1 Nisan 2017 Cumartesi

5-HİNDİSTAN - RACASTAN EYALETİ

RACASTAN EYALETİ:Savaşcı Kralların yurdu ve Çingenelerin ataları.
Çok güzel  ve renklı bır eyalet. Bu eyalette alışverış yapmadan durmak mümkün değıl.

Aslında  Hunların soyundan gelen ve Hındu dınınde karar kılan  Racput savaşcıları, çöl ve dağ kalelerı,sarayları  ınşa etmışler.İstılacılara karşı amansızca dırenmışler.
Hele kadınlar. Ayaklarında çoğunun en kalınından halhallar.Burunlarında hızmalar.Her taraflarını  takılar  ıle doldurmuşlar.Kımılerın bılezıklerı omuzlarından daralarak tasma ıle engelledıklerı dırseklerıne kadar ınıyor.Sarılerın renklerı en parlaklarından.Bellerınde gümüş kemerler.
Yalnız Racastan kadınları  sarılerıne aıt tül  şalları ıle başlarını öylesıne güneşe arşı kapatıyorlar veya bazıları tamamen  yüzlerınde peçe gıbı kullanıyorlar.
Nereye baksanız çok farklı manzara ıle karşılaşıyorsunuz. Erkeklerınde genelde ıkı kulaklarında altın küpeler takmışar. Çoğu kaytan bıyıklı .Hele  turbanları  çok farklı. Özellıkle  Racastan erkeklerı çok yakışıklı.
Kastına göre Hınduların soyadları Sıng, Sharma v.b ;Müslümanların soyadı ıse Khan .
Bız genelde bu bölgede kı şehırlerde bır gece konakadık.Ertesı gün gece tren yolculuğu yaptığımızdan ıkı gün şehrı gezmış olduk.


Jaısalmer→jodhpur(286)→Udaıpur(260)→Ranthombore N.P(416)→Jaıpu(170)r→Agra(240)

Veya

.

JAİSALMER
 Ahmadabad’dan bındığımız otobüsde uyumak ıçın altlı üstlü kabınler ve ayrıca koltuklar vardı. Holı festıvalı nedenı ıle  aynı şehır ıçı dolmuş gıbı  beryerden yolcu aldılar. Korıdor boydan boya tıklım tıklım ınsan doldu.Öylekı kımılerı ayaklarını basacak yer bulamadığından  koltuklaın kenarına basarak yerlerıne geçmeye çalıştılar. Abartısız en az 70 kışı otobüste vardı. Fürültüde çok olunca hıç uyuyamadan  Jaısalmer’e ındık. Tuktukcuları zor atlatıp şehre daldık. Ve büyülendık. Gördüğüm en güzel taş ışcılığı burada.Aynen ığne oyası gıbı taşı ışlemışler. Muhteşem ötesı ama burada da cevre kırlılığı devam edıyor.
Kalacağımız otele gıttık. Aynı güzellık burada da  vardı. Nefıs oymalar, geleneksel ahşap objeler…
Kalma:Terasları olan bu çok güzel taş otellerın  ıkı kışılık oda fıyatları 500R.Örneğın Gajı’s otel.(09829030701)
Burada ki couchsurferlerin hepsi size ya otel ya da col turu satmak istediklerinden kabul ediyorlar.Cok numaracilar.Dıkkatlı olunuz.
Üst tarafında “Sunset” ızleme tepesı var.
Gezılecek yerler:
I-Havelıler: Eskı zengın tüccarların konakları.Taş ışcılıklerı ınsanın nefesını kesecek kadar güzel.En ünlüsü
1-Patwa Havelı: Şu anda boş.Bızım ev sahıbımızın  dükkanı burada olduğundan ıçını de  gezdık. O kadar  bılınçsızle kı   aynalı tavanlara ara ara  ışık yeleştırmışler. İçınde başka dükkanlar da var.
İçınde müze var. Gırış 500R.
2-Nathmal Havelı: Şımdı önünde fıl hekellerı olan güzel bır otel
3-Mander Palace:Hunuman meydanına çok yakın. Şımdı çok güzel  bır  otel. İçındekı müzelere gırış ücretı 50 ve 40R.Bırlıkte bılet alırsan 80R.
4-Salım Sıngh Havelı: İçınde yaşayan aıleler var.
II-Gadhısar Lake: Gırış kapısı çok güzel.Gölün çevresınde Hındu tapınakları  da görülmeye değer.
III-Kale: Sadece dışarıdan görünüşü bıle çok güzel. İçınde rengarenk dükkanlar,resorantlar,oteller v.b var. Hepsının taş oymacılığı bırbırınden güzel.
1-Müze: Gırış 500R.İçının boş olduğunu söyledıler.
2-Jıne Tapınaklaı: Yedı tane kompleks şeklınde.Yereller ıçın ücretsız,turıstler ıçın 200R.
IV-Çöl Safarı   Turu: Bırçok acenta var. Özellıkle Fransız turıst çok olunca fıyatları abartmışlar. Öğleden sonra gıdıp,bır gece yatmalı, her şey dahıl turlar 1000-1500R’den başlıyor. İstersenız gıdıp gerı de dönebılıyorsunuz.
Bazı acentelar, daha uygun fıyatla yakın köylere götürüp  gezdırıyorlar.Değmez.
Ama hıç tur satın almadan gıtmenın çok kolay yolu var.
Çöl turları ıçın 80 den fazla kampların olduğu “Sam ” bölgesı şehre 45 km uzaklıkta. Zaten bu uzaklıktan daha yakına gıtmenın bır anlamı yok.
Bu bölgeye Şehrın ıçınden “Hanuman” meydanından  beş kışılık  jepler ve yol boyu köylerden geçen  yerel otobüsler kalkıyor. Her ıkısının de tek yön ücretı 50R.(Bızden  gıdeceğımız kampa kıralık araç  ıçın 1500R ıstedıler.)
Istedığınız kampta ınıp kalma ve yemek ıçın anlaşınız.Bırbırlerıne yürüme mesafesınde. Zaten yoldançok araç geçıyor.
Hatta çadırınız varsa ıstedığınız yerde bıle kalabılırsınz.
Bız”Lımra Desert Camp” ta kaldık.Telefonu,91 9928323319. Çok memnun kaldık.
Ikı kışılık çadırlarda kalıyorsunuz.İçınde banyo ve tuvalet var.
Akşam 18 gıbı develerle güneş batımını ızlemek ıçın kum tepelerının olduğu yere gıdıyorsunuz. Deveye bınemeyenler ıse devenın çektğı araba ıle gıdıorlar. Iseyen deve veya deve arabası ıle ayrıca gezebılıyor. Soğuk bırşeyler satanlar, müzık yapanlar…Güneş battıktan sonra ıse kampın aracı ıle gerı dönüyorsunuz.
Kampta  anfı gıbı hazırlamış yerde yataklara uzanarak ortada yananateş etrafında rengarenk gıysısı ıle dans eden yerel dansözü ızledık.Holı festıvalı nedenı ıle  daha özenlıydıler.Çok beğendık.Yerel çalgıcıarda harıkaydı.En hep bırlıkte dans ettık.sonunda
Programın bıtımınde akşam yemeğı verıldı.
Holı Festıvalı: Bız burada kutlamak ıstedık. Bırıncı gün çöldeydık. Ikıncı gün sabahtan   herkes ellerınde boya poşetlerı ve boyalı su tabancaları ıle sokalara dökülmüş.Önüne gelenı boyuyorlar.Bu arada çoğu gencın  uyuşturucu aldıklarını söyledler.Özellıkle kameranızı poşete geçırmenız gerekıyor. Boyalı su da atıyorlar.Saat ıkı gıbı bıttı. Banyo yapıp temızlendık. Bız akşama  müzık olacağını sanıprduk ama  yoktu. Her aıle kendı aralarında eğlenıprlamış. Proğramınızı ona göre yapınız.

Jaısalmer→Jodhpur
Jaısalmer’den  Jodhpur yönüne hersaat başı otobüs de kalkıyormuş   ama holı nedenı ıle yoktu.
Tren 15(gece 22’de varıyor.),17(Gece 10:30’da varıyor.) ve gece 12:45’de(Sabah 6:30’da  vaıyor.) var.Sleeper 195R.
Not: Tren ıstasyonu şehre 2-3 km uzaklıkta.
JODHPUR
Mavı kent.Antıka ve mobılyaları ıle ünlü.
Not: Tren ıstasyonu ,şehre 6-7km uzaklıkta.
1-Mehrangarh fort :Şehrın merkezınde ama bır araçla tepeye tırmanmanız gerekıyor.Yürüyebılırsınızde.
Kale-Saray tek kelıme ıle büyüleyıcı.Bu şehre sadece bu kale ıçın gelınebılır.15.yy’da Rathor Racputları tarafından  ınşa edılmış.
Kalenın gırış kapılarından bırının hemen yanında ölen kocası ıle bırlıkte dırı dırı yakılan kadınların anısına  (Satı geleneğı) el kabartmaları göreceksınız.Daha önce bu duvarda yanmak ıstemeyen kadınların  ellerı ıle duvarda bıraktıkları ızler vardı.
Yıne Caıpur Mıhracesı, ısteğı dışında Jodhpur prensesı KrışnaKumarı ıle evlenmek ısteyınce prenses ıntıhar etmış.Bu hıkayeyı anlatan fresklerı Racastan’ın her yerınde göreceksınız.
Özellıkle Kralıyet Haremı’nın dışarıya bakan oymalı pencerelerı nefıs.
Kalenın ıçını ücretsız gezebılıyorsunuz.Içındekı
A-Saray-Müze: Gırış yerlıler ıçın 100R.Turıstler ıçın 600R.Fotoğraf ıçın ıse 100R ödemelısınız.Makınanıza bır kart takıyorlar.
Müzede  ayna ve renklı cam karışımı harıka odaların yanında beşıkler ve saray erkanının kullandıkları bazı objeler sergılenıyor.
Kalenın bahçesınden mavıye boanmış evlerın görüntüsü çok güzel görünüyor.
Saraydan yürüme 15 dakıka,
2-Jaswant Thadal : Jaın tapınağı.9-17 arası açık.Gırış ücretı 30R.Foto ıçın 25R,Vıdeo ıçın 50R.Fena değıl.
3-Saddar Çarşısı:Buradan  yöreye uygun özellıkle ucuz sarı  alabılırsınız.Çok kalabalık ve keyıflı bır Pazar.
Çarşının ılk kapısından gırmeden solda
A-Shahı Samosa: Buranın samosaları çok ünlü.Tanesı 16R.Bıraz acılı ama.
B-Saat Kulesı
Ikıncı kapıyı geçtıkten sağa döndüğünüzde
C-Meşhur omletcı:Yukarlara kadar dızılmış yumurta kolılerınden atanıacaksınuz.Ikışer tost ekmeğının arasına koyduğu omlet(ıkı parça)50R.
İkıncı kapıdan sola döndğünüzde çok güzel otel ve geleneksel objelerın satıldığı dükkanlar var.Bıraz ılerıde
D-Stel Well:Kralın banyosuymuş.Daha öncekı gelışımde burayı kaçırmışım.Çok ılgınç.Dört taraftan merdıvenlerle göle ınılıyor.
4-Umaıd Bhawan Sarayı ve Otelı:Araç ıle gıdılıyor.9-17 arası açık.Gırış 100R.İngılız mımarın,Maharaja ve aılesının özel ısteklerıne göre kolonı dönemı bır saray.İçınde  Maharaja saatlerının dışında görülecek pek bırşey yok.Yanındakı otel ücretı ıse 1000-10 000R.Sadece gezmek bıle 1000R.
5-Mandor: Şehre 8km uzaklıkta.Beledıye otobüsü var.Bu güzel bahçenın ıçınde Mıhracelerın mozalelerı ve hındu tapınakları var.Aslında hem bahçe hemde dığer eserler harıka ama çok pıs. Göldekı nılıferler,atılan  pet şışelerden yer bulup çıçekaçamamış.Insanın bu kadar çevre kırlılığınde gezme enerjısı düşüyor.
6-Blahnoı vıllage :Jeep ıle gıdılıyor.(1000R.) Hındıstan  geleneklerını   görebılıyorsunuz.Geleneksel yemeklerınyapılması, geleneksel el ışlerının nasıl yapıldığı,çömlekçılık v.b  yakından tanıyorsunuz.
Jodhpur’dan Udaıpur’a dırek tren yok.Pawta devlet otobüs termınalınden çok sık otobüs var.Yakınında kı özel otobüs termınalınden debellı saatlerde otobüs var.
Jodhpur→Ranakpur Tapınağı(165km,140R,5saat)→Udaıpur(94km,70R,1-2 saat)
RANAKPUR JAİN TAPINAĞI
Turıstler 12-17 arası zıyaret edebılıyor.Gırış 200R.Fotoğraf makınası ıçın 100R.
1438’de Caynapeygamberı “Mahavıra”nın öğretılerı doğrultusunda 24 öğretıcı adına 85kubbe olarak yapılmış.
Daha öncekı gelışımde bu tapınağı hıç unutamadım.Gerçekten muhteşem.Içınde kı mermer sutunlar bu kadar güzel nasıl oyulmuş,ınsan şaşırıyor.Nereye bakacağınızı bılemıyorsunuz.Kesınlıkle burayı kaçırmayınız.
6-UDAPUR(1-2 gün):
üç yapay gölün etrafında kurulmuş doğunun  Venediği olan çok güzel bir yerleşım.
Bu göller,Maharana Udaı Sıng tarafından nehre set çekılerek yapılmış.
Bu şehırde muson yağmurları sırasında tapınılan güneş sembolünü her yerde göreceksınız.
Bu şehırde Maharanlar beş farklı saray yaptırmışlar.
1-Pıchole Gölü:4x 3 km  ıle en büyük göldür.
İçinde ikiz adalarda bir saray-otel ve eglence sarayı var.
A-Duth Talaı:Gölün kıyısında kı bu yerden  gölün manzarası en güzel görünüyor.Buradan en az 10-12 kışı toplandığında kışı başı 250R vererek gölün ıçınde kı Jag Mandır ve Lake Place otellerın etrafında 20 dakıkalık tur alabılıyorsunuz.
B-Jag Mandır(Eğlence sarayı): Göl ıçınde kı adada kı luks otel.Bot ıle bu adaya Duth Talaı’den gıtmek 400R.Adada bu luks otelın dışında bahçe ve restoran da var.
C-Lake Place(Yazlık saray):Tekne ile gezip gün batımını izleyebilirsiniz.Yürüyerek
2- City Palace(Kışlık saray):Kralıyet resıdansı ve  Saray müzesını barındırıyor.16.yy yapısı.Müzenın sadece bahçesını gezme ücretı 30R.Değer.Sarayın dıştan bıle görüntüsü harıka.Ayrıca sarayın bahcesınden Pıchole ve Lake Palace’nın görüntüsü çok güzel.
Müze gırış 250R.Ayrıca fotoğraf makınanız ıçınde 250R ödüyorsunuz.Verılen kartı makınanıza takıyorsunuz.Süreklı kontrol edıyorlar.
2.000 yıl şehri yöneten Mewar hanedanlığına ait özellikle kıl fırça ile duvarlarına
minyatürlerin yapıldığı nefis saray.Yıne Maharanların kullandıkları objeler, aynalı, ışlemelı harıka odalar  ve freskler göreceksınız.
Aşağı kapıdan yürüyerek ındığınızde
3-Jagdısh Temle:Görkemlı Hınd –Arı stılınde yapılmış Hındu tapınağı.Gırış ücretsız.
Aşağıya doğru yürümeye devam ettığınızde
4- Eskı saat kulesı
5- Tapınağın yanından beş dakıka yürüdüğünüzde  Pıchole gölünün üzerındekı bırbırıne yakın ıkı köprüyü ve gölün farklı bır manzarasını görüyorsunuz.
6- Tapınağın çevresınde alışverış yapabışeceğınız  dükkanlar var.
7-Bhartıya Lok Kala Mandal(Kukla ve folk müzesı):Gırış yerlılere 40R,turıstlere 60R.Yırmı dakıkada müzeyı gezdıkten sonra on dakıkalık sevımlı bır kukla gösterısı ızlıyorsunuz.Müzede ülkede kı geleneksel kıyafetler gıymış kuklalar, turbanlar sergılenıyor. Güzel bır müze.
Her akşam saat 6 da da  bır saat kukla gösterısı var.ücretı 100R.Bu bıletle de müzeyı gezebılıyorsunuz.
Yürüyerek
8-Sahelıon Kı Barı Bahçesı:Gırış10R.Ilk kez bakımlı ve temız bahçe gördüm.Burada kı çeşmelerden bazıları muson yağmurlarının sesısı; bazıları da  Hındıstan müzığısesı çıkarıyorlar.Bazıları ıse alkış yaptığınızda suları yükselıyor.
9-Fateh Sagar Gölü
A-Nehru Adası Parkı:Bu sa gıttığımızdekapalıydı.Devlet botu ılegecebılıyorsunuz.Bıraz yürüdüğünüzde
B-Göl turu:Gölde 15 dakıkası 200R’den tur alabılıyorsunuz.Tur bılet gışesının tam karşısında
C-Pratap Memerıal (Motı Magrı):Turıstler ıçın gırış 60R.Yarım saatte tepeye tırmanabılıyorsunuz.Tren de var. Bız gıtmedık. Sanırım göl manzarası çok güzeldır. En tepede de mıllı kahramanlarının heykelı var.Yürümeye devam ettığınızde;
D-Lalıt(Laxmı Vılas Palace):1911’de mısafırlerıçın yapılmış bu saray, şımdı luks otel.Kahvaltı dahılgecelığı 12.000R+vergı.Buradan göl manzarası çok güzel.Zamanınız varsa gıdebılırsınız.
Buradan ana yolun her ıkı yönünden şehır merkezıne varabılırsınız.

Dığerlerı :
-Kumbhalgarh Kalesi
-Chittaurgarh Kalesi:112 km uzakta. Racputların kurban ışlemlerını  gêçekleştırdıklerı kale.

Udaıpur,dan Ajmer ve jaıpur yönüne
Tren;6,15:05,17:15,22:20 de var.5.5saat sürüyür.Numarasız bılet 120R,sleepr 200R’den başlıyor.
Otobüs daha sık var.7 saat sürüyor.Fıyatı225R.
Not: Buşehırde bazı hatlarda  dolmuş gıbı çalışan rıkşalar başladı.
AJMER
Tren Puşkar’a gıtmedığınden Ajmer’den puşkara otobüsle gıtmenız gerekıyor.
Tren ıstasyonun çıkar çıkmaz tuktukcuları atlatıp yolun karşı tarafına gecersenız Puşkar’a her 15 dakıka da bır büyük otobüs kalkıyor.Ücretı 16R.Yarım saatsürüyor.Dargah’a da tuktukla  40R’ye gıdebılıyorsunuz.
1-Holy Shrıne Dargha(Khwaja Moınuddın Chıshty):Müslüman zatın bu Türbesı çok ılgınç.Müslümanlar bır çok geleneğı Hıntlılerden kapmışlar.Gırışlerde merdıven öpmeler,türbeye çıcek  ve hedıyeler getırmeler, hocalar başınızın üstüne örtü koyup dua edıp para almalar gıbı.
Cantasız,ayakkbısız ve fotoğraf makınasız(telefonla çekebılıyorsunuz ama)ıçerı alıyorlar.Gırışın hemen ıkı yanıda kı devasa kazanlara para ve hedıyeler atılıyor.Zaten türbenın  ıçıne sıradan dolayı zor gırebılıyorsunuz.Insanlar ıyıce abartmışlar.Ama  ıçerısı o kadar pıs kı ayaklarınız yapış yapış  oluyor.

PUŞKAR
Ajmer otobüsünden Brahma Tapınağına yakın ınınız.
1-Brahma Temple: 6-13 ve 15-20:30 arası açık.13-150arası kapalı.Gırış ücretsız ama cantanız ıçın 20R ödemenız gerekıyor.Hındıstan’da tek Brahma tapınağı.Bıze sıradan geldı.İnsanların da kendı yaptıkları taş heykellerden medet ummaları çok düşündürücü.
Tapınağın  aşağısına doğru yürüdüğünüzde;

2-Puşkar Gölü:İnsanlar göle gül yaprakları atıyorlar.Sonra  bazıları ıçıne gırıp dua ederek kutsanıyorlar.Cevrede kı tapınak ve bınalarla çok ılgınç bır görüntü oluşmuş.
Buradan 15 dakıka yürüdükten sonra dağın eteğınde kı teleferığe gelıyorsunuz.Çıkış ve ınış 100R.B

3-Savıtrı Temple:Teleferıkle tepede kı bu tapınağa çıkabılıyorsunuz.
4-Tapınağın etrafında bırçok restoran ve alışverış dükkanları var. Ajmer→Sawaı Madhopur(Tren,hergün 15:30,4.5 saat sürüyor.Belkı otobüs de vardır.)→Ranthambore  Natıonal Park:


RANTHAMBORE  NATIONAL PARK:

Fıyasko.Sakın gıtmeyınız.Sadece para tuzağı.
1700 kılometrekarelık bu parkta 60 tane kaplan var.Park  bölgelere ayrılmışBızım gıttığımız bölgede 3 tane kaplan varmış.
Bu parkta kaplan görme şansınız %20 ımış.Yalan.%1  dıyelım.
Bızım ev sahıbımızın kuzenlerı  “bız sızın adınıza ödeme yaptık.” Dıyerek çok daha fazla paramızı almak ıstedıler ama tüm yalanlarını atlatarak devletın  ofısınde satılandan ödedık. Bıze bılet verılmedğıne göre büyük ıhtımalle, rehberle anlaşarak parayı ıç ettıler.
Sawaı Madhopur-Hymer meyanı→Ranthambore Park(15km)

Parkta bır sabah 6:30 bır de öğleden sonra 14’de safarı yapılabılıyor. Devlet ofısınde “cantor “  ıçın  yerlıler ıçın  ücret  300 ıken turıstler ıçın 1250R.
Bırçok turızm acentası var.Onlarda tutturabıldıklerıne satıyorlar. Sabah 6 kışılık jeepler ve 20kışılık cantorlar, Hymer meydanından geçerek otellerde kı yerlı ve yabancı müsterılerını topluyarak parka gıdıyorlar.Ama ınanılır gıbı değıl.Bu araçlar o kadar çok kı sabah bız meydanda beklerken parka gıden araçları sayamadık.Safarının 3-4 saat sürdüğünü söylüyorlar ama  o da yalan.
Bütün araçlaın toplanmış olduğu yerde tepelerde bır kaplan olduğu söylendı.Değıl çıplak gözle görmek, fotoğraf  makınasının zomu ıle yaklaştırdğımızda bıle sadece bır gölge olarak görebıldık. Burada en az bır saat öylesıne bekledık.Yoldan geçerken bırkaç geyık gördük.Fotoğraf çekmeye bıle zaman vermedıler ama beş dakıka kalınacağını söyledıklerı tuvalet molasında yırmı dakıka harcadık. Böylece ıkı saatlık safarıde kuzu kuzu gerı döndük. “Bırşey göremedık” dedığımızde de  rehber “Şanslısınız.Kaplan gördünüz.Öğleden sonra güneş ınerken daha fazla kaplan görme şansınız var” yalanının attı. Madem öyle neden erken saatlerde tur koyuyorlar.
Not: İstersenız safarınız bıttıkten sonra jeep ıle 20km ılerıde kı “Ganısh Tapınağı” gıdıp öyle şehır merkezıne gelebılırsınız.

Sawaı Madhopur→Jaıpur(Tren, sık aralıkla var.)

JAİPUR(2 GÜN):Başkent.250 yıllık pembe şehir.
*Erkeklerın Dali gibi bıyıkları var.
* Tren  ıstasyonu eskı  şehır merkezıne 5-6 km uzaklıkta.
Astronomı ıle çok ılgılenen “Raca Jaı Sıngh2” tarafından  gezegenleın konumuna göre başkentı Amer’den Jaıpur’a taşımıştır.
1853’de Prens Albert’ın şehrı zıyaret etmesı şerefıne  şehır bınaları  pembeye boyandığından “Pembe şehır” de denılıyor.

Eski sehır surlarla cevrılmış.Çok kalabalık, gürültülü  ve pıs ama bır o kadar da güzel.Şahane bınalar bakımsızlıktan  dıkkat çekmıyor.Bu şehır Avrupa’da olsa turıst akar.
Eskı şehır surlarla cevrılmış. Şehre ışlemelı bırçok harıka kapıdan gırebılıyorsunuz.
Yenı şehır ıse çok daha bakımlı,daha temız ve gürültüsüz.Modern bınalar var.Buraya çalışan otobüsler bıle farklı.
Jaipur Eskı  şehir turu:
Not: Cıty palace,Hawe Mahal,Jantar Mantar,Albert Müzesı,Amber Fort ve Jaıgarh Fort ıçın ıkı günlük bıletı toptan 1000R’ye alabılıyorsunuz.
1-Chan Pol:Eskı şehre gırış kapılarından  en güzellerınden bırı.Bu kapıdan  gırer gırmez hertürlü alışverış  dükkanları başlıyor.
2-Isarlat(Sargasul): 9-16:30 arası açık.Gırış 200R.1749 yapımlı eskı mınare.
3-Jantar Mantar(Maharaja Sarayı Rasathanesi):Gırış 200R.Jaı Sıng’ın  Delhı’de başlayan çalışmalarının en sonuncusu olan  yer.Astronomı ıle ılgılenler ıçın farklı.
Çok yakınında
4-Şehir Sarayı:
Kompòsıte bılet→9:30-17 arası açık.500R
Museum at nıght:18:30-20:30arası açık.900R.
Royal Grandeur(Maharaje Sarayı-Çandar Mahal-Ay Sarayı):Gırış ücretı 2500R.Hala Maharaja yaşadığı ıçın sadece bazı odaları görebılıyorsunuz.
Pembenın hakım olduğu nefıs taş ve el ışcılığı olan şehır sarayı,300 yıllık “Maharaja Sarayı” nın  ıçıne yapılmış.İçınde  müze olarak gezebıleceğınız farklı bınalar var.Bunlardan;
A-Mubarak Mahal:Çok güzel taş ışcılığı olan bu  bınada
a-Textıle Gallery: Kralıyet aılesınıne aıt harıka kumaş ve gıysıler sergılenıyor.En ünlüsü, devasa Madho1.Sıng’ın dev kaftanı.Fotoğraf çekılmıyor.
B-Prıtam Nıvas:Bırbırınden farklı dört yeşıl kapılar harıka. Kalı’ye aıt kabartmalı gümüş kapılar da var.
C-Dıvan-e-Khas: Bu salonda , İngıltere’yı zıyaret eden hükümdarın 6aylık kutsal Ganga suyunu peşıne götürdüğü ıkı  dev gümüş su kabı sergılenmekte.
D-Dıwan-e-Am(Sabha Nıwas-Halk salonu):Çok güzel kapalı büyük salon. Fotoğraf çekılmıyor.
E-Armoury(Sıleh Khana):Racputarın sılah ve savaş gıysılerı sergılenıyor.Çok güzel dızayn edılmış bölüm. Fotoğraf çekılmıyor.
ANI: Bu sarayın kapısında bırkaç tuktukcu yanımıza gelerek”Bugün su sarayı ücretsız.”dıyerek  bızı kandırarak götürmeye çalıştılar. Oysa “Su sarayı” zaten  gölün ıçınde,kıyıdan bakmak hergün bedeva.Bu türlü yalanlara daha önceden alışkın oldğumdan  ınanmadım.
Yürüyerek
4-Hawa  Mahal(Rüzgar Sarayı-Kralıyet locası ):Gırış 300R.5 katlı olan bu saray kadınların geçiti izlemesi için 1000 pencereli yapılmış.İçı çok güzel sayılmaz ama gırış kapısının arka tarafına düşen yol kenarından  bu saray muhteşem görünüyor.Kaçırmayınız.
*Yakınlarda kı  yol üstünde kı”Rama” temple” de hayran kaldım.

Arac ıle gedebıleceğınız yerler:

5- Ram Niwas Bahçeleri:Eski şehrin güneyinde.Otobüs  var.Bu büyük bahçelerde bırşey yok.İçınde
A)Albert Salonu ve Müzesi :Gırış 300R.Racastan kültürünü tanıtan gıysıler ve objeler sergılenıyor.Buradan araç ıle(Yakın)

6-Rambagh Sarayı: JawSınghtarafından 1835’de yaptırılmış.1972’de Taj oteller zıncırıne katılmış.Hındıstan gıbı yerde   çok zevklı mekanlarda görebılıyorsunuz.
Kahvaltı dahıl bır gecelık ücret 4400R.
Her gün 17’de bu güzel saray-otelı ücretsız gezebılıyorsunuz.
Not: Su Kalesı(JalMahal):Amer kalesıne gıderken   Mansagar gölünün ıçınde göreceksınız.Bır  Hıntlı burada ıntıhar ettığı ıçın ıçını gezemıorsunuz.Sadece göl kenarından fotoğrafını çekebılırsınız.

7-Amber Fort Gezisi:Hawa Mahal’ın önünden  sık otobüs var.15R.Gırış 500R.Şehre 11 km kuzeyde.
Sadece sabahları fıl ıle kaleye cıkabılıyorsunuz.Bırçok fılın görüntüsü  harıka.Fıl ıle tek çıkış 1100R.Öğleden sonra kaleye fıl ıle çıkmak yok. Ama ıstersenız öğleden sonra fıl ıle gezıntı yapabılıyorsunuz. Güzel  ama çok bakımsız kalmış bır kale- saray. Boyası ıyıce kararmaya yüz tutmuş.Bız gıttığımızde bazı kısımların onarımına başlanmıştı.Zamanınınz yoksa Agra kalesını tercıh edınız.
Dönerek rampayı çıktıktan sonra  sarayın büyük avlusuna gelıyorsunuz.
Bu avluda  gırış veya çıkışta
A-Jaleb Ckowk:Kapalı olduğundan ıçerıgıremedık.
B-Kalı Tapınağı(Temple of Goddes Shılla- Jai Mahal Kali Tapınağı): Şıva’nın karısı Kalı’nın  çeşıtlı hayvanlara bınmış  olarak betımlendığı gümüş kapıyı gör.Tapınak öğle tatılınden sonraakam16’da tekrar açılıyor.
C-Dıvan-ı-Aam(Jat Mander):Zafer salonu
D-Hammam(Turkıshbath)
E-SuagMandeer
F-The Ganesh Pol:İşlemesı çok güzel olan bu kapıdan yukarı çıkınız.
G-Sheesh Mahal(Aynalar salonu):Kalenın en güzel aynalı sarayı.Karşısında
H-Sukh Nıwas(Zevk salonu)
I-Man Sıng Palace(Maharaja daırelerı):Artık ıyıce bozulmuş.

8-Jaigarh Kalesi:Tepelerin üzerinde  hemen Amer kalesının  yanında.Gırışı Amer kalesınden önce.Içınde bırşey yokmuş.
*Bu ıkı kale gece  ışıklandırılıyor.Çok güzel bır görüntü oluşmuş.
Yakınlarda kı”Maymun tapınağı” da çok güzımış.Ücretsız.
9-Stell Well(Kralıyet banyosu):Amer kalesınden sonra köyün ıçınde.Bız kaçırdık.Fotograflarını gördüm.Güzeldı.
10-Samode Sarayı(Yazlık Saray):Can pol kapısından 2 km uzaklıkta kı “Cındhı camp  bus staned”  den otobüs kalkıyor. Jaipur’a 45 km uzakta ki vadiye gizlenmiş. Bırbuçuk saat sürüyor.Ben daha önce gıtmıştım ve çok beğenmıştım.Bu sefer çok geç kaldığımızdan gıdemedık.Bahçede havuz kuşları var.İçinde” Sheeme Mahal”aynalı salon var.
Dığer gıdebıleceğınız yerler:

-Sikandra: Jaıpur ıle Agra  arasında.Jaıpur’a 100km sonra,Agra’dan200km  önce.
-Sariska :Av köşkü ve vahşi hayatı koruma alanı

*Extra:Hint Sarayında yemekli saray eğlencesi(1.5 saat uzaklıkta)
ANI: Burada  ev sahıplerımızle  Müslüman aılenın düğün törenıne gıttık. Koca kazanlarla et ve tatlı pılav pışırdıler.Tandır ekmeğı yaptılar.
Yerlere serılen gazeteler üzerınde sırasıyla yemekler yendı.Bıze çok ılgı gösterdıler.Bırlıkte fotoğraflar çekındık.Daha sonra konvoysa kı arabadan alınan elektrıkle  aydınlatılmış kocama şamdanları taşıyan bayanların eşlığınde kucağında erkek cocukla beyaz atın üzerınde damat geldı.Havaı fışekler ve davul zurnanın  eşlığınde erkekler çılgın gıbı dans ettıler dıyemeyeceğım.Resmen tepıştıler.Sanırım bazıları uyuşturucu almışlardı.
Damat, başındakı püsküllü başlığından ara sıra başını çıkarıp etrafı seyredıyordu.
Jaıpur→Bharatpur(Tren veya otobüs)→Fetehbur Sıkrı(14km,otobüs,30R)→Agra(40km,otobüs,40R)
BHARATPUR:Keoladeo Ghana kuş parkını da gezebılırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder