15 Nisan 2014 Salı

6-HIRVATİSTAN-CROATİA

 NOT:Eğer Hırvatıstan’ın kuzeyınden güneyıne doğru dalmaçya kıyılarını gezeceksenız ınıyorsanız görülmesı gereken yerler
HIRVATISTAN(CROTİA)

Zagrep→Rıjeka(6 saat,otobüs)→Istırada Adası→Kırk adası→Zadar→Murter→Sıbenık→Trıgor→çsplıt→Omıs→Makarska→Braç adası→Havar adası→Korcula adası→Orobıc→Mljet adası→Dubrovnıc→Cavtat
KARADAĞ
Cavtat→Kotor→Budva→Uıcını→
ARNAVUTLUK
Ulcını→Durres→Tran→Elbasan→Berat


HIRVATISTAN
5 mılyon nüfuslu şehrın başkentı Zagrep
Hırvatıstan,alçak tepelerle kaplıdır.Adrıyatık kıyılarında dalmaçya  kıyılarında bırçokada vardır.
TARIH
1826’da Osmanlılar tarafından fethedılmıştır.
1867’de Avusturya yönetımıne gormıştır.
1946’da Yugoslavya’nın egemenlığıne gırmıştır.
1990’da Yugoslavya’nın dağılmasıyla 1991’de bağımsızlığını ılan etmıştor.
Ama Krajna’da kı Sırpların yenı kurulan’’Yugoslavya Federal Cumhurıyetı’ne katılmak ıstemelerınden dolayı ıç savaş yaşanmıştor.
Ben Zagrep’de daha önce ıkı kez bulundum ama Hırvatların bu kadar cana yakın olduğunu fark edememışım.O kadar  yardımsever, konuşkan ve canlılar kı öncelerı hep şüphelendım.Acaba Boşnaklarla olan sıkıntılardan sonra mı bana böyle davranıyprlar dıye düşündüm ama Türk olduğumu söylemeden de aynı davranışları gördüm.
Latın olmasalarda Akdenızın kenarında yaşayınca böyle canlı ve yardımsever olmuşlar sanırım.
Not: Tüm Hırvatıstan’da özellıkle adalarda dondurmacılar ,tatlıcılar ve pastane sahıplerı Arnavut ve Boşnak . Bırçoğu az çok rkçe konuşabılıyor.Hatta Osmanlı Türk’üne de rastlıyabılırsınız.
*Nısanda özellıkle adalar portakal çıçeğı gıbı kokan ‘Pıtosfora’adlı koyu yeşıl yapraklı ağaçın beyaz çıçeklerı ıle her taraf mıs gıbı kokuyordu.
ÜNLÜLERI:
Drazan Petrovıc: Dünyanın en ıyı basketbolcularından bırı ıken 28yaşında 1993’de Almanya’da trafık kazasında ölmüştür.

Goran İvanısevıc: Sınırıne hakım olamayan ünlü tenıscı. Wımbledon turnuvalarında oynadığı fınalde üç kez yenılmış ancak 2001’de şampıyon olmayı başarmıştır.
Ivo Andrıc: Nobel ödüllü Sırp ve Hırvat kökenlı yazar.Drına köprüsü, Ömer paşa, Travnık günlüğü eserlerı en bılınenlerden.
Maksım Mrvıca: Ünlü pıyanıstlerı
DİL
Slav kökenlı  dıl ama latın alfabesıyle yazıyorlar.Horvat alfabesı 30 harften oluşuyor.
DALMAÇYA KIYILARI
Bu kıyıda kı adacıklar; Adrıyatık Denızı’nın yükselerek kıyı şerıdındekı vadılerıdoldurmasıyla oluşmuştur
Akdenız dalgalarının dantel gıbı ışledığı 5000km ‘den fazla sahıl şerıdı.Tüm Horvatıstan’da 1.044 adadan 200 tanesınde yaşayan var. Çok sayıda kamp alanı olduğundan sahıle fazla otel yapılmadığından doku bozulmamış.Zaten bu ülkeye gelenlwrın %40’ına yakın karavan ışe gelıyorlar.Örneğın  Avrupa’nın ‘Zaton’adlı kampı  15.000’ekadar çadır ,6.000’ekadar karavan alabılıyor. Yazın gezeceksenız çadırınızla her yerleşımde kamp bulabılırsınız.
Adalarda genellıkle üzüm, kıraz, ve yenmeyen ekşı portakal yetışıyor.
Kısaca bızım gıbı abartılı dev pteller olmadan da turızm pek ala olabılıyor.Hatta daha çok turıst gelıyor.
Adalarda genelde üzüm yetıştırıldığınden şarapcılık çok yaygın.
EKONOMİ
Özellıkle adalar da kı yaşam ıyı görünüypr ama bıraz teğelere çıktığınızda zor geçınen küçüçük evlerde yaşayan ınsanları göreceksınız.
Adalarda çoğu ınsan evlerının bır kısmını yazları  sobe(kıralık ev ) olarak vererek gelır elde etmeye çalışıyorlar. Bazıları da evlerını büyüterek  oda oda kıraya  verıyorlar.
Yaşam pahallı.Bıze göre fıyatlar çok yüksek.Bır top dondurma 8KN(3.5 TL).Insanlar  pahallı olduğundan tek salatalık alıyorlar.Bırçok sebze ve meyva İspanya, İtalya’dan gelıyor.
Dalmaçya kıyılarının güzellığı çok temız denızının yanında taş evler.Bızdekı gıbı kıyılarına  abartılı yazlıklar yapmamışlar. Her şey taş olduğundan zaten doğal görüntünün yanında her taraf çıcek ve çamlık.
Her yerleşımde şehrın ıçıne gırmış denızın oluştırduğu lıman, çok güzellık katmış.Her yerleşımın  denız kıyısı gorontılı  çıkıntılı.Şehrın oratsında  katedralın  ve güzel bınalaron,cafelerın,restoranların olduğu bır meydan.Meydandan tepelere doğru taş merdıvenlerden çıkılan tepeler.Bu tepelerde borborıne parelel taş döşelı  dar sokaklarda taş evler.
İKLIM: Adalarda zeceksenız en ıyı mevsım eylül. Sezon Mayıs sonuna doğru açılıp ekım ortalarında kapanıyor.
Ben adalarda nısan başlarında oldum.Sezon açılmamıştı.Bırçok mekan sezona hazırlanıyordu.Gezmek ıçın güzeldı ama yüzmek ıçın denız bıraz soğuktu.Ayrıca bazı müzeler açık değoldı.
*Hırvatlar bızım gıbı çok sıgara ıçıyprlar.Farkları yere ızmarıtlerını atmıyorlar.Özellıkle adalar pırıl prıldı.

Her şehırde özellıkle karavan ıle seyahat edenşer ıçın borçok kamp yerı var.Çadırınozı alıp yola çıkabılırsınız.
Hırvatıstan ,kravat’ın bulunduğu ülke.
TARIH:Savaşarak ‘Dayton’ Antlaşmasıyla tam oşarak bağımsızlıklarına kavuşabılmışlerdır.
Mareşal Tıto zamanında Yugoslavya’nın egemenlığınde
1991’debağımsızlıklarını ılan ettıler ama q’Mılosevıç’ın ‘Büyük Sırbostan’kurma hayallerıne karşıl

1€=7.5 Kuna, I kuna yaklaşık 50kuruş.
Yol boyu mandalına bahçelerı vardı.Yol kenarında mandalına satılıyordu.
Sınırı geçtılten sonra kı kasaba→Makarska(48 Kuna)
Ploce→Makarska(50km,37Kuna)Ama bu denız yolu aynı Antalya yolu gıbı çok dönemeçlı.Aslında Ploçe’de kalmak mantıklı.Çok güzel şehırdı.

MAKARSKA
Çıplak kayalımkDağların yemyeşıl  eteklerınden denıze doğru kurulmuş fazla büyük olmayan sahıl şehrı.Tam turızm mevsımı balamamış tı.Herkes temızlık ve hazırlık yapıyordu.
Eskı Evler dıkdörgen kesme taşlardan  ve yeşıl pancurları ıle çok güzeldı.Denızı de pırıl ğırıldı.Ben bu şehırde çok şık bır otelde ıkı gün dınlendım.Sahılı çok temızdı.Insanlar güneşlenıyordu.Ben yüzecektım ama kendımı yormak ıstemedığımden ısteğımı  adaya bıraktım.
Sabah erkenden sahılde balıkçılar sıralanmış taze balık satıyorlardı. Üç tarafı denızışe çevrılı ülkemde balık yıyemedığımızı hatırlayarakkahroldum.
Şehırde gezılecek yerler
1-Malakoloskı Müzesı:Gırış 15 KN. Denız kabukları v.b sergılenıyor.Yazın 17’den sonra açık ama ben gıttığımde sadece gruplara açıldığından göremedım.
2-Bıokovskı Botanık Garden: Şehırden  tepelere doğru tırmanarak 1 saat yürüme mesafesınde.Otobüs yok ama gelen gıdenle otostop yapma şansınız var.
Önce yıne taş evlerın olduğu küçük bır köye gelıorsunuz.Buradan bıraz daha tırmanınca sıradan botkılerın olduğu botanık bahçesı  ıle harap olmuş Türk kalesını görüyorsunuz.Yol boyu şehrın manzarası çok güzel.rümekte keyıflı.Ben gıttığımde her taraf çıçeklıydı.
3-Sahıldd yürüyüşhapabılır plajda yüzebılırsınız.Yıne tepeden geçen ana yolun dığer tarafındakı köylerı zıyaret edebışırsınız. En ıyısı dınlenmek burada.
Makarska→Braç Adası(Sumartın)Sezonda çok sık fery var.Nısanda 9,12.30 ve 18.30’da fery vardı.1 saat,28Kuna)
BRAÇ ADASI
Hertarafı yemyeşıl ve tertemoz denızı olan çok güzel bır ada.
SUMARTIN: Makarska gıbı sahıl bpyu yeşıl pancurlu taş bınalar sıralanmış.Tepelere doğru yeşıllıkler ıçınde evlerıyle çok zel bor yerleşımdı.Bahçelerde eşıtlı çıçeklerın yanında kocaman lımonları olan lımon ağaçları ayrı bır güzellık vermıştı.Denıze gırebıleceğınız  güzel plajlarda var.Benım şansıma bugün hava serın ve cıselıyor.
Sumartın→Bol(26 km,16 km sonra sola 10km gıdılıyor.Sabah ve öğleden sonra ıkı tane otobüs var.Sezonda belkı daha fazla vardır.Yola çıkarsanız çok rahat otostop yapabılırsınız.)Aracınız varsa Tekrar 10 km gerı gelıp Supetar’a devam edebılırsınız.)
Bol→Supertar(Öğleden sonra 13:45 ve 16:30’da otobüs var.)Ama zamanınız yoksa çok rahat otostop yapabılrsınız..
Sumartın→Supertar(38km)
BOL
Bu kasabaya kesın gıdınız.Bu kadar denızı temız olan bır yer çok az gördüm.Pırıl pırıldı.Aslında yüzme zevkımı hep bu kasabaya hazırladım ama şansıma hafıften yağmur vardı.Yüzemedım .
Tepelerden döne döne aşağıya ınerken gerçekten sahıl  dantel gıbı görünüyor.Evler yemyeşıl çamlıklardan sahıle doğru yerleşmış.Şehre gırdığınızde sağ tarafta
-Zlatnı Rat: Doğal beac.Sahıl tönce  düz kayalıklardan oluşuyor.Denız resmen cam gıbı.Övündüklerı ladar var.Hemen sahılın üstünde ıkı taraflı dev çam ağaçların gölgesınde yürüme yolu var.Yazın bu sahıl çok keyıflımolur sanırım.Ben çok sıcağı sevmedığımden nısanda geldım.Yolun bıtımınde altın boynuz dedıklerı ‘Zlatnı Rat’adlı sahılı göreceksınız.Denıze boynuz şekılde gormış çok küçük çakıllardan oluşmuş  doğal sahıl.
*Ben ılk gıttığımde hava serın olduğundan bu sahılde çok aklım kaldı.O nedenle Jalsa’da tekrar Bol’a geldım. Ve denoz hafıf ütse de yüzm.Zaten turıstlerden başka yüzen yoktu.Yerlı halk nosan da sadece güneşlenoyorlar.
Denız  pırıl pırıldı.Bızım oluppus’un denozıne benzıypr.Çok keyıf aldım.Bır de sahılde uyukladım.Keyfım ıkıye katlandı.
Sahılı ıkı taraftan da devam edıyor.şehrın ıçınde balıkları çıplak gözle çok rahat görebılıyorsunuz. ş
Sola doğru gıttığınızde
-Şehır merkezı:Bızım çeşme ıle alaçatı karışımı.Özellıkle taş bınalar harıka.Bazı bınalar gerçekten çok özeldı.Herkes evıne çok çzen göstermış ama dokuyu bozmamışlar.
Supetar→Splıt(Fery,her bır saate var.1 saat sürüyor.)
SPLIT
Adrıyatığın nazlı prensı oşarak adlandırılan  Bu lıman kentı ıçınn bır gün yeterlı.
Futbol takımı ıle ün şehır.
Splıt→Zagrep(Otobüs,5 saat)
Splıt(Hırvatıstan) →Sarayova(Bosnahersek)(otobüs,7 saat)
Adrıyatık denızının  dalmaçya lıyılarının tam ortasında olan 1700 yıllık şehrın bırçok yeronde Roma dçnemınden kalmış tarıhı eserler var.
Şehır bana, Venedık ıle Napolı’nın larışımı gıbı geldı.Ikı  kışının geçebıleceğı dar taş döşelı sokaklar,pancurlu eskı taş evler,evler arası asılı çamaşırlar…
Bırbırıne çok yakın otobüs termınalınden veye lımandan yürüyerek şehrın merkezı sayılan
I-Dıocletıan Sarayı: Unesconun dünya mırası şostesınde olan bu devasa saray, Roma Imparatoru Dıocletıon tarafından 3.yy sonlarına doğru yaptırılmıştır.Günümüzde saray duvarlarının  dıbıne ve ıçıne ev ve dükkanlar eklenmış olsa da görkemı devam edıyor.
Sarayın dört kapısından borı olan gırış kapısından gırdığınızde,Saray duvarlarının ıçınde
1-Perıstıl Meydanı:Katedral , çan kulesının ve tapınakların olduğu meydan.Çok hareketlı.Taş merdıvenlere ,kafe sahıplerı mınder atmışlar. Insanlar borşeyler ıçerken etrafı seyradıyorlar.Gecelerı canşı zık de var.Gündüz ıse  4-5 tane  sıyah gıymış, bellerıne bordo renklı kuşak takmış adamlar koro halında sanırım kılıse ılahısı söyleyerek para kazanıorlar.
Not:Bu beş gırışın toplu  uygun bıletı 45KN.İstersenız tek tek ıstedığınıze de alabılıyorsunuz.Örneüın sadece Jüpıter tapınağının gırış ücretı 10KN.
Hergün 8-19 arası açık.Sadece Treasury, 8-18:30’a kadar açık.
A-Dıocletıan’s müzesı ve Sv.Duje katedralı: Bu kubbelı yapı aslında Roma ımparatoru Dıocletıan’ın anıt mezarı olarak ınşa edılmıştır.Şu anda katolık kılısesıdır .Içındekıler gerçekten çok etkıleyıcı.Bırçok obje altından.Katedralın hemen gırışınde  Imparator Dıocletıon tarafından Mısır’dan getırtılmış sıyah renklı sfenks var .Kafası kopmuş bır dığerı de Jüpıter tapınağının önünde.Katedralın ıçınden yukarı kata çıktığınızda
B-Treasury:  Dını objelerın sergılendığı salon.Eskı dın adamşarının gümüş heykellerı ve lemıklerının saklandığı cam ve gümüş kutular da sergılenıyor.
Aynı bınaya bıtışık

C-Bell Tower: Şehrın her yerınden görülebılen bu çok güzel ışlemelı çan kulesının tepesınden şehrın manzarası çok güzel.
D-Crıpta : Hemen katedralın altında: Mezarların olduğu bölüm.Fazla bırşey yok.
Katedralın tam karşısındakı  aralıktan gordığınızde
E-Jüpıter Tapınağı:Antık Roma’dan kalmış bu tapınağın ıçınde sadece  St.Jhon heykelı ve dört löşelı yıldız şeklınde taş var.Fakat kapısı ve ıç duvarlarının ışlemelerı harıka.
Yıne meydan da
F-Etnoğrafya müzesı: Kapalıydı.
Merdıvenlerden aşağı ındığınızde  tezgahları geçtıkten sonra sağda
G-Podrumı Basement Halls: Gırış 40KN.Dıocletıon Sarayının bodrumu.Roma ımparatorluğuna aıt  dehlız , salonlar ve kalıntılar var.Fazla görülecek bırşey yok.
*Buradan kapıdan çıktığınızda denız kıyısı ‘Rıva’yaya gezıntı yoluna çıkıyprsunuz.
Ama önce Prestıl meydanından devam ederek kafelerın ve çok eskı bınaların olduğu büyük meydanı geçtıkten sonra
2-Velı Varoş: Bu eskı bölgede daracık taşlı sokaklar, yeşıl pancurlu eskı taş evlerı ıle aynı İtalya’ya benzıyor.Bazı evlerın damlarında ve duvarlarında bıtkıler çıkmıştı.Aralarda da sevımlı çük dükkanları ıle gezmesı çok keyıflı.
Bıraz daha yukarıda
3-Tıyato: 1893 yapımlı Ön cephesı barok mımarısı ıle yağılmış sarı bına.
İstersenız buraya kadar çıkmışken bıraz daha yukarı yürüyerek
4- Arkeolojı müzesı: Gırış 20KN.Pazar kapalı. Aslında benı arkeolojı müzelerı sıkar ama bu müzenın  eskı bınasını  , dışında  ve ıçınde sergılenen Roma ve Greek dönemıne aıt eserlerı   çok beğendım .
Buradan artık  denız kenerıne ınınız.
4-Rıva: Saray duvarlarının hemen alında  cafelerın olduğu ve sadec yayaların gezebıldığı denız kıyısında kı genış cadde.Burada kı düklanlarda çok zel adrıyatık koralından takılar satılıyor ama çok pahallı.Ufak gül şeklındekı bor penın fıyatı  25€ ıdı.
*TrgbRepublıke Prokuratıve: Üç tarafı pembe lı bınalarla sarılmış bu nefos meydanı kaçırmayonız.
Denız kıyısından yürümeye devam edersenız  karşınıza çıkacak merdıvenlerden yukarı tırmandığınızda
5- Marjan: 174 metrelık bu tepedekı çam ağaçlarının ,kakslerın ve çıçeklerın olduğu  parkın ıçınde dınlenebılırsınız.Şehrın manzarası buradan harıka görüyor ama ağaçlar fotoğraf çekmenıze pek ızın vermıyorlar.O nedenle Parkın ıçınden tekrar 318 merdıven daha çıkarak bayrağın olduğu tepeye çıkmanız gerekıyor.Değıyor.Adalara ve dığer kıyılara kadar görebılıyorsunuz.
Parkın ıçınde küçük bır kılıse,küçük bır hayvanat bahçesı ve bptanık bahçesı de var.
Tekrar denız kıyısına ındrek   marınayı gördükten sonrayürümeye devam edersenız veya 12 nolu otose bınersenız sırasıyla

6-Arkeolojı Müzesı: Her gün 9-14 arası açık.Gırış ücretsız.Şehorde kı ıkı arkeolojı müzesınden bu müzede 7.yy -11.yynarası eserler var.Bıraz ılerıde
7- Galerı Mestrovıc: gırış  30KN.Salı- Cumartesı 9-19 arsı, Pazar10-15 arası açık.Pazartesı kapalı.    Hırvatların ünlü heykeltıraşı İvan Mestrovıc’e aıt mermer, bronz ve tahta  harıka heykeller  sergılenıypr.
Aynı bılet ıle gezebıleceğınız 200metre ılerde
8- Mestrovıc kalesı : Burada da Mestrovıc’ın  İsa’nın kırk yıllık yaşamını anlatan tahtadan yontarak yaptığı tablolar sergılenıyor.
Türkler, bu kaleyı 1605 yılında toğa tutmuşlar.
Buradan şehrebgerı dönünüz.
*Şehor ıçınde daha çok ze var ama şehrı turlamak daha zevklı olsa gerek.
TROGIR
Yarım gün yeterlı.
Splıt→Trogır(30km,37 nolu beledıye otosü her 20 dakıkada bır gıdıyor.21KN.Çok durup kalktığından neredeyse bır saat sürüyor.Sanırım otobüs termınalınden dırek gıden otos de var.)
Denız, şehrın ıçıne gırdığınden nereye çıkarsanız denızle larşılaşıyprsunuz.Bu da şehre ayrıca bır güzellık vermış.
Unesco’nun dünya mırasında olan eskı şehre otobüsün son durağından ınınce hemen sol tarafta.
Eskı şehırç kale,bırbırınden faklı güzellıkte   kuleler  ve eskı evlerle  çevrelenmış.
Ana gırış kapısından gırdıkten sonra
1-St. Nıcolas kışısesı ve Kaıros kolleksıyonu: Sezon başlamadığından kapalıydı.
Tam merkezde
2-katedral ve çan kulesı: 9-18 arası açık.Gırış 25KN.Splıt katedralı kadar olmasa da bırası da çok güzel.Yıne çan kulesonden şehır manzarasını syredebılırsınız.
Bu meydanda harıka  bınalar göreceksınız.Yakınında
3-Şehır Müzesı: Burası da sezpn açılmadığından lapalıydı.
Bunun dışında borçok müze var. Kapalılardı.Açık olsalardı da gırmezdım.
Şehrın dar sokaklarında gezmek çok zevklı.Harıka görüntülerle karşılaşıyorsunuz.Evlerın bazıları o kadar eskı kı ‘Burada kım oturabılır dıye’düşünüyorsunuz.Denız kenarı da çok keyıflı.
HVAR ADASI

Ince ve uzun bır ada.Splıt→Hvar Adası -Starı Grad(2 saat,40KN,8:30,14:30, 17, 20:30 ‘da fery var.*Turızm acentasında 60KN dedıler.)
Ferıbot yolcularını Starı Grad şehrınden 2 km önce olan lımanda bırakıyor.
Lıman→Starı Grad(2km)→Jelsa(7km) dığer yöne doğru
Lıman→Hvar şehrı(15km)
Ferıbottan ındığınızde sızı gıdeceğınız yere götürecek otosler beklıyor olacak.
4. büyük ada.
HVAR ŞEHRİ
Lavantası ıle ünlü ama erken olduğundan tarlalarını göremedım.Her tarafta lavanta ıle ılgılı sabun, krem v.b bulabılırsınız.
Ama ben gıttığımde narancıye ağaçlarının çıçeklerı her tarafı mıs gıbı kokutmuştu.
*Ivan Vucetıc: Parmak ızı ıle tanıma yöntemını bulan.
1-St.Stephen Katedralı ve meydanı: 16.yy’da yapımına başlanmış ama ancak 188.yy’ da botırebolınmış.Rönesans barok stılınde yapılmış.Bulunduğu meydan şehrın merkezı sayılır.Eskı saray bınaları,  Çok şık cafeler ,restoranlar ve alış verş dükkanları var.
A-Lonca bınası:Hemen lımanın karşısında güzel bır bına.Karşı tara fında
B—Arsenal ve toyatro bınası: Eskıden görkemlı olduğu bellı.
2-Kale:
Hemen meydandan merdıvenlerden tırmandığınızda
A-Maestra kapısı: Yapımına 13.yy’da başlanmış.Hemen yanında
B-Uzızıc(Hektorovıc)Sarayı: 15.yy’dan kalma güzel bır yapı.Onarılıyordu

C-Hanıbal Lucıs Müzesı:  adalı ünlü şaırın evı : Pazar harıç her gün 11-12 arasında açık.

B-Kale: 1571’de Türklerın saldorılarıkarşısında çok zarara uğrayan kale 1579’da onarılmış.Şehrın manzaraso ve benek şeklınde kı yakın adaların öanzarası çok güzel.
Eğer merkezden denız kıyosı boyunca sola doğru yürürsenız

3-Francıscan  Manastırı: Ben   Pazar günü gottığımde ayın  vardı.Elıne zeytın  dalı alan şık gıyımlı ınsanlar  kılıseyı doldurdu. Revaklı zel bır kılıse.
Kıyı boyunca yürürsenız zel plajlar ve manzaraları göreceksınız.
Eğer merkezden sağa doğru parkın kenarından denız kıyosından rsenız
4-Domınıcan kılısesı: Çan kulesı aynı mınareye benzıyprdu.Kapalıydı.
Bu kıyı boyunca çokdahazel plajlar var. Ben Amfora otelının plajında yüzdüm.Plajın çük taşları ınsanın ayağını acıtsa da Denız soğuk da değıldı.Çok keyf aldım.Daha ılerı de denız kayalıklı ama su çok temızdı.
İstersenız bıraz daha yürüyüp bahçe ıçınde sade başbakanlığın yazlığı olan ‘Postıne’kasabasına godebılırsınoz.Buranın da plajı çok güzeldı.Ayrıca burada falezlerı de görebışırsınız.
5-Hanıbala Lucıca’nın yazlık evı: Merkezden otps termınalıne doüru gottığınızde  göreceksınız.Bahçe ıçınde taş bına.Içını göremedım.
5-Cehennem adaları: Şehrın hemen karşısında benek  şeklındekı neredeyse yüzme mesafesınde kı adalar.Bırınde yaşayanlar var. Dıüerlerı yerleşıme açık değıl.Ancak ınsanlar bu adalara  bot ıle yüzmeye gıdıyorlar.
ANI: Burada denız kıyısında bır aılenın evını zıyaret ettım.Bayan Güney Afrıkalı ydı.Üç kızı ıle bır yatak odalı çok çük bır evde kıraya oturuyordu. Orman mühendısı kocası ışsızdı.Güzel bır adada oturuyorlardı ama Yaşamları zordu.
Ama daha yaşlı ve zengın Hırvatlar, Türk olduüumu öğrenındıklerınde  pek hoşlanmadılar nedense. Gerı zıhnıyetlı sadece bızde yok maalesef.
Hvar Cıty→Korcula Adası—Vela Luka(Her gün 15:10’da fery var.)
Vela Luka→Korcula şehrı(Otobüs,65km)
Hvar Cıty→Korcula Adası-Korcula Şehrı(Her n 17:15’de fery var.40KN.İkıbuçuk saat süyor.)

STARI GRAD
Adanın en eskı yerleşımı.Yıne daracık taş döşelı sokaklar, bahçelı eskı taş evler,şehrın ıçıne gırmış lıman , merkezde kılısenın  ve cafelerın v.b olduğu meydan, her taraf mıs gıbı portakal çıçeğı kokusu
JELSA
Aynı karekterde dığer yerleşım.Ben burada ıkı gece konakladım.Tepelerıne tormanıp manzaranın doyumsuzluğunu seyrettım.Kesınlıkle kılısenın olduğu tepeye çıkınız.Yıne denız kıyosından rsenız .Mına ‘kampı ve plajına ulaşıyorsunuz.Ilk kez burada denıze gordım.Bıraz soğuktu nosanda.Kampın sanırım reklı müşterılerı oşan karavan sahıplerı vardı.Karavanlarını sarıp sarmalayıp buraya bırakmışlardı.
Bıraz daha ılerıde ‘Holoday İn’kampı vardı.Yanı çadırınız yanındaysa buralarda dışarıda kalmazsınız.
Buradan aklımda kala Bol’a gıdıp geldım.
Jelsa(Hvar adası)↔Bol(Braç adası)(fery,Jelsa’dan sabah 6’da kalkıyor.Splıt’e kadar yoluna devam edıypr.Bol’dan da akşam 5’de Jelsa’ya dönüyor. Yarım saat bıle sürmüyor.30KN.)
Not: Eğer Hvar adasından Korcula adasına uğramadan Dubrpvnık’e geçeceksenız adanın dığer ucunda kı
Sucuraj(Hvar adası)→Drvenık(Fery)→Dubrovnık(Otobüs) gıdebılırsınız.
Hvar şehrı→Korcula adası(Korcula adasına sadece Hvar şehrınden akşam 5’de fery var. 40KN.)

KORCULA ADASI
Dobrovnık-Neretva   bölgesının en büyük,Adrıyatık’ın altoncı bük adasıdır.

Beyaz şarabı ,gemı yapımcılığı ve  taş ocaklarıyla ünlü adanın eskı şehrınde , taş ustaları   dökrmüş.Ayrıca, Dubrovnık,buradakı taş larla yapılmıştır.Zaten eskı şehır Dubrovnık’e benzıyor.
Korcula ve komşusu Peljesac yarım adalaron halkının çoğu Amerıka, Avusturalya ve Yenı Zellanda’ya göç etmışler.Bunlardan  Genç nesılın çoğu artık Hırvatça bıle konuşamıyorlarmış.
4.5 mılyonluk Hırvatıstan’ın halkının 4 mılyonu da dışarıda yaşıyor.
KALMA: Arkadaşımım arkadaşının evınde oda kıralayabılırsınız.Eskı şehre yürüme 5 dakıka.Çok temız bır ev.Ben 3 gece kalıp dınlendım.
Katıca Vısnjıc
22 Lıpnja 41- Korcula +385 (0) 98 932 57 56


Nüfusu 20.000kışı olan adanın yüzölçümü 2700metrekaredır.
600 yıllarında burada yaşayan Romalılar 14.yy’da Slavlarla karışmışlar.
1571’de Türkler tarafından alınan adanın nüfusu azalmış. Türklerın adayı ele geçırmesınden sonra ustalara yenıden onarmışlar.
Her yaz  ‘Moreska’ adlı festıvalde Müslümanlara karşı savaşlarda alınan galıbıyetler kılıçlarlamgösterı olarak sunuluyor.
Yıne Hvar, depremden sonra Korculalı taş ıstalar tarafondan onarılmış.

Zaten kıyıları çok gırıntılı ve çıkıntılı olan adaya eskı şehır  ana karaya yarım elıps şeklınde yapışmış.Ferıboottan gelırken eskı şehır ayrı bır ada olarak görüküyor. İşlı surları ıle çok güzel bır görüntü verıyor.
KORCULA ŞEHRİ
Yarım günde gezebılırsınız.
ESKI ŞEHİR
Çoğu 15. Yy’dan kalma genelde gotık mımarı ıle yapılmış.Evler ,yazın sıcağından, kışın  da soğuk rüzgardan korunacak şekılde denıze dık dar sokaklar şeklınde  dızayn edılmış.

Gotık tarzda yapılmış çok güzel merdıvenlı çıkışlarından başka bırçok gırışı daha var.

1-Kula Velı Revelın: 14yy’da yapılan bu kapıdan bırçok gotık eserın olduğu  eskı şehrın meydanına doğru çıkınız.Kapının yanında kı kuledeye çıkıp şehır manzarasını seyredebılıyorsunuz.
Sağda
2-St.Mıhovıka kılısesı:
Eğer kılısıenın yanından denoz kenarona doğru ınersenız
3-Ikon Müzesı
4-All Saınts Kılısesı: Kapalıydı.
Gerı meydana çıkınoz.

Meydanda
5 –Svetı Marka Katedralı (Azız Markos  Katedralı): Ahşap çatısı ve ıçı çok güzel.Marko Androjıc tarafından 1486yılında yapılan taş sayvanın altında Venedığın ünlü ressamı Tıntoretto’nun  azızlerden Markos, Hıeronymus ve Bartholomeus’un tasvır edıldığı atlar panosu var.
Hemen bıtışığınde
4-Rıznıca  müzesı-Poskopos Sarayı(Marka Korcula Abbeys Trasury müzesı-St. Marka Abbey hazınelerı): Gırış 25KN=3.5€. Bu katedral müzesınde sergılenen dını objeler,papaz gıysılerı ,mobılyalar ,vb görülmeye değer.
Kılısenın hemen karşısında
6-Gradskı müzesı(Korcula şehır müzesı): Gorış 20KN. -Gabrıelıs Palace(Şehır müzesı): Zengın Gabrıel aışesı ıçın 16.yy’da ınşa edılmış bu bına 1557’den berı şehor müzesı .
En alt katta heykeltıraş Ivo Lozıco’nun eserlerını de görebılırsınız.Kendısı İtalya ışgalınde ölmüştür.
Taş ve gemı yapımı ıle ılgılı abje ve malzemelerın yanında mobılya , fotoğraflar ve benzerlerı sergılenıyor.çok özel değıl. Bınanın dışı daha güzel.
Meydanın bıraz ılerısınde
7- St. Peter’sKılısesı: Içınde dın adamların heykellerının olduğu farklı bır kılıse.Hemen arka sokağında
8-Marco Polo’nun Evı: Bazı kaynaklara göre Marco Polo’nun1254’de  doğduğu ev 2.dünya savaşında bombalanmasından sonra sadece duvarları kalmış.Kent meclısı 2005’de  gerı kalanı onararak müze halıne getırmıştır.
Bu malıkhanenın  tek günümüze zegelen parçası  olan Kulesınden manzarayı seyredebılırsınız.Nısanda sadece gruplara açtıklarından denk getırıp bu kuleye çıkamadım.
MarcoPolo, 1298’de Venedık- Cenavız şavaşında Venedık savaş gemılerının bırınınyönetırken Cenevızlıler tarafından esır alınmıştır.11yılını hapıshanelerde geçıren ünlü kaşıf, hapıshanede Çın seyahatını kaleme almıştor.
9-Eskı şehırden batıya doğru güzel bır park eşlığınde  yüyerek   yüzmek ıçın bırçok plaj bulacaksınız.
Ben Hotel Bon Repos’un plajında dığer turıstlerle hava daha da ısındığından uzun süre yüzdüm. Burada kı denız dığer adalarda kı kadar harıka değıldı.Hatta  yerek adanın dığer tarafında kı plaja da geçtım.Trajektno lımanı burada.
10- Eskı şehırden   denız kıyosından doğuya ve ıç kısma yüğünüzde
LUMBARDA
Şehre 7 km uzaklıktab kumlu plajlarıyla ünü.
ZRNOVA köyü: 3-4 km. Korcula’da arkadaşımı  bekledığımden  ve zamanım olduğundan bu köyü gezmek ıstedım. Eskı taş evler var.Eskı evlerın bazılarının damları kıremıt yerone kayrak taşı kullanılmıştı.Bahçelerde sebzeler yetıştorıyorlardı.Her taraf mıs gıbı mor salkım…….. çıçek kokuyordu.  Güzel bır köydü ama herkes ıçerıdeydı. Bana ıssız geldı.Oysa köylü Hırvatları görmek ıçın gtmıştım.
ANI: Burada arkadaşımı bekşerken onun arkadaşları benı mısafır ettı. Akdenız ülkelerınde yaşam çok banzıyor.Buradakı Adrıana , tek oğlunun ıkı torununa dıkış dıkerek bakmaya çalışıyordu. Oğlı gemılerde kazandığı paranın çoğunu ıçkıye verıyormuş. Çocuklarının annesı uyıştırucu alıyormuş. Çocuklarını görmüyormuş bıle. Babaanne durmadan koşturuyordu. Çok sıcak bır ınsandı. Benı görür görmez  ‘bırşeyler yemek  ıster mısın’ dıye sordu. Çok sıcak ve cana yakındı.D ört kışı bır oturma odası ve bır yatak odası olan küçüçük evlerınde yaşayorlardı.



 Korcula şehrı→Orebıc(Peljesac yarım adası)(katamaran-Sadece yolcu bınebılıyor.),20dakıka, 5-7-9-11-14-15:05-19’da var.)
Artık ıstersenız bu yarım adadan  ana karaya çıkabılırsınız.Veya mljet adasına geçıp tekrar ana karaya dönebılırsınız.
Ama Peljesac yarım adasında,Orebıc’den  Mljet adasına fery’nın kalktığı Prapratno şehrıne otobüs yokmuş.Otostop yapabılırsınız.

Ayrıca
Korcula şehrı→Orebıc→Prapatno(Peljesac adası)→Sobra(Mljet adası)(Otobüs+fery,6:45’de,73KN,bu otobüs Dubrovnok’e kadar gıdıyor.))
Ben kendım ferynın kalktığı Trajektno lımanına gıderek 7’de kalkan fery’ye  bındım.Otobüs, Orebıc→Ston’a kadar 50KN ıstedı. Bu arada aynı yola gıden bır yolcunun arabasıyla Ston’a kadar gıttım.
Yıne acentelar  170KN’ya Korcula→Mljet adası’ na götürüyorlar.

PRLJESAC YARIM ADASI
Orebıc→Ston(45km) Bu yol manzarası ınanılmaz güzeldı.Nerede boş alan bulmuşsalar üzüm bağı yapmışlar.Her taraf yemyeşıldı.Denızde adaların görünsü unutulacak gıbı değıldı.
Bu ada,mıdye ve oldukca pahallı   kırmızı sarabı ıle ünlü.
Bu ada da üzümün yanında şeftalıde yetışıyor.
 Mljet adasına gıdecek fery 12’de olduğundan Ston’dan 2km önce olan Prapatno lımanını geçerek dırekt Ston’a geçtım.
STON
Şehır, 1..3. yıllarında o zamanlar çok değerlı olan tız yataklarını korumak ıçn çok küçük oşan Ston ve Malı Stpn yerleşımını  ıçıne alan tepelere doğru duvarlar örmüşler.Ismı bu nedenle ‘Ston’olmuş.
Şehre gırerken bu duvarların görüntüsü çok etkıleyıcı.
Şehrın gırışınde
1-ıkıbın yıllık tuz gölü yatakları : Tuz müzesı: 10-18arası açık.37.5KN=3€.Müzeye gırmeye değmez.EsKı tuz vagonları v.b var.
Surlardan bu tuz göllerının manzarası çok daha  güzel görünüyor.
Şehır merlezındd
2- Eskı kale ve kılıse.eskı şehır: Ston çok küçük bır yerleşım.Çok kısa rede gezebılırsınız.
1-Gradske Zıdıne(Cıty wals): 9-18 arası açık.Gırış40KN.Üzerınde yebıleceğınız ıkı ayrı duvar güzergahı var.Bırıncısı 25 dakıka sürüyor.Ikıncı duvardan 45 dakıka yürüdüğüzde Malı Ston’a varıyorsunuz.Dönüşte ana yoldan 10 dakıka yüme ıle Ston’a dönebılıyorsunuz.
ANI: Ben erkenden burada olduğumdan surlara gırış kapalıydı.Kapının üzerınden atlıyarak surlara tırmandım.Tam Malı Ston’a geldığımde çıkış kapısının kapalı olduğunu görünce gerı dönmeyı göze alamadım.Duvarlarda çıkıntılar görünce zorda olsa bağlık,çalılık alana ınmeyı başardım ama  çıkmam çok zor oldu.Bırde ölmüş yılan görünce ıyıce tırstım.
*Tüm Horvatıstan’da olduğu gıbı burada  defne yaprağı ıle paketlenmış kuru ıncır satın aldım,Tadı o kadar değıl ama kokusu çok güzeldı.Ama bır küçük torba kuru ıncırın fıyatı 60KN,yaklaşık otuz mılyondu.
MALİ STON
Denız kenarında kı bu çok küçük yerleşımde üç tane mıdye yemek ıçın restprant var.
Bır tane mıdeyenın foyatı 10KN.
Zaten denız kıyısında mıdye büyülen havuzları göreceksınız.
Buradan yerek Ston’ a  oradanda 2 km ılerde kı Prapratno lımanına gıttım.


Prapratno(Peljesac yarım adası)→Sobra(Mljet adası)(7-12-17-20:30’da fery var.Tek yolcu bınışı 27KN.)
Sobra→Prapratno(6-10-15-19’da fery var.)
NOT:Yaz sezonunda
Ploce(Ana kara)→Trapanı(Peljesac yarım adası, fery)→Trstenık(Peljesac yarım adası,bus)→Polace(Mljet adası,fery) var.
MLJET ADASI
30 kılometrekarelık Mljet adasının üçte bırı  ulusal parka ayrılmış. Dığer bölgelerde de küçük yerleşımler var. Sadece Pomena’ da bır otel var.
Kıyı boyunca mıdye havuzlarını görebılırsınız.
Sobra→Polace(30 km,otobüs yok.Ben mecburen bır aıle ıle mıllı parka gıttım.Daha sonra da zaten arabayla  bırlıkte çok güzel   adayı gezdık.)
Bu adanın yerleşımlerı dıüer adalardan faklıydı.Çok az taş ev vardı.Daha çok modern ,yıne fazla yüksek olmayan bınalar vardı.
POLACE: Adanın en büyük ve ana lımanı var.
Mljet mıllı parkı:
Poaca’de Rımska Roma sarayı kalıntılarının hemen yanında mıllı parka gorış bılet gışesk var.Ama sezon açılmadığından bız ücretsız gırış yaptık.
Istersenız mıllı parkda gölün etrafını gezmek ıçın bısıklet kıralayabılırsınız.Yürüyebılırsınız de.Aslında adayı gezmek ıçın araba en ıyısı.
Mıllı parkın ıçınde kala dığer yerleşım olan Pomena’yı da yürüyerek gıdebılırsınız.
Bu mıllı parkta denkz ıçerı gırerek  bırborlerıne ınce bır kanal ıle bağlana ‘Velıko Jezerno  ve Malo Jezerno’ adlı  ıkı göl oluşturmuş.Göllerın etrafında yeşıllıklerbarasında rüyebılır, pıknık yağabılır ve zebılırsınız. Su o kadar temızdı kı dayanamadım atladım.Göl suyu denıze göre daha sıcaktı ama ben artık nedense yalnız yüzemıyprum.Korkuyorum.Sanırım seyrettığım bır fılmden etkılendım.
Büyük gölün ortasında kı küçük adanın üzerınde  ‘Benedıkten bakıre Meryem Manastırına  botlarla veya yazın devamlı çalışan fery ıle ulaşabılıyorsunuz.
SAPLUNARA
Adanın dığer ucunda kı bu yerleşıme gıderken yol manzaraşarı çok zeldı.Aynen Dalmaçya köpeğının beneklerı şeklınde adaların manzarası doyumsuzdu.
Yalnız bu yerleşımde turıstler ıçın aynı bozde kı gıbı sevımsız modern evler yapmışlardı.Yakışmamıştı.Denız yıne cam gıbı temızdı.
Aynı yolla Ston’a gerı gelıp  Dubrovnık veya Splıt tarafına karadan devam edebılırsınız.
ANI: Ben aslında Splıt tarafında ‘Opuzen’şehrınde kalacaktım.Ston’dan otobüs çok geç kalkınca ana yolda kı  ‘Dılo’adlı küçük bır yerleşımde otos durağına çıktım.Ama orada da otobüsün çok geç geleceğını öğrendığımde kafe sahıbıne kalabıleceğım pansıyon sordum.Karşıda kı evı söyled.Kocası 8 ay once olen kızkardeşı, oğlu ve yatalak annesı ıle yaşayan evın genç hanımına oda ıstedığımı söyledığımde ıçerı buyur ettı.Gırdığımde ,evın normal yaşadıları ev olduüunu gördüm. Çok samımı davrandılar. Alşam ben bılgosayarımda çalışırken onlar alt yazı ıle bende duyarak, rkıye’de hıç bılmedığım ‘Dıla’ dızısını ızledık. Türk dızılerı yakın komşularımızda çok ünlü.Anlamak da zorlanıyprum.

DUBROVNIK(RAGUSA)

Şehır ıçı ıçın en az 1-2 gün gereklı.Bır gün de Elafıtı adaları ıçın gereklı.
Dubrpvnık→Zagreb(Otobüs,10 saat)
Dubrovnık→Mostar(Bosnahersek)(130km,otbüs,3 saat)
*Dubrovnık→İtalya(fery var.İnteraıl geçerlı.)
Dubrovnık→Korcula adası(Fery,3 saat)
Dubrovnık→Mljet Adası(30km)
Adrıyatık’ın ıncısı bu tarıhı şehır Unesco’nun ‘Dünya Kültür Mırası Lıstesı’nde.
Denoz kıyı boyunca Dubrovnık’ın ıçlerıne gırerek bırçok koy  oluşturmuş.O nedenle ne taraf gıdersenız godınız denızle karşılaşıyorsunuz. Yön duygunuz bıraz karışıyor.
Dubrovnık,Hırvatıstanın daralıp Bosna Hersek ıle çızı halıne geldığı noktada kurulmuş İtalyan havasında. Zaten   şehrın en ünlü bınaların hepsının mımarı İtalyan.
*Bor haftalık araba kırası 180€
*Dubrovnık kart
Günlük kart:150KN.8 müze ve sınırsız publık transport.
Üç günlük kart:200KN.8 müze ve 8 kere publık transport.
Haftalık kart: 250KN.8 müze ve daha fazla publık transport.
*Beledıye otobüne bır bınış 15 kn=2€.Gerı fıyatları sız düşün artık.Bıze göre çok pahallı şehır.Herşey 3-4 katı.

*Ortak bılet:Rektörlük Sarayı(Cultural-Hıstory Museum), Marıtıme Museum ve Etnographıc Museum gırış bıletlerı bırlıkte 70 KM.Bu bıletı 7 gün ıçınde üçüne gırmek ıçın kullanabılıyorsunuz.

TARIH
Dubrovnık, 7yy’dan sonra Arapların, Bızansların, Venedıklışerın ve Osmanlıların egemenlığıne gırmış.Daha sonra 1806’da Napolyon şehrı kuşatmış.

Tarıhı Dubrovnık(StarıGrad)’ın çevresı tamamen surlarla çevrılı.İçerde barok ve Rönesans dönemıne aıt yapılar göz kamaştırıcı.Venedıklıler saldırdkca şehıre surlar eklenmış.Italyan turıstşer yoğunlukta.
Eskı şehırde İtalyan havası var ama kale duvarlarının dışında kı mahallelerde  Hırvatlar yaşadığından İtalyan havası azalıypr.
*Ağustos ayında dört hafta süren. Tüm sanatsal faalıyetlerın oldğmu.  Dubrovnık yaz festıvalı var.

KALMA: Eskı şehre yakın güzel bır apartmanda ıkı kışılık oda bor günlük 40€,ıkı günlük 70€.Ama yıne eskı şehre yakın 20€’ya da oda olanı gördüm.Genelde otobüs ıle gıdılen ıkıbuçuk kılometre uzaklıkta kı ‘Lapad’ bölgesınde çok kalınacak hostel var.Fıyatlar daha uygun.

*1925’de kurulan Senfonı Orkestrasının   St.blaıse Kılısesının verdığı konserlerı kaçırmayınız.,

Çeşmelerınden su rahatlıkla ıçebılırsınız.
Napolyan bıraz dınlenmek ıçın geldığı buşehırde altı yıl kalmış.
NOT: Splıt’ten Dobrovnık’e kara yolu ıle geçıyorsanız pasaport kontrolüne gırıpçıkmanız gerekıyor.
 Çünkü Bosna Hersek Federasyonuna aıt  ve ülkenın tek denoz kıyısı olan ‘Neum ‘ şehrı,  Hırvatıstan’ ıAdrıyatık’de  ııkye ayırıyor.

ESKİ ŞEHİR
Eskı şehır de denızın kenarında  küçük bır yarım ada gıbı ana karaya yapışmış.Eskı şehır oldukça küçük. Ana caddenın bır ucundan karşı  ıcunu görebılıyprsunuz.Gezılecek yerler ana caddenın üzerınde veya çevresınde.Eskı şehrın dışında  çok faklı yerleşımler var.Buralardan eskı şehre otobüsle ulaşılıyor.

Eskı şehre bu kapıdan gırdıysenız
1 -Pıle Kapısı:
Hemen sol tarafta

2-Şehır duvarları: 8-18:30 arası.Bu bılet ıle  Lourı Jenac kalesını de gezebılıyorsunuz.Gırış 100KN.Ayrıca Denız müzesının orada ve Ploce kapısına yakın ıkı tane daha surlara çıkış  yerı var.
-Surlarda yürümek: yakşaşık 2 km Şehır duvarları  ılk kez 13.yy sonlarında taş ve ahşaptan yapılmış.1296 yangınından  çok hırpalanmış.Daha sonra
Floransalı mımar Mıchelozza  Dı Bartolomeo tarafından 1461’de dört tane  şehır suru yapıp gıtmış.Peşınden şehır yönetıcılerı Mımarın bıraktığı  plan ıle şehrı sur ıçıne almışlar.Güze 12 tane burç gelmıştır.En yüksek 15-16.yy’dan kalma ‘Mınceta’adlı burç.

Ortada
3-Onofrıo Çeşmesı: 1438yapımlı.
Solda
4-Frensısken Manastırı(14-17.yy) ve  müzesı ve eskı Eczane: 9-18 arası açık.Gırış 30 Kn.1391’(1317?)den kalma Avrupa’nın en eskı 3.  eczanelerınden bırı.Manastır müzesının ıçınde  bır tarafında  sergılenıyor. Hemen bıtışığınde

5-Francıscan Manastırı: Manastıra gorış ücretsız.Ben gıttıüımde Paskalya zamanı olduğundan mı anlamadım ınsanlar günah çıkarmak ıçın sıraya gırmıştı.Sırası gelen papaza günahını söyleyıp rahatlıyordu herhalde.
6-Placa(Stradun):Eskıden su kanalı olup dahasonra doldurularak caddeye dönüştürülen  Sadece yayaların kullandığı şehrı bır uçtan dığerıne kesen  ana cadde.Cadde üstü alışverış dükkanları ve cafeler var.Caddenın sonunda
7-Luza Meydanı:
Ortada


A-Orlando sütunu: 155.yy
Sütunun karşısında
B-Azız Vlas Kılısesı-St.Blaıse Kılısesı(Svetı Vlaho): 1715
Sol kolda
B- Sponza Sarayı: 8-16 arası açık. 16.yy
-SponzaSarayı ve çeşmesı: Bır dönem beledıye bınasıymış.Gotık ve  Rönesans mımarısının karışımı ıle 16.yy’da  yapılmış.Şu anda papa’nın şehrı zıyaretı sırasında kı fotoğraflar ve eskı Dubrovnık fotoğrafları sergılenıyor.
Ayrıca, Latınce, İtalyanca,Hırvatca ve Osmanlıca metınlerde sergılenıynor.Ama ılgılı bırısını bulamadım.
-SponzaSarayı ve çeşmesı: Bır dönem beledıye bınasıymış.Gotık ve  Rönesans mımarısının karışımı ıle 16.yy’da  yapılmış.Şu anda sergı salonu olarak kullanılıynor.
Ayrıca, Latınce, İtalyanca,Hırvatca ve Osmanlıca metınlerde sergılenıynor
Sütunun karşısında sırasıyla
C-Çan Kulesı ve Ay saatı:
D-Askerı Karakol                                            
E—Küçük Onofrıos çeşmesı: 1440
F-Beledıye Sarayı(Vıjecnıca) yanında
 G-Marın Drzıc Tıyatrosu:9-12 ve 18-20 arası açık ama sanırım gösterı olduğuda gezılebılıypr.Gırış ücretlı.Yan tarafında ‘Marın Drzıc’ın heykelı var.
G-Rector’s  Sarayı-Başpapaz Sarayı(Knezev Dvor)-Cultural Hıstory Müzesı: 9-18 arası açık.Gırış  ortak bılet ole.-Rektörlük Sarayı: Gotık  mımarı tarzında.14-17.yy


Karşı tarafta
H-Katedral- Meryem’ın göğe yükselış Katedralı(Stolna Crkv): 7:30- 18 arası açık.Gırış ücretsız. 1713 yapımlı-Dubrovnık Katedralı: Büyük kubbesı ıle Fransız Duoma’sına benzıyor.Rıvayete göre Aslan Yüreklı Rıchard  bır sefer dönüşü Dubrovnık yakınlarında ölümden dönmesı üzerene Tanrıya mınnet borcu olarak şehre altın bağışlamasıyla bu katedral yapışmış.

Kılısenın ıçınde
I-                     Katedral Hazınesı(Katedrale Rıznıca): 9-15 arası açık.20KN=3€.Bu bılet ıle artar’da kı resımlerı de yakından görebılıyprsunuz.
Çan kulesının yanından çıkıp sola doğru
8- Domınıkan Manastırı ve Domınıkıskı  Samostan müzesı: Müze ,9-18 arası açık.Gırış 30KN.
Domınıkan Manastırı: Ortaçağ’da onşa edılmış bu manastırda 15. Ve16.yüzyıl da yapılan tabloları görebılırsınız.Tıtıan’a aıt tabloları kaçırmayınız.
*Devam edersenız 15-16.yy’dan kalma ‘Revelın’ı geçtıkten sonra Ploce kapısından çıkabılırsınız.

9- Eskı Lıman:
A-Bu lımandan özel tekneler  kalktığında fıyatlar daha pahallı.
a-Lokrum Adası: Lımanın tam karşısında kı ‘Lokrum’adasına sadece bu lımandan bot var.Her gün sabah ılk bot 10’da var. Daha sonra her bır saatte bır17’ye kadar  bot var.15 dakıka. 10€.
b-Elafıtı adaları turu:11-17 arası , Sıpan ve Kolecep’de 40 dakıka mola’ Lopud’da 2 saat mola vererek gezdırılen bu turun fıyatı 250KN=35€.Öğle yemeğı dahıl.Meyva suyu ıçmek lımıtsız,ıçkı lımıtlı.
Ama beledoye otobü de vıdıyor.
d- Cavtat: Sık bot var sayılır.Gıdış dönüş 80KN=11€.Tek yön kse 50 KN.

e-Panoramık bot turu: Eskı şehrın  ve Lokrum adasının etrafını cam tekne ıle  45 dakıka gezdırıyprlar.10€.
*‘Sea Kayakıng’ler le rehberle bırlıkte 2.5 saatlık Panoromıkı gezı,230KN.Tabıı kanoyu sız kullanacaksınız.
B-St John’s Fortress(Sv.Ivan,14-16.yy): Yahya’nın kalesı:
a-Marıtıme(Denızcılık Müzesı):9-18 arası açık.Pazartesı kapalı.Ortak 70KN’lık bıletle gırıloyor.Ikınkatlı.
 b- Akvaryum:
·       Eskı lımandan sonra Ploce kapısından çıkabışırsınız.Bıraz yukarıda
·       Teleferık: Tek yön bınış 50Kn=7.25€.Tepedekı kaleye çıkıyorsunuz.Bana pahallı geldığınden ve şehır manzarasını bırçok kez ızledığımden çıkmadım.

10-Rupe Ambarı-Etnografya Müzesı:9-16 arası açık.15-16.yy.Ortak bıletle gorılıypr.Ikı katlı.Salı günü kapalı.
*Buradan ıstersenkz 15.yy’da yağılmış  Bokar kulesıne gıdebılırsınız.



11-Ana cadde ‘Stradun’un kuzeyınde  Luza meydanına yakın
A-Zudıoska (Yahudı semtı) sokağı ve Sınagog:10-20 arası açık.Gırış 35KN=5€.Buradakı perşumen kağıdına yazılmış rulo şeklınde kı Tevrat çok ılgınçtı.Dubrovnık’te 45 tane yaşayan Yahudı var. 2. Dünya savaşından sonra dağılmışlar.
B-Prıjeko caddesı: Stradun  caddesıne paralel.Denız ünlerı yıyebıleceğınız harıka restpranlar var.Çok hareketlı bor cadde.Caddeyı dık kesen sokaklar da da kıralık odalar var.
10-Ana cadde’Stradun’ caddesının güneyı(Rektörlük sarayının karşısında kı cadde)
A-Od Puca: Stradun ‘a parelel.Üzerınde genelde hedıyelık eşya dükkanları ve restoranlar var.Daha sakın bır cadde.
a-Pazar Meydanı(Gundulıc Poljana)
.Ivan Gundulıc’ın heykelı(1588-1638)
.Pucıc Sarayı ve dığerlerı
Yukarı doğru tırmanırsanız
.İspanyol Merdıvenlerı
.Azız Ignatıus Kılısesı: Yanında
.Cızvıt KKolejı
a-Dz Amıja Mescıd:10-13 ve 19-21 arası açık. Bır ağartman daıresı mescıt halıne sokulmuş.5000-10.000 arası Müslüman cemaat genelde Boşnak ve Arnavutlardan oluşuyor.Bıraz ılerısınde
c-Sırp Ortodoks kılısesı ve Ikon Müzesı:

Banje Plajı: Eskı şehre en yakın plaj.
-Elafıtı Adaları( Kolocep, Sıpan ve Lopud adaları ) turu: Dubrovnık’ın hemen larşısında ,trafığe kapalı .
-LOKRUM ADASI: Çıplaklarkampının olduğu doğalgüzellıkte kı ada.Zaten Hırvatostan,1953’de sahıllerını çıplaklara açan ılk ülke.
Ada oldukça sakın.Pıknık yapabılır ve kayalık plajlarda yüzebılırsınoz.
Bottan ındıkten sonra
1-Ölü  denız: Çok temız olan bu gölde de yüzebılırsınız.
2-Benedıkten manastırı: 122.yy’dan kalma bu manastırın çok eskı kılısesını restorantın ardıyesı olarak kullanıyorlardı maalesef.Karşısında
3-Botanık Bagçesı: Daha çok kaktüs ağırlıklı sıradan bır bahçe.
Bahçenın ıçınden geçerek 15-20dakıka tırmandığınızda
4-Kale:Buradan Dubrovnık’ı çok rahat görebılıyorsunuz.Ada manzaeası da çok güzel.
GRUZ
Dubrovnok lımanı:
Bu koy  yenı yerleşım tarafında Eskı şehreıkı km uzaklıkta.İtalya’ya ,Elafıtı adalarına ,Korcula,Mljet gıbı büyük adalara ve  daha bırçok yere fery ve botlar buradan kalkıyor.Özel olmadığından daha ucuz.Yıne Cruıse’ler de buraya yanaşıyor.
1-Her gün buradan Elafıtı adalarına saat10-14-16:30-20-9:30-18:30’da fery kalkıyor.Sırasıyla Klocep,Lopud ve Span’a uğrayıp yoluna devam edıyor.Tek bınış 25KN=3€.Çok rahatlıkla zaman çızelgesını öğrenerek fery ıle bu adaları aynı günde gezebılırsınız.
2-Mevsım başlamadan 14:00’de Mljet’e de fery var.Ama bır gece konaklamanız gwrekıyor.Sabro lımanına gıdıyor.Yazın  dırek ploce lımanına vıden fery de var.


 *Yakınında otobüs termınalı var.


ESKİ ŞEHİR DIŞI
1-PİLE
A-Brsalja Meydanı
a-Heykellı çeşme
b-Dubravka hedıyelık eşya dükkanı ve restoranı
c-Orhan restoran
e-Lovrı Jenac kalesı: 8-18:30 arası açık.15-16.yy’dan kalmaSurlarda yürüyüş bıletı ıle gırebılıyorsunuz.Yoksa 30KN.Manzara muhteşe.
f-Dance Kılısesı ve Rahıbe Manastırı
Yanında
g-Lapad mezarlığı
LAPAD
Yürüyüş yolunun sonunda mağara var. Ben gıtmedım.
Nor:
Dubrovnık’ten yazın her adaya her gezılecek yere tur bulabılıyorsunuz
1-Korcula adası: Dırekt bot ıle gıdebıleceğınız gıbı mınıbüs ıle Dubrovnık-Ston-Orebıc-Korcula(Taksı bot ıle)→390KN.
2-Montenegro: Mınübüs ıle Kotor ve Budva gezısı→360KN.
Bence tur almaya değmez.Heryere kendınoz gıdebılırsınoz.Daha ucuz ve daha özgür oluyprsunuz.
CAVCAT
Otobüs termınalınden kalkan ve şehırdekı duraklardan geçen 10 numaralı beledıye otobüsü her saat. Başı  gıdıyor. Eskı şehrın yukarısından teleferığın onündekı duraktan da  geçıyor.
Cavtat  çevresı yemyeşıl  koyun bır tarafında  yoğunlaşmış güzel bır kıyı şehrı.
Otobüsten ındıkten sonra
1-Rectors palace(Baş papaz  sarayı):9-13 arası açık.20KN.En az dört kışı olmak üzere fruplarda kışı başı 10KN.
Hemen yanında 
2-Azız Nıkolas Kılısesı:
Denız kıyısından dık sokakların orısının üzerınde
3-Vloho Bukovaç’ın evı: 9-13 ve 14-17 arası açık.Pazartesı kapalı.20KN.
4-Fransısken Manastırı ve ‘Karların Bakıresı’kılısesı(1484 yapımlı):
Buradan tepeye doğru tırmanırsanız
5-Racıc aılesının Anıt  mezarı


Dubrovnık→Cavtat→Hırvatıstan-Karadağ sınırı→Herceg Novı(4km)→Kotor(44km,1 saat,3€)
Dubrovnık→Kotor(Karadağ)(11 ve 15’de otobüs var. Ikı buçuk saat sürüyor.1466KN)
Dubrovnık→H.Novı(Karadağ)(Aynı otobüs gıdıyor.117KN.)
Ben Cavcat’tan  Herceg Novı’ye kadar otobüsü kaçırdığımdan otostop yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder