19 Haziran 2018 Salı

4-TAYVAN


TAİWAN

VİZE
ÖNEMLİ: Artık yeni bir uygulama ile Türk vatandaşlarına(Umumi ve yeşil pasaportlar dahil) sadece Taoyuan hava alanında  ücretsiz Laiding vizesi veriyorlar
Sadece Taiwan’a uçacağınız ülkenin hava alanı yetkilileri bu yeni uygulamayı bilmedikleri den sıkıntı yaşatabiliyorlar. Laiding vize koşullarının çıktısını yanınıza alarak onları ikna etmeniz yeterli olacaktır.
Ben yine de Kore’den nasıl vize alınacağını yazdım.

Kore’den eskiden Tayvan vizesi alındığında, Kore Tayvan’ı tanıdığından  “Tayvan cumhuriyeti” yazdığından Çin’e girişte sıkıntı yaratıyorlarmış.
Seul’daki Tayvan Elçiliği Gyeongbokgung sarayının ana kapısından aşağı giden cadde üzerinde hemen turist infonun arka OOO sında ki büyük binanın altıncı katında.9-12 arası ve öğleden sonra 16’ya kadar açık.
Vize ile ilgili bilgileri www.boca.gov.tw adresinden öğrenebilirsiniz.
Vize almak için ise https://visawebapp.boca.gov.tw adresinden online formu doldurup çıktısını almalısınız. Tayvan uçak  ve otel biletleri veya rezervasyonları, iki fotoğraf ile baş vuruyorsunuz.
Vize 2-3 gün içinde veriliyor. Ücreti 56000W=55$
Eğer bir günde almak isterseniz ücreti 84000W.
Önemli: Ben gittiğimde” Landing  vize“sini alıp alamayacağımı sordum. Görevli Tayvan’a telefon açtı. Tayvan’da sadece “Taoyuan” hava alanında alabileceğimi söyledi. Hayırlısı.
Hayırlısı dedim ama çantamı uçağa gönderdikleri halde Taiwan vizem olmadığından ve yeşil pasaportu bilmedikleri den yine uzunca bir süre kenarda bekletildim. Görevli bana ”İş kadını mısın? Pasaportun diplomatik mi? Nasıl özel pasaportun var?” diye sordukça her zamanki cevabımı ciddiyetle verdim. ”profesörüm. ”Telefonlar açıldı. Danışıldı. Geri dönüş biletim soruldu.  Bu arada laiding vizesi ile ilgili yazıyı bilgisayarıma almıştım. Elçilikten verdiler diye onu da gösterdim. Yazımın en sonuna ekleyeceğim. Siz de lütfen bu yazının hatta çıktısını yanınıza alınız.

Sonunda özür dileyerek ve iyi bir yer verdiklerini söyleyerek biletimi kestiler. Bu arada sakin görünmeye çalıştım ama bana sorun. Tam uçağı beklerken aynı görevli kız gelerek ”Yeterli paran var mı?” diye sordu. Neyse şu anda bu yazımı uçağın içinden yazıyorum. Taiwan’da ne olacak bakacağız. İkinci sıradan verdikleri yer sayesinde önden uçaktan çıkıp hemen “Vize ofisi” ne giderek Laiding vize istediğimi söyledim. Bana verdikleri evrakı doldurmadan  eş dakika içinde vizem hazırdı.Ne para aldılar ne de  bir evrak istediler. Yalnız polis,  dönüş biletimi sordu. Şüphelendikleri için
Büyüteçle pasaportumu incelediler.

GENEL
35.980 kilometrelik bu küçük adanın nüfusu 25 milyon civarında.
Aslında bu ülke çok detaylı gezmeyecekseniz için 8-10 gün yeterli. Ben 14 gün kalarak biraz abarrtım.

ULAŞIM


I-Hava alanından şehre geliş:

Aynı Şangay’da olduğu gibi
1-Ayrı hatlı Express tren var.
2-Shuttle bus
3-Otobüs
4-Metro:Havaalnanından bindiğiniz metro hattı ile  yine bir durakta inip karşı hatta geçerek TMS(Taipe Main Station)’a gelmek 45 dakika sürdü. Buradan istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

II-Şehir içi:
Taipe’de metro ile hemen hemen her yere ulaşabiliyorsunuz.
*Tayvanlılar metro’ya MTR(Emarti) diyorlar. Metro deyince anlamıyorlar.
Metroda bir şeyler yemek hatta su bile içmek yasakmış. Beni uyardılar.
Otobüse binme ücreti15TD.
Şehri gezmek için “Hop on hop of” adlı üstü açık otobüs de var ama bqna göre gereksiz.

Şehirlerarası:
Bütün adayı tren (Hızlı ve yavaş) ile dolaşabiliyorsunuz.
Adanın doğusunda denize paralel dağlar olduğundan sadece tren ile ulaşım var. Belli yerlere kadar kuzey doğu ve kuzey batıda otobüs işliyor.
Diğer şehirlerarasında çok sık otobüs bulabiliyorsunuz. Trene göre biraz daha yavaş ama fiyatı oldukça uygun oluyor. En uygunu “UBS” firması.
Ben her yerde  “bizde otobüs ulaşımı çok iyidir.” diye övünürdüm ama bunların iki katlı şehirlerarası otobüsleri bizimkilerden daha iyi.
Tabii ki şehir içi ve şehirler arası motorsiklet çok yaygın. Önlerinde taşıdıkları çocuklar dahil kasksız binmiyorlar.

PARA

Taiwan Doları. Bankada bozdurabiliyorsunuz.
1 Dolar=29.46
Ama banka, 100TD ‘nı komisyon olarak kesiyor. O nedenle bir seferde büyük para bozdurmalısınız.
Kredi kart geçmiyor. Belki büyük mağazalarda geçebilir. Denemedim.
Öğretmen maaşı 100$’dan doktor maaşı 300$’dan başlıyor. Normal olarak bize göre biraz  pahalı sayılır ama gezerken zorlanacağınız kadar değil.

YEMEK
Dünyanın en zengin mutfaklarından. Japonya, Kore, Çin yemeklerinin hepsini ve daha fazla çeşiti bulabiliyorsunuz.
İnsanlar evde yemek yapmıyorlar sanki. Dışarda yemek yemeyi alışkanlık haline getirmişler.

Gece Pazarı: Hemen hemen her semtte bir gece pazarı var. Bu pazarlarda alışveriş yapabildiğiniz gibi dışarıda pişirilen çok çeşitli yemekler deneyebilirsiniz.
Sosisler, istiridyeler, ahtapotlar, kalamarlar, etler genelde az yağda kızgın sac üzerinde veya köz üzerinde pişiriliyor.
Genelde lahana, havuç ve patates çok kollanıyorlar. Tatlı patatesleri de çok güzel.
Tavukları bala buladıklarından tatlımsı oluyor.
Ben marketlerden aldığım ucu yeşil  paketli ve vakumlu mısırlarına doyamadım. Pazarlarda üzerlerine sos sürüp kızartılanları denemedim.
Hotpot: Yine birçok restoranda masanın üzerinde etleri kızarttığınız ızgara ve yemek pişireceğiniz ocak var. Yemeğinizi evinizdeymiş gibi kendiniz pişirip yiyorsunuz.

Birçok restoranda masanın üzerinde ayrıca dönen tabla var. Üzerine yemek çeşitlerini sıralıyorlar. İsteyen tablayı döndürüp istediğini alıyor.


Krispy Kreme Doughnut: Ünlü Tayvan tatlısı

Pearl Milk Tea( Bubble Milk Tea) : Sıcak veya soğuk  bu sütlü çayın içinde  nişastadan yapılmış küçük topçuklar, süt, dondurma, çay koyup karıştırıyorlar.

Binlang: Tomurcuk Hindistan cevizini kesip içine sos koyup paketliyorlar. Uykusuzluk yaptığı için özellikle taksi şoförleri kullanıyorlar. Yere kırmızı tükürüyorlar. Ağızların içi de kırmızı oluyor. Bir nevi uyuşturucu. Çok az kadının da kullandığını gördüm.

İKLİM

Tayvan’da sub-tropikal iklim vardır.
Kış ayları genelde soğuk ve yağışlıdır.
Mayıs ayında ise “Erik Yağmurları” vardır.
Haziran-Eylül arasında oldukça sıcak, yağışlı ve nemlidir. Gerçekten 7 Haziranda Taipe’ye vardığımda korkunç bunaltıcı hava vardı ama yağış yoktu.
Genel olarak ülke, çok nemli ve sıcaktı. İki saat içinde yapış yapış oluyorsunuz. Yağmura tutulmadım sayılır.
Ağustos – Eylül aylarında şiddetli yağışlar görülebiliyor.
Eylül, ekim ve nisan ayları gezmek için en uygun aylardır.

KISA KISA

- Tayvanlılarda Çinliler gibi, sorduğunuz bir soruda afallıyorlar. Burada yaşayan bir Türk ”İngilizce bilen bile yeteri kadar İngilizce bilmediğini düşünerek konuşmaktan çekiniyor.” Dedi. Harita üzerinde ki gösterdiğim adrese uzun süre bakıyorlar. Haritayı evirip çeviriyorlar. Sonunda kibarca bilmediklerini söylüyorlar.
Metroda, göstererek istasyon sorduğum genç telefonunu çıkarmaya çalışınca’’ Kalsın. Ben bulurum.” Dedim. Baktım o da aynı hata geldi. Aklım almıyor. Gideceği yönde ki bir hattı nasıl bilemez. Sanki ellerinden telefonları alınsa yaşayamazlarmış gibi bağımlılar.
-Tayvanlılar iyiler, hoşlar da misafirin karşısında yemeklerini yiyorlar. İkram etmeyi bilmiyorlar. Kültürleri böyle. Ama siz ne verirseniz teşekkür ederek alıyorlar. Canım ülkemmmm.
-Şarj aletleriniz için Amerikan, Japonya’daki gibi farklı aparata ihtiyacınız var.

-Burada çalışmaya gelen çok Endonezyalı var.
- Masaj ve ayak masajı yaygın.
-ülke sıcak olduğundan üstü serin tutsun diye hasırla kaplı ince ve sert sanırım içi saman doldurulmuş yatakta yatıyorlar. Benim her tarafım ağardı.
- Binalar, Japonya’ da ki gibi düzensiz yerleşmiş ama evlerinin içi normal genişlikte ve konforlu sayılır. Mobilyaları çok kaliteli. Yaşam standartları daha iyi gibi görünüyor.
Ada küçük olunca ev fiyatları çok yüksek.
Taipe’nin dışında metro ile bir saatte gidilen bölgede biri küçük iki odalı lüks dairenin kirası 700 dolar.

- Şehirlerde yüksek sesle dolaşan çöp arabalarına, insanlar çöplerini kendileri atıyorlar. Dışarıda yemek yapıldığından, bulaşık yıkandığından şehirlerin çok temiz olduğu söylenemez. Ama Çin’den çok daha temız.

-Bu ülkede dilencilerin olması beni şaşırttı.

-Batıl inanışlar,fal yaygın. Tapınaklarda insanlar birbirinin aynısı olan ay şeklinde ki tahtaları yere atıp geleceklerini tahmin etmeye çalışıyorlar.
DİL
Resmi dil Mandarın Çincesi’dir. Geleneksel Çinceye benzer. Ayrıca Tayvanca da konuşulur.
Çinlilere göre burada İngilizce bilen daha çok. Bilmeseler de çoğu yardımcı olmaya çalışıyor.

DİN
Tayvan’da  Budizm, Konfüçyüzm , Teoizm gibi dinler var. Çok az Tayvanlı da Hristiyan’dır. Şu an ülkede bu dinlere ait 15 bin tane tapınak bulunuyor.
En çok Taoizm tapınağı gördüm.
ülkede tapınakların damlarında sanki heykel sergisi var. Rengârenk ejderha, farklı hayvan ve insan heykelleri ile doldurmuşlar. Önce hoşunuza gidiyor ama daha sonraları bu kadar üst üste süslemeler  başınızı döndürüyor.
Denizcileri koruyan tanrıları Hindistan’dan geldiği için siyah.
Merhamet tanrısı en çok bilinen tanrılarından.

TAİPE(En az 3-4 gün gerekiyor.)

Çin kıyısından 160 km açıkta ki bu adada 17. Yüzyılda ki kabileler balıkçılıkla yaşarlarmış. Daha sonra Çin’den özellikle 2.dünya savaşından sonra Amerikalıların desteği ile  gelen göçmenler adayı doldururlar. Amerikalılar da bu göçmenlere iş imkanı olarak fabrikalar kurmuş.
Kominist idareye karşı milliyetçiler bağımsızlıklarını ilan edip, Çin’den ayrılıp Çin Cumhuriyeti’ni kurmuşlar.

Tayvan da Hong Kong ve Macau gibi Çin’in özerk bölgelerinden ama arada kalmış bir ülke.

Çin Halk Cumhuriyeti Tayvan’ı özerk bir bölge olarak gördüğünden Tayvan’ı bir ülke olarak tanıyan ülkelere ambargo uygulamaktadır. Küçük ülkelerden bazı Afrika ve Asya ülkeleri, Tayvan’ı tanımışlar. Amerika, Çine karşı çıkarları için Tayvan’ın arkasında destekçisi. Türkiye, tanımayanlardan.
Tayvanlılar ise kendilerinin özgür olduğunu kabul ediyorlar.

Şu anda aynı bizim meclis gibi, Çin yanlı politikacılarla özgürlük yanlı politikacılar dövüşüyorlar. Ama çoğunluğu özgürlükten yanalar.
Tayvanlılar kendilerini Çinlilerden farklı görüyorlar. Haklılar.
Tayvanlılar, Japonlar gibi kibar ve saygılı; Koreliler gibi sıcak ve cana yakınlar. Sadece fizik olarak Çinlilere benziyorlar. Şehre ayak basar basmaz içim ısındı. Sizinle sohbet etmek ve yardım etmek istiyorlar.


İ-Taiwan wi-fi kartı:  turizm ofisinden . 1 aylık sınırsız internet ve yeterli konuşma kredisi olan
“İnternet kartı”adlı sim kartı alarak pasaport numaranız ile  açık alanlarda ücretsiz internete bağlanabilirsiniz ama zaten her yerde ücretsiz internet var. Bana göre gerek yok.
Easy Card :Para ile bu kartı  satın alıp içine para yatırarak metro ve otobüste kullanabiliyorsunuz.


Tayvan’ın 101 kulesinin çevresi yeni merkez; “Taipe Main Station” un çevresi eski Tayvan olmak üzere iki merkezi var.
Merkezden başlarsak
I-101’in çevresi:

1-Taipe101

Dünyanın en yüksek 2. Kulesi (Birincisi Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Burç Halife binası) 101 kat olup lotus çiçeğinden esinlenerek camdan yapılmış.
Bu kuleye 16,8 metre/saniye ile Guinness Rekorlarına girmiş dünyanın en hızlı 2. Asansörüyle çıkılıyor. Ama çıkarken ben bu hızı fark edemedim.
Önce 5F katına asansörle çıkıp 600TD=20 dolar ödeyerek bilet alıp buradan bu hızlı asansörle 382 metre olan 91.kata çıkarak çevre manzarasını seyrediyorsunuz. İsterseniz yürüyerek üç kat daha çıkarak açık havada demir parmaklıklar arasından aynı manzarayı seyredebiliyorsunuz.
İçinde çok şık mağaza ve kafeler vb. de var.
Bir durak ileride”Xianghan”durağından 2.çıkıştan çıkıp yukarı doğru yürüdüğünüzde
2-Elefent Dağı: 45 dakikalık merdiven tırmanışı ile tepeye ulaşabiliyorsunuz. Çevrede farklı yürüyüş rotaları var. Yemyeşil ormanla kaplı bu dağı çok beğendim. Akşam üstü çok kalabalık oluyor. En yukarıdan şehrin manzarası 101’den daha güzel görünüyor. Şehir ışıklandırılınca manzara çok daha güzel oluyormuş.Yürüyerek
3-Taipe Hall: 101’in  hemen yakınında. Yürüyerek

4-National Dr. Sun Yat-Sen Memeriol Hall: 101’den on dakikalık yürüme mesafesinde. Metro ile de aynı adlı duraktan 1nolu çıkıştan çıkarak gidebilirsiniz.

59-18 arası açık. Her saat başı üstadın dev heykelinin önünde asker değişimi var. Modern Çin’in kurucusu, düşünür, siyaset adamı ve devrimci ve karakteri ile öne çıkan Sun Yat Sen için1964’de yapılan bu üç katlı devasa komplekste aynı zamanda sanatsal faaliyetlerin yapıldığı kültürel merkezi. Çok güzel resim sergileri vardı.

5-Raohe Street Tourist Night Market: Yeşil hattın en son durağı olan “Songshan” durağında inip yürüyünüz.
Veya Taipe hall’dan otobüsle veya yürüme daha kestirme olur.
Çok kalabalık gece marketi.Genelde yiyecek üzerine kurulmuş. Tercih edecekseniz kesinlikle buna gidiniz.
Gözleme görünce başımı kaldırdım. Tahmin ettiğim gibi Türkler çalıştırıyordu. On yıl öncesi inşaat şirketi ile gelen genç burada evlenerek kalmış. Pişmanlıkları vardı. Ben de” Daha beter ol. Mis gibi Türk kızlarını bırakıp yabancı ile evlenme hastalığının sonuçları” dedim. Hak verdi bana. Yine burada okuyan bir genç de yardımcı oluyordu, tandır ekmeği satan Pakistanlı, döner satan Akdenizli de göreceksiniz.

II-Taipe Main İstasyonunun Çevresı:

1-           Din Tai Fung Resguran: “Dongmen metro istasyonununun 4 veya 5. Çıkışından çıktıktan sonra cadde boyu 50 metre yürüyorsunuz.
Merkezi Tayvan olan ve Asya ülkelerinde zinciri olan ünlü restoran.10-21 arası açık.
Zinciri olan ülkelerde özellikle top şeklindeki buharda pişirdikleri mantı olmak üzere menüleri aynı ve çok çeşitli.
Aslında sıra numarası alınıp, beklenip öyle giriliyor ama ben akşama doğru gittiğimden rica ettim. Hemen aldılar.
İki katlı restoran temiz, sade ve şık. Çalışanlar da çok bakımlı.
Bohça şeklinde buharda pişirdikleri “Xiaolongbao” adlı Çin mantılarının beş tanesi 115TD, on tanesinin ise 220TD.Ben domuz eti yiyemediğimden tavuklusunu istedim. Hamuru ince ve lezzetliydi. Cincir ve sirkeli sosa batırıp yiyorsunuz. İstediğiniz kadar da Yasemin çayı ikram ediyorlar. Şekersiz olduğundan yanımda ki çikolatalarla içtim.
2-Chiang Kai-Shek Memorial hall


9-17 arası açık. Giriş ücretsiz.9’ da da ve ilerleyen saatlerde asker değişimi var.
Ön tarafında karşılıklı kırmızı sütunlu aynı mimaride Konser ve tiyatro salonları olan kültür binaları var.
Hemen yanında da çok büyük bir kültür merkezi, konser salonları var.
Güneye doğru yeşil hat üzerinde

2-           Shida Gece Marketi: “Taipower Building” metro istasyonunda ineceksiniz. Daha çok gençlerin gittiği ve giyeceklerin satıldığı gece marketi. Gitmedim

3-           Buradan otobüs veya metro ile “Xiaonanmen” metro durağında inip 3.çıkıştan çıkıp biraz yürüdükten sonra
4-           Botanik Garden: Giriş ücretsiz. Kuş cıvıltıları arasında dinlenebilirsiniz. İçinde

A-          National Museum of History: Ben gittiğimde onarımdaydı. Kocaman yapraklı nilüfer çiçeklerinin olduğu gölün yanında çokgüzel binası var. Sadece birinci katında mi resim sergisi 10-18 arası açıktı. Yanında
B-          Nan Hai Tiyatrosu.Onun da yanında
C-          National Taiwan Craft Research: seramik 9 katlı çok güzel bir binası var.9:30-17:30 arası açık.2, 3,4,6. Katlarında insanların  burada  yaptığı  el emeği ahşap, seramik, cam ve kumaştan yapılmış objeler satılıyor.
D-          Hayran kaldığım baudan yapılmış orta boy sepet 500 dolardı.

6-Longshan Temple: “Longshan metro istasyonu” nda inip 1. Çıkıştan çıkınız. Otobüsle de gidebilirsiniz
9-12 ve 13:30-16:30 arası açık.
17.yüzyılda yapılmış  bu eski tapınak Merhamet tanrıçası Guanyin adına rengârenk yapılmış. Damlarda ki özellikle renkli ejderha figürleri çok gösterişliydi.
Girişte güzel bir şelale de güzellik katmış.


Buda’ya şükranlarını sunmak için Tayvanlılar elleri dolu geliyorlar. Bu taze meyvelerin çürümesine rahipler dayanamaz sanırım. Zaten yenileri sürekli geliyor.

A-Huaxi Street Tourist Night Market: Tapınağın ana kapısından çıkıp sağa doğru yürüdüğünüzde  gösterişli giriş kapısını göreceksiniz. Bu pasaj akşama doğru yoğunlaşıyor. Sabah 11  gibi sadece masaj ve kauför salonları açıktı. Burada ki bir dükkan yılan çorbalarıyla ünlü. Canlı canlı yılan ve kaplumbağaları kesip yemek pişiriyormuş ama iki kez uğramama rağmen göremedim. Saat 14’de açılıyormuş.

B-Kör Masajcılar: Tapınağın kapısının tam karşısındaki “Longshan Mall” alışveriş merkezinin alt katında. Sabah 11’de işe başlıyorlar. Masajın 20dakikası 200TD. Sırt ve boyunlarıma masaj yaptırdıktan sonra bir süre yerimden kalkamadım. Masaj yapan  kör adam pestilimi çıkardı.

Not: Bu kör masajcıları “Taipe Main Station” da da göreceksiniz.

7-Ximen: Metro ve otobüsle gidiniz.

A-President Ofise: Aslında içini gezebiliyorsunuz. Çok kuyruk olduğundan vaz geçtim.

B-The Red House:Şu anda şık bir alışveriş merkezi olan eski yapı.

III-Taipe’nin kuzeyi:

8-Yuanshan metro istasyonunda ininiz. Yürüyerek

A-Taipe Confucius Temple: Yeni onarımdan geçtiği belli olan bu tapınak rengârenkti.
28 Eylül, filozofun doğum günü olduğundan bu tapınakta kutlamalar yapılıyormuş.
Belli saatlerde hergün  eğitim de veriliyor.

Karşı köşesinde

B-Dalongdon Baoan Temple:
Unesco korumasında olan ve 1805’de yapılan bu Taoist tapınakta Tıp tanrısı Baosheng heykelleri ve duvar resimleri var. Yılanlı ve ejderhalı sütunları da çok güzel.

Büyük bir fırının önünde kötü ruhlara karşı yazdıkları kâğıtları yakıyorlar.
Otobüsle

C-Taipe Fine Arts Museum: Pazertesi kapalı.
Yanında

D-Taipe Story House: 10-17:30 arası açık. Giriş 50TD. Pazertesi kapalı.İçini göremedim.

Not: Yuanshan metro istasyonundan otobüs ile “Dajia Reverside” a gidebilirsiniz.
Ben oradayken 16-18 haziran arası tüm ülkenin nehirlerinde “Dragon Boot Festivali” yapıldığından gittim. Nehir boyunca geçici tuvaletler, alışveriş standları kurulmuştu. Renkli bir yarışmaydı ama hep aynı olduğu içın ben fazla kalmadım.

9- Grand Hotel:


Bu otel Jiantan veya Yuanshan  metro istasyonları arasında olduğundan iki istasyondan da ücretsiz shuttle bus belli aralıklarla kalkıyor. Ama bu otele giden birçok belediye otobüsü de var.
Shuttle bus ile gelenleri rehber eşliğinde gezdiriyorlar.
Hafif tepelik alanda orman içinde kurulmuş bu kırmızı sütunlu otelin görünüşü harika. İkinci katına çıkarak oteli ziyaret etmiş ünlülerin fotoğraflarını görebilir burada ki şık mağazaları gezebilirsiniz.
Ben birçok katına çıkarak manzaraya bakayım dedim ama bir türlü yolu bulamadım.
Ama burada öğle yemeğinde her türlü Tayvan yemeğini denedim. Az kalsın çatlayacaktım.

10-Taipe Maryrs Shrine: Her saat başı kapısında asker değişimi nöbetini seyredebilirsiniz.

11-National Palace Museum


Shilin Metro İstasyonundan  1. Exit çıkınca  müzeye giden 230, 255, 304, 815 nolu otobüsler gidiyor.

Cuma ve cumartesi 8:30-21 arası, diğer günler 8:30-18:30 arası açık.
Sadece müze girişi 350TD.
101 ile birlikte 820TD.
Yakınında yürüme mesafesinde olan ”Shin KongMitsukoshi Taipe Tianmu” ile birlikte bilet ücreti 400TD.
Müzede küçük sırt çantası dışındaki çantanızı 10TD ile dolaba kütleyebilirsiniz.
Yine 10TD’a telefonunuzu şarj etmek için küçük dolaba kitleye bilirsiniz.
Dönüşte müzenin içinden yürüyen merdivenlerle aşağı otobüs durağına inip otobüsle Jiantan metro istasyonuna gidiniz.

Bu müze bağımsızlıklarının sembolü olan Tayvan’lılar için çok önemli. Çinliler ise, Komünist rejiminden sonra üç bin civarında Çin tarihi eserlerinin kendilerinden çaldıklarını düşünüyorlar.
60 bin parça eserden oluştuğu söylenen bu müze gerçekten çok zengin .

12-Shilin Tourist Night Market: 6-24 arası açık. Bu Pazar, shilin metro istasyonundan değil de Jiantan metro istasyonuna daha yakın. Hemen yürüyerek 5-10 dakika.
Daha çok alışveriş dükkânlarının olduğu, yine de her türlü 13sokak yemeğini deneyebileceğiniz en eski pazarlardan.

13- Beitou Metro İstasyonu:
Ben Beitou metro istasyonundan içe doğru ayrılan beş dakikalık metro durağı  “Xinbeitou” da kalacağımdan  buradaki  gezilerime buradan gittim. Hem de çok iyi dinlendim.
A-          Beitou’daki kaplıcaları: Xinbeito’da  metro istasyonuna çokyakın “Beitou Public Hotspring”kaplıcasına gittim.10:30-13 arası açık.Giriş 40 TD.Ne yazık ki mayomu şehir merkezinde unuttuğumdan içeri girem2dim.4 dolara kiralamak da istemedim. Ama siz kadın erkek birlikte girdiğibusıcaksu havuzlarını kaçırmayınız. Eminin çevrede başka sıcak su havuzları da vardır.

B-          Yang Ming Shan National Park: Yine Xinbeito’dan 129, 230 ve S9 nolu otobüsle kısa sürede  “Yang Ming Shan National Park İstasyonu” na ulaşıyorsunuz. Buradan parkın etrafını dönen108 nolu dolmuş  ile istediğiniz durakta inerek çevreyi gezip yürüyüş yapabilirsiniz.

Not aldığım kağıdı kaybettiğimden en çok ziyaret edilen istasyonların adını unuttum.
Birincisi sanırım Zıhuhi’di. Burada 100TD’na girebildiğiniz ortanca çiçek bahçesi var. Ama tepeden ücretsiz daha güzel görüyorsunuz. Yine yakınlarda “Bambu Lake”  denilen bölgede “Siyah ormanı” gezebilirsiniz. Piknik yapabilirsiniz. Buranın insanı gerçekten çok sıcaklar. Burada piknik yapan kadınlarla güzel vakit geçirdim.
İkinci ünlü durak ise dağın tpesi olan Qin… adlı son duraktı. Burada dağın tepesine çıkabiliyorsunuz. Ben gittiğimde hava kapalı olduğundan çevre çok iyi görünmüyordu. Burada gri renkli kömüşler yaylıyordu.


14- Tamsui

Kırmızı hattın en son durağı. Taipe’nin kuzey tepesinde içinden nehir geçen deniz kenarında ki turistik kasaba. Ben buraya  denize girebileceğimi düşünerek tam gün ayırdım. Deniz çekildiğinden balçık şeklindeydi. Yüzmek değil kenarında yürümek bile çok keyifli değildi. Bize göre çok sıradan bir kasaba. Her tarafta yiyecek ve hediyelik eşya dükkânları ve çocuklar için eğlenceli oyunlar var. İnsanlar nehir boyunca devam eden “Eski cadde “de yürüyorlar. Hava çok nemli olduğundan ben hiç tad alamadım. Esi cadde üzerinde yürürken Tarkan’ duyunca Türk dondurmacısını gördüm. Biraz geride de aynı Türk’ün Tantuni dükkânı var. Şu anda yazılarımı klimanın altında dondurmacı da yazıyorum ama hala hava çok bunaltıcı.
Benim Türk olduğumu öğrenen herkes “Türk dondurması”ndan bahsetti. Ama burada ki dondurmalarınsadece sit tozundan yapıldığını öğrendim. Bunlar bir de Kahramanmaraş dondurmaları yeseler. Gerçi artık kömüş sütü kalmadığından hangi sütle yapılıyor?


ŞEHRİN YAKIN ÇEVRESİ




1-           Maokong

Metro ile “Taipe Zoo” durağında inip biraz yürüdükten sonra teleferiği göreceksiniz.
Tek yön çıkış 100TD.Bayağı uzun sürüyor. Taipe Zoo Station, Taipe Zoo South Statio ve  Zhinan Temple Stationu geçtikten sonra  Maokong Station’da ineceksiniz. Eğer diğer duraklarda inmek isterseniz biletinizi ona göre alıyorsunuz.
Bu duraklara ve dağa otobüs ile de çıkabiliyorsunuz. Ben teleferikle çıkıp, otobüsle döndüm.
Gişede verilen haritaya göre önce  sağ tarafı gezerseniz daha iyi olur. Çünkü daha sonra otobüse binerek sol tarafa doğru geçebilirsiniz. İstediğiniz durakta inip gezdikten sonra tekrar otobüse binebilirsiniz.
Çayı ile ünlü bu yemyeşil ormanlarla kaplı dağın tepesinde ki yerleşim çok güzel. Çay bahçeleri,  kahvehaneleri, çay müzeleri vb. var. Müze ve kafelerde yörenin yerel çaylarından çay tadımı yaptırıyorlar.
Teleferiğin son durağından sola doğru devam ettiğinizde çay müzesini geçtikten sonra
A-          Zhinan Temple: Buradan şehir manzarası çok güzel. Tapınağın kendisi de ünlü ve güzel. Bu tapınakta öğlen sadece sebzeden oluşan yemek veriyorlar. Ben yine yağ nedeni ile yiyemedim ama mısırlarından yedim.
Tapınağın alt balkonundan aşağı sağa  doğru yürüdüğünüzde otobüsle metro istasyonuna ulaşabiliyorsunuz.

2-           SANXİA(Old City)

Metro  blu line ile”Yongning MRT İstasyonu”nda inip 4Numaralı çıkıştan çıkınız. 916 numaralı otobüs ile Sanxia old Street- Historical Downtown of Sansio’ya gidiniz.
Ben Tianan şehrinden dönerken uğradım.
Eski caddenin her iki yanında tuğladan sıralanmış alçak çok güzel binaların tamamı şık dükkanlara dönüştürülmüş. Arada yiyecek satan dükkanlarda var.
Yalnız çok kalabalık.
Caddenin yakınlarında tabelaları izlerseniz  batik gibi sanatsal çalışmaların yapıldığı “The Can Art”, Galeri var.
Nehir üzerinde ki köprüyü ve “Baiji Xingxiu Temple” ziyaret edebilirsiniz.

3-           DAXİ(Old city)

Aynı metro istasyonundan aynj çıkıştan 710 numaralı otobüs ile gidiliyor.
Birbirine benzediğini düşündüğümden bu eski şehre gitmedim.
İki yerleşim arasında da otobüs kullanabilirsiniz.

ER ŞEHİRLER

Taipe’ in dışına tüm trenler “Taipe Main İstasyon” undan kalkıyor.

1-           KEELUNG CİTY

“City Hall” durağından otobüs yarım saatte gidiyor.

Veya Tren istasyonundan yine yarım saatte otobüsle veya tren ile 45dakikada ulaşabiliyorsunuz.

İstasyonda inince turist infoyu çok zor buldum. Çıkıştan merdivenlerden aşağı inip sola döndüğünüzde yeni binada.

Haritaya göre  bir yuvarlak çızerek 2-3 saatte çok rahat gezebilirsiniz. Deniz kenarında ki bu fazla büyük olmayan yerleşim, bana kirli ve karanlık geldi. Kısa bir gezi yapılabilir.

Limanı, ahşap yürüme plartformu ile güzel sayılır.

Merdivenlerden tırmanarak veya yoldan araç ile tepedeki 25 metre yükseklikte ki Budist  “Guanin tanrısı” nın heykelinin olduğu yerden şehir manzarasını seyredebilirsiniz. Yine bu dev heykelin çevresine rengarenk heykeller vb. ekleyerek panayır şekline sokmuşlar.

Bu büyük heykelin yakınında ki üç pagodalı tapınak  güzel.

 

HUAİLEN (bir gün mılli park ,bir gün de şehir içi için iki gün yeterli.)

Taipe→Hualien(Yavaş ve hızlı trenler var.)
Hızlı tren iki saat civarında gidiyor. Ücreti 440TD.Sık aralıklarla var.
Yavaş tren pazartesi ve Cuma günleri sabahtan ilk trenler  8.11, 10.11’de kalkkyor. Hafta içi pazartesi ve Cuma günleri ayrıca 8.05’de de kalkan tren var.
Ücreti 240TD. Saatine göre değişiyor ama genelde iki buçuk saat civarında gidiyor.
Biletinizi internetten alıp en yakın e-mart’tan bilete dönüştürebiliyorsunuz ama Çin’deki gibi bilet ofislerinde yoğunluk olmadığından sorun yok.
Yemyeşil muz bahçeleri manzaraları eşliğinde güzel bir yolculuk yapıyorsunuz.



Bu şehre Taroko Milli parkında trekking  yapmak için geliniyor.

 

Tren istasyonunda turist info yok .İstasyondan aşağı doğru inince

MOM: B,u turist merkezinden gerekli bilgi ve haritaları alınız. Görevli kız çok sabırlı ve güler yüzlüydü.

Aslında şehrin çevresi yemyeşil ve çok güzel ama şehir taşyığını. Gece olduğunda ışıklarla pırıl pırıl aydınlatılıyor.

Bu şehirde karadenizin mecek adlı çok küçük sineğinden var. Isırınca çok yakıyor.

Ayrıca bu şehir momba (Adını yanlış hatırlıyor olabilirim.)adlı büyük balığı ile de ünlü. Tadı çok güzel olmadığını söylediler.

Ben burada sevgilisi ile yaşayan genç doktorun süper lüks evinde kaldım. Bir katını bana verdiler. Evin içinde asansör vardı. Çok rahat her yeri gezebildim.

I-             Şehir İçi:

 

1-           ZhongshanCaddesi: Şehrin en işlek ve ünlü mağazaların olduğu çok uzun cadde. Yürümek yorucu. Ben bisikletle gittim.Caddenin bitiminden 200-300 metre önce sağda köşede ki dükkanın yanında

A-          Gongzheng : ünlü Dumpling(Büyük mantı) ve  xialongbao(Daha da büyük. Etli köfte, hamur ile yuvarlak şekilde kaplanmış). Çarşamba tam gün kapalı olduğundan yan komşusunun dan yedim. Aslında farklı adlarla  sunulan bu Asya mantısını sevmem ama gerçekten lezzetliydi.

Caddenin bitiminde

B-          Dongdamen Night Market: Akşam altıda açılıyor. Her çeşit. Özellikle deniz ürünlerini bulabileceğiniz büyük ve zengin yemek pazarı.

*Eskiden daha fazla gece marketi varmış ama hepsi kapanmış.

Yolun karşısına geçip Pasifik okyanusu  kenarında

C-          Nanbing Park: Okyanus manzaralı güzel bir park. Özellikle kanal üstünde ki renkli köprüleri çok şirin. Buradan geri dönerek okyanus kenarından bisikletle devam ediniz.

D-          Okyanus kenarı:Çok güzel ahşap yaya ve bisiklet yolları var. Güzelim parkları abartılı heykellerle çok kalabalıklaştırmışlarsalar da çok keyifli. Bisikletle her iki tarafı ağaçlıklı yollardan geçerek limana kadar gidiniz.

Not:Bu sefer ev sahibim beni yanılttı. “Burnun diğer tarafında okyanus manzarası daha güzel”deyince bisikletle Taroko yoluna gidip zıt yönde denize doğru inmeye çalıştım. Yollar, öyle karışık ki bir türlü bulamadım. Binlang çiğneyen bir motorlu arkadan ayağı ile benim bisikleti iterek adeta uçururcasına deniz kenarına indirdi. Tur arabaları gelmişti. Egzotik meyve ve Hindistan cevizi suyu satanlar vardı. Hava sıcak olunca denize de girmek istemedim. Bisikletimi araca atarak kendimi şehre attım. Siz boşuna burada zaman kaybetmeyiniz. Şehir içi okyanus kenarı, çok güzel.

 

2-           Zhongzheng Caddesi  üzeri

Caddeye yakın tepelik alanda

A-          Pine Garden: Giriş 50TD. Bizim bildiğimiz eski çam ağaçları. Girmeye değmez. Yanında ahşap objeler satan dükkânı geziniz. Bahçesinde ki ahşap heykeller de çok güzel.

Caddenin sonuna doğru sağda

B-          Creative Park: Burası aslında eski Japon evleri. Şimdi şık alışveriş merkezi yapmışlar. Hafta sonu 10-21; hafta içi 11-21 arası açık. Bekleyip içini gezemedim.

Aslında bu iki yere gitmeye değmez.

 

II-Trako Milli Parkı

 

 

Tarako milli parkına tren istasyonunun önünden bir veya bir buçuk saat ara ile otobüs kalkıyor. creti 250TD.Bir gün istediğiniz kadar  parkın içinde indi bindi yapabiliyorsunuz. Diğer bir iki günlük  kampanya da var. Ücreti 400TD. Bu otobüsle ayrıca Liyu gölü ve çevresini de geziyorsunuz.

 

Ama çok rahat N.parka otostopla da gidebiliyorsunuz. Beni ev sahıbim bıraktı.

Otobüs   milli parkın içinden gezilecek yerlere belli saatlerde uğruyarak son durak “Tianxiang’’a kadar gidip geri dönüyor. Siz istediğiniz durakta inip istediğiniz güzergahı yürüyerek yine ana yola çıkıyorsunuz. Yalnız otobüs çok beklediğinizden park içinde de otostop yapmanız size zaman kazandıracaktır.

Parkı, insanlar özel araçları, otobüslerle veya motor bisikletleri ile geziyorlar. Parka giriş ücreti yok.

Park yemyeşil doğası ve nehirleriyle çok güzel ama zorunluda olsa çok el değmiş. Milli paklıktan çıkmış gibi. Kayalar oyularak birçok tünel, bazı yerlerde üstten yontularak yollar yapılmış.  Nehirlerin üzerinde genelde kırmızı renkte çok modern köprüler yapılmış. Hala yapımlar devam ediyor. Aralarda asma köprüler de var.

 

Parkın giriş ana kapısını gördükten sonra kapıdan değil de biraz ilerisinden girin ki “Vizitör Center’e uğrayıp gerekli bilgi ve haritanızı alınız.

 

Buradan yürüyerek veya araçla uzun bir tüneli geçtikten sonra sağda

1-           Shakadang Trail:

Burayı gezi bitiminde de gezebilirsiniz.

Hemen üzerindeki her  aslan figürünün farklı olduğu kırmızı-beyaz köprünün başından merdivenlerle aşağı inip nehiri gören tek yoldan yürüyorsunuz. Bu yürüyüşte nehrin oluşturduğu göletler, küçük şelaleler göreceksiniz.

Buranın sonuna kadar gitmenize hiç gerek yok. Aynı manzara. Sadece zaman kaybı oluyor. Ev sahibimin uyarısı ile 20dakikalık yol yürüyüp geri döndüm.

Ben bir grupla gezi bitiminde tekrar  bu güzergahı yürüyerek gölette yüzdük. Gezinin en keyifli anlarındandı. Kesinlikle siz de yüzünüz.Mayomu almadığımdan don, fanila yüzdüm.

20-25 dakika yürüyüp, yiyecek ve hediyelik eşya satan ahşap barakaları geçtikten sonra yukarıdan içinden kocaman boruların geçtiği üst geçidin altında ki turkuaz renkli gölete yürüyerek inebiliyorsunuz. Burada yüzülüyor.

Ben bu güzergahı yürüdükten sonra direk en son durağa gittim. Geri dönerken diğer güzergahları gezdim.

2-Thanxiang: Burada oteller, restoranlar hatta küçük bir 7-11 marketi de var. Tepede çok güzel pagodası olan tapınak da var. Buradan biraz yürüyerek veya araçla parmaklıklı köprüyü geçtikten sonra solda tünelin içine doğru “Balyang Trail’girişini göreceksiniz.

A-          Balyang Trail: Yine buraya ev sahibimin önerisi ile geldim. Parkın en güzel gezi rotası.

Birkaç tünel geçerek 40 dakikalık  beton ve toprak yolda yürüyerek  ile “Baiyang” şelalesine ulaşıyorsunuz. Manzarayı seyredebileceğiniz üstü kapalı alan da var. Burada çok güzel piknik yapabilirsiniz. Buraya motorla da gidebiliyorsunuz. Hatta ben geri park görevlilerinin küçük arabası ile döndüm.

B-          Wenshan Branch: Beş saatlik bu güzergah için Thanxiang’da polisten izin kağıdı alıyorsunuz. Aynı yoldan direkt yukarı tırmanıp tekrar aşağı inerek ana yola varıyorsunuz.
Ana yoldan geri dönerken;

2-           Lüshui Trail: Ana yolu ve nehri yukardan takip ederek dağa doğru  tırmanıyorsunuz. Güzel dağ manzarasından sonra ana yola direkt iniyorsunuz.

Buradan yürüyerek

3-           Cimu Biridge: Ana yol üzerinde ki bu köprünün manzarası güzel.Araçla

4-           Swallow Grotto(Yanzikou Trail): En güzel güzergahlardan biri. Yol üstünde kayalar mağara şeklinde oyularak geçit sağlanmış. Yürüyüş sonunda yemek ve hediyelik dükkanların olduğu bölüme ulaşıyorsunuz. Araçla devam ettiğinizde

A-          Jinheng Bridge

B-          Fuji Cliff

C-          Liufang Bridge’i görüyorsunuz.

Not: Tunnel of nine Turns Trail: Mapalıydı.

5-           Changchen Shirine Trail(Eternal Spring Shirine Trail)

Burası nehrin karşı tarafında kaldığından yolun sol taraftan araçla giriş yapıyorsunuz.

Çok güzel yürüyüş yolunun sonunda küçük bir tapınak  var. Buradan daha ileri de

A-Changuana Temple: Şehrin tek Budist tapınağı. Hemen karşısından asma köprüden geçip merdivenlerden yukarı çıkış “Bell Tower” ı da görünüz. Buradan manzara çok güzel.

Buradan da en başta gitmediyseniz “Shakadang Trail”e araçla gidebilirsiniz.

 

III-Liyu Lake: Şehirden 12 km uzaklıkta. Ben bisikletle gittim ama zorlandım. Bir okadar da keyif aldım. Yol üstünde yaşlılar evini, anaokulunu ziyaret ettim. Yol boyu egzotik meyve ve sebze bahçelerini görüyorsunuz. Meyveleri daha olmadan satılmak üzere filelere yerleştirip büyütüyorlar. Tasu denilen kocaman yapraklı kök bitkisinin tarlalarını çok güzel görünüyordu. Dönüşte bisikletim kamyonete atarak şehre döndüm.

Göl yemyeşil dağları arasında Artvin-Şavşat-Karagöl’e benziyor. Çok güzel. Gölde kayıkla, kano ıle ve benzeri araçlarla tur alıp gezebiliyorsunuz. Bisiklet kiralayabiliyorsunuz.

5 kilometrelik gölün çevresini yemyeşil ağaçların arasından geçen yolda sadece yaya ve bisiklet ile (40 dakika da )dolanabiliyorsunuz.   Gölün ön tarafında birçok hediyelik dükkân ve restoran var.

 

 




Huilen→Kaohsiung
Hızlı tren 705TD.Beş buçuk  saat sürüyor.
Yavaş tren 1000TDsanırım ilk yavaş tren 10’da başladığından pahalıydı. Sekiz -On saat sürüyor.
KAOHSİUNG (İki gün olabilir.)
Ülkenin en büyük ikinci ticaret ve sanayinin geliştiği modern şehri. Beklentisiz geldiğimden sanırım bu şehri çok beğendim. Ama gezi boyunca ilk kez kötü yağmura tutulduğumdan keyifli gezemedim. Bu şehirde de101gibi çok yüksek bina var.
Tren istasyonun içinde turist infodan gerekli bilgi ve haritalarınızı alınış. En uzaktan başlarsak
1-Lotus Pond:
Tren istasyonunu önünden kalkan 301nolu otobüsle gidiniz. veya metro ile giderseniz “Zuoying-THSR”durağında ininiz. Ben çevreyi görmek için otobüsle gittim.Yağmur yağınca metro ile döndüm.
Güzel bir gölün çevresini renkli abartılı tapınaklarla doldurmuşlar. Hele yeni yapılanlar, inşanı rahatsız edecek kadar büyük ve cafcaflı.
A-          Dragon and Tiger Pagodas: Hayvan heykellerinin ağzından çıkarak pagodaların tepesinden çevre manzarasını izleyebiliyorsunuz.
B-          Spring and Autumn Pavilon: Bana en zarif bu pagodalar geldi.
C-         Confucius Temple: Bu eski tapınak da sade ve güzel. Yol boyu daha çok tapınak göreceksiniz.
Buradan metro ile “Sizihwan”durağında ininiz.
3-           Sizihwan(Liman bölgesi): Burada deniz, karanın içine girerek yat limanı oluşturmuş. Görüntüsü çok güzel.
A-The British Consulate Park at Takow:Giriş 99DT.65 yaş üstü 39TD. İngilizlerin ada yaşantısı anlatılıyor.

*Buradan fery ile eski yerleşim olan karşı adaya geçebiliyorsunuz.Yağmurdan dolayı ben gidemedim.
Buradan yürüyerek
4-           Daha çok eski yerleşim. Her tarafta açıkta yemek pişirilip yenen yerler var.
Yürüyerek
5-           Wafu caddesi: Modern binaların, lüks mağazaların olduğu en işlek cadde.
6-           Yürüyerek, otobüs veya metro ile
7-           Love nehrinin çevresi: Özdllikle gece, çevresı ışıklandırıldığı için çok güzel görünüyordu. Sabah o kadar güzel gelmedi.
8-           Central Park: Ben sabah gittiğim için tenhaydı ama güzel bir park. Özellikle hafta sonu gelinler oluyormuş.


Kaohsiung→Tainan City

Çok sık tren var. Hızlı tren 45dakikada gidiyor. ücreti 106TD.
Yavaş tren bir saatte gidiyor. ücreti 68TD.
TAINAN CITY (Bir gün yeterli)
Bu şehir daha çok eski şehir olarak anıldığından geldim. Deniz kenarında güzel bir şehir ama çok albenisi de yok. En dikkatimi çeken ilk kez bu ülkede bu şehirde dilenci gördüm. Hem de çok.
Yine Endenozya’dan çalışmak için gelenler hemen dikkatinizi çekecektir. Hindistan dan okumak için gelen öğrencilerde çok.
Tren istasyonun içinde turist infodan harita ve gerekli bilgileri alınız.
Şehrin gezilecek yerlerinden 88 ve 99 nolu halk otobüsü geçiyor. Öyle ayarlamışlar. Her biniş 18TD.  Ama çoğu yer yürüme mesafesinde. Otobüs gerekirse çok beklememek için farklı numaralara da bininiz.
Tren istasyonundan başlarsanız;
1-                 Old Tainan Magistrate Residance: Bu tarihi binanın içinde çok   orijinal hediyelik objelerin satıldığı dükkanlar var. yürüyerek
2-                 Confucius Temple: Bir kısmını ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. Müze gibi olan kısmını ise 25TD’ na girebiliyorsunuz. Çok sade ama ayrıntıları çok güzel olan bir tapınak. Yürüyerek
3-                 Chihkan Tower: Giriş 50Td. Yanyana çok güzel iki eski bina var. Bahçesi de güzel.
4-                 Hayashi Department Store: Bu beş katlı eski binanın içinde de çok şık objelerin, giysilerin, ve kuru gıdaların satıldığı dükkanlar var.
Buradan 88nolu otobüse binerek Anping Tree House durağında ininiz.
5-                 Anping Old Street Area
A-                 Old Tait-Merchant House-Anping Tree House: Giriş 50TD. 1602 yıllarında gelen İngilizlerin yaşamını anlatan müze ev ve yanında içini ağaç kaplamış diğer ev var.
Bu bölge, nehir  ve deniz kenarına yakın olduğundan çevreyi de geziniz. Ben gitmedim ama limanı da gezebilirsiniz.
Buradan otobüs ile tren istasyonuna dönerken iki durak öncesi ininiz.
6-                 Wu’s Garden: Bu eski binanın içi etkinlikler için kullanılıyor. Bahçesi çok hoş. Buradan yürüyerek tren istasyonunun hemen kuzeyinde
7-                 Tainan Park: En çok burayı beğendim. Gölün içinde ki pavilon’a  kabartmalı beyaz zikzaklı köprü ile gidiyorsunuz. Ayrıca parkta nehir de var. Dinlenmek ve piknik yapmak için ideal.
Gördüğüm şehirler yeter diyerek buradan Taipe’nin yakınında ki tarihi şehir olan “Sanxia”ya otobüs ile 230TD’na gittim. Aslında ücreti 410TD’ıydı ama sanırım yaştan dolayı bana indirim yaptılar. Aynı güzergah hızlı tren ile dört saat, ücreti 671TD.Yavaş tren ile dört saat, ücreti 518TD.
Böylece tüm adanın çevresini kabaca turlamış oldum.

Ben
Tayvan-TaipeHong Kong(6 gün burada kalacağım.)→Vietnam-Hanoi uçak biletlerini birlikte Hong Gong hava yolları ile 175  dolara  buranın ucuz bilet(Budget Airline) satan sitesinden satın aldım. Yalnız 7 kilo bagaj ve el çantası hakkınız olduğunu unutmayınız. Bakalım benim 12 kiloluk sırt çantamı hangi yöntemlerle eriteceğim. Ayrıca çantanızın ölçüleri 56x36x23cm olmak zorunda.
Eğer tek tek alsaydım TaipeHong Kong(116$)
Hong KongHanoi(134$)
Yani toplamda 250$ ödeyecektim.
Skaycanner de sadece TaipeHong Kong 146dolardı.
Yani herzaman ara uçuşları gittiğiniz ülkeden almanız çok daha karlı oluyor.
Ama havaalanına geldiğimde toplam 20kilo bagaj hakkım olduğunu öğrendim. İkinci kez beni yanıttılar. Sanırım yukarıdaki bagaj ölçüleri yanınıza alabileceğiniz çanta için. Boşuna birçok hediyeliğimi dağıtmak zorunda kaldım.
İlk kez hiçbir şey sorulmadan sorunsuzca biletimi aldım.



Landing Visas
Created2017-08-01Data SourceBureau Of Consular AffairsCounter7283
Landing Visas
Type
Landing Visas
Countries eligible for Landing Visas
1.              Holders of Turkish passport with validity of more than six months.
2.              Holders of emergency or temporary passports with validity of more than six months for nationals of those countries(except for US) eligible for visa-exempt entry.
Requirements
1.              a confirmed return air/sea ticket or an air/sea ticket and a visa for the next destination, and a confirmed seat reservation for departure.
2.              fill out an application form with two photos.
3.              visa fee of NT$ 1,600 (citizens of the countries with reciprocal agreements shall be issued visas gratis) plus a handling fee of NT$ 800. No fee will be charged for Turkish citizens.
4.              no criminal record or not prohibited by the local authorities.
Duration of stay
1.              The 30-day duration of stay starts from the next day of arrival and is not extendable.
2.              The above-said landing visa cannot be converted to visitor or resident visa under normal circumstances.
Ports of entry
Taiwan Taoyuan International Airport, Taipei SongShan Airport, Taichung Airport, KaohsiungInternational Airport.
Method of Lodgement
1.              Passengers entering the Republic of China through the Taiwan Taoyuan International Airport may apply for a landing visa at the Visa Office of Consular Affairs Bureau at the Taiwan Taoyuan International Airport.
2.              Passengers who enter the Republic of China through the Taipei SongShan Airport, the TaichungAirport and the Kaohsiung International Airport shall apply for "temporary entry permit" at Border Affairs Corps of National Immigration Agency.The holder of this permit should apply for a visa as soon as possible at the Bureau of Consular Affairs or at any of the branch offices of the Ministry of Foreign Affairs in Taichung, Chiayi, Kaohsiung or Hualian. The holder will need to submit his/her passport, temporary entry permit when applying for the visa.
3.              In the event of a long national holiday, the holder may apply for a visa at the Taiwan Taoyuan International Airport (TIA) Visa Office, Bureau of Consular Affairs. The holder is not allowed to depart from the airports until he/she has applied for a visa.
Remark
1.              Nationals who have entered Taiwan on Landing Visas for purposes that do not require a permit – such as tourism, visiting friends or relatives, social visits, conducting business, attending exhibitions, fact-finding missions, and international exchanges – who then intend to engage in activities that, according to the laws and regulations of relevant agencies, do require a permit must still obtain such a permit. Nationals who intend to enter Taiwan for the purposes that require qualifications – such as religious work – must obtain a visa from the R.O.C. overseas missions before entering Taiwan.
2.              Before arriving in Taiwan, Please complete online immigration arrival cards at National Immigration Website.

https://www.boca.gov.tw/cp-149-271-2fdc9-2.html

Hong Kong’ta görüşmek üzere…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder