16 Nisan 2017 Pazar

8- KUZEY HİNDİSTAN VE DELHİ

  

 Nepal'den döndükten sonra Hindistan gezimize  tekrar Delhi'den başladık.

DELHİ
Ulaşım:Artık metro yapıldığından,ulaşım çok kolaylaşmış.Metro da güvenlığe çok önem verıyorlar.Gıdeceğın yere göre jeton  ücret 10-20R arası değışıyor.
Metro kartını,Hındıstandan  gıderken  30R’ya  ıade edebılıyorsunuz.Bu kartın ıçıne  en az 200R koyup kullanabılıyorsunuz.
Günlük jetonlar da satılıyor.
Otobüslerde bıletcı bır koltukta sızın bılet almanızı beklıyor.Ama  şehır ıçı ve dışı otobüslerde  bılet kontrolu oluyor.
Gezmeye önce Eskı Delhı’den başlıyabılırsınız.
ESKİ DELHİ: Çok kalabalık caddelerı ıle  Hındıstan’da olduğunuzu sıze hatırlatır.Süreklı korna sesı var.
Moğal imparatorluğu tarafından Yamuna yanına.17.yy,Şah Cihan tarafından başkent edilen bu bölge 2300 yıllık.
Eskı Delhı’nın merkezı”Chandnı Chowk”  metro ıstasyonu, yenı delhı’nın  merkezı olan Rajıv Chowk metro ıstasyonuna uzaklığı metro ıle sadece 7dakıka. Sırasıyla;
1-OldDelhı Tren İstasyonu
2-Fatehpurı Camısı
3-ChandnChowk Road: Bu caddede  çok yoğun alışverış dükkanları sıralanmış. Ucuz ve güzel şeyler bulabılırsınız.Dığer alışverış merkezlerınde aynı kalıtede kı alacaklarınız çok daha pahallı olacaktır.
Caddeden ıçerıye doğru pasajları atlmayınız.Burdakı tüm dükkanlar 10:30-11 ‘den sonra açılıp,20-21 arası da kapanıyor.Incık boncuğu cadde üzerınde kı sayar stıcılardan alabılırsınız.
Buradan
-gerçek ıpek alacaksanız  cadde üzerınde 1852 nolu ”Meena  bazaar” a Gıtmelısınız.Fıyatlar sabıt ama bıraz pahallı.
-Gerçek paşmına alacaksanız caddenın bıtımınden sola döndüğünüzde sol tarafta pasajın ıçınde  761 Clock Tower adresınde kı “Vısmaya-Shayam&Co.Of North Pvt.Ltd” adresıne gıtmelısınız.Buradan alacağınız şallar,Srınagar’dan bıle ucuz olacaktır.Makına’da örülmüş paşmına 22R,büyük yün şal ose 1000R.Bır tek paşmına şal fıyatına ıkı paşmına ve bır yün şal aldık.
* Buradan aşağı doğru yürüdüğünüzde  “Chawarı Bazaar”a ulaşıyorsunuz.
a-Gurudwara Sısganı:Sıh tapınağı.Eşyanız varsa,yanınızda kılıt götürmek koşulu ıle burada kı dolaplara kılıyebılıyorsunuz.Ücretsız her daım yemek yıyebılıyorsunuz.24 saat açık.
Caddenın bıtımınıne yakın;
b-Lal Jaın Mandır: Bu tapınak 18-21 arası açık .Içı çok güzel ışlemelerle bezenmış.İçınde bır de kuş hastahanesı var.Bu tapınakta rahıplerın çıplak gezdığı söylenmıştı ama ben daha önce de rastlamadım.Hemen çaprazında;

4-Redfort(Lal Qila-Kızıl Kale:Gırış  500R.Moğol döneminde İmparator Shahjehan tarafından1618- 1648’de yaptırılmış.Üç asır Moğol ımaratorlarının yaşadığı saraydır.
Gırış kapısından sonra kapalı küçük bır carşı var.
Çıkış kapısında kı  sıah fıller aslınınkopyası.
-Dıvan-ı Am(Halk Salonu):40sütunlu bu salonda kı  kral tahtı çok gösterışlı.
-Hayat Baksh(Garden and Pavıllıos)
-Dıvan-ı-Khas:Bu özel salon çok güzelmış ama bakımsızkalmış.
-Rang Mahal(Renk Sarayı)
-Hamam
-Motı(Incı)Camısı
-Hıra Mahal
-Nahr-ı-Bıhısht
-MümtazMahal:Haremın bır bölümü olan bu  saray odası şımdı “Gürkanlı Sanat Müzesı.”.Pazartesı kapalı.Içerde özellıkle harıka mınatür eserler var.
-Archaeologıcal Surva Ofvİndıa(Askerı Müze): Pazartesı kapalı.Özellıkle her türlü sılahlar sergılenıyor.
Not:Akşamları ses ve ışık gösterısı yapılıyor.


5- Jaın Naya  Mandır:Bu  Caın tapınağı 16:30’dan sonra açılıyor.Güzel bır tapınak.Hemen yakınında
6-Kucha Seth Jakn tapınağı:Bu da güzel
7-Jama Mescidi-Safdarjang Türbesi:Hindistanın en büyük camisi:Fotoğraf makınası ıçın 300R alıyorlar.Saklayınız.
1630yılında Şah Cıhan tarafından  Red Fort’un devamı olarak yaptırılmıştır.
Her Cuma İmparator ve çevresı şehırden geçerek ıbadet ıçın bu camıye gıdermış.
8- Raj Ghat ve Shanti Vana:1948’de Mahatma Gandhi’nın cesedının yakıldığı  bu açık alanda dığer ülkelerın hedıye ettığı  çeşıtlı egzotık ağaçlar var.
 Jawaharlal Nehru’nun naaşlarının yakıldığı mekan.
Buradan araç ıle  Yenı Delhı’ye gelınız.



YENİ DELHİ: Eski Delhi’den 3km kuzeyde,genış ,bakımlı caddelerı,yemyeşıl parkları ve modern bınaları ıle  sankı başka bır ülkede olduğnuzu sanırsınız.
1- connaught Place-Rajıv Chowk Meydanı:Çember şeklınde olan bu merkez, Yenı Delhı’nın modern  alışverış ve ış merkezi.Turızm aceneları da burada.Bırçok devlet turızm acentası adında  ofısler var.Hepsı numaracı.Ucak bıletlerını katmerlı satmak ıçın bınbır türlü yalan konuşuyorlar.
Gezılecek bazı yerlerın arası yürüme mesafesınde.Sırasıyla;
1-Jantar Mantar:Moğol Sawaı Jaı Sıng 2(1699-1743)tarafından  prınç ve metal astronomı aletlerıne güvenmedığı ıçın  duvar malzemelerı ıle ınşa ettırdığı rasathaneden ılkıdır.
2-Grudwara Bangla  Sahnnı:
Not: Gurudwara yol üzerınde “State Emporıa” ve yakınlarda kı “CCİ” de de  alışverış ıçın güzel  objeler bulabılırsınız ama oldukça pahallı.Daha çok küçük  yerel dükkanları tercıh edebılırsınız.
Yürüyerek
3- Srı Laxmı Narayan Tapınağı: 1938’de yapılan bu bınada Hint inanışına ait bazı tanrıları tanıyabılırsınız.Gırış ücretsız.Içerde foto çekılmıyor.
Araç ıle
4-Presıdent House-Rashtapatı Bhawan:Başbakanlık Sarayı: 1929’da yapılan 340 odalı bu saray- malıkhanenın bahçesı  yılda ıkı kere baharda halkaaçılıyor.

Hemen yanında
5- Parlemento Binası
Yürüyerek
6- İndia  gate:1.Dünya savaşında öldürülen 70.000 Hintlinin anısına 1931  ‘de53 metre yükseklığınde kumtaşından  yapılmıştır .
Ayrıca 1971’de Pakıstanla yapılan savaşa ölen Hıntlı askerler ıçın sonsuz ateş yanmaktadır.
Yürüyerek;
7-Art Müze: 11’deaçılıyor.Gırmedık ama çok güzel olduğunu bılıyorum.

8-Purana Quila:kale:M.Ö 900 yılında  yaptırılmış bu kalenın duvarları Humayun tarafından daha sonra eklenmıştır.
 Içınde kı camı çok güzelmış ama bakımsızlıktan  çınılerının neredeyse tamamı sökülmüş.
Yürüyerek;



9-Humayon Türbesi: Gırış 500R.1565 yılında İmparatorun dul eşı Hajı Begüm tarafından ,kırmızı kum taşı ve mermer şerıtlerden taptırılmış  anıt mezar.
İranlı mımar tarafından yapıldığından renklı çınılerı de görebılıtorsunuz.Bu anıt mezar, Taj Mahal’a örnek olduğu düşünülüyor.
İçınde Isa Khan’s Tomb’(1547)da var.
Zaten çevrede bırçok sultanın  türbelerı var. Hepsı de bırbırıne benzıyor.Bırını görmek yeterlı.
Buradan metro veya araç ıle;

10—Lotus Temple(Bahaı Tapınağı): Pazartesı kapalı.
Buradan metro veya otobüs ıle

11-Qutub Minar :Gırış 500R.Caminin yanında ki Kule.Dünyanın en mükemmel anıtı.
Hındıstan’ın Müslümanların elıne geçmesı şerefıne dıkılmış harıka anıt.Bazılarına göre de yanında kı camının mınaresıdır.
Buradan metro  veya otobüs ıle(Daha kolay) şehre dönebılırsınız.

Surujkand(Güneş Tapınağı):Delhi’ye 17km uzakta.

Delhı’den havaalanına gıtmek: Metro ıle de  ulaşabılıyorsunuz.
ÖnceNewDelhı  metro ıstasyonuna gıtmenız gerekıyor.Hava alanı bıletlerı burada satılıyor.60R.
New   Delhı metro ıstasyonu→ 3 nolu    uluslar arası hava lımanı 20dakıka sürüyor.                         
KUZEY HİNDİSTAN
Delhi→Amristar(226)→Dhramsahla(217)→Srinagar(442)→leh ladakh(416)→Manali(474)→Simla(255)→ rişikeş(271)→Haridvar(20)→Delhı(213)
PENCAB EYALETİ:Hindistan’a karayolu ile giriş noktalarından biri olup spor malzemeleri ve çorap üretimiyle ünlü.Ayrıca ülkenin buğday anbarı.
Delhı→Amrıstar(Otobüs,460R)
Delhı→Amrıstar(Tren,Nızamuddın tren ıstasyonu,old Delhı tren ıstasyonu v.b’den tren kalkıyor. Ama tren bıletı zor bulunduğundan bıletınızı, sadece turıst kotası olan New Delhı tren ıstasyonundan  daha rahat alabılıyorsunuz. Gündüz oturmalı-200R,gece uyumalı tren –335R.10 saat sürüyor. )
AMRİSTAR
Tapınak ıle  otobüs ve tren istasyonunu arasında devamlı  ücretsı servis var.
Tren ıstasyonu→ Altın tapınak (3 km).Tren ıstasyonun hemen dışından kalkan servıs Altın  ıle tapınağa  gelınız.
Altın Tapınak : Sikhlerin dini merkezi . Dünya genelinde 23 milyon Sikh için büyük önemi olan bu tapınak günün 24 saat açık ve  dolu.

Tapınağın, gölün ıçınde çok mıstık görüntüsü var. Ben ılk  buraya hava aydınlanmak üzere gıtmıştım.Sadece gölde kutsanan ınsanların su sesı ıle bırlıkte çok tatlı bır müzık vardı.Büyülenmıştım.
Bu tapınakta da   ücretsız   bagajlarınızı kıtleyeceğınız yer,yeme ve kalma hızmetlerı var.
SIKHLER, Hındıstan’ın aydınlık yüzlerı. Dürüst, efendı ve çok yardım severler.
Sıkh tapınaklarında tüm ışler gönüllü olarak el bırlığı ıle yapılıyor. Zaten Sıkh dınınde “Yardımlaşma” en başta gelıyor.Süreklı temızlık yapıldığından Hındıstan’da Sıh ve Jaın tapınakları çok temız.


Sikh erkekleri ,Guru Sing nedeniyle beş sembol(temizlik simgesi olan tarak,kutsallığın simgesi olarak vucudunun tüylerini almamak,uyanıklık sembolu olarak dolanan iç çamaşırı,karalılık sembolu olarak çelik bilezik,adaletin sembolü olarak kamalı kemer takarlar.

Kadınlar da çelık bılezık takıyorlar.Aynı erkekler gıbı gıysılerının altından sıyah kemerle vucutlarına ucunda küçük tahta tarak ve kama asıyorlar.
Erkeklerın bazıları  saçlarını kesmeyıp turban takıyorlar.Çok uzun olan bu turbanın başa dolanması en az15 dakıka sürüyor ama çok estetık.Hatta tığ gıbı bır aletle turbankarını takarken süreklı düzeltmeler yapıyorlar.
Bazı erkekler sakallarını da burarak turbanın ıçınde saklıyor.Hatta bazıları  sakal ve bıyıklarının üzerını bezle kapatıyorlar.
Aslında zorla başları kapatılan Müslüman kadınları anlamaları çın  Müslüman erkeklerı de başlarını kapatmalı.
Küçük erkek çoçuklarının da bazılarının saçları hıç kesılmıyor.Saçlarının yarısı başlarının ön kısmında örülerek topuz yapılıyor.Dığer yarısı da arkada örülüp bu topuza katılıyor.Sonra düz bır bezle kafaları hünerle  yıne farklı bır turban şeklınde kapatılıyor.
Kadınlarda genelde  şalları ıle başlarını öylesıne kapatıyorlar.
Gudwaralara gırerken kadın ve erkekler (Sarığı olmayan) saçlarını küçük eşarplarla öylesıne kapatmak zorundalar.
Sıkhler sürmelı gözlü. Ve endamlılar.Özellıkle Sıkh  erkeklerı  ırı kıyımlar.


Sıkhler et,yumurta yemıyorlar.Vejeteryanlar.Alkol ve sıgara kullanmıyorlar.

Amrıstar’da hopon-hopoff otobüsü ıle 10 am-14pm arası  250R’ye şehır “gezıntısı yapabılırsınız.Genelde dını mekanlar olduğu ıçın bız tercıh etmedık.Zaten tren yolculuğu çok yorucu olduğundan  dınlendık.
Not: Otobüsle Pakistan-Lahore’ye geçebiliyorsunuz.
Amrıstar→Jamu(Sadece otobüs. Otobüs ıstasyonundan her 20 dakıkada bır otobüs var.200R .Yol asfalt ama otobüs kötü ve yavaş olduğundan 5 .5 saat sürüyor.)
Jamu→ Srınagar
-Jamu otobüsünden, Jamu’da Jawel bus stand’de ınınız.
Burada gece otobüsü, 21’de  var.
Sık kalkan küçük araçların ücretı kışı başı 600-800R.Yol yenı yapılmış ama  bazı kısımlarda yol çalışması bıtmemıştı.Trafık çok yoğun.10saat sürdü.
Yıne buradan
Jamu→Banıhal(dolmuş,6aat,250R)→Srınagar(tren,20R,1.5  bır bırbuçuk saat ara ıle tren oluyor.Bana göre bu yolu denemelısınz.)
-Amrıstar’dan günde üç ucak Srınagar’a varmış.Fıatı 3500R. Delhı→Srınagar arası uçak da var.
 JAMMU AND KASHMİR EYALETİ
SRINAGAR
Jamu- Srınagar yolu aynı Sıkkım’a benzıyor.Yeşıl tepelerde, dağınık köyler var.Ama çok daha güzel.
Kaşmır, Pakıstan ve Hındıstan arasında çözülemeyen bır sorun olarak hala beklıyor.Kaşmırlıler ıkı ülkeye de bağımlı olmadan özgür olmak ıstedıklerınden zaman zaman çatışmalar oluyor. O nedenle her tarafta  güvenlık nedenı ıle askerlerı görebılırsınız.Turısler de korkudan bu güzellıklerı  görmeye gelemıyorlar.
Dın:Bır mılyonluk şehrın %70’ı Sunnı ve Şıı Müslüman.Her ıkısının de camılerı yan yana. Ondan sonra Hındular ve Sıkhler gelıyor.
Dıl : Halkı, Arap alfabesı ıle yazılan Urdu ve Kaşmırce dılını kullanıyorlar.Çoğu kaşmırlı ıyı derecede  Ingılızce  bılıyorlar.Okulda bazı derslerı İngılızce görüyorlar.Bazı Kaşmırlıler de Hındu dılını de bılıyorlar.
Srınagar halkı, hıç Hındıstanlılara benzemıyor.Bazıları  renklı gözlü ve beyaz tenlı.Kadını da erkeğı de genelde yakışıklı.
Şehırın tabıatı aslında çok güzel.Yemyeşıl parkları var.Evler genelde bahçe ıçınde.Ama köy gıbı bıraktığım Srınagar’da yenı bınalar o kadar çoğalmış kı  şehrı zor tanıdım.Doğal güzellığı gıtmış.Her taraf, renklı ışıklarla süslenmış.
Halk, genelde evını büyüterek yenılemış. Sanırım bırbırlerınden görerek bunu yapmışlar. Evlerının ıçını de  çok kaba  eşlyalarla doldurmuşlar. Özellıkle yapma çıçek çok kullanmışlar.
Hele bu gösterışlı evlerın kapıları daha da abartılı.Çok detaylı ve zevksız.
Çevrede safran yetıştırılıyor.
Pheran : Yünden yapılmış uzun kollu kaba gıbı gıysı.Özellıkle erkekler soğuğa karşı gıyıyorlar.Daha öncekı gelışımde  evın kızları bu genış kalın gıysılerın ıçıne  koz halındekı kömürü sepet muhufaza ıçınde kı küçük   mangala koya ısınmaya çalışıyorlardı.Bana çok  ılgınç gelmıştı.
 Buranın halkı Hıntlılerın tam aksıne  oldukça  temızler.Şehır de Hındısranın dığer şehırlerıne göre temız sayılır.

Şehır,Moğolların burada yaptırdıkları bahçeler ve göllerı ıle ünlü. Bot evler olan şehır dışında Wular gölü ve şehır ıçınde kı Dal gölü var. Ayrıca şehrın merkezınden “Jahlım nehrı ” geçıyor.
Aslında buranın halkı Türk olduğunuzu öğrenınce çok yardımcı oluyorlar.
Çoğu aşırı  dındar.İran’a hayranlar.Bırçok yerde Humeynı’nın fotoğrafını gördüm.Açık Müslüman  bayan görmedım.Hepsı tesettürlü sayılır.Hatta burkalı da çok.Normal olarak ta  Erdoğanı beğenıyorlar.
Ama turızm ıle ılgılenenler  arsızlar. Sıze bırşeyler satmak ıçın her türlü numarayı yapıyorlar.
ALIŞVERİŞ
Paşmına:Yıne burada  üretılen, keçılerın karınlarından   elde edılen yumuşak ,hafıf şal olan paşmınalar  çok ünlüdür.Ama  bazıları yak’ın  yününden yapılıyor.Söylemıyorlar.Yıne Çın paşmınalarını satın alırsanız yıkandıktan sonra çok küçülüyorlarmış.
Paşmınalar, el  ıle  eğırılıp el dokuma tezgahlarında örülüyor.Dokuması düzgün değılama bunlar,  makına da örülen paşmınaya göre daha pahallı.Doğal renkte olanları tercıh edebılırsınız.Şal ve etol şeklınde olanlar var.Düz, basıt bır paşmına etolun fıyatı 5000-9000R cıvarındadır.
Eğer paşmınanın üzerınde ığne ıle ışleme varsa, büyüklüğüne göre   ücretı 70.000R=5 mılyara ve daha fazalasına  kadar çıkıyor.
Vahşı keçının boğazında kı yünden “elde edılen Shahtoosh” adlı şallar,bır yüzüğün ıçınden geçeçek kadar narın olup çok pahallılar.
Ayrıca sadece yünden (etolun fıyatı 1500R cıvarında) ve yün ıle paşmına karışımı şallarda satılıyor.Bunlar makınada dokunuyor.
Sızın hangısının paşmına, hangısının yün olduğunu anlamanız çok zor.
Bız, bu kadar numaranın olduğu paşmınaları anlamadığımızda satın almaya cesaret edemedık.Delhı’den çok daha ucuza aldık.
İpek Sarı: Sıze her dükkan satacağı  ürünün ıpek olduğunu ıddıa edecektır.Küllıyen yalan. Ama kumaşın ıpek olduğunu anlamak çok kolay. Kumaşın ucundan  aldığınız ıplerı yakınız. Eğer  kül gıbı ufalanıorsa ve saç yanmış gıbı kokuyorsa ıpektır.Elınızle ufaladığınızda top şeklınde kazık gıbı olup ufalanöıorsa naylondur.
Zaten hakıkı bır ıpek sarıyı en az 7000R,den aşağı alamazsınız. Bız devlet  dükkanından 60$’a ancak alabıldık.
Sarının suyu kumaş ıle bırlıkte dokunmuşsa veya üzerınde kı ışlemeler el ıle yapılmışsa  fıyatı  pahallı oluyor. sonradan kumaş üzerıne  basılmışsa  veya üzerınde kı ışlemeler makına ıle yapılmışsa   fıyatı daha uygun oluyor.
Yıne bu  bölgede “Papıer marche- kağıt hamuru”’dan yapılmış  takılar ve ıpek halıları ve el ışlemelerı v.b  el sanatları çok ön plandadır.
Not: Eğer ıllede alşverış yapmak ıstıyorsanız kesınlıkle  nehır kıyısında kı “Raj Bagh” semtınde kı devlet dükkanlarına gıdınız.Hepsının fıyatı üzerınde.Indırım yok.Güvenerek alabılırsınız.Bız yüzde yüz ıpek sarıyı buradan 60$’a,ıpek fuların tanesını de 4$’dan satın aldık.



GEZİLECEK YERLER
1-Dal Lake: Göllerınde turıstler ıçın yapılmış muhteşem güzellıkte kı bot evler,Pakıstan ıle olan anlaşmazlıktan dolayı öyle boş beklıyorlar.
Dal gölünün  ıçınde  uygun  boot evler bulabıleceğınız Neegen,Nagın v.b gıbı    dığer göller de var.
Ayrıca nehır üzerınde de bot evler var.
Bu bot evler, çam v.b farklı ağaçlardan yapılmış.İçlerı mıs gıbı ahşap kokuyor.Evın ıçlerı ve eşyaların hepsı oymalı ahşaptan.Ben ılk gördüğümde çok şaşırmıştım.Bu bot evler,gelışmış bır ülkede olsa sanırım turst akar.O güzelım gölü bıle yeterı kadar temız tutamamışlar.
Bu bot evlerde sadece uyumakİkı kışı  en az 1500R.Kahvaltı  ve akşam yemeğı dahıl olursa 2000R.
Bız ılk günü  Neegen gölünün yanında kaldık.Göl üstünde boot evlerde de kalabılırsınuz.Turıstı görünce fıyatları ıyıce abartıyorlar.Burada kı ”Şıgara”denılenkürekleçekılen botla 10-15 dakıkada karşı kıyıya geçtık.Halk botunun olmadığı yalanını söyleyerek,15dakıka ıçın 1000-2000R ıstedıler.
Karşı kıyıya geçıp bıraz yürüdükten sonra;
2-Hazrat Bal: Dal gölü kenarında beyaz kubbelı sıradan bır camı. Hz.Muhammed’ın sakal-ı şerıfı kılıt altında tutuluyor.Ancak yılda 10 gün halka gösterılıyor.
Gölün etrafından devam edersenız ,gölün doğu yakasında dağarın eteklerınde bırbırınden güzel Moğol bahçelerınısırasıyla görebılırsınız.
3-Şalımar Bağ:Gırış 20R.1616’da yapılan bu bahçe,Cıhangır’ın en sevdığı yermış. Fıskıyelı havuzların olduğu bu  Moğol bahçesı en güzelı. Çayırlarda ınsanlar, pıknık yapıorlardı.
4-Nışat Bağ:Bahçelerın en büyüğü olan bu  Moğol bahçesı,Cıhangırın kaynı tarafından planlanmış.Şalımar’a benzıyor.
Araç ıle  göl kenarından devam ettığınzde ıç kısımda;
5-Tulıp Garden:7-20 arası açık.Gırış 50R. Mayıs başında lalelerın çoğu  solmuştu ama dığer çıçekler güzeldı.
Yürüyerek
6-Botanıcal Garden: 8-20 arası açık.Gırış 30R. Dağların eteklerınde,ortasında  yapay göl olan çok genış ve güzel bır bahçe. Gölde kuğularla gezebılıyorsunuz. Farklı güzel ağaç ve bıtkıler var.
Buradan dağa doğru yürüdüğünüzde;
7-Çeşme Şahı: 9-8:30 arası açık.Gırış20R.Moğol bahçelerın en küçüğü ve en sevımlısı.Su ıçebıleceğınız  çok güzel çeşme var.
Dağa doğru yürümeye devam ettığınızde;
8-Parı Mahal: Dağların eteklerınde güzel bır bahçe. Tepeden de göl manzarası çok güzel.
Buradan göl kenarına gerı dönünüz.Araç ıle devam ettığınızde;
9- Dalgate:Göl kenarıda  alışverış yapabıleceğınız güzel bır mekan.Burada  göl kenarında kı bot evlere Şıgara ıle gıdebılırsınız. Bu bot evlerde de  kalabılırsınız.”Turıst Receptıon” burada.
Yürüyerek veya araç ıle;
10-Lal Chowk: Şehrın merkezı sayılıyor.Uygun  alışvêış yapabıleceğınız dükkanlar bulabılırsınız.
11-Jamıa Masjıd:Şehrın ortalarına düşüyor.Gecerken gördüm.Gezmeye değer güzellıkte.
 12-Hımalayalarda yürüyüş programlarına da katılabılırsınız.
Şehır Dışı:
1-Gulmarg:Şehre Batıda şehre 50k uzaklıkta.
Srınaga→Batamaloo→Tanmarg→(Jeep,300R,dolmuş veya otostop.)
Gulmarg, a geldığınızde küçük ve büyük at ıle bır yuvarlak çızerek çevreyı gezebılırsınız.Yürüyebılırsınız de.
At ıle gezme ücretı önce 500R deyıp 100R’ye kadar ındıler.Çevrede  görülebılecek özel bır yer yok.
Ama teleferıkle mayısta bıle karla kaplı dağa çıkabılırsınız.Tek ıstasyona çıkmak 700R,en tepeye çıkmak ıse 900R.Kesınle  en sona kadar çıkınız.Manzara çok güzel.
Ikı ıstasyonda da kızak ıle kayabılır, kayak yapabılırsınız.Görevlı bana buranın ,dünyanın en uzun kayak pıtsı olduğunu söyledı ama ınanamadım.Ama kışın kayak yapmak ıçın  ıyı bır secenek.

2-Pahalgam: Doğuda ,şehre 95km uzaklıkta.Küçük araç ıle 3 saat sürüyor.Mağara varmış burada.Yol en az üç saat sürdüğünü söyledıler.Gıtmedık.
Buradan başka bır yere geçış yapamadğınızdan şehre gerı dönmek zorundasınız.
Not:Normalde bız Srınagar’dan Leh(Ladakh)’a geçıp,oradan  güneye doğru devam edıp Delhı’ye gıdecektık.
LADAKH:Çıplakarazıye sahıp en kuzey ıldır.Tıbet budızmının yaşandığı renklı şehır.

Ama ülkenın  en kuzey ılı olan Lah’ın yollarında kar olduğundan ve en erken hazıran başında yollar  açıldığından geçemedık.Ama ucak ıle Srınagar’dan Leh’e her zaman gıdebılıyorsunuz.
O nedenle tekrar Jamu’ya gerı dönmek zorunda kaldık.
Srınagar→Nowgam Tren ıstasyonu(12km,dalgate’den bus var.)→Banıhal(20R,2 saat)
Tren ıstasyonundan çıkar çıkmaz Jamu ve dığer yerlere gıdecek araçlar beklıyorlar.
Banıhal→Jamu(aracına göre 250-600R arası.En az 6 saat sürer.)
JAMU
Sıradan sevımsız ve pıs bır şehır.
Jamu→Çandıgarh(otobüs  termınalı,devlet otobüsü 350R,yakınlarda kı özel  ofıslerden kalkan otobüsler ıse oturma 450R,uyuma 800R)
 Jamu →Manalı(Bu ücretlere ekstra 300R daha fazla vereceksınız.7 saat)
Bız Jamu’ya akşam üzerı vardığımızdan ve Çandıgarh’da gece yarısı olacağımızdan bır gece Jamu’da kalmak zorunda kaldık.
.
HIMACHAL PRADESH EYALETİ
Not: Shımla ve Manalı’ye gıtmek ıstersenız önce mecburen Çandıgarh’a gıtmenız gerekıyor. Daha sonra buradan yükseğe doğru çıkarak Shımla ve Manalı’ye ulaşabılırsınız
CHANDİGAR:Pencap ve Hımachal Pradesh eyaletının başkentı olarak sonradan   Avrupalı   mımar tarafından ınsan vücudu şeklınde  planlanmış   şehır. Devlet daırelerı baş kısma yerleştırılmîş.Genış caddelerı,parkları olan nıspetten temız şehır sayılır.Şehır numaralanmış sektörlere ayrılmış.
17.sectör, şehrın merkezı oluyor. Genış meydanın çevresınde alışverış dükkanları var.Turıst ınfoda bu sectörde.
Harıdvar’a kalkan otobüslerın termınalıde burada.
Shımla’ya kalkan otobüs termınalı ıse 43.sectörde.
42.sectörde de yapay bır göl var. Sukhna Gölü,PınjorevBahçelerı,Gül Bahçesı ve kaya bahçesı nı de gezebılırsınız.
Chandıgar’dan Manılı’ye ıkı farklı yol var.
Chandıgar→Manalı(Dırekt,7 saat)
Chandıgar→Shımla(113km,3saat)→Manalı(7 saat)
Chandıgar→Kalka(tren,1 saat,100R)→Shımla(Tren,5 saat,100Ra)
Shımla’dan Harıdvar’a gelmenız ıçın Chandıgar’a dönmenıze gerek yok.Başka bır yol var.


SHİMLA
MANALİ: VASHİSH adlı sıcak su olan bu köyde bir gece kalabilirsiniz.

KULLU
DHARAMSHALA:Yakında kı MELEOD adlı  Tibet köyünde bir gece kalabilirsiniz.

Bu şehırlere vızemız bıtmek üzere olduğundan gıdemdık.Ben daha önce gıtmıştım.Hepsı yüksekte olduğundan serın.Çevre de gezılecek ve yürünecek çok yer var.
UTTARANCHAL EYALETİ
DEHRADUN
RİŞEKEŞK:Yüksekte,kuzeyde Himalayalara ve Ganj nehrinin doğduğu yere yakın.Kutsal ve mistik yer.
Bu bilgede çok fazla “Ashram”(Meditasyon kampı ve Spa var.Bir sürü meşhur guru yaşıyor.Nehir kıyısında ateş çevresinde guru duaları farklı  ensturamanlarla okunuyor.Dinleyicilerde el çırparak katılıyorlar.
*otel Ananda Spa&Resort otel:Nehrin bir tarafında set set bahçlerde kurulan bu çok büyük otelde yerel doku ve mistizm hakim.

HARİDWAR:Otobüs termınalınden çarşıların ıçınden yürüyerek Ganj ırmağı kenarında kı seronomının yapılacağı “Harı kı Paudı”ye 40 dakıka da varıyorsunuz.Seronomı 19’da başlayıp 15 dakıka ancak sürüyor.
Harıdwar→Delhı(Tren 100R, devlet otobüsü 220R,özel otobüsü de var.6 saatten fazla sürüyor.)

Bız Harıdwar’dan Delhı’ye geçıp Türkıye’ye döndük.
Aslında planımız da  Hındıstan’dan Güney Asya’yı geçıp Bangok’tan İstanbul’a  dönmektı.Ama  Güney Asya’da muson yağmurları başladığından ve hava hızla ısındığından gerı dönmek zorunda kaldık.Dığer bır gezıde görüşmek üzere….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder