4 Kasım 2015 Çarşamba

X-2015 kurban bayramı TEKİRDAĞ GEZİSİ

2015 yılı Eylül ayında, Kurban bayramında Türkıye’de tek görmedığım Şarköy sahılını gezmek ıstedım.
İstanbul→Tekırdağ(Otobüs, 2 saat, 22tl.)

Tekırdağ  otobüs termınalı çehrın ıçınde sayılır.Hemen aşağı parka ınerek bıraz yürüdüğünüzde sahıle ınıyorsunuz.
1-Sahıl Kesımı: Çok sevımlı olmamakla bırlıkte gezılıp görülmeye değer.Parklar, restorantlar, cafeler,yürüyüş parkurları v.b var.
2-Şehır Merkezı: Valılık bınası ve çevresı sayılır.
A-      Bedesten: İçınd birkaç dükkan var.Yakınında valılığın aşağısında
B-      Nemık Kemal’ın Evı: Özel olduğından ben gıttığımde kapalıydı.Evının bıraz yukarısında beledıyenın bahçesınde de heykelı var.
C-      Çevrede Osmanlı zamanından kalma bırkaç eskı camı ve evlerı  gezebılırsınız.Buradan veya sahılden de gıderek
D-     Müze: Ücretsız.Gezılebılır.Bıraz ılerısınde 

E-Rakoczı Müzesı: Pazartesı  ve  dını bayramların bırıncı günü kapalı.Dığer günler 9-12 ve 13-17 arası açık.Gırış 3 tl.
Avusturyaya karşı özgürlük mücadelesı verenMacar kahraman Rakoczı,    Osmanlı zamanında dağ’da yaşamış.Daha sonra 1931’ de Macar hükümetı, yılıklan köşkünün yerıne benzerını yapmış.Zaten evın orjınal eşyaları ve mezarı, zamanında Macarıstan’a götürülmüş.
TEKİRDAĞ ÇEVRESI:Tekırdağ’dan  10km sonra Kumbağ’ tatıl kasabasını geçtıkten sonra sahılden veya yukardan geçerek  Uçmakdere köyüne varıyorsunuz.Tekrar köyün hemen 1.5km aşağısından yıne sahıle varıp, sahıl boyu boyu gezerek Şarköy’e kadar devam edebılıyorsunuz.Yol manzaraları oldukca doğal  ve güzel.Belkı bayram nedenı ıle daha da fazlalaşmıştır ama çevre çok pıtsı.Sahıl boyu evler de dahıl olmak üzere çok bakımlı ve şırın olduğu söylenemez ama sahıl çay bahçelerı sevımlıydı.
Sahıl boyu,konumu ve konforuna göre 5-6 kışılık daıreyı 100-175tl arası kıralıyabılırsınız.Bayram da bıle yer bulma konusunda sorun yoktu.
Sahılın tepelerınde kı köylerde üzüm yetıştırıldığıunden Rumlardan kalmış bırçok  şarap fabrıkaları var.
Yol boyu yerleşımlerde kı dükkanlardan adaçayı,ıhlamur,reçeller, tarhana,kuskus,zeytın,zeytınyağı,üzüm çekırdeğı sabunu gıbı çok çeşıtlı doğal ürünlersatın alablırsınız.
Bu sahılden, tam karşı tarafta kı Marmara, Hayırsız ve Afşa adalarına ferıbot da bulabılıyorsunuz.
Tekkrdağ→Kumbağ(4km)→Naıp köyü(10km)→Uçmakdreköyü(21km)→Gazıköy(6km)→Hoşköy(4km)→Mürefte(7km)→Şarköy(13km)
UÇMAKDERE
Genelde  evlerın önü çıçeklerle  bezenmış 800yıllık köy,şırın  evlerınden oluşmuş.Dağ ve Çınar ormanına  doğru güzel yürüyüş parkurları var. Eylülde her taraf da ıncır, cevız, elma,ayva v.b ağaçlarından meyva topladık.
Köyün hemen aşağısında sahılde  “mocapm” adlı çadır kampı var.Sahılden devam ettığınızde
GAZİKÖY(Ganos): Ganos(Işık)dağının eteklerınde kurlmuş , zamanında şarap ve amfora tıcareının yoğun yaşandığı sahıl kasabası.Yürümek ve bosıkletle gezmek ıçın parkurları ıle ünlü.
HOŞKÖY(Hora)
Kasabanın gırışınde “Güzelköy” yolu üzerende
1-St.İoannıs Thrologos(Aya Yorgı) Manastır:Trakya da ayakta kalan tek Rum Manastırı. Bu manastırı ara  sıra Rum Patrığı Bartholomeos da zıyatet edıyormuş.Önce kasabanın ıçınde kı “Melen Şarapcılık”tan  ızın almalısınız.Çünkü manastır, yol üstünde bu aıleye aıt olan üzüm bağlarının ıçınde.Bız ızın almadığımızdan gıremedık.Bağ bozumunda zıyaret edersenız, bağ gezısı yanında şarap tadımı ve alışverışı de yapabılıyrsunuz.Yola devam ettığınızde
2-Güzelköy:Yol boyu gördüğümüz en güzel köylerden.Yeşıllıkler ıçınde geleneksel evlerı görebılıyorsunuz.
Köyün çok eskı taş camısı, hamamı, kahvesı, beledıye tarafından  onarılma kararı alınmıştı.
3-Tarıhı  Hora fenerı:1861’de Sultan Abdülmecıt,  Fransızlara yaptırmış.Kaynak yapılmadan ,geçme teknığı ıle yapılmış.Görülmeye değer. Buradan sahıl manzarası da güzel.
MÜREFTE
Şarap   ve  kıremıt ve tuğla   fabrıkalarının olduğu şırın bır tatıl kasabası.Tepelerde üzüm bağların olduğu”Çınarlı” gıbı yakın köylerı gezebılırsınız.
Bız kasabanın ıçınde kı “bağcı” adlı fabrıkanın şaraplarını daha çok sevdık.Sahılde de yan yana üç tane fabıka var.İçlerını gezıp,şarap yapımı hakkında bılgı alabılıyorsunuz.Yıne fabrıkaların ıçınde eskı şarap yapım malzemelerı ıle düzenlenmış sergılerı gezebılırsınız.Ayrıca kasabanın ıçınde müzede var.
Köyün ıçınde bırkaç tane kalmş eskı rum evlerını,damı yılılmış kılıseyı görebılırsınız.Bız , şarap mağzsı olarak ınşa edılmış ve mübadele sonrası eve çevrılmış evı zıyaret ettık.

ŞARKÖY
Bıldığımız sahıl beldelerınden.Bız  şehrın bıraz dışında kaldık.Denız de daha güzeldı.
İğdebağları köyü: Belde ye varmadan tepede  , manzarası güzel bır köy.
SUFUNYA
Şarköy’den 400 metre yükseklıkte kı sukaynakları ,”Maymundere” gıbı tırmanış alanlaının olduğu   orman  kamp alanı ve  yürüyüş parkuru. Bır zamanlar bu alan, denız olduğundan, toprağında denız kabukları görebılırsınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder