3 Şubat 2010 Çarşamba

3- KATAR / ORTA DOĞU

Gezi Tarihi: 24 Şubat 2010 Çarşamba 


KATAR: PARA BENDE, GÜÇ BENDE 



VİZE: İki devletin karşılıklı anlaşamamazlıklarının nedeniyle resmi ve yeşil pasaportlular, sadece Ankara ‘da ki elçilikten veya İstanbul’da ki konsolos luktan almaları gerekiyor.  ücreti 55$.İki gün içinde alabiliyorsunuz.
Ama lacivert pasaportlular elçilik, konsolosluktan (55$) veya Doha havaalanından alabiliyorlar.(28$)Böyle bir saçmalık işte.

Yalnız havaalanından vize alacak lacivert pasaportlular; 950£,  1400$ veya geçerliliği olan vize master kredi kartı, 4–5 yıldızlı otel konfirmesi(veya katar’da yaşayan tanıdığınızın adres ve telefonu) ve gidiş dönüş uçak bileti olması gerekiyor.

DÖVİZ: 1$=3,6 Katar Riyali

TARİH: Yerleşim olmayan Katar2a 1800’ lerin başında şimdiki emirlerin ataları yerleşmiş.
Osmanlılar 1915’e kadar kalmış. Sonra İngilizler gelmiş.1971’de bağımsızlığını kazanmışlar.

İKLİM: Kasım  - Şubat arası en uygun. Denize girecekseniz martta gidebilirsiniz.

ULAŞIM: Az da olsa belediye otobüsü bulabilirsiniz.

YAŞAM: Katar’da diğer Körfez Ülkelerine göre daha çok Hindistanlı ve Srilankalı yaşıyor. Hatta burada Srilanka havayolları var.
Yine diğer tüm Müslüman ülkeleri Sudanlı vs. da var.

Katar’da özellikle korniş de yeşillendirme mükemmel. Heryer çiçekli ve çok bakımlı.
Katarlılar da istedikleri gibi yaşayan özgür insanlar. Sadece kadınların bazıları kara çarşafı geleneksel olarak giymeye devam ediyorlar.

Yüksek binaların çoğu petrol ve doğal gaz ile ilgili olarak ve ofis, banka, otel ve daha çok yabancıların oturdukları yerler.
Tatil Cuma- cumartesi ama bütün bankalar 07:00 – 14:00 arası çalışıyor. Birçok iş yeri de erken kapatıyor.Dikkatli olunuz.
Katar’da denize girilecek yer pek yok.

GEZİLECEK YERLER:

Deniz kıyısında kornişde;

1-  MUSEUM OF İSLAMİC ART : Salı kapalı.Diğer günler; 10:30 – 17:30 arası acık.Cumartesi ise 14:00 – 20:00 arası acık.Harika dizayn edilmiş.Eserler daha çok Hindistan, İran, Türkiye ve Asya’dan.Çok görevli var.
Giriş ücretsiz.Ama müze içindeki ‘inci sergisi’ nin giriş ücreti 20Q riyalı=7$ ve harika.
Yakınında yürüyerek gidebileceğiniz;

2-  VAKIF SOUK=ESKİ CARŞI: Her zaman acık ve çok güzel.Gece de kesin gidip nargile keyfi yapmalısınız..Yine yakında

3-   GOLD SOUK: Her gün 07:30 – 12:30 ve 16:00 – 20:00 arası acık. Görülmeye değer.

4-  Yine kornişde harika kafelerde yorgunluk atabilirsiniz.


5-  PEARL (MARİNA):Zengin Katarlılar oturuyorlar. Yatlarıda gözlerinin önünde bekliyor Çok ihtişamlı. Özellikle gece gitmelisiniz. Dünyanın en ünlü markalarının, her şeyin satıldığı alışveriş merkezine inanamayacaksınız.

      6-VİLLAGO ( Alış-veriş merkezi): Gerçekten çok güzel dizayn edilmiş. Rengarenk iş yerleri ve tavanı gökyüzü şeklinde. Bazı bölümlere gece havası verilmiş. Alışveriş merkezinin içinde ki suni nehirde gondollarla gezebiliyorsunuz. Ayrıca buz hokey pisti de var.
Hemen karşısında ki
     
 7-ASPAİR: Göl ve bahçelerde dinlenebilirsiniz. Zaten öğleden sonra katarlılar, burası,  korniş gibi yeşil buldukları tüm alanlarda piknik yapıyorlar.
ANI: burada tanıştığım Sudanlı kadının yüzü dikine yarık yarıktı. Sorduğumda oğlu “Küçükken annesinin babasının kestiğini”söyledi.
Sanırım çirkin olsunda sevgili bulamasın. Nasıl eskiden bizde de kadınlara sevgililerine mektup yazar diye okuma – yazma öğretmezlermiş. Ama artık bu geleneğin kalktığını söyledi ama bu
Beyefendi bana “yeni bir hanım almak istiyorum”deyinceben de “Ama karınız çok güzel ve genç”deyince  o da bana “Çok kara” demez mi. Ben de ona “sen kapkarasın ya” dedim. İşte böyle bir anlayış işte.

Artık Katar – Doha’yı gezdiğimize göre Dubai’ye geçebiliriz.


Venkat kahvaltı hazırlarken





Villigo alışveriş merkezi










İslam müzesinde ki Türk eserleri






İslam eserleri müzesi




Kornişten manzaralar




Sapıtmış gökdelenler





Marina






















Vakıf souk



Gould souk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder