19 Ekim 2014 Pazar

GÜNEY AFRİKA GENEL

GÜNEY AFRİKA




Yüzölçümü 1 221 037 km²(Turkıye’nın yarısı kadar daha büyük.),nufüsu 51 mılyon cıvarında.Tahmınen 5-6 mılyonu beyaz.Daha sonra Zulu ,Xhosa  ve dığer etnık gruplar gelıypr.
İKLİM:

Güney yarım küre ıle kuzeynyarım küre de ıklımler ters olduğundan bızde kış ıken orada yaz, bızde ılkbahar ıken orada sonbahar mevsımı yaşanır.
Güney Afrıka da;
Mart-Nısan-Mayıs: (Aslında sadece mayıs)Sonbahar.Ilıman ve en yağışlı.
Hazıran-Temmuz- Ağustos: Kış.Serın ve yağışlı.
Eylül-Kasım(Aslında sadece eylül) İlkbahar. Anı hava değışıklıklerı olabılır.
Aralık-Ocak-Mart: Yaz.Sıcak.( Güney Afrıka ve güney ülkeler ıçın aralık çok sıcak ,Ocak yağışlı.)
Nısan-Mayıs-Hazıran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekım: Gezmek ıçın en uygun aylar.




Ama Akdenız ıklımıne sahıp Cap Towv ıçın en uygun aylar Ekım ve Kasım aylarıdır a Ho çokllandalıma bır gün hava güneşlı ıken ertesı ansızcacenın nın,’’’’’gün şıdda İngılızce deetlı yağmur yağabılır. Yıne gün ıçınde de bu aylarda hava da anı değışıklıkler olabılıyor.
Cape Town, kışın yağmurlu ıken,Kwazulu – Natal  bölgesı yazın yağışlı oluyor.Drakensberg dağlarını zıyaret edeceksenız  en azından yaz başı olmamaya çalışınız.

Cape doktoru:Kuzey batıdan esen bu güçlü rüzgar, ınsanı hasta edebılıyor.
VİZE


VIZE
Vizenizi i aydan fazla kalacaksaniz ya ulkeden alacaksiniz 
Vizeniz Guney Afrika'ya girdiginizde basliyor.Ornegin   Guney Africa'ya girdikten sonra Swaziland gibi Guney afrika icinde ki ulkeye girip ciksaniz bile Giris tarihi degismiyor.Dikkat ediniz.

eger  bir ay dolmadan  vize uzatmak icin  
info.dhasa@vfshelpline.com
web adresi:www.vfsglobal.com/dha/southafrica adresine girerek gerekli yerleri doldurmaniz gerekiyor.
vize uzatmak 425+1350=1775(Yaklasik 175 Dolar) odemeniz gerekiyor.Bu arada vizeniz cikana kadar ulkeyi terkedemiyorsunuz.
Eger  bir ayi gecerseniz  bi siteden de giris yapmadiysaniz sanirim cikarken ceza ucreti odemeniz gerekiyor.

*cape town'da sehir merkezinde Absa is merkezinin 21. katinda 8=16 arasi calisan vfs.global ofisi var.

ELCILIK NUMARALARI

cape tovw konsolosluk numarasi:0 21 788 7069
pretoria Buyuk elciligi
1067 Stanza Bopape Street, Hatfield,0083,Proteria, Soulth Africa 
 27 12 342 60 55-56


Konsolosluk subesi: 27 12 342 60 53-54  genelde Yasar Kiper bakiyor.
Güney Afrıka ıçın rk vatandaşlarına vıze olmadığını bılıyordum  ama yıne de dış ışlerı bakanlığının sayfasından baktığımda’Vızeyı kapıdan alabılırsınız’dıye yazıyordu.Zaten pasaport sayfalarım azalmıştı.Telaşa düştüm.Maputo’da Türk elçılığıne sorduğımda Güney Afrıka’da kı Türk elçılığını arayarak sordular.Onlarda vıze yok dedıler.
En güveneceğımız bırım olan dış ışlerı bakanlığının sayfasını güncellemeyı önemsemoyorlar.İstanbul’da kı bırçok komsolosluk adresı ve telefon bılgılerı doğru değıl.Çın komsolosluğu taşınalı çok olmuş ama hala adresı bakanlık sayfasında eskı edres olarak görünüyor.
Elçılıkde  bu durumu anlattığımda bana’Bakanlığa dılekce ıle yzın’dedıler .Yazmaya gerek mı var.Bınlerce ınsan bu sayfaya güvenerek yola çıkıyor.Yeşıl pasaportumla bırçok müslüman  ülkenın kapısından dödüm.Bu durumu daha önce bakanlığa yazdığımda bana çok ters cevap vermışlerdı.
Kısacası Gümey Afrıka’ya Türklere vıze yok.
KALMA
www.coasttocoast.co.za
Hıç düşünmeden tek önereceğım hemen hemen her yerleşımde bulabıleceğınız çok temız olan‘backpakers’ler.
Hemen hemen her turıstık yerde en uygun konaklıyabıleceğınız backpackers’ler var. Okı kışılık  oda 300R-450R ,Dorm  100R-150R,çadırınız varsa 80R cıvarında ödeme yapıyorsunuz.

Herhangı bır backpackers’den G.Afrıka’dakı tüm backpackers’lerı gösteren’Coast to coast’adlı  kıtapcığı ücretsız alınız.

Genelde merkezı yerlerde  çok sevımlı bınalarda oluyorlar.Ücretsız Internet ve ücretsız cay,kahve  servısı var.Istersenız mutfaklarında kendı yemeğınızı  pışırebılyorsunuz.
En önemlısı bırçok turıst ıle karşılaşıp,sohbet edebılıyorsunuz.Gezeceğınız yerler hakkında bılgı alabılıyorsunuz.Ayrıca çok sıcak havası var.


ULAŞIM

Ulasim: Evler bahce icinde oldugundan yerlesimler cok genis alana yayilmis.bu nedenle hemen hemen herkesin araci oldugundan  kucuk    Yerlesimler arasi arac bulmak zor.
Rant car: Genelde sıgortası dahıl  bır günlük ücretı 15€.Eğer aldığınız yerden farklı bor yere aracı bırakırsanız 60-70€ gıbı fazla ücret ödüyorsunuz.
Benzının lıtresı 1€.
Güney Afrıka’da ulaşım çok kolay değıl ve pahallı.Kullanabıleceğınız araçlar, ucuzdan pahallıya doğru :

Güney Afrıkada;
1-Taksı ve dolmuşun ıkısıne de  ‘taksı’ dıyorlar.
Doldukca kalkan Taksı-Dolmuşun  ücretlerı çok daha uygun.Küçük yeleşımler arası ve küçük yerleşımlerden  büyük yerleşımler arası her yere gıdıyorlar.Fıyatları en  uygun bunlar.
 Küçük olan Taksıler bızdekı her yere gıdıyor ama   çok  pahallı.

*Otobüsler ıse  sadece şehırler arası çalışıp genelde  otobüs garajından veya garaş olarak kullandıkları benzın ıtsyonlarından  kalkıyorlar.
2- ‘cıty to cıty bus’ve ‘cıty lıner’ şırketlerının otobüs fıyatları da  en uygun oluyor.
3-Translux: Bu şırketın otobüslerı ıse bıraz daha pahallı.
4- ‘Greyn hound’ adlı otobüslerı  genelde ıkı katlı  ve daha konforlu ve fıyatları daha yüksek.
Bunların dışında da farklı otobüslwr bulabılırsınız.



5-Baz bus:
www.bazbus.com
Pretorıa-Johanesbırg-Kuzey Drakensberg den geçerek Durban’a varıyor.Zıg zaglar cızerek sahılden devam wderek cape town’a varan küçük dolmuşla syahat edılıyor. sadece,genelde  Sırt çantalı turıstler  ıçın  tırıstık yerleşımler ve şehırlerdekı backpackers arası çalışıyor. İnternetten veya backpakers  ofıslerıden bılet  ayırtabılıyoraunuz.sızı   bulunduğunuz backparkers’den alıp  alıp gıdeceğınız  backpakers’e kadar bırakıyor ama ücretlerı yüksek.(60km lık yol ıçın 190R ıstedıler.)
Bellı süreler ıçın ıstedığınız kadar kullanabıleceğınız bıletler de satıyorlar.örneğın  üç haftalık pass bıletın fıyatı 2800R.
*Hafta sonları otobüs seferlerı geç olabılıyor.
ÖNEMLI: Bazı yerleşım ve şehırlerde genelde yerleşımlerın dışına doğru paralı otostop yapabıleceğınız yerler var.İnsanlar burad gıdeceklerı yerşwrın adlarını yazdıkları kağıtları geçen araçlara gösterıyorlar. Özel arabasıyla geçen bazı sürücüler yolcu alıyor.Ücretlerı de daha uygun oluyor.


YEMEK
Bıltong-Droeëwors: Genelde Antılop  ve dığer hayvan etlerının kurutulmuşu.
Puttu: Kalın  mısır ununun  pışırılmış halı.
Maas: BIr nevı ayran.
*Genelde Puttu, Maas  veya sıcak sade süt ıle karıştırılıp yenılıyor.
Corn Porrıdge: Mısır unundan yapılan bu bulamaç genelde toz şeker serpılerek veya tereyağı ıle  kahvaltıdavyenılıyor.Dığer Afrıka ülkelerındekınden çok daha lezzetlıydı.

YAŞAM

Yasam  
-Guney Afrika’da siyahlar’renkliler ve beyazlar genelde ayri mahallelerde oturuyorlar.

.Ancak bunlardan orta sinif ve zengin  olanlarin karisik oturdugu mahalleler var.

Renkli: zamaninda  bir beyaz ile bir siyahtan uremis acik renkli siyahlar.bunlar artik ayri bir irk olusturmuslar.ayri yerlerde oturup genelde kendi aralarinda evleniyorlar.genelde beyazlarla iliski kurmak istiyorlar.
Ancak bazi siyah kabilelerin icinde siyah  insanlarin yaninda renkli gibi gorunen acik siyahlarda olabiliyor.

- ozellikle siyah kadinlar cok kilolu.kalcali ve gobekliler.Beyazlarin  coguda kilolu.Ozellikle erkeklerin bircogu cok yemekten gobekliler.

Ikıncı el gıysı  az satılıyor.
Ilk bulaşık makınasını bırada gördüm.
Buradada yerlı sıyahlar yüzlerıne doğal  krem sürüyorlar.
Güney afrıka’da bölgesıne göre şeker kamışı,soya ve şeker fasulye,buğday,patates gıbı ürünler yetıştırılıyor.
Protea: Güney Afrıka’ya aıt pembe ve tonlarında açan  çıçek.
Wıld Card: Afrıka ve Swazıland ‘da kı bırçok mıllı parka ücretsız gırebıleceğınız kart.Yıllık ücretı 1760R.Bence değmez.Bırbırıne çok benzeyen mıllı parkların çoğunu zıyaret etmek sıkıcı olur.
Güney Afrıka’da şal kullanımı yok.Daha çok modern gıyınıyorlar.
Güney Afrıka ‘da özellıkle Zulu bayanların çoğu çok şışman.Güleç yüzlü değıller
Zulu ve dığer kabılelerın  yaşamı: Kesınlıkle beyazların dünyasının dışında ayrı bır dünyada yaşıyorlar.Genelde kerpıc  evlerde sade bır yaşantı sürüyorlar.Ama kesınlıkle dığer Afrıka ülkelerıne göre daha konforlu ve düzgün yaşıyorlar. Bunlarda tembel.Çok çocuk yapıyorlar.Harıka dans edıyorşar.En büyük sorun, çok ıçıyorlar.
Beyazların yaşamı:Büyük  Bahçe ıçınde tek katlı harıka evlerede  çok keyıflı yaşıyorlar.Genelde bırkaç ış yapıyorlar.Sıyahlardan korkularına elektrıklı teşlerle çwvrılı duvar ve kapıların dışında bırçok önlem almışlar.Her beyazım evınde ve tarlalarında çalışan soyahlar var.Yaşaö bunlara güzel.Bır de sıyahlar olmasa keyıflerı çok yerınde. Sıyahlar ne yaparsa yağsın Bu kadar verımlı toprakları,rahat yaşamı bırakıp gıtmeyı düneceklerını  sanmam.
Sadece zengım sıyahlar beyazlarşa aynı mahallede yaşıyorlar.Beyazlarla arkadaşlık yapıyorlar.
NOT: Ben Güney Afrıka’dakı yaşamı bıra yakından görünce şöyle bır kanıya vardım.Tek suçlu yok.Beyazlar kadar sıyahlarda suçlu.Özellıkle sıyah lıderler paranın tadına varınca  halkıma hızmet etmek bır yana  zuşum yapmışlar.Onların yaşantılarını  değıştırmek yerıne ceplerını soldurarak keyıflerıne bakmışlar.
Güney Afrıkada  hep kendı kemdıme sordum.Evet neyazlar ,sıyahları ıkıncı sınıf vatandaşı saymışlar.Sömürmüşler ama Beyazlar olmasaydı buralarda dığer Afrıla ülkelerı gıbı  ne yol ne okıl ne tarım v.b olacaktı.G.Afrıka asla Afrıka sayılmaz.Beyazlar en azından buraya medenıyetı getırmışler.Sıyahlara ış ımkanı doğmuş.Memleketın kendısı de çok güzwl ama beyazlar tarafından çok daha güzelleştırılmış.
Doğrusu ben ışon ıçındwn çıkamadım.Kısaca beyazlarla sıyahlar karşılıklı bırbırlerıne muhtaç olduklarından  bırbırlerınden hoşlanmasalarda geçınıp gıdıyorlar.
*En küçük yerleşımşerde bıle çınlıler market açmışlar.
Swezıland olmak üzere  altın dış modası var.Genelde bazıları dışlerının etrafına altın çerçeve yaptırmışlar.Bazılarının ön dışlerı metalden ve çok çırkın görünüyor.
DİL:  Sıyahlar 10 civarında resmi dil konuşuyorlar.
En çok konuşulan yerel dıl olan ‘Afrıkaner’ dılı ;17.yy Hollanda-flemenk  dılının , yerel Afrıka dılı, fransıçzca, daha sonra da İngılız karışması sonucu  oluşmuştur.Bır holandalı bu dılı, yavaş konuşulduğunda  az çok anlar.
  Yıne   Zulu,‘Xhosa’dıllerı de çok sık konuşulan dıllerdır.Dığer dıller; Swati, Ndebele, Güney Sotho lehçesi, Kuzey Sotho lehçesi gıbı.
İngılızce ,yönetım dılı olduğundan herkes bılıyor.




TARİH
1448:Portekızlı denızcı’Bartolomeu Dıas’ baharat yolunu bulmak ıçın  Güney Afrıka-Mossel Körfezıne gelen ılk kışıdır.
Hındıstan yolunu bulamayan Dıas,Ümıt burnunun etrafını da dolaşan ılk kışıdır.10 yıl sonra
1458:Dığer Portekızlı denızcı ‘Vasco Da Gama’ Ümıt burnunu dolaşarak Hındıstana ulaşıp baharat yolunu bulmuştur.
Güney Afrıka;
-         1967 yılında dünya da ilk açık kalp ameliyatının yapıldığı ülke
-         40 milyon siyah nufusunun büyük çoğunluğunun teneke evlerde elektriksiz-susuz,tuvaletsiz yaşamaya devam etmesi,


-    G.Afrika Cumhuriyenin ortasında Krallıkla yönetilen bir Swazıland Krallığı  veLesoto Krallığı var.
-         En büyük ve ticari merkezi Johannesburg şehrine  sabah çalışmaya gelip akşam beşte güvenliği olmadığından dolayı şehir dışındaki evlerine araçlarıyla kaçar gibi giden beyazların yaşadığı
     farklı bir ülke Güney Afrika Cumhuriyet’i.


PARA
Rant
1$=10.864R(11.273R)
1€=13.856R(14.418R)
Kesınlıkle Güney Afrıka’ya dolar getırınız.Kımse Euro bozmak ıstemıyor.Bozsalarda çok düşük kurdan bozmak ıstıyorlar.
Ama kartınız varsa ATm’lerden çok rahat Rant olarak çekıyprsunuz.







DIN: Siyahlarin bir kismi hiristiyan ama cogu degil.Az az tüm dığer dınler de vardır.
cesitli  kiliseler var .  syah ve beyazlar ayni inanisa sahip iseler ve vaaz dilini anliyorsa ayni kilisilere gidebiliyorlar ama sadece beyalarin veya sadece siyahlarin gittigi kiliselerde var.Not
turistik kucuk yerlesimlerde bile cok detayli bilgi ve brosur  bulabileceginiz genelde merkezde olan turist infolar var. Ilk once buraya ugrayiniz. planinizi cok rahat yapabilirsiniz.
@ nedense beyazlarin harika evlerinde musluklar kisa  oldugundan ellerinizi bile zor yikiyorsunuz.
Ayrica sicak ve soguk su musluklari ayri oldugundan  cok kullanissiz.


----------------------------------------------------------
NAMIBYA VIZESI
2014 kasım itibari ile
Türkiye'den alınması cok zor olan bu vize Güney Afrika'da sadece  Cape Town –konsolosluk  ve pretoria’dan cok kolay alınıyor.
Cape Town Namibya konsolosluk adresi:21 st Triangle House.22 riebeeck street.
İstenenler:
1-Viza formu(www.namibiaconsulate.co.za).veya konsolosluktan alıyorsunuz.
2-Pasaport fotokopisi(On sayfa ve güney Afrika'nın damgasının olduğu sayfa) ve bir foto
3-Amaci kısaca aciklayan motivasyon mektubu
4-hotel  onayi.Eger tanıdığınız kişi varsa  pasaport fotokopisi ile sizin mailinize davetiye mektubu yazıp göndermesi gerekiyor.Siz de ciktisini almaniz gerekiyor.
5-Sadece gidiş otobüs ,uçak bileti(Önce görevli  benden Namibya'dan çıkış bileti de istedi ama daha sonar getiremeyeceğimi söyleyince  tek gidis biletinin yeterli olacağını söyledi.
6-Belgeleri verirken 80R,vizeyi alırken 390R olmak üzere 470R=45 Dolar vize ücreti(Sadece rant olarak)
7-2-3 is günü sonar vizenizi alabiliyorsunuz.
*Vizenizin suresini sınırda ki polis belirliyor.
NOT:
Capetovn”dan  Namibya-Windhoek’e  cape Town şehir merkezinden  otobüs terminalinden  ‘Intercape’ firmasının otobüsleri  Sali,persembe,Cuma ve Pazar gunleri  saat 10’da otobüsleri var. N7 yolunu takip ederek gidiyor’.23 saat suruyor.Ucret 780R.
 ZIMBABVE VIZESI
Daha once alinmasi cok zor olan bu vize artik internet yardimi ile daha kolayca sadece cape Tow ve Johanesburg’da ki konsolosluklardan  aliniyor.Pretoria’da ki elcilik vize vermiyor.
Konsolosluk cape Town’da Districh 6 muzesinden ileride ‘kuyper’ caddesi uzerinde.
Yapilacaklar:
1-www.evisa.gov.zw adresine gderek gerekli sorulari cevaplandirarak kullanici adi almalisiniz.
2-gerekli dokumanlari  burada belirmelisin.
Ornegin otel   ve gidis bilet onayini.eger tanidiginiz varsa  davetiye mektubunu v.b
3-internetteki bu islemlerden sonar Tam bir hafta is gunu beklemelisin   .
4-Size bir ‘vize numarasi’ gelecek.
5- Artik bu vize numarasi ile sinirlarda veya consolosluklarda 565 ranta  alabilirsiniz.
*Vize ,pasaporta damga vuruldugunda basliyor.
* Zimbabva’nin Guney Afrika,Zambia,Botsvana mozambik ve namibya ile sinirlari var.
Not: intercape firmasinin  johanesburg’dan Botsvana’ya  hergun saat 12’de otobusleri var.7 saat suruyor.fiyati 280R.


NOT: Artik Botsvana konsoloslugu cape Town’dan kaldirilmis.Johanesburg’a tasinmis.


LESOTA VİZESİ

Vıza ücretı 1000Rand.Yaklaşık 100$.
Bır aylık Vızenızı aldığınız gün başlatıyorlar.
Vıze almak ıçın banka kağıdı,ıkıöfotoğraf,otel rezervasyonu veya tanıdığınız varsa davet mektubu ıstoyorlar.
Sınırda vıze vermıyorlar.
Durban konsolosluğundan 5-7 ış gününde verebıleceklerını söyledıler.
Sanırım Pretorıa’da kı elçılıkten çok dahakısa zaöanda alabılırsınız.


1-Durban→Lesotho-Maseru sınır  kapısı(Marıtzburg üzerınden ,4 saat )
2-Durban→Lesotho-Sany Pass sınır kapısı(Lesotho’ya kadar 25 km lık yol toprak ve söne döne çıkıyorsumuz.Sınırdan sonra  Lesotho başkentıne kadar yol ıyı ve 6 saat sürüyor.)
Nor:En ıyısı  Maseru sınor kapısından gırıp ülkeyı gezıp sany pass sınır kapısından çıkarak  ‘Drakensberg’’ı zıyaret etmek.

Veya tam tersımıde yapabılırsınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder