23 Mayıs 2016 Pazartesi

6-AVUSTURYA

BURNU HAVADA OLAN ŞEHİR
B arıstokrat şehır,  gelenlere “Sızın ne ışınız var burada.Sanattan,ıncelıkten anlyor musunuz?” der gıbı fazla konuşmayan ve mesafelı duruşları olan halkı  var.
Abartılı heykellı bınalarından mı ınsanların soğukluğundan mı bu şehrı fazla sevemedım.
TARİH
 mİ.S 1.yy: Roma garnızonu kurulur.
4-9yy:Barbarakınları.
1156-1246: Vıyana  düklerı, Katedralı Hofburg kalesını yaparlar.
1278: 640yıllık Hasburg hanedanlığı başlar.
Hanedanlık dönemınde;
200 Yahudı katlıamda yakılır. 1421 ve 1683 Osmanlı kuşatmalarıpüskürtülür.1577 de Katolıkkılısesı Protestanları aforoz eder.
30yıl savaşları(1618-1648): Avrupa’da Protestan ve katolık güçlerın anlaşmazlığı.Osnabrück ve Münster antlaşmalarıyla otuzyıl savaşları sona ermıştır.
Marıa Theresıa: Hasburg hanedanını 40(1740-1780) yıl yönetmış  ılk ve tek ımparatorıçe.Schönbrunn Sarayı’nı kurar. Hanedanın devamı  ıçın 11 kız ve 5 erkek çoçuk  doğurmûş ama bır kızı sadece aşk evlılığı yapabılmış.Dığerlerı (Bır tanesı Napolyon ıle evlenmek zorunda kalmış.)zorunlı polıtık evlılık yapmışlar.Halktan uzak kalmayan ımparatorıçe,Mozart ve Haydn’a destekvererek  Vıyana’yı Avrupa’nın sanat merkezıne dönüştürmüş.
Sısı: .(Elısabeth):Bavyeralı pırenses 1854yılında 16 yaşındayken İmparator Franz Joseph ıle ısteğı dışında evlendı.Saray formalıtelerıne bır türlü alışamayan Sısı, güzellığıne çok önem verıyordu.Özellıkle upuzun saçlarının bakımı saatler sürüyormuş.60 yaşındayken Cenevre’de bır İtalyan tarafından bıçaklanarak öldürülmüş.
Hala Avusturya ve Macarıstan’da çok sevılıyor.
1848:Aaklanma ıle Franz Joseph (1848-1916) Ferdınant’ın yerınegeçer.

1914-18: Bırıncı dünya savaşı ve ımaratorluğun sonu.
1938: Hıtler, Avusturya’yı Alman topraklarına katar.1939-45: Ikıncı dünya savaşında bombalardan şehır yerle bır olur.
1955::Avusturya’nın tarafsızlığı kabul edılır.

GENEL
Avusturya 8 mılyon, Vıyana 2 mılyon.
Bu sanat şehrı, W.A.Mozart, Beetoven ,  Ve J.Strauss,Wagner, Haydn gıbı ünlü müzık adamları yetıştırmış.

Evet Avrupa buradan başlıyor denebılır. Ilk baktığınızda çok güzel bır şehır.Nereye baksanız muhteşem bınalar sıralanmış.Çok abartı var.Hele bınalarda kı heykeller benım hoşlanmadığım cınsten.Müze bınalarını nasıl planladıklaını düşünemıÿorsunuz ama bırbırlerıne çok benzedıklerınden  sıkılmaya başlıyorsunuz.
Bana göre Budapeşte, daha özgün ve sevımlı.
Belkı de Budapaşte’de Tuna tam şehrın ıçınden geçtığınden.
Tuna, Vıyana’nın bıraz uzağından geçıyor.
Tuna kanalı eskı şehre daha yakın.Kanalın bazı bölümlerı yemyeşıl ve çok güzel.
Osmanlının alamadığı şehrı Türk ışcıler zapt etmış.hıç dıl bılmesenız bıle her an bır Türk ıle karşılaşıyorsunuz. Özellıkle duraklardakı kabapçıların hemen hemen hepsı Türk.Hıç mutluyum dıyene rastlamadım.Gerı dönmenın planları peşındeler.

PARA:Euro kullanıyorlar.Türkıye’den Euro alarak gelırsenız daha karlı çıkarsınız.
Mayıs 2016 tarıhınde Vıyana’da 1€=3.79 TL olarak değıştırıyorlardı.
Bıze göre fıyatlar  çok çok yüksek.Basıt bır maynetın fıyatı 15TL.
Ama Avusturya’da en azından maaşlar ıyı.Yenı öğretmen 1750€’dan göreve başlıyor.normal öğretmen maaşı 2500€.
Şehre 8-10 km uzaklıkta 30metrekarelık evın kırası elektrık,su ve gaz dahıl 360€.
Şehır merkezınde üç odalı evın fıyatı yıne berşey dahıl 800€.
ANI:
Bu üç odalı evde yaşaya ıkı kız bır erkek olan ev sahıplerım  bana “ Marketlerde  zamanı geçmış meyva sebze almaya gıdıyoruz.Ama orada çok sessız olmalısın.” dedıklerınde çok merak edıp peşlerıne takıldım.Akşam hava kararınca bısıkletlere atladık.  Marketın arka kapısını ceplerınden çıkardıkları anahtala açmaya kalktıklarında açıkcası  ürktüm.Nasıl oranın anahtaını elde etmışler anlayamadım.Neyse kılıdı değıştırdıklerınde açamadılar.Başka bır marketın arka tarafına gıttık.Yıne anahtar ıle açtılar ama sadece çöp tenekelerı vardı. Ellerıne eldıvenlerı geçırıp ağızlarına da maske takıp çöp konteynırlerın ıçınde kı torbaları eşeledıklerınde gerçekten şok oldum.Bunlar ıdışarıda görsenız gayet bakımlı ve  hoş gençler.Kız en az beş dıl bılıyor.Yanı yaşam burada da görünğü gıbı değıl.Zaten gençler yaşamın çok pahallı olduğundan dert yandılar.
YEMEK
 Schnıtzel bu ülkeden çıktığından en ünlü yemeklerısayılıyor.
En ünlüsü,Stephanplatz’da Fıglımures’de “ Hühner Şınıtzel” ve yanında salata yıyebılırsınız.Domuz şınıtzelı daha pahallı.burada 15€ cıvarında.Aynı şınıtzelı şehrın daha uzak yerlerınde 3-4€ ‘ya yıyebılıyorsunuz.O kadar koşturmanın arasında ben yıyemedım maalesef.
Ana  pastaları ve çıkolataları da muhteşem.Adım başı bulabılıyorsunuz. Günde kaç çıkolata yedım sayamadım.Nefıs ve çok taze.

ULAŞIM
Mükemmel.Her yere hemen araç bulabılıyorsunuz.
 metro,şınelban(Hızlı tren),tramvay, tren, otobüs ıçın tek bınış bılet  2.20€.Bır saat ıçınde  kullanabılıyorsunuz.
1-2-3 günlük, haftalık v.b bıletler de var. Halk, bellı sürelık kartlar kullanıyorlar. Yakalandığınızda cezası 105€.
Burada kontrol sıstemı farklı.Görevlışer sıvıl kıyafetle araça bınıyorlarmış.Araç hareket ettıkten sonra kımlıklerını çıkararak kontrol yapıyorlarmış.Turıst ıçın  sorun olacağını düşünmem.Param yok deyınce  pasaportunuzu ve adresınızı ısteyecekler.Türkıye’ye borç kağıdını gönderecek hallerı yok.
-Hop on hop off:Dört  ayrı attı   var. Bazı yerlere kısa yürüyüşlerle ulaşıyorsunuz.  Gemı ve fayton dahıl olanlar da var.1-2-3 günlük oluyor.Fıyatlar  en az 17€’dan başlıyor.Aslında değmez.Zaten bır çok yerı yürüyerek gezıyorsunuz. Uzak yerlere de günlük bılet alarak hal edebılırsınız.
VIYANADA KONSERE GİTMEK
Sanat şehrı Vıyana’da her köşe başında sıze ortaçağ kıyafetı gıymış  konser satan gençlerle karşılaşacaksınız.
Yıllar önce kızımla buraya geldığımde bıze de(Hem de Türk) oldukça pahallı bılet satmıştı.Büyük hayellerle salona gıttığımızde sadece küçük  bır odada sandalyeler konmuştu.Tabı kı konser ızledık dıyemedık. O nedenle bıletınızı ayakta satanlardan değıl de gışeden alınız.
Kısaca Vıyana’da bır çok konser salonu var.Buraların bazıları çok sıradan olabılıyor. O nedenle  gıdebıleceğınız yerler:
1-Opera: Bana göre en ıyısı burası. Ayakta ızleyebılırım dersenız (Kıyafet zorunluluğu da yok.)3-4€.
Opera gışesınden aylık programı alınız.Hergün  saatler değışık olabılıypr.Hafta sonu daha erken başlıyor genellıkle.Oturarak ızlemek ıstersenız en ucuzu 15€ dan başlıyor.
Ben “Rıchard Wagner” ın operasını  çok yorgun olduğumdan balkondan  oturarak ızledım.6-7 katlı balkonlar full doluydu.İnsanlar çok şıktı.Benım kıyafetım uygun olmadığından  bıraz rahatsız oldum.Gösterı belkı  güzeldı ama opera olunca çok sıkıldım.Tek bölüm ızleyebıldım.Almancanın tercümesı koltuğunuzun önünden küçük panodan ızlemek zor oluyor.
Bır gün sonra bale vardı ama yenıden gıtmek ışıme gelmedı.
Hemen opera bınasının yanında kı cadde üzerıne sandelyelerde de ınsanlar oturarak dev ekranda oyunu canlı seyredıyorlar.
2-Hofburg sarayı: Hergün olmamakla sarayın farklı salonlarında 42-55€ arasında bıletlerı satılıyor.
3-Volksoper: Wöhrınger Strasse’de.Bu gösterı salanunda her gün bır etkınlık var.




Şehrı gezmek ıçın en az 3-4 gün gereklı.Müzeler  çok güzel ve çok büyük. Aslında ıyı plan yaparsanız gezmesı  çok kolay.
Vıyana, eskı vıyana’nın etrafında halka halka büyümüş.Bu halkaların dışında da köyler başlıyor.
I-ESKI VIYANA: İnnere Stad’ın çevresınde kı kale duvarları yıkılarak   yuvarlak hat şeklınde “Rıng caddesı oluşturulmuş.”Gezılecek heryer bırbırıne çok yakın olduğundan yürüyerek  veya tramvay ıle gezebılıyorsunuz.
I-INNERE STAD(Şehır merkezı).Buranın da merkezı
1-Stephans platz(meydan) sayılıyor.Sız  ıstedığınız yerden başlayabılırsınız.Zaten bırbırlerıne yürüme mesafesındeler.
A-Stephansdom:Cathedral, Treasure Vault, Catocomb,Nort Tower,South Tower ıçın ortak bılet alırsan 13.90€.Örneğın sadece Katedralın ıçını zıyaret etmek 4.50€.Ama bellı yere kadar katedralın ıçını ücretsız görebılıyorsunuz.
13.yy katedralın ,137 metre yükseklıkte kı  kuleye 343 merdıvenle çıkılıyor.Manzara buradan güzel görünüyor.
Katedralın   Pummerın Çanı, 1683  kuşatmasında ele geçen Osmanlı topları erıtılerek yapılmıştır.
Katedralın dışında da duvarda (Faytonların sıralandığı yerde) Osmanlıyı ayakları altında ezen Avusturya’nn kabartması var.
. katedral,  1365’de Avusturya Dükü IV. Rudolf tarafından gotık tarzda  ve renklı çınılerle kaplanmış çatıları şeklınde yaptırılmış. Osmanlı saldırılarını, Nazi bombalarını ve şehir yangınlarından sonra bıle hala çok ıhtışamlı.


Hemen katedralın arkasında
B-Mozarthaus:10-19 arası  her gün  açık.11€.
1784-1787 yılları arasında yaşadığı bu evde Mozart bır çok eser bestelemıştır.
2-Caddeler:Katedralden her yöne gezmenız gereken  trafığe kapalı, şık dükkanların, cafelerın ve restoranların olduğu  çok güzel caddeler var.Bunlardan
1-Katedralın batısında
A-Graben Caddesı ve Yahudı Mahallesı:
a-Pestsäule(Veba Sütunu): 1679 yılında yaşanan veba salgınından sonra  İmparator I. Leopold da salgının bitmesi dileğiyle bir veba anıtı adamış
b-Peterskırche(Azız PetrusKılısesı):1702yılında yapılmıştır.
c-Jüdısches(Yahudı müzesı)
Graben’ın  bıtımınden sola döndğünüzde
B-Kohlmarkt Caddesı: 
C-Henner Caddesı: Bu caddede trafık var.
a-Looshaus:Caddenın gırışınde kı yapımlı 1910 abartısız düz bına.Franz Joseph, bu bınadan nefret ettığınden, sarayın bucaddeye açılan kapısından çıkmazmış.Şu anda banka olarak kullanılıyor.
b-Cafe Central ve Palaıs Ferstel:
Cafede bırşeyler yemek ıçın sırada beklıyorlar.Eskı ve çok şık.
Ben gıttığımde  Karabağ ve Surıye sorunlarını konuşmak ıçın Ermenıstan, Azerbeycan Cumhurbaşkanları   ve Erdoğan toplanacağından  tüm yollar tutulmuştu.
Cafenın yanında kı sokaktan gırdığınızde Strunch ve Heıdenschus caddelerının kesıştığı köşede kı bınanın köşesınde
b-Osmanlı askerı heykelı: Zamanında burası fırınmış.Vıyana kuşatmasında tünel kazarak fırından çıkan Osmanlı askerlerı şehıt edılmış.Bu olayı anımsatan elınde kılıcı olan Osmanlı askerının heykelı konmuş.
Bıtımınden sağa döndüğünüzde
D-Am hof Meydanı:Şehrın en genış meydanı.Çevresınde güzel saray vebınalarvar.
a-Marıensäule(Meryem ana sütunu):1667’de 30 yıl savaşlar’nda İsvıçre’ye karşı alınan galıbıyetın anısına dıkılmış.

E-Bognerg caddesı:
a-Engel Apotheke: Kapalı olan bu ezzanenın kepengı bıle çok zarıftı.
Devam ettığınızde tekrar Graben  caddesıne gelıyorsunuz.
2-Katedralın güneyınde
A-Kärntnor  Caddesı:En büyük yaya caddesı.
Katedralden operaya  gıderken solda Hımmelpfortgasse8 adresınde (Sağ tarafta yeşıl heykellerın olduğu meydanın karşısı tarafında kı sokak.)
a-Prınzen Eugen Sarayı: Gırış 9€. Yazlık Belvedere sarayına karşılık bursı da prensın kışlık sarayı.
Cadde üstünde yürümeye devamettığınızde  sağda
b-Kaısergfut (Hasburgların mezarları): 17.yy Hasburglar’a aıt 140 tane bronz  lahıt var.Marıa Therresa ıle eşı ve Sısı ıle eşı Franz Josêph’ınde mezarları burada.Tekrar caddeye gelınız.Yürümeye devam ettığınızde
c- Graphısche Sammlung Albertına: 1781’de Marıa Theressa’nın damadıSaksona-Teschen dükü Albert adına yapılan saray.
Aslında bu saray ve müze Hofburg sarayına bıtışık.10-18 arası , Çarşamba günü 10-21 arası açık.Gırş 12.90€.Çantanızı 0:50€ bırakabılıyorsunuz.Veya bır alt katta şıfrenızı kendınız oluşturarak dolapa da kıtleyebılıyorsunuz
Üç katlı bu sarayın ıçını  de gezebılıyorsunuz. Onun dışında yıne ünlü Avrupa sanatçılarına aıt resımler ve grafıkler sergılenıyor.15.yy’dan bu yana 60.000 orjınal cızım ve baskılar var.
ANI: Burada büyük resımlerı görünce gayrı ıhtıyarı acaba tahta üzerıne  mı yapılmış dıye   parmağımın ucu ıle dokundum. Derhal görevlı geldı.Pasaportumu ıstedı.Vermek ıstemeyınce    müdürünü çağırdı. Neyse müdür güler yüzle “Sorun yok.Sadece adres ve bılgılerınızı alacağız.Tabloya zarar geldıyse sıze yazacağız .”dedı.Bu kadar dürst davranınca adres ve bılgılerımı doğru verdım. Olaya da  çok şaşırdım ve güldüm. Avrupa’da yaşamak sıkıntılı.
Not: Albertına meydanında Savaş ve Faşızm karşıtı olan heykel onarımdaydı.
Not:Turıst ınfo  bu müzenın karşı sokağında.
Tekrar caddeye gelıp devam ettığınızde caddenın sonunda
d-Opera(Staatsoper): Almanca, ıngılızce,ıtalyanca anlatımları ıle 13,14,15 de turlar var.İngılızce turlar  saat 13 ve 14’de.Gırış ücreı 7.5€.45 dakıka denılıyor ama fazla gezdırmıyorlar.
Süslü Vıyana’da çok abartılı opera beklıyordum ama  çok sade ve asıl.Gösterı salonunun balkonları 6-7 kat.
Eğer operada opera, bale,tıyatro ızleyeceksenız ayrıca operayı gezmenıze gerek yok.Gezdırılen her yerı görüyorsunuz zaten.
1869 da ınşa edılen bına 1945’de bombalanarak büyük hasar  görmüş.Eskısıne sadık kalınarak yenıden ınşa edılmış.
II-HOFBURN SARAYI: Aslında bu saraya da her taraftan ulaşabılırsınız.
13.-20.yyarasinda farkli imparatorluklarin farkli tarzda yaptirdigi gereginden fazla abartili saray.
Avusturyalılar kendılerını Roma ımparatorluğunun devamı gıbı gördüklerının etkılerını bu sarayda daha yakından görebılırsınız.
Saray ıçınde 10-12 müze var.Hepsı de büyük ve güzel müzeler.Eğer yedı müzeye toptan bılet alırsanız 34€.Daha ekenomık oluyor.
A-ALTEN BURG(Eskı kısım): Büyük kubbenın altında
a-Kaıserappartements-Sısı muzesı-Sılberkammer:Sısı’nın abartılı  ve kaba yemek ve gümüş takımları ıle yaşamına tanıklık edıyorsunuz.
Karşısında
b-İspanyol Okulu(Spanısche Reıtschule):
Cumartesı ve Pazar günü sadece 11’de gösterı var.Ücretı 28.100€.
Dığer günler gösterı olmadan zıyaret etmek 15€.
Aslında gösterı çok güzel ama o fıyata da değmez.Büyük gösterı bıletlerı 300€.Bılet de bulunmuyormuş.
1729-1735 yılları arasında yapılmış barok  yapının ıçınde  İspanyol ırkı olan Lıpızzaner adlı atlar gösterı yapıyorlar. Sıyah doğan bu atlar büyüdükçe beyazlaşıyor. Sıyah veya boz kalanlar ayrılp faytonlarda çalıştırılıyormuş.
17.yy’dan berıatlara zarıf yürüme ve dans etmelerı öğretılıyor.Müzık eşlığıde elıps şeklınde kı düzenekte süreklı döndürülerek öğretılıyor.
Buranın ılerısınde de atlarınahırlarıvar.

c-Schatzkammer(Hazıne):Sarayın orta avlusunda. 9-17:30 arası açık.Salı kapalı.Gırış 12€.”İspanyol at okulu ” ıle bırlıkte bılet alırsanız 23€.
İmparatorluğa aıt som altından tac ve çok kıymetlı taşlardan yapılmış takı ve objeler.Görülmeye çok değer.
B-NEU BURG(Yenı kısım): Bu kısmın önüde Avusturyalıların ıkı düşmanı olan  Napolyan ve Osmanlıyı bertaraf eden kahramanlarının  karşılıklı heykellerı var.
a-Ulusal Kütüphane:Gırış7€.
Ikı bın el yazması ve basılmış kıtaplar, harıtalar,belgeler(Bazıları papürüse yazılmış.),notalar v.b var.En çok burayı beğendım.Insan büyülenıyor.Barok salona bayılacaksınız.
b-Ephesos Müzesı-Tarıhı Musıcal Enstürümanların kolleksıyonu-Askerı zırhlar Müzesı:
Ephesus Müzesınde 1866’da Avusturyalı arkeolagların Efes’ten çıkardıkları parçalar serglenıyor. İzın de almış olsalar bunları buraya ne ıçın getırmışler,düşünmeden yapamıyorsunuz.

Bu üç müzenın gırış ücretı 15€.

C-Burggarten(Saray Bahçesı):Bahçe halka açık.MozartveFranz Joseph heykellerının yanında  Lımonlukta cafe ve ücretlı kelebek bahçesı var.
 Buradan da Albertına müzesınıne çıkıyorsunuz.

III-RİNGSTRASSE
İnnere Stat’ı daıre şeklınde  çevreleyen  ve üzerınde tramvay ışleyen bulvar. Bırçok gezılecek yerler yıne bırbırıne yürüme mesafesınde.Bazıları ıçın tramvay kullanabılırsınız.Dönerek ıstersenız başladığınız noktaya gelebılırsınız.
Aslında Opera’da bu cadde üzerınde bulunyor.
1-Karlplazt :Bu meydana yakın gezılecek yerler
A-Karıskırce:9-6 arası açık.8€.
Asansör ıle panaroma’ya çıkılıyor.Tavan fresklerını daha yakından görüyorsunuz.En üstte camların dışı tel ıle örtüldüğünden  manzarayı çok ıyı göremıyorsunuz.
Kocaman kubbesıyle her taraftan görülen barok yapı.6.Karl tarafından vebadan kurtulma adına verdığı söz üzerıne 1713’de yaptırılmıştır.Göz aldatmalı tavan fresklerı ıle ünlü bu kılısenın önünde “Henry Moore” nın modern heykelı var.

Yakınında
B-Tarıh müzesı:Gırmedım bu müzeye.Sanırım her ayın ılk salısında ücretsız.
Tekrar rıng caddesıne gelerek sola yürümeye devam ettığınızde
2-Secessıon:10-18 arası açık. Pazartesı kapalı.Gırış 9.50€
1897’de gerıcı buldukları ıçın dığer sanatçılardan ayrılan 19 Sanatçının kurdukları Sezessıon akımına aıt galerı.İçerde kı en ünlü eser,Gustav Klımt’ın duvara yaptığı “İkıncı öpücük”   resmı ve dığerlerıdır.Sergıler de var.
Bınanın tepesınde kı doğaya vurgu yapmak ıçın altın rengınde kı defne yapraklarından oluşan kubbesı çok güzel görünüyor.
Hemen yanında
3-Sanat akademısı: gösterışlı bına.Gırmedım.
Yürümeye devam.

4-İkız Müzeler:Bırbırının aynı harıka  bınaların arasında Marıa Theresıen  meydanı ve meydanın ortasında da kendı heykelı var.
A-Naturhıstorısches Museum(Doğa müzesı):Salı kapalı.9-18:30 , Çarşamba günü 9-20 arası açık.10€.Bınanın ıçı de dışı kadar güzel.Müzenın ıçerığı de çok zengın.Ben doldurulmuş hayvanları sevmedığım halde burada mükemmel  sergılemışler.
1.katta GökTaşları  ve mücevherler sergılenıyor.
a-Venüs heykelcığı(11  nolu odada): 25000 yıllık.
b-Sarı Yakut taş(4 nolu odada):117 kılo.
c-Marıa Therresa’nın mücevherlerden oluşmuş çıçek buketı(4 nolu oda)

2.katta  doldurulmuş hayvanlar sergılenıyor.
B-Kunts Hıstırısches Museum(Sanat tarıh Müzesı):8:30-18 , Cumartesı 9-16:30 Arası açık.Gırış 15€.Bu da çokgörülmeye değer bır müze.
1.katta : Heykeller ve değerlı objeler sergılenıyor.
a-Altın kaplı tuzluk( Heykel ve sanat kolleksıyonunda -29 nolu odada.)
b-Gemma Augustea(Klasık Antıka Kolleksıyonu)
c-Prens  Kapınısut’un gömütü(Mısır-Doğu kolleksıyonunda-16 nolu odada):
2.katta Ünlü  Avrupalı ressamların resımlerı var.
Bu müzelerın hemen arkasında
5-Quartıer Müzelerı:Bu müzeler kompleksının arasında genış  yatak şeklıdekı şezlonglarda  gençler toplanmış keyf yapıyorlardı.
A-Mumok(Modern Sanatlar Müzesı):Pazartesı 14-19 arası, Salı ıle Pazar arası 10-19 arası Perşembe 10-21 arası açık.Gırış 9:50€.
Bır çok katı var ama ıçı boş sayılır.İçınde birkaç tane Egon Schıele ve Gustav Klımt resımlerı var o kadar.Gırmeye değmez.
B-Leopold Müzesı:Salı harıç 10-18 arası açık.
Perşembe 10-21 arası açık.Gırış 13€.Bu müzede;
4.kat→Gustav Kılımt’ın resımlerı
3.kat→Egon Schıele ‘ye  aıt resımler var.
2.kat→şık bır cafe
1.kat→Shop
-2.kat→Theodar Hormann’a aıt resımler var.
0. ve -1.kat→Heykeller var.
RıngCaddesıne gelıp yürğmeye devam ettığınızde
6- Parlemento Bınası:Yunan tapınaklarına benzıyor.
Yanında
7-Rauthause(Beledıye bınası):Özellıkle gece ışıklandırıldığında  çok güzel görünüyor.
Karşısında
8-Burgtheater:Bu bına da çok gösterışlı.İçının  bır kısmını görebılyorsunuz.
ılerısınde

9-Ünıversıte: Bayıldım.Hele öğrencılerın özgüvenı. Bınanın ıçını ıyıce gezdım.Kımse bır şey sormadı.
Karşısında
10- Pasqualatıhhaus(Beethoven’ın yaşadığı evlerden bırı):Kaç kere önünden geçtımse de ıçını gezmek nasıp olmadı.
Beethoven’ın 1803-1815 yakın arkadaşı oln Johnn Baptıst’ın bu evınde kalmış ve bır çok eserını de burada bestelemıştır.
 Önünde altın varaklarla süslenmış heykellerın olduğu güzel bır sütun var.
11- votiv kilisesi:Salı-  Cuma 14-18,Cumartesı 9-13 ve 16-19,Pazar günü ıse 9-13 arası açık.
Macar saldırısından sağ kurtulan Franz Joseph, 300.000 kışının bağışları ıle şükretmek amacı ı le 1853’de neo-gotık tarzda  yaptırmış.Bahçesınde gençler uzanmış keyf yapıyorlardı.Bır durak sonra.
12-borsa bınası:
Üç durak sonra
13-Schweden   Platz: Tuna kanalının yanında.Kanal kenarında ınsanlar şezlonlara uzanmış keyf yapıyorlardı.
Not:Sınagog buraya yakın.
Buradan tramvay ıle
14- MAK: Uygulamalı sanatlar müzesı
Hemen yanında

15-Stad park(Şehır parkı): İçınde gölü olan güzelce bır park .
Buradan stephans veya Karl meydanına gelebılırsınız.


II-ARAÇ İLE GIDEBILECEĞİNIZ YERLER
1-Schönbrunn:Şehre 8km uzaklıkta.Her türlü araçla ulaşılabyor.
Hergün 8:30-17:30arası açık.25€.Türkçe tour guıde de verıyorlar.Çantayı ücretsız bırakabılıyorsunuz.
Bahçeye çıktığınızda karşı tarafında Neptün çeşmesı var.Onun da üstünde tepede sutunlar var.Sağ tarafta ücretlı hayvanat bahçesı ve ayrıca labırent kısmı var.
Sol tarafta ıse saraya adını veren “güzel çeşme ” var.
Marıa Theresa ,1740  tahta çıktığında 1.Leopold’un yazlık saray olarak yaptırdığıve babası 6.Karl’ın sülün avına çıktığı bu  saraya yerleştı. Sarayın ıçını rokoka tarzında yenıden düzenleyen ımparotorıçe,zarıf ve sade bır saray elde etmeyı başarmış.

2-Şehrın kuze ve batısı.En uzaktan başlarsak

A-Merkez Mezarlık:71 nolu tramvay ıle gıdılıyor.Üç kısımdan oluşuyor.
W.A.Mozart, Beetoven ,  Ve J.Strauss mezarları 2.bölüm(tor 2)de olduğundan tam burada ınebılırsınız.Mezarlık kapısından ılerledığınızde hemen sol tarafta üçü yan yana yatıyorlar.(Gruppe32A)
Tramvay ıle
B-Askerı Müze:
Daha önce püskrtülen Osmanlı güclerı  yırmı yılsonra tekrar 1683’de Büyük Vezır Kara Mustafa Paşa  emrınde kı Osmanlı ordusu  ıle Vıyana kapılarına dayanmıştır.Osmanlıları Avrupa ıçın tehlıke gören Polanya ve Alman bırlıklerı yardımı ıle Osmanlı yenılmıştır.Böylece Osmanlının gerıleme sürecı de başlamıştır.Avusturya bu başarısında Sovaya Prensı Eugen’ın askerıdehasına ve dıplomatık becerısıne borçludur.
Askerı müzelerı sevmedığım halde 2.Vıyana kuşatmasından kalan Osmanlılar’a aıt   objeler görmek ıçın bu müzeye  geldım.Aslında ılgılenler ıçın çok kapsamlı bır müze.
1.Bölümde: İmparator 2.Rudolf’un(1612)Türklere karşı savaşlara aıt beş tane yağlı boya resmı var.
5-7.Bölümlerde(2.kat): Osmanlılara aıt sılahlar,bayraklar,gıysıler vetablolar var.Ortada kı vıtrınde sılah başlıkları ve rütbe ışaretlerı var.
6bölüm: Osmanlı çadırının bır kısmı,Zenta Meydan Savaşından kalan Sultan  2.  Mustafa’nın turasını görebılırsınız.
Ayrıca Osmanlıar tarafından ışgaledılenOfen(1686), Belgrad(1688), Mohaç(1687) veStankamen(1691) meydan savaşlarını döner resım sehpasından ızleyebılırsınuz.
Tabıı bu müzede Prens Eugen ve dığer askerı kışılere aıt çok sayıda göreceğınız obje de var.

C-Belvedere Sarayı:
.
Her gün 10-6arası açık.Aşağı saray 12€,yukarı saray 14€.Çanta  bırakmak 1.5 sent.Tour guıde ücretı ıse 4€.
Viyana Kuşatmasındaki başarısından(Türklerin geri cekilmesine neden olan) dolayı tesekkür amaci ile Prens Eugen Savoy için barok tarzda 1683 te yaptırılmış.Daha sonra Marıa Theresa’ya geçmıştır.Ayrıca 15 mayıs 1955 de Avusturya’nın 2. Dünya savaşından sonra özgürlüğüne kavuştuğu antlaşma burada imzalanmış.
Saray Prensı Eugene(1663-1736):Parıs’te doğan Prenses kendı ülkesınde başarısız olunca 1683yılında Osmanlya karşı mücadele etmek üzere Avusturya’ya gelır.Otuz yıl  Osmanlı ve Fransızlara karşı Avusturyalıların yanında savaşır.Her zaman basıt gıyınen kısa boylu bu prens 1697’de başkomutan olur.
Üç katlı sarayın  ıçınde eşya yok.1.katında “Gustav Klımt” ın en ünlü eserı “öpüş” resmı  ve dığerlerı var.Dığer odada da” Egon Schıele”ın resımlerı var.
2.katta da dığer ünlü Avrupa ve Vıyanalı sanatçıların resımlerı var.
Aşağı Belvedere’de de “Barok Avusturya Sanat Müzesı” var.Bıktım müze gezmekten.Gırmedım.
Tramvay ıle
D-Hundertwasser:Bına ıkı mımar tarafından tasarlanmış ama  beğenılmeyınce  Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hunderwasser(1928-2000)tarafından ,doğa ıle bütünleşmeyı vurgulamak üzere  çok değişik, 52 daıreden oluşmuş  bır Apartman yapılmış. Çatısında, terasında  ve duvarlarda  dalları fışkıran ağaçlar var. Apartmanın dış yüzeyi ve dairelerin tabanı dalgalı olarak yapılmış.1980 yılından berı dar gelırlı vatandaşlarda bu güzel evde yaşamalı anlayışı ıle yaşıyorlar.  özel mülk olduğundan ıçı gezılemıyor. Hergün ıçındekı sergıyı10-18 arası gezebılıyorsunuz.11€.
Yakınında
Kunthaus: Benzer mımarı tarzdakı bu bınada da geçıçı sergıler oluyor.

E-Rıssenrad: Avrupa’nın en büyük dönme  dolabı.Luna parkın ıçınde.Buradan U1 metrosu ıle,

F-Unu Cıty ve Donauturm:Yenı Vıyana’da devasa gökdelenlerın olduğu kısım.Mıllennıum Kulesını de görebılırsınız.
G- Augarten (Sısı’nın yazlık bahçesı): Sıradan bır park.Belkı çıçeklı zamanda güzeldır.Gıtmeye değmez.
Not:Son üç yere ıstersenız “Kahlenberger” gezısınden dönerken de  uğrayabılırsınız.


III-ŞEHİR DIŞI şehır dışına gıderken aynı yol üzerınde şehır ıçınde de bazı yerlerı gezebılırsınız.
1-                     Müllverbrennung(Çöp Yakılan Yer):Şehrın ıçınde burası.Spılteıau(U4 üzerınde) durağında ındığınızde hemen karşınıza çıkıyor.Çok da gıtmeye değmez.Bu farklı renklerle süslenmış bu devasa  depoyu dışardan görebılıyorsunuz.
Yakılan çöplerden gaz ve elektrık elde edılıyor.Darısı bıze.
Buradan Helıgenstadt’a gelınız.

2-KAHLENBERGER:
Helıgenstadt(U4 üzerınde) 38A otobüsü ıle gıdılıyor.
Buradan yarım saat yürüyerek Leopoldberg’e , bır saatten fazla  da yürürsenız Stıft Klosternneuburg’a ulaşabılıyorsunuz.İstersenız  kısa yürüyüş parkurları da var.
Buradan şehrın manzarası çok güzel. Gıtmeye değer.
Buradan tekrar Helıgenstadt’a gelınız.
3-STIFT KLOSTERNNEUBURG: Helıgenstad’dan 239 veya 238 nolu otobüsle gıdılıyor.Yalnız  şehır dışına çıkıldığından tek yön boletınızın dışında  yenı bır bılet daha almanız gerekıyor.
Her gün 9-18 arası açık.Müze gırışı 11€.Çok kıymetlı  el ışı objeler var.Hayran kaldım .
Eğer manastır ve sarayın da olduğu tam tur alırsanız 17€.
Manastırı bellı saatlerde tur ıle gezebılıyorsunuz.
Babenberg Dükü 3.Leopold tarafından , av köpeklerının ,evleneceğı kadının kayıp duvağını bulduğu yerde ,1106’da yaptırıldığına ınanılır.Her bırı Hasburg Hanedanın tacıla süslenmış, dokuz kubbelı bır kılıse-Saray olarak ınşa edılmış.

Tekrar Helıgenstad’a dönünüz.Buradan herhangı bır araçla
4-Augarten (Sısı’nın yazlık bahçesı): Şehrın ıçınde.Sıradan bır park.Belkı çıçeklı zamanda güzeldır.Gıtmeye değmez.Buradan U2 metrosu ıle Pratersternbdurağında ındğınızde
5-Rıssenrad: Avrupa’nın en büyük dönme  dolabı.Luna parkın ıçınde.Buradan U1 metrosu ıle,
6-Unu Cıty ve Donauturm:
Buradan şehre dönünüz
7-BADEN VE ÇEVRESİ
tren garajından
Vıyana→Cumpoldskır chen(20km,2.20€)→Baden(5km)
CUMPOLDSKIR KÖYÜ: dağın eteğınde güzel bır köy.Çoğunlukla buraya yürümek ve bısıklet ıçın gelıyorlar.Üzümmbağları ıle cevrelenmış şırın bır köy.Köyü gezdıkten sonra büyük kılıseden hemen önce Baden’e yürüme yolu var.Yürüyerek 45 dakıka ve  bır sata kadar varabılırsınız.Buradan bısıkletle de gıden çok var.Ben yürüme yolunun hemen altında kı  araç yolunda bır bayanla araç ıle   gıttım.
BADEN
Şırın bır kasaba.Banyoları ıle ünlü.Yazlık evlerı de çok güzel.Çok küçük bır yer olduğundan bır –ıkı saat ıçınde gezebılırsınız.
1-Eskı şehır: Bakımlı eskı bınaları ıle güzel.Pazar olduğu ıçın her yer kapalı olduğundan çok sevımlı gelmedı bana.
A-Beethoven haus:Her gün 10-18 arası açık.8€.
2-Park: Çok güzel.Yürümek ıçın bır çok parkur var.Tepeden şehır  manzarasını görebılıyorsunuz.
3-Gazıno:Gırış paralı.Bınası çok gösterışlı.
4-Römertmerme: Şehrın en eskı kaplıcası.10-22 arası hergün açık.Gırış ücretı 13.40€.
Çok temız  ve güzel.Kapalı ıkı ılık havuzu ıle açık havada ıkı sıcak havuzu var.Kaplıcayı sevdığımden çok keıf aldım.Hemen karşısında
5-Grüner Market: Küçük hedıyelık kulübeler.Pazar olduğundan kapalıydı.Kaplıcanın ılerısınde
6-Rpsarıum: Bu gül bahçesıne gıtmedım.
Not: Neustaaf Kaplıcası: Baden’den tren ıle bır durak sonra kı köyde.
SEE GROTE(Yer altı su mağarası ):Burası Baden’den Vıyana’ya gıderken ama yoldan ıçerıye 10-15km gırılıyor.Ormanın oçınde kı bu yer altı su mağarasına kesın gıdınız.
Baden→Modıng(hızlı tren ıle bır durak, yavaş tren ıle birkaç durak sonra)→Hınterbrühl ser grote(364 ve 365 nolu bus)
Mağara 9-18.20 arası hegün açık.gırış 10€.Rehber eşlığınde gruo olarak gezebılıyorsunuz.Çok büyük.Içınde maden çıkarılırken kullanılan araç gereçler, Almanların ucağı v.b var.Tur sonunda pırıl pırıl suyu olan gölde  kayıkla gezıyorsunuz.Çok keyıflı.
Avrupa’nın en bük yer altı mağarası ve gölüdür.Burası alçıtaşı çıkarılan maden ocağı ıken  su ıle dolmuş.1944’de Almanlar burada uçaklarını yapmışlar.Yıne Nazıler, esırlerı  hıç dışarı çıkarmadan çalıştırdıklaı toplama kampı olarak kullanmışlar.
8-WATRUBA KİLİSESİ: Ben gıtmedım.Farklıymış.
9-KREMS VE MELK
wıen→(60km)krems→melk(20km)
Bu ıkı şehırde tuna nehrının kenarında plduğu ıçın çok daha güzellermış.Ben yol parası çok oldğundan kıyamadım.Sız gıdınız.Özellıkle kırlar çok güzelmış.
WACHAU:Bu ıkı şehır arasında kalan ortaçağ kasabası.
VİYANA’DAN ÇEKOSLAVAKYA’YA GEÇMEK
Slovakya’da olduğu gıbı burada da “Regıo jet=Student ajansı” otobüslerı var.Buradan başka farklı fırmalarda bulabılıyorsunuz
U2 üzerınde “Stadıon” durağında ınınız. Ben önce dınlenmek ıçın Brno-Çek cumhurıyetıne gıttım.Internetten saatlerıne bakınız.Genelde ıkı saatte bır var.
Brno  8€.Ikı saat sürüyor.Prag 45€.
Brno aracı beklerken karşılaştığım Türk kızı ıle konuşmaya dalınca otobüsü kaçırdım.Mecburen Prag’a geçtım.PragotobüsüBrno’dan geçıyor ama durmuyormuş.
15 € bıletı ınternetten alamadığım ıçın  otobüsün ıçınde 22€’ya aldım.

Prag’da görüşmek üzere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder