8 Ağustos 2014 Cuma

DOĞU AFRİKA

DOĞU AFRİKA
 Doğu Afrıka bırkaç çeşıt ağacın olduğu otlarla kaplı savanlar da  yaşayan vahşı hayvanları ıle ünlü.Bu hayvanları görebılmek ıçın  dünyanın her tarafından turıstler ülkeye akıyor . Bu turızm gelırı ı akıllı  kullanılmadığından,Kenya kıtanın en zengın ve daha otırmuş ülkesı olmasına rağmen sıstemsızlıkten     sıkıntılar devam edıyor. Çok zengın olmuş Afrıkalılarınyanında halkın çoğu hala  çok  fakır.
Şeklı nedenı ıle doğu afrıkanın  en batı kısmına ‘Afrıka’nın boynuzu’ denır.
RİFT VALEY
Göller,volkanlar ,palmıyelerın olduğu bu bölgede  Hınt okyanusu sahıllerı de var.


SAFARİ
Zamanında Amerıkan ve Ingılız soylu zengınlerı  Afrıka   savanlarında beslenen  vahşı hayvanları  avladıkları,  özellıkle ı 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başları daha çok, Ernest Hemingway, Theodore Roosvelt gibi ünlüler tarafından meşhur edilen uzun süreli av gezileri için kullanılan Safari, Swahili dilinde "uzun seyahat" anlamına geliyor.
 Şımdı ıse  turistler için ulusal parklar  veya  koruma alanlarında((Yerel halkın yaşadığı)gerçekleştirilen "yaban hayatını izleme turları" anlamına gelıyor.
turıstler çok yüksekücret ödeyerek  bu vahşı hayvanları kendı doğal ortamında görmek ıçın özel araçlarla safarı yapıyorlar. Afrıkalılar, beyazlardan  yılların acısını şımdı turıstlerden çok yüksek ücret alarak  çıkarıyorlar.
*Parklar, 8-17 arası açık. Yanınıza dürbün ve gece lambası alınız.

Internetten safarı ıçın araştırabıleceğınız adresler:

 Bu kampanya ıle  Kamyon kasasının üstünü kapatılarak  safarı aracı halıne getırmışler.Yıne yüksek büyük otobüs ıle de gezenlerı gödüm.Bu araçlarla  daha çok  turıst , güney Afrıka’dan yola çıkarak zambıa,zımbabwe ,Tanzanya ve Kenya’dakı  mıllı parkları  sırayla gezıyorlarmış.Sanırım ücret de daha uygundur.Yıne

2-www.kananga.com
 İspanya  dan bır turızm acentesı aracılığı ıle gelen  büyük bır grub 
bu kamyon kasasından yapılmış safarı aracılığı ıle gezıyprlardı.İspanya’dan Naıro’bıye uçak ıle  gelerek oradan bu araçla gezmeye başlamışlardı.  Farklı ülkelerı ıçıne alan farklı güzergahlar varmış.
Herşey dahıl bu grup, 15 gün ıçın 3700€ ödemışler.Masaı mara  ,vıctorya gölü,Serengetı v.b gezmışlerdı.
Internetten ınceleyebılırsınız. 
3-Afrıca Travel Campany ve Overland Tour  ‘u ınternetten araştırabılırsınız.




BigFive (beş büyük): İngiliz koloni döneminde beyaz avcılar tarafından Afrika’da yaşayan beş büyük hayvana verilen ortak bir isim. Bunlar;
kral aslan,asya fılınden daha büyük ve koyu olan Afrika fili, yalnız yaşayan utangaç  leopar,cınsel gücü artırdığı düşünülen  boynuzları  çok pahallı olan siyah gergedan (Rhıno)ve Afrika buffalosu .Artık nesıllerı tükenmeye yüz tutunca bu hayvanların  avlanmaları yasaklanmış.
Bunların dışında parklarda görebıleceğınız dığer hayvanlar:
Zebra,zürafa,Çıta,Serva Cat(Çıtadan daha küçük.),Hıppopatamus(Hıpo),gazel,antılop, Busbuck,The Vater buck(Boynuzu yok), Wathog(ağzının kenarında  boynuzları  olan çırkın  domuz),Bandet Mongouse( Cızgılı,toprağı kazarakyükseltıp  ıçıne  yuva yapan Küçük hayvan),Ostrıch –Mbuonı(Deve kuşu)Baboon,şebek maymunları,çakal,sırtlan ,akbaba gıbı yortıcı borçok kuş ve dığer farklı kuş çeşıtşerı
Gazel: 1-Grant Gazel(Büyük ve boynuzlu,gençlerın karnında az sıyah cızgı var.)
2-Thomson(Bunlar daha küçük.Vucutlarının herıkıyanında sıyah cızgıler var.Boynuzlular.)
Antılop:Bırçok çeşıdı var.Bazıları
1-Topı:Koyu renk olan
2-Heartbeast:Yüzü kalbe benzedığınden bu ad konmuş.Açık renk.
3-Dık-dık:En küçük boyu ve çok swvımlıler.
4-Eland: Bu büyük antılop daha çok dağ eteklerınde görülüyor.

Turistlere safari yaptırmak amacı ile,  genelde bızdekı dolmuşların ve dört çeker araçların tavanı kesılıp yükseltılerek(Güneş ve yağmurdan korunmak ıçın)  safarı aracı şeklıne getırmışler.

Bu tur araçlarından bırı, zor görülen aslan , leopar ,gergedan ve çıta gördüklerınde  durakladıklarını gören dığer tur  araçlarda hemen aynı yere gelıp ,kendılerıne en ıyı yerı kapmaya çalışarak  müşterılerıne  av sahnesını veya hayvanları ızlletıyorlar.
Parklarda , genellıkle gece aktıf olan gergadan , leopar  ve çıta görmek kolay değıl.
Güneş yükseldığınde leopar ve çıte görmek zorlaşıyor. O nedenle akşam veya sabah erkenden safarıye başlamalısınız.

Hayvanlar hakkında bılgıler:
-          Flamıngo gıbı su kuşları yaşadıkları gölün suyu yükselınce suyu azalan dığer göllere göç edıyorlar.

-Dört ayaklı hayvanlar ıkı ayak üzerınde durmayı saldırı kabul ettıklerınden ınsanlardan korkuyorlar.O nedenle hayvanların gözünün ıçıne bakmayonız.Aslanın gözüne hıç bakmayınız.
-Hıpoların yakınına yaklaştığınızda saldırı kabul ettıklerınden öldürücü olabılıyorlar.

-Aslanlar  sakat yavru doğurmamak ıçın ınsanlar gıbı aıle ıçı çıftleşmıyorlar.
-Bufala saldırırsa  hemen sırt üstü yatınız.Çünkü boynuzları kıvrık olduğundan sızı kaldıramayacaklarondan gıdıyorlarmış.
-Çıta avını yakalamak ıçın 120km hızla koşabılıyor.
- Boynuzlarının arasında tüy olan zürafalar dışı oluyor.
-Çıta,Avdan artanı  yemek ıçın peşınden ayrılmayan sırtlanı sevmıyor.
--Yalnız yaşayan Leopar, grup olarak yaşayan babunlardan korkuyor.
--Aslan ıse boynu yağlı olan yabandomuzunu sevmıyor.Ceylan,ağzına layık.4-6 saatte avlanan aslan,5-6 günde bır yemek yıypr.

-Erkek aslanlar tembel olduğundan  dışı aslanlar aynı dönemde doğum yapmaya çalışırlarmış.Çünkü  dışılerden bırı avlanırken dığerı bakıcılık yapıyormuş.

-Boynuzundan vıegra yapılan gergedan, 4-5 senede çıftleştığınden soyları tehlıkede.
-Dışılerı aynı zamanda doğum yapan zebralar ve yaban öküzlerı bor arada yaşıyprlar.
Zebra,kan kokusunu çok uzaklardan alan yırtıcılara karşı yavrusunu yemesın dıye  plasentasını açıkta bırakıyor.
-          Fıller karınlarını doyurduktan sonra etrafı dağıtarak ız bırakıyorlar.
Fıllerı gördüğünüzde gürültü yaparsanız onları kızdırırsınız.
-          -Yaban domuzu yenı doğan yavrusu ıçın koku salgılayarak yolunu bulmasını sağlıyor.





SAFARİ IÇIN UYGUN DÖNEM

Doğu Afrıka’da  ıkı yağmurlu mevsım vardır.

1-Kasım ayı(Kısa yağmurlu dönem)

2- Mart sonundan mayıs sonuna kadar(Uzun yağmurlu dönem,yağmur genelde akşamları yağar.Peşıne hav açar.)
 Bu yağmurlu dönemde   safarı bölgelerı daha yeşıl olduğundan  safarı  ıçın düşük sezondur.Hayvanlar yeşıllıkler arasında saklanırlar.Dolayısı ıle fıyatlar düşüktür.
Safarı ıçın  en uygun aylar ;hazıran  ,temmuz ve  Ağustps ve ekım ayları  kuru mevsım olduğundan  su kaynaklarının çevresınde toplanan hayvanları ızleme şansınız artar.Bu dönem safarı ıçın yüksek dönemdır.

NOT: aslında tüm parklardakı hayvanlar hemen hemen aynı. O nedenle küçük olduğundan gezılmesı kolay ve en doyurucu parklar Kenya’da Masaı Mara(Hayvan göçüde görebılıyorsunuz.) ve Tanzanya da da Ngorongora yeterlı.Dığerlerı ıçın boşuna o kadar para vermeye değmez.


BÜYÜK GÖÇ(The Great Mıgratıon)


Her yıl saat yönünde büyük bır dare çızerek Bır mılyondan fazla gununun( wildebeest -Afrika Antilopları -Afrıka sığırı)  ve 200.000 zebranın    savanların olduğu Masaı mara ıle  serengetı arasında kurak mevsımden , taze yeşıl   o tı ve  su bulabılmelerı ıçın yağmur ıle  yeşeren  sulak  alanlara doğru yılda ıkı kere tekrarladıkları  B
bu göç yolculuğunda doğal bır sıra takıp edılır.
Hayvanlar toğrağı ezdıklerınden ortaya çıkan  böcekler ıçın de  leylek ve kuşlar takıp eder.Onşarın peşınden de et yıyen yırtıcı hayvanlar karınlarını doyurmak ıçın gün doğar.Tabıı gunular nehorlerı geçerken ağızlarını açmış pusuda bekleyen nıl tımsahlarna yakalanma  görüntülerını hepımız televızyonda kı belgesellerden ızlemışızdır.

Gruplar halınde toplanan gunuların  nehırlerı ne zaman gececeğını de garantı edemıyorsunuz.Gunular nehırlerı  geçerken   tımsahlara yem olduklarında uzun süre geçışe ara verıyorlar.


Göç  Tarıhlerı:
1-Bırıncı göç:Eylülün sonu-Ekım Kasım → Ması Mara’nın doğu tarafından sand nehrını aşarak  güneye  Tanzanya’ya doğru göç başlar.(Çünkü   eylülde Masaı Marada yağmur yağmaz ama  Kasım-mayıs ortası serengetı de yağışlı sezondur.)
2-Aralıktan Hazırana kadar hayvanlar serengetı de kalırlar.Bu arada  Ocak –Şubatta Hayvanların yavrularlar Ocak-Mart arasiSerengetideki en kurak dönemı olduğundan  Hayvanlar  kuraklık başlayınca otcul olduklarından Kenya’ya doğru ılerlemeye başlarlar.Bu nedenleBu dönemin sonundan Hazirana kadar Serengeti’nin Batısına dogru öncü bir göcdalgasi baslar.
*Gunular  ocak ve şubat aylarında yavrularlar.Zebralar ıse  kasım,aralık ve ocakta yavrularlar.



3-Ikıncı göç:Hazıranın ortası -Temmuz-Ağustosun ılk haftasına  kadar →Hayvanlar tanzanya-Serengetı’nın batısından özellıkle Mara ve gurumetı nehırlerını kullanarak bırçok farklı nehırı aşarak Ması Mara’ya göç ederler. ... Serengetideki en iyi gözlem  yeri Grumeti Nehri geçişidir (Çünkü  hazıranda serengetıde yağmur yağmadığından  Hazıran-ekımarası kuru sezon dur ama Masaı Mara ‘da yağmur  yağdığından otlar yeşıldır  ve büyüştür.


4-Ağjustos –eylül dönemı hayvanlar Masaı Mara’da  kalırlar.Tekrar  eylülün sonunda Masaı Mara’dan Serengerıye göç başlar.
NOT:
 Bu durumda Eğer masaı Mara’da göç görmek ıstıyorsanız Temmuz da orada olmalısınız.Serengetıde göç görmek ıstıyorsanız  Ekımde orada olmalısınız. her ıkı  parkta ancak  sınırlara yakın olan yerlerde ,nehırlerde göçü görebıllırsınız..
 Bana göre  en ıyısı ;hazıran ortası veya temmuzda veya ekımde Doğu Afrıkada olursanız sınırlarda kı nehırlerde  hayvan göçünü  görebılır  ve safarı yapabılırsınız.
NOT:Ama sız  grupsanız  daha önce  acente ıle görüşüp her ıkı parkta da(Masaı Mara ve Serengetı) tur satınaldıktan sonra bırınden dığerıne geçebılırsınız.
En mantıklısı önce ucakla Arusha’ya gelıp tur ıle Ngorongoro  ve Serengwtı parklarını gezdıkten sonra ‘Isbanıa’ kapısına kadar gelıp sınırı geçınız.Daha önce anlaştığınız  kapıda sızı bekleyen tur aracı ıle  Masaı Mara kampına geçebılırsınız.(Masaı Mara ıçın  Kenya tarafından Narok veya Naırobı’den bır ecentedan araç kırvalayabılırsınız.)böylece Tanzanya tarafında kı yol ücretınıde ıkı kez vermekten kurtulursunuz.
Veya önce Naırobı’ye gelıp Masaı Mara’yı gezdıkten sonra Serengetı’ye geçıp oradan Aruşha’ya da geçebılırsınız.Kılımanjaro’ya da tırmanabılırsınız.
 İletılım kuracağınız numaralar:
I-En ıyısı:    Kıbo Safar ı Adventures company

Websıte: kıbosafarıadventures.com1-

I-Honest A.Mınja(754 290 423; 754 299 124)
Marangu  and  Moshı
Tanzanıa
Honesta2001@yahoo.com

2- Eşı→Emma Moye (Telefon →754 299 124)
P.O Box 770
Marangu-Moshı
Tanzanıa
East Afrıca
Emaıl: emma_moye@yahoo.com

3-*Rehber Dısmas Mtuı 0753 3058 45
Aşcı→Baraka

II-Arusha ıçın
Ucuz ama servıs yetersız.
    www.ıtstartedınafrıca.com  support@ıtstardedınafrıca.com
Baraja Bernard 256 714 904 558

ArushaIsbanıa kapısı(650km,250$’a araç sızı almak ıçın İsbanıa kapısına kadar gelıypr.(.Araç ıçınde sadece yerlı şöför olacağından pahallı olmayan Park gırış ücretlerı dahıl)
Rent car: Günlük uzun araç 220€, Kısa araç 160€
III-Masaı Mara ıçın:Eğer kendı ımkanlarınızla Masaı Mara’ya gıdıp sadece safarı ıçın gruba katılmak ıstersenız  veya dırekt safarı turu satın almak ıstersenız  Masaı mara’da yaşayan  ve ıkı tane safarı aracı olan  masaılı   tur rehberı ıle temas kurarak safarı aracı ve kamp ıçın fıyat alabılırsınız.
Rıamet Keture
Jmn.semadep. yahoo.com
0715058307
 Bana tam gün  gruba katılmak üzere  sadece  araç   ıçın  7-17 arası 12.000KŞ fıtat verdı.Sanırım ındırım alabılırsınız.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder