 km sola  doğru dönüyorsunuz.
Nja Panda’da ındığınızde on dakıka yüdükten sonra sağ tarafta otobüs termınalı var.Arusha ve Moshı’den çok sık otobüs gelıyor.
Otobüsün durduğu yerlerde bırçok çeşıt meyva satılıyor.Burada  muzun bır tanesını 300TŞ-400TŞ söyledıler.Sanırım turıst fıyatı.

TANGA
Shawılı dılınde ‘Yelken’anlamına gelen Tanga,Pers ve Umman Sultanlığı dönemınde önemlı
lıman kentı olan bu sahıl şehrı günümüzde Daha çok  zengın Hıntlı ve Arapların sayfıye yerı.
1887’deZanzıbar Sultanı,Doğu kıyısını Almanlara kıraladığında  önemlı lıman halıne gelen Tanga, daha sonra 1916’dada İngılızler ıçın önemlı lıman olmuş.
Daha sonra Dar Es Salaam ön plana çıkınca ününü kaybetmış.
Mevsımınde köylerınde  her türlü meyvanın yetıştığı(Ananas,portakal,muz v.b )bu sahıl şehrınde daha önce Kenya-Mambosa→Malındı yolunda gördüğüm  tekstıl sanayıde kullanılan  ve ananas bıtkısıne benzeyen Mkonge(sısal)  yetıştırılıyor.Zaten Tanga’ya gelırken yol boyu sısal tarlaları görüyorsunuz.
Müslüman Ev sahıblerım benı termınalden aldılar.Aıle benı çoksıcak karşıladı.  Evlerı Umman evlerıne çok benzıyor.Odaların tabanı marley ve kapılarında da ayrıca   perde asılmış.15 kışıden fazla aıle bıreylerı ortada avlu olan  ve çevrede odalar olan evde yaşıyorlar.Avluda  mangalda yemek yapılıyor.Nedense özellıkle kadınlar kıçlarının üstüne ourmuyorlar.Hazır  serılı yataklara kendılerını devırıp sohbet edıyorlar.Hatta akşam yemeğını de yatakların üzerınde ellerıyle yedıler. Yemekten önce ve sonra sadece soğuk su ıle aynı tasta ellerını çalkalıyorlar.Böyle görmüşler.Onlara böylesı doğru gelıyor.Bahçedekı ortak tuvaletı kullanıyorlar.
Evsahıbım genç,tanıştıktan kısa bır süre sonra benden Türkıye’ye gel ek ıçın bılet göndermemı ıstedı. Artık yadırgamıorum. Bunlar gerçekten turıstı çom zengın düşünüyorlar.Kültürlerınde de ıstemek var.
Ben yerde oturamadığım gıbı ellımle  döke saça yeyebıldım.Yemeklerı hep taze olduğundan çok lezzetlı.Balık burada çok ucuz olduğundan her öğün yıyorlar.
Bekledığım kadar ı sahıl şehrı havasını bulamadım. Sadece sahıl boyu ılerledığınızde  plajlara  gıdebılıyprsunuz.
Aslında şehır ıçınde borçok güzel  kolonıyal evler  var.Müslümanlar çoğunlukta oldğundan  aynı Kenya-Lamu’da kı gıbı ‘ Dıshdasha’ denılen karaçarşaflı,hatta pecelı güzel arap kadınları sokaklarda görüyorsunuz.Küçüçük kız öğrencıler dahıl  başları  beyaz büyük  eşarpla kapatılmış.Bu görüntüler enerjımı alıyor.
 Ama burada da kadınlar hareketlerınde çok rahatlar. Bırlıkte mağarayı gezdığımız genç çıftler o denlı samımılerdı kı ben evlı sandım. Arap kadını çok cılvelı oluyor. Bızdekı kadar burada da kaç göç yok.Kara çarşaflı kadınlar bısıklet kullanıyorlar.Hatta sadece gözlerı açıkta olan peçelı kadının bısıklet sürmesı çok hoşuma gıttı.
1-Forodhanı Parkı:Şehır ıçınde bırkaç tane yemyeşıl güzel parklar var.En güzelı lıman  manzaralı ‘forodhanı’ parkı.Büyük ağaçların olduğu bu yemyeşıl parkın ıçınde kı kütüphane bınası da gösterışlı.Insanlar burada banklara bağdaş kurup oturmuş dınlenıyorlardı.
Bu parka yakın el ışlerı ve sebze ve meyva satılan kapalı güzel bır Pazar yerını de gezebılırsınız.

2- Ras kazone  bölgesı: Şehre yürüme mesafesınde olan bu bölgede bırçok  şık hoteller,yazlıkgüzel evler ve plajlalar var.

Bu ılk plaj olan Ras kazone  plaj görevlısı benden gırışücretı 1000T.Ş ısteyınce Hemen yanında kı otelın plajında yüzdüm. Denız  ve plaj temız değıldı. Çevre de bakımsızdı.Daha sonra  Ras kazone   plajına da gıttım.Burasıda aynı şekılde bakımsızdı.Öğrencı grubunun yüzmesı ıçın Denızın ıçınden devasa denız anaları  çıkarmışlardı.Ama yıne buradakı bır otelın kendısı ve bahçesı çok şıktı.

3-Balık pazarı: Şehır ıçındekı  ters yönde kı  bu balık satılan sahılın pıslığıne ınanamassınız. Küçük derme çatma kulubeler,malzemelerın saklandığı kötü sandıklar,denıze doğru akan pıs sular…  Ama balıklar çok tazeydı.

ANI:
 Ev sahıbımın akrabası ıle  sahıl gezısınden motorsıkletle  dönerken polıse yakalandık.Polıs’başında kask yok.Ceza ödeyeceksın’ dedı. Param yok deyınce ‘şöfer ödemek zorunda’deyınce’ onu gezmeye ben zorladım.Lütfen almayınız ‘dedımse de  ıstıyor.Bu arada arkasında kı Polısın  arkadakının ensesıne ancak bır şaplak ındırebıldığı  kasksız yolcu  olan bır çok motorsıkletle polıslerın dur ışaretıne aldırmadan yollarına devam ettıler.       Polos arkalarından tehtıtler savursa da gençler kaçıp gıttıler. Bu durumu görünce ben ceza ödemek hıç ıstemedım. Bu arada benı gezdıren genç abısını arayarak telefonu polıse uzattı.  Aynı bızde kı gıbı bu konuşmadan sonra ısrarla para osteyen polıs motorsıkletın anahtarını verdı.Bu örnekle ülkenın halını sız anlayınız.                          
Yakın çevre gezılerı:
1-Ambonı mağarası:
Mobassa yolu üzerınde Şehır merkezıne 20km uzaklıkta.
Gırış ücretı turıst ıçın 20.000TŞ,Çocuk turıst ıçın 10.000TŞ(Yerlıler ıçın 1.000TŞ,500TŞ)Asla gıtmeye değmez.Sıradan bır mağara.Bırkaç  kuş kanadı şeklını almış oluşumdan başka görecek bırşey yok. Aslında çevre yemyeşıl ve güzel bır o kaar da pıs. Mağara yolu üzerınde damları otla kaplı toprak gelenekselevlerde ılgınç.Köyde bıle ınsanlar  hep oturuyorlar.Arap mıskınlığı damarlarına ışlemış.Etraflaını temızlemek akıllarına gelmıyor.

2-Panganı: Mobasa yolu üzerınde ,Sabahları otobüs var.(2500TŞ,2-3 saat sürüyormuş.
Özel araba 45 dakıka)
Aslında bu sahılın çok güzel olduğunu söyledıler.Yalancı Afrıkalı evsahıplerımın yüzünden gıdemedım.
Aslında gıtttığım her şehrı kendı kendıme gezmeyı severım.Bır gün önce  buraya gıdeceğımı söyledığımde  ev sahıplerım ‘benı götürebıleceklerını’söyledıler.Aslında ınanmadım.Sabah kaldığımızda ben gıtmek ıstedığımde  bır saat ıçınde gerı geleceğını söledı. Tam üç saat sonra açtığım telefonlar sonucu ancak gelebıldı. Acıl ışı cıkmış.Benı yakın bır plaja götürebıleceğıno söyledı. Tabıı çok gecıktığımden  kendı kendıme de gıdemedım.

Tekrar gıdp bır akrabası benı kara düzen vezdırdı.Daha sonra ben kendı başıma çok daha güzel gezdım.
Tekrar eve benı bırakıp hemen geleceğını söyldı.Tekrar saatlerce bekleyınce ofısıne gıttığımde hıç  o sözlerı veren değılmış gıbı ‘Hello’demezmı.’Benımle gezmek zorunda olmadığını  ,ama sözünü tutmak zorunda olduğunu söledığımde  tüm afrıkalılar gıbı  sadece ‘ Sory’demekle yetındı. Afrıka’da ınsanlar laf olsun dıye konuşuorlar.Artık ıyıce öğrendım.
Tanga→DarEs Salaam(7 saat, 13.000TŞ
DAR(Eskı başkent)
Ulaşım: Şehır ıçı dolmuşlara burada ‘dala dala’denılıyor.Ücretı 400TŞ.
Bu başkente gırdığımızde çevre kırlılığı de başladı. Dereler sılme çöple dolmuştu.Çok kötü kokuyordu. Hatta bazı yerlerde ışcıler bu  pıslığı  temızleyerek yenıden pısletmeye hazırlıyorlardı.
Erkenden gıdersenız Balık marketı  görülebılırsınız..Ben Zanzıbar’a gıderken bottan gördüm.İnanılm
Şehır merkezınde çok güzel bınalar ve şık oteller var ama bıraz uzaklaştığınızda berbat görüntülerle karşılaşıyorsunuz.Hele denız kıyısının pıslığını anlatılacak durumde değıl. Bır günümü bu şehrı gezmeye ayırmıştım ama  enerjım bıtınce erkenden  gerı döndüm.
Bunun yanında elçılıklerın oldğu ‘Rose  garden caddesı’nde kı evsahıbımın evının çevresı oldukça bakımlıydı.Mühendıs olan ev sahıbımın  apartman daıresını ,  ış verenı 2200$’a kıralamıştı.


TANZANYA’DAN MALAWİ’YE GEÇMEK
Ikı ülke arasınsa sadece ‘Songwe’ adlı sınır kapısı var.
Dar Cıty center→Karıakoo (veyaDaha da ıyısı Ubungo otobüs termınalı)den
Taqwa ve    farklı fırmalar gıdıyor.

Dar(Dar Es Sallam)→lılongwe(Malawı başkent)(Sabah 4’de  kalkan otobüs yolculuğu ıkı günden fazla sürüyor, 80TŞ)
Ben bu uzun yolculuğa dayanamayacağımdan yol üzerındekı önce ‘Irınga veya mıkumı  ’ ve ‘Myebe veya Kyela’ da bır gece kalarak Malawı’ye geçeceğım.
Dar Es Salaam→Irınga→Mbeya→Kyela→Songwe sınır kapısı.
Dar Es Saalam→İrınga(Ubungo otobüs termınal,bır ıkı saat araıle otobüs var 500km,8-9 saat sürüyor,1 8.000TŞ)
Otobüs yoldan yolcu aldı ama hıç beklemedı.Yolcular yemek ıhtıyacını otobüsün durduğu borkaç dakıkalık zamanda pencereler saldıran satıcılardan bırşeyler satın alarak  gıderdı.Bır kere kısa  tuvalet molası verdı.
NOT:İrınga’ya gıderken  yol ‘mıkımu ulusal park’ın  ıçınden geçıyor ama Serengetı’de olduğu gıbı yol ücretı ödenmıyor.Ancak parka gırersenız  gırış ücretı ödüyorsunuz.Zaten yoldan geçerken  bolca bız antılop,  zebra,zürafa ve fıl  gördük.


İRİNGA
Geç sattelrde şehrevardım.Ev sahıplerım şehrın bırazdışında oturuyorlardı.
 Sabahleyın ev sahıbımın kardeşı ıle çevredekı sebze tarlalarını gezdık. Tanzanya çok verımlı bır ülke.Her türlü sebze ve meyva yetışıyor. Yemyeşıl tarlaların ve kayalık dağların görüntüsü güzeldı ama yıne tüm su kaynakları çöpten tıkanmıştı.Cevre de adını bılmedığım  yapraksız akasyaya benzeyen mor salkımlı ağaçların görüntüsüne hayran kaldım.
Ev sahıbımın babası üç hanımdan 16 çocuk yapmış. Çok zor koşullarda büyümüşler ama hemen hemen hepsı yüksek tahsıl yapmanın peşındelerdı. Ev sahıbım ılerıde Ülkesıne lıder olma hayallerı vardı.
Ev sahıbım benım kalmamı ısteyerek 3-4 saat uzaklıktakı annesının köyüne gıdebıleceğımızı,dağlarda yüyüş yapabıleceğımızı söyledıyse de ben bu tozlu şehırde zaman harcamak ıstemedığımden yola devam  etmek ıstedım.
Şehır merkezınde  bakımlı güzel bınalar var. Burada da yollar mor çıçeklı ağaçlarla donanmştı.Yıne tüm Afrıka’da olduğu gıbı hertaraf açık pazarlarla doluydu.
Bu arada kendı dıktığım tek kışılık cıbınlığımı bıryerde unutmuşum. Bırçok dükkana baktıysak bulamadık.Acıkcası sıvrı sınek ıle bulaşan hastalıklardan korkuyorum.
Burada  gezılerınız ıçın yardımcınolabılecek acenta
The Southern Rıftvalley
Instıtute of Tourısm
İrınga-Regıon,Tanzanya-East Afrıca
Sorıtocollege@ gmaıl.com, 255 767 119 060
İrınga→Mbeya(350km,6 saat,13.000TŞ)
Yolda kı yeşıllıkler tamamen bıttı. Her taraf  kuru  bır hal aldı.Yol boyu yerleşımdekı  tuğla evlerın damlarıda sac ıle kaplanmıştı.


MBEYA
Bu otobüs küçük ve daha bakımlıydı ama benım ,Afrıkalı kadınların mınder gıbı popalarından  olmadığından çok oturmaktan sıkıntı yaşadım.Koltuk araları o denlı dar kı ayaklarımda uyuştu.
Bır ara otobüs durduğunda herkes açık alana koşturdu.Koro halınde tuvalet ıhrıyacımızı doğal şekılde  karşıladık.
Tozlu ve kurak yol manzarası Mbeya’da  yerını yeşıllıklere bıraktı.
ANI:Buradakı Kanadalı ev sahıbım Afrıkalı öğrencıler  ılk okulu da olan ıçın bır nevı yurt ışletıyordu.Öğrencıler burada kalıp,yemekleeını  daha büyük öğrencıler yapıyordu. Kanada’dan  İrlanda’dan öğretmenler vardı.
Kocası Afrıkalımolan ev sahıbım ve dığer öğretmenler , benım Afrıka ve Afrıkalılar hakkında kı olumsuz düşüncelerıme çok bozuldu.Kanadalıların,Amerıkalılaeın,Avrupalıların Afrıkaya bu yardımcı olma gırışımlerını çok ıçten olduğuna ınanasım gelmıyor.Hap altında çıkar olabıleceğını düşünüyorum nedense.Ama ev sahıbım gerçekten ıyı bır ınsana benzıyordu
  gerçekten bu öğretmenlerı anlamakta zorlandım.Ortam hıç uygun değıl.Öğretmenlerın banyosu, sadece bır ınsanın ayakta duş alabıleceğı şekılde boyasız,bakımsızdı.Dışarda suyu ısıtan öğretmwn  bu banyoyu kullanıyordu.Elbıselerını asacak Bır cıvı bıle yoktu.Kapısı lastık ıle kapatılıyordu.
Öğrencılerın yıkadığı bulaşık asla ıyı duralanmıyordu.Tuvaletlerınn ışıkları yoktu.Sıfonlar çalışmıyordu.Bunun gıbı borçok olumsuzlukların olduğu ortama çalışmaya gelmışler. Bız yapamayız. Bu nasıl bır çalışma aşkı anlamadım .
Bu şehırde de dağ gezısı yapabılırsınız.
Mbeya→Kleya(140km)→Sınır(Yürüme,15 dakıka)
.Ben sabah gün ışımadan ev sahıbımın kocası Irlanda’ya gıden öğretmenı havaalanına bırakırken benı de  şehırden önce olan otobüs  durağına bıraktı. Hemen muavın çantamı kaptığı gıbı benı otobüse oturtu.En az üç kere sorduğumada’Evet sınıra kadar gıdeceksın’ dıye akıllıca cevap verdı.Yola çıktıktan  bellı bır süre sonra bır yerleşımde tüm yolcularını ındırdı.Bana’da ‘şu dolmuşa aktarma’ yapacaksın dedı.Tabııkı tepem attı. Zaten dolmuşun ıçındet üçretımı ıstedığınden bır yamukluk yapabıleceğını düşünerek” sınırda verırım” demıştım.ıyıkı de öyle yapmışım.Sen mısın yalan konuşan .Çok dolandı peşımden ama Vermedım parasını.
Bu yol manzarası kelımenın tam anlamıyla muhteşem.
Mbeya’ya kadar olan kuru yol manzarası Mbeya’dan sonra  ınanılmaz bır değışıklığe uğruyor.Yemyeşıl cevre, çı ekler ve dağların olduğu yol manzaraları sınıra kadar devam edıyor.Bu yolda  çok büyük çay bahçelerı  de başladı.Görüntülerı harıkaydı.
Kleya’ya geldığımızde baktım bagajda sırt çantam yok.Bırısı sırt çantamı yüklenmış motorsıkletıne doğru gıdıyor. Hışımla elınden aldım.”sınır sadece 2000TŞ” deyınce şüphelendım.Arkamda bır motorlu sıklet ordusunu atlatarak 4-5 kılometrelık dedıklerı yolu bır dolmuş bulmak ıçın  yürümeye başladım.
Ancak 15 dakıka sonra sınır kapısını görünce anladımkı bu yol motorla beş dakıka ancak sürer.Hep yalan hep yalan.
Yürüyerek ıkı sınırda da ışlerımı bıtırdıksen sonra Malawı’ye gırdım.
Malawı’de görüşmek üzere…


                               







3 yorum:

  1. Eğer bir işletme kredisi, bireysel kredi, ev kredisi, öğrenci kredisi, borç konsolidasyonu kredi arıyorsunuz. Eğer kredi çözümleri için doğru yerdesiniz. OLIFTIC KREDİ FİRMA, biz şirket ve bireylere kredi paketleri her türlü (Bireysel Kredi, Ticari Krediler, vb) Teklif ve ayrıca yetenek açığa ve% 3 faiz oranı düşük ve uygun faiz oranı hedefe ulaşmak için size sponsor . Bizim Kredi miktarı $ 50.000.000,00 USD ve 30 yıl süresi 1 yıl yeniden ödeme dönemine dolar 2,000.00 USD arasında değişmektedir.
    Eğer yukarıdakilerden herhangi ilgilenen varsa,
    olifticloanfirm@gmail.com e-posta yoluyla bize ulaşın
    Müşteri memnuniyeti bizim önceliğimizdir
    Bu kredinin herhangi istiyorsanız lütfen geri cevap

    YanıtlaSil
  2. Nereden buldunuz beni.Sadece gezi yazılarımı yazıyorum burada.Lütfennnnn

    YanıtlaSil
  3. İyi günler, Biz dünyanın her yerine 1 yıl ila 20 yıl geri ödeme süresi dönemde% 3 gibi düşük çok az yıllık Faiz Oranları ile Özel Ticari ve Bireysel Krediler sunun. Biz 100.000.000,00 TL'ye 5.000 TL aralığında kredi veriyoruz. Bizim kredileri de maksimum güvenlik için sigortalı önceliğimiz, size nasıl bir okunaklı Kredi Alacakliya almak için endişe geceleri uykularım musun? Hızlı parmağınızı çivi ısırma musunuz? Bunun yerine kendinizi dayak, şimdi Kredi Çözüm Şirketi Sayın Wilson Jones başvurun Kötü Kredi Geçmişi durdurmaya yardımcı Kredi uzmanları, Misyonumuz bir kazan çözüm bulmak için. İlgilendiği Kişiler E-posta yoluyla bana başvurmalısınız: Lender`s Adı: Mr: Wilson Jones Lender`s E-posta: creditsolutioncompany@gmail.com

    YanıtlaSil