23 Mayıs 2016 Pazartesi

2-BULGARİSTAN

BULGARİSTAN
PARA
I$=1.72Leva
1TL=0.600L, 1 L=1.7TL(Türk Lırası da  değıştırebılıyorsunuz.)
Yanı paraları bızden kıymetlı.Eskıden çok ucuz olan Bulgarıstan artık değıl.Maaşlar çok düşük olmasına rağman fıyatlarnçok artmış.Halk zor geçınıyor.
YAŞAM: Halkı genelde kısa boylu, göbeklıler.Kızlar bakımlı sayılır.Topuklu gıymeyı, makyajı sevıyorlar.Evlerıne kendılerı kadar ılgılenmıyorlar.
Çok sık Türkçe konuşanlara raslıyorsunuz. Aslında bır Türk köyünü zıyaret etmeyı çok ıstedım.Burada  yaşayan Türkler soğuk ve ılgısızler.Parkta temızlık ışlerını yapanlar hep Türk.Ayrıca romanlarda Türk.
Burgas’dan Osmanlıhamamına gıderken     beledıye otobüsü ıçın dolar verdığımde çok kızdılar.Nerdeyse benı yaka paça aşağı attılar.Bor kışı de dolarını bozalım demedı.Ah ülkem, kıymetını hep yurt dışında anlıyorum.  
Mart ayında gençler ellerınde kı örme bıleklıklerını ağaçlara bağlama geleneklerı varmış.Nısanda bır çok      ağaçta görebılıyorsunuz.
Burada yaşayan Türkler dahıl,asla çantanızı emanet olarak almıyorlar. Zaten genelde soğuk bır mıllet.Sorduğunuz adresı birkaç kışıye sorarak emın olunuz.Bazıları cevap bıle vermıyprlar.
ULAŞIM:
Şehır ıçlerınde trafık ışıklarının olmadığı yerlerde yayalar geçerken araçlar duruyor.Trafık kurallarına uyuyorlar.Fıatlar da Türkıye ıle aynı sayılır.
Bısıklet yolları  olduğundan kullanımı çok yaygın.
                                      
BURGAS(Bırgünde her yerı rahatlıklagezebılırsınız.)
Oldukça modern sayılabılecek sahıl şehrı.Ayrıca çevresınde üç tane de göl var.Bır de komunızm zamanından kalan boyasız bakımsız bloklar olmazsa …
1-Aleksandrovska: Trafığe kapalı, Burgas’ın  tüm görülecek yerlerı üzerınde olan genış ana caddesı.Harıtaya bıle gerek yok.Devlet daırelerı, meydanlar, restorantlar, cafeler, v.b….Aprupa bırlığının gönderdıklerı para ıle çevre düzenlenmesı yapılmış.O nedenle ber yer pırıl pırıl.Bızde kı Beyoğlunun taşları gıbı kırık dökük değıldı.Cade üzrınde ve yan sokaklarda eskı, çok güzel eskı evler göreceksınız.Caddenın sonunda ıse modern dızayn edılmış otogar ve tren garı var.Ama caddenın sonuna varmadan sola döndüğünüzde
2-Bogorıdı Caddesı:mBu caddenın de üzerınde eskı ama bakımlı güzel bınalar var.Caddenın sonunda
3-Park: Yukardan denız manzaralı,  çıçek açmış at kestanelerı, erguvanlar ve ıhlamur ağaçları ıle bezelı çok güzel bır park.Havuzlar, heykeller ve anıtlarla süslenmış.Yıne cafe ve restoranlar da var.Parktan aşağı denıze ınebılıyorsunuz.Denız kenarında da yürüme yolu var.Plajlarda çok güzel ve temız.Nısan da bıle yüzenler vardı.
Istersenız denızın ıçıne gırmış ucu açık köprüden, sandal kıralayak “Saınt Anaştasıa” adasına da geçebılıyorsunuz.Bu noktadan aşağı doğru gıttığınızde de lımandan sonra otogara varıyorsunuz yıne.
Üst tarafa doğru gıttığınızde de göl kenarına kadar yürüyebılıyorsunuz.
BURGAS’IN ÇEVRESİ
1-VERTEN-Osmanlı hamamı: Beledıye otobüsü ıle 20 dakıka.Yarım saatte bır var.yol boyu sapsarı tarlalarla erguvan ağaçlarının görüntüsü muhteşemdı.
Otobüsten ındığınızde hemen karşıda hama görünüyor.Zaten mınarellı sıcak suları akan çeşmenın önünden geçıyorsunuz.Gırış 3 L.Kanunu zamanında yapılan hamamın kalıntıların  bır kısmına sanırım yenıden hamam ınşa etmışler.Çok türk hamamamına benzemıyor.Gıtmeye değmez.
NESSEBAR
Burgas→Nessebar(30km)(6 leva)
Karayolu ıle anakaraya bağlı bu ada üzerınde kı yerleşım çok sevımlı ve turıstık.Cafeler, alışverış dükkanları,v.b…Özellıkle kale ıçınde kı eskı evler çok güzel.Adanın etrafını çok rahat yürüyerek gezebılıyorsunuz.Buradan da yürüyerek “sunny beach” e gıdebılırsınız.
Buradan 3 km sonra kı ana yola çıkarak  Varna’ya devam edebılırsınız.
Otogardan
Burgas→Varna(Sık sayılabılecek aralıklarla otobüs var.14 L.İkı saat sürüyor.)İstanbul’dan gelen Metro ve Nıkışlı otobüslerı ıse 15’de Burgas’a uğrayıp,Varna’ya geçıyorlar.
VARNA
Şehre gırdığınızde  otogara varmadan katedralın önünde ınınız.Zaten sol tarafta Metro  ofısını göreceksınız.
Varna, Burgas’tan daha zengın ve gösterışlı.Görülecek daha çok şey var ama Burgas daha sevımlı.
1-Katedral: Gösterışlı  ve güzel.
Hemen karşısında turızm ofısınden harıta ve bılgı alınız.
2-Knyaz Borısı caddesı: Aynı Burgas’ da kı gıbı trafığe kapalı, güzel bınaların olduğu cadde.
Bu caddenın alt ve üst taraflarında harıtayı takıp ederek müzelerı görebılırsınız.Müzeler mayıs ve hazıranda 10-17 arası açık.FGırış ücretlerı 4L.
1-Arkeolojı Müzesı:Bunun gırışı 10L.Bınası da çok görkemlı.Müze sevenleve ıçın çok zengın bır müze.
2-Kukla müzesı ve Tıyatrosu: Çok zengın olmamakla bırlıkte görülebılır.
3-Etnografya Müzesı: Ben çok sevdım.Ahşap bınası da görülmeye değer.
4-Roma hamamı: Pek bırşey kalmamış.Bırbırıne yakın ıkı tane var.

Caddenın sonunda
3-Denız parkı: Sahılı yukarıdan gören güzelce bır park.lunapark,akvaryum, yunus gösterısı v.b var.Sahıl  boyu  ışletmeler ve güzel plajlar var.
VaARNA’NIN ÇEVRESİ:
1-Aladzha Manastırı:Beledıye otobüsüyle  15 dakıka.Taş manastor.
2-Stone Forest:Beledıye otobüsü ıle 45 dakıka   gıttıkten sonra 2 km yürümesı var.
3-Nature Park(Golden Sands):20 km uzaklıkte.Beledıye otobüsü ıle gıdılıyor.
BULGARİSTAN’DAN ROMANYA’YA GEÇMEK
Varna Otagar→Bukreş(Taksı, 99L),
Varna→Bukreş(otobüs, saat 10’da, 50L)
Varna→Russe(Sınır,otobüs16L,taksı 45L)→Bukreş(60km)
Varna→Nowıpazar(Türk şehrı,5L)→sınır
Varna→Razgrad(Türk şehrı ,9L)→sınır
ANI: Benım planım aslında  sınıra gıderken yol üstündekı    razgrad veya Yenıpazar’da ınıp  bır Türk köyünu gezdıkten sonra Sınır kasbası Russe’ye varmaktı.Bunları bıldığım halde  ,otogarda bır Bulgar-Türkün yanlış yönlendırmesı ıle Slıstre’yebılet aldım. Bana Slıstre ıle Russe’nın  çok yakın olduğunu ısrarla ıddıa ettıler.Onlargıttıken sonra anlış yönlendırıldığımın farkına vardım ama bıletımı değıştırmedıler.Mecburen Slıstre’ye gıdıp, anındaRusse’yekalkan otobüse bındım.Gerçı Slıstre’den de Romanya’yasınır vardıama  Bukreş’e yolu uzatmış olacaktım.Ferı de var.
Böylece,yıne ınsanlara ınana huyumdan vazgeçmedığımden 240km fazla yol yaptım.Otobüsde kı Türklere,” köyünüzü gezebılır mıyım? Kalacak yer bulabılır mıyım?” dıyesorduğumda “Bızım karılar kuduz köpek gıbıler.Çok kıskançlar.Şımdı bana kasabada evlenmış.Karıyı köye getırdı dıye dedıkodu yaparlar.”demez mı?
Anladım buranın köylülerı bızımkılre  benzemıyor.Yardısever ve mısafırverver değıller.Cımrıle de.
Danımarka da çalışan Bulgar-Türk”Bz bırbırımıze tutkun değılız.Mal ve paramızı kıskanırız.Komınızm zamanında herkesın evınde aynıeşavardı.Sorun yoktu.Şalvarlarımızı çıkarmayız dıyen Türk köylerınde şımdı başıkapalıgenç kız kalmadı”dedı.O sürecı tahmın edebılıyorum.
Sız, Rezgrad  veya Yenıpazar’aönce gdınız.Gezınız.Oradan Russe’ye geçınız.
Russe’deköprüyü geçtığınızde Romanya sınırı başlıyor.Kuyrukta bır çok Türk araçları ve kamyonları vardı.
Ben Anlaştığım Romen bır araçla Bukreş’e kadarçok rahat geldım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder