4 Temmuz 2024 Perşembe

8-2024 tekrar KAZAKİSTAN

 KAZAKİSTAN




Daha önce gezdiğim bu ülkenin bu şehrine  Azerbaycan'a gitmek için geldim.

1 dolar=486.57 Tenge
10 Dolar=4865 Tenge

100 Tenge=7.3 TL

1000 Tenge  73Türk lirasi.


Bir öğretmen "Çalışan öğretmenin maaşı 1000 Dolar civarı " deyince şüphelendim. Doğrusu 350 dolar civarıymış.


Karakalpakistan-Nukus"tan sabah 6.44 'de bindiğim tren sınır geçişlerinde fazla beklememizden dolayı  akşam 20 gibi Kazakistan Benieu'da olduk. Kazak polisine benim pasaportumu erken damgalamaları için ricada bulundum.Sanırım Afganistan vizesine huylandılar. Şüphelendiler. İyice araştırdılar. Diğer Fransız turiste hemen damgayı vurdular.
Hemen koşarak
Benieu----- Aktau(22;12  trenine  yatmalı 2900 Tenge'ye biletimi alıp son anda trene atladım. Sabah 6;11'de Aktau'da olacağiz.

AKTAU

Kazakistan'ın Hazar denizi kenarında ki liman şehri. Müstakil evlerin çoğu, yer bol olunca çok geniş bahçe içindeler.Binalar arasında da boş araziler olunca nüfusu fazla olmamasına rağmen   çok geniş alana yayılmış. Süslü,kabartmalı  modern binaların yanında eski Sovyetlerin bakımsız blokları da var.
Ben , yine çok geniş  avlu içinde çok geniş  bir aile evinde kaldım.
Tren istasyonundan inince şehrin merkezine otobüsü ile en az 40 dakikada gidiyorsunuz. Burada ev adresleri rakam ile ifade ediliyor. Bu ülke diğer Cumhuriyetler gibi dışarıdan dindar görünmüyordu ama ev sahibim İngilizce öğretmeni koyu Müslümandı. Sohbet sırasında "Erdoğan'ı burada herkes sever" değinde "  ülkemi mahv etti.Türkiye'ye geldiğinizde ekonominin ne kadar kötü olduğunu gözlerinizle görebilirsiniz.Sizin sevmeniz normal.Bize de başka devlet adamı halkın parası ile yardımlar yapsa biz de severiz " dememi hoş karşılamadılar .Babası da namaz kılıp kılmadığımı sordu.Aslında görüyor .Bana göre sorulmaması gereken bir soru.Müslümanlar,böyle  psikolojik baskıla sonunda yalan konuşmak zorunda kaldıklarından yalancı olmuşlar.

Aslında bu şehirde  tam olarak şehir merkezi de yok.
Her yerde market,cafe ve restoranlar var. Şehir ilk bakıldığında modern gibi görünse de Rus kültürüne çok benziyor.Hep gösteriş.Devasa heykeller, anlamsız ,ama taşları kırılmış alanlar, bakımsız merdivenler...ilerde şık bir bina .
Yunus  vb.  görmek için gittiğim iskelede deniz çamur rengindeydi ve pis kokuyordu. Ama 7/12 bölgesinde deniz temizdi ama çok sığ idi. Birçok kaya adacıkları vardı.Yüzebilmek için çok açılmanız gerekiyordu.
Şehrin içinde aslında gezip görülecek bir şey yok.Devasa binası olan ücretli müzede şehrin tarihi anlatılıyor. Zamanım olduğundan gittim. Değmez.
Şehir dışında güzel yerler olduğunu söylediler.

Ancak özel araç ile  5 saatte gidebileceğiniz  Karaman Ata ve Beket Ata adlı yer altı camileri varmış. Çölde ki Bozzhyra dagina da özel araçla gidebilirsiniz

Bu şehre feribot ile Bakü 'ye   gidip oradan da Türkiye'ye geçmek için gelmiştim. Daha önce feribot kazası olduğundan artık feribota yolcu alamıyorlarmış. Bilet satış linkini de internetten kaldırmamışlar. İnsanlar araçlarını feribota yükleyip kendileri uçakla gidiyorlarmış. Ama Bakú'den Aktau'ya feribot var. 

 Uçak biletleri de çok pahalıydı. Komşu Türkmenistan'da davetiye bulamadığımdan geçemedim. Diğer komşu  Rusya -Astrakan'a gün aşırı 80 dolara tren bileti vardı ama artık bu bakımsız tren ile yolculuk yapmak istemediğimden ve orada savaş hala devam ettiğinden mecbur İstanbul'a uçak ile dönmek zorunda kaldım. Belki işinize yarayabilir.Burada ki Kazpi.kz bankasına üye olunca diğer firmalarda görünmeyen bileti görüp bu banka kartınızla  daha uygun fiyatla alabiliyorsunuz.
Havaalani en yakın noktadan bir saat uzaklıkta.100 Tenge= 7.5 TL'ye  6 nolu otobus ile gidebiliyorsunuz.Bagaj hakkı 5 kg ama insanlar en az iki katını geçirdiler. Ben de 10 kilo bagajimi 5 kiloya indirdim.
Böylece bir gezi daha sonlandı.


-------

KAZAK HANLIĞI TARİHİ VE YÜZLER(CÜZLER) 16yy-1848
Kazak Hanlığı Altay dağları ile Hazar denizi arasında ki bölgede kuruldu.
Kazak Türkleri ,Orta Asya’da Özbeklerle Kırgızların kaynaşmasıyla oluşan bir topluluktur.(1456)
Daha sonra bazı Moğol boylarının da katılmasıyla 14.yy. da Kazakların sayısı 200.000 kadardı.
Kasım han ,küçük hanlıklara bölünmüş Kazakları birleştirerek16.yy’da büyük Kazak devleti kurdu.
Tevkel Han döneminde Kazaklar,Maveraünnehir bölgesine yaptıkları akınlar sonucunda Taşkent’i ele geçirip merkez yaptılar.Bu dönemde Kazaklar ülkeyi üçyüz (çüz,orda) ayırarak yönettiler.
1-Ulu cüz(Büyük yüz):Balkış gölünün güney doğusudur.Talas ve İli nehirleri arasında kalan toprak bu cüze bağlıdır.
2-orta Cüz(orta yüz):Aral gölü ile Balkaş gölü arasındadır.Batı da Hazar denizinin kuzeyinden Yayık(Ural)nehrine kadar uzanan
bölgedir.
3-Küçük Cüz(Küçük yüz):Aral gölü ile ural nehri arasındadır.

Ruslar,Kazakların ekonomik zenginliklerini ele geçirmek amacı ile
birçok Rus göçmenini bu bölgeye yerleştirerek Bölgeyi Ruslaştırma
politikası izledi.
Sovyetler birliği döneminde Rus egemenliğinde kalan Kazaklar ancak 1991’de Sovyetler birliğinin dağılmasıyla bağımsız olabildiler.
Günümüzde bile Rusların ,Ruslaştırma politikası nedeniyle Kazakistan’ın yarıya yakını Rustur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder