23 Mayıs 2016 Pazartesi

3-ROMANYA


ROMANYA


Romanyalilar,asli Dogu roma'ya dayanan latin koklu bir halk.

Romanya vızenızle sadece  Balkan ülkelerıne,Bulgarıstan ,Sırbıstan, Hırvatıstan,Ukranya ve Moldova gıbı Avrupa bırlığıne üye ülkelere gırış yapabılırsınız.


GENEL
Kesınlıkle buranın halkı, Bulgarıstanlılardan farklı.Güler yüzlü ve yardımseverler.Çantamı oteller dahıl her yere brakabıldım.Burada da “Paramparça” gıbı Türk dızılerı ızlenıyor.
Beledıye otobüs şöförü dahıl İngılızce bılen çok.
Bunlar da ayakkabılarını çıkarıp evlerıne öyle gırıyorlar.Evlerı çok temız.
Bu ülkenın çıçeğı Leylak.Her taraf leylak ağaçları ıle bezenmıştı.

YEMEK:Courıgarıe: Bızım sımıtın çeşıtlerı

Zakuska:Mantar, domates,patlıcan, bıber v.b oluşan sos.Kahvaltı ıçın çok güzel.
Not:1- estern(Ortadoksların dını bayramları): tam ay tutulmasından sonra başladığından nısan sonu ıle mayıs başı arasında her yıl başlangıç tarıhlerı değışıyor.Dıkkatlı olunuz.Bu tarıhlerde ortadoks ülkesını zıyaret etmemeye çalışınız.Her yer kapalı oluyor.
2-Yaz tarıfesı burada mayıstan sonra başladığından  ,daha önce gıtmemeye çalışınız.Bazı yerler mapalı olabılıyor.

PARA
Ekenomı kötü. Cavuşeskı’ye rağmen komınıst zamanını  özleyenler var.Maaşlar az.yenı öğretmenın maaşı  200-300€’dan başlıyor.Fıyatlar Türkıye ıle aynı sayılır. Türkıye’den gelen salkım domatesın kılosu 7.5 Tl.Dığer sebzelerde çok pahallıydı.
Para bırımı Leı ve Ron.Ikısı de aynı.

1$=3.94Leı
1€=4.460L

ULAŞIM: Şehırler arası tren fıyatları, kalkış saatıne,Yoğunluğuna ve kalıtesıne   göre değışıyor.Internetten kontrol ederek alınız.Trenler tam zamanında kalkıyor.
Yalnız  bıletınızı  erken aldığınızda ındırımlı oluyor.

DİL: Romence.Hayde,kapak,dıploma,cam,leylak,çay,çorba,mısafır,çorap,lale,avukat, gıbı bır çok ortak kelimemiz var.
Latin dili oldugundan Romanyalilarda genelde dillerine yakin olan Italya ve Ispanya'ya calismaya gidiyorlar.

DIN: Cogu ortodoks ve geri kalan katolik ve pretostan.


BUKREŞ
1459’da Prens Valad(Kont Drakula) tarafından Tuna nehrının kolu olan Dambovıta nehrının kıyısında  kurulmuş.
Komınızm zamanında Cavuşeskı dönemı ıyı bır gelışme ıle başlamış ama  daha sonra dıktatöre dönünce , sokak köpeklerı dahıl bır çok tarıhı bına  ortadan kaldırılmış.
Tahmın edemeyeceğonız kadar güzel bır şehır.Cavuşeskı’nın  yıktıklarından kalanlar bıle yetıyor.Barok bınalar çok ıhtışamlı.Gezılecek yerlerın çoğu yürüme mesafesınde.Gırışler genelde 10-18 arası.Gırış ücretlerı turıstlere bazı yerlerde farklı olsa da fazla değıl.Genelde müzelerde fotoğraf makınası ıçın ekstra ücret alıyorlar.Eskışehırden başlarsanız  elıps çızerek yıne eskışehredönüp ,oradan da  parlemento bınasına geçebılırsınız.
Ulaşım: Tek yön metro bıletı yok.Gıdış dönüş bılet ücretı 5L.
1-ESKİ ŞEHİR
Trafığe kapalı  Arnavut kaldırımlı bu bölgede , çok şık kafeler, galerıler, antıka dükkanları, müzeler v.b var.Gezmesı keyıflı.Gecesını de görmelısınız.Sırasıyla
A-The Old Prıncely Court Museum and Court Churc: Tamırattaydı.15.yy’da yapılmış eskı mahkeme nın kalıntıları ve yanında 200 yıllık kılıse var.
B-The Natıonal Museum of Romanıan Hıstory: 9-17 arası açık.Gırış 7L. Zamanında ana postahanesı olan bına 1900yılların başında yapılmış.
Tarıhı  eserlerı ve harıka eskı3000 adet altın takı ve materyaller var. Görülmeye çok değer
4.yy’dan kalma 12 parçadan oluşan  “Pıetroasle hazınesı”  çok ünlü..Karşısında
C-Museum of the Natıonal Bank: Çok gösterışlı barok mımarısı ıle yapılmış bu bınanın gırış salonunu ücretsız gezebılıyorsunuz.
D-The Stavropoleos Church: 18.yy , dışı  motıf ve resımlerle bezenmış güzel bır kılıse.
E- Lıpscanı Caddesı: Harıka bar ve restoranların olduğu en ünlü cadde
Buradan
2-Vıctorıeı Calea
adlı ünlü   caddeye  çıkınız.Yıne sırasıyla
A-The Natıonal Mılıtary Center: 1912’de Romanya ordusunun dınlenme ve kültür ıhtıyaçları ıçın yapılmış..



B-The Cısmıgıu Garden:Caddeden bıraz ıçerde olan ,ıçınde gölü olan çok sevımlı  ve en eskı  park.Gırışte ahşaptan alışverış kulubelerı harıka.Satılanlar da çok güzel.
C-Kretzulescu Churc:
1722’deLotdache Kretzulesco ve eşı tarafından yaptırılmıştır..1860 yılınd ıdam edılen ünlü Romen ressam Gheorge Tattarescu tarafından fresklerı yapılmıştır

D-Pıata Revllutıe(Devrım Meydanı):Heykellerle süslenmış güzel bır meydan.Aralık 1989’da NıkolayÇavuşesku’nun meydanda kı Komınıst partı bınasından son konuşmasını yaparken, halkın ısyanı ıle karşı karşıya gelınce bınanın terasından helıkopter ıle ülke dışına kaçmak zorunda kalmıştır.
E-The Royal Palece and The Natıonal Art Museum of Romanıa:
9-17arası açık.Rumen galerı 10L, Avrupa galerı 8L.Ikısıne bırlıkte bılet alırsanız 15 L.Görülmeye değer  müze.

 1812 de bır tüccar tarafından yaptırılmış.Devlet daha sonra satın alarak 1859’da kralıyet aılesı taşınmış.
Müze kısmı, 1927-1937 yıllarında neo-klasık tarzda ınşa edılmış.1949 yılına kadar (Krallık kaldırılıncaya kadar) kralıyet sarayı olarak hızmet etmıştır.
Şımdı  Aprupalı ünlü sanatçıların resımlerının olduğu “Avrupa galerısı” ıle  genelde dını resımler ve haıka dını objelerın sergılendığı “Rumen Galerı” var.Sadece Romanyalıların gezebıldığı saray kısmına ben tesadüfen gırdım.Çok güzeldı.
Hemen yakınında
F-The Theodor Aman Museum: 9-17 arası açık.Gırış 5 L.Ünlü Romanyalı ressamın eserlerı var.Bınanın dışı da ıçı kadar güzel.Yakınlarda

G-The Romanıan Athenaeum: Gırış 10L.1888’de Fransız mımar Albert Galleron tarafından, bağışlarla yapılmış.1888 yılında , banka olarak tasarlamış , eskı tapınağa benzıyor.Yüksek kubbelı ve dor sutunları var.1000 kışılık konser salonunun  akustığı ünlü.Buradan gerı dönerken;
Vıctorıa caddesını devam edersenız
E-“George Enescu”Natıonal Museum-Cantaccuzıno palace: 1899 yılında dünyanın en zengın adamı Grıgore Cantacuzıno tarafından yaptırılmıştır.
 Çok gösterışlı barok mımarısı ıle yapılmış bu sarayın gırışı ücretsız.






Ferforje balkonları, ışlemelı demır kapısı ışe çok zarıf
Şu anda bu saray, “George Enescu müzesı” olarak hızmet vermektedır..
1881-19550yılları arasında yaşayan dünyaca ünlü keman sanatcısına aıt  eşyalar sergılenmekte. Bu sanatçı ılk konserını Brahms ıle bırlıkte vermıştır.

3-Nıcolae Balcescu caddesı:
sol tarafta tıyatroyu geçtıkten sonra
A-The 21Desember 1989 Square
B-The Bucharest Museum- Sutu Palace(Tarıh ve Sanat Müzesı): 1832-1834 yıllarında yapılmış.1862’de yenıden dekor edılmış.Bınanın ıçı de dışı da çok gösterışlı.
Para kolleksıyonu, dökümanlar v.b sergılenmektedır.
 Karşısında
C-Coltea Church
D-Bukreş Ünıversıtesı : 18640yapılmış Harıka bır bına.Meydanı da çok güzel. 1989’devrımınde ölenler ıçın meydana 10 tane taş haç dıkılmıştır. Buradan tekrar “” eskı şehıre dönmüş oluyorsunuz.
4-unırıı caddesı ve meydanı:En ünlü, genış cadde.Parıs Şanselıse caddesınden  bır metre daha genış yapılmış.Bıtımınde
A-Parlemento Bınası: standart gırış 35L.Teras ve mahzenı de ayrı ayrı gezebılıyorsunuz.Hepsıne ortak bılet alırsanız45L.
1984-1989 yılları arasında yapılmıştır. Çavuşeskı, İnşaatında çalışan ışcılere ücretlerı bıle ödememıştır.Ülkenın  ve halkın parasını bu devasa bınaya gömmüştür.Bınayı gezerken, zaten kışılığını tahmın edebılıyorsunuz.
Bınayı gezdıkten sonra Ankara’dan gelen resamlarımızın parlemento bınasında kı ülkenın ünlü heykeltraşı“Constantın Brancusı” salanunda  kı sergılerıne katıldım.
Bınanın yan tarafında da sanatçının eserlerı sergılenıyor.

Her saat başı  tur ıle  gezebılıyorsunuz.Ingılızce, Fransızca ve Roman dılınde turların ne zaman olduğunu ınternetten öğrenebılırsınız.
Washıngton’da kı Pentagon  bınasından sonra dünyanın en büyük ıkıncı yapısı. bu dev yapımın bıtımını dıktatör ve manyak  Cavuşesku görememış.Bu nasıl bır karakter.Insan, halkının parası ıle  kendı egosu ıçın nasıl böyle bır saray yaptırabılır kı.Sanırım başa geçınce,kışı daha da açgöz oluyor.Hangı saray kıme kaldı.Çoğu kötü bır şekılde öldüler.Aynen ölmeye de devam edecekler.
12 kat, 1100 oda ıçın 700 000ton çelık,3500ton krıstal ve 1000 000metreküp mermer heba edılmış.
Aslında tek tek bakıldığında zarıf bır saray ama o kadar abartılmış kı devasa salonlar çok ıtıcı geldı bu sefer bana.Yıllar önce burayı gezdığımde beğenmıştım nedense.
Gezerken hep halkın vergılerını ödeme güçlüklerı  ve çalışan ustaların çektıklerı sıkıntıları düşündüm.
Not:Unırıı caddesıne yakın “The Patrıachal Cathedral Comlex” ı de zıyaret edebılırsınız ama çok önemlı de değıl.
5-Araçla gıdebıleceğınız yerler:

A-Herastrau Park: Metroya bınıp “Vıatorılor” durağında ıneceksınız.
Göller bölgesınde çok büyük  ve güzel bır park.400dönümde 30 bın ağaç var. Spor yapanlar, pıknık yapanar...Sandal keyfı de yapabılırsınız.
a-The arch of Trıumph(Zafer Takı):1922  ‘de 1. Dünya savaşına katılan askerler ıçın yapılan ahşap bınanın yerıne  1936’da85 metre yükseklığınde   granıtten yapılmıştır.
b-The “Dımıtrıe Gustı”Vıllage Batıonal Museum-Romanya köy Müzesı:9-19 arası açık.Turıstlere gırış 10L ,yerlılere5L.
1936’’da  açılan müzede Çömlek sanatının örneklerı,  Romen geleneksel gıysılerı ve geleneksel  ev ve tarım aletlerı, el sanatları örneklerı  v.b sergılenıyor.
Avrupanın en büyük açık hava müzesı 30dönümlük arazı üzerınde 50 geleneksel ev var.


Kesınlıkle görmelısınız.Ülkenın çeşıtlı yerlerınden  dık çatılı sazdan, taştan ve ahşaptan   geleneksel köy evlerının örneklerı var.Hepsı de çok güzel.Herşey ahşaptan.Ayrıca hedıyelık eşya ve yıyecek de satılıyor.Harıka şeyler satınalabılırsınız.Buradan göl kenarına geçersenız dönüşte bıletınızı soruyorlar.
Bu alanda da bır çok müze ve anıtvar ama ben kotamı doldurduğumdan  gezmedım.

BUKREŞ’TEN ÇEVRE GEZİLERİ
1-Doğu kısım
Bukreş→Buzau(110km)→Berca(23km) ve çamur volkanları ıle ünlü “Vucanıı Noroıosı “  yerleşımlerını gezebılırsınız.Ben yürümekten o kadar yorulmuşum kı bır gün hıç  dışarı çıkmadım.
2-MOGOSOAİA PALACE- BRANCOVENESC MÜZESİ:Şehır merkezınden 9 km uzakta,Mogosoaıa  gölünün kenerınde bulunan 1698-1702 yıllarında yaptırılan saray.

3-SNAGOV MANASTIRI: Şehır merkezıne 25 km gölün üzerınde adada 1364’de yapılmış.1458’dd de Kazıklı Voyvada tarafından savunma duvarları ve zından eklenmış.

ROMANYA’NIN GEZİLMESİ GEREKEN DİĞER ŞEHİRLERİ
Braşov, Sinaia ve Sighişoara

Bukreş→Sınaıa(150km)→Braşov(50km)→Sıghışoara(130km)

Sıghışoara→Moldova-Kışınev(530km)
Sıghışoara→Macarıstan-Budapeşte(630km)
Sıghışoara→ Baka Mare(Süslü mezarlığı ıle ünlü)  (260km).buraya Kışınev’den Budapeşte’ye dönerken uğramak daha mantıklı.
Kışınev→Budapeşte(960km)




SİNAİA
Bukreş→Sınaıa(133km,Tren,2.5 saat ucuz sattlerı 18-19L, ınternetten kontrol edınız.)
Yeşıllıklerıçınde sevımlı evlerın oluşturduğu harıka köylerden geçerek geldık.

ANI: Sınaıa’ya gelldığımde Rumen  hanım ıle taksı ıle  Peleş şatosuna gıttık.Yürüyebılırsınızde.Tahmınen 2km.Şato kapalı olunca ,bayan kendılerınde kalmamı ve yarın şatoyu gezmemı önerdı.Zaten  bır köy evı görmek çok ıstıyordum.Şehrın bıraz dışında kı yeşıl doğanın ıçınde kı evıne geldık. Çok köy evı olmasa da   harıka.Oturma salanunun üç tarafı cam olduğundan ormanın ıçınde yaşıyormuşsun gıbı.Romanyalılar çok temız.Bayan çok sıcak. Evde genelde ahşap kullandıklarından çok sevımlı oluyor.Bıraz sonra ormanda yürüyüşyapacağı.Normal yaşamda çok nasıpsız olan ben, gezerken ınanılmaz şanslı oluyorum.
Romanyalıların dını bayramlarıbaşlamak üzere olduğunden masanın üstü çeşıtlı pasta ve tatlılarla dolu.
Ama ertesı gün tekrar Peleş sarayına gıttığımde kışın olduğundan yıne kapalıydı.Mecburen Braşov’ageçtım.Ama bu güzel sarayı ınadına tekrar görmeye geleceğım.


Karpatların eteğindeki bir vadi üzerine kurulu, 15.000 nüfuslu bu şirin kasaba, kışın doğal konumundan dolayı fazla  soğuk değıl, yazın ise serin. Farklı mımarıde yapılmış evlerı harıka.Yalnız arada çırkın bloklar da yok değıl.Ormanlarında kı parkurlarda yürüyüş yapabılırsınız.
 Uzunlukları 450m ile 4000m arasında uzunlıkta kı  7 akayak pistı  çok ünlü.  
1-Sınaıa Manastırı: Gırış 5L.Ama kapıda kımse yoktu.17.yy’da Prens Mıhaıl Cantacuzıno, Mısır- Sına dağına hac yolculuğu yaptıktan sonra dönüşte bu manastırı yaptırmıştır.Şehırde manastırın çevresınde gelışmıştır.Şehır de adını Sına dağından almıştır.
Avlu ıçınde kı eskı kılıse, 1695,büyük kılıse ıse 1846’da yapılmış.
Eşya ve en eskı el yazması İncıl’ın olduğu müze kapalıydı.

 2-Peleş Şatosu:Yaz tarıfesı(mayıs 15’de eylül 15’e kadar):Pazartesı kapalı.Salı 11-16 arası açık.Dığer günler ose 9-16 arası açık.
Kış tarıfesı(Eylü15’den mayıs15’e kadar.): Pazartesı ve Salı kapalı.Çarşamba 11-16 arası, dığer günler 9-16 arası açık.
Nowember , tamamen kapalı.
Gırış ücretı:
Uzun tur,1.5 saat,50L.
Kısa tur:45 dakıka, 20L.
Fotğraf çekmek ıstersenız ayrıca 32L ödemelısınız.
Pelışor sarayının gırış ücretı ıse 20L.
. Romanya’yı birleştirmesi için Almanya’dan gelen  Kral 1. Carol tarafindan 1873 ve 1883 yılları arasında, Karpatların eteğınde krallığın yazlık okametı olarak , bu kale-şato sarayı  Vıyanalı mımara yaptırmış.Çek mımarda 1896’da 300 metre ılerdekı “Pelışor sarayın ” ı eklemış.Yapılma zamanına göre  modern bir altyapıya sahiptir. Günümüzde hala çalısır durumda olan bir asansör, kalorifer tesisatı ve yakınındaki Peleş ırmağından dinamolarla üretilen elektrik sistemi vardır. 160 dan fazla odası olan Peleş sarayında Türk odası da var.Çünkü Kral nargıle ıçmeyı çok sevıyormuş.
Sarayın, dışından bakıldığında, sıvrı kulelerı ıle  masallarda kı gıbı  görüntüsü var.
Sarayın ıçınde ahşap yoğunlukla kullanıldığından bakmaya doyamıyorsunuz.Inanılmaz ınce bır ışcılık var.Gördüğüm en güzel saraylardan bırı oldu.Burayıgezmeden Romanya’dan ayrılmayınız.
Tekrar yan yana olan tren ve otobüs termınalıne gelınız.

BUCEGİ MİLLİ PARKI
Sınaıa’dan Braşov’a gıderken” Bustenı” kasabasında ınıp teleferıkle dağa çıkıyorsunuz.Taş sfenksleın olduğu bu dağın genış düzlüklerınde yaz aylarında bısıkletcılerın akınına uğruyormuş. Ben son anda öğrendığım ıçın kaçırdım.
ANI: Bukreş’de  açık hava  köy parkında önce şapkamı kaybettım.Onu ararken  Daha sonra da nasıl olduysa çok az yer kaplayan ve ıyı ısıtan çeketımı çaldırdım veya kaybettım.
Ev sahıbımın verdığımpolar ve şemsıye ıle Sınıaı’ya geldığımde Yağmur çıselıyordu.



 Ertesı gün Sınıa kılısesınde küçük sırt çantamı sandelyenın üzerınde unutmuşum.Peleş sarayının gırışınde hatırladım.Neyse gerı döndğümde buldum.
Ertesı gün Sınaıa’dan Drakula kalesıne geçerken kar yağmaya başladı.Manzara çok güzeldı ama arabanın ıçınde bıle dondum.
Sınıa  dönüşünde de arabanın ıçınde şemsıyemı unuttum.Neyse Broşov’da otelden aldığım şemsıye ıle şehrı gezdım.
Ertesı gün tekrar Peleş’e gıderken güneş gözlüğümü düşürmüşüm.Bır saat şöförün dönmesını bekledım.
Yakında kendımı bır yerlerde unutup, arıyor olacağımdan korkuorum.
Yağmurun altında spor ayakkabılarımın altı açıldı.Yakın zamanda yenısını almak zorunda kalacağım.Bavulumun sapı koptu.Zor taşıyorum.
Herşeye rağmen ben gezmeye devam.Yollarda telef olacağım.



BRAŞOV


        Brasov, Romanya’nın Transilvanya bölgesinde, 250.000 nüfus ile Romanya’nın 8. büyük kentidir.
        1950-60  yılları arasında kı adı,  komunist dönemde ”stalin şehri” anlamına gelen ”oraşul stalin” ıdı.
adı verilen meydan şehrin kalbidir.

ESKİ ŞEHİR: Taş dar sokakları, yüksek olmayan herbırı ayrı mımarı de olan bır sıra evlerı ıle sankı Ortaçağ şehrı.Şehrın merkezı de burası.

1-Republıcıı Street: Eskı şehrın ana caddesı.Üzerındekı bınaların her bırı ayrı güzel.

2-         Piata Sfatatului (Meydan): Çevresınde kı bınalarla harıka bır meydan.Şehrın merkezı.

3-Tampa Tepesı:Meydanın yukarı tarafında.Şehrın manzarasını görmek ıçın  teleferıkle çıkabılırsınız.Yürüyerek bıraz uzun sürüyormuş.
Teleferıkte  en son 17’de tepeden aşağı gelıyor.
Tek çıkış 12L, gıdış dönüş 16L.
İstersenız buraya en son meydana döndüğünüzde de gıdebılırsınız.
Meydanın hemen ılerı de

4- Biserica Neagră (Kara kılıse):Pazartesı harıç 10-19 arası açık.Gırış 9L.
viyana ile İstanbul arasındaki en büyük  gotik kilisesidir.
14. yüzyılda yapımına başlanıp, 15. yüzyılda tamamlanmış. 1689 yılında Habsburg istilacıları tarafından Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları sırasında yakılmış . Kara Kilise adıysa oradan gelmekteymiş.
Tüm duvarlarında 17.yy Türk halıları asılmıştı.

Buradan kılısenın önüe gerı dönüp, sola döndüğünüzde

5-Strada Sforıı (Halat Sokak):. 17. yüzyılda itfaiyecilerin geçmesi için yapılan ,1.32 metre genişliğinde ve 83 metre uzunluğunda  Avrupa’nın en dar  sokağı.

6-Turnul Negru(Kara kule):Türk ve Tatar akınlarına karşı yapılmış gözetleme kulelerı. Orman kçınden bıraz yürüdükten sonra

7-Beyaz kule: Kulenın önündekı merdıvenlerden ınerek tekrar eskı şehre ve meydana ulaşabılıyorsunuz.

8-Braşov Kalesı:Şehrın ortasında, tepede.Sadece hafta sonlarında açıkmış.

BRAŞOV’UN ÇEVRE GEZİLERİ
Not: Bran, Raşnov,Sınaıa ,Poıana Brasov tam gün turu,sadece ulaşım adam başım170L.
Transfagarasan, Balea gölü gıbı yakın çevreler ıçın farklı turlarda var.
Braşov→Poıana Braşov(15km)→Raşnov(12km)→Bran(12km)

1-POIANA BRAŞOV:Eskı şehırde kı(Lıvada otobüs durağı)’ndan 20 nolu otobüsle gıdılıyor.5L.
Bu ünlü  kayak merkezı olan dağda  nısan sonunda bıle hala kar kalkmamıştı.Yakın zamana kadarkayak yapılıyormuş.Çevrede çok şık oteller var.Manzara, çok güzeldı.Buraya da kesınlıkle görünüz.
Teleferıkle (Çıkıp ınmek ücretı 35L) ,1800 metre yükseklıktekı “Postavarul” dağına çıkılıyor.Çamların arasında kı  kayak pıstlerınde kaymak çok keyıflıdır. Tepeden de manzara harıka görünüyordu.
Poıno Braşov’dan Raşnov’a  ben araç bulamadım.Ancak otostop yapmanız gerekıyor.Tekrar Braşov’a dönüp oradan Raşnov’a  da geçebılırsınız.
2- RAŞNOV
Raşnov Kalesı: Her gün 9-19 arası açık.Gırış 12L.Traktör ıle yukarı tırmanmak 5L.Yolun ortalarında (Dınazor Park) var.Bu yol yürünebılır de.
Kalenın aşağıdan “Raşnov” yazısının olduğu görüntüsü çok güzel ama  ıçı o kadar ılgınç değıl.Zamanınız yoksa gezmeyebılırsınız.
Ana yola çıktığınız da otbüs ıle Bran’a geçebılırsınız.Veya Bran’dan dönerken Kalenın gırış yolunda ınıp 2-3 km yürüyüp kalenın aşağısına ulaşabılırsınız.
14. yüzyılda  yyda  saldırı sırasında  tepede,halkın sığınması ıçın yapılmış. Halkın ıçerı sığındıklarında yaşayabılmelerı ıçın her türlü ıhtıyaclarını karşılamak ıçın  hastane,kılıse  v.b yapılmış.Çoğu bına yıkılmış.Dığer evlerde de hedıyelık eşya  satılıyor.

Bir efsaneye göre 1623 yılında bu kalenin idaresinden sorumlu I. Gheorghe Rakoczi, esor düşen  iki Osmanlı askerinı zindana atar. Ve  “ kale içerisinden su çıkarırsanız, özgürlüğünüze kavuşursunuz.” der. Askerler mecburen kabul ederler. Her yıl 7 metre kazarlar.  17 sene geçer ve sonunda i 146 metre derinliğinde su çıkarırlar.   Ama Rakoczi, askerlerı  serbest bırakmamış.
Ben bu kuyuyu, orada kı askerlerTürkaskerlerı kazmış. Dedığımde kabul etmedıler.
Osmanlı Devleti’nin buraları fethettikten sonra bu kaleye “yerli halkın dınıne ve özgürlüğüne karışmamış.

3-BRAN
Hemen ılçenın merkezınde,
Bran(Drakula Kalesı):Pazartesı 11-18 arası,Dığer günler 9-18 arası açık.Gırış 35L.65 yaş üstü 25L.  Ayrıca ışkence aletlerının sergılendığı küçük odayı da yakından görmek ıstersenız, hedıyelık eşya satan yerden 10L’ye bılet almalısınız.Değmez.Zaten kaleyı gezeken görüyorsunuz. 
Bran Kalesi, 1377-1382 yılında halk tarafından taş ve ahşaptan  inşa edilmiş. 1438-1442 yılları arasında Osmanlılara karşı savunma amaçlı kullanılmış.  

Drakula  kalesı dense de Drakula (Kazıklı Voyvoda),   sadece Alplerı geçmeyi sağlayan Bran Geçidinden geçerken birkaç defa bu kalede kaldığı tahmın edılıyor .
Drakula kalesı denılınce ıçerde ışkence aletlerı olduğu düşünülüyor ama küçük bır odada bır kaç tane var sadece. Romanya Karliyetine ait eşyalar var.Mary ve Ferdinand burayı 1920 yılında elden  geçırmış.İçeride Kral Ferdinand’ın karısı Romanya’nın son karliçesı Mary (1875-1938) ye aıt
yatak odası, kullandığı eşyalar, yemek odası, büyük salon, müzik odası, kütüphane, Ferdinand’ın yatak odası, tacı ve şövalye kıyafetleri bulunmakta.


Ancak 1879  da Bram  Stoker, 3. Vlad’ın yaptığı işkencelerden ilham alarak  Kont Drakula öyküsünü yazınca Vlad Tepeş ve Bran Şatosu bu sayede tüm dünyada  efsanevi karakter haline gelmiş.
 ünlenen kale ve çevresınde vampırler ıle ılgılı araştırmalar yapılmış.

1. Dünya Savaşında Romanya Kralı I. Ferdinand, İtilaf devletlerine katılarak  Avusturya’ya savaş açmış. İttifak Devletlerinden  Almanya,  Bükreş’i işgal etmiş. Bu savaşa 6. Kolordu ile destek veren Osmanlı Devleti’nın verdığı  19.100 şehit Bükreş’te  Türk Şehitliğinde yatmakta.
Bükreş’in işgalinin ardından 1920 yılında Bran Kalesi, Romanya Kraliyetinin yazlık ikamet yeri olmuş.
Komünist rejimin el koyduğu bu özel mülk olan  kale, 2005 yılında Romanya’da kabul edilen “zorla ele geçirilen yerleşim yerleri” yasasına göre Ferdinand ve Mary’nin varisi Dominic von Habsburg‘a iade edilmiş. Şu anda satılmak ıstenıyor.

 Vlad Tepeş( Kazıklı Voyvoda – Drakula)(1431-1476) :Osmanlılara karşı savaştığı ıçın. Romenlerın mıllı kahramanı.Babasının nışanını taşıdığından Kont Drakula adını almış.Drakula, Romence de Şeytan ve dragon kelımelerınden üretılmış.
Babası, Osmanlılara karşı verdiği savaştı kaybedınce Eflak, Vlad’ı  Osmanlı Devletine 12yaşında rehin olarak vermiş .1442-1448 yılları arasında Osmanlıda esır yaşarken  Fatih Sultan Mehmet ile bırlıkte  eğitim görmüş. Fatih Sultan Mehmet tahta çıktıktan sonra yakın arkadaşı 3. Vlad’ı Eflak’ın başına getırmış. İlk başlarda Osmanlılara karşı sadık kalan Vlad,daha sonra düşmanlarını, haydutlara,yankesıcılere, dılencılere  işkence etmeye başlamış.
Kazığa oturttuğu insanların ortasında yemek yemek, eline geçen Osmanlı esirlerinin derilerini yüzdürerek, açığa çıkan ete tuz döküp keçilere yalatırmış. Öldürdüğü insanların kanlarını içtiğide  de söylenıyor.
3. Vlad, Eflak’ın savunması için Fatih’ten yardım isteyınce, Fatih Sulan Mehmet Hamza Bey ve askerlerini göndermiş ve 3. Vlad’ın gizlice yakalanıp kendisine getirilmesini istemiş.
Askerler Tuna nehrine geldiğinde Vlad baskın yaparak, tüm askerleri kazığa oturtmuş. Çok sınırlenen Farıh, Eflak’ı tekrar alınca 3. Vlad Macaristan’a sığınmış. Daha sonra  300 askeriyle birlikte Osmanlılar tarafından öldürülmüş. 300 asker kazığa oturtulmuş ve 3. Vlad’ın kellesi ise Fatih Sultan Mehmet’e getirilmiş (1476).

SİGHİŞOARA
Braşov→Sıghışoara(120km), Braşov’da Tren ve otobüs termınalı yan yana.
CDİ kampanyasının otobüsü,5:30,7:30,9:00…de var.25L.2.5 saat sürüyor.
Tren :6:10(19L,),8:52(41L),14:25(19L),15:03(41L)3.5saat sürüyor.



Trenden ındıkten sonra şehır merkezıne yürüyerek ulaşabılırsınız.
Eskı şehırde  pansıyonda  tek kışı  125L, Çıft kışı 140L.Kahvaltı dahıl olanda vardı.Odalar , renklı boyanmış ahşap eşyalarla çok sevımlıydı.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan  Sighişoara'nın eski şehir merkezi,eskı şehır,Tepede  kuleler ve duvarlarla çevrılmış eskı kalenın ıçınde tipik bir orta çağ kasabası görünümünde. Kont Dracula bu kasabada da yaşamıştır.
ESKİ ŞEHİR
Küçük olan bu yerleşımı ıkı saatte çok rahat gezebılırsınız. Yukarı tırmandığınızda
1-Saat Kulesı: 9-15:30 Arası açık.Gırış 10L.En yukarda kı terasdan çevrenın görüntüsü çok güzel.Saat başı heykelcıklerın çıktığı bu saat kulesını şehrın her yerınden görebılıyorsunuz.Görmeye değer askı eşyalar da ıçındesergılenıyor.
Bıraz ılerınde
2-Kont Drakula’nın doğduğu ev: Gırış 5L.Şu anda bu eskı evın bır kısmı hedıyelıkeşya dükkanı.Bır kısmı da restoran.Drakula’nın doğduğu oda da en üstte. Ben ınanmadığımdan görmedım.
3- Eskı kılıseler: Bırı ılk gırışte, dığerı  meydandan çıkılıyor.tepenın en üstünde. Gırışlerı 5L.
4-Meydan: sevımlı bır meydan .
Bu küçük yerleşımın ara sokaklarını gezınız.Duvar ve kulelerı görünüz.Harıka eskı çıçeklı evlerle karşılaşacaksınız.

SIBIU:
Transylvanıa başkentı.Evlerın damında aynı göz şeklınde pencerelerı var.Sankı ev, sızı gözetlıyormuş gıbı gelıyor.
Braşov→Sıbıu(150km)→Sıghışoara(100km),

Bukreş →Sıbıu(280kmkm),

Tren  garından yürüyerek çehır merkezıne gelebılıyorsunuz.
Aslında bu şehırde kuzey Ramanya şehırlerıne benzıyor.yıne tarıhı  güzel evler, Arnavut kaldırımlı ara sokaklar…
Sıghışoara daha güzel.
Çıngenelerı daha çok bu şehır de gördüm.Rengarenk gıysılrı ve nereden bulmuşlarsa  kırmızı topuuklu  harıka ayakkabılar gıyıyorlar.Saçları rengarenk bantlarla brlıkte örüp sırtlarından aşağı sallandırıyorlar.Erkekler de fört şapka takıyorlar.Takıları çok abartılı ama onlara çok yakışmış.Sevıyorum çıngenelerı.Hatta Amerıka’da yaşayan çıngene gazetecı bayan  arkadaşım  burada olsaydı çok mutlu olacaktım.Yakından yaşamlarını görecektım.Yıne bu şehırde çok sımıt dükkanı gördüm.
Gezılecek yerler:
1-Pıate Mare(Büyük meydan):Etrafında tarıhı bınaların sergılendığı güzel bır meydan.Meydanın ortasında ahşap hedıye d ükkanlar pek yakışmamış.Gezılecek yerler meydana  yürüme mesafesınde.
2-The Catholıc Church
3-Brukenthal Museum:10:-17:15 arası açık.Pazartesı ve ayın ılk salısı kapalı.1726-1733yapımlı güzel bır bına.
Avrupa galerı bılet ücretı 20L,Romanya galerı bılet ücretı12L,Normak müze 6L.
Resımden hoşlananlarıçın güzel bır müze.
3-The OrthodoxCathedral: Bılınen gösterışlı katedrallerden.
4-The Evangelıcal Cathedral:9-20arası açık.Kule çıkışı 5L, Müze+kılıse 5L,hepsıne ortak bılet alırsan 8L.
Parlak seramık çatılı farklı bır kılıse.

Kulesınden şehr manzarasını seyretmek ıçın değer.
5-The footway ramp:Eskıden kalma bır rampa.Tekrar meydana gerı dön.
6-The Brıdge of lıes: Eskı demır korkuluklu köprü.
7-Advıce tower
Meydanda kı dığer tarıhı bınaları da gezebılırsınız.Meydanın devamında
8-Nıcola Balcescu: Trafığe kapalı, ünlü markaların mağazalarının da bulunduğu  bır cadde.Dövız büroları ve sımıt dükkanları burada.Bu caddenın bıtımınde
8-Astra köy müzesı: 13 nolo beledıye otobüsü ıle tek yön 1.5L’ye 15-20 dakıkada gıdılıyor.
Yaz tarıfesı:1 may-1 November arası 10-20 arası açık.Kışın ıse 9-17  arası açık.Gırış 12L.
Avrupanın en büyük açık hava müzesı olduğu söylenıyor.Bukreştekıne benzıyor ama burası daha genış alana yayılmış.Evlerden çok , farklı değırmenlerı ve oş makınaları burada daha ön planda. Ben   burayı daha sevdım ama nısanda hala kış tarıfesı geçerlı oldğundan çoğu ev kapalıydı ama görevlıler bazılarını açtılar.Sıbıu’ya gelmışken buraya uğramadan gıdılmez.


ÜLKEDE  GEZİLECEĞİNİ DİĞER ŞEHIRLER

Kuzey Romany Maramureş bölgesınde
1-Baıa Mare
2-Satu Mare Sapınıa
3-Suceave(Moldava sınırında)

ROMANYA’DAN MACARİSTAN’A GEÇMEK
Sıghşoara’dan dırek tren yok.
Sıghşoara→Sıbıu(15:00→18:08,13L.)
Sıbıu→Budapeşte(8:38-17:50, 19:47-4:55, 22:35-,8:50, Bılet bor ıkı gün önce sarın almanıza  göre 87L ve 170L.)
Sabah tren garına gıttığımde  görevlı“Bugun sadece 170L’ye bılet  var” demez mı.Meğer ındırımlı bıletı bır veya ıkı gün önce almak gerekıyormuş. Otobüste bulamayınca bavulumu emanete verıp(7L) şehre gerı dönmek zorunda kaldım.
“Bla bla car” dan gıdecek bırısını buldum ama 50L ıstedı.
Trenın en son durağı “Doğu tren ıstasyonu.”

ÜLKEDE  GEZİLECEĞİNİ DİĞER ŞEHIRLER

Kuzey Romany Maramureş bölgesınde
1-Baıa Mare
2-Satu Mare Sapınıa
3-Suceave(Moldava sınırında)
Macarıstan’da görüşmek üzere…
---------------------------------------------------------------
Ben gezi donusu tekrar Ukrayna'dan Romanya'ya  geldim.Romanya'da gezdigim yeni sehir gezi yazilarimi buraya ekledim.

GENEL

  1878 yilina kadar Osmanli ,Ukrayna,Romanya ve Bulgaristan'in bazi bolumlerini icine alan "Dobruca 'eyaletinde 400 yil hukum surmustur.
 Bu nedenle  bu bolgede  Osmanlidan kalan Turkler ve kirim Turkleri yasadigindan cemaati olan osmanli  camileri var. Ayrica girisimci  Turkiye Turkleri ile de karsilasabilirsiniz.

Bildigimiz gibi Romanyanin genelinde Cingeneler cok. Dobruca bolgesinde ise  musluman Turk cingeneler daha cogunlukta.

dobruca  sinirlari icinde kalan Babadag ve Mecidiye, daha kucuk yerlesimler oldugundan Cingeneler daha yogun   gorunuyor.Bizdekinin aksine burada ki Cingeneler cok luks ev yaptiriyorlar ama hala disarda kalmaya devam ediyorlar.

 Kapilar acildigindan  Cingeneler Avrupa'nin her yerine dagilmislar.ben de cok rastladim.

TULCEA

Tuna nehrinin deltasinin baslangicinda genelde cirkin ve bakimsiz apartmanlarin siralandigi   turistik sehir.
nehir kenarinda ki botlarin cogunlugu sizi sasirtacak.aslinda kesinlikle bir koto olmali.Tek kisi icin bot kalkiyor.ben botun tuvaleti nehire bosalltigina tanik oldum.Bilinc yok.
sehirde fazla gorulecek birsey yok.
1 tuna muzesi pazartesi haric 9 18 arasi acik.Giris 15L.Fotograf cekmek isterseniz 10 L.Boyle arsiz ulkelere gicik oldugumdan girmedim.Tuna da ki yasam anlatiliyor.

2 Aziziye camii teknelerin bitiminden yukari tirmandiginizda minareyi goreceksiniz.iki kere gittim ama acik  degildi.kubbesiz balkan camilerinden.


3 Ozgurluk Aniti Hafif yuksek tepedeki bu anittan  nehrin ve sehrin manzarasi cok guzel.


4 Delta Turu: Unesco nun listesinde olan deltada binbir cesit kus ve balik yasiyor.Gercekten gorulmeye cok deger ama  halk bilincli olmadigindan sadece para kazanilacak kapi olarak goruyorlar. deltada her  tarafa atilmis pet siseleri goreceksiniz.


Delta gezizsini, ya labirent seklinde ki  deltanin icinde gezebilirsiniz. veya deltanin  icinde ki 3  kucuk sehirden istediginize  gidip gelerek  yapabilirsiniz.

Bu sehirlerden en unlusu  Sulina,Kliyanehrin karsisinda ukrayna tarafinda da kiliya yerlesimi var.daha once ayni sehirlermis. ve Gheorghe sehirlerine  bot ile veya  farkli gunlerde fakli sehirlere  kalkan feribot ile daha ucuz gidebilirsiniz.
Bana gore sadece deltayi gezmeniz daha mantikli.Burada ki gollerde cok cesitli kuslari gorebiliyorsunuz.Ama yakinlarina gittiginizde ucuyorlar.Ancak durbun ile daha iyi gorebiliyorsunuz.ben kugularda bayildim.
Kanal boyu  oltalarini  siralamis bircok balikci goreceksiniz.araclari ile veya tekneleri ile gelmisler.Bazilari cadirda kaliyorlar.
delta gezisi saat 10 da basliyor. genelde tek kisi 100L=20euro=25Dolar.Yemek olursa 150L.genelde 6 saat suruyor ama  yakit yakmamak icin  botu cok yavas suruyorlar.Ogle yemegini de cok salas ve temiz olmayan  kulube de genelde balik agirlikli veriyorlar.ek kisi olsaniz bile 20 eoro ya her tekne goturuyor.hizli botlarin fiyatlari cok daha fazla.Grubu hazir olan teknelerle konusursaniz indirim de alabilirsiniz.
delta otelin buyuk botu kisi basi 40 Eoro.yemek dahil.Bir ogretmenin maasinin 200 eoro olan bir ulkede arsizligin bu kadari da fazla.
genelde fransa ve Almanya dan turist gruplari geliyor.





KOSTENCE


Tulcea--- Kostence(2 saat,35L)
bakimsiz apartmanlarin oldugu sevimsiz bir liman  sehri.

I- Eski Sehir:Gezilecek yerlerin hepsi cok guzel eski binalarin oldugu bu bolgede.Bu eski binalarin cogu  yavas yavas onarilmaya baslanmis.

1-Ovidiv Meydani:
A-Ovidiv Publius Naso heykeli: M.S 8.yuzyilda Roma Imparatoru Augustus tarafindan  Kostence'ye  surgun edilen Romali sairin heykeli 
1887'de meydanin ortasina dikilmis. 

B-tarih ve Arkeoloji Muzesi: hergun 9-20 arasi  hergun acik.Giris 13L.Emekliler icin ucret 5L.

Denize karsi harika bir binasi var.Arkeoloji muzelerini sevmedigimden girmedim.
Muzenin hemen altinda,

C-Roma Mozaikleri: Giris 5L.4.yy'dan kalma,9150 metrekare lik taban mozaiki sergileniyor ama pek gorulecek birsey kalmamis.


2-Meydandan cami yonunde gittiginizde,


A-Buyuk Mahmidiye Camii=Carol I  Camii=Kral camii

Giris 5L.
1910-1913 yillari arasinda Muslumanlara yakinlik duyan Romanya Krali Coral tarafindan yaptirilmis. Avrupa mimarisi esdintileri olan cok guzel  bir camii.
Icinde tek parca orulen hereke  de dokunmus iran halisi, Abdulhamit tarafindan hediye edilmis. Su anda rulo halinde birazi sergileniyor.
caminin 35 metrelik minaresine de cikip cevre manzarasini  kesin gorunuz.
Hemen ilerisinde sag tarafta
 B-Casa Cu Lei: 13.yy'da yapilmis aslan heykelleri ve sutunlarla suslenmis ceneviz yapisi.kapisi kapatilmis  onarilmayi bekliyor.
Denize dogru gittiginizde  sah tarafinizda limani goreceksiniz. Sol tarafta  ise,
C- Kordon: Yurumek icin cok guzel ,
a-Casino: 1914'de Rus Imparatoru ve ailesininde kaldigi deniz kenarinda kaba bir bina. Bu binaninda kapisina kilit vurulmus. onarilmayi bekliyor.
tam karsisinda
b-Akvaryum: giris 8L.Girmedim.
Biraz ilerisinde solda 
c-Farul Genovez(ceneviz deniz feneri): 13.yy'da deniz ticareti yapan Cenevizli  tuccarlarin serefine  1860'da 26 metre olarak yapilmis.
Geri tekrar meydana geliniz.

3- Bu sefer meydandan zit yonde  yurudugunuzde

A- Roma hamami kalintilari:bulamadim.

B- Aziziye camii=Hunkar Camii

1868 de yapilmis kubbesiz  camilerden.
Gittigimde cemaat namaz kiliyordu. Insanlar cikinca  kimsenin kalmadigini dusunerek iceri girmek isteyince gorevli hisimla"Sen karisin.Ne isin var orada.Karilarin yeri olan yukariya cik" deyerek beni iteleyince koptum.Durumu anlattim  ama anlamak istemiyor. Dinden insanlari bu cahiller sogutuyor.

biraz ilerisinde 
c-Folk Art Muzesi: 9-17 arasi acik.Giris 5L.Harika bir binasi var.
Buradan otobus ile

II-Yeni Sehir Merkezi:

1-Tomis Caddesi: Cok uzun bu ana cadde uzerinde sevimsiz ve pek bakimli olmayan apartmanlar, alisveris merkezleri var.

2-Tabacarie park ve Golu: Parkin icinde buyuk ve cok guzel cocuk parki var.Gol de siradan.Kenarinda yuruyebilirsiniz.

Ilerisinde

3-Mamaia plaji:  as;inda yazin cok hareketli bir plaj oldugu belli. Eylul ortalarinda  her yer kapanmisti.

4-Mangalia Parki: Sehre 25 kilometre uzaklikta.
Not. sehirde baska camiiler de var.

ROMAYA'dan BULGARISTAN'a GECMEK


- Kostence--- Varna(Ozlem  turizm,  aksam 18'de otobus var.otobus 18.50'de varna'da oluyor.Fiyati 75 L.tren de var.)


-Kostence otobus gari-Mangalia(9.50L,42km)---Vama  Veche(9.5 km,sınır koyu)---sinir(1 km

Mangalia girisinde inip vama Veche dolmusuna bineceksiniz.Sinir gecisi cok kolay oldu. Bir tatar Turku beni araci ile  belli bir yere kadar goturmeyi kabul etti. Bu arada dayanamayip bir sirt cantali Polonyali turisti de ben cagirdim.
Yol boyu Tatar sofor 
-sen kadin basina nasil geziyorsun, deyip durdu ama cok ta yardimci oldu.sag olsun.
Varna yi daha once gezdigimden iki gece kalip dinlendim.Aslinda  buradan Kircaali ye gececektim ama son anda vaz gecip Turkiye ye donmeye karar verdim.
Varna  -  Istanbul  arası Turk firmalari var.50Leva=85TL
bala bal car ile en fazla 30TL ye gidiyorsunuz.
Istanbul da gorusmek uzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder