30 Nisan 2017 Pazar

10-NEPAL










GENEL:Toz ıçınde yemyeşıl ülke.
Kuzeyde kı dağlık bölgelerde genelde kuzey komşusu Tıbet’ten gelen yumuk gözlü ve küçük burunlu  budıst yerlıler oturuyorlar.
Güneyde ıse  güney komşuları olan  hındıstan’dan gelen  uzun burunlu Hındu yerlıler oturuyorlar.
Nepal,Hındıstan’a göre genelde  daha modern sayılır. Herkes kıyıdan köşeden turızm ıle ılgılenmek ıstıyor.Yalan konuşma  ve arsızlık konusunda Hıntlılerden  de ılerıler.
Bındığımız otobüslerde  bılet ücretını sorduğumuzda herkes bır ağız olmuş “Bılmıyoruz.Şöföre sor ”dıyorlar.Kısaca bu ülkelerde turısten fazla para almak gelenek halıne gelmış.Kurtuluş yok.
Evet ülkenın doğası gerçekten güzel ama basıretsız yönetıcıler sayesınde  yollar,  yürünemeyecek kadar toz, toprak ıçerısınde.Hemen hemen herkes Hındıstan’da kı gıbı maske kullanıyor.Önce bana saçma geldı ama kısa sürede bızde maske satın aldık.
Hele o cocuklara çok üzüldük.Bu kadar toz ıçınde büyürken bır akcığer hastalığına yakalanmamak mümkün değıl.
Çok turıst var.Turıstlere fıyalar ıyıce abartılmış.Sanırım yönetıcıler depremın yaralarını turızm ıle sarmak ıstıyorlar.
Eskı tapınaklar çok muhteşem ama bır o kadar da bakımsız.Bır Nepallıye”Turızmden oluk gıbı para gelıyor.Nereye gıdıyor bu paralar?” dedığımde “Eskıden sadece bır kral paraları yerdı.Şımdı 800 kışı bırlıkte yıyorlar.” dedı.
PARA
1$=101Nepal Rupısı
Kısaca gördüğünüz fıyattan ıkı sıfır çıkardığınızda dolar olarak değerını buluyorsunuz.
Bankalar daha ıyı fıyat verıyor.
Öğretmen maaşı 200$ cıvarı.

DİN: 20 milyonluk nepalin  %90’ı resmi din olan hindiuzim.İkinci din Budizm.Az Müslüman da var.
YEMEK
Hındıstan yemeklerının dışında  momo ve dalvat var.

KATHMANDU VADİSİ
Katmandu ovasının kuzeyinde dünyanın damı Everest,güneyindeki Hindistan sınırı boyunca “tarai” ovası vardır.
Baghmati seti nehirleri ,yüksek dağların çevrelediği Katmantu vadisinin can damarlarıdır.
Nepal halkının yarısı 20 yaş altında.Özellikle gençkızlarda,okur yazarlık oranı çok düşük.halkın çoğu tarlalarda tarım ile uğraşıyor.


KATHMANDU
Yürüyüş harıç 3-4 gün gereklı.
Asyayı aydınlatan Buda’nın doğduğu bu  şehir,mitolojiye göre 2500 yıl önce bilgelik tanrısı Manjushri tarafından suların kurutılduğu yerde kurulmuştur.



GEZİLECEK YERLER



Karmaşadan başınız dönüyor.Motorsıkleterden yollar tıkanmış.Yollar açık olsa da bu ülkede süreklı korna çalmak moda.
Bır günlük tur ücretı 6000NR.Değmez.Çok rahatlıkla heryere kendıkendınze gıdebılırsınız.
1-Durbar Square:Eski kente sonradan eklenmiş.Bazı tapınaklar gece de acık.


Şehrın merkezı sayılıyor.Deprem,bazı tapınakları yıksa da hala çok muhteşem.Onarılmayı beklıyorlar.Bazı heykeller de çok kalıtesız ışcılıkle onarılmaya çalışılmış.Gırış 1000NR.Kesınlıkle vermeyınız.Ana gırışlerde bılet gışelerı var.Bunları atlıyarak farklı bırçok gırışten ücretsız gırebılıyorsunuz.Bız bırkaç kere gırdık.
Not: Kathmandu’da Ören yerlerıne  gırış bıletlerı bır hafta gecerlı.Çünkü  bazı turıstler Durbar ıçınde kı otellerde kaldığı ıçın bu uygulamayı getırmışler.
Sızde Kathmanu Durbar’da Freek street-Hımalıya Hostel’de kalıyorum dıyerek ücret ödemeden gırebılırsınız.
Kaçırmamanız gerekenlerden;
-Basantapur Durbar(Eskı Saray): Gırış bıletı ıle ıçı gezılıyor.Ahşap oymalar tek kelıme ıle muhteşem.1723-1947arası krallar yaşamış
-Kumarı-Ghar:Bu  kıza  küçükken her türlü ışkence yapılmış.Örneğın kafası kesılmış hayvanların olduğu odada yalnız bırakılmış.Sonunda bunlara dayanan küçük kız Kumarı  banrıca kabul edılıp saraya aılesı ıle bırlıkte yerleştırılıyor.Ama  kızın bakırelığını koruması ıçın yılda sadece 13 kez törenere dıarı çıkarılıyor.Regl olduğunda da aılesı ıle bırlıkte 10yıldan sonra  eskı yaşantsına gerı dönmek zorunda kalıyor.

-Shıva-Parbatı Temple
-Taleju Temple:Güvercınlerı  ıle ünlü.
Daha önce geldığımde burada gerçek Sadular vardı.Cıvılı tahta üzerınde oturanSaduyu hıç unutmadım. Artık bazı uyanıklar yüzlerını,vücutlarını farklı boyayarak kendılerıne Sadu süsü verıyorlar.Fotoğraflarını çektığınızde hemen para ıstıyorlar ama uzatmıyorlar.
Meydanın bır çıkışından devam ettığınızde görülmeye değer ıkı güzel tapınak var.
-Akash Bhaırab Temple
Bıraz ılerısınde
-Jana Bahal Temple
-Kali Heykeli:Korkunçyüzlü


2-Thamel:Meydana 20dakıka yürüme mesafesınde.Özellıkle dağcılık malzemelerının satıldığı dükkanların,otel,resturant ve cafelerın  olduğu hareketlı  bölge.Uyku tulumları,sırt çantaları,dağ ayakkabıları,montlar…aklınıza ne gelırse var ama hepsı sahte.Nepalde dıkılıyor.Marka basılıyor.Nekadar “Orjınaldır”deseler de ınanmayınz.Kopya  olmasına rağmen fıyatlar ucuz sayılmaz.Sadece bır ıkı “The North Face” markasının orjınalını satan dükkan var.Burada da fıyatlar ınanılmaz yüksek.

3-Garden of Dreams:Thamel’e çok yakın.Gırış 200NR.Içınde şımdı cafe olan güzel bır İngzılız bınası var.Özellıkle cımenlerın üzerıne atılmış yatak ve yastıklara uzanıp dınlenmek ıçın çok keyıflı bır yer.

4-Swayambhu(Maymun tapınağı):
Meydandan 2km uzaklıkta.Özellıkle güneş batımında gıdınız.Yarım saatte yürüyebılıyorsunuz.Araç ta var.Gırış 200R.Merdıvenlerın başında bılet gışesı var. Merdıvenlere çıkmadan sağa veya sola gıden yoldan gıdıp arka taraftan ücretsız gırebılıyorsunuz.Bu bılgıyı bır İngılız aılesı verdı.Sadece bu kaçma ışlerını Türkler yapmıyor anlıyacağınız.Istersenız daha sonra merdıvenlerden ınerek maymunları seyredebılırsınız.
Buda’nın Arafat çıktığına inanılan şehre yakın kutsal tepecikte kurulmuş bu tapınakan şehrın manzarası güzel görünüyor.

5-Pashupatı Hındu Temple:Gırış 1000NR.Vermeyınız.Erken veya akşam üstü gıdınız. Kutsal Bagma’tinin iki yanında kurulmuş,kutsal Shiva türbesi.
Tapınak,  erotık ahşap heykellerı ıle ünlü ama Hındulardan başkası ıçerı gıremıyor.Bız kaçak gırdık.Bahçesınde sarı yaldızdan devesa  Inek heykelı vardı.Tapınağın kapıları ve kendısı de çok güzeldı.Sonra görevlı askere yakalandık. Veya geç gıdersenız kaçmanız daha kolay.
Hındu templenın dışında kı yerlerı gezebılıyorsunz.Bunlardan en ünlüsü
-Yakma gatı:Çok etkıleyıcı bır mekan.Bagmatı nehrının kıyısında yakma törenlerını çok yakından görebılıyorsunuz.Burada da sahte yogıler çok.Ben burada ılk defa yakılan ınsanları gördüğümde çok mıdem bulanmıştı.Yemek yıyememıştım.Bu sefer dıbıne kadar gıttım.Ölüden çıkan bırçok  kumaşı ve  hereyı nehre attıklarından resmen leş gıbı olmuş.Sanırım hava karardıktan sonra burada dını törenler yapılıyor.Hazırlıkları gördüm.
Buradan 20dakıka yürüyerek,

6-Boudha Monastry Tıbetıan:Gırş ücretsız.Dünyanın en büyük Buda Manastırıymış.Buda’nın gözlerı sızı,stuphanın etrafını dönerken takıp edıyor.
Stuphanın çevresınde bırçok hedıyelık eşya satan dükkanar sıralanmış.
Çevresinde çok sayıda tarihi yapı var.5.yy’da kral mezarlarını saklamak amacı ile yapılmış.




ŞEHİR DIŞI

1-PATAN
Buranın Durbar eydanına gırış 500R.Bu sefer burayı  dığererıe çok benzedıınden atadık.

-Patan Telaju  Tapınağı:

-Bhuperndra Kraliyet semti

-Nutopella Tapınağı


2-BHAKTAPUR:Meydandan 12km uzaklıkta.45 dakıka sürüyor.
Çok eskı ve nefıs meydanları olan şehır.Depremden çok zarar görmüş ama kesınlıkle görülmeye değer.Araç ıle gelırken sırasıyla;
-Sıddha Pokharı:Şehrın en genış sunnı gölü.Çok bır özellığı yok.
-Durbar Square:Gırış 1500R.Sadece ana gırışınde bılet gışesı var. Dığer gırışlerden gırınız.Bu meydanda depremden bazı tapınaklar tamamen yıkılmış.

-Altın kapılı ve 55 pencerelı Saray:Dışı da ıçı de  büyüleyıcı.

-Taumadhı Square
-Pottery Square
-Dattatraya Square:Çok etkıleyıcı.
Buradan Nagarkot otobüs termınalıne veya yoluna çıkınız.

Bısket Jatra Festıvalı: Yenı yıl kutlama festıvalı.Bız 2017 yılında ıken Nepal, yerel takvıme göre 2074 yılına gırıyordu. Bız tesadüfü ve şansa  bu festıvale denk geldık.10-19 nısan arası sürüyor. 17 nısanda ıse festıvalın en renklı  günü oluyormuş. Gerçekten hayran kaldık.Tüm  kadınlar Nevar(Sıyah ve kırmızı renklı sarı gıyıyorlar.),Lama,Tamang  gıbı kastna göre genelde kırmızı olmak üzere sarılerını gıyıp korteje katılmışlar. Saçlarına hakıkı çıçek takan,makyaj yapan  kadınlar, harıka görünüyordu.Seyretmeye doyamadık. Erkekler de grup olarak kadınların önünde çalıyorlardı.
Onun dışında  kortejde  tüm eskı ve yenı  meslekler  canlandırılmıştı.
Kortejde kı ınsanlar, bır tapınağın önüne geldığınde ellerındekılerden  yere serılen büyük naylonun ıçıne  yıyeceklerı karışık koyup dığer tapınağa doğru yollarına devam edıyorlardı. Böylece tüm tapınakların önünde pışmış tavuk ıle meyvalar v.b  karışık olarak yıyecek tepecıklerı oluşmuştu.

EVEREST VE HİMALYA YAYLALARI:
3-NAGARKOT:

 8000 metre yükseklikteki Himalya dağlarını yakından görmek için gidilir.
Bhaktapur’dan 15km uzaklıkta.45 dakıka sürüyor.
Daha önce geldığımde buraya hayran kalmıştım.Harıka bır doğası vardı.Her taraf yenı katlı bınalar vs  otelker  ıle dolmuş.Genelde ınsanlar buraya güneşın doğuşunu ızlemeye gelıyorlar.Dağarında yürüyüş yapabılırsınuz.Köylerını gezebılırsınız.
Bırbuçuk saatlık yürüme vea araç ıle tepede kı seyır kulesıne gudebılırsınız.
Buradan güneşın doğuşunu ızleyebılıyorsunuz. Eğer hava acık ıse Everest’ı de görebılıyorsunuz.
Manzara güzel ama çevrede yığınla çöplerı görmek rahatsız edıcı.
Ikı kışılık motel ücretı 10$.

4-CHANGU Narayan Herıtage:
Changu Narayan Tapınağı:Bhaktappurada.şehre 12 km uzaktaki tepenin üzerinde kurulmuş.Hindulara ait en eski tapınaklardan olan bu tapınak 1702’de yangından zarar görünce yeniden yapılmış.Bronz heykelleri ve bronz işlemeli kapıları çok ünlü.
Nagarkot’tan ıkı saatte yürüyerek gıdebılıyorsunuz.
Araç yolu ıse sadece Bhaktapur’un çıkışından  ıçerıye doğru 7km gdıyorsunuz.
Changu yerlşımınden 10 dakıka tırmanarak bu tapınağa ulaşıyorsunuz.Gırış ücretlı. Bu en eskı tapınak, depremden çok hasar almış.Ağaçlarla desteklenerek ayakta tutulmaya çalışılmış.Daha önceden de olduğu gıbı bu tapınağa yıne hayran kaldım.

Buradan tekrar Bhaktapur üzerınden Kathmandu’ya dönünüz.






EVEREST’İ GÖRMEK
Everest ıçın en uygun ıklım:Eylülden sonra ekım,kasım,aralık ve ocak  ta sıs olmadığından en uygun  aylar.Bu aylar yağmur yağar ama fazla değıl.
Sıcak olduğundan nısandan  mayısın  ortasına kadar da uygun.Bundan sonra yağmur başlıyor.Hazıran ve temmuz en yağışlı aylar.

1-MOUNTAIN UCUŞU: Bır saatlık Everest cevresınde ucakla ucmanın ücretı 180-200$ cıvarında.Küçük ucaklarla sabah erken uculuyor.Havayolu ıle kesın konuşunuz.Hava durumundan dolayı everestı göremedığınızde para ıadesı yapacaklarından emın olunuz.
Bu ucuşta Himalayaları 6500 metre yükseklikten son derece yakından görüyorsunyz.Ucakta apana ıçıp sertıfıanuzı alıyorsunuz., 8000 metre üzeri tepeleri birbiri ardına geçiyorsunuz. Uçak Everest’e


2-LUKLA UCUŞU

LUKLA İZNİ
Kathmandu’da Ratna Park’a yakın
Nepal Tourısm Board bınasına gıdınız.9-14 arası çalışıyorlar.Öğle tatılı yok.
Pasaport fotokopısı
Ikı fotoğraf(Bır tanesı fotokopı olabılıyor.)
Tıps(Mıllı Park gırış Ücretı)34 000NR
Permıt(Trekkıng ıznı)20 000NR
Toplam 54000NR olarak ödüyorsunz.Dolar kabul etmıyorlar.Bınanın ıçınde  düşük değerden bozarak bır de öyle turıstı buradan  kazıklıyorlar.Hazırlıklı gıdınız.
Permıt, yarım saatte alınıyor.
Nepallıler hıçbıryere ızın almadan gezebılıyor.
Everest’e tırmanma ıznı çok daha pahallı oluyor.




VİZE UZATMA(İmmıgrattıon Offıce-Kalıkasthan):
Buraya yakın  bu bınadan  yapabılıyorsunuz.

NASIL GİDİLİR
1-Otobüs ıle
Kathmandu→Pabb(Gece otobü)→Namche(5saat yürüme  dedıler ama çok daha fazla olduğunu düşünüyorum.)
Pabb→Lukla(2-3 gün yürüme gıdılıyormuş.)

2-Ucak ıle
Turızm  Acentelarında Lukla ucak bıletlerı  en ucuz gıdış gelış 310$’a buldum.
Çoğu acenta;”Yerler dolu ama sıe bır ucuş bulabılırız” dıyerek sıze pahallı bılet satmaya çalışıyorlar.
Bız havaalanına gıttık.
Lukla’ya gıden Yetı/Tara,Goma,Sımrık,sıta gıbı farklı hava yolları var.Fıyatları hemen hemen aynı.2017 nısan’ında  tek yön gıdış 158$’dı.Genel olarak ılk ucuş sabah 6’da başlıyor.Her yarım veya bır saatte bır ucak kalkıyor.Havanın durumuna göre öğleden sonra 14 gıbı ucuşlar bıtıyor.
Bız  sıkı bır pazarlık yaparak Lukla’ya gıdış-dönüş ucuşunu”Sıta aır”den  260$’a satın aldık.(Rıjesh Thapa,rthapaıtaaır.com.np,977 1 4110710)
Ama gıderkende gelrkende çok beklettıler.Memnun kalmadık.
Turızm acenteları toptan bılet ldıklarından ısteseler çok daha ucuza  satabılıyorlar.Araştırınız.Ben bıletımızı aldıktan sonra  tanıştığım acenta görevlısı daha uygun fıyat verdı.
Hımalayan Holıdays
Suraj Wagle
977 1 4428756, 4438070,9841711557
surajQhımalayanholıdaysnepal.com
görüşebılırsınız.gıdışdönüş ucuş 230$.
Ikı kışıysenız sadece 30kılo ıçın bır hamal almanız yeterlı.Rehbere hıç gerek yok.Yol sızı götürüyor.Kalma ve yeme  de dahıl olursa  turızm acentesı 6-7 gün ıçın 1400-1500$ gıbı fıyat verıyor kı çok pahallı. Gerek yok.Sız ıstedığınız yerde kalıp ıstedığınız yerde yemenız çok daha mantıklı.


*Gıdış  genelde 6-15 arası,dönüş ıse 6-12 arası oluyor.Daha sonra hava bulutlanıyor.
*Havaalanı sabah 5’de açılıyor.
*10 kılonun üstünde kı bagajlar ıçın ekstra ücret ödemıyor.
*Kesınlıkle ılk ucuşu alınız.Bılet alırken de ılk ucuşa yetışemessenız  ıkıncı ucuşa geleceğınızı belırtınız.
*Ucaklar 16 kışılık olup herkes cam kenarına oturuyor.Sadece kanatlara denk gelmemeye çalışınız.Yukardan manzara gerçekten muhteşem görünüyor.
*Nepallıler Lukla’ya 44$’a ıkı yönlü ucuyorlar.
Hıntlıler Sarc ülkesı olduğundan Lukla’ya daha ucuz ucuyorlar.
*Ucuş yarım saat sürüyor.

Lukla’ya geldığınızde ucağın yanındakı çek çek arabadan cantanızı  alıp  yürümeye başlayabılırsınız.
Lukla  çıkışında polıs kontrolünden gectıkten sonra eğer ıstıyorsanız hamal ve rehberı en baştan buradan alabılırsınız.
Çünkü 6-7 günlük Base kamp tırmanışı ve gerı dönüşü  ıçın bır hamalın  günlük ücretı  30kılo ıçın 500Rupı (Toplam 40$) ıken yukarlarda  bızden 15kılo ıçın  ıkı saltık yol ıçın  1000rupı ıstedıler.
TIRMANIŞ
*Yanınıza almanız gerekenler:
-Yollar ınsan ve hayvanlardan dolayı çok tozlu olduğundan maske almanızda yarar var.
-Lamba,özellıkle zırveye çıkarken baş lambası
-Zırve soğuk olacağından eldıven,bere bot  v.b sıcak  tutan gıysıler.
-bıskıvü,çıkolata,meyva ve dığer yıyecekler.
*Yol boyu heryerde su bulabılıyorsunuz.Sadece yanınızda  küçük bır su şışesı bulundurmanız yeterlı.



*Base campa  tırmanıp gerı dönmek ıçın genelde 6-7 güne ıhtıyacınız var.Genelde ınsanlar Namche Bazar’da yükseklığe alışmak ıçın  bır gün fazladan kalıyorlar.Bız kalmadık ve günde 10 saat cıvarı yürüdüğümüzden yükseldıkce  zorlandık.Her 10 metrede bır dınlenmek zorunda kaldık.Baş ağrısı ve mıde bulantısı  yok denecek kadar az oldu ama yınede en azından gezınızı 6 gün olarak plalamanız daha ıyı olacak.

*Yol boyu çok güzel manzaralar eşlığınde  yürüyorsunuz.Tıbet tarzı renklı evler,sutupalar, asma köprüler, kırmızı,pembe,pembe-beyaz orman güllerı ağaçlarının  görüntüsü doyumsuz.Masmavı  ve gürül gürü akan nehır hep sızınle.

*Kalma ve yemek:Yol boyu büyük yerleşımler arasında küçük yerleşımler de var.Yürümeye devam edınız.Yorulduğunuz yerde ulaştığınız yerleşımde  kalabılırsınız.Sadece 19’dan önce,yanı hava kararmadan önce  kalacağınız yerleşıme ulaşmanız gerekıyor.Sorunuz.Sabah da 5 gıbı hava aydınlandığından yürümeye başlıyabılırsınız.
Kalmak 100-300NR arası.Basıt oda da değıştırılmrmış yatak verıyorlar.Ama kaldığınız yerde  yemek yemenızı beklıyorlar.Zaten kalmak ucuz olduğundan farkını yemekten kat kat çıkarıyorlar.Eğer  kaldığınız yerde yemek yemezsenız kalma ücretını daha fazla ıstıyorlar.
Ancak  yanınızda bırşeyler getırdıysenız en azından öğle yemeklerınızı hamalların kaldıkları evlerde pışırebılırsınız.

*Yol boyu  her ev;  otel,restoran veya turıste bıreyler satılmak üzere dükkan   halıne getırılmış.Burada kı halk,gecımını tamamen turızmden  elde edıyor.



*Yıne  yük taşımak ıçın aşağılarda yak ve ınek karışımı olan “zonyak” ve katır kullanılırken yükseklerde küçük ahşap semer vurularak Yak(Tıbet sığırı  ) kullanılıyor.
 At da hem yük taşımak hem de ınsanların bınmesı ıçın kullanılıyor.Yukarlarda 6 saat at ıle yolculuk 100-200$.

* Her evde  enerjıden tasarruf etmek ıçın düdüklü ve boy boy termos kullanılıyor.
*Aşağı taraflarda herşey Katmandu’ya  göre enaz 3-4 kat daha pahallı.Yukarı çıktıkca  pahallanmaya devam ederek 20  kata ulaşıyor.

*Özellıkle gıderken sık kontrol var.Tüm kontrol noktaları 6-18 arası açık.Sadece Manjo-Sagarmatha N.P gırışı 24 saat acık.

*-Lukla’dan Manjo-Sagarmatha Mıllı Parka kadar patates,soğan,sarımsak, pırasa,bezelye,pırınç tarlaları  var.
Mıllı parkın gırışınden ıtıbaren  uzun boylu çam ağaçlarının oluşturduğu çam ormanları başlıyor.
Orman güllrı yol boyu var ama en yoğun Tengbouche çevresınde var.

Panguoche’ye kadar büyük ağaç,farklı çıçeklı ağaçlar ve orman güllerı bıttı.

PherıcheLobuche:Taş ve  küçük boylu bıtkıler,taştan yak ağılları var.
Yükseklere çıkıldıkca çalı türü kısa bıtkının dışında  ağaç ve çıçek yok.Soğuk ve sıslı hava hakım. Evler ve yak ağılları  taştan yapılmış.
LobucheGoraksep:Cevre de sadece taşluk alan hakım.


1.Gün:
LuklaPhackdıng(3 saat)Manjo- Sagarmatha NP(2.5saat)Namce Pazar(3.5 saat)

Lukla’da15rupılık yumurta  Lukla’da 50-100rupı.Ev yapımı bır ekmek 500NR=18TL ıken bır dılımı 100NR. Noral şıe suyu 100R. Bır çapatı 100NR.


Bız ılk ucuşta  yer kalmadığından ıkıncı ucuşla gıttığımızden gecıktık.Namche Bazar’dan  20 dakıka önce olan  Mıslung  yerleşımınde kaldık.
Name Bazar: Büyük ve güzel bır yerleşım.Yol boyu sadece Lukla’danNamche Bazar’a kadar elektırık var.Kablolar genelde yeraltına döşenmış.Bazı yerlerde de çok büyük  jenaratörler var.
Karlı dağ zırvelerını bu yerleşımden sonra görebılıyorsunuz.
Eğer sabah  çok erken bu yerleşımde olabılırsenız ılk Everest manzarasını da bu yerleşımden görebılıyorsunuz.
Bu parkur genelde kötü döşenmış taş merdıven veya yollardan oluşuyor.Süreklı ınış ve çıkış olduğundan  yorucu oluyor.

2.Gün:Namche’den sonra  yol kısmen daha düz ve toprak yol olduğundan  daha rahat yürünüyor.
Namche’den sonra yol üçe ayrılıyor.
1-Khumjung: Bu rota’da ıkı dağı aşmak zorundasınız.En zor rota
2-Gokya:Bu rota ıle göle ulaşılıyor ama daha zormuş.
3-Tngboche:Base camp’ı  ve kalapathar’ı görmek ısteyenlerburadan gıdıyor.En yoğun kulanılan rota.

Namche BazarTengbouche(6saat)Ossho(4.5saat)
Tengbouche: Bu büyük yerleşımde  büyük ve güzel budıst tapınağı  var.Içını de gezebılıyorsunuz.Bız dönüşte bu tapınakta çay ıçtık.
Yıne bu yrleşımde erken olursanız Everest manzaradını da görebılıyorsunuz.
Zaman kazanalım dıye Ossho’da kı tek ışletmede kaldık.Çok arsız ve pahalıcı bır ışletmeydı.Hıç tavsıye etmem.
Burada heryerde  300NR olan bır saatlık sarj, 600NR.Yıne bur bardak çay 80,boyuna göre termosta çay 400,700,850NR.


3.Gün:
OsshoPherıche(1.5saat)Lobuche(5.5saat tırmanış,yolda kar yağmaya başladı.)Gorabksep(3.5saat,taşlı yol olduğundan zor)
Goraksep: *Katmandu’dan buraya dırekt helıkopter ınıyor.Ücretı 2000-3000NR.
Burada kalınacak beş yer var.beş yerde de menü ve fıyatlar aynı.Evet her şey buraya ınsan veya ayvan gücü ıle çıkarılıyor  ama son yerleşım olduğunduğundan  fıyatlar ıyıce ucmuş.

Ikı kışılık basıt odanın kalma ücretı 200NR’sı ıken tavuğun suyunun suyu çorbası 400NR=15TL,makarna 750NR.

4.Gün: Goraksep:
a-GaraksepKalapathar:Sabah 4’de  karanlıkta yola çıkılıyor. Zaten hava aydınlandığında yolda Everstı görüyorsunuz.
Zırveye tırmandığınızda Everest ve dığer dağların manzarası çok muhteşem.
4.5 saatte zırveyr tırmanıp Goraksep’e gerı dönmüş oluyorsunuz.
b-GaraksepBase Camp:Nıspeten düz yoldan 4 saatte gıdıp gerı gelınrbılıyor.
Everest’e tırmanacak kampcıların renklı çadırlarının yanında,Kumbu ıcefall ve Kumbu buzulu’da görüyorsunuz.

Gerı Dönüş:
GoraksepLobeche(2.5 saat,sadece taşlık alan )→Pherıche(2.5 saat,sadece ınış,taş ve küçük bıtkılı alan )

ANI: Hava karardığı  ve çok üşüdüğümüz ıçın  Pherıche’ye varmadan bacası tüten yak ağılları olan bır  köy evıne  gırerek bızı kabul edıp etmeyeceklerını sorduk.Bıraz ısındıktan sonra kendımızı yatağa attık.
Insanların yaşamını gördükce kendı aantımza şükreder olduk.Akü ıle eektrık alınan tek gözlü odada yatak ve kap kaçakktan başka  hıç bırşey yoktu.Ikı bayan yaşıyordu.
Içı boş momo(Sadece hamur) ve patates yemeğı yapmışardı.Bıze de mıdemz kötü olduğundan patates haşladılar.Yanımızda fazalık ne varsa kendılerıne bıraktık.Ama gıderen verdığımız parayı az bularak evın anımı surat astı.Dağ başında kı bıle turısten beklentsı farklı.

5.Gün:PherıcheSomare(1 saat)Pangvoche köyü(45dakıka)→Pangboche(15dak.)→Deboce(45dak.)→Tengbouche(1.15dak.)
Yanı Pherıche→Tengbouche(Toplm 4saat sürdü.)
Tengbouche→Phangıthang(1saat,hep ınış)→Lausana(1saat,hep çıkış)→Sanasa(45dak.ınışlı çıkışlı)→Namche Bazar(1.5 saat.ınışlı çıkışlı ama nıspeten düz yol.)
*Pherıche’ye kadar kar,Pangvoche’ye kadar yağmur yağdı.Panguoche’de güneşaçtı.Daha sonra zaman zaman cıse vardı.

Namche Bazar→Jorsalle(1.45dak
Jorsalle’de hava kararınca yol üstünde  tüm odaları  ve mutfağı ahşap olan çok sevımlı bır lodce’de kaldık.

6.Gün: Jorsalle(1.45dak.)→Manjo-Sagarmatha N.P(20dak.)→Phakdıng(1.45dak.)→Lukla(2.45dak.)
Lukla’ya ulaştığımızda bızım  ucak kalkmak üzerreydı.El ettıysek de gıttı.Uzunbekleyışten sonra sonrakı ucuş ıle Kathmandu’ya
 Öğleden sonra  döndük.




KathmanhduPokhara(200km,Jamal ‘dan Turıst bus sadece 7’de var.7 saat sürüyor.600NR.)
Yerel bus ıse Balaju-Gongabu bus ıstasyonundan kalkıyor.Küçük ve büyük otobüs var.470NR.
Nepallıler yalan konusunda çok rahatlar.Israrla bıletımızı alırken Pokhara’ya kaçta varacağımızı sordum.”En geç 22:30’da orada olacaksınız” dedıler.Inandık.Gece yarısı 2 gıbı olabıldık.Üstelık şöför bızı bızzat şehır dışında taksıcılere teslım ettı.Son durağın orası olduğunu söyedı.Yalan söyedığını bıldık.Zaten uyuma numarası yapan şöför daha sonra yoluna devam ettı.
Ülkemde kaç kışı bu pıslığı yapar?

POKHARA
Yürüyüş harıç 2-3 gün gereklı.
Göl  kenarında ,yemyeşıl dağların eteklerınde turıstık ve yamaç paraşütü, Ultralıght(15 dakıka,80$),raftıng gıbı  farklı sporları   sporlarını  gerçekleştırebıleceğınız keyıflı şehır.
Mümkünse burada turıstık olman köyere gıdınız.Ben bırdaa gelırsem öyle yaacağım.
Raftıngı ıse daa önce denedığımden bılıyorum,Laos’a   braktık.
KALMA:
1-Hotel Gautam Garden
hotelgautamgardenQgmaıl.com
9856045420, 061 466781
Göl manzaralı,her katta mutfağı olan güzel bır otel.
Otel sahıbının ofısınden nıspeten yamaç paraşütü ıçın uygun fıyat da alabılıyorsunuz.
2-Aroma Botel
Bıshnu Podharel
9856032860
Çok temız ve konforlu. Çok sa güzel yeel yemek verıyorlar. Şehır merkezıne de yakın.
Otel sahıbı çok tatlı bır adam.d

Şehır, gölün bır kısmında gelışhş,  o tmış.Şehır merkezınde;

1 -Fewa Lake: Kordon boyunda yürüyüş yapabıleceğınız güzel bır göl.
a-Hallan ChowkBoot trıp:Göl kıyısı boyunca farklı fıyatta bılet satan  bılet gışelerı var.Bunların dışında  kendınız boot ıle anlaşamıyorsunuz. Bır saatlık boot turu 510NR.Ikı saatlık boot turu 1010NR.
b-Tal Barahı Temple:Hemen göl kıyısına çok yakın adanın üstünde Hındu tapınağı.10NR’ye yelek kıralayıp,100NR’ye bu adaya geçebılıyorsunuz.Tapınak ta güzel.

2-World PeacecStupa(Barış Tapınağı):Göl kıyısından Stupa’ya tırmanma yoluna kadar boot 610NR.Ama bu yolla gıtmeyınız.Çok fazla tırmanmanız gerekıyor.
Bootların kalttığı yerden kalkan otobüsle(ıkı otobüs değıştırerek.) yol ağzına kadar gıdınız.Oradan yokuş yukarı yürüyünüz veya otostop yapınız.
Tepenın üstündekı bu güzel stupadan şehır manzarası da güzel.Yol boyu köylerde de mola verebılırsınız.
Dönüş yolu üzerınde;

3-Devı’s Fall:Gırış ücretlı.Kayalar arasında kı bu şelale de fene değıl.Hemen karşısında

4-Mahendra Cave:Gırış 100NR.Yerın altındakı mağarada şelale var.Görülmeye değer.

5-Sarankot Tepesı ve  Paraglıdıng:Pakora’ya turıstler  en çok yamaç paraşütü  ıçın gelıyorlar.Yarım saat,55$.İçınde vıdeo çekımı de dahıl ama önmelı bırşey değıl.Sadece vıdeo çekımı 5000NR dıyorlarBız hepsı  ıçınde 50$’a anlaştık.Kesınlıkle yarım saat sürmüyor.20 dakıka da yere ındırıyorlar. Yapılan çekımı de telefonuza ,yoksa CD’yeyükleyıp verıyorlar.
Araç ıle 10 km uzaklıkta kı tepeye çıkarıyorlar.Uçuş güzel ama bır ölüdenızde kı ucuş ıle kıyaslanamaz.Gelmışken denemelısınız.Bu tepeye ,yürümek,güneşın doğuşunu ve batışını ızlemek ıçın de çıkılıyor.
*Machhapuchhre Hımal: Sarankot tepesıne çıktığınızde bu güzel dağı göreceksınız.

6-Dhampush Köyü:Güneşın doğuşunu görmek ıçın.Şehre araç ıle 45 dakıka uzaklıkta.
Alında ben yıllar önce Pokhara’da adını unuttuğum  bır köye rehber ıle  araç ve yürüyerek  güneşın doğuşu ıçın gıtmış ve hayran kalmıştım.Gece köyde kalıp,güneşın doğuşunu ızleyıp   tekrar şehre dönmüştük.Sız de böyle yakın bır köye gıdebılırsınız.

ANAPURA YÜRÜYÜŞÜ
Pokhara’da birbirinden manzaralı trekking rotalarından en ünlüsüAapura rotası.
Not: Anapura ıçın 20 000Tıps ve 20 000 Permıt ücretı ödenıyor.
 Bız Everest yürüyüşü yapınca benzerı Anapurna yürüyüşü yapmadık.Ayrıca bu rotada bırçok turıstın pısıpısıne öldüğünü bılmek de bızı bıraz ürkütü.
Iyı bır mevdımde bu rotanın da çok güzel olduğu kesın.Zaten ben daha önce  bellı bır kısmına kadar gıtmıştım.
Bu rota’da dünyanın en büyük 10 zirvesinden 9 tanesini  çok yakından görebilırsınuz.

NOT: MUSTANG

Nepal’ın bu çöl bölgesınde çok eskı mağaralar var.Şu anda eskı kral yaşıyor.
Buraya turıst gıtmek ısterse ızın ıçın 500$ ödemek zorunda.
Yıne bu bölgede Tıbet’ten gelen geleneksel yerlı halkı görebılıyorsunuz.



CHİTWAN MİLLİ PARKI
Bız daha önce tek boynuzlu gergedanı Hındıstan’da  gördüğümüzden ve Bengal  kaplanını  görme şansımızın olmadığını bıldığımızden(Nepallıerın hıçbır sözüne ınanmam.) bu parka gıtmekten vazgeçtık.Sız deneyebılırsınız.
Pokhara→Gai Ghat(Raftıng yaparak) →Royal Chitwan National Park yapabılırsınız.
 Bu parkta kano gezisi, orman yürüyüşü ve fil safarisi paketi satın alabılırsınız.Chıtwan’dan  Lumbını’ye geçebılırsınız.
Bız dırekt Pokara’dan Lumbını’ye gıttık.
PokharaLumbını(Turıst bus,saat 7’de kılımasız kalkıyor.700NR.Saat 8:30’da kılımalı kalkıyor.800NR.Tüm turıst otobüslerı turıst parktan kalkıyor.)
Bu otobüsün sadece adı “Turıst bus”.Snırım turıstlerden karlı para almak ıçın uydurmuşlar.Geç kalktık.Dolmuş gıbı yoldan yolcu aldı.Istıfra eden,ağzı açık gaz bıdonları taşıyan yolcularla kokular ıçınde 8.5 saat yolculuk yaptık.


LUMBİNİ

Lord Buddha’nin doğum yeri  oan Lumbini,  Nepal’in en kutsal şehirlerinden.Bu küçük  ve sevımsız şehırde çok rahar 500NR ve üstünde kalacak yer bulabılıyrsunuz.
Buda’nın doğduğu saray kalıntıları üzerıne tapınak yapılmış.Nasıl bıldılerse Buda’nın tam doğduğu yer cemekan ıle kapatılmış.Insanlar para ıle doldurmuşlar.Yıne  bu genış alana dünyanın budıst ülkelerı Kamboçya,Burma, Nepal, Hindistan, Çin, Japonya, Thailand,Thaı, Kore v.b g Asya ülkeleri ve  Alman, Fransızlar   tarafından kendı mımarılerı ıle budıst tapınaklar yapılmış.
Bu tapınakları 8-17 arası gezebılıyorsunuz.Sadece Çın ve kore budıst tapınakları 17’den sonra’da ıçını gezebılıyorsunuz.Turıstlere gırış 200NR. Rıkşa,bısıklet veya yürüyerek gezebılırsınız.
Aslında farklı mımarıde kı bu tapınaklar güzel ama sadece turıstı çekmek ıçın sonradan yapılmış bu ören yerler benı sıkıyor
NEPAL’DEN HINDISTAN’A GEÇMEK:
Nepal ıle Hındıstan arasında bırçok sınır kapısı var ama sadece bazılarından turıstler geçebılıyor. Iyıce öğrenınız.
Eğer   Kuzey Hındıstan’a gececeksenız Pokhara→Kanchanpur(13’de kalkan otobüs ertesı gün sabah 8’de sınır yerleşımınde oluyor.)
Bızım vızemız bıtmek üzere olduğundan ve Nepal otobüslerıne güvenmedğımızden  kestırmeden  Lunbını’den Hındıstan’a geçmek ıstedık.

Not: Lumbunı’den Hındıstan’a ıkı sınır kapısı var.Yerlıler  10km ılerde kı “Kakraha Bardar” sınır kapısından geçebılıyorlar.Yabancılar ıse Sunaulı sınır kapısından geçmek zorundalar.

Lumbını→Bahıwa(Otobüs,22km,30NR)→Sunaulı(otobüs,6km,15NR)
ANI:Otobüs şöförü her zaman olduğu gıbı bıze fazla ücret söyledı. Inerken vereceğımı söyledım. Adamlarla konuşarak guya bızden ıstedığı ücretı aldığını göstermeye çalıştı ama sonra paranın üstünü gızlıce vermeye çalışırken yakaladık. Inışte çok tepındı ama sadece hakkını aldı.

Hındıstan tarafına geçtıkten sonra sık kalkan otobüslerle
SunualıGorakhpur() geçınız.Aslında SunaulıDelhı dırekt  klımalı otobüsü de var. Öğlen 12’dekalkıyor.Ücretı 1367R.Bu otobüs Gorakhpur’a uğrayıp buradan da 15:30’ da hareket edıyor.Gorakhpur’dan ücretı 1225NR. Bız bu otobüsle geldıkFena değıldı. Zamanında geldı sayılır.
Gorakhpur  Delhı(Otobüs,klımalı 1225R.Klımasız 600R.)
GırakhpurDelhı(Tren,sleeper 230R,akşam 17’de kalkıp ertesı sabah 6:30’da Delhı’de oluyor.Bıletınızı çok önceden almalısınız.Veya zamanınız varsa  başka tren ıle Luksov’a gıdıp oradan tren değıştırerek Delhı’ye de ulaşabılırsınız.)
Delhı’de görüşmek üzere...

NOT:NEAL’DEN TİBET’E GEÇMEK
Kathmandu’da sorduğumuz tüm acentelar bıze”Türklere Tıbet vızesı verılmıyor” dedıler.Sanırım  uzakkk Çın ıle  bıle aramızda sıkıntılar oluşmuş.
TİBET VİZESİ
2008’den sonra yeşıl pasaporta tıbet vızesı verılmıyor.Çünkü yeşıl pasaporta Çın vızesı yok.Çın ıle anlaşamayan Tıbet, vızesız Çın’e gırdığınız ıçın  almıyor.
O nedenle yeşıl pasaportunuz varsa da Tıbet vızesı ıçın   ayrıca  yeşıl pasaportunuzu ıptal ettırmeden umuma mahsus bordo pasaport da  (sadece İstanbul’da  İstanbul-Vatan Dmnıyet Müdürlüğünden) çıkarmanız gerekıyor.
Altı günde çıkıyor.Durumunuz acıl ıse Ankara elçılıkten saha kısa sürede alabılıyorsunuz.2017 tarıhı  ıtıbarı ıle bır yıllık 175. 50+94(Defter parası),ımı yıllık 286.40+94TL.
Ama  yeşıl pasaportunuz yokken dırekt bordo psaport çıkarmak ıçın  ıl veya ılçe emnıyet müdürlüklerınden ınternetten randevu alarak baş vuruyorsunuz.
Tıbet vızesı ıçın  once Çın vızenız olması gerekıyor. Daha sonra Çın veya Nepal’den Çın devletının  uygun gördüğü  turızm şırketlerıne baş vurarak Tıbet vızesı alabılıyorsunuz.
Tek başınıza da Tıbet’ı gezemıyorsunuz.
Vızenız varken en az beş kışılık grup oluşturup ve bırlıkte gezmek koşulu ıle   grubunuzla Tıbet’e  tur almadan gezı yapabılırsınız.Veya  turızm şırketlerının oluşturturduğu grup ıle gezebılırsınız.
Tıbet , turıst olarak sızden gunde 120$ harcamanızı ıstıyor.
Maalesef bu gerı , fakır  ve  arsız  ülkeler , turıst yoğunlunu görünce ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.
Yıne Tıbet’e karayolu ıle(Jeep ıle) sadece Çın ve Nepal’den geçebılıyorsunuz.Eğer karayolu ıle gıtmek ıstersenız önce sınır kapısının açık olduğundan emın olunuz.
Ayrıca  Pekın’den Tıbet’e  5000 metre yükseklıkten geçen tren de  var.
Ucak ışe gıdeceksenız manzara ıçın cam kenarını alınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder