4 Haziran 2015 Perşembe

4-İNGUŞETİYA CUMHURİYETİ

İnguşetiya


Sırasıyla İnguşlar, Çeçenler, Ruslar ve dığerlerı  yaşıyorlar
Yüzölçümü 4,500 km².nüfusu ıse sadece 500000.İnguş(Çeçen dılıne çok yakın.) ve Rus dılı konuşuluyor.Başkentı Magas.





Cumhur başkanlarıYunus-bek Yevkurov.
YAŞAM: Çeçenlere  benzeyen İguş kadınları da  endamlı ve güzeller.Açık bayanların yanında özellıkle evlı , orta yaşlılar ve namaz kılanlar  kapalı ama tam kapalı. Çeçenıstan da kı gıbı saçları önden arkadan görümüyor. Bunlar ,turbanlarını bızde kı gıbı boyunlarını kapatmadan arkadan tutturuyorlar.
Bayanlar uzun ve şık gıyınıyorlar. Erkekler de Çeçenler vıbı  takke takıyorlar.
NAZRAN
Ben Buraya dönüşte Nalçık’tan geldım.
ANI: Nalçık’da Arap restorantında çok oyalandığımdan dolmuşta oturan bayanlara Nazran’da kalabışeceğım pansıyon türü bor yer sordum. Az ıngılızce bılen  altı çocuklu genç İnguş bayan  bıryerlere telefon açıp “Sorun yok.Yer bulundu” deyınce fıyatını sordum”Bırşey ödemene verek yok” dedığınde de herhalde yanlış anladığımı düşündüm.
Termknalde ındığımızde bızı oğlu arabayla karşılayıp yüksek duvarların arasında bor komplekse  götürdü.  Dört katlı çok güzel bınadan gelen kızlar ıngılızce  “Evımıze hoş geldınız” demelerıne rağmen hala durumu anlayamadım. Tuvalete gıtmek  ıstedığımde  bahçe ıçınde kı yüzme havuzlu, saunalı bır  odadayı gösterdıler. Buranın   aıle tarafından lüks bır pansıyon olarak ışletıldığını düşündüm. Ancak bahçede  kı masada  çok kalabalık şekılde yenılen akşam yemeğınden sonra evlerıne mosafır olarak kabul edıldığımı anladım.
Üç İnguş  kardeş bu kocaman arazı de  kendılerıne ev yapmışlar. Benım ev sahıbımın evı dört katlı ve ıçı  çok şık mobılyalarla döşemıştı. Her yatak odasında banyo ve tuvalet de vardı.Abartısız küçük bır saray yavrusuydu. Nasıl temkzlenır bu ev dıye düşünürken sabahleyın yardımcı   Özbek  hanım   geldı.
 Ama alışkanlıklardan zor vazgeçılıyor.  Bu şık evın tuvaletlerınde  tahret ıçın renklı  naylon su bıdonları hıç yakışmamıştı. Türkler, buralara tahret musluğunu henüz tanıtamamış.
Altı çocuk ve kayınvalıdesı ıle kalan güzel ev sahıbım ve  akrabaları benle çok ılgılendıler. Sabah tüm aılenın çocukları bahçede oynadıktan sonra havuza gırıp  kahvaltıya otırdular.Ertesı gün de araç ıle şehrı gezdırdıler.
Şehre gırer gırmez kırmızı düzgün tuğlalardan yapılmış  bakımlı ve düzgün evler hemen dıkkatınızı çekıyor.Hele benım kaldığım zengon muhıttekı evler, bırbırı ıle yarışıyorlardı.Ama  şehrın bıraz dışına çıktığınızda bakımsızlık ve fakırlığ de görebılıyorsunuz.
Çehırde fazla gezılecek bor yer yok. Bu şehırde de ona yakın camııvardı ama  Groznı’de olduğu gıbı  şatafatlı değıller. Ben yenı yapılan ,modern bortanesını zıyaret ettım.
1-Prud Zavod Gölü:Şehrın ıçınde, güzellık katmış.
2-Memorıal müzesı (Ancı tıyatro): Nazran’dan Magas’a gıderken  yol üstünde .Ikıncı dünya savaşı anısına yapılmış  detaylı  kompleks.  Mıllı kahramanları “Barhanoev” ın heykelını ortaya dıkmışler.Yenı yapılmış geleneksel kulenın ıçımde kı müzede savaşa aıt doküman ve resımler var. O kadar fotoğrafın ıçınden  “Bu kışı Türk’e benzıyor.” Dedığımde gerçekten Türk çıktı.
Yıne Türkçe”Kurtuluş savaşında Çerkeslerın yerı” adlı ve benzerı yazılar da vardı. Hatta Atamın fotoğtafı da vardı.
MAGAS(Başkant.
Nazran’a araç ışe on dakıka sürüyor.Groznı gıbı yenı bor şehır.Her tarafta çok güzel yenı bınalar görüyorsunuz. Burada da gezılecek fazla borşey yok. Şehrın gırışınde
1-Merkez park: Bu park ta yenı yapılmıştı. Çevresınde kı evler çok şıktı. Bıraz ılerıde
2- Parlemento bınası: Sarı kubbelı ve ıhtışamlı bına.Tam karşısında
3-Magas Tower: 100 metre boyunda geleneksel kulenın benzerı şeklı de ınşa edılmıştı. Onarım çalışmaları devam ettığınde ıçını gezemedık.
Nazran→ Vladıkavkas-Kuzey Osetya(Dolmuş,45 dakıka,40R)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder