2 Şubat 2011 Çarşamba

2-NEW YORK


İstanbul’dan Miami ve Orlonda’yı gezdikten  Orta  ve güney Amerikaya geçtim.oraları gezdikten sonra Venezualla’dan tekrar Kuzey Amerika-new York’a uçtum.


NEW YORK
Kendinizi, öteki his etmediğiniz şehir.
Kurallarla sınırlı özgürlük.
8 milyonluk bu şehir için en az bir hafta gerekli.
City pass bilet: Fiyatı 79 Dolar.9 gün boyunca  bu biletle  aşağıda ki yerlere  girebiliyorsunuz. Daha uyguna geliyor ama bence değmez. Zaten normalde bazıları bağış usulu çalışıyor.Daha az ödeyerek heryerikendi kendinize gezebilirsiniz.
1-Empire State building –gözlem terası
2-Guggenheim Müzesi
3-modern Art Müzesi
4-Metropolitan
5-American Museum of Natural History
6-özgürlük heykeli ve Elis Adası
KALMA: Eğer daha önce internetten reservasyon yaptırırsanız (Bir miktarını kredi kartınızla ödüyorsunuz.) fiyat yarı yarıya ucuz oluyor.(Hostelworld)
*www.hotwire.com Amerika’daen ucuz konaklama bulabileceğiniz adres.
YAŞAM(N.Y):
Güney Amerika’da herkes elele gözgözeydi.N.Y’da çok az elele tutuşan çift , iki tane de öpüşen çift gördüm.Kanları donmuş bunların.
Asıl Amerikalıları bilmem ama g öçmenler burada çok çalışmak zorundalar.Türkiye2de1000 Dolar, burada 4000 dolar’a karşı geliyor.çok kazanıyorlar gibi görünüyorlar ama herşey çok pahallı.Manhattan’ın dışında ki bir ilçede normal bir yerde 1 oda+salon kirası  1500 Dolardan başlıyor.
Biz Türkiye’de özellikle memurlar  çalışmalarına  göre iyi para alıyorlar.Ben Amerika’daçalışmaya gelen mutlu Türk’e rastlamadım.Üst düzeydekiler elki keyfini çıkarıyordur ancak.burada hep bir koşuşturma var.öyle yorgunlar ki .Amerika, gezmek i ve kısa vadeli kalmak için harika ama yaşamak için değil.Tahsil içinde gelinebilir.insanlarının gözlerinin ışığı kaçmış.
İnsanların gözlerinde sabahın köründe gözlerinde güneş gözlükleri hep uyukluyorlar. Veya kulaklarında kulaklık müzik dinliyorlar.Veya son model telefonlarıyla ilgileniyorlar.Sohbet eden çok az.Çok yalnızlar.
İki dostun işten kalan zamanları uymuyor ki bir araya gelsinler. Sohet etsinler. Dedikodu yapsınlar.Kahkaha atsınlar.Çalışta çalış.
Ama evlerine hayran kaldım.En iyi malzemeden yapılmış.bizim gibi iki günde inşa edilmediğinden herşey çok  düzgün ve sağlam .Eskiler bile çok hoş.
Hepsinin ağzına I’am sory’yapışmış.Taşa da çarpsalar bunu söylüyorlar.Kibarlıktan değil alışkanlıktan.
Central parkta sepetli bisikletli gençlerin üniversite de okuyan Türkler var. Yollarda ki manav ve büfelerin çoğu arap veya Türk.Türk restorantlarada çok sık rastlıyorsunuz.
YEMEK:
İnsanlar çalışmaktan veya keyften evde yapan yok. Heryerdeistediğiniz yiyeceği bulabiliyorsunuz.Marketler tıklım tıklım.çokçeşit var.Albenisi çok ama tad tuz yok.
Genelde açık büfelerde, plastik kaplara istediğinizi koyup plastik çatal, kaşık alıp yakın bir parkta veya büfenin salonunda  yeniliyor.
Amerikalılar devamlıbirşey yiyorlar ve içiyorlar. O nedenle çok aşırı şişman var. Özellikle zenciler dev gibi.
Ben dondurma çeşitlerini ve yiyenleri görünce  dayanamadığımdan çok sık mide fesadına uğradım.
Hele tatlı, şekerleme, kurabiye v.s deki çeşitlilik inanılmaz.Dayanmak mümkün değil.
ULAŞIM
1-otobüs ve metroya tek biniş 2.50 Dolar.
2-Metro Card: Bir haftalık istediğin kadar binebiliyorsunuz. 30 Dolar.
*Bu kartın günlük(24 saat), aylık olanı da var.





Çoğunlukla yerleşim bölgesi olan ülkeler:
-Manhattan Adası: 21kmx3 km.
-Diğerleri: Brooklyn, Queens, Bronx  ve Staten Island
MANHATTAN : Kabaca üç bölgeden oluşur.Uptown8Kuzey), Midtown ve Downtown(Güney).
Adayı ,5th avenue batı ve doğu olarak ikiye ayrılır.
Bulvarlar,  1’den 12’ye kadar kuzey –güney doğrultusunda  caddeler, 1-220 arası doğu –batı doğrultusunda caddeler olarak adlandırılır.. Sadece, Brodway , kuralsız olarak düz olarak uzanmaz.
Ben gezmeye her zaman en uzak noktalardan başladığım için
I-Down Town :
erken yola  çıkarsanz  bir gün yeterli.)
1-Lower  Manhatan
A-Batery Park:
The Statue Liberty-özgürlük heykeli ve Elis adası’na gitmek:
a-En ucundan sürekli’Staten İsland’a  ücretsiz ferybot kalkıyor.(20 dakika).Ellis adası ve özgürlük heykelini çok yakından olmasa da rahatlıkla görebiliyorsunuz.
b-parkın içinde ise gişeden (Stute Libraty)  veya İnternetten –daha ucuz(13 Dolar)  biletinizi alıp sürekli kalkan feribotla binersiniz.Bu  gezide;Önce özgürlük heykelinine uğruyor.
Özgürlük heykeli:heykelin olduğu Liberty adasına çıkıp heykelin içine giriyorsunuz.Çantanızı, 2 Dolara kitliyorsunuz. Önce müzeye gezip, heykelin başlangıç kısmına kadar merdiven veya asansörle çıkıp etrafı seyredebilir, cam bölmeden heykelin içini görebilirsiniz.buradan devamlı gelip giden feribotlara binip  2. Olarak Ellis adasına gidiyorsunuz.
Elis heykeli: 1892-1924 arası 12 milyon göçmen, bu adadan USA’ya giriş yapmıştır.Burada göçmenlerin eşyaları, bavulları, fotoğrafları v.s  ile yaşanmışlıklar anlatılmaya çalışılmış.eylül
c-The Sphere(Umut kilisesi): 11 eylül saldırısında enkazın altından sağlam çıkan  küreyi parkın içinde görebilirsiniz.
d-Bowling Green: Yine parkın biraz ilerisinde yerel yiyeceklerin satıldığı Pazar.
e-National Museum of American İndian: Ücretsiz ve çok güzel.Amerikan yerlilerine ait materyaller sergileniyor.
B-Batery Park City: Yapımına 1960 ‘de başlanan ikiz kulelerin inşaatından çıkarılan toprakların doldurmasıyla çok şık bir mekan.
a-Museum of Jewish heritage: Yahudi soykırımın anlatıldığı  üç  katlı önemli müze.  Giriş 12 dolar ama sanırım Türk olduğumdan veya temizlik olduğundan  bana bedeva bilet verdiler.zaten içeri de bilet soran olmadı.
b-World Financial Center ve içinde ki kış bahçesi: Özellikle çevresi çok şık.
c-World trade Center(Ground Zero-Dünya ticaret merkezi): 11 eylül saldırılarında yıkılan dünyanın en yüksek binalarıydı.Şimdi yerine yenisi yapılıyordu.
Burayı gezdiğim iki gün öncesi 2Bin Ladin’pakistan’da öldürüldüğünden inşaatın çevresi çiçeklerle , ölenlerin fotoğraflarıyla donatılmıştı.her tarafta da haberciler vardı.
d-Wall Street:
-FederalHall National memorial : önünde Washington’un heykeli var.
-Yine en eski bina olan 55 nolu bina ile eski manhatan  bankasıolan 40 nolu binayı pas geçmeyiniz.
e-South Street Seaport: denizcilikle ilgili müze.Tarihi gemiler, pier 17 alışveriş merkezi, ve yoğun kalabalık.
f-Brooklyn Köprüsü: Üzerinden yaya yolundan yürüyerek manzarayı seyrediniz.
Buradan yine yürüyerek;
g-Chinatown , Little İtaly gezip devam ederseniz
‘Soho’ ve ‘Grenwich Willage’ gibi çok şık mağaza ve galerilerin olduğu yerleşim merkezlerini de gezebikirsiniz.
II-Mid Town
1-Times  Square ve Broadway: Manhattan’ın merkezi,eğlence  ve kültür merkezi .Neon ışıkları ve reklam larla doluetraf ama hiç yorucu ve çirkin değil.Çok hareketli.Doğuya doğru yürüyerek sırasıyla;
*42.cadde, 15.cadde, 34.cadde ile  central park arası çok şık.9 katlı Mayc alışveriş merkezi ünlü ama bana sıradan geldi.
2-Bryant Park:
3- New York Public Library(5.caddede): harika bir Bina.İçi ve dışı çok güzel.Turlu veya tursuz içi ücretsiz gezebiliyorsunuz.
Buradan 5.caddenin üzerinde olan aşağı doğru gidip aynı yoldan geri dönünüz.
4-Empire State Building: 86.katında ki gözlem terası (Oloseruation Deck)ına çıkış ücreti 21 Dolar. Eğer daha da yükseğe 102.katta ki gözlem terasına çıkmak isterseniz ayrı bir ücret daha ödemek zorundasınız.Ama  bu kata çıkmaya değmez.
Buradan Manathan’ın manzarası gerçekten çok güzel.
Bu arada 5. Caddedeki şık mağazaları kaçırmayınız. Geri yürüyüp kütüphaneden
5-Grand Central terminal(tren istasyonu): Binanın içi ve dışı çok bakımlı ve güzel.Girişte ki Roma tanrıları ile çevrili saati atlamayınız.mümkünse buraya hafta sonu(Pazar) gidiniz.Etkinlik çok.
 Hemen ilerisinde
6-Chrysler Building: İlginç bir bina.Sadece lobisini gezebiliyorsunuz.İlerleyince
7-United Nations(Birleşmiş Milletler Binası): Karşı köşesinde de Türk konsolosluğu var.
Daha kuzeye doğru olan gezilecek yerler.Yürüyerekte bu bölgelere geçebilirsiniz.
1-Rockefeller Center: Çok yüksek binalardan oluşan iş merkezi.Kompleksin en yüksek binas olan Ge Building; NBC, Tv’nin ve Today Showun genel merkezidir.
Bu binan gezilebilen ın 67.katından da çevre manzaraları izleniyor. Giriş ücreti 22Dolar.Ama değmez burası. Çevre manzarasını sadece  diğer ‘Empeire’binasından seyretmek yeterli.
*Yakında sadece turla gösteri merkeziradio Citymusic hall var.
Yine bu kompleks te Chanel garden  ve Prometheus heykelini görünüz.Zaten çevre çok bakımlı ve şık.Karşıda da
2-St. Patrick’s cathedral : başkipozluğun merkezi.
3-Moma (museum of modern Art): Giriş ücreti 12 dolar ama kontrol eden yok.Salı kapalı.Önce 6.kata çıkınız. Gezerek 1.kata ininiz. Ama en ünlü resmler 5. Katta.gerçekten muhteşem.
4-Plaza Hotel: Harika ve içi de gezilebiliyor.
5-Lincoin Center(Kültür  Merkezi): Turlu veya tursuz gezebiliyorsunuz.Metropolitan opera House(MET) salanunugörünüz.
III-Up Town:CentralPark, Harlem  ve çevresinde ki Müzeler.
1-Central park: Bu parkı görünce resmen kıskandım. Neden benim ülkemde böyle park yok.Göller, yeşil alanlar, v.s …Hele mayısta her yerde çiçekler açmıştı.İnsalar çimenlere uzanmışlar.piknik yapanlar, spor yapanlar, paten kayanlar, sepetli bisikletle ve faytonlarla gezenler…cennet gibi yer.
Bence central park ve bitiminde ki Harlem’i aynı günde geziniz.
2-Harlem:  özellikle basketbolcuları ile ünlü  ve biraz da tehlikeli olan zenci mahallesi.buradaki çok farklı kiliseler çok güzel.ben evleri de  çok sevdim. Afrikalı Müslümanlar da olduğundan mescidler de vardı.
3-(4.gün):Central  parkın hemen batı ve doğu kanadında ki  önemli müzeleri gezmek. Çünkü müzelerin her biri çok büyük ve harika. Zaman ayırmak gerekiyor.
A-Amerikan Museum of Natural history :Parkın batı yakasında.Parkın  Hergün   10-17:45 arası açık.Giriş 18 Dolar ama bu bağış oluyor.Yani siz 1 dolar da verebiliyorsunuz.Hatta hiç vermezseniz de bilete bakan yok. Çok büyük müze.Dünya kültürlerini ve canlıları tanıtılıyor.
B-Metropolitan Museo of Art(MET): Parkın doğu yakasında. Pazartesi kapalı. Cumartesi 5:45-7:45 arası ücretsiz ama zaten bu müze de bağış usulu çalışıyor. ‘Ben 1 Dolar vermek istiyorum’ diyerek içeri girebiliyorsunuz.zaten burada da bileti soran yok.
Bu müze tek kelime ile harika. Ben 2.kez gideceğim. Kesinlikle eserlerin geldiği ülkelerde bile bu kadar güzel sergilenemezler.
1.katta, Roma ve greek salonu, mısır salanunu kesin görünüz. 2.katta da 1800yıllarının ressamlarınneserlerive daha yakın tarihli Avrupa ressamlarının eserlerini kesin görünüz.
C-G uggenheim Museum:Pazartesi kapalı. Giriş ücreti 18 dolar.Ama pek soran yok.Yine 6.kata çıkıp eğimli rampadan yürüyerek aşağı doğru ininiz. Eksalonlarda ki eserleri kaçırmayınız.Özellikle ‘Hannhausen ‘ salonunda  harika resimler var.
YAKIN İLÇE GEZİLERİ
1-BRONX
‘Grand Central’dan metro yeşil hat 5 ile
A-New York Hayvanat Bahçesi: Çarşambaları ücretsiz.Giriş 16 Dolar.Ayrıca içeride ki’Gongo Goriller’ ni kesin görünüz.kelebekler bölümü ayrı ücretli.Bu hayvanat bahçesini çok beğenemedim.Normal.Hemen ilerisinde
B-New York botanik bahçesi: giriş ücretli ama soran yok.çok güzel.ben mayısta buradaydım.acelyalar, laleler, v.s tüm ağaçlar çiçekliydi.birçok etkinlik vardı.zamanınız varsa burada piknik yapabilirsiniz.Ağaç  şeklinde kiacelya bahçesini kesin görünüz.ben bayıldım.
2-BROOKLYN
Metro ile önce
A-Brooklyn Museum of Art :Giriş 12 dolar. Soran yok. New York’un 2.en büyük müzesi.benim zamanım azdı. Tam gezemedim.özellikle 2.katta İslamik  eserlerden İznik çinilerini görünüz.
B-Botanik Bahçesi: Giriş 10 Dolar.Burası da güzel. Özellikle çiçek açmış kiraz ağaçların görüntüleri harikaydı.Yanında
C-Prospect park: Ücretsiz ve güzel.Buradan metro ile deniz kıyısına inip
D-Akvaryun: Başka ülkelerde gitmediyseniz kesin gidiniz. Giriş 15 dolar ama soran yok. Çok güzel.Özellikle deniz atları harikaydı.Showları da kaçırmayınız.
*İsterseniz metro ile ‘Clark’ caddesine gelip, yürüyerek Brooklyn köprüsünden yürüyerek N.Y’a dönünüz.
3-NEW JERSEY(Diğer eyalet)
Manhattan -42.street de 8-9 cadde arası.Boliward east,minübüsüne bininiz.(2.5 Dolar,15 dakika) .
New Jersey Weehawken de 40.st.’de  ininiz.Buradan,  karşıdan görülen  ve tüm reklamlarda görülen Manhattan manzarasını seyredebilirsiniz.Fotoğraf çekiniz.Burada ki evler harika.
Oradan otobüsle ‘Hoboken’a geliniz. Burada frank Sinitra parkını, Washington caddesini geziniz.’Path’ treniyle N.Y’a dön.Bu tren nehrin altından geçiyor. Tren istasyonunun karşısında otobüsler de var.
Veya önce trenle Hoboken’e gidip,Weehawkenden otobüsle dönünüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder