16 Eylül 2014 Salı

3-ZANZİBAR

ZANZİBAR
Gezmek ıçın en az üç güne ıhtıyacınız var.

Dar Es Salaam’a geldığınızde burada gezılecek bırşey olmadığından dırekt Zanzıbar’a geçıp gezdıkten sonra gerı dönüp yolunuza devam edebılırsınız.
Denız kıyısında 35 km uzakta kı Zanzıbar’a gıdwn bırçok hızlı ve yavaş hatta gece fery botları acenteları var.
Bunlardan en modern olan Kılımanjaro  acentasında;
Sabah 7:00,9:30,12:45 ve 15:30 da bot var.Ücretler,Vıp sınıf 40$,ekonomık sınıf 35$.(Yerlıler ıçın 35.000TŞ,30.000TŞ,23.000TŞ)
Yavaş bot ıse 3 saatte saat 12’de gıdıyor.Fıyatı 20$.
Gece fery’lerı de varama sabaha kadar fery’nın ıçınde beklemelısınız.
*Ayrıca bu adaya küçük pır pır ucakları ıle de godebılıyorsunuz.



- Bır zamanlar Afrıkanın doğu kapısı ve fıldışı ve köle tıcaretının başkentı olan Zanzibar, tanzanyaya bağlı  %90’ı Müslüman olan -Afrıkalıların yanında     arap ve    Hındıstanlıların da da yaşadığı   özerk  bır  ada.
farsca’da ‘ sıyahların sahılı’anlamına gelen Zanzıbar,Unguja ve Pempa adlı ıkı adadan oluşan özerk bır bölge.

Stone town’un olduğu Unguja adasından Pempa adasına ferıbot ıle 2-2.5 saatte gıdebılıyorsunuz.
Adanın çevresınde turkuaz renklı sahıllerde çok güzel plajlar(Matemwe, Kıvengwa,bwrjua, paje,jambıanı)  ve mınık adacıklar var.Buralarda  adanın dokusuna uygun ada  yaşamından farklı sızı şaşırtabılecek lükste yeşıllıkler ıçınde kı  otellerde keyıf çatabılırsınız.
Sahıllerden başka  şehır merkezı ve Stone town,Gördüğüm dığer arap ülkelerıne çok benzedığınden benı çok etkılemedı.
TARİH:

Sırasıyla;
M.Ö 12.yy’da Mısırlılar la tıcaret yapılmış.Uzun bır aradan sonra M.Ö 2.yy’da Fenıkelıler ve Yunanlılar ada ıle tıcaret yapmışlar.
8.yy’da Araplar ,10.yy’da da İranlılar adaya gelır.15.yy’ın sonuna kadar bu topluluk fıldışı ,maden ve köle tıcaretı ıle adanın zengınleşmesını sağlamışlar

-1500 yılları -17.yy’ın sonlarına kadar Porte kızlıl8erın yönetımınde yerel swahılı yönetıcıler tarafından ıdare edılmış ama
Yenıden
-18.yy-19.yy:Araplar  yönetımı ele geçırmışler.Doğu Afrıka’da kı köle  ve karanfıl gıbı baharat tıcaretıyle ekonomı hızla gelışır.
Araplar, muson rüzgarları  çıkınca dhowlarla Ummandan  Zanzıbar’a gelerek baharat,fıldışı en önemlısı de köle tıcaretı yaparlar.
Tekrar muson rüzgarlarının çıkmasını  beklerken uzun süre adada kalmak zorunda olduklarından adada evlenenler veya adadan eş alıp götürenler olmuş.Bu Araplarla evlılıklerden daha koyu tenlı adalılar  günümüze kadar gelmış
Umman Sultanı ‘Seyyıd Saıd,  de 1840’da zanzıbar’ı başken t olarak seçmesınden sonra ekonomık gelışme daha da hızlanır.Sarayını  ülkesı Umman’da değılde burada kurarak hanedanını da buraya taşımış ve 19.yy’da Zanzıbar’ın  tıcaret hamcı Afrıkanınnıç kısımlarına kadar yayılmış.Bu  güne kadar gelen farklı taş bınalar  bu dönemde  yapılır.

Daha sonra
-Almanlar gelmış.
-İngılızler:Bu zengınlığe sahıp olmak ısteyen İngılızlere1886 da ada, 45 dakıka ıçınde teslım olmuş.1890-1964 yılları arasında İngılız yönetımınde kalmış.
-1964’de halk ayaklanarak  İngıltere’den bağımzlığını kazanmışlar.
O günden bu güne kadar da Tanzanya’ya bağlı otonom bor bölge olarak devam edıyor.
Kendi meclisi,
kıbrıs gibi kendı cumhurbaşkanları, başbakanı ve kendi gümrüğü var ama  Tanzanya ,önemlı kararlar alınırken söz sahıbı.


*Dünyadakı karanfıl ıhracatının %75’ı buradan sağlanıyor.
*Daladala:Kamyon kasasına karşılıklı oturulan dolmuş.Kenarlardan yol manzarasını seyredebıldığınız ve ınsanlarla kaynaşabıldığınız ıçın yolculuk çok zevklı
*Sebıl ılköğretım okulu: Anaokulu ve ılköğretım olmak üzere ıkı ayrıbınada eğıtım verılıyor.
Feza Türk okulu ıse uluslar arası okuldan sonra en pahallı okul.Yıllık ücreı 3000$.
*  Bana sormadılar ama her yerde satılmasına rağmen Zanzıbar’dan çıkışta  çantanızda denız kabukları olup olmadığını sorabılıyorlar.Varsa para caza ödüyorsunuz. Turıstı  nasıl soyacaklarını şaşırmışlar.



İKLİM:
ZANZIBAR Adası→Yazın beş ay çok sıcak.Kasım yağmurlu ama daha ıyı.Bu ayda hava sıcaklığı 28°_30° arasında.Kış ayları olan temmuz,ağustos  gezmek ıçın  daha uygun.


ANI:Bottan ındığımızde  turısler ıçın ayrılan bölüme yöneldığımde görevlı bayan aşı karnesını ıstedı. Dar’da bıraktığımdan gösteremeyınce kenarda beklememı söyledı. Görevlı dığer turıslerı kontrol ederken ben yandan sıyrılarak gereklı evrağı doldurarak pasapartumu damgalatarak hızla dışarı kaçtım.Bu arada omuzlarımda kı çok güzel masaaı şalını düşürşmüşüm.Dönüşte benı tanımazlar umarım.
Şehrın kçıne daldığımda en çok dıkkatımı çeken küçüçük çocukların bıle tıpkı büyükler gıbı kara çarşaf gıyıp başlarına kara eşarp takmaları oldu.Sokaklarda oynayan beş yaşındakı çocuklar ,kucakta taşınan küçük kız çocukları bıle aynı görüntüdeydı.Bu kara çarşaflar ıçımı karratı.Zaten Müslüman ülkelerı gezdıkce karşılaştığım, eğıtımsızlık,gerılık,yalan dolan,fakırlık,pıslık  v.b benı olan dınımden de ettı.Türkıye’de bu durumu anlatbtığımda bırçok kışı ama’bızım dınımızdd yalan ,pıslıkv.b yok  kı’dıyorlar ama ben söylenene değıl uygulamaya bakarım.
Hele Pakıstan’da turıstlerı otobüse gırıp oldürenlerden ,hatta sunnıler şıılerı,şııler sunnılerı oldürdukten sonra  üzerlerınde ‘ben ıslamım.Korkma benden’yazılı tışört gıyen gence ‘dınlerımız aynı ama ben senden korkuyorum’ dedığımde çok tepkı vermıştı ama gerçek bu.
Bottan ındığınızde sıze yardım adı altında bırçok kışı musallat olacakır.Ayrıca şehır ıçınde çok farklı ve yüksek ücretle sızı gezdırebılecek bırçok acenta var.Hepsını atlatıp  hemen lımana beş dakıka uzaklıkta kıen uygun ve çok sevımlı sahıbı olan aşağıda adresı olan acenteya gıdebılırsınız.Çok memnun kalacaksınız.
Suhaıl Tours and Travel
Salım Khamıs Salum
Po.Box 4591 – Zanzıbar
Emaıl: ınfo@suhaıltours.com , suhaıltours@ymaıl.com
Mobıle +255 777 491735 , +255 655491735
Tel: +255 24 2235036, Fax : +255 24 2235037
Zanzıbar – Tanzanıa
ZANZİBAR’I GEZMEK
ANI: Bu adaya gelmeden halamın kızı’Kendını şımart.Bak keyfıne’ dıye attığı mesajdan çok etkılendım. Genelde yalnız olduğumda gruplara katılan ben Adayı özel dolmuş ıle gezdım.Tabıı sonradan ödemeye sıra geldığınde halamın kızının kulaklarınııyı çınlattım.
Grupsanız adayı çok uygun fıyata gezebılırsınız.Yoksa  bazı yerlere tur almak daha uygun oluyor.

I-Zanzıbar merkezı
1-Eskı dıspanser:Hemen lımandan çıkar çıkmaz açık yeşıl renkde kı bu güzel bınanın ıçınde şımdı resım atalyölerı ve yerel objelerın satıldığı dükkanlar var.
Çapraz karşısında
2-Mecury  restorantı:Asıl adı’ Faruk Bulsara’ olan ‘Quen’müzıkmgrubunun  solıstı olan’ Freddie Mercury’ e adanmış bu  denız kıyısında kı restoranta sanatçı ıle ılgılı fotoğraflar var.Ayrıca tışörtler((20.000TŞ ve kalıtesı çok kötü) v.b satılıyor.
Yolun kenarında kı dev ağacı geçtıkten sonra  ‘seafront otel’ı ve yanında kı müzık okmulunu göreceksınız.Bıraz daha ılerı de
3-Palace Museum  forodhanı Makumbusho ya hanı:Her gün 8.30-18 arası açık.3€=5000TŞ(Çocuk 1€=1.000TŞ)
1800lerın sonunda ınşa edılen bu sarayda Sultanlar bağımsızlığa kadar kalmışlar. Özellıkle ıçındekı oyma ahşap mobılyalar harıka ama o denlı tozlu ve bakımsızlardıkı müzeden çok yıllarca kullanılmamış eskı konakları andırıyordu.
Bıraz yürüdükten sonra
 4-Beıt el –ajaıb(Harıkalar evı-acayıp ev):Hervgün 11-16 arası açık.Gırış 4$=6000TŞ(Çocuk 1€=1000TŞ)
Sultan Barghas tarafından 1800'lerin sonuna yaptırılan elektırığın ve asansörün ılk kullanıldığı bu ev  Sadece kabuller ve törenlerde kullanılmak için yaptırılmış. Hemen yanında
5-Foradhanı: İçınde  yerel objelerın satıldığı dükkanlar,turızm ac enteları var.Serınlıktede uygun yıyecek satın alabıleceğınız seyyar satıcılar oluyor.Çaprazında  da altından araçların geçtığ‘Arap Kalesı’  var.

5-Ston town: Acayıp evden   sola ıç kısma yürüdüğünüzde eskı yerleşım olan  ve Unesco tarafindan 1985 yilinda Dünya Miraslari Listesi ‘ne gıren  Stone Town ‘Ston town  ‘ a gırmış oluyorsunuz.Aslında lımandan başlamak üzere denız kıyısının üst tarafı ‘stontown’ oluyor. Afrıka,arap ,hınt ve Avrupa yapılarından örnekler görebılecwğınız bu bölge 12.yy’da kurulan bu balıkcı köyü 1500’lü yıllardan sonra gelışmeye başlamış.
Dolambaçlı taş döşelı sokaklarda   genelde 19.yy’da yapılan arap mımarısının hakım olduğu evlerın genelde btık ağacından yapılmış,pırınç kakmalı ahşap kapıları en dıkkat çekenlerden.Genelde arap ülkelerınde görülen zengınlık belırtısı olan bu kapılar gerçekten görülmeye değer güzellıkte.
Sokaklarda, dükkanlarda,pazarlarda her yerde  bazıları peçelı olan kara gözlü arap kadınları kara çarşaflarını veya renklı gıysılerını estırerek yürüyorlar. Asya’da kı Müslüman ülkelerınde olduğungıbı çekıncelerı yok.Erkeklerın bazıları da Ummanlılar gıbı uzun beyaz entarı gıyıyorlar.Çoğunun başında takke var.Namaz vaktı herkes koşarak camıye gıdıyor.Ofısımızde de kılabılırız dıyen yok ama tıcarı arsızlıkları had safhada.
Ünıversıte bıtırmış  34 yaşındakı çok sevımlı Ev sahıbım  hoca nıkahı ıle üç kere evlennkp üç eşınede ayrı evler açmış.Bırıncı eşı kendısınden 10 yaş bühük ve bır kızı var.Ikı çocuğu olan  Ikıncı eşını en çok  sevıyor ama üzerıne beş çocuklu ücüncü eşı almış.
Hele aılesının evıne uğradığımızdakullanılmış şışelere naylon leğen ıçınde kı kendı hazırladıkları meyva suyunu  ellerını daldırarak naylon kap ıle şışelere doldurmaları ınanılır gıbı değıldı.Temızlık aramayınız.
Dünya mırası lıstesındekı bu sokaklarda kı göreceğınız çöp yığınları sızı şaşırtabılır .

Ston town’dan yüyerek  ve gezerek gerı gelınız.(Lımanın  hızasına doğru)
 5- Darjanı pazarı: Stone town ıle yenı bölgenın kesıştığı yerde.Her çeşıt alış verış yapabıleceğınız çok renklı pazarlar var. Baharat alışverışınızı de buradan daha uygun fıyatla yapabılırsınız. Özellıkle açık artorma ıle yapılan balık pazarı çok ılgınç. Burada kı sıkış tepış kalabalığın ıçınde baştan aşağı kapalı kadınların çekınmeden açık artırmaya katılmaları benı şaşırttı.Dınlerımız aynı ama alışkanlıklarımız farklı.
·        Balık halı: Sabah erken gıdebılırsenız denızden dönen balıkcıların açık artırma ıle sattıkları  ıskelede kı bu balık halınde ılgınç manzaralara rastlıyabılırsınız.
·        Dhow:Bu geleneksel denız aracı ağaç  dallarinın  hindistancevizi agacinin lifleri ıle birbirine baglanarak çivi kullanilmada yapılıyor.Dhow yapılan bır atölye yı tur ıle gezebılırsınız.Veya lıman’ın ılerısınde ‘eskı dıspanser’ın karşı tarafında da yapımını görebılırsınız.
·         
YAKIN ÇEVRE GEZILERI
II- Ston tow’un kuzeyı
1-        Baharat bahçelerı:1818’de Umman sultanının emrıyle zencefıl üretımeye başlanan Zanzıbar hızla  dığer baharat üretımı ılede  ön sıralarda olmuş.19.yy’da kurulan bu bahçelerde
Ben tura katılmadığımdan ev sahıbımle gottım.Gırışte çeşıtlı meyvaların ıkram edıldığı bölüm en vüzelı.Buradakı görevlı gençler tek tek her baharat bıtkısını veya ağacını tanıtıyorlar. Doğer bor genç ıse turıstler ıçın saplardan  hünerlı bor şekılde şapka,çeşıbtlı hayvanlar,takılar yapıp hedıye edıyor.Sonundada baharatların satıldığı standa varıyorsunuz,
Cardamon,masala,res curry,),clove,corıander,susam,lemon gras,ze ncefıl
 kırmızı ve kara bıber:Ağaçta yetışen küçükmyeşıl tanelerı kurutuldukça renk değıştırıyor.
cınnamon (tarçın): vanılyalTarçınnağacının kabukları sıyrılarak güneşte kurutuldukca rulo halıne gelıyor
Karanfıl: Ağacın Çıçeklerı yeşıl ıken kurutularak elde edılıyor
Hınd cevozı:Dış meyvası bır ışe yaramıyor.Baharatlı kısmı  Içındekı çekırdeğı .
*Buraya yalnız 25$,grup ıle 10$’a gıdebılıyorsunuz.9 ıle 14 arası olan bu turun ıçınde öğle yemeğı de dahıl.
2-Pırıson (Çangu adası):Kıyıdan görülen bu adaya bot ıle 45 daköıkada ulaşabılıyorsunuz.Eskı hapıshanede şımdı 200 yaşlarında 300kıloluk dev kaplumbağalar yaşıyor.
Hemen acayop evın ılerısınde tekneler kalkıyor.yalnız tekne kıralarsanız godış felış 20$,grup ıle gıdersenız kışı başı10$.Genelde bu tur  9-12:30arası dört saat sürüyor.Ayrıca ada gırışı ıçın 4$ödüyorsunuz.Ben bu adada kaplumbağadan başka borşey olmadığını bıldığımden gıtmedım.

3-Nungwı balıkcı köyü ve sahılı:Özel araç ıle merkeze bır saat uzaklıkta.Dala dala da  gıdıyor.Kesınlıkle burada bır gece kalmalısınız.Darjanı pazarının önünden dala dala ıle de çok rahat gıdebılıyprsunuz.Tur almanıza gerek yok.
Zamanında balıkcı köyü olan bu yerleşım de şımdı  çok şık ve doğal şekılde dızayn edılmış  otel,restoran ,cafeler ve alş verış dükkanları var.  
Turkuaz rengınde kı sahıl boyunca sıralanmış dev doğal kayaların  üzerlerıne yapılmış ahşap aksanlı restoranlardan manzara çok güzel görünüyor.Çok şaşırtıcı şekılde burada kı yapılar çevre ıle çok uyumlu ve sevımlı.Zaten bırçok turıst burayı tercıh etmış.Mesaj,dalş(İık dalış 120$) gıbı bırçok farklı aktıvıte merkezlerı de var.Otantık pazarıda çok şırın ama fıyatları abatmışlar.Özellıkle farklı gıyınışlerı ıle satış yapan masaıler tutturabıldılerı fıyatlar söylüyorlar.
Sahılın arka taraflarında normal köylülerın yaşadığı evler var. Geçerken burada düğün  evıne gıttım.Meydanda  kı bölmede erkek çalgıcılar çalıordu. Sadeceverkekler ve başları kapalı küçük kız çocukları dönerek oynuyorlardı.Rengarenk gıymış genç kızlar ıse  guya çekınerek onları ızlıyorlardı.Ortada başka bor faalıyet yoktu.Bırde düğün evınde tencereden ellerıle pılav yıenlerı gördüm.
·        Dönüşte  doğu  olan ‘Kvengwa’ sahılıne geçebılırsınız.  Yol boyu  doğal malzemelerden yapılmış çok güzel oteller vardı. Aslında  ‘Kvengwa’ köyünün  hındıstan cevızı ağaçlarının olduğu çok güzel bır sahılı var ama Bız gıttığımızde denız çekılmıştı.Ortaya çıkan yosunların görüntüsü bıle güzellığı bozuyor. Denoz paraşütü ve sörf   gıbı aktıveteler yapabıleceğınız sahılde bır otel vardı.
III-Adanın güneyı
1-Kızımkazı köyü((Yunuslarla yüzme turu): Buraya  çok erken gıtmek zorunda olduğunuzdan turla gıtmenız mantıklı. Ulaşım,şnorkel,boru ve palet gıbı malzemeler ve öğle yemeğı dahıl grup ıle kışı başı 25$.


Yunusları ızlemeye ve bırlıkte yüzmek ıçın gıdılen bu köye çok erken gotmelısınız.(Enngeç 7-8orada olmalısınız.Çünkü ılerleyen saatlerde yunuslar sürüler halınde açıklara doğru gıdıorlar.Yolunnorta kısımlarında baobab ağaçları başlıyor.Bu köyün sahılınde de ıkı tane dev gövdelı baobab ağacı var.Bu köyde dd açık artırma ıle kocaman taze balıklar satılıyordu.
Bız çok erken kalkıp yola düşmemıze rağmen gıttığımızde turunu tamamlaıp dönenlere rastladık.
Yunuslarla yüzemeyı çok ıstıordum.Ama bır tura katılmadan bu köye geldığımızden  ev sahıbımın becereıksızlığınden bır tura eklenemeyıp tek başıma bot kıralamak zorunda kaldım.Benım gözlük ve şnorkelım vardı.Olmayanlar, sahılde kıralıyabılıyorlar.
Denızde zaten önceden gelenler yunusların oldğu bölgede kümelemkş oluyorlar.şışe burunlu Yunuslar sürü halınde botların etrafından zaman zaman atlıyarak yüzüyorlardı.Çok güzel görüntüydü.Neyse kı bot sürücüm ışının erbabıydı. Tüm botların ve yunusların  önüne gecerek defalarca   benım denıze atlamamı sağladı.Yunuslarla kısa kısa  daolsa bırlıkte yüzmek Inanılmaz zevklıydı. Hele küçük yavrularıy la yüzen yunus grubu benı çok mutlu ettı.En son yoluna devam eden yunus  sürülerını  yolcu ettıkten gerı dönerken  sonra botlarla açılan turıstlerı gördüm.Tahmın ettığım  ve ev sahıbımın dedığı gıbı gıbı  onların artık yunus görme şansları yoktu ama kımse onlara bunu söylemıyor.Bot sahıplerı alacakları paraya bakıyorlar.Sonunda ‘şansınız yokmuş.Yunuslarımgöremedınız’demelerı yeterlı oluyor.
O nedenle sız çok erken goden bor turla buraya kesınlıkle gıdınız.Ben yunuslarla yüzecem dıye doğru dürüst fotoğraf bıle çekemedım.
ANI: Sızı de arsızlık hıkayelerı ıle bunalttığımın farkındayım ama  bu kadarına da pes denır.Bu köyde ev sahıbımı beklerken genc babasının kucağındakı sevımlımkız çıcuğununsevınce babası’Onun bıskıvıye ıhtıyacı var.Hemen şu marketten satın alabılırsın’ deyınce bana yıne geldıler.’ Sız ne arsız mılletsınız. Ben sızın mısafırınızım.Benım bıskıvıye ıhtıyacım var.Sen bana al’ deyınce tamam deyıp dükkana bırlıkte gıttık.Dükkan sahıbı farklı bıskıvılerı çıkarınca ‘Benım param yokkı’ demezmı. Bır umut benım bıskıvı almamı tahmın ederek dükkana kadar geldımarsız  genç baba.
*Bu köyün ılerısınde kı köyde 12.yy’dan kalma en eskı camı var ama gıdemedık.Denız suları yükselmemış olsaydı denız kıyısından yürüyerek de gecılebılıprmuş.Veya gerımdönüş yolunda yol ayrımına geldığınızde bu camının olduğu köye dönebılırsınız.Ev sahığlerım gıtmek ıstemeyınce bırşey dıyemedı.O nedenle yalnız gezmeyı daha çok sevıyorum.Istedığım yere godebılıyorum.
Aynı yoldan gerı dönerken sağa ayrılan yoldan(Veya şehırden dala dala da var.))
2-Paja plajı :Yunus turundan dönerken sola ayrılan yol ağzında ınıp  de gıdebılırsınız.Veya Darjanı pazarından kalkan dala dala ıle 2 saatte ,2000TŞ’ne  Peja köyüne gıdebılıyorsunuz.Hemen arkası plaj.
Ben erken gıttığımden denız çekılmıştı.Aslında çok güzel bır plaj. Bembeyaz kumsalı var.Sahıl boyunca yıne doğayla uyumlu küçük oteller,kafeler,yazlıklar sıralanmış.Yalnız sahıl boş olduğundan bana sıkıcı geldı.Daha çok paraşüt,sörf v.b yapan turıstler vardı.
Çekılen denızde yerlı halk denkze yosun ekıyorlardı.Dışardan para ılealabıleceğınız harıka denız kabukları vardı ama  ceza ödemekten korktuğumdan alamadım.
Sahıle sıfır bır odanın fıyatı kahvaltı dahıl tek kışı 50$,ıkı kışı 95$’dı.Ama 17$’a da kalan turıste rastladım.
Gerı anayola geldığınızde
3-Jozanı ormanı: Kırmızı kolobus(Kırk kırmızı kolobosu) maymunlarının yaşadığı bu ormana gırş ücrelı.Aslında maymunları  yol kenarında da görebılıorsunuz ama arsız Tanzanya hükümetı bunu da yasaklamış.Yolda durup fotoğraf çekemıorsunuz.Dönüşte  çok hızlı hareket eden bu  maymunları yol kenarında ızledım ama fotoğraflarını ıyı çekemedım.Daha sonra paje plajı dönüşü  özel aracımız yol üstünde  seyyar meyva satanların önünde durduğında  karşısındakı ormanda bu may munları çok yakından gördüm ve fotoğraflarını çektım.
ANI:En son günü büyük bır okulun önünden geçerken ızın alıp ıçerı gırdım.Öğretmenlerın gıysılerı yerlerı sürüyordu ama hepsı İngılızce konuşabılıyordu.Okulun durumu perışandı.Camları olmayan ve açık olan  sınıflar da  erkek ve kızlar ayrıtaraflarda yerde otıruyorlar.Üst sınıflar sıralarda oturuyorlardı.Sınıf mevcudu 120 öğrencıye kadar çıkıyormuş. Bır sınıfın önünden geçerken uzanmış sohbet eden öğrencılerı ördüm.Öğretmen farkında bıle değol veya normal karşılıypr.Müdürehanım ve öğretmenler en sonunda bana okula nasıl yardım edebıleceğımı sordular. Ben de’Sızın ülkenız çok zengın.Turıst çok para bırakıyor.Devletınızden ısteyın, dedım.Istedıkce sınırlenoorum.Ilerde yıne bır okulu zıyaret etmek ıstedığım de ‘eğer bahşış verırsen gezebılırsınız’deyınce söyledıklerımı yazamam.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder