11 Nisan 2012 Çarşamba

11 - SLOVENYA

SLOVANYA
ben bu ülkeye kuzey italya'dan geçtim.
 ülke için dağlarda yürümeyecekseniz 4 gün yeterli.
TARİH: tümYugoslavya'nın dağılmasından sonra  ilk bağımsız olan ve yine bu dağılan ülkelerden ilk AB'ye katılan ülke.
eski yugoslav ülkelerinden en gelişmiş olanı ama gençler , çok sigara ve içki içiyorlar.uyuşturucu da yaygınmış.
KONUM: komşuarı, kuzeyde Avusturya, batıda İtalya ve adriyatik, güneyde hırvatistan, doğusunda da macaristan olan bu  küçük ülkenin nüfusu sadece 2.5 milyon.40 km sahil şeridi var.
 ülkenin kuzeynde , alp dğlarının uzantısı olan tepelikler, güneyi ise daha düzlüklerler var.topraklarının yarısı ormanlarla kaplı.
DİL: İtalya ve Almanya'ya sınırı olduğundan  bu iki ülke kültürü hakim ve sınırlara yakın bu ülke dilleri  konuşuluyor.
PARA: Euro kullanılıyor.
YEMEK: Ülkede genelde sahilde italyanlar gibi  makarna ve pizza yiyorlar.içi kremalı 'Shnit'dedikleri börekleri bizim laz böreğine benzyor.
Ülke, Venediğe yakın oduğudan camcılık (Rogoshka kristali) çok yaygın.
GENEL: insanları çok güzel.uzun boylu ,  kilosuz ve bakımmlılar.Çoğu İngilizce biliyorlar.zaten okullarda özellikle komşu dillerini  öğretiyorlar.üniversiteye gitmek çok önemli.eğitim düzeyleri çok yüksek.
İnsanlar,diğer avrupalılardan çok daha sevimli ve cana yakınlar.


biblo  gibi bu ülkenin sokakları ve evleri çok temiz.Bu ülkede ayakkabılar dışarda çıkarılıp terlik giyilerek içeri giriliyor.
kaldığım ailenin 22 yaşında ki oğlu kız arkadaşı ile odasında  çok rahat kalabiliyorlar.Aile , oğlumuzun sex ihtiyacı var diyerek bu ortamı oğullarına hazırlamayı uygun görmüşler.
her tarafı yemyeşil olan bu küçük ülkede kayak en başta olmak üzere  plajlar, kaplıcalar, v.b herşey var. özellikle  dolamitlerin uzantısında harika kayak tesisleri var.dağları yürüyüş rotaları ile dolu.Göl, nehir de rafting ve diğer su sporları çok yaygın

her gittiğim kasaba da , her gittiğim kahvede bavulumu kabul ettiler.hele venedik'ten sonra bu duruma çok şaşırdım.
Ülkeye italya'dan girdikten sonra tabiat bakımından bir fark yok ama tabelelar hemen dikkati çekiyor.daha önce İtalya'ya ait bu kıyıda ki tüm tabalelar , Slovenca ve italyanca yazılmış.
ayrıca kahvelerde çok dikkat cekici.daha çok üstleri kapalı, açık kahveler bizdekilerine benziyor.burada insanlar kahvelerde oturmayı çok seviyorlar
Yine bu kıyıda birçok gazino var.
kiliseleri bizim camilere benziyor.dar kuleleri, minare gibi uzun ve fazla geniş değil.Diğer Avrupa ülkelerinde ki gbi kiliseler devasa  değil.

ULAŞIM
www.prevoz.org,   bu siteden  şehirler arası ve    yakın ülke şehirlerine hızlı ve ucuz araç bulabiliyorsunuz.(Örneğin Lubnia'dan Belgrat'a 20 Euro ).ben bu site yardımı ile Piran'dan Lubliana'ya  5 Euroya gittim.
Bu ülkede öğrenci çok olduğundan  otostop çok yaygın
Ülkeyi gezmek:
  İtalya-Tieste---Koper(23km,3 Euro---izola(9km)---Pontoro(7km, 1.80Euro)---Piran(3km)---Lubljana(126km)---Kranjska Gora(87km)
Trieste'den sonra .Slovenya'nın Adriyatik kıyısında ki küçük yerleşimleri gezmek için önce Koper'e geçtim.Koper'den güneyde ki bu sahil  yerleşimlerine sadece her saatte bir belediye otobüsü var .Ama koper'den başkent tarafına tren de var.

Artık havalar soğumaya ve yağmur yağmaya başladı.Aslında yine çok şanslıydım.birtek yağmura, Milan ve trieste'de yakalandım.buralarda da hava açınca yine gezebildim.
slovenya'ya geçince  de hava bulutlu olmasına rağmen hava,   ara ara ciseledyse de yağmadı.
Bu birbirine çok yakın olan yerleşimleri bir günde  1-2 saat kalarak  gezip başkente  bile geçebilirsiniz.Kalmak isterseniz benim gibi en şirini  olan Piran'da kalabilirsiniz.
I-SAHİL KISMI
1-KOPER:Büyük limanı ile ünlü bu kasaba normal güzellikte.eski şehirde küçük ve sevimli meydanı var.Deniz kenarı da güzel.
2-İZOLA: çıkıntısı fazla olan kıyıda ki  küçük bir koyun kenarında kurulmuş çok sevimli sahil kasabası.bızım tatil kasabalarının ilk hallerine benziyor.Tepelere doğru yeşillikler içinde ki evlerin manzarası da daha farklı ir güzellikteydi.
deniz kenarında ki yürüyüş yolları çok keyifli.pırıl pırıl küçük koylarda  balıkcı tekneleri  ve yatlar vardı.Hava çok güzel olmamasına rağmen burayı çok sevdim.Eminim yazın çok daha güzeldir.
3-PORTOROZ
Bizim Marmarisin daha bir küçüğü.Burada da  yeşil tepelerde ki evlerin manzarası da doyumsuzdu ama kıı da çok güzel olsa da çok otel vardı.fazla turistik olmuş.her yer alış veriş dükkanları, restoranlar, cafeler v.b vardı.tertemiz denizin olduğu bu yerleşimde birçok plaj vardı.marinası ile ünlü bu yerleşim, yazın yüzmek için ideal.
İnsanlar, Portoroz'dan Piran'a üç kılometrelik  manzaralı  yolu yürüyorlar. ben de biraz yürüdüm ama bavulum olduğundan  araç ile devam ettim.
PİRAN
Şehir ,küçük bir buruna kurulduğundan ne yöne giderseniz gidiniz deiz ile karşılaşıyorsunuz.
Yağmur yağdı yağacak olduğundan şehre gelir gelmez  şehri gezdim.Yine  yeşil tepelere doğru evlerin olduğu, kıyısı çok keyifli çok şirin bir yerleşim.
Piran'da sadece aracların girebileceği ana meydan ile eski daha küçük bir meydan var.Tüm tepelere taş döşeli daracık sokaklardan sadece yayalar yürüyebiliyor.bazılarına motorsiklet girebiliyor.
Kasabaya çok farklı br özellik vermiş bu taş sokaklar üzerinde çok eski evler, kemerli girişler, eski taş merdivenler.Buralarda dolaşmak çok keyifli.
1-tartani meydanı: kasabanın en büyük deniz kenarında ki meydanı.çevresindeki eski evler çok güzel.
A-Guiseppe Tartini: Meydanda elinde kemanı olan  virtröz heykeli.1962'de burada doğmuş ve ülkesini Avrupa'da duyurmuş.
Yazın bu meydanda canlı konserler oluyormuş.
2-St. George Kilisesi: tepede ki bu kiliseden şehrin manzarası çok güzel.12.yy'den kalma bu kilesenin 17.yy'dan kalma çan kulesi, venedik'de ki kule örnek alınarak yapılmış.Kilise ve müzesine giriş 1euro.Kilisenin içini parmaklıklardan da ücretsiz görebiliyorsunuz.
Biraz daha tırmandığınızda
3-şehir duvarları: Giriş 1Euro.değmez.zaten zaten 7.yy'da derebeylik zamanında surlarla çevrili şehirden günmüze kadar gelen duvarların bir kısmını dışardan da görebiliyorsunuz.
?Duvarların arkasından , kasabanın arkasında kalan deniz kıyısını da kesin görünüz.burada çok güzel yayalar için yürüme yolu var.bu yolun alt kısmından   dik yamaçla denize iniliyor.yine yolun üst tarafında da  aynı duvar gibi yüksek fiyortlar var.yazın kasabanın arka tarafına düşen bu  sahilde çıplaklar denize giriyormuş.Buradan yürüyenlerde onları seyrediyormuş.
piran---Lubniana (120km)
Ya Koper'e geçip, oradan trenle gidebilirsiniz.veya direkt öğleden sonra ikisaatte bir olan otobüsle Piran'dan geçebilirsiniz.
Ama en kolayı, Slovenya'da çok öğrenci olduğudan Piran'da Üniversite-Turizm bölümü  veya diğer şöförler araclarına az bir ücretle yolcu alıyorlar.

POSTOYNA MAĞARASI
bu mağara , koper(Piran v.b) kıyı ile Lubnia'nın tam ortasında.
Koper---Postoyna(55km)---Lubiana(45km)
Lubnia'dan bu mağaraya her saatte bir  6 euro'ya  tren ve otobüs var.


 mağara girişi 23Euro.10, 12, 14, 162da tren ile turlar var.içerde flaşsız fotoğraf çekebiiyorsunuz.
1819'da bulunan  sarkıt ve dikitlerin olduğu sadece çok büyük mağara . Bu mağara dünyanın 3. Avrupa'nın da en büyük mağarası.İçini  sadece küçük   bir trenle gezebiliyorsunuz.daha sonra da farkl dillerde rehberlerle gruplar halinde iki saate yakın  yürüyorsunuz.
Bu mağaraya Londra'dan önce elektrik bağlamış.zaten önceki tren elekirikliymiş.şimdi turistleri taşıyan birçok küçük tren var.

sadece bu mağarada yaşayan yılana benzer insan  gibi derisi gibi olan dört küçük ayağı olan kendiside küçük olan 'Proteos' adlı bir hayvan yaşıyor.ama kendisini sadece mağaranın iinde ki akvaryumda görebilyorsunuz.

 Aslında yola mağara için çıktım.Postoyna'ya yaklaştıkca her yer kardı.renkli sonbahar ağaçları ve beyaz ile harika manzaralar oluşmuştu.
mağaanın girişini kaçırdık.bizdeki gibi yakınlarda  dönüş yok.Söför 'geri götüreyim'dedi ama soğuk bir taraftan , tekrar yeni araç bulmak gözümü korkuttu.Çcuk da'sadece çok büyük' deyince vazgeçtim.Direkt Lubniana'ya  geçtim.daha sonra  Lubniana'dan gittim. sadece çok büyük.sıradan .gitmeye  aman aman değmez.
*yine lubniana'nın 60 km doğusunda 'jama pekez' adlı fazla byük olmayan mağara daha güzelmiş.
PREDJAMA KALESİ
10-17 arasında açık.Giriş 9 Euro.
postoyna mağarasından 10 km uzaklıkta.özel arac ile veya otostop ile gidebiiyorsunuz. Sümela manastırına benzeyen bu kale , büyük bir kayanın içine yapılmış.Kalenin bazı duvarları kayadan.İçinde birkaç mobilya, mumya koymuşlar.Aslında boş.dıştan daha güzel.
II-LJUBLJANA
Küçük olduğundan yarım veya bir günde gezebilirsniz.Şehri gezdikten sonra kar yağmaya başladı.resmen dondum.Eve kendimi zor attım.
Şehir, ' Ljublyanica'nehrinin iki yakasına kurulmuş  tarihi ve eski şehir,  nehrin karşı yakasında.Kale de bu yakanın tepesinde.yeni yerleşim ise nehrin bu tarafıda.
I-Nehrin bu yakası(Sava nehri)
1-Presernu  Meydanı: Çok sevimli , keyifli meydan.bu meydan da çok sevimli eski evler var.
A-Şair presernu'nun heykeli
B-franciskansa kilisesi: kırmızı rengiyle hemen dikkati çekiyor.
C-3 köprü: meydanı karşıya bağlayan ortada ki geniş, yandakiler dar olan yanyana üç köprü.
Aslında meydandan nehri geçince 'city hall'un olduğu meydana geliyorsunuz.Meydanın yakınında
2- Kongre meydanı
ben gittiğimde kar ile maraton vardı.Koşucuların en son varış noktası bu meydandı.
A-Kongre sarayı: Çok görkemlı bina.Çevresinde ki binalarda gösterişli.
B-Ursulinska Kilisesi: sarı renkli bu kilisenin çok sıra dışı görüntüsü vardı.
buradan nehrin karşısına , eski şehre geçiniz.
II-Nehrin karşı yakası(eski şehir)
1-Nehir boyu önce sağa,sonra geriye gelip sola doğru yürüyünce çok eski binalar göreceksiniz.
2-Town hall(Belediye Binası): Binanın içini de gezebiiyorsunuz.önünde de 'Corniolan çeşmesi' var.Yürüyünce
3-Katedral: Bu görkemli binanın heykellerle süslü kpısı oldukça ilginç
4- Kale: keleye 2 Euro'ya finükülerle çıkabiliyorsunuz.ama tırmanarak 25 dakikada çıkarsanız harika manzarası çok güzel.
ortası surlarla çevrili, ortası açık olan kalenin köşesinde şehrin her yerinden görülen beyaz kulesi var.
kalenin terasından şehrin manzarasını ücretsiz seyredebiliyorsunuz.kule ve müze ise ücreti.kalenin çevresinde  alış veriş dükkanları, cafeler v.b var.
III-LUBNİA'NIN KUZEYİNDE Kİ GÖLLER VE DAĞLAR BÖLGESİ
Lubniana---Skofja Loka(23km)---Radowljica---Bled Gölü(8km)---Bohin GSK Gölü(20km)---Bled(geri dönüyorsunuz.)---Kranyska  Gora(60km)
bu yöne tren ve otobüs var.beni ev sahibim arabasıyla gezdird.
Lubniana'yı gezeken  yoğunlaşan kar nedeni ile çok üşümüştüm ama buraları gezerken güneş açtı.çok güzel bir gün geçirdik.tabiatın rengarenk olduğu bu göller bölgesine bayıldım.yazın buralar sanırım  daha kalabalıktır ama sonbaharda da manzara doyumsuzdu.Çok yüksek olmayan karlı tepeler, göl kenarlarındaki renkl ormanlar...iki göl de yüzmekiçin ço temiz.
buralara bisikletle yazın gelmek var.
1- Skofja Loka: dağların arasında ki bu yerleşimde tepe de Müze-kalesi var.özellikle eski evlerin olduğu mahalle çok güzel.
2-Radovlijica: alplerin uzantısı olan tepelerin arasında ki bu dağ köyü.dağların manzarası  ve eski şehir çok güzel.müzesi de var.Birçok yürüyüş rotası var.
3-Bled gölü:  Bled kasabası gölün kıyısında kurulmuş.ayrıca gölün yanında biraz fazla yüksek olmuş oteller inşa edilmesine rağmen çok güzel ve turistik.Yazın çok hareketli oluyormuş.
yürüyerek 15 dakika da veya araçla tepede ki kaleye çıkabiliyorsunuz.Giriş 3.5 euro.Girmedim ama tepeden gölün manzarası muhteşem.
gölde tekne ile gezebiliyorsunuz ve gölün içindeki üzerinde kilise olan  adaya da  da tekne ıle gidebiliyorsunuz.kıyıdan da yeşillikler içinde çok güzel görünüyor.
4-Bohinjsk (Bohin ) Gölü: 'Triglav milli park'ın içinde  ki( Julian Alp dağlarının büyük bir kısmı) bu göl, beni büyüledi.Çevresinde küçük 'Bistirica'nın dışında yerleşim yok.herşey naturel.Bisikletinizi kilitleyeceğiniz yer bile kütükten yapılmış.sonbahar renkleri göle vuruyordu.dağlarda inanılmaz güzeldi.hava da çok güzel olunca doyamadım bu güzelliğe.
gölün yanında ki 'Bistrica'yerleşiminde yazın  su sporları, dağ bisikleti, yamaç paraşütü yapabiliyorsunuz. Kışın ise  kayak merkezi.
çevrede ki dağlarda birçok yürüme rotası var.benim dizimde problem olduğundan gölün  çevresinde yürüdük.gölün her noktasında manzara ayrı bir güzel.
5-kanjska Gora: aslında burada kalacak yerim de hazırdı ama gidemedim.havalar soğumaya başlayınca hızlanmam gerekti.burası,yazın  özellikle su sporları ile eğlence merkezi, kışın ise ülkenin en ünlü kayak merkezi.

SLOVENYA'DAN HIRVATİSTAN'A GEÇMEK
Lubniana---Hırvatistan-Zagrep(15:302da otobüs var.2.5 saat sürüyor.13 Euro.tren sık var.İki saat yirmi dakika sürüyor.15euro.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder