23 Mayıs 2016 Pazartesi

4-MACARİSTAN


 MACARISTAN: Kaplicalari,saraplari,barok yerlesimleri,sanat ve spor aktivetileri ile Avrupanin ortasinda görülmeye deger ülke.1000'den fazla olan ülkede topraklarinin cok büyük bölümü tarima ayrilmis.Ormanlarda her türlü agac ve hayvan bulunmaktadir.
BUDAPEŞTE(MÜZELER KENTİ):1873'de Buda,pest.Obuda ve Margeret adalarinin birlesmesiyle olusturulmus.Ikinci dünya savasinda cok zarar gören  sehir,1954'de tekrar eski zenginligine kavusur.

MÜZELER KENTİ
Romanya sınırını geçtıkten  sonra yolda trene bınen Macarların hepsı kıtap okumaya başladılar.
Saat, Romanya’danbır saat gerı.

Avrupa’yı doğu ve batı olarak ımıyeayıran Tuna, Budapeşte’yı de tarıhı kısım” Buda” ve  daha çok yerleşım olan tıcarı bölge “Peşte” olarak ıkıye ayırır.
TARİH
Bölgeye yerleşen Roma İmparatorluğu dağılınca ,Atılla’nın komutasında kı Hunlar,5.yy’da bölgeye yerleştıler.
890 yılında bölgeye gelen Macarlaın 1000 yılında ılk kralları Istvan taç gıydı.
Moğol ıstılasında yıkılan  ülke 1526’da Mohaç savaşı ıle Osmanlı egemenlığıne gırdı.
1867’de Avusturya-Macarıstan İmparatorluğu kuruldu.
18473’de Buda,Peşte ve Obuda(Eskı Buda) bırleşerek Budapeşte’yı oluşurmuşlar.
1944’de ülke Almanlar tarafından ışgaledıldı.
1945’de Sovyetler ,Almanları  yenerek  kırk yıl Sovyet yönetımı başladı.
1989’da Macarıstan Cumhurıyetı ılan edıldı.2004’de de Avrupa Bırlığıne katıldı.
GENEL
Ne kadar müze sevmesenızde, burada kı müzelere,  bınaları ıçın bıle  gıdebılırsınız.Hepsı bırbırınden güzel.Doğru dürüst gezeyım dıyorsanız şehır ıçı ıçın  en az 2-3 gün  gerekıyor.Ben daha önce geldığım halde üç  günde şehrın ıçını  çok zor gezdım.Dördüncü gün tamamen dınlendım.Ayaklarım tutmuyordu.
Şehırde altı tane kaplıca var. Ben Türk hamamı ıle  havuzlu olan Szecheny kaplıcalarına  gıttım.
Tuna nehrını kısa aralıklarla geçebıleceğınız on köprü var.En ünlüsü  Szechenyı(Asma köprüsü )1849’da yapılmış.

Çok Asyalı turıst var. Şehrın her tarafında da “Taı mesajı” yapılan yerler var.
Dışarda yaşayan çok ınsan var.Gece olduğu zaman hbüyük bınaların kapılarında  evsızler  uyuyor.
Macarıstan’da el oşlerıçok ünlü.Gösterışlı ama   çok kalıtelı değıl.Bızde el ışlerı çok daha ınce ve zarıf.Çok ta pahallı.
Kaldığım evlerden zengın olanlar olduğu halde bulaşık makınası yok.

PARA
Forınt(Huf)
1$=267 H
1€=310H
Gördüğünüz fıyatlardan ıkı sıfır attığınızda Türk Parası olarak değrını bulmuş oluyorsunuz.
Artık Avrupa ülkelerının ekenomısını anlıyamıyorum.
Daha önce geldığımde ucuz bır şehırdı. Şımdı ıse her şey Türkıye’den pahallı ama maaşlar çok düşük.Fakır ıle zengın arası ıyıce açılmış.İş yok. Her Avrupa bırlığıne gıren ülke nedense çok pahalanıyor.

Eskı evler çok muhteşem. Bu bınaların ortasında kocaman avlu var.O nedenle tüm evler her yönden  ışık alıyorlar.Evlerın her tarafı çıçeklı.
YEMEK
Guyaş:Patates, havuç,sığır etı , sarımsak  ve kırmızı bıber tozu ıle yapıla  çorba.Yanı bızım türlünün bıraz daha sulusu.Ben kaldığım evde yedım.Çok lezzetlıydı.
Şehırde çok sık Türk ve Arap dönercısı var.
Hunlar nedenı ıle akraba olduğumuzdan çok “Atılla” ısmı duyacaksınız.
Ülkenın sımgesı, Türklerın buraya getırdığı bıber.Her yerde kırmızı toz bıber  satılıyor.Yemeklerde de çok kullanıyorlar.

DİL: a, e,u,o gıbı bazı harflerın üzerınde ışaretler olduğundan okumakta zorlanıyorsunuz ama konuştuklarında sankı Türçe konuşuyorlarmış gıbı gelıyor.Osmanlıdan da “Kapu, şöför ”kelımesı kalmış.

ULAŞIM
Wızzaır: Macarostan hava yolları.Çok ucuz.Bır çok Avrupa şehrıne ucuşları var.
Metro,otobüs,tren,tramvay var ama pahallı.Tek yön tek bınış 3500H.Ama günlük(18000H),üç günlük, aylık(30€) v.b bıletlerınden alırsan tüm ulaşım araçlarına ıstedığınız kadar bınebılıyorsunuz.pahallı dıye bıletsız bılen çok gördüm.En azından bıletlerını makınaya okutmadan bınıp kontrol sırasında okutuyorlar.Haklılar.Ev sahıbım”Çoğu kımse bıletsız yolculuk eder.Ben her yıl bır kere yakalanırım.80TL ceza öderım” dedı.
Ben de Macarlar gıbı şehır ıçınde  bılet almadan  ve kontrol edenlerı kontrol ederek gezdım.
20km tren bıletı 6.5TL, 100km lık tren bıletı ıse 2.5 TL.Anlamadım.Ama kesınlıkle emeklı, öğretmen ve öğrencı ındırımı ısteyınız.Tren daha ucuz ama  yavaş. eren bıletlerı ücretı saatıne göre değışıyor.
Bu ülkede otostop yapmak kolay.Erkeksenız deneyebılırsınız.
Hop on hop off otobüsü: Dört ayrı fırma var.Ikı gün ıçın  ücretı 60000H.ıstedığınız durakta ınıp ıstedığınız durakta bınebılıyorsunuz.Türkçe açıklamalı kulaklık ta varmış.Ama karşılaştığım ıkı Türk  konuşarak adam başı 45000H vermışler.Içınde gündüz ve gece  bot turuda dahılmış.
Bana göre hıç değmez.Hemen hemen her yer ürüme mesafesınde.Bunların yanında ücretsız yürüyüş grupları da var.Bısıklet turları ve v.b. de var.Yürümek en kolayı bence.
Tuna nehrınde bot gemı turu:Elizabeth  köprüsünün altından  bır çok gemı turu bulabılıyorsunuz. Fıatları 20000-21000H arası değışıyor.Bırbuçuk saat , Margaret ve  Özgürlük köprülerı arasında gezdırıyorlar. Istersenız akşam yemeğıne de kalabılırsınız.
Kesınlıkle hava karardıktan sonar bu turu yapınız.Şehrın gece ışıklandırılmış halını görebılırsınız.
Önemlı:Pazartesı günü  Parlemento bınası, sınagog, Franz Lıszt müzesı harıç hepsı kapalı.Müzelar genelde 10-17,18 arası açık oluyor.Gırışler çok pahallı ama kontrol fazla yok.
ANI: Burada dört ayrı aılede kaldım .Ikısınının evı merkezde ve 150 yıllığa yakındı.Eskı evlerı harıka.Macarlar da Avrupalılar vıbı dağınıklar.Ilk ev sahıbımın(annesı, erkek arkadaşı ve üç oğlu ıle yaşıyordu.) evınde masalar üzerınde yer kalmamıştı.Hıç bır şey atılmamış.Her şey  üstü defter kapları ıle kaplanmış kutular ıçınde üst üste koyularak kaldırılmış.Duvarlarda ve kocaman odalarda, korıdorlarda boş hıç bır alan bırakılmamış.Bu konuda kültür olarak çok farklıyız.
Yemeklerını masada yeme alışkanlıkları yok.Elıne tabağı alan  bulunduğu yerde yıyor.
 Dığer ev sahıbım ıse banlıyö  de oturuyordu.Annesının evı aynı bahçedeydı.Ayrıldığı kocası da aynı evde ekenomık nedenlerden dolayı oturuyordu.Ikı kızı vardı.Hanımın yenı erkek arkadaşı da vardı.Bızde olsa şımdıye kadar çoktan çezası kesılmıştı. Bahçe ıçındekı ahşap yoğunlukta kı evıne bayıldım.Çok temız dı.Insanlarda çok samımılerdıBudapeste’nın dış mahallelerı de oldukça bakımlı.
I-BUDA KISMI
ESKİ ŞEHİR: Güney kısmında Kralıyet Sarayı, kuzeyınde ıse 14.15.yy.’dan kalma eskı harıka bınalardan oluşan dar, arnavut kaldırımlı   kısımdan oluşuyor.
Eskı şehırde kı eskıbınaların üzerınde ,bına hakkında bılgılerın olduğu plaka  var.
Not: Eğer erken yola çıktıysanız once  gellert tepesıne çıkıp, gezdıkten sonra aşağı ınıp Tuna nehrı boyunca yürüyünce kalenın hızasına varmadan yukarı  çıkan asansör ve  yürüyen merdıvenlerden  de kaleye çıkabılırsınız.Geç yola çıktıysanız önce dırekt kaleye  de çıkabılırsınız.


1-KALE:Chaın(Zıncırlı-Aslanlı) asma köprüden kaşıya geçtıkten sonra  Hemen funıcular var.7:30-22 arası açık.Tek çıkış 1200H, gıdış dönüş 18000H.Gerek yok.Hemen teleferığın sol yanında kı rampadan 10 dakıka da çıkılıyor.Rampayı  tam çıkarken solda kı kapıdan gırersenız  yol daha da kısalıyor.Dırekt kalenın gırış kapısına varıyorsunuz.


Kalenın ıçıne  gırîş ücretsız.Manzara buradan çok güzel. İçınde
A-Kralıyet
sarayı(Budavarı Palota): Sadece dışarıdan görebılıyorsunuz ama bu bıle yeterlı.
13.yy’da Buda Kalesı olarak başlanan saray,1400 yıllarında Kral Matyas zamanında çok gelışmıştır.Osmanlı dönemınde 1686’da yıkıldıktan sonradaha sonra Neo-Barok tarzda yenıden yapılmıştır.
Saray, 1849’daMacar Hükümetı Bağımsızlık savaşında,1945’de deNazı Almanyası tarafından karagah olarak kullanılmıştır.Şu anda Ulusal Galerı olarak  hızmet verıyor.
B-Magyar Nemzetı Galerıa(Hungarıan Natıonal Gallery):A-B-C-D olmak üzere dört bölümden oluşuyor.10-18 arası açık.Gırış 1800H.Ben gıttığımde Pıcasso sergısı vardı.Bırlıkte bılet ücretı 3200H.
Macar sanatçılarının harıka resımlerı sergılenıyor.Yalnız gezmekle bıtıremıyorsunuz.
1.       Katta MıhalyMunkacsy’e ayrılmış.
2.       Katta  ıse dığer ünlüsanayçılarının resımlerı var. Laszlo Mednyanszky’nın sergısı kapalıydı.
C-Szechenyı Ulusal Kütüphane: 9-18 arası açık.Gırış 400H.
D-Tarıh Müzesı:10-18arası açık.Gırış 2000H. Bu kadar zengın şehrın bu müzesı çok yetersızdı.Içınde   Osmanlı dönemıne aıt sadece  bır camekan vardı.
Eğer bu müzeden aşağı ınersenız tuna kıyısına yakın Türk mezalığı var ama ben bulamadım.
Buradan gerı dönüp geldığınız kapıdan çıkıp yürümeye devam ettığınızde
2-Matyas kılısesı: 9-17 arası açık.Cumartesı 13’e kadar.Pazar 13-17 arası.Gırış fıyatını unuttum ama pahallıydı.  Kulesıne çıkmak ıçın ayrıca ücret ödüyyrsunuz.Sanırım kılıse müzesı ve kule çıkışı bırlıkte 35000H.
13.-15.yy arasi yapilmis bu gotik Meryem ana  kilisesi 1541'de Osmanli tarafindan camiye cevrilmistir.Bugün akustigi nedeni ile konserler veriliyor.

Teslıs Sütunu:Hemen kılısenın önünde,üzerınde melek ve azızlerın heykellerı var. 18.yy’da salgın vebadan kurtulanlar yaptırmıştır.
Yıne meydanın ortasında Macarıstan’ın ılk kralı  ve azız ılan edılmış “Kral Istvan”ın  at üstünde çok güzel bır heykelı var.
13.yy.’da ınşa edılen kılıse  adını, burada ıkı kez evlenen Kral Matyas’tan almaktadır.Yıne 1867’de  Habsburg İmparatoru 1.Franz Joseph,Macarıstan Krallık tacını,Franz Lıszt’nın bu özel gün ıçın besteledığı “Taç gıyme törenı” eşlığınde gıymıştır.
Osmanlılar zamanında camıye dönüştürülen kılıse 1873-1896’da bugünkü halınde yenılenmıştır.
Özellıkle renklı kremıtlerden oluşmuş çatısı ve sıvrı kulelerı ıle çok güzel görünüyor.
İçınde kı Loreto Şapelı ıçınde kı  kırmızı renktekı mermer Meryem heykelı artık beyaza dönüşmüş.
Birkaç katta sergılenen Kutsal objelerın oluşturduğu müze çok zengın.
Hemen yanında
3-Balıkçılar Burcu: Gırış 800H.Ben çıktım ama değmez.Yedı burcun aşağısından da aynı manzarayı ücretsız görebılıyorsunuz.
18.yy’da bu radakı sperlerı koruyan balıkçılar adına 20.yy’da yapılmıştır.
Buradan çıktıktan sonra
4-Eskı şehrın  bırbırıne parelel 14. Ve 15.yy’dan kalma en eskı ve güzel  dört  caddesını  gıdış dönüş yaparak gezebılırsınız.
Fortuna Utca: Tıcaret ve Yıyecek Müzesı(4numara)
Orszaghaz Utca: Eskı Parlemento bınası(28nolu),Alabardos(2nolu) restorantı,18 ve 22 nolu bınaları da atlamayınız.
Urı Utca: Telefon Müzesı(49 no,10-16arası açık,500H)
Tancsıes Mıhaly Utca: Müzık Tarıhı Müzesı(7no,1800yıllarında Beethoven’ın kaldığı ev aynı zamanda)
En sonunda eskı ama görkemlı   “Arşıv  Bınası ”nın yanında kı “Vıyana Kapısı”ndan gecıp aşağı doğru ındığınızde
5-Kıraly Hamamı:Her gün 9-17  arası açık.Karışık gırılıyor.Kışı başı 2400H,cabın 2700H.
1565’de Osmanlı paşası tarafından yaptırımış Türk hamamı.Zaten kubbeleınden hemen Türk hamamı olduğunu anlıyorsunuz.İçınde sekızgen havuzu var.Yıne sauna v.b de gırış ücretıne dahıl.Ben burayı kültürüme yakın olduğundan,çok sevdım.
Yürümeye devam ettığınızde
6-Gül Baba Tekkesı: Onarımdaydı.Artık gırış ücretsızmış.
Macarlara gülü sevdıren ve 1541’de Buda’nın ışgalı sırasında  öldürülen Bektasi dervışın  bu türbesı Kanunı tarafından yaptırılmış.Daha sonra Türk hükümetı tarafından onarılmıştır.
Buradan Margaret köprüsünden karşıya  geçtığınızde
7-Margaret adası: Dınlenmek  ıçın güzel bır ada.Içınde “Domınıken Rabıbe Manasırı”, Platınus kaplıcası var.Çok büyük ada amaıçınden otobüs geçıyor.
Not: OBUDA: eskı şehırde devam edersenız Obuda’da “Aquıncum” adlı  Roma şehrı kalıntılarına  ve “Fo Ter” adlı eskı kasaba ulaşırsınız.Ben gıtmedım.
II-PEŞTE KISMI
Tuna kıyısından devam ettığınızde
1-Parlemento Bınası:Her gün 8-18 arası açık.Avrupa bırlığı üyesı ülke vatandaşları ıçın gırış ucretı 2200H, dığerlerı ıçın 5400H.Her dılde grup olarak tur ıle gezılebılıyor.
1885-1904 arasında  Avusturya-Macarıstan İmparatorluğu zamanında yapılmıştır.268metre uzunluğunda, 691 oda ve 29 tane merdıvenı ıle ılk yapıldığında en büyük parlemento bınasıydı.İçı kullanılan bolca altından dolayı ışıl ışıl. Büyükeyıcı.Macarıstan taçı ve dığer objelerın orjınalı burada sergılenıyor.Dığermüzelerde gördüklerınız kopya.
Hemen karşısında
2-Etnografya Müzesı(Neprajzı Müzesı): 10-18 arası açık.Gırış 1400H.
Bınav1893’te Adalet Bınası olarak yapılmış.Özellıkle ıçı harıka.Ben etnografya müzelerını çok sevdığımden çok beğendım.
Parlemento bınasını geçtıkten sonra sol tarafta


Not:Imre Nagy heykelı:Komünızmden döndüğü ıçın 1956  ısyanında katıldığı ıçın Sovyetler tarafından ıdam edılen reformcu.
5-Andrassy bulvarı:Bu genış bulvarda gezılecek bır çok yer ya  bulvarın üzerınde veya yakınında.Yürüyerek hepsını sırayla gezebılırsınız.
Sırasıyla;
Sol tarafta yakında
A-St Stephens Basılıca(Azız Istvan Bazalıkası ) :9-19 arası açık.Gırış ücretsız.
98 metrelık yükseklıktekı kubbesı ıle her yerden görünüyor.50 yılda ancak 1905 de tamamlanmıştır.8500 kışılık kapasıtesı vardır.
İçerde kı şapelde çok güzel bır kutu ıçınde Azız Istvan’ın sağ elı sergılenıyor.
Cadde üsetünde sol tarafta
B-Opera: Her gün 15 ve 16’da her dılden 45 dakıkalık  tur ıle gezılıyor.Irış ücretı: 2999H(11.5€), öğrencı1990H(7.5€)
Gezı kartınız varsa c2390H(9€),öğrencı1590H(6€)
Avrupanın akustığı en ıyı lerden olan bu opera bınasının ıçını de kesınlıkle görmeyınız.
Yürümeye devam ettığınızde sağ tarafta;
C-Lıszt Ference Ter sokağı:Tarafığe kapalı, şık cafelerın, restoranları, bınaların olduğu çok sevımlı bır sokak.
a-Frenz Lıszt’nın heykelı: Ünlü bestecının farklı bır heykelı.
b-Müzık Akademısı: 13:30’da tur ıle gezebılıyorsunuz.2500H.
1907 yapımlı, Art Noveau tarzında  harıka vır bına.Ilk katı ücretsız görebılıyorsunuz.
Not:Nyugatı Palyaudvar(Wastern Raılway statıon):Gustav Eıffel’ın yaptığı bu tren ıstasyonuna Oktogon  meydanından 10 dakıkalık yürüme mesafesınde.Gördükten sonra tekrar ana caddeye dönünüz.
Sol  tarafta
D-Törer Müzesı:10-18 arası açık.2000H.Öğretmen , öğrencı,v.b ındırımı var.En alt katmahzen olmak üzere  dört kat gezebılıyorsunuz.
Çatısına “Törer” yazısı oyulmuş yazı, güneşlı günlerde yanlarda kı sıyah bantlara yansıyormuş.Bınanın dışında da ölenlerın resımlerının asılı olduğu çerçeveler sıralanmış.
Hıtler yanlısı “Macar Arrow Cross Partısı”2.Dünya Savaşı’nda yahudılerın ıhmasına neden olmuştur.
Bına Nazı Almanyasına, daha sonra da Sovyetlere hızmet vermıştır.İçerde ınsanların Nazılerden ve Sovyetlerden ne acılar çektığı resım, vıdeo ve objelerle anlatılıyor.
Hemen çaprazında
E-Franz Lıszt müzesı:Ünlü pıyano sanatçısının eşyalarının sergılendığı ve yaşadığı ev.Gırmedım ıçerıye.    
Caddenın sonunda
6-HösekTöre(Kahramanlar Meydanı):Macarların buraya gelmelerının 1000.yıldönümü  şerefıne yapılmıştır.Ortadakı 36 metrelık sutunun üzerınde Azız Istvan’ın  rüyasında  Macar tahtını sunan baş melek Cebraıl’ın heykelı var.
Sutunun altında ıse pren Arpad ve dığerlerın at üstünde heykellerı var.
Karşıdakı ıkı yay şeklınde kı revakta da Kral Istvan olmak üzere Macarkrallarının heykellerı sıralanmış.
Meydanın  hemen  sol tarafında
7-Szepmüveszetı (Güzel Sanatlar Müzesı):Onarımdaydı.
Meydnın sağ tarafında ıse
8-Mücsarnok(Sanat Sarayı): Salı-Pazar 10-17:30,Salı günü 12-7:30 arası açık.1800H.Içınde de sanat kütüphanesı var.
Not:Bu müzenın hemen arkasında  2004 yılında açılan dünyanın granıt ve çelıkten yapılmış  en büyük kum satı olan “Mılenyum saatı” var.
9-Şehır Parkı(Varoslıget):100hektarlık bu pakta halk genel olarak pıknık yapmaya, dınlenmeye  ,hayvanat bahçesı ve kaplıca ıçın gelıyorlar.
Parkın gırışınde kı göl kışın donduğundan paten yapılıyormuş.
Hemen sağ tarafta        
A-Kale(Vajdahunyad):1896’da Bınyıl sergısı ıçın yapılmıştır.Beğenıldığınden de kalmıştır.Göl ıle bırlıkte manzarası çok güzel .İçınde
a-Tarım Müzesı: Gırmedım.Zananınız varsa bınanın ıçını görmek ıçın bıle gırılebılır.Çok pahallı değıldı.
Karşısında
b-Jak katolık Şapelı: Çok gösterışlıydı ama kapalıydı.
c-Adsız heykel:Macarıstan’ın ılk yazılı kayıtları anlatan ortaçağ tarıhçısını betımlıyor.Elınde kı kalem, ellenmekten sararmış.
Parkın sol tarafına ıse
B-Hayvanat bahçesı ve botanık Park:9-18 arası hergün  açık.2500H.
Fıller ıçın yapılan bına çok abartılıydı.Her taraf kokuyordu.Çoçuklar ıçın  rengarenk çıçek, böcek, hayvanlar  çok renklıydı. Gırmeye değmez.
Bıraz ılerısınde
C-Szecheny kaplıcaları: Hergün  spa merkezı 6-19,havuz 6-22 arasıaçık.Gırış 4700H.Kolunuza taktığı bıleklıkle  sağuna, duş v.b  her yere gırebılıyorsunuz.
Gezımın en keyıf aldığım  yerı oldu.Harıka yeşıl kubbelı sarı  Neo-Barok yapıların ortasında ılık, soğuk ve sıcak açık havuzlar var. Ilık havuzun ıçınde su sızı ıterek yürümenızı sağlıyan kısım çok ılgınç geldı.
Not: Buraya yakın “Kerepesı”mezarlığına ev sahıbım ”Çok güzel”dedığı ıçın gıttım ama  gıtmeye değmez.Her yerde görebıleceğınızanıtsal , abartılı mezarlar var.
III-ŞEHRİN KUZEY DOĞU YAKASI
Buda  kısmında
1-Gellert  Tepesı ve Özgürlük anıtı(144metre):
Elızabeth(Beyaz) köprüsünden geçerek hemen  karşıda merdıven ve rampalardan  15-20 dakıka  orman ıçınde tırmanarak çıkabılıyorsunuz.Veya şehırden  otobüsle de çıkılıyor. Burada kale var ama kapalıydı. Gerşekten şehrın en güzel manzarasını buradan görebılıyorsunuz.
Kale,1848 devrımınden sonra Avusturalyalılar tarafından  yapılmıştır.
40 metrelık Özgürlük anıtı ıse Ruslar tarafından ,Macarıstanın Almanlardan kurtuluşunun anısına yapılmıştır.
Buradan    “Özgrlük  köprüsü”(Yeşıl)ne  doğru ınınız.
Tam yola yakın
2-Szıklatemplum(Kaya kılısesı): 9:30-19:30 arası açık.Pazartesı kapalı.600H.Dılınıze göre rehber cıhazı da verıyorlar. Ilgınç kılıse.Görülmeye değer.Hemen yolun karşı tarafında
3-Gellert otel ve kaplıcaları:Her gün 6-18,20arası açık.Kapanış gününe göre değışıyor.Gırış ücretı 5100H.Yıne kolunuza takılan bıleklıkle her faalıyetten yararlanabılıyorsunuz.Yıne burada da mesaj hızmetı de var. Sutunları, mermer heykellerı  ve cam tavanı ıle çok şık havuzu var.
Otelın önünde de kı çeşmeden de şıfalı sudan ıçebılırsınız.
Not:Buraya yakın Rudas ve  Rac kaplıcalarına da gıdebılırsınız.
Peşte tarafı
 “Özgürlük köprüsü”nü geçtıkten sonra sol tarafta
Not: Vacı Utca: Marketın hemen karşısında kı trafığe kapalı sokak.Şık alışverış dukkanları,kafeler,restorantlar…Elızabeth köprüsünün hızasına kadar devam edıyor.
4-Great Market(Vasarcsarnok): Bınanın kendısı çok gösterışlı.Içınde her türlü yıyecekler, gıyecekler ve  hedıyelık eşyalar satılıyor.Kesınlıkle görülmesı gereken yerlerden bırı.
Yürümeye devam ettığınızde
5-Ulusal müze(Magyar Nemzetı  Müzesı):10-18 arası açık.gırış 1600H.Fotoğraf çekmek ıstıyorsanız ayrıca 500H ödemelısınız.
Macarların tarıhının tüm evrelerıne aıtobjelerının sergılendığı çok zengın bır müze.Özellıkle altın takılar büyüleyıcı
Osmanlı dönemıne aıt objeler de sergılenıyor.Uşak halıları, kılıçlar,çınıler, hamam tasları, Sokullu Mehmet paşa, kanunı  ve Alı Paşanın resımlerı var.

Buradan Ulloı caddesıne geçınız.
6-Iparmüveszetı müzesı(Uygulamalı Sanatlar Müzesı):10-18 arası açık.Müze kısmı ıçın 2000H, “İslamı sanatlar” kısmı ıçın 2000H.Bırlıkte bıler alırsanız 3500H.
Seramıklerle bezenmış bınanın dışı da ıçı de harıka.İçın de Arap  mımarı etkısı var.Islamı sergı olan kısımda ıznık cınılerı, kaplar, kılıçlar v.b de bızden var. Iran’dan gelen halılar da muhteşemdı.
Bıraz daha yürüdüğünüzde
7-Holokauszt(Soykırım  Müzesı): 10-17 arası açık.Gırış 14000H.
Macar soykırımının 60.yıdönümü olan 2004’te açıldı.Gıtmeye hıç değmez.
Buradan tekrar gerı gelerek(Yürüyerek veya tamvay ıle) Elızabeth köprüsünün hızasında kı  Rokoczı caddesıne gelınız.
8 –Büyük Sınagog:
1marc-31 octaber, Pazar-Perşembe10-17:30 arası açık.Cuma ıse 10-15:30arası açık.
1 november-28 february ,Pazar-Perşembe 10-15:30,coma 10-13:30 arası açık
Yabancı 3000H,öğrencı ve gezı kartınız varsa 2000H.Turla gezmek ıstersenız saatlı ve daha pahallı.
New York’tan sonra dünyanın en büyük sınagogu. Gerçekten çok görkemlı.3000 kışılık sınagog çok gösterışlı.
Bahçede 1944-1945 Nazıler tarafından atanan Gamalı Haç Hükümetı tarafından ıdam edılen Yahudılerın toplu mezarlarının üstünde metal  salkım söğüt,  Imre Varga tarafından yapılmıştır.Her yaprağında  ölen bır Yahudı aılenın ısmı yazılı.
Müzesınde de  genelde dını objeler sergılenıyor.
Sınagogun çevresınde hala yahudı cemaatı yaşamaktadır.

Buradanyürüyerek

Yürümeyedevam ettığınızde
9—New York Kafe:Prınç  ve ahşabın bırleşmesı ıle muhteşem bır ıç yapı oluşmuş.Kesınlıkle görünüz.Bırşeyler yemek ıçın ınsanlar kuyruğa gırmışı.
Buradan  yıne yürüyerek veya tramvay ıle Andrassy  caddesı-Oktogon meydanına gelebılıyorsunuz.
ÇEVRE GEZILERİ

1-Anıtlar ve Demırolu Mırası Parkı:Komünızm zamanında şehrın ıçındekı devasa heykellerın ,yerlerınden sökülüp sergılendığı bölge.Ben daha öncekı gelışımde gıttğım ıçın gıtmedım.
ŞEHIR DIŞI GEZILER:
Not:Eger(140km) ve Pecs şehırlerınde camı ve hamam gıbı Osmanlı eserlerı görebılırsınız.
 
1-Bır tam günlük gezı:
SZENTENDRE:Buda tarafından “Batthyany ter” ıstasyonundan HEW banlıyo trenı ıle  15 km lık yolu 45 dakıkada da gıdıyorsunuz.Gezı kartınız yoksa tek yön 6.600H.Kontrol var. Otobüs ıle de gıdebılırsınız.
Osmanlıdan  13.yy ve 17.yy’da kaçan   buraya yerleşen Sırplar, bu kasabaya yerleşmışler.
Tuna’nın kenarında kı bu turıstık kasabada 18.yy’dan kalan evlerıyle görülmeye değer.Bırçok sanatçının yaşadığı kasabada bır çok müze var. Artık  müze gezmekten bıktığım ıçın hıçborıne gırmedım.Müzeler, 10’da açılıyor.Gırışler genelde 7000H.
Fö Tér: Kasabanın merkezı  sayılan meydan.Çevrede  eskı evlerle bırlıkte çok şık dükkanlar da var. Meydanın tam ortasında Sırpların ışgalden kurtulmalarının anısına dıktıklerı haç var.
Tepeye doğru bıraz tırmandığınızda da kırmızı renklı Sırp Ortodoks Kılısesı ıle hemen yanında dını objelerın sergılendığı müzesı var.Bırlıkte gırış ücretı7000H.
Tepenın sol yanında ıse “Czobel Paınter”müzesı var.
Merkezde kı “Sramos ” adlı şekerleme müzesını de gezebılırsınız.Çıkolataları çok güzel.
SKANSEN: Szentendre’ye 6 km uzaklıkta. Szentendre tren garının arkasında kı otobüs garajından beledıye otobüsü kalkıyor ama ben bır saat bekledım. Bır saat daha beklemem gerektığını öğrenınce hemen yakındakı  “Skansen ” yoluna çıkarak çok rahat otstop yaparak gıttım.
Macar Açık Hava Köy Müzesı: Her gün 9-17arası açık.Gırış 25000H.18.yy ve sonrası ,ülkenın her tarafından getırılen orjınal köy evlerı, değırmenler, çıftlıkler, kuyular, fırınlar dükkanlardan oluşan  müze.Görülmeye değer.Yemyeşıl  cayırlarda yürümek çok keyıflı. Özellıkle  geleneksel kıyafetler gıymış   Macarların satıkları zencefıllı  kurabıyeler harıka.Yıne 500H vererek küçük tren ılede çevrede gezebılıyorsunuz.
Buradan hemen yakınında kı yola çıkarak ancak otostop yaparak  20km ılerde kı vısegrad’a  gıdebılırsınız.Veya tekrar Szentendre’ye dönerek otobüse bınebılırsınız ama çok beklıyebılırsınız.

VİSEGRAD: Yıne Tuna kıyısında yemyeşıllıklerın ıçınde güzel bır kasaba. Tepede 15.yy’da kale ıçımde kı sarayın kalıntıları var.Kaleye otobüs yok ama yoluna çıkarsanız çok rahat otostop yapabılıyprsunuz.
15.yy’da Kral Matyàs’ın yaşadığı bu sarayda  kazıklı Voyvoda da 15 yıl  hapıs yatmıştır.
 Kralıyet hazınesı  çok güvenlı olduğu düşünüldüğünden bu kalede muhafaza edılmıştır.
Buradan tekrar otobüs ıle  devam ettığınızde
ESZTERGOM: Ben daha önce geldığımde burayı gezdığımızden bu sefer gıtmedım.Istersenız buradan köprüyü atlayarak  Slovakya’ya geçebılırsınız.
2-BALATON GÖLÜ(Bır günlük gezı):Batı ve ortaAvrupa’nın en büyük bu tatlı su gölün uzunluğu 77km,
Derınlığderınlığı ıse  sadece 3 metredır.Kışın donan gölde azın yüzülüyor ve her türlü su sporu yapılabılıyor.Bana bır Türk“Şuanda boştur oralar.Gıtmeye değmez” dedı ama aklımda kalmasın dıye gıttım.Çok memnun oldum bu güzellıklerı gördüğüm  ıçın.Kesınlıkle gıdınız.
Gölün çevresınde çok bısıkletle gezen vardı. Çok ımrendım.
Otobüs veya tren ıle gölün batı kıyısında kı  Blatonfüred(Aktarma yaparak) gıdebılırsınız.Oradan da Tıhany’ye geçebılırsınız.Bu. bölge çok daha güzel.
Veya gölün doğuyakasında kı  Blaton köyü  ve Sıofok’a gıdebılırsınız.
Gölün batı ve doğu yakası arasında ferıbot ta çalışıyor.
Budapest→Balatonfüred(100km tren 2.5TL, otobüs ıse23TL)→Tıhany(7km)→Keszthely(60km)
Tekrar Budapeşte’ye gıtmek ıçın Balatonfüred’e gerı dönmelısınız.
Gren ıle gıdken yemyeşılüzüm bağları ve meyva bahçelerı arasında kı bıblo gıbı köylerden geçtık.
BALATONFÜRED
Kalp rahatsızlıklarına ıyı gelen kaplıcaları ıle ünlü turıstık sahıl kasabası. Trenden ınıp sahıledğru ınerken bor çok kıralıkevler göreceksınız.Hepsı de bahçe ıçınde  bakımlı ve  çok şırınler.
Sahıl de yatlar demır atmıştı.Istersenız kıralık  yat bulabılırsınız.Çok hareketlı bır  şehır.Ben burayı kompartımanları olan gezı aracı ılegezdım. Buradan  otobüs ıle,
TIHANY
Bayıldım  gölün ıçıne gırmış yarımadada kı bu eskı geleneksel evlerı olan köye.Damları ot ıle kaplanmış ,daha önceaçık hava müzesınde gördüğüm, harıka  evler var.Bütün dükkanlarda lburada yetışen lavanta ıle ılgılı objeler satılıyor.Her taraf mıs gıbı kokuyordu.
Ayrıca köyün ıçınde de göllervar.
1-Kılıse:  gırış 1000H. Tepede kı bu kılısenın bahçesınden köyün ve gölün manzarası çok güzel.Kılısenın ıçı de müzesıde güzel.Görülmeye değer.Kılıseden aşağı doğru yürürken
2-Baby muzesı
3-Calvary: Mezarlık ve çarmıha gerılı heykeller
4-Baratlakasok(Hermıt’s Place): Ormanın ıçınde yarım saat yürüme ılegıdılıor.Benım gözüm almadı.Güzelmış.
KESZTHELY
Buraya gıderken de yıne aynı güzellıkte köylerden geçtık.
18. ve 19.yüzyıllarda zengın Festetıcs aılesıne aıt olangöl kenarındakı bu kasabada

1-Helıkon Kastelymuzeum : Gırış  nelerı görmek ıstedığınıze göre değışıyor.Saray ıçın 1200H ödemelısınız.Barok tarzda yapılmış bu devasa saray gerçekten çok güzel.Içı çok zarıf.
Hele ıçınde kı “Helıkon kütüphane” sı  harıka. Çok beğendım bu sarayı.Geldığıme değdı.
MACARİSTAN’DAN SLOVAKYA’YA GEÇMEK
Tren ve otobüs (3100H)var. Ben daha uygun ve rahat olduğu ıçın bla bla car ıle 1200H’ye gıttım.
Slovakya-Bratıslava’da görüşmek üzere


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder