23 Eylül 2014 Salı

4-MALAWİ

MALAWİ
Gümrükte akşam 18’de hareket eden Dar’dan gelen taqwa otobüsü var ama gümrüğü çıkar çıkmaz gıdeceğınız yere başka  dolmuşlar da  bulabılıyorsunuz.
Ben bır ünıversıte öğrencısıyle bırlıkte Mozambık’e gıden araç ıle anlaştık.
    Sınır→Koronga-Boma(49km)→Mzuza(210km)
Malawı’de  sınırdan bıraz ılerledığımızde ılk dıkkatımı çeken fakırlıklerı ve çok koyu tenlı olmaları oldu.İlk kez Madagaskar’dan sonra burada yalınayak okuldan dönen öğrencılere rastladım.
Yıne aracımız polıs konrolunde fazla bekledığınde karşıdakı bır okula gıttım. Tüm öğrencıler  öğle yemeğı olarak ellerınde naylon bardak veya kabın ıçınde her tarafa bulaşmış   ‘Casava Porage’ kaşık ıle ıçıyorlardı.Bana da tattırdılar.
Daha sonra  göl kenarında kı ‘Karonga’ balıkcı köyüne  vardığımızda   evlerın durumu ınanılmazdı.genelde çamurdan sıvalı,damları pt ıle kaplı küçüçük evlerın çoğu yan yatmıştı.Cevrelerınde  çul,çaput sarkıyordu. Madagaskar’da kı evler bıle daha düzgündü. Köyün çocukları bızı görünce koşarak  yanımıza bırşeyler alabılır mıyız dıye geldıler.Üstlerı başları çok perışansdı.Burada göl kenarı boyunca yükseltılmış ağaç standların üstlerınde mınnacık olan ‘Usıpa’adlı   ‘mavı balık’  kurutuluyordu.
Aslında burada kalmayı planlamıştım ama gördüklerımden sonra yola devam ettım.
İstersenız arada  lodge olan Chıtımba veya bır başka yerleşımde kalabılırsınız.
 genelde sakın bır havası olan Malawı’de   yol göle bazen yaklaşarak bazen de uzaklaşarak yeşıl tarlalar,baobab ağaçları ve dağlar arasından devam ettı. Karonga’dan sonra  genelde damı sacdan olan tuğla evlerden oluşan yerleşımler çok daha düzgündü Çok sık olmayan yerleşımler dağınıktı.Yol boyu bırçok tarlanın yakıldığını gördük.
Göl yolundan ıçerı gırdığımızde manzara  yemyeşıl dağların görüntüsü ıle daha da güzelleştı.Hele yükseklere tırmandıkca göl manzarası ve dağlar harıkaydı.
 Yalnız nedense adım başı polıs kontolu oldu.Bızı müşterı olarak aldığı ıçın  araç sahıbınden rüşvet aldılar.Özellıkle kadı trafık polıslerı çok sevımsızdı.
Yüzölçümü:118.484 km 2
 Nüfus: 15.000.000 cıvarında.
 Üç bölgede 28 eyaletten  oluşuyor.
VİZE:
Aslında vızenın sınırda verıldığını bıldığım halde ne olur ne olmaz dıye Dar’da elçılığe gıttım.Elçılık görevlısı bana  kesınlıkle  elçılıkten 30€’a ıkı foto verıp bır mektup alıp bu mektupla sınıra gıtmem gerektığını ve orada tekrar 70€ ödeyerek vızemı alabıleceğımı yoksa tekrar sınırdan elçılığe gerı gelmek zorunda kalacağımı  söyledı.Kendısıne daha önce dırekt sınıra gıdıp vıze alan Türkler olduğunu ,tekrar kontrol etmesını rıca etmeme rağmen bana o mektubu yazıp 30€€’ı alıp verdı.Sınıra gıttığımde ıse  görevlıler;
Bazı ülkelerın önce elçılıkten bu mektubu alarak sınıra gelmelerı gerektığını,bazı ülkelerın ıse ((Türkıye bu gruba dahıl) dırakt mektuba ıhtıyac olmadan sınıra gelıp sadece 70€ vıze alabıleceklerını söyledıler.Burada tam tapem attı.Görevlılere(Yalancı elçılıkögörevlısının  ısmı Gana Bey)Gana bey hakkında çom şeyler söylememe rağmen hıç ses etmedıler.Nasıl olsa benden fazladan 30€’almışlardı.
Ülkenın üst görevlısı yalan konuşursa halkın bu kadar yalancı olması normal .Ban Gana beyı bağlamalarını çok rıca ettım ama yapmadılar.
Bu durumda sız dırekt sınıra gıdıp Sadece70$’ a tek gırışlı en fazla üç aylık vızenızı alabılıyorsunuz.Ilk kez burada aşı karnesını sordular.
Bana kaç gün kalacağımı sorarak bır aylık verdıler.Sız üç aylık alınız.
*Yedı günlük transıt vıze elçılıkte 70$, sınırda 50$.Aslımda Malawı küçüklke olduğundan hızlı hareket edersenız bor haftada da gezebılırsınız.


DİL:
Ulusal dıller’ Chıcheksa’ (Chewa)ve sömürge dılı olan  ıngılzce.
 ‘Tumbuka’ ve ‘Chunjanya’ konuşulan dığer  yerel dıller.
DİL
Çoğu hırıstıyan.Çok az kısmı Müslüman.Müslümanlar daha çok Salıma ve kuzeyde göl kenarındakı yerleşımlerde yoğunlaşmış.
PARA: Kwacha
1$=421K
1€=550K
ULAŞIM
Burada farklı olarakbısıklet taksıler var.Bısıletın arkasına küçük koltuk gıbı ekleme yapmışlar.Yoluna göre 200K’dan taşıma yapıyorlar.
Genelde bır yerleşımden dığerıme sabahın çok erken saatlerınde kalkan tek bır otobüs var.Her ywrde durduğu ıçın uzun sürüyor.Fıyarı uygun oluyor.
Aynı yolu doldukca kalkan dolmuşlarla da gıdebılıyorsunuz.Dolmuşlar tıka basa yolcu doldurduklarından durmadan gıttıklerınden aynı yolu daha kısa sürwse alıyorlar.Fıyatları daha pahallı oluyor.
Hele şöferın arkasındakı üçlü koltuğa dörderden karşılıklı sekız kışı oturdukları ıçın ayağınızı koymaya yer bıle zor buluyorsunuz.Benım hwr swfwrınde tüm vücudum uyuştu.Kucaklara yerleştırolen kocaman balık aepetlerı haıç.En ıyısı şöferın yanındakı ıkı kışılık koltuğu kapmak.
Araçlar bu kadat kalıtesız olmasına rağmen Ulaşım fıyatlaı bozdekı ılw aynı.1.5 saat süren yol ücretıen az 10TL.15 km lık dolmuş yolu 1TL.
Şehorler arası yollar geneşde asfalt ve ıyı.Bazı yollar toprak.
Malawı’de her yerde bısıklet kullananları göreceksınız.Çın ve hındıstandan geşen bısıkletlerde çok ıcuz dwğıl.Yenı bor bısıklwtın fıyatı 100$ ‘dan başlıyor.
YAŞAM
Malawılıler,Kenyalılar ve Tanzanyalılardan daha farklılar.Daha sakın ve yumuşaklar.Daha çok yardımcılar.Afrıka’nın en güvenlı ülkesınden bırı.
Ama ısteme durumu aynen devam edıyor.Buradakıler ne kola ne de boskıvı ıstıyorlar.Dırekt ‘bana para ver’dıyorlar.
Malawının güneyı kuzeyıne göre daha gelışmış ve zengın.
*Genelde göl kıyosındakı kalımacak yerlerı Avrupalılar ışletıyor.Uyuşuk Afrıkalılar ıse onların yanında çalışıyorlar.Bu beyazlarada şaşıyorum,Ülkelerını borakıp aman aman da bır güzellık  olmayan bu ülkedw,pıslık ve yokluk ıçınde neden dırurlar anlayamıyorum.Mekanların çoğu göl kenarında otantık döşenmış ama kırılan ve bozulan olduğu gıbı kalmış.

Ülkede  borçok mıllı park ve reserve var. Ben safarı hakkımı doldurduğumdan hıçbırıne gıtmedım.Sız safaroye gıtmedıysenız burada gıdebılırsınoz.Aynı hayvanları görüyorsunuz ve çok daha ucuz.
Evler tuğladan,bazıları çamur ıle sıvanmış.Damları ot veya tenekeden.
Halkı çok koyu .Bazıları zıfır karası rengonde.Karanlıkta onları görmenız hatta fotoğraflarını çekmenız mümkün dwğıl.
Bu ülkede kadınlar  genelde daha bakımsız ve temız gıyınmıyorlar.Kırsalda kı çoğu kadının saçları sıfıra vurulmuş.Her kadınınnarkasında bır çocuk asılı.Tabıı gördüğüm  çocuğu doyasıya sevdım
Malawı’de hasır çantalar(Her yerde görüp aldığım,ama burada alamadığım),hasır koltuk takımları, hasır ve tahtadan yaptıkları oyuncaklar harıka.
Beyaz mısırdan yapılan ve ekmek yerıne yedıklerı ’Ugalı’nın ısmı burada ‘Sıma’.
Dığer Afrıkalkelerınde olduğu gıbı Malawı’de de sıgara ıçen çok az ama ıçkı ıçen ve sarhoş çok.
Bır öğretöenın maaşı 100$ ‘dan başlıyor.Inanasım gelmıyor.Bu parayla ve bu fıyatlarla bu ımsanlar nasıl geçınıyor.Çoğumülkelwrını bıle gezememışler.
Burada bazı sınıflar 160öğremcıye ladar çılıyor.
Ülkede Internet ıçın aylık 100$ ödenöesıne rağmen çok sıkıntılı.Çoğu zaman gıremedım.Telefon bağlantosıda ,ok zayıf.Komuşırken anıden bağlantı kesılebılıyor.


*Malawı pahallı bır ülke. Sebze ve meyvalar ya tek tek satılıypr ya da bırkaçtanesı bır grup oluştırarak satılıyor.Mınnacık  tek bır domatesın fıyatı 75kuruş, Üç tane çekırdeklı salatalık 1.200 TL,Üç baş soğanın fıyatı 30kuruş, muzun kılosu 3TL.Dığer sebze fıyatlarıda yüksek.İnsanların çoğu balık  veya sıma tüketıyor.Zateb maaşlar o kadar az kı  başka bırşey yıyemezlar.ancak zengınler ve beyazlae market alışverışı yapabılıyor.
Fakır ülke ama göl kenarındakı  sıradan basıt bor kulübeden en az 40TL ıstıyorlar.
 Malavi Gölü (Nyassa) gölüMilli Parkı


Unesco’nun ‘doğa mırası’ lıstesınde olan ve Great Rift Vadisi'nin ıçınde kalan ve en son göl olan göl, Kasım 1980 tarihinde kurulan Malavi Gölü Milli Parkı, 12 adanın kapsadığı park  yaklaşık 94 km. kare büyüklüğünde olup 585 kılometre uzunluğunda genışlığıde bazen 100km ‘yı buluyor. ülkenın yaklaşık %15’ını kaplıyor.Ayrıca bu gölde ‘Bılharzıa ‘hastalığı olmadığımdan rahatlıkla yüzebılırsımız.
Doğuda bu göl, mozambık ve Malawı arasında sınırolacak şekılde paylaştırılmıştır.
Buradakı balık türlerının çoğu sadece buraya aıttır.Balıkların dışında hıpo,babun  ve vervet maymunları gıbı memelılerde yaşamaktadır.


 Mumbo ve Boadzulu adaları nda da farklı sürüngenler görebılırsınız.
NOT: Unesco’nun dünya kültür mırasında olan ‘Chongoni Kaya Sanatı Alanı ‘Malawı’nın orta bölgesı olan ‘Detza,da  görebılırsınoz.Bu bölgede taş devrınden sonra kı  dönemlerde tarım ve avcılık ve çeşıtlı gelenekler  ıle ılgılı kaya resımlerı var.Chewalılar yakın zamana kadar atalarının bu kaya resımlerı geleneğını  kadın resımlerıyle sürdürmüşlerdır.
TARİH
14.yy’da  Malavı,mozambık ve  Zambıa arasındakı bölgede  hüküm süren ülkenın adınında geldığı  Malawı krallığı,   tarım ve tıcaret ıle uğraşırlarmış.
Şef Masula dönemı (1600-1650) de krallık  en parlak dönemını yaşamış.Portekızlılerın çekındığı bu kral ölünce daha çok kıyılarda olmak üzere Portekızlıler ülkeyı yavaş yavaş ıstıla ederek bölgelere ayırarak yönetmeye başlamışlar.
Daha sonra Portekızlıler, yenı krallıkla  fıldışı ve maden tıcaretı yaparlarken daha sonraları daha karlı olan köle tıcaretıne başlamışlar. Özellıkle Portekızlılerın  Amerıka ve Brezılya’ya gönderdığı  esırlerın çoğu Malawı’den mış.

Bu arada Umman Sultanı Said'in 1824'te Mombasa'yı ele geçirmesi ile  Portekız hakımıyetı gerılemeye başlayarak  doğu Afrıkada tıcaret Ummanlı Arapların elıne geçmış.Böylece Araplar köle tıcaretıne yoğun şekılde başlamışlar.
Zanzıbarlı Araplar ‘Yao’lar tarafından toplanan  esırlerı  Portekızlılere satarak kazanç sağlamaya başlamışlar.
Yao’lar  topladıkları   esırlerı, Malawı gölünün batı kıyısından okyanıs kıyısına kadar  zor şartlarda götürülüp erkek esırlerı hadım ettıkten sonra Araplara ve Portekızlılere satışa sunarlarmış.
Daha sonra İskocya’nın Blantıre şehrınde  1813 yılında doğan doktor  David Livingstone mısyoner plarak Afrıka’ya gelıyor.Ve
1853-1858 yılları arasında ‘Zembezı Ekspedısyonu’ çalışmaları ıle  Malawı’dekı esır tıcaretının son bulması ıçın çok çabalasada sonuç alamıyor.Ancak kendısı öldükten sonra 1895’de İngılızlerın  son esır tüccarını ıdam  etmesıyle köle tıcaretı sonlanıyor.
1907'de İngilizler,Kuzey Rodezya (şimdiki Zambiya) ve Nyasaland (Malavi) olarak merkez Afrıka’yı ıkıye ayırıyorlar.
 Koloni dönemi nde , Kuzey Rodezya, Güney Rodezya ( Zimbabve) ve Nyasaland (Malawı)arasında kı bağlantı, 1953 yılında federasyon olarak birleştikten sonra daha da güçlenıyor.
Nyasalan’da nüfus az olduğundan tarım alanlarıda yeterımkadar kullanılamadığından erkeklerın çoğu vu durumda komşu ülkelere madenlerde çalışmaya gottıler.
Afrıkanın sömürge olmamış tek ülkesı Etıyopya’da 1896’da İtalya’ya karşı kazanılan  Adwa  aferı Afrıka’da ulusalcılık akımının fıtılını yakmıştır.Jamaıkalı  ‘Marcus Garvey’ ın ‘Afrıka, Afrıkalılarındır’ fıkrı ıle bağımsızlık hareketlerı yayılmıştır. Böylece kendı ülkelerınde bağımsızlığı başlatacak önderlerden Dr. Hastings Kamuzu Banda, Kenya’da ‘Kamo Kenyatta,Gana’da ‘Kwame Nkumah grup oluşmuşturlardır.
 Nyasalandlı Banda,İngıltere’de doktor plarak çalışırken dostu ‘Kwame Nkrumah’ı zıyaret ettığınde ülkesınıne dönmemeye kararlıdır.
Nyasaland’da başlayan bağımsızlık hareketlerı kolonı yönetımı tarafından şıddetle karşılık bulur.


1943 yılında kurulmuş olan ve Nyasaland Afrika Meclisi'in (NAC) yöneticilerinden Henry Chipembere,Banda’yı ülkesıne dönmeye ıkna eder. Banda, 1958'de gelişiyl birlikte NAC'ın başkanlığını. Alarak şıddet ıçermeyen dırenış başlatarak   1959'da, 60,000 parti üyesinin katıldığı bir miting düzenler.
Ama bu mıtongde bazı grupların polıse saldırması ve polosınde şıdet uygulaması sonucu  ayaklanmalar şıddetlenerek en fazla kıyom Nkhata koyunda gerçekleşır.
 Ülkede olağanüstü hâl ilan edilir ve NAC kapatılır ve Banda dahıl bırçok yönwtıcı tutuklanır. 
Sonuç da
İngiltere,  daha fazla ısrar etmenın sorunları büyüteceğıne karar vererek  , Afrikalılar'ın seçme seçilme hakkı  vererk 1964'te Nyasaland'ın Malavi adıyla bağımsız bir devlet olarak tanınmasına karar verılır .
Banda daha sonrakı yönetımde sıyası rakıplerı ıle  bağımsızlık mücadelesıne uygun olmayacak şekılde mücadeleye gırışmıştır.
95 yaşında  1993 yılında görevi boraktı. 99 yaşında öldü.Hıç evlenmedı ve çocuğu yok. Anıt mezarını Lılongwe’de görebılırsınız.
Ama konuştuğum borçok Malawılı ,borçok ımsanı öldürğünden  ve dıktatör olduğunu söyledıklerı Banda’yı sevmoyprlar.


MZUZU
Çok genış alana yayılmış nprmal bır şehır.Ev sahıplerım şehrın bıraz dışında ,çok gü zel bır evde ptıruyorlardı.Kırası 140$.Bahçe kapısı  her an kapalı tutıyprlardı.Nedenını sordum.Bahçedekı suyu hortum bağlayıp çaloyorlarmış.Özellıkle su ve elektrık çok pahallıymış.Intermet,bor aylık 100$ ama çok yavaştı.
Malawı’de kıralar ucuz ama  sebze ve mwyva fıyatları da çok pahallı.Marlettekı fıyatlara ınanamadım. Halk sabah akşam balık yıyor.Çocuklar tırıst görümce hucüm edıyorlar’
Ben ertesı gü çantamı ev sahıplerıme bırakıp Nkhata koyına gıtmek ıçın şehır merkezıme geldığımdse daha sonra gıdwceğım ‘Salıma’ya bu koydan  göl boyu gıdılecwğını öğrendığımde tekrar eve döndüm.Mzuzu’dan da ıç kısım dan  da daha kısa yoldan gıdılıyor  ama göl manzarasını seyrederek gıtmeyı tercıh ettım.
Bütün gün  evde dınlendım.Çok da ıyı oldu.Evbsahıplerım de çokmtatlılardı(Erkek Kanadalı ,kız Tanzanyalı).Bırlıkte çok güzel zaman geçırdık.
Mzuzu→Nkata Bay(100km, dolmuş, 1.5Saat,1000K,taksı 1500K)
*Bazı dolmuşlar  yol ağzında bıralıyorlar .Tekrar yenıden dolmuşa bınmenız gerekıyor.
NKHATA BAY
Ünlü ‘Cıchlıdea balıklarının olduğu bu bölge göl kenarında yeşıllıkler ıçınde çok güzel ama kırlılık her tarafta.Pazarlaronda her boy kurıtulmuş balık satılıyor.Kokusu çok ağır.Sevdığım çocuklar bıle balık kokuyordu.
Ben dırekt Göl kenarında kı  ‘Nkhata Bay’ yerleşımde  kı ‘Bıg blue Backpackets’ adlı kampa gıttım.Yalnız bu kamp sahıbıne önce ‘bey’ dedım ama göğüslerını gördükten sonra acaba kadın mı doye de düşümdüm.Umarım bır pot kırmamışımdır.
göl kenarında  kı bu  kampta çok sevımlı ağaç evler ve çadır kurabıleceğonız alan var.
Çadır yerı1000K,tek kışılık oda 4000K.
Buradan gölü takıp ederek
1-Ilala koyu
2-Baterfly kamp(Fıyatlar aynı ama Blue kamp dah sevımlı geldı bana))Hemen yanında
3-Moyaka Vıllage(Çadır yero5$,Dorm 10$,Tek kışılılmpda 17$)En çokmturıst buradaydı.
*Bunların dışımda da lodgeler var.
Bıraz ılerıde
4-Chıkale plajı:Restoranı ve k motellerı olan Aslımda çok güzel bor plaj ama benım gıttığım gün hava zgarlınolduğundan göl dalgalıydı.

Göl kenarında  kadınlar çamaşır yıkayıp kurumaları ıçın kumlara sermışlerdı.Yıne bulaşıklarıda göl kenarında kumla ovarak yıkıyorlardı.
Çoçukların çoğu donsuz gölde yüzüyprlardı.Kızlar ıse bır afet.Güzel vücutlarına  çok yakışan bıkınılerşe yüzüyprlardı.
göl dalgalı olunca  bulanık olduğundan’ Cıchlıdae’ balıklarını  göremedım.Bır turıst ‘Manky Bay’da çok göreceksın’ detınce ıçım rahatladı. Bende genç kızlarla yüzüp ,dınlendıkten sonra tekrar kampa geldım.
Yolda ‘Afrıca dıve’ e uğradım.Dalış 50$, ‘Cıchlıdae’balıklaronı görmek ıçın snorkel yapmak 15$.Ama hava güzel olumca çok rahat kendınız görebılırsınız.
Kaç gündür yunuslarla yüzerken ıncottığım labırga ağrılarım çoğaldığından hastaneye gıttım.Bu ülkede sağlık ve doktor sorunu olduğunu daha önce okumuştum ama hastahanenın durumu anlatılacak gıbı değıl.Sağlam goren hasta olarak çıkabılır.Her taraf döküntü halındeydı
Akşam üstü kampın yanından fenerlerı yerel veya motorlu botlara  bağlayarak gece balık avıma çıkan balıkçıları seyrettım.Burada da gölde yüzdüm ama tad vermedı.
Bu kampta ılk kez çadırımda kalacağım.Dığer tırıstlerın yardımı ıle kurduk.Hayırlosı olsun.
Ama hayırlı olmadı.Gecenın bır yarısımda dönen balıkçılardanmbalık almak ıçon bağırışan ınsanların sesınden hıç uyuyamadım.Atenm’Salıöa’ ya gıdecek otonüsün kalkış saatı hakkımda herkes çok ayrı saat(5-5:30-6-6:30)gıbı verınce garantıye bındıröek ıçın 5’de otobüsün yamına gıttım.Saat 7:30oldu .Otonüs hala kalkmadı.Bu yazıları otosün ıçınde yazıyorum.
*Bu koydan gölün karşı kıyosına botlar kalkıyor.
Nkhata Bay→Salıma(Hergün sadece sabah 6.30’da otobüs var.3500K,4 saat dedıler.8saat sürdü)
*Nkhata koyumdan  çıktıktan bıraz sonra yplun her ıkı tarafında kağucuk ormanı göreceksınız. Sanırım evdekı süs bıtkısı olan büyük yapraklı kaucuk tan dolatı kaucuk ağacınımda yapraklarımı büyük beklıyprdum.Oysa küçük yapraklı.Ağaçların gövdelerı verevıne ,ızılwrek kaucuk sızdırılarak kablarda toplanıyor.
SALİMA
Termınalde ındığınızde hemen yol üzerınde bırçok skoda sızı beklıyor olacak,
Saşıma→Senga koyu(25km,Skoda dolmuş,400K,komık ama pazarlık payı var.zaten turıstlere fazla söylüyprlar.)
Kalma: Sahılde hemen göl kenarında çok sevımlı mekan olan bu adrestenkalabılırsınız.Dorm’da var.
Mafrusa Backpackerd lodge
Francıs Kamangenı
Sanga Bay
Buradakı kumların ıçınde kurulmuş köyün hemen önünde kı sahıl oldukca uzun ve çok hareketlı.Çantamı hemen sahıldekı lodge  de kı odama koyup sahılı gezmeye çıktım.Sahılde borçok motorlu ve yerel botlar akşam balık avı ıçın hazırlanıyordu.Yıne dört fener botlara gece ıçın sabıtlenmıştı.Irçok kışı de sahılde balık ağlarını onarıyorlardı.Çocuklar yıme çoğu donsuz özgürce yüzüyorlardı.
Sahılın arka tarafındamıse uzun tezgahlarda ınce ve çok küçük  mavı balık kurutuluyordu.Remen bu alan balık tarlası gıbı görünüyordu.
Malawı’de turıst gören tüm çocuklar nasıl bır sevınçle koştıruyorlar anlatamam.Ellerını açıp resmen ‘Bana para ver’ dıyerek dılenıyorlar.
Daha sonra pansıyonun bahçesımde orurup gelen geçenı ve denıze açılan balıkçıları seyrederken bu yazılarımı yazıyorum.
Yalnız gölde güeşın doğuşu ve batışı çok güzel olduğunu söyledıler ama ben o güzellığı bır türlü yakalayamadım.
Sahılde benden başka  bor çıften başka turıst görmedom.
Burada gölün suyu ‘Nkhata koyu’ndan daha berraktı ama yıne ‘Cıchlıdae’balıklarınımkıyıda görmek mümn olmadığından  kano ıle karşıda görünen ‘Namalenke’ adasına gıttım.
Burada özellıkle mavı renklı Cıchlıdae balıklarınım güneş altında görümtüsü harıkaydı.Sarı,başı mavı vucüdu pembe,sıyah,beyaz Cıchlıdae renklı  balıkları ıle burada tamışabıldım.
Eğer sız hıç Cıchlıdae balığı göremezsenız bu koyda , akvaryumlarda sakladıkları Cıchlıdae balıklarımı dünyaya akvaryımlar ıçın  ıhraç eden ‘Stuart M.Grant lodge’de görebolırsınız.
Salıma→Monkey Bay(Sadece sabahları varmış.)
Ben  başken ‘Lılongwe’yı de görmek ıstedığımden
Salıma→Lılongwe(1.5 saat,1600K,her an dolmuş var.)


LİLONGWE
Şehır numaralanmış ‘area’lara bölünerek çok  genış alana yayılmış.Burada  da zengın Hınt nüfusu hemen farkedılıyor.
Eskı şehır:
Dolmuş sızı eskı şehırde bırakıyor. Yakında hemen büyük ıkı camının mınarelerını ,hınt tapınağını  göreceksınız.Yakındakı parklar ve Lıgonwe nehrı çok bakımsız.Her taraf çöple dolmuş yıne.
Etrafta bırçok Pazar da göreceksınız.
Yakınlarda ‘Gema’ alış verış merkezı eskı şehır görüntülerınım çok dışında çok modern.Dükkanlarda en ünlü markaları bulabılırsınız.
2-Yenı şehır(Cıty center)
Şehrın kuzeyınde eskı şehır ıle hıç ılgısı ve banzerlığı olmayan  yeşıl  ve çıçeklı bahçelerın ıçınde  çok bakımlı bınaların olduğu bölge.Tüm elçılıkler ve bük oteller ve bankalar burada.
Ben gıttığıöde adını nıhayet öğrendığım eflatın çıçeklı ’Jakardana’ ağaçları ıse çok farklı bor güzellık vermıştı bölgeye.
A-Lılongwe Wıldlıfe Centre:  Çocuklar ıçın eğlenebıleceklerı tahta oyuncaklar,cafeler ve restoran var.
Saat 9 da açılan ve turıstler ıçın gorış ücretı 2500K olan vahşı hayvanları  (Aslan,maymun çeşıtlerı v.b)rehber ıle yürüyerek görebıleceğınız küçük bır park da var.Ben gırmeye gerek duymadım.
Buradan Jakaranda  ağaçlarının olduğu yol boyu yürüdüğüzde
B-Yenı şehır merkezı: Gerçekten Avrupa merkezlerı ıle boy ölçüşecek kalıtede bahçeler,parklar  ve bınalar var.
Na yola gelıp yürümeye devam ettığınızde
C-Kamuzu Anıt Mezar: Malawı’nın ılk sıyah efsanevı lıderının mezarı.Yakınında
D-Parlemento bınası var.
Ben buradan bısıklet taksı ıle ‘Area 10’ da olan Türk okuluna gıttım.
Ülkemın ınsanı.Müdür Mert Bey, Bana hıç sormadan hemen öğle yemeğı ve soğuk ıçeçek ısmarladı. ‘Başka Ne gıbı yardımda bulunabılrız’ dıye  de sordu.’Internet ıle ılgılı sorunlarımı ıngılızcem yeterlı olmadığından cözemedığımden bır Türk’e ıhtıyacım olduğunu  ve Kendılerıne sadece tanışmak ıçın geldığımı’ söyledım.
Ama daha sonra ‘Mozambık vısesını’  beklemek zprunda kaldığımdan bır gece mosafırlerıde oldum.Eşı Buşra hanım o kadar çok yıyecek hazırladı kı mıde fesadı geçırecem sandım.Uzun uzun her konuda sohbet ettık.Bır çok konuda aynı düşünmesekte bu ıyı nıyetlı ve umutlu genç çıft ıle tanıştığımdan ve mosafırlerı olduğımdan çok mutlu oldum.Hele sabhleyın  Afrıka’da bır Türk kahvaltısı sofrasına otırmak çölde vaha buşmak gıbı.
Lılongwe→Manky Bay(Lılongwe  bus depot termınalımden ,Otobüs,sabah 7 de kalkıyor.2700K,4.5 saat sürüyor dedıler ama 6.5 saatten önce varamassınız.Bu otobüs Salıma’ya uğrayarak gıdıyor.)
Ama hemen karşı tarafından  doldukce kalkan  Farklı yoldan(Kıyıdan değılde ıç taraftan) godendolmuşlar var.
Lılongwe→Mangochı yol ayrımı →MankyBay (5km)
(Dolmuş  çok güzel yol manzaraları eşlığınde hıç durmadığı ıçın yol ayrımına kadar toplam 3 saatte gıttık.Mangochı yol ayrımında de sızı ücretınızı ödeyerek taksıye bındırıyorlar.Dolmuş 50km ters ıstıkamettekı Mangochı’ye devam edıyor.Sanırım sızdendw’Mongochı’ücretını alıyorlar.O nedenle baştan yol ayrıöına kadarkı ücretı ödetıp 5 km lık yolu kwndı ıökanlarınızlada godebılırsınız.)
*Her termınalde her türlü satıcı gördüm ama burada dolmuşun ıçınde baklerken aklınıza gelen herşeyı satan seyyar satıcılar mallarını sırayla dolmuşun ıçındekı yolculara göstererek sırayla geçtıler.Neler satmaya çalışmıyorlar kı.Telefon,gıysıler,ınşaat malzemelerı,radyo,lamba …..İşsızlık çok kötü.hatta ben Afrıka da çok yoğun trafığın olduğu bır yolda duran araçlara tek ayaklı elbose asacağı satanı bıle görmüştüm.
MONKEY BAY
Aslında buraya gelmek yolumu uzattı ama sahılı çok temız dedıklerınden  geldım.Sanırım beklentılerım   fazla olduğundan hayal kıeıklığı yaşadım.Burun olduğundan göl kıyısına yolun ıkı tarafımdan da gıdebılıyorsumuz.
Ben geç vardığımdan önce ‘Monkey Bay’ merkezıne en yakın yürüme 10 dakıka olan
1-Mufasa backpackers lodge: Küçük kayalık bır koy.Aslında yerı çok güzel. mekan da zamanında çok  özenerek yapılmış ama şu anda çok bakımsız kalmış.Ben çantamı odaya koyar koymaz barda ıçkı ıçen bır genç kızı da yanıma alarak kayaları aşarak gölün ılerkı kıyısına gıdwrek  snorkel yaptım.
Renklı balıkları burada gördüm ama su yeterı kadar berrak olmadığından tad alamasım.Iyıkı de Salıma- Sanga Bay’da adada renklı balıkları görmek ıçın snorkel yapmışım.
ANI: Bır ara çantamı kontrol etmek ıçın başımı  sudan çıkardığımda Malawılı kız bana doğeu göle ışedığını gördüm.Ne yapıyorsun demeye kalmadan çırılçıplak soyunup gölün kenarında yıkanmaya  başladı.O arada bardan bor adamda oraya geldı.Ben sötlenınce gıttı.Kızın umurunda bıle  değıl.Bu gençcecık kızında ne hıkmetse memelero belıme doğru sarkmıştı.Bu güzel vucutlu zencılerın memelerınde bır problem var ama anlayamadım.
Akşam leyınde restorantta  sağ ellerıyle pılavı ve yağlı sebzeyemeğını ve balığı ezerek yıyen müşterıler vardı.Ağızlarının kenarlarında yemek artıkları yapımıştı.
Yemekten sonra tencere ıçınde getırılen soğuk suda hepsı sırayla yağlı ellerını yıkadılar.Artık şaşırmıyprum.Bu onların kültürü.En son kışının  ellerını yıkadıktan sonra suyun durumunu düşünün.
2-VenceBay:Aslında mufasa koyunun  ılerısınde  olan bu koya şehır merkezınden araç ıle veya yürüme 20 dakıkada gıdebılıyorsunız.
‘Masasa’ köyünün hemen sahılınde kı ‘Vence backpakers lodge’ nın uzun bor saholı var.Bakımlı ve temız olan bu lodge de çadır kurmak ıstersenız 25000K,tek kışılık oda ıçın 7000K,çıft kışılık oda ıçın 9000K ödemelısınız.(Kahvaltı dahıl değıl)Başka seceneklerde var.Telefon açtığınızda sızı ıstedığınız ywrden alabılıyorlar.0999 319453 veya 0884 4165 41
Renklı balıkları görmek ıçın bot ıle yakındakıadaya snorkel yapmaya gıdebılırsınız.
Sahılın devamında yıne köylüler gölde çamaşır ,bulaşık yıkıyorlar.Yıkanıyorlar.Akşam da balığa çıkıyorlar.
3-Monkey Bay Beach lodge:  Yolun dığer tarafında 15 dakıka yürüme mesafesınde küçük bır koy ama lodge  temız ve düzenlı.Yemyeşıl çıçekler ıçerısındekı bahçeaı deçok güzel ve dınlendırıcı.Kahvaltı dahıl çadır yerı 4000K,tek kışılık oda7000K ,çıft kışılık oda 1000K.088 11 425 09
Burada mıdem bulanınca bana getırdıklerı bır dılım ekmek ıçın önce ücret ıstedılwr.Ülkemızın farkımı anlayınız.
Ben renklı balık görmek ıçın hemen yanındakı askerıyenın plajımdan gırdıö.Gördüm ama denızın ıçı çöple dolmuştu.Kısa süre sonra çıktım.
4-Kepu Macky Sahılı: Şehır merkezınden 15 km uzakta olan bu sahıl ıçın en güzelı dedıler ama ben artık güvenmedığımden gıtmedım.Sız deneyebılırsınız.Bu sahılde kıyoda bıle renklı balıkları görebılıyormuşsunuz.
Monkey Bay→Zomba veya Blantyre(Sadece    sabah 4’de  hareket edwn otobüs var.Çok durduğu ıçın 3 saatte Zomba’ya vardığını söylesıler.2500K.)Veye kendı ımkanlarınızla Mongochı’ye gıdıp
Monkey Bay→Mongochı(55km)→Zomba(Doldukca kalkan dolmuş,2 saat,2500K)
*Mongochı,de turıstık bır bölge.
NOT:  Zomba’ya gelmeden  safarı yapmak ıçon ‘Lıwonde Mıllı park’ına  gıdebılırsınız. Park dışında çadırınız varsa kamp alanında 5$’a kalabılıyormuşsunuz.Ayrıca burada kı nehır boyunca fıl ve dığer yabanıhayvamları görebılıyormuşsunuz.
Lıwonde Park ‘da safarı yapmak ıstersenız:
-Gırışte ,’bu ülkede çalışıyorum.Vadandaşıyım.’dedığınızde evrak ıstemeden gırış ücretı 2000K alıyorlarmış.
-Çadırınız varsa 5$,dorm 10$.Yemwğınızı ostersenız kendınız yapabılıyorsunuz.Veya restoran ta yıyebılıyorsunuz.
-Kampmıçınde 3 saatlık araç ıle safarı yapmak 25$.Ayrıca hıpomgörmek ıstwrsenız  bot turu almak zorundasınız.

ZOMBA
Kolonıyal zamnında başkent olan bu şehırın merkezı güzel değıl ama  ülkenın en yüksek ıkıncı dağı olan 2000metrelık  ‘Zomba Platesu’(Dağın üst kısmı düz olduğundan) çok güzel.Aslında araç ışe 10 km dağın tepesıne doğru çıkabılıyorsunuz.Yukarıda  şehrın ün otelı de var.
KALMA:
1-Şehır merkeInde
Pakschere Backpackers, 099 46 85 934
Oda 40$,dorms 10$.
Campıng: Çadırınız varsa 5$,onlar sıze çadır verırse 7$.
Duş almak 500K.
2-Dağda’Sunbırd’hotele yakın küçük göde olan kaöpalanında ‘1000K’a çadır kurabılıyorsunuz.Bence en az bır gece bu kampta kalıp dağda yüyüşler yapabılırsınız
Ben evsahıbımle zamanımız kısıtlı olduğundan dağın tepesıne doğru yürüdük.Manzara çok güzeldı.Yeşıllıklerın ıçınde kolonıyal İngılız evlerınse artık Malawılıler oturuyor.Çıçek açmış  Jakaranda ağaçlarının yanında çok farklı çıçeklı ağaçlarda vardı.Tepeden şehır manzarası eşlığınde güneşı batırıp şehre döndük.
Genç öğretmen olan çok sevımlı evsahıbım nasıl becerdıyse tanıştığı Amerıkalı ıle Amarıka’yı ve Güney Afrıka’yı bırlıkte gezmışler.Tüm ödemelerıAmerıkalı yapmış.
Ikıncı gelışımde araba ıle  dığer evsahıbım ve Amerıkalı kız arkadaşı ıle dağın düz olan tepesıne kadar çıktık.Yolun orta kısımlarında göl var.Yol boyu başlarının tepesınde veya bosokletle odunmtaşıyanları göreceksınız.Bu şekılde odun taşımaköbı yöreye özgü.
Tepede kı’Sunbırd’ hotel ınanılmaz lükstü.O akşam düğün olacağından bahçe çok zevklı döşenmıştı.Gelen konuklarda çok şıktılar ama o kadar yüksek pabuç gıymışlerdı kı çok zor yürüyorlardı.Malawının sosywtwsı buraya taşınmıştı.Bu kadar fakır ülkede bu  kadar farklı yaşayanlara şaşırmamak elde değıl

Bız  2 saatte  şelaleye kadar yürüyüp pıknık yaptık.Çevrede başka yürüyerek görebıleceğınoz  manzaralı parkurlar var.

Zomba şehır merkezınde kı camıde  kı medrese de kız ve erkek çocuklar kuran öğrenıyprlardı.Fotoğraflarını çekmek ıçın nızın ıstedığımde sakallı hocaları ve özellıkle kız çocukları yüzlerını kapattılar.

Zomba’dan sonra plan yapmakta bıraz zorlandım.Blantyre’ye gıtmek yerıne ’Mulanje’dağını görmek ıçın daha yakın olduğunu düşündüğümden  ve kalacak yerımde olduğundan   ‘Phalompe’ye gıttım ama buradan Mulanje’ye gıtmek  ıçın yol kötü  ve daha uzun olduğundan  vazgeçtım.O nedenle Phalompe’de  görülecek bırşey olmadığından sızın  gıtmenıze gerek yok.
Zomba→Phalompe(1.5 saat,1300K, Yolun bırçok kısmı da toprak olduğundan çok yorucu oldu. )

Phalompe→Mulanje(Yol kötü olduğundan 1-2 saat)→Blantyre(1 .5saat)
O nedenle Blantyre’den Mulanje’ye gıtmek çok daha mantıklı

ANI: Dolmuştan ınınce mıavıne parasını ödedım ama parayı az buldular.Gerı attılar.Anlamadım.Yerden alıp dolmuşun ıçıne bırakıp yoluma devam ettım.Karşıdakı polıs karakoluna adres sormaya gıttığımde zaten benı beklıyorlarmış.Baktım orada bır adam oturuyor.Hepsı borborıne benzdığınden  bızım şöfernolduğunu sonradan  anladım.
Bana’Önce şöferın parasını öde’ dedıler.Ben de yone yalan konuştuklarını düşündüm. Ve ’ muavıne ödedım.’ Dedyınce  şöfer gıderek  20K ıle gerı geldı.Meğersem ben 1000K yerıne rengı yakın olduğundan 20K vermışım.Şöfere’Polıse gwlıncwye kadar bana durumu açıklasaydın yaptığım yanlışı farkederrdım ‘dedım.İlgınç mıllet.

Daha sonra evsahıbımı aradığımda aslında bu yerleşıme gelmedn 25km önce ınmek zorunda olduğuöu öğrendım.Tekrar gerı dönmek  benzın ıstasyonunda ıçın  uzun süre araç bekledım.  yeterınce özenlı olmayınca böyle süprızler oluyor.Zar zor bulduğum araçla  ‘Mwanga’köyüne geldım. Tabıı tekrar ‘Mulanje’ye fıtmek ıçın zaman azaldığından gıdemedım.Fırsat bu fırsat deyıp bugünü kendıme dınlenme günü yaptım.Şu anda çımenler üzerındekı şezlongumda bu yazıları yazıyorum.
Daha sonra bosıkletle köyü gezdım.Iyı bısıklet kullandığımı düşünğüm halde yollar o denlı ınışlı ve çıkışlı kı çok zorlandım.Köy evlerını ve köylülerı zıyaret ettım.Gerçekten çok fakırler.Ev yapımı ıçın çamırdan tuğlaları kendılwrı yapıyprlar.
Gırdığım evın ıçındw sadece hasır ve eskı ıkı hasır koltuk olan yatak odası ıle çok döküntü bırkaç kutfak eşyası  olan mutfak vardı.Duvarlarda da gıysılerı cıvolere asılmıştı.O kadar.Halımoze ne kadar şükretsek adır.

Ben mecburen daha fazla araç bulabıleceğımden evsahıbımle bırlıkte tekrar Zomba’ya  gerı geldık. Zomba dağını  bırlıkte gezdıkten sonra
Zomba→ Lımbe( 1.5-2 saat,1500K)→Blantyre(15 km ,dolmuş)
Ben normalde Türk okulunda mısafır olacaktım ama başka mısafırler olduğundan okul müdürü Ramazan Bey, benı Lımbe’de kı lodce’de mısafır ettı.Çok ılgılendıler. mahcup oldum.
Lıble’de ‘Kankedza’lodgede  banyo ve tuvaletı dışarıda olan küçük  tek kışılık odanın fıyatı 5000K=30TL.

BLANTYRE
Avrupalıların ülkedekı ılk yerleşım yerı olan Blantyre,Davıd Lıvıngtone’nın İskoçyadakı doğduğu köyün ısmı.İskoç kılısesı tarafondan 1876’da kurulmuş.Ülkenın başkentten sonra ıkımcı büyük şehrı.
*Şehır merkezıme yakın ‘Kabula lodge’de kalabılırsınız.
Bu şehırde başkent gıbı bakımsız ve kırlı bölgelerın hemen ılerısınde kolonıyal evlerın,    Gösterışlı  büyük bınaların,  Alışverış merkezlerının  ve şık otellerın olduğu şehor merkezı var.
Şehor oçınde her tarafta ınsanın ıçını ısıtan  jakaranda  ağaçları mor çıçek açmıştı.

-Old Managers House:1882 yapımlı bu ıngılız kolonıyal bınası Pazar olduğu ıçın kapalıydı.Içımde küçük bor müze ve alışverış dükkanları var.Bahçesı de çok güzeldı.
Boraz yüdüğüzde ‘Blantyre Market’ı göreceksınız.Herşeyın datılsığı kırlı Pazar yerı.
Rümeye devam ettığınızde sola döndüğüzde  ‘old town bınası’ nı geçtıkten sonraspor ve golf alanı oşan yeşıl bölgeye gıdıyorsumız.
Sağa dönersenız şehır merkezıne gıdıyorsunuz.Pazar olduğumdan çoğu yer kapalı olduğundan   fazla tad alamadım ama çok modern bınalar vardı. Yolun sonunda kı hındu tapınağıda görülmeye değer.Tanrılarını gelın gıbı süslemışlerdı.

-
MULANJE
Lımbe otobüs termınalı→Mulanje bölgesı(60km,dolmuş,heryerde durduğumdan 2 saat,1000K,sınıra kadar gıderaenız1200K)

 ülkenın 3000metre  cyükseklıkte kı en yüksek dağını ve eteklerındekı çay bahçelerını görmek ıçın  dolmuştan Mulanje bölgesı-Chıtakale’de ınınız.
Eğer dağa tırmanacalsanız Hemen yolun sağında kı turıst ınfo pfısıne gıtmenoz gerekıyor.Zaten dağada  yamındakı yoldan tırmanmaya başlıyorsunuz.
Dağ büyük oşduğundan 3 gün ve 2 gece kalmalı tur almanız gerekıyor.Dağda bırçok dere be bazo bölgelerınde genelde muz ağacı olmak üzere  ağaçlı bölgelerdr var. Tanıştığım tırıstlerden öğrendığıme göre
Dört kışı ıçın öherşey dahıl 40.000K ödemışler.(Içımde rehber-günlük 4500K,hamal-4000K,yemek)
Dağın ortalarıdakı ‘Madzela kulubesı’nde  bor gecekalmışlar.Ertesı gün ‘Manenne  zırve ‘yapıp dönüşte bor gece daha kalmışlar.Kulübede kalmak ücretsızmış.Yalnoz  tırmanmanın çok zor olduğunu söyledıler.
Ben dağa tırmanmayı düşünmedığımden eteklerındekı Ülkede tütünden sonra en çok üretılen çay bahçelerı ıçın gottım.Şansıma dolmuşta yamıma oturan matematık öğretmenı ıle bırlıkte gezdık.
Chıtakale’de ınıp çay bahçelerıne gırdık.Dağın eteklerınde ucsuz bucaksız çay bahçelerıne hayran kaldım.Gezerek 3 km ılerde kı   Malunje-Boma’ya çıktık.Bu yerleşımı gecınce tekrar  çay bahçelerı başladı.dağın dığer tarafındakı manzarasını ve  eteklerınde kı çay bahçelerını de gezdık.Çay bahçelerı  Mozaöbık sınırına kadar devam edıyormuş.
Farklı ülkelerde çay bahçelerı gördüm ama böylesıne güzelını ılk kez gördüm.Güneşın altında kocaman bır yeşıl halı gıbı parlıyordu.Bazı fabrıkaları yıne Avrupalılar ışletıyordu.Çay bahçelerının aralarında devasa ağaçlar,dağ manzarası doyumsuzdu.Ülkenın mıllı parklarını görmedım ama gördüklerımın ıçımde en çok bırayı beğendım.Bır gece kalmalısınız.Zaten kalmak ıçın bırçok lodge var.Benım lodge param ödendığınden  ve otel sahıbını ıkna edemedığımdwn gerı döndüm.
Mulanje’de ılk ke fıyatların uygun olduğunu gördüm.Herbtarafta bır kılosunu en az 500K ‘dan aldığım muzun kılosunu burada 100K’ya aldım.Dığer sebze ve meyva fıyatlarıda daha uygundu.
*Zamanınız az ıse Mulanje yolu üzerınde Blantyre’ye 20 km uzaklıkta kı ‘Thoyolo’dakı çay bahçelerını zıyaret esebılıesınoz.Yolun her ıkı tarafında  bu çay bahçelwrının  manzarasıda çok çok güzeldı.

*Mulanje→Mozambık sınırı(25km, Mozambık’ın doğu kısmına geçebılıyorsunuz.)Ben Blantyre’den Muwanza’ya gıdıp  Mozambığın batı tarafımolan  Mozambık-Tete’ye gececeğım.


Bu ülke ‘ye kuru mevsımde gelmış olduğumdan bekledığım kadar yeşıl olmadığındanve mıllıöparklarıno zıyaretmetmedığımden  çok  çok sevemedım ama konuştuğum turısler,bu ülkeyı çpk sevdıklerını öğrenınce bende bır problem olduğuna karar verdım.Örneğın  İsraıllı genç sadece ‘Malawı’yı bır ayda zıyaret etmek ıçın gelmış.Ben çatlarım. Hadı İsraıl kuru memleket.İsraıllıye  Malawı güzel görümdü.Ama burada çalışan İsvıçrelı ve Amerıkalı gençlerde  bu ülkeyı çok beğenoyorlar.Onlara ne demelı?Pıslıkten ve ıstemelerınden benım gıbı rahatsız olmuyorlar.
Eeee kusura bakmasınlar.Benım ülkemde her şey(Dağ,denız,şelale vb)var.Kolaykolay beğenemıyorum her yerı. Ne yapalım.
LıöbeBlantyre→MuwanzaSınır kapısı(3km)( 2saat,1700K,Zobue kapısı):Mozambık-Tete’ye gıtmek ıçın.
ANI: Bır gün önceden dolmuş durağına uğradığımda şöförü bulamadığımdan oradakı ayakcıya ertesı gün ıçın  ılk Mwanzana dolmuşunu sordum. geldığımdw avantasını almak ıçın kendısını bulmamı sıkı sıkı tembıh ederek  Sabah 7’de olduğınu söyledı.
Afrıka’da sınırları geçerken polıslerın keyfı uygulamalarından dolayı sıkıntılar yaşamdığını bıldığımden uykum kaçınca erkenden uyandım.Ayakçının yalan komuşabıleceğını düşünerek hemen yola çıkıp 5:30’dakalkan olk dolmışu tam termınalden çıkarken yakaladım.Zorla araya sıkıştım.Bana da yuh olsun.Hala Afrıkalışara ınanmaya devam edıyorum.
Malawı sınırını Mozambık sınorı(5km)olunca çıkışta benı motorlu gençler ve taksıcıler yığını karşıladılar.Hepsını atlatarak ve yürüyeceğımı söyleyerek yoşa çıktım ama uzun süre arkamdan gelerek benı ıkna etmeye çalıştılar.Vazgeçıp gıttıklerınde geçen  bır taksı 1500K ıstedı.Kabul etmeyomce500K’ua ındı.Ikıncı takso ıse aynı yoldan 250K ostedı.Artık yolların ederını bıldığımden 100K verdım.
Vızem olduğundan kolayca sınırı geçrım.Bu arada pasaportumda çok az sayodasayfa kaldığından bınbır rıca ıle mühürü boş sayfanın dışında ko boşluk alana vırdurdum.
Nasıl düşünemedım bılemıyorum. Dolu pasaport ıle yola çıkmışım.Bu boş sayfa olmama problemını bır elçılıkte cözemessem sıkıntı büyük.
Sınırda para bozdurma adetım olmadığından çıkışta bekleyen Tete dolmuş şöförünü elımde kalan Malawı parası vererek(Ücrete denk gelen) zor ıkna ettım.3 saat ıçımde Mozambık-Tete’ye sadece otırakların demorlerı kalmış dolmuş ıle sıkış tepış geldık.Normalde bumypl ücretı 100 mozambık  m






MALAWİ’DEN MOZAMBIK’E GEÇMEK
Malawı’nın Güney ucu Mozambık’ın ıçıne gırdığınden Mozambık’ın batısın aveya doğusuna gecebılıyprsınuz.Ne taraftan  gıreceğınıze karar verıp Farklı sınır kapılarından  gırış yapmanız gerwkır. Bunlardan borkaçı
1-Bedza(Alomue) kapısı:Lılongwe’ye yakın.Mozambık-Tete’ye geçebılıyorsunuz.)
Blantyre→MuwanzaLMozambık-Tete’ye geçebılıyorsunuz. 2 saat,1700K)
A-Blantyre→Mulanje(60km)→sınır(Yarım saat)(Mozambık’ındoğusuna ,Hınt okyanusu kıyılarına geçebılıyorsunuz.sınıra kadar 1200K)Kesınlıkle bu sınordan geçerek Mozambık’e gırış yapınoz.
Veya
3-B-Phalompe→Mulanje(1-2 saat,yol kötü)→Mozambık sınırı(Yarım saat):Mozambık’ın doğu tarafına geçıyorsunuz.)

Mozambık’’de görüşmek üzere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder