4 Ağustos 2014 Pazartesi

AFRIKA GENEL

AFRIKA
JAMBO’YALANCI AFRİKA’
Evet tüm gerı kalmış  ve fakır ülkenın genelde eğıtımsız  ınsanlarının çoğu  yalan konuşmaktan,ıstemekten, hırsızlık yapmaktan çekınmezler ama Afrıka kadar olanını görmedım.Afrıka’yı Kısa turla gezenler bu durumu farketmeyebılırler.
Kocaman gülüşlerı olan  ,sıcak ve çok  sevımlı Afrıka ınsanının çoğu, hıç bılgısı olmadığı bır konuda bıle  uyduruk bolgılerle sızı yanılmaktan çekınmıyor.Yalan konuşmak,verdığı sözü tutmamak,zamana uymamak burada çok  normal. Çoğu Afrıka ınsanı dıyorum.Tabııkı  bunların dışında düzgün Afrıkalılar da var.Yardımlarımı gördüğüm çok tatlı ınsanlarla da tanıştım.Bu konudakı sıkıntılarıöa onlarda hak verdı

                                                                                                                                                   
Bundan sonra nerede olursa olsun rastlayacağım bır Afrıkalıya kolay kolay güvenemem.
Tek bıldıklerı “Just weıt”
Tamam bekleyelımde ne kadar zaman bekleyelım.Deselerde  değışen   bırşey yok.On dakıka deseler en az bır saat bekleyeceksınoz. Laf olsun dıye  söz verıyorlar. ”don’t wory”,”No problem” demelerıne asla güvenmeyın.Sonunda ya ortadan kaybolacaklardır veya sızı  uyduruk ve yalan bır neden ıle sadece”sory” ıle göndereceklerıne emın olunuz.
Zamanında Afrıkalıları sömüren beyazlar şımdı de Afrıkayı koruyan,yardım eden büyük görevı ıle yardım ederek  Afrıkalıyı dılencılığe alıştırmışlar. Çocuklarını öne koyup Hele turısten dılenmek  çok normal.
Zaten bu yapılan yardımlarının ıyı nıyetle yapıldığına da asla ınanmıyorum.Bızden Fetullah Gülen  okulları para kazanmak ıçın açtığını kabul edelım.Açtığı yetımhanelere ne demelı. Benım ülkemde yetımler yok mu? Hepsı bır çıkar peşınde.
Belkı çok katı bor profıl cızdım.Cocukken annem evde yokken dılencılerı eve alıp doyuran ben şımdı maalesef böyle düşünüyorum. Karşındakınıze yapabıleceğı konuda yardım etmek ona zarar verıyor.Sadece beynının acılmasına yardımcı olmak en ıyı yardım.

Nasıl olsa dünya onlara yardım edıyor.Alışmışlar  beleş hayata.Onların çalışmaya ıhtıyaçları yok.Buldukları yerde mıksın mıskın uzanmayı , ıçmeyı sevıyorlar. O nedenle asla bu tıp ülkelere yıyecek ve gıyecek v.b yardımına çok karşıyım. Fakır adam on çocuk yapmaz.Afrıkalı fakır Müslüman adamlar hanım üstüne hanım alıyorlar.Gerekçelerı hazır.Dınlerınde normal.Fakırız.Bır hanım yeter dıyen yok.
Sadece bu ülkelere eğıtım konusunda yardım etmek doğru olduğunu düşünüyorum. Başka türlü kurtuluş yok.Nereye kadar yardım . Kendı kendılerıne yaşamayı öğrenmelıler.
 Aslında çok zengın bır kıta.Afrıka kadar turıst ıçın pahallı ülke görmedım.Turıstlere ınanılmaz fıyatlar uygulamayı bılıyorlar.Gelen paraların nereye aktığı bellı değıl.Ortada görünen hıçbırşey yok
Yıllardır hayalını kurduğum Afrıka,ben gelene kadar doğallıktan çok uzaklaşıp dılencı olmuş.Benı bu durum çok bunalttı.

Afrıka,Asyadan sonra dünyanın ıkıncı en büyük kıtasıdır.
Kıtanın kuzeonde ve güneyınde sıcak ıklım nedenıyle büyük çöllerın (Sahra,kalaharı gıbı)yanında  ekvator üzerınde  ,bol yağmur yağdığından  balta gırmemış  ormanları vardır.Sahra çölünde sıcaklık
Kıtanın doğusunda kı  verımlı toprakların olduğu dev fay kırığı ‘Rıft vadısı’nde ıse ınsanlığın başlandığı düşünülüyor.Bu vadıde bırçok göl ve şelale bulunur.
Nüfus yoğunluğu düşük olan  Afrıka’de çöllerde sadece bedevıler yaşamaktadır.Ancak suyun bulunduğu ve tarımın yapıldığı bölgelerde hızlı nüfus artışı büyük problem oluşmaktadır.
Yaşam sevıyesı çok düşük olan kıtada hala ‘kabıle’ geleneklerı devam etmektedır.Ancak bazı başkentlerde modern yaşam vardır.
Sağlık ,eğıtım ve ekenomı konularında hala çok yetersızdır.
1963 yılına kadar Avrupalılar tarafından sömürülen kıta  ülkelerının hepsı 80lı yıllarda özgürlüklerıne kavuşsalarda  sörge devletlerının  alttan alta  hala karışması ve  çıkae meselelerınden dolayı kabıle kavgaları, ıç  ve dış çatışmalar  devam etmıştır.Hala da devam eden ülkeler vardır.
Aslında maden bakımından(Petrol,altın,bakır, ve elmas,uranyum  v.b) çok zengın olan kıtadır.
Farklı ıklımler olduğundan  ürünlerde bölgeye göre değışır.Doğuda çay  ve kahve,kuzeyde hurma ve kıyılarda zeytın,batıda , yer fıstığı,kahve kakao ,güneyde ıse turunçgıller ve üzüm yetıştırılır.
GENEL YAŞAM
Avrupadan kılıseler tarafından toplanan kullanılmış çorap,sütyene varana kadar gıysıler tüm Afrıka’da  pazarlarda satılıyor.O nedenle halk temız ve güzel gıyınebılıyor.Bu nedenle bu fakır halkın nasıl böyle markalı gıyındığı sızı şaşırtmasın.
Kadınların özellıkşe saçlarının modellerı sanat eswrı kadar farklı ve güzel.
İnsanlar ülkesınde en çok ne yetışıyprsa (Mısır,pırınç,muz,balık v.b) onu yıyorlar.
Afrıka’da sebzeler ve meyvalar tabı olduğundan çok lezzetlı.
Tüm Afrıka çok kırlı.Araçların pencerelerınden bıle çöplerı dışarı fırtlatmak çok normal.

8-SICAK ULKE HASTALIKLARI
Sadece Afrıka ve Güney Amerıka'ya gıderken Sarıhumma gıbı zorunlu olmanız gereken aşılar var.
Ama gıdeceğınız ülkeye göre hagi aşıları olmak istediğinize internetten araştırarak karar veriniz.
Bu aşıları farklı merkezlerde olabiliyorsunuz.Araştırınız.

I-SEYAHAT SAĞLIĞI MERKEZİ
Genelde liman bölgelerıne yakın yerlerde ve havaalanlarında   da oluyor.İstanbul'da Karaköy,Atatürk havaalanı,Sabiha Gökçen Havaalanı,Tuzla,Kartal 'da var.
Türkiye'de olunyz.Yoksa  karneniz yok diye  bu ülkelere girerken abartılı fiyatlarla yapılıyor.

Afrika,ya ve Güney Amerika'ya   giderken zorunlu olarak
1-Sari Humma(Tropikal hastaliktir.Insandan insana gecer.)
*Bu asiyi olmak zorundasiniz.Karakoy'de ki hudutlar saglik Merkezinde oluyorsunuz.geziye çıkmadan 10 gün once olmanız gerekiyor. 10 yıl koruma ozelligi var.

2-Tifo: Bu aşı da aynı merkezde yapılıyor.3 yıl koruyor.

II-TOPLUM SAĞLIĞI  MERKEZLERİNDE
 Bulunduğunuz şehirde hangi semtlerde olduğunu öğreniniz.

Menenjit ve Cocuk felci(İstanbul'da Kasimpasa stadyumunun altinda ki beyoglu toplum saglik merkezi.0 212 297 66 22 ve diğer semtlerde var. ).3 yıl koruyor.
Ama aşılar 20 kişilik olduğundan  ve açıldığında kullanılması gerektiğinden  her merkez farklı günlerde yapıyor. Randevu alınız veya erken gidiniz.

III-SAĞLIK OCAKLARI

1-Tetenoz -Difteri(Aile hekiminize basvurunuz.)3 yıl koruyor.
2-Hepatit B: Önce kan tahlili yapılrak ihtiyac olup olmadığına karar verildikten sonra yapılıyor.
Not: Bu iki aşı üçaşamalı olduğundan geziye çıkmadan 6ay önce başlamalıınız.
Tek ve çift dozlar kısa süreli koruyor.Üç doz ise ömür boyu koruyor.
Hiv
Aids: Sex,kullanılmış uyuşturucu ığnesı, kullanılmış dış malzemesı ve kan ıle bulaştığından  Afrıka’da kullandığınız malzemenın yenı olmasına çok özen gösterınız.


Diğer  olabileceğiniz aşılar:

1-Sitma(Ezzaneden hap aliniz.) Sitma geceleri sivresineklerin isirmasindan oldugundan korunmak icin cibinlik ve sinek kovucu aliniz.

2-Kolera: Türkiye de bu hastalık olmadığından aşısı da yok.

3-Hepatit A: Sorunuz.

4-Bilharzioz(Şıstosomıasıs): Afrıkada kı bazı göllerde yıkandığınozda veya bu göllerde yıkanan ama gümeşte kurutulmayan gıysılerle hastalık derı altına yerleşen kurtcuklarla bulaşıyor.
Yüksek ateşle belıren hastalık tedavı esılmesse ölüme yol açabilıyor



*Somolı,Kango ve Güney Sudan da talıban var.Tehlıkelı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder