5 Şubat 2010 Cuma

5- UMMAN / ORTA DOĞU

 Gezi Tarihi: 05 Mart 2010 Cuma

UMMAN:KENDİ DÜNYALARINDA YAŞAYAN GURURLU VE TOK GÖZLÜ İNSANLARIN YAŞADIĞI ARAP ÜLKESİ


Bu ülkeye gitmeden önce internetten yaptığım araştırmada Umman hakkında o denli olumlu yazılar okudum ki herhalde ondan olacak çok beklentili gittim. Evet, görülmesi gereken ülkelerden biri ama dünyanın temizlikte 2.ülkesi denmesi biraz abartılı olmuş diye düşünüyorum. Evet, Arap ülkeleri arasında en temizi ama şehir merkezinden iç taraflara girdiğinizde o kadar da temiz olmadığını çok rahat görebilirsiniz.

Bir de ben bir ülkede bol yeşillik göremesem bana çok güzel gelmiyor nedense. Ancak Umman’a denizi için kesinlikle bir daha gidilebilir.



ÜLKEYE GİRİŞ: Dubai’den Umman’a geçerken;

               
1- Dubai=============èMuscat(07:00am ve 16:00pm de otobüs var.50 Dirhem, 5 saat )


Not: Muscat’a giden otobüsler sadece saat kulesine yakın “port said Rood Oman Bus station, donata”adresinden kalkıyor. Birkaç firma var. Yarım saat önce gidersen bilet bulabilirsiniz.
Yine Muscat’a seyahat acentalarından da bilet bulabilirsiniz ama pahallı. Değmez.350 dirhem.
Umman ile Dubai arasında 4 tane sınır varmış. Sınırda vize alınabiliyor. Turistik vize 60 dirhem. Sınırda Umman’a ait haritaları istemeyi unutmayınız.

ÜLKE GENEL BİLGİLERİ

VİZE: Yeşil pasaporta vize olmadığı halde sınırda vize için 60 dirhem istediler. Yine yeşil pasaport davası. Neyse kısa bir incelemeden sonra özür dileyerek damgayı bastılar. Ayrıca Umman’a ait harita ve kitaplar verdiler.

DÖVİZ: 1$=0,383 riyal,1 riyal=1000pesa(baisa), 1 riyal=2,5 $, 1 riyal=4 TL Ayrıca küçükten büyüğe doğru
10, 25, 50, 100 pesa ve ½, 1, 5, 10, 20, 50 riyal gibi paraları var.

DİN: İbadiler, Suniler ve Şiiler var. Camileri aynı ama İbadiler,  namaz kılarken ellerini göbek altından birleştirmeyip yana sarkıtıyorlar ve ellerini kulak arkasına götürmüyorlar.
Umman’da en çok İbadi var. Sultan Kabus’da İbadi.
Camilerin mavi, yeşil, sarı vs. renkte çinilerle kaplı küçük kubbeleri var. Kısa ve dört köşe olan minarelerin tepelerine de, kubbe ile aynı renk ve dizaynda küçük bir kubbe oturtmuşlar. Kısaca camileri çok sevimliler.

İran Şiilerine ait camiler ise biraz faklı ve sayıları az. Muscat’ta 4–5 tane var.
Şiiler, sabah, öğle, akşam olmak üzere günde 3 kez namaz kılıyorlar. Ezan saatleri de 5 dakika kadar geç okunuyor.

EĞİTİM:
Başlangıçtan 4 yıl kız ve erkek öğrenciler birlikte aynı okula gidiyorlar. Daha sonra okulları ayrılıyor. Tekrar üniversite de birleşiyor ama sınıflarda erkek öğrenciler önde kız öğrenciler onların arkasında oturuyorlar.
,öğretmenler okulda da beyaz uzun elbiselerini giyiyorlar ama başlarına eşarplarını fes gibi sararak kullanıyorlar. Erkek öğrenciler ise uzun elbiselerinin üzerine fes, kızlar eşarp takıyorlar.
Bir öğretmenin maaşı yılına göre en az 3000TL’den başlıyor.

 Tüm okullar Perşembe ve Cuma tatil.

MÜZE: Tüm hükümete bağlı müzeler; cumartesi  - Çarşamba; 08:00 – 13:00ve Perşembe 09:00 – 13:00 arası açık.Ücret 500pesa.(Aile 200 pesa) Cuma günleri kapalı.
Özel müzelerin ücreti ise 2 riyal civarında.

ÇEVRE: Çok küçük kaleleri var.
Döner kavşakları harika. Çok büyük, heykellerle süslenmiş, yeşillendirmiş ve çiçeklendirilmiş.

YAŞAM:
Genelde  duvarlarla çevrili bahçe içinde villalarda yaşıyorlar..Dışları çok güzel ama içlerinin işçiliği  o kadar değil.6 – 7 çocukları  ve çoğunun hizmetçisi var.4 kadınla evli olmak serbest olduğundan iki bayanla evlilik yapan erkek çok. Bir erkek asla bir evin kapısını çalamıyor. Çünkü kadınlar evlerinin içinde oldukça özgür giyiniyorlar.
Çocukların gözlerine küçükken sürme çekiyorlar.

MİSAFİR ETME: Misafir gelir gelmez başlarında taşıdıkları tepsi içinde Hurma, meyveler, kahve ve su dolu kabın içinde fincanlar getiriyorlar. Kahve içildikten sonra o suyla insanlar ellerini şöyle bir çalkalayarak yıkıyorlar.
Ummanlılar gerçekten çok misafirperverler. Bir nedenle tanıştığınızda hemen sizi eve davet ediyorlar. Çok bol ikramda bulunuyorlar.

TÜTSÜ: ‘frankincense’adlı buhur ağacından elde edilen reçine topakları közde yakılarak güzel koku saçan tütsü olarak kullanılıyor. Ayrıca parfüm yapımında da kullanılıyor.

GİYİM: Kadınların hepsi kapalı. Sadece Muscat’ta önden biraz saçları görünen birkaç genç kız gördüm. Baştan aşağı ‘abayan’ adlı siyah giysi giyiyorlar. Etekleri o kadar uzun ki gelinlik gibi yerleri süpürüyor. Normal olaraktan elbisenin etekleri pis oluyor. Kolları ve yakaları pul, payet ve taşlarla süslü. Aynı işlemeli başörtüleri ie takım giyiniyorlar.

Erkekler ise ‘dıştaşe’ adlı uzun genelde beyaz, bel ve farklı renklerdeki elbiseler giyiyorlar.
Başlarına ise elde veya makinede işlenmiş ‘kummari’adlı harika fesler takıyorlar. Çok beğendiğim bunlardan bir tane alıp İstanbul’da giydim ama arkadaşlarım güldüler bana.
Bana göre erkeklerin giysileri iklimlerine göre çok uygun ve yakışmış. Ama bayanların giysileri için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Ata’ma binlerce teşekkürler tekrar.

Eğitim ve sağlık bedava. Sultan halk için çalıştığından onlara iş vermek zorunda olduğundan çoğu iş yerinde kalitesiz elemanlar çalışabiliyor.
13.00 – 16.00 arası yaşam yok. Dışarıda kimseyi bulamasınız. Vantilatör altında ya evde uyuyorlar veya arabanın içindeler.

Umman’da genelde Hintliler çalışıyor. Burada Çalışan Filipinliler az.

ULAŞIM: Yollar çok bakımlı. Çevresi yeşillendirilmiş ve çiçekli.
Şehirlerarası otobüs çok az olduğundan genelde turistler araba kiralıyorlar.(Ülkeye girdiğinizden itibaren Türk ehliyetiniz 1 ay geçerli oluyor.)
Yollarda tek başına araba kullanan o kadar çok kişi vardı. Benim arabamın olmaması herkesi şaşırtıyordu.


UMMANIN GEZİLECEK YERLERİ


I-                MUSENDAM(KHASAB): (3 – 4 gün yeterli):Hürmüz boğazında balina gibi birçok deniz canlısını yakından görebileceğiniz yüksek fiyortlarla çevrelenmiş görülmesi gereken  yer


1.Yol:  En kolay ve ucuz yol. Daha önce Dubai’den gelmediyseniz;

Muscat ====èDubai(06.00, 12.00 da otobüs var. 5,5riyal=55dubai dirhemi)
               


Dubai(Alghureir-Deira Otbs.ter.)========èRasalkhayma(Dubai)(ilk otobüs 07:00 de başlıyor. 20 dirhem; 2 saat )

                                                 

                              

Rasalkhayma=======èUmman(Musendam – Khasab) (Sadece taksi.)




2.Yol: Eğer Dubai vizeniz yoksa
                                    
A)Muscat(Mutrah)============èMusendam(Sadece Çarşamba ve Cuma günleri.Boot,44 Riyal.)



B) Muscat(Seeb havaalanı)======èMusendam(khasab havaalanı.Uçak,   Gidiş-dönüş 91$=35 riyal.)
                                                   

Pazartesi, Salı, Perşembe, cumartesi gidiş 11.10, dönüş 12.50;Çarşamba, Cuma, Pazar gidiş08:45, dönüş10:25
Not: 91$ fiyatını ben havaalanından almıştım. Daha sonra Pazar günü acık bulabildiğim bir turizm acentesinden bilet satın almak istadiğimde 91$ ‘ın tek gidiş olduğunu söylediler. Tam öğrenemediğimden ben deMusendam gezimi İran üzerinden yapmak üzere erteledim.


3.Yol: Eğer Dubai vizeniz varsa karayolu ile

                     
Muscat============èSohar(06.00, 06.30 ve13:00 da otobüs var. 2,6 riyal, 3,5 saat)


          
Sohar=========èMusendam(Sadece taksivar ama taksi 5 kişi olunca kalkıyor. Buradan fazla yolcu olmadığı için çok para istiyorlar.

Dubai sınırındaki kasabanın ismi KHNİTMAT MİLAHAR. Ama bu sınırdan başka diğer bir sınırdan insanlar vizesiz geçiyorlarmış.

ÖNEMLİ NOT: Dubai, bir parmak gibi Umman’ı ikiye ayırdığından, Musendam’a giderken mecburen Dubai topraklarından geçmeniz gerekiyor. Ve vizeye ihtiyacınız var.

ANI: Benim yeşil pasaportuma vize uygulanmadığından havayolu ile Dubai’ye girdim. Daha sonra Muscat’tan Sohar’a oradanda özel araba ile bir aile ile Musendam’a gitmek üzere karayolundan Dubai sınırına gittik. Burada polise ne kadar dil döktüysem bana vizeye ihtiyacım olduğunu söylediler.Daha önceki Dubai’ye girerken damgayı da gösterdiğim halde.
Bana sınıra yakın HATTA şehrine gidip vize alıp gelmemi söylediler ama ailenin küçük bebesi çok ağladığından,  biz o kadar yol gittikten sonra geri dönmek zorunda kaldık. Çok üzüldüm. Ayrıca Ummanlı aile de beni yalnız bırakmak istemediklerinden benimle birlikte geri dönmek zorunda kalmışlardı.
Bu benim vizeye ihtiyacım olmadığı halde 5. kara sınır kapısından geri dönüşüm. Hepside Müslüman ülkelerdi. Bu durumu dışişleri bakanlığına da yazdım ama sonuç alamadım.

Devlet bize sağ olsun yeşil pasaport veriyor ama gerisi ile ilgilenmiyor. Onlarda haklılar. Bu emekli öğretmen maaşlarla nasıl olsa geziye çıkamazlar diye düşünmüş olacaklar. İşte benim gibi birkaç gezginin ne önemi var. İnanınız birçok yerde çok sıkıntı çektim. Yeşil pasaporta vize olmadığı için vize vermiyorlar sonra kara sınırında ki bilgisiz polis almıyor. Keyif onların.



I-                SOHAR – Muscat’ın kuzeyi (1 – 2 gün yeterli)

Eğer Dubai’den  Umman – Musandam(khasab) a geçtiysen, Musendeam’dan karayolu ile(Dubai vizeniz olacak) Sohar’a(Umman) geçip geziye buradan başlıyabİlirsiniz.Sonra muscat’a geçebilirsiniz.Veya

Muscat’tan Sohar’a geçebilirsiniz.


SOHAR’IN GEZİLECEK YERLERİ



Muscat===========èSohar(06.00, 06.30 ve13:00 da otobüs var. 2,6 riyal, 3,5 saat)






Sohar===========èMuscat(06:30, 14:45, 15:15 de otobüs var.

Sohar=================èShinas (Otobüs,1 riyal, yarım saat  ) 
                                     
ama Muscat==========è(Otobüs,  5 riyal)



Not: havaalanına giden otobüsler (Sohar otobüsü gibi)  havaalanında duruyor. Planını ona göre yapabilirsiniz.


II-MUSCAT: (2- 3 gün yeterli)


Muscat denize parelel dağlar bulunduğundan yerleşim alanı ince ve uzun olduğundan ulaşım biraz zor ve pahallı.
Kalmak için en uygun yerleşim birimleri sırasıyla:

1-MUTRAH VE OLD MUSCAT: İkisi birbirine yürüme mesafesinde deniz kenarı ve çok hareketli.
2- RUWİ: bankaların, acentelerin, iş yerlerinin vs. olduğu yer. Diğer yerlere vasıtayla gidebiliyorsunuz.
3- AL QURUM: Deniz kenarı. Her yere vasıtayla gidebiliyorsunuz.
4-AL KHAWİR: Şık bir yerleşim yeri. Her yere vasıtayla gidebiliyorsunuz.

MUSCAT’TA ULAŞIM:
ŞEHİR İÇİ:
                                                                                                         
Ruwi======èMutrah;  (Dolmuş,10 pesa )


  Ruwi=====èMutrah (taksi,1 Riyal )


                 
Mutrah====èAl Khuwayr( Sadece taksi, 2 Riyal)

Not:
1-  Belediye otobüsü olmadığından ulaşım pahallı.
2-  Eğer Mutrah’tan  Al Khuwayr’e dolmuşla gitmek istersen, dolmuşla Mutrah’tan Ruwi’yegidip oradan dolmuşlaAl khuwayr’e gitmelisiniz.
3-  Dolmuş saat 23.00’e kadar, taksi ise her zaman bulabilirsiniz.

ŞEHİRLER ARASI:Ruwi semtinde “ Oman Nation Transport” tan otobüsler kalkıyor.Tek otobüs terminali var.Her zaman şehirler arası otobüs bulamıyorsunuz.zaten herkesin özel arabası olduğundan otobüsler boş ve sadece çalışanlar biniyor.


MUSCAT’IN GEZİLECEK YERLERİ


A)AL SULTAN QABOOS MOSQUE: Sadece sabah 08.00 – 11:00 arası açık. Müslüman olmayanlarda ziyaret edebiliyor. Harika bir cami. Al Khawir semtinden daha ileride.

B)MUTRAH: Gezeceğiniz yerler sırasıyla

1-  FİSH SOUK(Balık pazarı): Ne kadar erken giderseniz o kadar çok şey görebilirsiniz. Yürüyerek
2-  MUTRAH SOUK: Yandığında parfüm kokuları yayan tütsü kapları, ağzı eğri gümüş kamalar, paşminalar, takılar vs. satın alabileceğiniz kapalı çarşı. Yürüyerek
3-  RİYAM: parkını gezip dinlendikten sonra gözetleme kulesinin yanından yürüyerek
4-  KALBUH:  Deniz kenarı ve parkı da güzel. Burada yüzebilirsiniz de.
5-  MUSCAT GATE VE MÜZESİ: Ücretsiz. 09.00 – 14.00 arası acık. Yüreyerek
6-  OLD MUSCAT:
a)BAİT AL ZUBAİR MÜZESİ(Özel Müze): Giriş ücreti 2 riyal.09.00 – 13.00 ve 16.00 – 19.00 arası acık.
b) AL MİRANİ FORT pense VE biraz ilerisinde AL JALALİ FORT pense: gezemiyorsunuz. Sadece fotoğraflarını çekebiliyorsunuz. Biraz ilerleyince
c) AL ALAM SARAYI:  (Sultan Qaboos Sarayı): Yine sadece fotoğrafını çekebiliyorsunuz. Yürümeye devam ederek

7- SİDAB: Balıkçı kasabası. Özellikle limanı çok şirin. Yürümeye devam ederek
8- AL BUSTAN: Al Bustan place İntinental hotel’ini ziyaret edip, sahilinde yüzebilirsiniz. Bundan sonra vasıtayla devam ederek
9- UMMAN DİVE CENTRE VE QUNTAB SAHİLİ: Bu sahiller yüzmek için çok güzel. Zamanınız kalmasa başka bir gün de gidebilirsiniz. Bu sahillerden Ruwi veya Mutrah’a dönebilirsiniz.


III - NİZWA, BİDİYAH, WADİ BANİ KHALİD, SUR (Muscat’ın güneyi) (En az 3 gün gerekiyor.)

Kalma: Bir veya iki gece Nizwa veya Al Hamra’da, bir geceBidiyah’da bir gece deRus Al Jins’de kalabilirsiniz
Eğer araba kiraladıysanız bir elips çizerek, iç taraftan gezerek Sur’a gidip dönüşte deniz kıyısını takip ederek Muscat’a geri dönebilirsiniz.
Eğer otobüsle gidecekseniz;

1-                       NİZWA

Not: Sur yönüne giden otobüsler sahilden değil de, iç kısımdan gidiyorlar.Planınızı buna göre yapmalısınız.


Musc=================èNizwa (Otobüs,08.00 ve12:30 ‘da ve 1.8 Riyal,1.5 saat)




Veya Muscat========èBidbid (Nizwa yol ayrımı).Oradan çok rahat otostopla Nizwa’ya geçebilirsin.)


Not: Muscat’tan Salalah’a giden otobüs Nizwa’dan geçiyor.

NİZWA VE ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLERİ:

1-  SOUK: Çok eski ve güzel.13.00 – 16.00 arası kapalı. Cuma günleri de hemen yakınında sebze, hayvan vs. satılan çok ilginç Pazar kuruluyor.
Hemen yanında
2-  KALE: İçinde müzesi var.
3-  JABAL AKDAR: Birçok harika yerleşim biriminin olduğu dağ.

              20 dakika                                  45 dakika

Nizwa=======èBirkat Al Monz==========èJabal Akdar

Eğer  bu dağa Nizwa’dan çıkmaya kalkarsan özel araba tutmak zorundasınız. Ama Birkat Al Monz’dan her an araba bulabiliyorsunuz ve sadece 1 riyal.hatta çok rahat otostop yapabilirsiniz.

Bu dağdaki en güzel ve geleneksel evlerin olduğu köy AL AYN’a da inip gezebilirsiniz. Çiçekler açmıştı. Manzara muhteşemdi. Doyamadım o güzelliğe.

4-  AL HOOTA CAVE: Bu mağaraya Vadi Tunuf’u gezip bu yoldanda gidebildiğin gibi, Al hamra’dan da gidebilirsiniz.
Cumartesi – Perşembe; 09.00 – 12.00; 14:00 – 18:00.Giriş ücretli. Ben gittiğimde yağmurlardan dolayı su bastığından göremedim.

5-  BAHLA: Kalesi ve eski suoku var ama çok görülesi değil.
6-  JABRİN CASTLE: Unesconun listesinde.Bahla’nın 8 kmilerisinde.Gerçekten muhteşem.
7-  AL HAMRA: şehrin tepesinde yürüyerek gidebileceğiniz eski Hamra’yı kesinlikle görünüz. Bahçelerde mango, nar, limon ve her türlü  sebze yetiştiriliyor. Her taraf çiçek kokuyordu. Çok beğendim bu eski yerleşim yerini.
      ANI: Al Hamra’da öğreten bir çiftin evinde misafir oldum. Bana evlerinin bitişiğindeki banyosu ve tuvaleti olan odayı verdiler.Birisinin maaşı 3,500 Tl’ydi ama yanlarında çalıştırsdıkları Srilankalı hizmetçilerine 280Tl ödüyorlardı.
Akşam yemeği makarnayı birlikte yedik. Ben Ummanlıların Peygamber zamanında olduğu gibi yemeklerini elle yediklerini biliyordum ama makarnayı elle yemeyeceklerini düşünerek çatal isteme yanlışlığını yaptım. Evlerinde çatal yokmuş. Makarnayı ellerimizle topak yapıp yedik.
Yanılmayınız. Diğer Ummanlılar gibi maddi durumları oldukça iyiydi.
Ayrıca yine tepede ücretsiz turistler için kamp var. İçinde banyo ve tuvaletler mevcut.
Eski Hamra’da da kalabileceğiniz eski geleneksel  ev bulabilirsiniz. Bir geceliği, kahvaltı ve akşam yemeği dâhil 20 riyal=80TL
8-  JABAL SHAMS: Al Hamra çıkışından 37 km sonra ancak ciple çıkabiliyorsunuz. tek kişi iseniz yol ağzına giyttiğinizde sizi alabilecek bir cip bulabilirsiniz.
Renkli kayaların olduğu Umman’ın en yüksek dağı,.Aslında  Akdar dağı ile Jabal dağı birbirlerin devamıo ama ayrı yollardan gidiliyor.

Nizwa=====èBahla (45km )

  Nizwa====èAl Hamra (50 km )

 Al Hamra=======èAl Hooda Cave (9 km )

Dönerken yine Bidbid’e kadar gel.Oradan;


          1 saat              ½ saat                     çok yakın

Bidbid=====èİbra======èBidiyah=======èWadi Bani


Khalid======èSur======èRus Al Jins



BİDİYAH(Çöl): Aslında bu yerleşim yeri tamamen çölde. Ciplerle çölün iç kısmına gidip kalabiliyorsunuz. Birçok turizm acentesi var. Bunlardan “Az Areesh” en iyilerinden. İç kısımlarda da develeriyle derme, çatma barakalarda yaşayan bedeviler çevreyi çok kirletmişler. Çöl de ara ara çöl bitkilerini de görebilirsiniz.

Başka eğlencesi olmayan erkekler çölde cipleri ile tepeye çıkma yarışı yapıyorlardı. O hızla tepeye çıkabilen parayı alıyor. Oldukça fazla izleyici vardı.

WADİ BANİ KHALİD:
Aslında bu isim vadinin tümünün adı. Yoldan 25 km içeride. Sizin gideceğiniz, yani nehrin geçtiği bölgenin adı”MUKAL”.Zaten o kadar çok cip geçiyor ki anlarsınız.


Bu gezinin en güzel kısmıydı. Dağların oluşumu ile nehir birlikte harika manzaralar oluşturmuştu.

ANI: Ben nehir boyunca mağarayı ararken Bulgaristan turist grubu ile dostluk kurdum. Giysilerimizi rehbere teslim ederek nehirin ara ara oluşturduğu göllerden yüzerek neşe içinde aşağı doğru yüzmek harikaydı. İnanılmaz mutlu oldum. Sonradan öğrendiğime göre bir tanesi Bulgaristan Başbakanıymış. Kendisine böyle zaman ayırması da çok hoşuma gitti.

Buraya giderken de, dönerken de tanıştığım oranın köylülerinin tekliflerini kabul ederek evlerine misafir oldum. Çok ikramlı ve cana yakın insanlar. Tabii bayan olduğum için beni aileleri ile tanıştırdılar.

SUR: Deniz şehrin iç kısımlarına kadar girdiğinden güzel manzaralar oluşturmuş. Gezilecek yerleri:

SUNAYSİLAH CASTTLE: Muscat tarafından geliyorsan ilk gördüğün kale değil. Yanılmayınız
Kalenin içi müze gibi düzenlenmiş. Gezebiliyorsunuz.
LİGHT HOUSE: Buradaki liman, evler ve camiiler çok güzel.
Ayrıca sahilde gezebilirsiniz.

Ras Al Jins=======èSur(45km )

Ras Al Jins=========èRus Al Hadd (9 km )



RUS AL JİNS: (Kaplumbağ sahili): Ana yoldan sahil, 5 km kadar içeride.
Kalma:.
1-Sahile gelmeden önce”Al Naseem”kampı var. Kampta sazlarla kaplı odalar var. Yemek dahil ücreti 10 riyal. Ana yoldan kampa kadar yürüyebilirsiniz. Dönüşte de ana yoldan da her an Sur’a vasıta bulabilirsiniz.
Kamptan akşam yemeğinden sonra herkes kendi arabasıyla kendi cipi ile yürüme mesafesindeki sahile gidiyor. Oteldeki görevliler giriş ücreti olarak 3 riyal alıyorlar. Saat 9 gibi rehber eşliğinde gruplar halinde sahile iniliyor.
Yumurtlamaya gelen büyük yeşil su kaplumbağaları açtıkları çukura yumurtlarken seyrediliyor.2 ay önceki bırakılan yumurtalardan çıkan yavruları da denize doğru gitmelerini izlemek çok zevkli oluyor. Bazen yolunu şaşırıp karaya doğru giden yavrulara yardım edildi.

     2-Sahilde büyük bir otelde de kalınabiliyor ama fiyatlar oldukça yüksek
     3- Hatta kamp ile sahildeki otel arasında köyde kalmayı ben çok istedim ama parasıyla da olsa kimse kabul etmedi. Çünkü buradakiler geleneksel yaşamları vardı ve onları yakından tanımak çok istiyordum.
     4- Eğer çadırınız varsa sahildeki otelden biraz önce ki diğer küçük köyde de veya deniz kenarında kurabilirsiniz.
     5- Eğer arabanız varsa Rus Al hadd veya Sur’da da kalabilirsiniz. Gece gelip dönmeniz gerekiyor.
     ANI: Ben şansıma bu sahilde denize çıkan bir balıkçı buldum. Açıldık. Gerçekten manzara ve deniz muhteşemdi. Çok mutlu oldum. En azından gündüz bu sahilde yüzmeyi ihmal etmeyiniz.

Sabah anayola çıkıp Sur’a gidebilirsiniz. Oradan vasıta bularak sahil boyu ilerliyerek Muscat’a varabilirsiniz.
Tiwi ,  Ash Shab ve daha ileriki  sahillerde yüzebilirsiniz.Benim gibi,  deniz sahili derken  bizim sahiller gibi düşünmeyiniz.Yeşilliği olmayan, kel dağlardan oluşan çoğu zaman iç kısımlardan giden sahil yolu.Bana sevimli gelmedi.Deniz de aman aman değildi.

IV- MASİRAH ADASI:

Umman’a gitmeden önce bu adada dalmaya gitmeye karar vermiştim. Burada beni ısrarla bekleyen arkadaşımda vardı ama özel araba olmadan buraya gitmek çok zor ve pahallı olduğunu öğrendiğimden gidemedim. Ama sonra çok pişman oldum. Bir daha gidersem zor da olsa gideceğim. Gitmek isteyenler için;



             Otobüs                   taksi                           fery
Muscat=======èSinaw======èShanna======èMasirah Adası

(Otobüs 17.30’da kalkıyor. Sabah 07.00’da Sinaw’da olursun.22 riyal ve 9 saat sürüyor.)


V- SALAHLAH:

                Otobüs
Muscat============èSalalah (06.00, 12.00, 17.00 da otobüs var. En iyisi gece otobüsü7,5 riyal, 11 saat.)
             
Not: Sur’dan Salalah’aotobüs yok.Salalah’a giden otobüs Nizwa’dan geçiyor.

Salalah, aslında Umman’ın en turistik şehri ama özellikle yazın hava daha serin oluyormuş. Diğer şehirler 45 – 50 derece iken burası 25 – 30 derece oluyormuş. Her taraf yeşilleniyormuş. Tüm Körfez ülkelerinden ve Umman’ın diğer şehirlerinden buraya tatile geliyorlarmış. Ama daha yaz gelmediğinden ben denizinden başka fazla beğenemedim.
Burası turistik olmasına rağmen çok muhafazakâr. Alışveriş merkezlerinde sadece gözleri görünen peçeli çalışan bayanlar beni çok şaşırttı.
Ama burada bayanlar, evin içinde çok geniş, yarasa kollu yerleri süpüren geleneksel elbise giyiyorlar.
Şehir merkezinde coconat, muz, papaya vb. bahçeler var.
Burada Muscat’ın tersine daha çok Pakistanlı var. Hindistanlılar daha az.


SALALAH’IN GEZİECEK YERLERİ

I-                KORNİŞ: Gündüz denize girebilirsiniz. Zaten akşama doğru hava serinleyince sadece erkekler masaları kurup çay keyfi yapıyorlar.
II- Sahilden vasıtayla devam ettiğinizde sırasıyla;

1-VADİ DARBANT: Yazın yeşil ve havadar oluyormuş. Geri ana yola geri dönüp devam ettiğinizde
1-  KHAAWRİRAWRİ(Eski arkeolojik köy kalıntılar): ben güzel olmadığını düşündüğümden gitmedim. Aynı yolu devam ettiğinizde
2-  MİRBAT: Salalah’a 66 km uzaklıkta çok övdükleri sahil kasabası. Eski bir kalesi, şirin bir limanı var. Sahilde turistik çok güzel bir oteli var. O kadar. Hiç yeşili olmadığından sanırım hiç beğenmedim burayı.
III-Yine sahil boyu tam zıt yönde;
1-  MUGHSAYL BAY BEACH: Salalah’tan 25 km uzaklıkta, yüzmek için harika bir yer ama yerleşim yeri yok. Sadece bir cafe var.

UMMAN’DAN YEMEN’E GEÇİŞ:
İkisi arasında iki sınır kapısı var. Yeşil pasaport için vize olmadığını bildiğim halde iki sınıra da telefon açtırdım. Çünkü Yemen gibi geri kalmış ülkelerde sorun yaşayabileceğimi biliyordum.
Bunlardan Safrait sınır kapısı yeşil pasaportum olduğu için geçirebileceklerini ama diğer Shanni sınır kapısı ise asla vize almadan geçiremeyeceklerini söylediler.
Yine bunlardan  Shanni kapısından geçen otobüs, direkt Seyhun – mukalla’ya ; safrait kapısından geçen ise Al Chhedi’ye gidiyordu. Salalah’tan Yemen’e giden birkaç firma var. Bunlardan en iyisi “Gulf Transport Co. L.L. C. firması.

            Otobüs                              otobüs devam ediyor
Salalah==========èSeiyun=========èMukalla.
          12 saat, 11R                      5 saat, 13 riyal

(Sadec pazertesi, Cuma 06.00’da Otobüs var.)

              Otobüs
Salalah============èEl Mukalla
            14 saat; 13 riyal

(Sadece Çarşamba 09.30)

                  Otobüs
Salalah=============èHoms (Sınır kasabası) (09.30 ve 11.00 de)
                 5riyal

( Çarşamba, pazartesi)


Ben mecburen diğer sınır kapısı geçecek küçük dolmuş ile sabah 11.00’de Al Chedi’ye gittim.


Salalah========èSafarit sınırı=======èHoff kasabas
                          4 saat                            1,5 saat

Hoff kasabas===èAl Chedi (Gayda(30 dakika )


       Al Chedi==========èSeiyun ( Yemen )

Not: Sınırdan ve Hoff kasabasından Yemen’in diğer şehirlerine araba bulamasın.
Umman’ı gezdiğimize göre Yemen’e artık Yemen’e geçebiliriz.

Sevgiyle İclal


  








Al Sultan Qaboos Mosque








































MUSCAT


SOHAR



















SUR









RUS AL JİNS







































WADİ BANİ KHALİD

























BİDİYAH










AL HAMRA

















NİZWA




















JABAL AKHDAR

















Salahlah Üniversitesi








SALAHLAH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder