5 Nisan 2012 Perşembe

5- İRLANDA / AVRUPA


İRLANDA ADASI: Doyamadığım ve defalarca gidebileceğim ülkelerden biri

Sıcak kanlı,yardımsever insanlar .Ama kraliçe Viktorya 1902’ de ölünce İİngiltere ve  emri altındaki tüm ülkelerinde kapıların siyaha boyanılması istenir.Ama İrlandalılar”Biz İngilterenin  kraliçesi öldü diye tutmayız”diyerek  inadına kapılarını rengarenk renk boyayacak kadar da isyankarlar.. Hala da bir çok evin kapısı farklı renklerde.




1.    KUZEY İRLANDA (Kuzey Krallığa bağlı İrlanda adasının kuzeyinde ki bölge)

Kuzey irlanda’da şehirlerde örneğin belfast'ta bazı kesimler kendini İngiliz yanlısı, bazıları da İrlanda yanlısı kabul ediyorlar. London derry’de durum daha da keskin.




BELFAST

Tarihi: Kraliçe Victoria , İrlanda adasını kendine katıp birleşik krallık kuruyor ama  İrlandalılar bizimle aynı tarihte kurtuluş savaşı yaparak özgürlüklerini alıyorlar.

Ama İngiltere , çoğu kendisi gibi pretostan olan güneyde ki daha sanayileşmiş belfast’ı bırakmıyor.

Kuzey İrlanda da Protestan İrlandalıların kayırılması gören Katolik İrlandalılar (İrlanda asıllılar) 1960’da ABD2de ki zenci ayaklanmasını da örnek alarak baş kaldırıyorlar.Derry’de kendilerine kurtarılmış bölge yapıp , Birleşik Krallığın yönetimine karşı  geliyorlar.

Birkaç yıl direnişten sonra 30 ocak 1972 günü Britanya polisi silahsız eylemcilere ateş acarak 14 kişiyi öldürünce işler çığrından çıkıyor.Bu arada polislere de ceza yerine mükafat veriliyor.

Uzun süre sesi çıkmayan IRA ,Blody Sunday(kanlı Pazar) da artık silahlı saldırıya geçiyorlar.

70 ve 80’lerde birçok masum ölüyor.IRA’nın siyasi kanadı”Sinn fein”ancak 1988’de zorda olsa barış imzalıyorlar.2005’de  de silahlı mücadeleyi bırakıyorlar.

Böylece zor da olsa Bağımsızlık ve İrlanda yanlısı Katoliklerle, Birlik ve İngiltere yanlısı pretestonlar……..

Şehrin içi sıradan ama çok güzel Victoria döneminden kalma binalar var.Şehrin içini yarım günde gezebilirsiniz.

1.    MERKEZ

1)City hall: pazartesi ile Cuma arsı 11.00, 14.00,15.00ve Cumartesi 14.00, 15.00 saatlerinde ücretsiz 45 dakikalık turlarla gezdiriyorlar. Kraliçe Victoria tarafından Belfas’ta şehir unvanı verilmesi nedeniyle acılmış klasik rönesans stilinde yapılmış çok güzel bir bina.

2) The Crown bar=Grown Liquor Saloon: Eskiden tren istasyonunun oteli olan  buharika binada Yerler mozaik, her yer tahta  .Ayrıca tahtadan çevrelenmiş odalarda insanlar gruplar halinde içiyor.

3) Belfast cathedral: Farklı ve güzel

4) Victoria Square: Modern tarzda yapılmış alış-veriş eğlence vb. binası .En tepesinde şehir manzarasını seyredebilirsiniz.

5) Costom House: Nehir kıyısında ki bu özel bina da çok güzel .içi gezilmiyor.Nehrin karşı kıyısına geçip yürüdüğünüzde

2.Nehrin diğer kıyısı

1) The Odyssey Arena : devesa, eğlenceli çocuk oyunları , restoran , sinema vb.olan bina.Gitmesenizde olur.Biraz yürüdüğünüzde

2) Titanic Belfast: Titanic’in yapıldığı tersaneler, pompa evi ve modern tarzda yapılmış müze var

Müze: 9-19, Pazar 10-17 arası açık.13.50 £.Müzede sadece görsellik var.Filimler, resimler, anılar hepsi bilindik .sanırım ayrıca 3 saatlik dockları  da gezdiren tur var.(25£)

3.Merkezden güney batıya yürüdüğünüzde

1)Botanik Park ve  Ulster Museum: 10-17 arası açık.ücretsiz.Porselen, doldurulmuş hayvanlar, hayvan iskeletleri, takı vb.herşeyin olduğu güzel bir müze.

Ayrıca ben gittiğimde”leonarda Vinci”nin resimlerinin sergisini de gördüm.

1)   Queen’s Üniversty: Çok güzel binası var.hayran kaldım.İnsanın burada okuyası geliyor.

2)   Shankill Street: İngiliz yanlısı Protestanlıların caddesi.kraliçe ve ingiltere’ye ait duvar resimleri var.

3)   Falls Rood: Katoliklerin , İrlanda yanlısı caddesi.İrlanda ve bağımsızlık mücadelesine ait duvar resimleri var burada da.İki cadde birbirine yakın .

ŞEHİR DIŞI TURLAR(Veya geziler)

Turla gezmek: Giant’s Causeway’e turla 16£ ve 25£(Bir tura bir kaç yer daha ekliyorlar.)

Ben Giant’s Causeway+London Derry+Rope Bridge ‘yi  aynı günde gezdiren 18£’a  tur aldım.Hem daha ekenomik hemde zamandan tasarruf ettim.Her yere 1 saat ayırdılar.

1)               Rope Bridge: Köprü, ana karayı küçük bir adacığa bağlıyor.Çevre manzarası harika.Yakınında

2)               Giant’s Causeway(Devlerin ayak izleri): Ülkenin kuzeyinde 60 milyon yıl önce volkanik olayların sonucunda  40.000 tane beşgen , altıgen, yedigen… kayaların oluşturduğu sütunların oluşturduğu çoğrafi bölge. Lavlar soğuk deniz suyu ile karşılaşınca bu prizma şaklinde ki taşlar oluşmuş.çok ilginç .insanın inanası gelmiyor.sanki hünerli bir ustanın elinden çıkmışcasına yan yana , bazı yerlerde üst üste dizilmişler.Birleşim yerleri nasıl bu kadar düzgün olmuş şaşırmamak elde değil.

Arabadan inince 15 dakika yürüyerek veya otobüsle(1£) deniz kenarındaki bu kayalara gidiliyor.

Ayrıca ziyaret merkezinde girişi 8.50£ olan bazı oyunlar ve gösterilerin olduğu bölüm var.Girmeye değmez.

*Europa bus istasyonundan bu buraya  eğer 9.15 den sonra bilet alırsanız gidiş-dönüş 9£.ilk otobüs 9.30’da var.



3)   London Derry: pretostan İngilizler London Derry,İrlandalılar ise sadece derry diyorlar.Belfast’ın 100 km uzaklıkta Batı Belfast  tarafında.Tur rehberiburada da altımızda dolmuş olduğu halde bizi servis otobüsüne(1 saat, 8£) yönlendirdi ama herkes yürüyerek gezmeyi tercih etti.

4)   Hemen turist infodan harita alarak gezilecek yerleri işaretlettiriniz.Şehrin merkezinden geçerek

A)  Free Dery Corner: Büyük bir beyaz duvar  üzerine”Şu anda özgürderry’e giriyorsunuz”yazıyor.

B)   Çevre binalarda da ünlü direnişi anlatan duvar resimleri var.

C)   The Hand Across Anıtı: Bu anıtta Katolik İrlanda yanlılarla, Protestan İngiliz yanlıların ellerinin yakınlaştığı , ama tam anlaşmanın olmadığını anlatan bir anıt.

O eskiden olduğu gibi bayraklar, telli duvarlar vb.yok artık.sıradan bir şehir işte.Ama 1 saat bu şehir için az.

*Buraya da yine otobüs terminalinden her bir saat ara ile otobüs var.gidiş-dönüş 9£.

ÖNEMLİ: Aslında Kuzey İrlanda da Belfast’ta 2 gün ve London derry’de 1 gün kalmak en mantıklısı.Çünkü tur ile London Derry’i koşturarak görüyorsunuz.

İRA’nın ve IRA’nın siyasi kolu Sinn Fein ‘İn  kalesi sayılan bu yerleşimde

ANI:Önce turla köprüyü görmeye gittik.Turcuların çoğu heryerde aynı.sadece ne kadar fazla para alacaklarını düşünüyorlar.Dışarıda şakır şakır yağmur yağıyor, özünde güneş gözlüğü olan bir tip.

“Köprüden karşıya yürümeyeceğim.sadece fotoğraf cekeceğim”dedim.Tur rehberi”Bilet almasan köprüyü göremesin”dedi.Çünkü sattığı bilet sayısı kadar avanta alıyor.Baktım rehberin gözü hep ben de.Yine tekrar gelerek”Buralarda dolaşma.karşı tarafta dolaşabilirsin” dedi ama  Bir ara fırsatını bulup ben degidenlerin peşine takıldım. Meğersem zaten köprünün yanına gitmek ücretsizmiş.Çok rahat da köprüyü görebiliyorsunuz.Ancak bu küçük köprüden geçmek istersen gidiş-geliş için 5.60£2lık bilet alıyorsunuz. ?.hatta bu arada turda ki iki Çinli de bilet almak istememiş ama onları özellikle köprünün yanına kadar göndermiş.Bunu da öğrendim.

Dönüşte diğer yolcularının yanında yalancı olduğunu söylediğimde çok bozuldu.Bana da”işte Türkiye’den “demez mi.tur boyunca burnundan getirdim.


Belfast→Dublin(otobüs,2.5 saat,  14.15£)

anı: irlanda ile türkiye’ninde içinde olduğu bazı ülkeler anlaşmasına göre ekim sonu 20122ye kadar ingiltere vizesi OLANLAR İngiltere’ye bir kere girince İrlanda2ya girebiliyorlardı.Bu belgeyi yanıma aldığım halde korkuyordum ama tesadüfen otobüste bir Türk çiftle yan yana geldik.özlemle memleketimizden konuştuk.Zaten otobüs Belfas’tan direkt Dublin’e geldi.Gümrük falan yoktu.

2.İRLANDA CUMHURİYETİ

İRLANDA GENEL

TARİH

M:Ö 250→Keltler adaya geliyor

M.S840→Wikinglerin adaya gelişi

1170→Normanların adaya gelişi

1200→İngiliz İstilası

1921→İrlanda Cumhuriyetinin kurulmasıGenelde


·       İrish Müzik: Yaylı çalgılar+flüt+gitarile yapılan müziği sokakta her yer de görebiliyorsunuz.



Boşuna 1000 publı şehir denmemiş.her yer bar, bul ile dolmuş.Öok içiyorlarÖzellikle geçler zil zurna sarhoş oluyor.Büyük problem.

Yaşamları zor.Ekenomileri iyi değil görünüyor.İnsanlar sandaviç ve hazır yiyecekle öğnleri geçiştriyorlar.

“Türkiye geri kalmış, fakir ülke “diyen ev sahibim matematik öğretmenin şehir dışında ki evinin 2 yatak  odasını 2 farklı kişiye kiralamıştı.Bir de bizi beğenmiyor.

Bu kadar harika kütüphanelerin , tiyatroların olduğu bu şehirde İrlandalıların da gurur duyduğu  4 tane Nobelli ünlü yazarların çıkmasına şaşırmamak gerek.

Oscar Wilde(Dublinli): Düz yazı şiir ve güzel söz yazarı

James Joyse: Çağdaş edebiyatın ünlü yazarı

Bernard Show: Nobelli Aforizma ustası

Samuel Beckett: Nobelli , Godot’un yaratıcısı

Jonathan Swift: Dublinli, Guliver’in yazarı

San valentine: Sevgililer günü yaratıcısı.Yazar kuşların eş seçtiği 14 şubat gününde halka ziyafet vermiş.Ortaçağdan beri 14 şubat sevgililer günü olarak kutlanıyor.

William Butler: Nobelli

Seamus Heaney: Dublinli ve Nobelli

İris Murdoch

Yeats : Tüm yaşamını edebiyata, tiyatroya ve şiire adanmış  yaşam

Bram Stoker: Drakula’nın yaratıcısı

Thomas Moore: Şiir, yazar, besteci ve kahraman

MaeveBinchy:Türkiye de kitabları çok okunuyor.

DUBLİN

NOT: 2 günde şehrin nehrin güney yakasını , 1 günde kuzey yakasınız gezebilirsiniz.

Veya 1 gün karışık gezip 3.gün şehrin en batısında kalan (Otobüsle de gidebilirsiniz) Phoenix park, hapishane, bira fabrikasını, müseum vb (Kuzey- güney) karışık gezebilirsiniz

Dublin The tall Ships: Şehre girer girmez halkın gruplar halinde nehir kenarına aktığını görünce bir festival olduğunu anlayıp heyecanlandım.Çantamı ev sahibimin evine bırakıp bırakmaz soluğu nehir kenerında aldım.Bu festivalde dünyanın her yerinden birbirinden güzel devesa yelkenliler nere demir atmışlar.Belli bir poğram çerçevesinde içleri gezilebiliyor.Benim gözük kuyrukları yemedi.Etraf Cıvıl cıvıldı.Bu arada yine İngiltere’ye dil öğrenmeye gelmiş ve oradan da turla Dubli’e gelmiş Türk öğrencilerle karşılaştım.Onlara nerelere gitmeleri gerektiğini söyledim.Ben ce bu dil okulları gerektiği kadar yarar sağlamıyor.Çoğunlukta yine Türkçe konuşuyorlar.Bolca geziliyor işte.








*Tüm müzeler 9.30 veya 10’da açılıp 17 veya 17.30-18’de kapanıyorlar.Çoğu pazartesi kapalı.Müze ücretleride 60 yaşlar genelde 1£, aile biletinde de biraz indirim oluyor.

Şehir içi için3 gün, şehir dışı için 3 gün en az 6 gün gerekli gezmek için.Eğer batı İrlandayı kendi imkanlarınızla gezmek isterseniz daha iyi.en az 12 gün gerekli.

Liffey nehri şehri kuzey ve güney bölgesine ayırıyor.Kuzey daha yeni, eski  yerleşim ve gezilecek yerler daha çok.her yeri yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz.

1.Nehrin Güneyi

Şehrin merkezini nehrin üzerinden geçen , geniş, iki yanı trafiğe açık ortası yayalar için heykellerle süslü Cornell caddesini diyebiliriz.

1.NEHRİN  GÜNEYİNİN DOĞU  TARAFI


1)               Trinity College: 1592’de proteston İrlanda hanedanlığının üyeleri için yapılmış.daha sonraları Katolikler de katılmış.Bir çok ünlü buradan mezun olmuş.

Üniversitenin binalarını gezmek ücretsiz.sadece”Eski kütüphane  ile book of kells”i ziyaret etmek 9£.

Öğrenciler harçlıklarını çıkarmak için binaları  gezdirip tarihlerini anlatıyor.Daha sonra aynı biletle kütüphane’yi gezebiliyorsunuz.(10£)Yani öğrencilere 1£ kalıyro.

Eski Kütüphane’de

A)              Book Of Kells: 9.yy’dan kalan el yazmaları ışıklı panolarla sergileniyor.Çok güzel.

B)              Long Room(Old Library): 1732’de açılan çok çok eski kitapların bulunduğu bu uzun kütüphana harika.Kesinlikle görmelisiniz.

Shakespeare’nin bile orijinal kitabı var.Her yer tahta.Nasıl bu zamana kadar bu güzellikleri , bu kitabları saklayabilmişler

?Takdie etmememk mümkün değil.Bu ülkeden bu kadar ünlü yazar çıkması boşuna değil.

2)               Grafton Street: Çok hareketli, keyifli cadde.Şık alış veriş dükkanlarının yanında kelt müzüğü yapanlar, sokak sanatçılarıvb ne ararsanız.Ben burada özellikle arabların şahane gösterilerini izledim.Caddenin bitiminde

A)              Molly Lalone Heykeli: Meşhur 18.yy şarkısı olan  Molly Malone’yi  anlatan bu heykele Dublinliler “el arabalı Fahişe”diyorlarmış. Dublin’in şehir oluşunun 1000.yılının şerefine 1988’de yapılmıştır.

B)              St Stephen’s gren Shopping Centre: Camdan gösterişli alış veriş merkezi. Caddenin sonunda

C)               Bewleys’s Oriental Cafe: 100 yıllık bu şık, caddenin üzerinde ki cafeyi görmeden geçmeyiniz.


3)               Müzelerin ve parlamento Binasının olduğu kare şeklinde ki bu alanın tam ortasında.Burada ki

ücretsiz ve gezilmeye değer.

A)              Parlamento Binası(Leinster House): Her gün 10.30’da pasapot veya kimlik göstererek yarım saatlik ücretsiz  turla gezdiriyorlar.Sıkıcı bir tur.Bir yanında

B)              National Library:9.30-19.30, Perşembe- Cuma 5.30-16.45, Cumartesi 9.30-12.45, Pazar 12-17 arası açık.Ücretsiz.Eski kitablar ve belgeler var.bina da güzel.Ayrıca sergiler de var.Parlamentonun diğer yanında

C)               Museum Of Archaeology and History: 10-17, Pazar 14-17 ve pazartesi kapalı.ücretsiz ve çok çok güzel.1890’da açılan binanın kendiside muhteşem.Yer döşemeleri mozaikler de nefis.özellikle

İreland’s Gold: İ.Ö 700-2000 altınları, takılar muhteşem.Vitrinlerin önünden ayrılamıyorsunuz.

D)              National Gallery: parlamento binasının arkasına düşüyor.9.30-17.30 Salı 8.30’a kadar , Pazar 12-17.30 arası açık.Ücretsiz.Burası da ünlü Avrupalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği galeri.zamanınız varsa uzun uzun gezebilirsiniz.

a) Taking of Chris: Caravaggio’nun kayıp olan bu resmi burada sergileniyor.

b)  Her yıl Dublin-Liffey ırmağında ki yüzme yarışlarını konu alan İrlandalı sanatçının yaptığı resim paris’te madalya almış.Ben bu resmehayran kaldım.

E)  Natural History Museum: hayvanlar alemini anlatan bu müzede ücretsiz ve çok güzelmiş ama ben girmedim.

4)  Merrion square park

1752 tarihli bu parkyürümek için çok güzel.

A)Bir kayanın üzerinde  kırmızı yakalı çeketi ile “Oscar Wilde”nin heykeli var.

5) St Steephen’s gren:Burası da güzel bir park içinde göl var.Bir çok güzel heykel ve çeşme var.

A) Mansion House :1710 yapımı bu bina parkın kuzey çıkışında caddenin karşısında

B) Newman House: parkın güney çıkışında , cadde üzerinde .Kapalıydı.Yakınında

C) İveagh House: Dış işleri Bakanlığı: 9.30-17 arası içi gezilebiliyor.


2.               NEHRİN GÜNEY BATI TARAFI

1)               Temple bar: Nehir kenarında.özellikle geceleri çok çok hareketli.her yıl ışıl ışıl publarla dolu.Tüm publar ağzına kadar sarhoşlarla dolu.

Bir millet bu kadar mı içer mi?herkes sallanıyor.Ama bu sokakları gezmek çok keyifli.Aşağıda ki sokaklara da ininiz.

2)               Ha Pennny Bridge : 1816 da yapılan bu beyaz demirden yapılan şık köprünün adı bir zamanlar geçişten para alındığından geliyor.

3)               Cityu hall: 10.30-17.15 arası açık.Pazar kapalı.1779 yapımlı bu görkemli binayı ücretsiz sadece giriş salanunu  gezilebiliyor.Alt katta ki sergi ücretli.İkisi de değmez.

4)               Dublin Castle: 10-16.45 , Pazar 14-16.45 arası açık.Ücreti 10£.45 dakikalık turla gezdiriyorlar.Her tur saati farklı.renkli yuvarlak yapışkanla biletinizi yapıştırıyorlar.30 dakika kale içinde bir albenisi olmayan saray odalarını, 15 dakika da yer altı bölümünü gezdiriyorlar.Burada da “Viking and Norman defences” yer altı mağraları, geziliyor.Burası da sıradan.Ama kalenin arka tarafında

5)               Chester Beatty Library: 10-17 , cunartesi 11-17, Pazar 13-17 arası açık.3 katlı bu bina ücretsiz geziliyor.Harika.2002’de Avrupa’da yılın müzesi olmuştur.

Tüm dinlere ait el yazmaları , metinler, metin resimleri var.özellikle İslam dinine ait İran, Mısır, Suriye, Türkiye’den çok obje var.Türkiye’den kanuni’nin 1579 ‘da  ki Macaristan zaferi , 6 İmam vb bir çok kitab resmi gördüm.kuran ve İncil örnekleri de muhteşem.

6)               Christ Church catedral: 9.30-19, Pazar günü ise  12.30-15.15 ve 16.30- 19 arası açık.Giriş 6£.Devesa bu taş katedralin yer çinileri çok güzel.Burada ki baş piskopoz’un duvarda kafesin içinde mumyalanmış kalbini çalmışlar.

Alt katta kripta da geziliyor.

7)               St patrick’s cathedral: 9-17, cumartesi 9-18, Pazar 9-10.30 ve 12.30-14.30 ve 16.30-18 arası açık.Giriş ücreti 5.50£.1192 yapımlı bu binanın çok uzun iç mekanı var.Katedralin koro bölmesi kılıç ve miğferlerle süsülü.

Bu kilise ilk üniversite olarak kullanılmış.Hatta Güliver’in Gezilerinin yazarı”Jonathan Swift”1713-1745 de üniversite dekanıymış.Swift ve sevgilisi esther’in mezarları  kilisede yerde.Yine Swift’in kendisinin yazdığı mezar taşı da duvarda asılı.

Delikli Rahip odasının kapısını da görünüz.Yakınında

8)               Marsh Library: 9.30-13 ve 14-17 , Cuma günü 10-13 arası açık.Salı kapalı.Ücretli.16.-18.yy’dan kalma 25.000 kitabın olduğu ilk kütüphane.Salı gittiğimden göremedim maalesef.Buradan batıya bayağı yürüdüğünüzde veya otobüsle

9)               Guinness Storehouse(Bira Fabrikası)Hergün saat 20’ye kadar açık.Giriş 13£.En sonunda biletinizde ki kupon ile en üstte ki 360 derecelik  terasta  manzara eşliğinde bira veya başka bir içecek alabiliyorsunuz.

Siz bu çok modern fabrikayı tur veya yalnız gezebiliyorsunuz.zaten çok iyi yerleştirilmiş oklarla çok rahat gezebiliyorsunuz.

Arpa’nın şerbetçi otu ve bira mayası ile mayalandırılmasını, fıçı yapımını, günümüze kadar Guinness şişe, bardak, raklamları vb görebiliyorsunuz.

10)              Klimainham Gaol(Ünlü Hapishane): 9.30-17 arası 6£’ya turla gezdiriliyor.

Bağımsızlık savaşınsa mücadele eden vatanseverlerin yattığı, işkenceye uğradığı, daha sonra idam edilerek veya kurşuna dizilerek öldürüldüğü 1796 yapımlı.

Hapishanenin avlusu şık bir alışveriş merkezine benziyor.İç taraflar ise çok ürkütücü.Victoria döneminin hapishanelerini anlamanızı sağlıyor .

Paskalya ayaklanmasında tutuklananların  ve bağımsızlık için savaşan Robert Emmet ve 200 arkadaşının hücrelerini  görebiliyorsunuz.

11)         İrish Museum of Modern Art: Ücretsiz.17.yy’dan kalma bina da Rasimler, sergiler var

2.nehrin kuzeyi(En doğudan başlayıp batıya doğru)

1) Costom House1791’de nehir kenarında yapılmış bu muhteşem heykellerle süslü binanın içini de ziyaret edebiliyorsunuz.

2) Abbey Theatre: 1904 yapımlı bu bina 1951 yangınından sonra ilk güzelliğini kaybetmiş.

3) Henry Street: Bu caddade oldukça hareketli, alışveriş dükkanlarıyladolu

A) Moore Street : Burada tezdahlarda meyva-sabze ve çiçek satılıyor.Daha çok Asya’dan gelenlerin dükkanları var.Çok ucuz.10 tane muz 1£.

B) post Office: 1818 yapımlı görkemli binanın içine de giriniz.

Nehirden yukarı doğru

4) Gate Theatre: 1784 yapımlı bu binayı sadece 6.45-7.30 arası gezdiriyorlar.Üst katı gezmek bedeva.Daha detaylı gezmek isterseniz 4.50£.Dublinin en iyi sahnesi burada.

5) Dublin Writers Museum: 10-17(En son 16.15’de giriş var),Pazar 11-17 arası açık.Giriş 7.50£.

Yazarların el yazmalarının olduğu, Dublinin romancılarını, şairlerini , oyun yazarları anlatıliyor.Tekrar nehir kıyısına inip yürümeye devam ettiğinizde

6) Four Courts (1785 yapımlı bu bina da çok güzel heykellere süslü yeşil devesa kubbeli bina.Yakınında

7) St.Minhan’s Church: 10-12.45 ve 14-16.45 , Cumartesi 10-12.45, Pazar 14-16 arası açok.1095 yapımlı kilisenin altında ki kriptayı 4£’ya turla gezebiliyorsunuz.Ama beni tek başıma gezdirdiler.

Rehberim tam bir tiyatrocuydu.Bana acıkta ki cesetler hakkında uzun uzun hakkında bilgi el kol hareketleriyle  anlatmaya çalıştı.Mumyaların bazılarının el.ayak parmakları kesilmiş veya kırılmış daha önce.hatta bir mumyanın parmaklarına dokunarak bana şans dilemesini istedim.Yakınında

8) Old Jameson Distillery (Vizki Fabrikası): 9.30-18 arası, 13£.Daha önce viski fabrikası gezdiğmde şöyle uğrayıp baktım.

9)  National Museum-Collins Barrack: 10-17 ,  Pazar 14-17 ve pazartesi kapalı.Giriş ücretsiz.1704 yapımlı eski bir kışlada ki bu müze de fena değil.Eski Dublin yaşantasını anlatan takılar, kap, kacak, mobilya vb.nin yanında Asya ile ilgili eserler sergileniyor.

10)Phoenix  Park :1662 yapımlı dünyanın en büyük şehir parkı.709 hektarlık çok büyük bir park.nefis çiçek bahçeleri , çayırlar, göller var.Yürüyerek gezmek zor.Bisikletim olmadığından istediğim gibi gezemedim bu güzel parkı.İçinde

A) Ashtown

B) Dublin zoo

C) Wellington Anıtı(Girişte)

E) Cumhurbaşkanı evi

DUBLİNDE GÜNÜ BİRLİK GEZİLER

1)   NEWGRANGE(Anıt mezarlar turu)

Dublin’e 46 km kuzeyinde 1 saatte gidiliyor.


Over The Top Tours:gidiş-dönüş 17£, öğrenci 15£, 60 yaş üstü 16£. Otobüs Connel caddesinde 8.45 ve 11.45 de kalkıyor.daha sonra da farklı caddelerden müşteri alıyorlar.Geriye de 13.30 ve 16.30’da dönülüyor.Diğer turlar aynı yere 35£ istiyorlar.

Yani tur, sadece gidiş-geliş ulaşımı sağlıyor.Zaten tur rehberine de ihtiyaç yok.Buraya public otobüsle de gidiliyor ama aynı para ve zaman kaybı oluyor.

Bu anıt mezarlara giriş ücreti 6£.Çok kalabalık olduğundan yakanıza üzerinde saatleri olan hangi  servisle mezarların yanına gideceğinizi  bilmeniz için farklı renkli yuvarlaklar yapıştırıyorlar.servis ile önce

A)              Knowth: Bilet kontrolu yapılarak Anıt mezarlarına gidiliyor.Burası çok daha eski.Neolitik çağda yapılmış.Kazılar hala sürdüğünden devesa  üstü çimle kapla kubbemsi  bu anıt mezarın girişini görebiliyorsunuz.Anıt mezara uzun bir koridorla ulaşılıyor ama ziyarete kapalı.Oradan servisle

B)Newrange Anıt Mezarları: Burada da bilet konrolü var.Bu anıt mezarlar, mısır pramitlerinden  de 500 yıl önce .Pramitler İ.Ö 3000 yılında.

C) 12 metreyükseklikte ve 90 metre genişliğinde bu kocaman tepe olan anıt mezarın 200.000 tonluk kayaları çok uzak dağlardan getirilmiş.Birçok taşın üzerinde gözlemle ilgili işaretler kazınmış.

D)              Burası aynı zamanda dünyada ki ilk güneş gözlem merkeziydi.Kış dönümünde güneş ışığı 17 dakika direkt koridordan geçip, mezar üzerine gelecek şekilde düzenlenmiş.Rehber bu olayı içeride işikları kapatıp karanlık ta el lambasıyla  güneş ışığı

vererek  gösteriyor.

Mezarın tavanı da aynı İtalya’da ki Albero da ki evler gibi taştan spiral şeklinde döne döne örülmüş.



GLENDALOUGH(İki gölün Vadisi)+WİCKLOW DAĞLARI GEZİSİ

Her gün dowson caddesinden “St Kevin’s otobüsü” 11.30’da gidip geriye 16.30’da dönüyor.Gidiş-dönüş20£, tek yön 10£.yol 1.5 saat sürüyor.pazar günü dönüş saati 17.40 olarak uzatılmış.

Diğer turlar 25£, 30£ götürüyorlar.Rehber parası alıyorlar sanırım ama daşları gezmek için asla rehbere ihtiyacınız yok.

Otobüsten indiğinizde ziyaretçi merkezinden yürüyüş haritası(15 peni) alabilirsiniz ama çok da gereği yok.Gerekli yerlerde büyük haritalar var.Ama gerekli bilgileri aliniz.Sırasıyla

A)  St Kevin ‘s kitchen Kilisesi: 9.yy’dan kalma Aziz Kevin tarafından yapılan bu kilise Avrupalıların haç merkezi çok ilginç.Biraz ileri de11.yy’dan kalma   yine 30 metrelik taştan yapılmış silindir kule var.

Bu Aziz Kevin öylesine sabırlıymış ki eline yumutlayan kuş yumurtalarını çatlayıncaya kadar kıpırdamamış.Yani ne yemiş, ne içmiş , ne de uyumuş.insanoğluda buna inanıyor.10 dakika yürümeye devam ettiğinizde

B)   Lowe Gölü

C)   Upper Gölü

İnsanların çoğu Lower gölünün sağından veya solundan yürüyüp Upper gölünün yukarısından yürüyüp(Upper gölünün etrafını yürüyerek gezemiyorsunuz)geri dönüyorlar.Ama buraya gelip te Wicklow dağlarında yürümeden gitmek olmazdı.O nedenle

Manastırı görüp sağa saparak Lower gölünün kenarından Upper gölünün yanından geçerek dolanınız.Tepeye doğru “şelale” yazısını takip ederek dağa tırmanarak büyük şelaleyi geçip, soldaki köprüye dönerek  yola devam ediniz.dağa tırmanmak fazla sürmüyor ama dönüş yolu uzun sürüyor.Panik yapmayınız.zamanınız yetiyor.Aslında  devamlı turuncu renkli okları takip etmelisiniz.

Bu kadar güzel manzara ancak olabilir.heryer yemyeşil , şelaleler, mor dağ çiçekleri, vadi de sevimli evler,manzaraya  bayılacaksınız.

Yürüyüş yine ziyeretçi merkezine  de bitiyor.Benim gittiğim gün aslında çok yağmurluydu ama şans burada da yanımdaydı.Dağyürüyüşünde hava açtı.Arjantinli kızla harika bir yürüyüş yaptık.

2)   CLİFFS OR Moher(Moher kayalıkları)

Burası İrlandanın Kuzeyinde , Dublin’e 2.5 saat uzaklıkta.Galway’a yakın.

Dublin’den tourla  8-20 arası 45£ ödenerek aynı gün gidip dönülüyor.Ama çok koşturmaca oluyormuş.

Ben daha önce bur hakkında net bilgim olmadığından planıma almamıştım.Ucak biletimi de daha önce aldığımdan buraya gidemedim.kendime çok kızdım.

Otobüsle kendi imkanlarınızla gidip Galway’de kalıp oradan rahat rahat gitmek çok daha mantıklı.Aslında tur parasıyla aynı ama daha çok gezebiliyorsunuz.

Dublin→Galway(Gidiş-dönüş 19£, galway’de 2-3 gün kalmanız gerekiyor.)

A) GALWAY

1)Cliff moher turu→25£

2) Connemara turu→25£.Dağlık ve yeşillik bölgeymiş.

3) Aran Island →tur 25£ +bus 3£+bisiklet 10£=38£

Burası en güzeliymiş.”Ciliff or Moher “gibi kayalıklar varmış.Ve bu kayalıkları buradan daha iyi görebiliyormuşsun.

B) Güneyde ki bu şehir de çok güzelmiş.

NOT: Bunun dışında şehir otobüsleriyle de ulaşabileceğinizçevrede günübirlik gezi yapabileceğiniz James Museum, Powers court estate gibibirçok yer var.

Dublin→Amsterdam havaalanı(Özel otobüs 7£, 41 nolu belediye otobüsü 1.5£, yarım saat sürüyor.


ANIdUBLİN’DEN Amsterdam’a “aer Lingus”havayollarında uçak biletimi 50£’a internetten bilet aldım.

Herzamanki gibi havaalanında içime sıkıntılar düştü.Yeşil pasaportum olduğunda Hollanda için vizeye ihtiyacım olmadığını biliyorum ama Türkiyeden uçmuyorum ve elimde tek yön biletim var.(Her zaman tek yön bileti problemlidir)

Görevli kız

-Vizeniz nerede?

-Pasapotum özel.Vizeye ihtiyacım yok.

-O zaman bana Türkiye’ye dönüş biletinizi gösteriniz

-yok

-o zaman Amsterdam da ne kadar kalacağınızıgösteren otel reservasyonunuzu gösteriniz

-Arkadaşımda kalacağım.Adresi var

-Olmaz.o zaman gidemezsiniz

Yine afaganlar bastı.Uçağın kalkmasına yarım saat var.kadın “Gidemezsin” diyor.

Daha önceki deneyimlerimden kıyıda kendimden emin bekliyorum.Bir çok telefon görüşmesi yapılıyor. Bu sefer en üst görevli geldi.

-Aslında çıkışınız  mümkün değil de size inanıyorum.

Beni uçağa kadar kendisi götürdü.Bu arada türkiye’ye geleceğini söyleyince adresimi vererek midafirim olmasını rice ettim.En son anda ucağa girebildim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder