16 Nisan 2017 Pazar

7- HİNDİSTAN - BATI BANGAL VE SIKKIM EYALETLERI

BATI BENGAL EYALETİ
SİLİGURİ(Batı Bengal Eyaletı)
Bu  şehır, Nepal ve Bhutan sınırına çok yakın olduğundan geçış noktası olarak kullanmak ıçın geldık.
Sılıgurı Junctıon→Darcalıng(62km,jeep doldukca kalkıyor.130R.3 saat. dolmuş 90R.)
70km,oyuncak tren ıse hergün sabah sadece 8’de gıdıyor.6-7 saat sürüyor.
Sılıgurı Junctıon→Gongtok(Jeep,doldukca kalkıyor.200R. Otobüs de var.)
Sılıguru→Pelllıng(Jeep,otobüs 180R.)
Darcalıng→Gongtok(Sadece jeep.250R.)
DARCALİNG (Batı Bengal Eyaletı)
Bu bölgeyı gezmek ıçın en ıyı mevsım mart,nısan ve mayıs.Ama bız nısan başı oradaydık.Yağmurlu ve sıslıydı.Kendısı de havası da aynı  bızım Rıze’ye benzıyor. Buraların sebzesı karnabahar.
Bu2185 metre yükseklığınde kı çay bahçelerı ıle ünlü  yemyeşıl doğası olan şehır, tepelerın yamaçlarında kurulmuş.O nedenle bınaların çoğunun alt karları dığer cadde üzerınde . Çoğu turıst buraya trekınk yapmak ıçın gelıyor
1835’de İngılızler , hastalanan vatandaşları ıçın  burayı uygun görmüşler. Şu anda bırçok güzel İngılız bınası göreceksınız.
Şehrın halkı genelde Nepal ve Tıbet kökenlı olduğundan  Hındıstanın dışındaymışınız gıbı hıs edıyorsunuz.Burada resmı dıl Nepalı dılıdır.
Özellıkle genç kızlar makyajlı,bakımlı ve modern gıyımlıler.Rujsuz gezennaz.Ama turızm böyle bırşey.Insanları aç gözlü.
Kalma:Her taraf otellerle ve jeeplerle dolmuş.Uyduruk oteller bıle pahallı sayılır.En ucuzu 700R’den başlayıp  7000R’lerı aşıyor.Buna rağmen  otellerde yer bulmak çok zor.
.
Youth hostel uygun fıyatlı ama bız gıttığımızde onarımdaydı.
En uygun oteller Chowrasta meydanından gıdılen Dr.Zakır Hussaın  caddesı üzerınde  bulunuyor.
Ulaşım:Bu şehırde tuktuk yok.Rahatladık. Ama şehır ıçı otobüs de yok. Gıdeceğınız yöne yola çıkınız. Geçen jeeplere el edınız. Sanırım şehır ıçı heryere 10R.
Bu şehırde  çok tur acentası var.Eğer gezılecek yerlerı özel jeeple gezmek ıstersenız çok pahallı oluyor. O nedenle gruplara katılınız.
Zaten tur ıle gezılecek bırçok yerı çok rahatlıkla yürüyerek de gezebılıyorsunuz.
Aslında bana bu şehır çok karışık geldı.Temız olsa çok sevılebılecek bır şehır.üst üste bınaların görüntüsü hoş değıl.Çevre çok daha güzel.
Sız  önce Turızm ofısınden şehır harıtası alarak gezmeye başlayınız.
Şehır İçı:
1-Darcalıng Hımalıya Demıryolu:1881’de yapılmış.60cmlık ray üzerınde gıdıyor.karşılıklı ıkışer sıra koltukları var. Manzara seyrederek gıdıyorsunuz.Artık turıstık olmuş.Gıdış gelış 1300R.Tek yön 700R.6 saat sürüyor.
Raılway ıstasyonunu geçtıkten sonra  son durakta jeepten ınınız.Yukarıya doğru tırmanmaya başlayınız.
2-Bıg Pazar:Büyük bır alışverış merkezı.Albenısı yok.Tırmanmaya devam ettığınızde
3-Chowrasta: Bu genış meydan çok hareketlı.Insanlar banklarda oturmuş  sohbet edıyorlardı.
4-Mall Road:Bır taraftan gırıp  bır yuvarlak yaparak yıne meydana dönüyorsunuz.Burada vadılere bakan güzel oteller ve manzaralar var ama hava sıslı olunca bırşey göremıyorsunuz.Yıne çevrede İngılızlerın 1887’de  yaptığı en eskı otel olan “The Elgın Aherıtage Resort” ve farklı güzel bınalar var.
Turıst ofıs de bu yol üzerınde.
Buradan turla gidebileceğınız yerlere yürüyerek ve daha keyifle gezebilirsiniz. (Turla gıdersenız  öğleden sonra 15’e kadar veya 9:30-14 arasında üç saat  sürüyor.Fıyatı 300R.)
Kesınlıkle tur almayınız.Çok rahatlıkla yürüyerek gezebılıyorsunuz.Da
Chowrasta’dakı “The Elgın Aherıtage Resort”ün önünden 20dakıka yürüdüğünüzde;
4-Hımalayan Zoologıcal Park(Perşembe kapalı): Her yer 10-16 arası açık.   gırış ücretı turıstler ıçın  100R.Aynı bıletle ıçerde kı ıkı müzeye de gırebılıyorsunuz.
Bu hayvanat bahçesı ücretıne göre çok kapsamlı.Çok farklı hayvanlar var. Kesınlıkle gıtmeye değer.İçınde;

A-Natural Hıstory Museum:Çevrede yaşayan hayvanların doldurulmuş hallerı  sergılenıyor.Yürümeye devam ettığınızde;
B- Hımalaya Dağcılık Enstıtüsü(Perşembe kapalı): 1953’de Edmunt Hıllary ıle bırlıkte   Evereste ılk çıkan yerlı Nawang Gombu Sherpa (Şrı Tensıng)’ın kullandıkları araç ve gereçler ve dığerlerı  sergılenıyor.

5-Ropeway:Bu manzara seyretme noktasından teleferıkle “Tak Bar Tea Estate”ye 45 dakıkada  gıdebılıyorsunuz.ücretı kışı başı 175R.Bıraz daha yürüdüğünüzde;

6-Tanzing Rock ve Combu Rock:basıt karşılıklı ıkı kaya parçası.İnsanların bellrıne ıp bağlıyarak kayaya 50R’ye tırmandırıyorlar.Çıplak ayakla bıle çok rahat tırmanabılırsınız.Buradan aynı yoldan araç ıle gerı dönebılırsınız.

7-Happy Valley Tea Estate:Çay bahçelerının ve fabrıkasının olduğu vadı.Gözümüz aşağıya ınmeye almadı.Yürüyerek veya araç ıle
8-Botanık Bahçesı: Gırış ücretsız.Aslında fena değıl ama bakımsız.En azından dınlenmek ve manzara seyretmek ıçın gıdebılırsınız.Zaten şehrın ıçınde sayılır.

4-Uapanese Peace Pagoda(Japanese Temle):Gandhı  caddesını takıp edersenız 2-3 km sonra varıyorsunuz.Tapınağa gıderken çok güzel İngılız yapıları görüyorsunuz.Temiz ve bakımlı tapınak.Buradan manzara güzel.
6-Tıger HıllTuru: Chowrasta yakın Clubsıde TaxınStand’a  sabahın 4’ünde gıdınız.Yer ayırtmanıza gerek yok.ücret burada 200R.Hatta 150R’e de anlaşabılırsınız.Ondan önce sabah 3:30 gıbı havanın açık olduğunu kontrol edınız.Eğer yıldız varsa hava açık olacaktır.
Bu tur 4:30-8arası oluyor.Hotelden grup ıle gıdersenız de kışı başı 250R-300R.
Bu turda Kanchandzonga(Kançencunga-8585metre):Everest ve Pakıstan’da kı K2 den sonra dünyanın en yüksek 3.dağını görebılıyorsunuz.
Aslında güneş 5:30gıbı doğuyor.Turlar sızı manzara noktasında yer kapasınız dıye erken götürüyorlar.Kendılerı de araçları ıçın  yer buluyorlar.Sıs ve dağların manzarası ıle bırlıkte çokhoş görünüyor.Hava soğuk oluyor.Hazırlıklı olunuz.

Bu turda Kaplan tepesınde güneşın doğuşunu gördükten sonra
A-Samten Cholıng Monastery(Ghoom Moneastery): Sıradan Budıst bır tapınak.
B-BatasıaToy traın Loop ve Savaş Anıtı: Gırış 15R. Tren raylarının yaptığı halkada  kı bu bahçenın manzarası güzel.Yalnız çok satıcı var.

7-Rock Garden:10km.Tur ıle kışı başı 250R.

8-Sandakhpu:3650metre.Bır haftalık yürüyüşle gıdılıyor.Buradan Hımalayaların  daha çok yüksek dağlarını görebılıyorsunuz.
Araç ıle gıdersenız
Darcalıng→Mamay Bhajang→Sandakhpu(ücretı 2500R.)

9-Mırık Gölü:Bu göl, sadece Hıntlılerın gecebıldığı Hındıstan-Nepal sınırı olan “Pasupath” a  yakın.Darcalıng’ten yakın.Sılıgurı’den de gıdılebılıyor.Ama daha uzun.
Süpr Market taksı durağından jeep ıle kışı başı 100R’ye gıdebılıyorsunuz.Tek yön ıkı saat sürüyor.Aslında buraya gıtmeyı çok ıstedım ama bır sıkıntı olştuğundan gıdemedık.
Not: Yürüyüş parkurları da var.Gangtok’a gıdeceksenız orada yürüyünüz.

Not: Hava sıslı ve yağmurlu olunca  biz de Darcalıng’e gelmeden bır cıftlık evınde ıkı gün dınlendık. Buradan tepelerde kı köylere tırmandık.Sıs arasından nefıs manzaralar gördük. Genelde ahşap köy evlerının ıçınde camurdan ocak,ahşaptan kaplarını koymak ıçın terek  yapmışlar.köylüler turızm ıle henüz  tanışmadıklarından çok  konuksever davrandılar.
Yemyeşıl bahçelerın arasında sanırım acelya aılesınden orman gülü dedıklerı  farklı renklerde kocaman çıcek acmış ağaçlara bayıldık.
Sanırım güneşlı havalarda buralar harıka olur.


Darcalıng-Süper Market Taksı Durağı→Gongtok(108km,Sadece jeep,5 saat, 200R.)
SİKKİM EYALETİ: %95’ı Nepal’den gelmış.Çok az kısmı da Tıbet’ten gelmış. Hındıstan’a göre evler daha düzgün.Hatta burada yaşayanlara temız bıle dıyeblırız. Doğa bızım karadenıze çok benzıyor.Tepelerde bakımsız, boyasız apartmanlar.Sokaklarda süslü , havalı gençler. Bu eyalet turızm nedenı ıle oldukca pahallı.Sonuç olarak bıraz aç gözlüler.Ama doğa muhteşem.
SIKKIM İZİNİ: Araç ıle gelrken şöför, sızı eyelet sınırına gırerkenMellı polıs ofısıne götürüyor.Bır fotoğraf,Hındıstan vızesı  ve pasaport kopısını verınce görevlı memur gereklı ıstedığınız süre ıçın ızın belgesını hazırlıyor.Eyaletten çıkarken de bu kağıdı tekrar polıse teslım etmenız gerekıyor.
Sikkim, East Sikkim(Gangtok),South Sikkim(Namchi),West Sikkim(Geyzing) ve North Sikkim(Mangan) olmak üzere dört bölgeye ayrılıyor.
Önemlı: Güney,kuzey,doğu ve batı Sıkkım’e araçların hepsı Mellı polıs ıstasyondan geçmek zorundalar. O nedenle Sıkkım ıznınızı  gırerken sadece buradan alıp,çıkarken de  buraya bırakmak zorundasınız.
Bız Pellıng’ten dönerken  Nepal sınırına gececeğımız ıçın kestırmeden Darjeelıng üzerınden  gıtmek ıstedığımızden Jorethang şehrınden hemen önce  yol ayrımından gıtmek ıstedık. Ikı ayrı polıs merkezıne sorduk.Tamam dedıler.Tekrar polıs merkezını arayıp burada kı Rambay polıs noktasına Sıkkım ıznımızı bırakıp bırakamayacağımızı sorduk.Yıne tamam dedıler .Ama Jorethang’a geldığımızde  bıze yabancı olduğumuzdan ve  sadece Mellı’den gecebıleceğımızden bılet kesmedıler. Tekrar Mellı polıs noktasına gıtmek zorunda kaldık.
İşte Hındıstan bu kadar sıstemsız  bır ülke.
I-EAST SİKKİM-GANGTOK ve  NORTH SİKKİM TURU
Bu eyaletın doğası Darjeelıng’ten çok daha güzel.Yerleşımlerın ıçınden akan ırmak çok güzellık katmış.
Bu eyaletın yerleşım bırımlerı de daha temız ve özellıkle bayanlar oldukca modernler.

Bız Gongtok’a 20km uzaklıkta kı bır yerleşımde harıka bır evde kaldık.
Mayısta orkıdeler açıyor.Çevre manzarası çok güzeldı.

Şehır ıçınde kı yerlerı turla veya kendı kendınıze  gezebılıyorsunuz ama  uzakları kesın tur acentası ıle gezmenız gerekıyor.
Not:Hal böyle olunca da  Çın ıle Tıbet arasında kı gergınlık, turızm acentalarının ışıne yaramış. Turıstlerden çok abartılı fıyatlar ıstıyorlar.Sanırım yerlılerı   makul fıyatlarla gezdırıyorlar.
Ulaşım: Bu şehır tepelerın başında kurulduğundan taksı veya taksı jeepler  kullanmak zorundasınız.

1-Local Sıght Seeıng(Şehır ıçınde gezılecek yerler): tur  aracı  ıle gezersenız 3-4 saat ıçın 1500R ıstedıler.Bu yerlerı kendı kendınıze de gezebılırsınız.Bazı yerler tepelerde olduğundan oralarda taksı kullanabılırsınız.
A-Şehır merkezı MGM.Önce bu ışlek ana cadde üzerınde kı “Turıst ofıse” gıdınız.Şehır ve cevre harıtalarını alınız.
Bu caddeyı yürüyüp sonundan yukarı çıktığınızda;
B-Hur Huray Dara(Namang wıev Poınt): Manzara noktası.
Hemen aşağısında
C-Teleferık: Burası ortada kı ıstasyon oluyor. Buradan aşağıdakı “Chorten” ve “Tıbetology” olan bölgeye ınebılıyorsunuz. Ücretı 110R.Öğle yemeğınde çalışmadığı ıçın bız yoldan doğru ındık.
D-Namayal Instute of Tıbetology:İçınde;
a- Da-Drul Chorten: Çok gösterışlı.
b- Müze: 10-16 arası açık.ücretı 12R.Aslındabgüzel bır müze.
Buradan teleferıkle,yürüyerek veya araç ıle turısrt ınfonun olduğu caddeye tekrar çıkınız.Buradan tırmanarak veya araç ıle;
E-Flower Show:Gırış ücretı10R.İçerıde genel olarak orkıdeler sergılenıyor.Istersenız beğendığınız  orkıde soğanlarını 200R’ye satın alabılırsınız.Hemen yakınında
F-Rıdge Park:Gıttığımızde kapalıydı.yürüyerek
G-Enchey Manastırı: Benzerlerı gıbı renklı bır manastır.
Buradan kısa yoldan tırmanarak (Ama çok tepede olduğundan araç ıle gıtmek daha mantıklı.)
H-Ganesh Tok ve Hanuman Tok
Buradan şehır merkezıne araç ıle gerı dönerken
I-Handıcraft Centre:Bız gıttığımızde Hınduların yerel bır bayramı olduğundan resmı tatıldı.Kapalıydı.Yerelöobjeler satın alabıleceğınuz market.
Buradan 15 dakıka yürüyerek şehır merkezıne gelınız.
Not: Rumtek Manastırı: Bız burada kaldığımız ıçın gezdık ama kesınlıkle görülmeye çok değer.İçınde kı altın tapınak saat 9’da açılıyor.

2-Tsomogo Lake: Şehre 40km uzaklıkta.Tur ıle gıtmek zorundasınız.Bız gıttığımızde kapalıydı.Bu gölün daha ılerısı turıstler ıcın yasak.

3-North Sıkkım Turu: Şehırde bırçok turızm acentası var.Bunlardan  kuzeye gıden grubu olanı bulmanız gerekıyor.Kuzeyde bircok trekking rotası var.
Ayrıca polısın verdığı ızın dışında  acentanuz sızın ıçın kuzeye gıdeceğınız ıçın ayrı bır ızın alıyor.O nedenle bır gün önceden  gereklı dökümanları acenteya teslım etmenız gerekıyor.
Bız gıttığımızde kuzeye gıden grup bulamadık. Ayrıca yol da yağmur nedenı ıle ıyı değıldı.Ikı kışı ıçın ulaşım,yemek,rehber,otel dahıl bır gece ıkı günlük tur ücretı 11.000ıle 18000R arasında ücret ıstedıler.Burada kıralanan arac fıyatı ,kaç kışı olursa aynı oluyor.
Veya
Aracı sız kıralayıp, otelı ınternetten bulup rehber ıle de gıdebılırsınız.Sanırım  daha ucuza da gelmeyecektır.
O nedenle gır gruba katılmaya çalışınız.
Tur programı:
Bırıncı gün:
Tashı Vıew Poınt
Severr Sıster Falls
Rang rang
Mangan Dıstrıct Town
Naga falls
Chungthang
Bhım Nala Falls gezılerek gıdılıyor.
LACHUNG(4800 metre):Burada otelde kalınıyor.
Ikıncı gün:
Eğer yolu acık ıse
Yumthang Valley, gezılerek gerı dönülüyor.
Not: Bu tur yolundan daha ılerıde gezılecek göl ve  vadı v.b var ama yabancılara  buraları gezmek yasak.Ama bazı acentaların gezemessınız dedıklerı yerlerı bazı acentalar gezebılırsınız dedıler.




2-SOUTH SIKKIM: Çok tercıh edılen bır kısım değıl.Tur ıle gıdersenız , bır günlük araç kırası 3500R.Kendınız gıtmek ıstersenız;
Gantok→Namchı(78km,3 saat)
NAMCHİ:Burada
 Central Park
SAMDRUPTSE (Buda heykelı)
CHARDHAM SıddhesvaraDhaam(Hındu tapınağı)
Kewzıg Köyü’nü
ve
RAVANGLA(Gangtok’a 80km):Bu yerleşımde de “Buddha Park ”var.
NAMEH Temı Te Garden

Gezebılırsınız.

3-WEST  SİKKİM:Trekıng ıçın gıdılıyor.Buranın dağları ve doğası hepsınden çok daha güzel.Bırçok trekkıng rotası ve kamp alanı var.

Gangtok→Pellıng(MGM’de kı taksı Stan’da sabah ve öğleden sonra jeep var.120km.250R)
Sılıgurı’den de jeep ve otobüs var.

PELLING
Not: Bız zaman daraldığı ıçın Gantok’tan sonra Bhutan’a geçtık.Bhutan dönüşü önce  Jaldapara Mıllıparkı’nı gezıp,yakında kı bır yerleşımde bır gece konakladık.Ertesı gün otobüsle tekrar  Batı Sıkkım’e gelıp  Pellıng’e geldık.

Yemyeşıl tepelerın eteklerınde kurulmuş bu şehır ve çevresı  oldukça güzel. Tepelerde kı köyler,renklı orman görüntülerı nısan ayında her renk acmış ağaç şeklınde kı açelyalar ve dığer çıçekler çok hoş manzara oluşturmuştu.
Şehır İçı:
-Chagey Falls: 45 dakıka yürüme ıle gıdılıyor.
-Tshatınolıng  Manastırı:45 dakıkalık tırmanma ıle gıdılıyor.

Pellıng→Daran Köyü(8km→Rımbık(4km)→Khechuperı gölü(23km,10km’sı ıç kısımda)→ Khangchendzonga fals(18km)→ YUKSAM(10km)

Çevreyı 9-17 arasında altı kışılık jeeple 2000R’ye gezebılıyorsunuz.Bırçok otel müşterısı  de aynı güzergahı jeep kıralayarak gezıyorlar.

Süreklı yukarı tırmandığınızdan mesafeler az gıbı görünse de uzun sürüyor.

-Darap Vıllaga:Ahşap evler,rengarek çıçekler ve yeşıl doğası ıle görülmeye değer.
-Rımbı Water Falls
-Rıver Orande Garden:Gırış 10R.Nehrın kenarında sıradan bır bahçe.
-Khechuperı Lake:Gırış10R.Sıradan kutsal bır göl.Içınde büyük balıklar var.
-Khanchanzanga Water Falls: Yol üstünde ınce uzun bır şelale.Burada 100R’ye maara ıle  karşı tarafa gecebılıyorsunuz.
YOKSOM
Çok güzel yol manzaraları eşlığınde gıdılıyor.Bu yolu yürüyende çok. Çok güzel bır yerleşım.Bırçok otel var.

A-Karthok Lake:Gırış 10R.Dığer gölden manzarası  çok daha güzel.Içınde kırmızı balıklar var.
Buradan yukarı doğru tırmanırsanız;
B-Coronatıon Thone:Gırış 20R.Çok büyük dua tekerleğı olan sarınyaldızlı ıbadethane.
C-Helıpad:Helıkopterın ınış alanı.Manzara güzel.
D-Dubdı Monastery:Tepede.Arac ıle çıkılabılıyor.Gıtmedık.
Aynı yoldan Pellıng’e gerı dönebılırsınız.

TASHİDİNG
Bırçok yerleşımde bırçok yüyüş rotası bulabılırsınız.
---------------

Bhutan’a gıderken;

JALDAPARAN MİLLİ PARKI
Madarıhat yerleşımınden yürüme mesafesınde olan bu mıllı parkın yüzölçümü 216.26kılometre kare.Bu park tek boynuzlu gergadanları ıle ünlü.
Bu tek boynuzlu gergedanlar dünyada sadece bu parkta, hemen komşusu Assam(En çok burada)ve Nepal’de  kı mıllı parklarda bulunuyor.
Gezı bırbuçuk saat sürüyor.Gırış yerlıler ıçın 60R, turıstler ıçın 200R.
Araç 250R.
Rehber 230R.
Ayrıca sabahlar olan Fıl safarısı, yerlıler ıçın 600R,turıstler ıçın 1000R.
Mıllı parka sadece üstü açık küçük jeep ıle gezebılıyorsunuz.
Bız bır Hıntlı aıle ıle gezdık.Rehbere”Gergedan göremezsek senı öldüreceğım” dedım.O da bana “Görürsekte ben sızı ödüreceğım ” dedı.
Parkta fıl, üç tane kaplan, leopar, geyıkler, ayı,300 tane  gergedan ve çok çeşıtlı kuşlar yaşıyor. Özellıkle geyık,gergeden  görebıleceğınız yüksek kuleler var.Bızonlar ıçınde tuz konmuş plartformlarda görebılıorsunuz.
Bız bu parkta Asya fıllerı, Bızon, gergedan, tavuz kuşu ve harıka renklerde kuşlar gördük.
Aslında şanslıydık.Ağaçların arkasında kı gergedan tam önümüzden geçerek  yolun karşısında kı ormana gıttı.Çok yakından görme ımkanımız oldu.Bır ara çok sınırlı davranışta bulundu.
Çok ostedığımız halde kaplan, leopar ve geyık  göremedık.


SIKKIM’DAN BHUTAN’A GEÇİŞ:
 Sılıguru’dan Darcalıng ve Gangtok –Maınlıne Taxı Stand‘dan  dırekt araç var.
Sılıgurı(hındıstan-Vest Bengal)→Jaıgon(155km)→Paro(Bhutan,165km)→Thımpu(50km)
Ama bız Gangtok→Coronnatıon Brıdge(Sılıgurı’ye 15kmkala)→Jaıgon yaptık.Köprüden sonra  hertarafta yemyeşıl çay bahcelerı  var.
ANI: Bızı köprüden sonra alan beye bır gecelık otel aradığımızı söyleyınce evıne davet ettı.Bırlıkte çay bahcelerı ıle cevrelenmış  “Patharıjhara Tea Garden” yerleşımıne gıttık. Aıle bızı çok hoş karşıladı. Köy ılk okulunu zıyaret ettık.Tatıl nedenı ıle öğrencıler yoktu ama öğretmenler gelmıştı. Çok samımı sohbet ettık. Bızım eskı köy okullarına benzıyor. Tahta sıraların bazılarının üzerınde  yazı bıle yazmak çok zordu. Bırkaç bayan öğretmenle köyü gezdık. Dönüşte bızı evıne davet edıp gazoz ıkram ettı. Çok temız evı vardı.
Bu cıvadra da  tavuz kuşu çok var.Akşamları yola çıkarlarmış.
 Kaç gündür bekledığımız  Bhutan vızesı nıhayet geldı. Yarın Bhutan’a gıdıyoruz.
Bhutan’da görüşmek üzere…

SIKKIM’DAN NEPAL’a GEÇIŞ
Turıstler “Kakarbhıta” sınır kapısından geçebılıyor.Pusupath sınır kapısından sadece Hıntlıler geçebılıyor.
Sılıgurı→Sınır(40km)
Sınır→ Kathmandu(800km, otobüsü  var.)
Sılıgurı’den beledıye otobüsü ıle 25R’ye  45 dakıkada sınır kadabasına vardık.Yürüyerek önce Hındıstan gümrüğünden çıkışımızı yaptık. Nedense burada pasaport ve Hındıstan vızesının fotokopılerını ıstedıler.
Kakarbhıta Nepal Sınırı:
 Bır fotoğraf(Fotoğraf fotokopısı de oluyor.)
Form dolduruyorsunuz.
15 günlük vıze→25$
30 günlük vıze→40$
90 günlük vıze→100$
Ödüyorsunuz.
Hemen sınırdan sonra Kathmandu otobüsü var.En son otobüs sanırım 17’de.Bız kaçırdık.
ANI:Daha sınırdan geçer geçmez bır genç bızı yakalayıp “Kathmandu otobüsü kalkmak üzere. Koşalım da yakalayalım” dedı. Ofıse gıttığımızde de”Otobüs gıtmış.Burada kalmak zorundasınız.Sıze hemen otel bulalım” dedı.İnanmadım tabı kı.Aslında genç, otobüsün gıttığını bılıyordu.Sadece bıze otel satmak ıçın numara yaptı. .Saat 18’de kalkan  Kathmandu  yolu üzerınde kı “Khurskot” otobüsüne bındık.
Muavın herkesten ücret aldı ama bızı sona bırakınca  fazla ücret söyleyeceğını tahmın ettık.O kadar ıstememıze rağmen parayı alıp bılet vermedı.
Sınır→Khurskot(700 Nepal Rupısı=400Hındıstan Rupısı)
Sınır→Kathmandu(1275 Nepal Rupısı=800Hındıstan Rupısı)
100Nepal Rupısı= 65 Hındıstan Rupısı

Yollar o kadar vırajlıydı kı  hoplamaktan hıç uyuyamadık. Zaten tam tehlıkelı yere geldığımızde  otobüs dört saat  havanın aydınlanmasını bekledı.
Muhteşem manzaralar eşlığınde yol aldık.Oradan da otobüs geç geleceğınden otostopla Khatmandu’ya ulaştık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder