6 Şubat 2011 Pazar

4-MEKSIKA

 MEXİCO

Mutlu insanların renkli ülkesi.
En az 20 gün gerekli.
VİZE:
www.mexico.org.tr
Normalde internetten 2 başvuru formu doldurup gerekli ecraklarla elçiliğe başvuruyorsunuz.Vize verilme süresi uzun sürüyor.

Önemli: Geçerli ABD vizeniz varsa önce ABD’ye girmek koşulu ile Meksika’ya vizesiz girebiliyorsunuz.

PARA
Meksiko pesosu
1$= 11.70 M.P
Not: Dolar simgesinde bir çizgi olduğunda peso simgesi oluyor.
Türkiye’den saat farkı 8 saat.
MARİACHİ(Evlilik müziği): Mahalli kıyafetli müzisyenleri  her yerde görebiliyorsunuz.
YEMEK:
İçki:
Tekilla, Phlque ve Mescal.Üçüde tekiladan yapılıyor ama farklılar.
Phlque: Eski içki.tekilla gibi kaktüsten farklı.Kendi halkına bedeva.
Tortilla:Mısır unundan yapılan yemeklerin baş tacı.Sokak satıcılarda daha önceden hazırlanmış hamurdan kalıpla bastırılarak yuvarlak açıp sacın üzerinde pişiriyorlar.Ayrıca tavuk,et v.s karışımı, mantar, yeşil biber, peynir gibi birçok hazır karışım var. Yanında da çeşitli soslar sunuluyor.Bu karışımlardan da isteğe göre saca koyup ısıtıp ekmeğinizin arasına koyunuz.
Aynı açılmış hamuru  yağda kızartıyorlar.Arasına malzeme koyuyorlar.
Veya direkt açılan hamura iç koyup kapatıp yine sac üzerinde pişirip veya yağda kızartıyorlar.Veya iç koyup haşlıyorlar.
Hepsinin adları tarama, takos gibi farklı .
Yemekleri acı dışında çok lezzetli, temiz ve sağlıklı.
Genelde bize göre yiyecekleri bir lokmalık.Yine her türlü meyvanın taze sıkılmış suyunu bulabilirsiniz.
Haşlanmış mısıra önce tereyağ sürüp peynire bulayıp sos döküp yiyorlar.Bütün yemeklerinde mısır var.
Tamal:  mısır koçanına et karışımın sarıp haşlıyorlar.Bazen muz yaprağına da sarıyorlar.
Fasulye de önemli tabiiki. Fasulye ezmesini sabah kahvaltısında bile yiyorlar.

Meksika yemeklerini ço k sevdim.İlk kez bir seyahattiminde kilo aldım.
NOT:Mexico City’de yardım kuruluşuna ait ücretsiz hastahane
Hospital Ruben (Entro)
Plan de san Luis y Diaz Miron
Col casco de sto Tomas
Deleg Migcel Hidalgo
53412601, 53417656
ANI:Küba’da ki doktorun sargısını burada karşılaştığım tecrübeli doktor çıkardı.Artık kemiklerin kaynaştığını ve duş yapabileceğimi söyleyince mutluluğumu siz düşünün.
ULAŞIM:
Ucak: Bir çok şehirde havaalanı var. Yalnız erken alırsanız ‘İnterjet’ülke içinde çok ucuz oluyor ama her şehre uçuş yok.
Otobüs: genelde her şehre 1. Ve 2. Sınıf otobüsler var.1.sınıflar otabandan gidiyorlar.Yoldan yolcu almıyorlar.Daha hızlılar.2.sınıflar yoldan yolcu ala ala gidiyorlar.Bunların terminalleri bazen aynı, bazen de farklı olabiliyorlar.
Ama şehirler arası otobüs ücretleri oldukça yüksek.4-5 saatlik yol 50 TL’nin üstünde.Gerekirse gideceğiniz yere giderek oradan devam ederek daha ucuza gidebiliyorsunuz.

Şehir içi: hemen hemen her yere belediye otobüsü ve dolmuş bulabiliyorsunuz.Ücretler çok ucuz.Mexico city ve Guadakjara’da metro 6P.
Önemli: Eğer Guetelama ve Belize’ye geçekseniz gezinizi, Mexico City’den başlatıp Cancun’da bitirebilirsiniz.buradan Ctumal’a geçip(Meksika-belize sınırı) belize ve Guetelama’ya geçebilirsiniz.
Eğer sadece Guetelama’ya geçecekseniz ‘San Cristobal’dan da geçebilirsiniz.
Maalasef ben büyük hata yaptım.Küba-havana’dan Cancun’a uçtum.daha sonra geze geze kuzeye çıktım.tabii tekrar Cancun’a geri uçmak zorunda kaldım.
NOT: Meksika’da (Tüm Latin Amerika’da)24 aralık,  öğleden sonra başlıyor.25 aralık tam gün tatil oluyor.Dikkatli olunuz.
Aynı zamanda 16 aralık ta da okullar tatile girildiğinden biletler pahallı oluyor.yer bulamıyorsunuz.
YAŞAM
Bize çok benziyorlar.Zenginler genelde şehrin dışında villalarda yaşıyorlar.kesinlikle evlerini bekleyen köpekleri var.
Bulaşık makinası sadece zenginlerde var.pahallıymış.Ama otomatik çamaşır makinaları var.
Gençler hep el ele diz dizeler.habire öpüşüyorlar veya bçr5birlerine yapışık şekilde arka arkaya yürüyorlar.Mutlu insanlar olarak görünüyorlar.
İnsanlar, sıcak, yardımsever, neşeli ve tok gözlüler.
*yucutan adasında insanlar mayaların torunları olduğundan güzel değiller.Tıknaz, soluk siyah renkli ved basık suratlılar.
Meksika’nın ortasına geldiğinizde insanların fizikleri biraz düzeldi.Mexsico City’de ise insanların boyu uzadıu ve güzelleştiler.
İKLİM:
ocak-mart arası  soğuk,yağmursuz.
Nisan-Ekim arası sıcak  ve yağmurlu.
Kasım ve aralık soğuk yağmursuz ama denize girilebiliyor.
Ben aralık ayında oradaydım.Cancun2da denize girdim.Gayet  iyiydi ama özellikle vSan Cristobal ve diğer şehirler sabah ve akşam çok soğuk oluyordu.
AZTEK TARİH
Mexico’da İnka-Maya , Aztek uygarlıklarının izlerini görebiliyorsunuz.
Orta Meksika(mexico city ve çevresi)→Azteklerin yaşadığı yer.
Oaxaca yarım adası ve GuetelamaLa ruta Maya(Maya güzergahı).Mayaların yaşadığı yerlerdir.

Aztek kralı , kaktüse tüneyen kartalın yılanı yakaladığı yerde şehrini kurmak isteyince araştırma yapan halk, en sonunda gölün üzerinde ağzında yılan olan kartalı görürler.zaten Meksika bayrağında da bu simgeler var.
Şehir,Aztek başkenti ‘tenochtitkan’, olarak  gölün üzerine , Venedik örneği olarak kurulur.Böylece bu şehir mexico’nun temelini oluşturmuştur.
Yıllar sonra büyüyen şehirde su kanalları doldurularak göl kaybolur.Ama 1984yılında ki  deprem de felekat getirir.kentin büyük bir bölümü yıkılır.
Ama acılı Meksika yemeklerini yiyemeyen yabancılardaqn ‘Aztek Kral Moeteuzma, intikamını alıyor’diyorlar.
Aztekler birçok  tapan inançları gereği yılda 10.0015.000 kişiyi kurban verirlermiş. Özellilkle hasattan ve savaşlardan önce tanrılarına sunabilecekleri en iyi hediyelerin kendileri olduğunu düşünürlermiş.Karşılığında tanrılardan bereket, mutluluk beklerlermiş.
Maya ve tüm orta Amerika toplumları için var oluş, doğrusal değil döngüseldir. Yani tekrar hayata döneceklerine inanırlar.Bu nedenle bu uygarlıklarda kurban verme adeti vardır. Gerçi Meksikalılar hiristiyanlığı kendilerine uyarlarmışlardır.Bazı kiliselerde rahip yoktur.
Bir Meksikalı kilisede oturup tanrıya şikayetlerini iletebilir.
Yine bu topraklarda o gün için çok büyük sayılabvilecek 100-200 bin  şehirler kurmuşlar.
Pramitler, tapınaklar, saraylar, manastırlar,oyun sahaları,rasathaneler ve halkın yaşadığı alanlar.Ama Aztekler birgün geleceğe inandıkları tanrıyı beklerken(16.yy)ülkelerine gelen İspanyol koloni grubu başı ‘herman Cortez’i tanrı kabul edip tüm kapılarını açarlar.
Arsız İspanyollar altınları, v.syağmadıkları gibi insanları Hiristiyan olmaya zorlıyarak öldürmüşlerdir.Sonuçta bugün Meksikalılar, İspanyollardan daha katı Hiristiyanlardır.Ayrıca Aztek dilini tamamen unutmuşlardır.

MAYA TARİHİ
Mayalar, Aztek ve İnkalardan yapıları daha detaylı.
Maya medeniyeti 2000yıldan fazla devam etmiş.Meksika’nın Yucatan bölgesinden Panama’ya kadar geniş bir alanda bulunmuşlar.Çıkolatayı Mayalar bulmuş.Yine astronomi, matematikte çok ilerlemişler.Yüzyıllar önce hazırlanan maya takvimi 2012’de bitiyor.
Mayalar şehirlerinde tanrılarına kurban vermek için alanlar yapmışlar.
4 kiloluk kauçuk topla oynanan oyunda kaybeden taraf tanrılara kurban veriliyormuş.
Mayalar M:Ö 900’lü yıllardan sonra şehirlerini terkederek diğer halklara karışmışlar.Böylece ortadan kaybolmuşlar.
İnkalar da taşişciliğinde ilerlemişler ama alfabeleri olmamış.160 kişilik İspanyol ordusuna iki saatte yenilmişler.
* Mayaların güzellik unsuru yassı kafa e şehla göz olduğundan yeni doğan bebeklerin başlarını sıkıştırarak bebeği bağlarlarmış.Ayrıca burunlarının üzerine sallanan renkli boncuklar asarak gözlerinin şehla olmasını sağlarlarmış.
Şimdi de insanların tipi çok farklı değil.Gözleri şehla olmasa da kafa yapılarında bir yamukluk var.Ayrıca tıknazlar.

YUCUTAN EYALETİ(Yarım adası):Tropik  ormanlara kurulmuş birçok Tulum, Uxmal, Paingue, Chichenitza gibi Maya şehrini görebilirsiniz.
Giyim: Yucutan yarımadasında kadınlar köşeli yakalı  beyaz elbise giyiyorlar.Elbisenin etek ve üst kısmı renga renk beyaz iş, kanaviçe v.s ile işlenmiş.Elbiselerinin altınada dantelli japon giyiyorlar.
CANCUN
Şık ve bakımlı turistik şehir.
Cancun havaalanında ADO halk otobüsleri ile Downtown şehir terminaline 50 Pesoya geliniyor.Eğer 5 dolar verieseniz geriye 5P veriyorlar.
Cancun,bKüba’nın hiçbirşey bulamadığım marketlerinden sonra bana inanılmaz zengin geldi.Sokaklarda eğlence vardı.Her tarafta gösteriler vardı.İnsanlar güzel değiller ama sevimliydiler.Sokaklarda daha çok mısır ağırlıklı yiyecekler satılıyordu.
ANI: restoran’ta ev sahibimi beklerken yardım istediğim bir Meksikalının telefonunu kullandım.Ev sahibimin geç geleceğini öğrendim.Daha sonra bu beyin avukat eşi gelerek beni evlerinde misafir etmek istediklerini söylediler.Ev sahibimi arayarak durumu açıkladım.Çok tatlı bir aileydi.Hele anne ve kız harikaydı.
1-ısla Mujeres(Ada turu): Sevimli bir ada.
Tek yön 70P.Dowtown’da birbirine yakın iki ayrı yerde feribot iskelesi var.Feribotta canlı çok güzel müzik yapan grup para toplamayı da ıhmal etmediler.Her 20 dakikada bir kalkıyor.Adanın her tarafında çok güzel plajlar var.Tabii ben sargılı olduğumdan ancak belime kadar girebildim.
2-Hotelzone bçlgesi: Karadan ince bir yol ile denize doğru giden bölge.Bazı bölgelerde göller oluşmuş.Birçok gösterşli ve şık oteller var.Her taraf yeşillendirilmiş ve çiçekler ekilmiş.Tabii ki yolun her iki tarafında çok güzel plajlar var.Yüzmek ve görmek için gidilir.
Terminalden kalkan otobüs ile 6P’ile bu bölgenin sonuna kadar gidip gördükten sonra dönüşte pazarların ve marketlerin olduğu bölümde inip gezip yüzebilirsiniz.tekrar otobüs ile Downtown-terminaline geri dönebilirsiniz.
3-Çok turist olunca Cancun’da birçok turizm acentası var.Tur satın alabileceğiniz gezilecek yerler;
A-Playa del carmen: Havaalnından110, Cancun’dan 50, terminalin karşısından da doldukça kalkan dolmuş ile 30 Pesoya bir satte gidiliyor.Marmarise benziyor.Çok ince kumu var.
Çözümel adasına gidiş geliş 280P.Heryerini araba ile 45 dakika da gezebiliyorsunuz.Çok şık ve bakımlı.Kuyumcuları  meşhur.Plajları çok güzel değil.’Playa del Carmen’in plajları çok daha güzel.

B-Xcaret: Snorkel, yemek, park girişi v.s herşey dahil 100 Dolar.1 Saat sürüyor.
 C-Xelha:  7-19 arası,Snorkel, park girişi, v.s herşey dahil 75 Dolar.
D-Tulum: Deniz kıyısında kalıntılar var.Buradan da Coba ve Chicha İtza’ya geçilir.
NOT: Aslında hepsine terminalden bilet alıp kendiniz gidebiliyorsunuz.Hepsi sıraya dizilmişler zaten.Ama acentelardan b ir türlü doğru park giriş ücretini öğrenemedim.Her turcu ayrı bir fiyat verdi.
Ben zaten denize giremediğim için bu türlü parkları da çok gördüğümden direkt Chichen İtza’ya gittim.
CancunChicna İtza(ADO  1.sınıf .sadece 9’da var.18000 P,3 saat.Mayab,2.sınıf, çok arklı saatlerde araç var.4 saat sürüyor.)
Ama
CancunMerida(daha sık otobüs var.En son gece aracı ADO 11.59)
Not: Yacutan adasından heryere 1.sınıf ve 2. Sınıf otobüsleri kalkıyor.1.sınıf otobüsleri otabandan gittiğinden heryerde durmuyorlar.2.sınıf otobüsleri ise her yerde duruyorlar.
CHİCHEN İTZA
Kukuken paraşütünün olduğu ören yeri.
Şehrin dışındaki terminale iner inmez çantanızı ücretli emanete verip terminalin hemen arkasındaki
1-Pramitler: Giriş 115P=14 Dolar.
En etkileyici olan bu pramitler  bölümler  ayrılmışlar.
1.Kuzeydekiler totek tarzındalar.
2.orta gruptakiler erken dönem eserleridir.
3.güneu grupta ki eserler ‘Eski Chicken’olarak bilinen dönemden.
Ören yerinde
*Kukukan(El Castillo) pramidi gerçekten muhteşem birsimetrisi var.Ayrıca
Savaşcılar tapınağı, insanların kurban edildiği Tzompantili binası, gözlemevini  gör.
Girişte ‘pok ta pok’ oyun bahçesinde özellikle kauçuk topun geçtiği çemberler ve kabartmalar çok ilginç.
Buradan tekrar
Chichen İtza→Merida (ADO  fiyatı 106P, ORİENT 63P, 1.5-2 saat süryor.)
MERİDA
Merida güzel bir şehir ama içinde farklı bir şey yok.Çevresi için 1-2 gün kalmak gerekiyor.
Şehir içini gezmekiçin yarım gün yeter.O nedenle planınıza  göre Uxmal ve Bahal’ı gezip geçebilirsin.
Şehir içi:Aslında hepsi ‘Plaza Grande’ par5kının çevresinde  veya yakınında.Girişler ücretsiz.
1-Museo de la Cludad: İçinde sadece resim ve heykel çalışmaları var.Karşısında
2-Lucas de Galves Market: Daha çok yemek ağırlıklı .Herçeşit  Meksika yemeklerini tadabileceğiniz sevimli bir yer.
1-         Plaza Granda : Park
2-         Catedral
3-         Macay: Bu da art müzesi gibi resimler var.
4-         Placıo de Gobierno: Bu salonun tek bir salonunu görebiliyorsunuz.
5-         Teatro Jose Pedo Contreras: Çok şık tiyatro salonu.
6-         Arkeoloji Müzesi: Giriş 40P.

UXMAL
Giriş 115P=14 Dolar.
Maya dilinde ‘Üç kez inşa edilmiş’anlamındadır.172de kapanıyor.
 Unesco’nun dünya miras listesinde olup Yakutan yarımadasının en iyi korunmuş  ören yeridir.
Kısmen ormanlık bir alana kurulmuş.Yürüyerek bir çok yapıyı görebiliyorsunuz. En önemlilerden bu üçü.özellikle taş  kabartmaları çok güzel.
1-Valilik Sarayı
2-Büyük Pramid
3-Kamlumbağalar evi
Meridauxmal(2.sınıf Sur otobüsleri gidiyor.Sık otobüs var,41P, birbuçuk saat sürüyor)
Uxmal→Campeche(öğle sonrasına kadar otobüs var. Otobüs Uxmal ören yerinde yol üstünde bırakıyor.beş dakika yürüyünce ören yerine ulaşıyorsunuz.Çantanızı bırakıp bileti alıp  gezebilirsiniz.
NOT: Eğer Merida’ya geri dönecekseniz
1.En erken Campeche otobüsüne bininiz. Bu otobüs ‘Kabah’ören yerinden geçiyor.
Bahal’ı gezdikten sonra otostopla 20 km uzaklıkta ki Uxmall’a gelip geziniz.Otobüsle Merida’ya geç.
EğerCampeche’ye gidecekseniz
2. Önce Uxmal’a gidip gezdikten sonra ya otostopla veya Campeche’ye giden otobüsle kabah’a gidip geziniz.Arkadan gelen Campeche otobüsü ile Campeche’ye gidiniz.Ben böyle yaptım.Campeche’den de Palangue’ye geçtim.

BAHAL
Uxmall→Bahal(22km, Campeche yolu üzerinde)
Burası çok da görülmeye değer değil.
Codz Poop sarayı : Giriş 37P, kamera 45 P,o nedenle kameranızı saklayınız.Bir çok chac mask kabartmasıyla dış yüzeyi döşenmiş.
Kapıdan çıkışda yolun karşı tarafında bormanlık alanda  da görülecek eser vardı ama ben otobüsü kaçırırım diye bakamadım.
Bahal→Campeche(2.5-3 saat, 82P, Sadece 1.sınıf ado firması gidiyor,)
*CEMPECHİ: Meksika körfezinde ki bu şehirde denize girebilirseniz.Kalmaya değmez.
Campache→Palengue(268P, 4-6 saat sürüyor,gece otobüsü de var.yalnız Sur acentası ile Ado acentasının terminalleri farklı yerlerde.)
Merida→Palengue(22 ve 23:50 de otobüs var.7-9saat sürüyor.400P.

PALANGUE
Kalmaya gerek yok.
ADO terminaline varınca sabahın 8’ini bekleyiniz.çünkü NOT:Pranmitlerin olduğu alan orman içi.Eğer 8’den önce giderseniz müzenin biraz ilerisinin karşısında pramitlere giden bir kapı daha var. Önünde giriş masasını göreceksiniz.Erken kimse olmuyor.Hem ücret ödemezsiniz hem de güneşin doğuşunu izlersiniz.

1-pramid :Şehre 6-7 km uzaklıkta.hemen terminalin karşısından dolmuşlar her an 10 P’ye  gidiyor.Burada çantalarınızı ücretsiz bırakabiliyorsunuz.
Pramid girişi 25P.Güzel bir müze ve ‘Kral Pakol’un mezarı var.
12 yaşında tahta geçen 80 yaşında olen bu kralın yüzü yeşimden bir maskeyle örtülmüş şekilde bulunmuş.
Pramidde ki taş oyma sanatı her ne kadar deforme olmuşsa da zamanında ne denli muhteşem olduğu kalanlardan belli oluyor.
Tumbala dağının eteklerinde kurulu bu antik  Maya kenti 500-700 yılları arasında en muhteşem çağını yaşamıştır.
1-         NOT: Saat 13’de terminalden 51p’ye ‘Ayua Azul şelaleri’ne gidip gelen dolmuşlar var.
NOT: Palangue’de kalmak isterseniz kasaba ile pramid yolu arasında ‘El Ph Chan’ yöresinde bungolow tarzı  kamp alanı gibi  yerler var. Bir oda 150-250P .
Palangue San Cristobal (ADO’nun direkt bir çok seferi var. 148P.sadece 17’de 2.sınıf otobüs var.80P.5 saat sürüyor.
Ama terminalin biraz ilerisinde köşede iki aktarmalı (50+45=95P) doldukça kalkan dolmuşlar da var.
San cristobal yolu yemyeşil ve harikaydı.
SAN CRİSTOBAL
Chlapas eyaletinin en turistik şehri.Bir günde de gezilebilir ama en az cafe keyfi yapmak için iki gün kalınması gerekir.
Terminalde inince şehir merkezi’Plaza catedral’in üst tarafında yürüyünüz.Özellikle trafiğe kapalı ‘Guadalape ‘ caddesi ve civarı hem çok hareketli hem de 80P’den başlayan birçok hostel var.
San Cristobal, 2000metre yükseklikte tepede orman içinde ‘Zapatista’yönet6iminde Guetelema sınırına yakınki çok şirin Maya kenti.
Buradaki tek katlı renkli ve bakımlı evler var.Sokaklar ara ara çok sevimli meydanlara açılıyorlar.
İnanılmaz sevimli cafe, restoran ve hoteller sıralanmış.Bir turistin istediği herşeyi bulabileceği bir yerleşim.Caddelerinde gezmeye doyamıyorsunuz.Duvar resimleriyle de ünlü bir şehir.
Kenti , Maya yerlilerinin yaşadığı ‘Zinacantan, San juan, Chamala, Amatenango gibi köylerle çevrilmiş.
Bu kentte çok sık dini festivaller, ölüler günü festivali v.s oluyor.
Bu şehirde yaşayan takı v.s satan veya cafe , restoran gibi işletmecilik yapan Belçikalı, Lübnanlı v.b gibi birçok yabancı hippiler görüyorsunuz.
NOT: San Cristobal, sabah ve akşamçok soğuk , gündüz ise çok sıcak oluyor.
1-Plaza Catedral: hemen yanında
2-Templo de la Merced: Bitişiğinde
3-Ambar müzesi: Giriş 20P.
4-Museo de Culturas Populares:Ücretsiz.
5-Trafiğe kapalı Gudalupe caddesi ve bitiminde ki tepede kilise.
6-Yine Plaza catedral’den devam ettiğinizde  trafiğe kapalı diğer cadde devamında harika el işlerinin satıldığı Pazar yeri var.Ayrıca cumartesi günü meyva ve sebze pazarı da kuruluyor.
ÇEVREDEKİ ZAPATİSTA KÖYLERİ
ZAPATİSTALAR
1994 yılında çok geri bırakıldıkları içinisyan eden köylülerin direnişidir.10 gün süren ilk eylem’San Cristobal’da yapılmıştı.
Felsefe profösörü ‘Marcos’un yönettiği bu eylemle dünya destek verince hükümet anlaşmak zorunda kalıyor.Aslında bu tarihe kadar 80 yıl aynı hükümet varmış.Hükümet değişince ‘Zapatistalar’ ile anlaşıyor.
Zapatistaların kendi okulları var.farklı görevlerin verildiği birçok ayrı bölge var.Bu bölgede yerel dillerde İspanyolcanın yanında kullanıyorlar.Evlerde şeker kamışından ‘Poş’ içkisi üretiyorlar.

Giyim: Kadınlar siyah pelüş veya siyah çizgili kumaştan kemerle tutturduklarıetek giyiyorlar.Çok çirkin.Erkeklerde beyaz peluştan elbise giyiyorlar. Bazıları da rengarenk işlemeli pelerin gibi giyiyorlar.rengarenk kumaşlarla saçlarını iki örgülü yapıyorlar. Çoğu genç köylülerin bile dişleri platinden.
Evler: Zeminleri çamurdan.Dışardaki tuvaletleri naylon ile çevrilmiş .Çok pisler.
Çocuklar turist görünce başlıyorlar ağlamaya.Fotoğraf çekince hemen 5Peso istiyorlar.Turizm gözlerini  iyice açmış.zaten köylerde ki jiplerden turizmden ne denli para geldiği belli oluyor.çocukları için para istiyorlar.
Heryerde mangal ile ısınıyorlar.
Bunlar dünyanın dört sütun üzerinde duran ve sularla çevrili bir küp olduğuna inanıyorlar.
Ayı  ve güneşi tanrı kabul ediyorlar.zaten Şamanizm ile Hiristiyanlığı karıştırmışlar.Maya sembolleri kullanırlarken İsa heykelini de önemsiyorlar.

1-SAN OVAN CHAMULA
Şehir merkezine yakın kendi garajında doldukça kalkan çok sık  dolmuşları var.20 dakika sürüyor.10P.
Ben cumartesi gittiğimde kilisenin olduğu meydanda yerel Pazar vardı.hem de kilise azizleri için ayinler vardı.
Önce kortej halinde canlı müzik eşliğinde kiliseye geldiler.insanların kıyafetleri rengarenkti.Kızların saçları ayraklarının renklerinden kurdalelerle süslenmişti.
Kilise içini yeşil otlarla döşemiş ve hertarafta mum yakmışlardı.
Adamın biri parmağını avucuna vura vura yüksek sesle tanrıya şikayette buludu veya birşeyler istedi.
ANI:Kapıda ki görevli sadece bana bilet almamı söyleyince ben de arka kapıdan girip fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu bildiğim halde gizli gizli çektim.Ama anladılar. Çıkarken izin vermediler.Makinamı istediler.Vermeyince polis çağırdılar.Polislerde beyaz pelüş elbiseli silahlı adamlardı.Zorla makinamı aldılar.Zaten köylüler etten duvar ördüler etrafımda.Bu dağlı görevliler için beni yakalamak büyük onur olmuştu.Biriçsi kameramın kartını alarak kilise içinde çektiğim harika fotoğrafları çekerek kameramı geri verdiler.
Aslında bu insanların hepsi çok cahildi. Sanki önemli bir töreristi yakalamış gibi işgüzarlık yaptılar.
Yani Zapatalar, Meksikalılar gibi değiller.Dışarıya kapalı yaşıyorlar.Arsızlar.
2-ZİNACANTAN
Bu Maya köyü aslında ana yol üzerinde.Daha önce sola ayrılıyor.Ama San Cristobal’a geri dönmelisin.Cünkü buranın da dolmuşları (10P) ve taksileri(14P)doldukça kalkıyor. İki köyün terminali 5 dakika yürüme mesafesinde.
ANI: Bu köyünde önce kilisesine gittim. İki yerel turist de vardı.Fotoğraf çekince görevli 4 fotoğraf için 10P=13 tl istedi.Sildim.Yine istedi.Polis çağırmakla tehtid etti.’Çağrı’dedim.Anlıyacağınız bu cahil Zapatista köylüleri turistlerden para koparmanın yolunu iyi bulmuşlar.
Kiliseden yukarı mahallelere daldım.Gerçekten yaşamları, evleri ve kıyafetleri ilginç ama asla konuksever değiller.Bir evde kadınlar toplanmış küçük mısır ekmeği pişiriyorlardı.Burnuma çok koktu ama ‘Al’ diyen olmadı.
Tek amaçları yaptıkları el işlerinden  veya çekilen fotoğraflardan para almanın peşindeler.
ANI: (San Cristobal)Benim olduğum 10-11 aralıkta azizeleri Madonna için günlerce süren festival vardı.
Diğer şehirlerde de yollarda azizelerin resimleri olan kıyafetleriyle süslenmiş arabalara biniyorlar.Biri önde elinde meşale ile koşuyor.Yorulunca arabadakilerden birisiyle yer değiştiriyor.En sonunda topluca şarkılar söylüyerek kilisede ayin yapıyorlar.
San Cristobal’da tepedeki büyük kilise ve yolu süslenmişti.Cadde çeşitli yiyecekler satan portatif dükkanlar,lunapark, v.s kurulmuştu.Akın akın insanlar geliyor.sabaha kadar devam eden havai fişek gösterilerinin gürültüsünden uyuyamadım.Kısaca Meksikalılar katı Katolikler.
TUXTLA GUTİERREZ
Chiaps eyaletinin başkenti.
San Cristobal→Tuxtla(Dolmuş, 40P, 1 saat, 2.sınıf terminaline geliyor.)
Tuxtla→Oxaca(13, 15, 17 ve 19’da araba var. 240P.10 saat sürüyor.
Ama direkt
San Cristobal→oaxaca(20 de 512P.21’de 684P.21:45’de 426P.1.sınıf otobüsler kalkıyor.Belki 2. Sınıf otobüslerde vardır.
A-Sumidero Kanyonu: Griyalya nehrinin oluşturduğu bu kanyonda tekne gezisi yapılıyor.
Terminalin hemen altında ‘Chiapa de Carso’ yerleşim birimine sık giden dolmuşa bininiz.(10P).En son durakta inip yürüyerek nehir kenarına ininiz.Doldukca kalkan tekneler var.(Bir kişi 150P.).
Veya tekne kiralayabilirsiniz.
İki saat süren turda nehirde giderken İgouna, timsah, çeşitli kuşlar görüyorsunuz.Kaya oluşumları ve tabiat harika.En son elektrik üretilen baraja kadar gidip geri dönülüyor
Giderken pembe renkli mağarayı, farklı oluşumu ile yılbaşı ağacını vs de görüyorsunuz.
Bence fena değil ama değmezx.Direkt San Cristobal2den Oxaca’a gitmek daha mantıklı.Dönüşte şehir merkezini gezeyim dedim ama Pazar olduğu için heryer bomboştu,
OAXACA
İki gece kalmak gerekiyor.
Bu şehir oldukça geniş bir alana yayılmış.Özellikle merkezi geceleri çok hareketli,Yemekler çok güzwlBirçok gösteri izleyebiliyorsunuz.
I-Şehir içi
A-Katedral.Şehir  merkezi sayılır.Hemen alt tarafta
*Bo şehirde birbirine benzeyen harika kiliseler var.
B-Plaze de armas:  Brada ve önemli noktalarda Ti var.
 C-De las Culturas  de Oaxaca(Kültür müzesi): Giriş51P.
Katedralden kuzeye yukarı doğru yürüdüğünüzde güzel ve oldukça büyük bir müze.Bitişiğinde ki kilise harika.Bir arka sokakta
D-Casa Juarez:   en ünlü reformculardan benito Juarez ‘in müze evi.Giriş 37P.Birşey yok,
1.gün:
A-Monte Ablan: Dağın tepesinde  geniş bir alana yayılmış bir şehir.5.yy da Ölmekler tarafından kurulmuş. Daha sonraları Zapotekler ve tarafından idare edilmiştir.
Bu ören yerinde birçok teras, npramit, barj ve yapay tepeleri görebilirsiniz.
giriş 51p.ama girişe giden merdivenlere çıkmadan sol tarafta iki çıkış yolundan  da ören yerine rahatlıkla girebilirsiniz.
Bu ören yerine şehirden taksi40P, otobüs 20P’ye gidebilirsiniz.
Burada yerleşim yeri yok. Sadece dağın tepesinde ören yeri var.20 dakika da gidiliyor.
Ben  yerleşi olan Monte Alban yolunun yarısına kadar belediye otobüsü ile gittim.(5.50P).Ondan sonra yürüme veya otostopla devam edebilirsiniz.Otobüs veya otostopla da geri dönebilirsiniz.
B-Arrazola: Ağaçtan çeşitli rengarenk boyanmış hayvan v.s yapılan yerleşim merkezi.20 dakika da gidiliyor.
Aslında bir köye ‘Monte Ablan’dan tepeden aşağı 20 dakika da iniliyor.veya geri Oaxaca’ya gelip
Şehir tamamen çevreleyen ana yola katedralden direk aşağı indiğinizde bulacaksınız.Otobüs var.(10km, 20 dak, 5.50P).
Aslında buraya gelmeye hiç değmez.Fazla bir şey yok.Oyuncaklar herterde var.
C-Coyotepec: Burada da seramik müzesi ve seramikten satılan eşyalar olan yerleşim merkezi.
Arrazola dönüşünde şehrin merkezine varmadan ‘Vayargue del amor’ da ininiz.otobüsle 20 dakika, 10P’ye gidiliyor.Müze güzel ama çok da görülesi değil.
*Buralara hiç beklemeden otobüs bulabilirsiniz.
2.gün:Tia colula vadisi: Aslında buraya sabahtan  ve en sondan Hierve el agun şelalerinden  başlamak daha mantıklı.
A-Tule: Dünyanın 2000 yaşında ki en yaşlı ağacı.gerçekten ihtişamlı.Şehir merkezinden direk aşağı indiğinizde anayoldan geçen Tule otobüsüne  bininiz.(20 dak.,60P)Ağacı görmek ise 5P.
B-Mitla:Tule’den otobüsle gidilmiyor.Önce taksi ile çok yakın ‘Luchigolo’ya gidiniz. Oradan da Mitla otobüsü ile 45 dakikada 12P’ye gidebiliyorsunuz,
NOT: Tule ve Mitla yolu aynı gibi görünüyor ama Oaxaca’dan giden otobüsle Tule’nin altında  geçip daha sonra birleşiyor.Yolda inip yürüyüp  Tule’ye de gidebiliyorsunuz.
Mitla yerleşim merkezinde inip yukarı doğru yürüyünüz.Mitla ören yerine giriş 40P.
1.Grupo de las columnas sarayı:
2.Zapoteco sanatlar müzesini gör.
Yıkılmalarına rağmen kilim desenli taş işletmeciliği oldukça ilginç.
NOT: Tule’den taksi ile veya Mitla dönüşü yol sapağında inip
C-Teotitlan: Kilim üretim yerine de değmese de gidebilirsiniz.
D-Hierve el agua(şelale): Mitla^dan 45 dakika uzaklığında ,otobüsle gidiliyor.(20P).Tekrar Mitla’ya dön.
Mitla→Oaxca(otobüs, 14P, en son saat 20’de.)
NOT:
1-Oaxaca’da çok sık  ve ucuz otobüs var.
2-Zamansız yoksa buralara tur alabilirsiniz.her biri 150-250 P.
3-Aslında sadece Tule-Mitla  ve Monte Ablan’ı görmek yeterli.
Artan zamanınızda da şehir içini geziniz.
*İçtikleri tarçın çayı çok dinlendirici,
Oaxaca→Duebla
ADO(320P) veya 2.sınıf terminalinden farklı yerlere gidebilirsiniz.
2.sınıf terminalinden 6:30 ve 24 gece otobüsü var.
5 saat sürüyor.170P.
PUEBLA
Puebla eyaletinin başkenti.Harika bir şehir.Gezilecek yerler yakın olduğundan 1 günde geziliyor.
Oaxaca’dan daha büyük.ben aralık sonu burada olduğum için tüm caddeler yılbaşı için ışıl ışıl süslenmişti.kilise önlerinde ki yılbaşı ağaçları harikaydı.
Meksika’nın ulusal yemeği ‘Mole pablano’ buradan çıkmıştır.Unesco2nun dünya mirası listesindedir.
1-Şehir içi:
A-Zacole(Alan): Şehir merkezi. yine önemli noktalarda Tİ var.heme4n yanında
B-Katedral: 17.yy’a ait 69 metre yükseklikte çan kulesi var.
C-Yöreye ait ‘Talavera Fayansıyla’yapılmış 1000’e yakın kolonayal dönem binaları, barok dönem binaları, 70 kilise var.Hepsi muhteşem.
Yine Zacolco meydanına yakın sırasıyla
D-Refama caddesi:
E-barok Iglesia de Santo domingo kilisesi: İçindeki asıl oda muhteşem.
F-santa Monica müzesi: Meksika’nın din tarihini anlatıyor.Ben gittiğimde kapalıydı.
G- Casa de alfenigue: Giriş ücretsiz ama fotoğraf çekilmiyor.Binanın içide dışı da harika.
H-Bario del artista: Sanatkarlar köşesi.Alt tarafta
I-hediyelik market:Biraz ileride köşede 72 nolu otobüsle
j-Kort de loreto: Gidebilirsiniz.10 dakika.kale güzel değil.İçindeki müze girişi 37P.Buraya yürüyerek bile gidilir ama değmez.Zocolo’nun hemen altında
K-Museo ampara: Giriş 35P.En önemli ve güzel müze.Fotoğraf çekilmiyor.
L-casa del dean: Giriş P. Girmedim.
N-Cultur’s House: Ücretsiz.İçinde pek bir şey yok ama 2.katında ki kütüphane önemli.Ben gittiğimde kapalıydı.
2-Şehir dışı:
Puebla→Choluka(20 dak.)→Tonontzintla(20 dak.)rsiniz.

NOT:Direk Puebla’dan Tonontzintla’ya gidip dönüşte ‘Choluk’’a gelebilirsiniz.
TONANTZİNTLA
Yanılıp yol üstünde ki küçük kiliseye gitmeyiniz.Biraz aşaıda ki meydanda ki büyük kiliseye gideceksiniz.
Kilise: Renkli kabartmalarla aziz, şeytan,meyva, kuş, çiçek, v.s betimlenmiş,Çok muhteşem görünüyor ama bana kaba geldi.
CHOLULA
Bir zamanlar 450metre ende 65 metre yükseklikte bu pramit Mısır’da ki  Keops pramitinden de yüksektir.Şimdipramitin kalıntıları kaqlmış.Tepede ki kilsenin girşi ücretsiz.
Puebla→Pachuca(Capu terminalinden-bütün otobüsler buradan kalkıyor,2 saat,140 P)→Teotihvacan(1 saat, 41P) →Mexico City(50km, 35 P, )
Not: Sanırım önce Mexico city’e gelip buradan gitmek daha avantajlıydı.
TEOTİHVACAN
Bu pramid Azteklerden değil !Teotihvacan’lardan kalma.Aztek ve Mayalar ve birçok topluluğun yaşadığı antik kent.Aztek dilinde ‘İnsanların tanrılaştığı yer’anlamına geliyor.Hiristiyanlık öncesi 20 kilometrelik yerde 125.000kişinin yaşadığı en büyük şehirdir.Aztekler, matematik ve astronomi de çok ilerlemişlerdi.Mısır pramidinden farkı hazırdaki tepenin üzerine kurulmuş olup içeri girilmiyor. Üçayrı girişi var.51 P.
1-Quetzalpalotl sarayı : çıkışında solda 
2-ay tapınağı: 2km ölüm yolunu bitirince
3-Güneş tapınağı: Tepesine çıkıp manzarayı seyrediniz.
MEXİCO CİTY
NOT:Türk elçiliği: Dış işleri bakanlığının sayfasından aldığım adres 10 yıl önceki eski adres.evet hala yenilememişlerdi.Kaç kere yazdım.değiştirmediler de.
Monte Libono#885 tlf:52 82 54 46
Tokyo’dan sonra 24 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık 2.şehri.Aslında iki günde çok rahat geziliyor.
Ulaşım: + tane farklı terminal var.Gideceğiniz yöne doğpru terminalini seçiniz.
Yine otobüsler, 1. Ve 2. Sınıf olarak ayrılıyor.Birçok acenta var.
*Eğer fiyat pahallı olursa gide4ceğiniz yere yakın bir yere gidip oradan aktarma yapabilirsiniz.
Metro: Çok genişbir alana yayılmış.neredeyse her yere metro ile gidebiliyorsunuz.3P.Yalnız çok kalabalık ve başka bir hatta geçerken çok yürüyorsunuz.Ama kullanımı çok kolay.7-24 arası çalışıyor.
İklim: Diğer şehirlere göre daha sıcak.
Yaşam: sanki insanların hiç derdi yokmuş gibi vur patlasın çal oynasın modunda çok neşeliler. Sanki tüm halk sokakda. Satıcılar ayrıca renk katıyorlar.Yılbaşı yakın olduğundan da her yer çok ışıltılıydı.
Her an heryerde bir gösteri vardı.Çok güzel müzik  ve dans gösterileri izledim.Yine paris, ispanya gibi sokak gösterileri çok fazlaydı.
Hele gencler, kimseyi takmadan  heryerde öpüşüyorlar, sarılıyorlar.bunlara  bir bakıp şaşıran bendim.
En ilginci sabah metroda birçok kadın çantasından malzemeleri çıkarıp full makyaj yapmaları.Kimse de yadırgamıyor.
Zaten Türkiye’den tek farkları heryerde makyaj yapmaları ve gençlerin dudak dudğa çok rahat öpüşmeleri.
1-Zocalo(Anayasa Meydanı): Dünyanın 3.büyük meydanı.
A-         Palocio Nacional (Ulusal saray): Giriş ücretsiz.Çantanızı emanete burakıp girebiliyorsunuz.Diego Rivera’nın Meksika tarihini betimleyen duvar resimlerinin süslendiği bu saray  bizim Dolmabahçe sarayının daha sadesi.Sadece resimlerin fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.
B-         Katedral Metropolitano: Aztek yapılarının taşlarıyla yapılmış Güney Amerika’nın en büyük  muhteşem katedrali.Biraz ileride
C-         Templo mayor(Büyük tapınak): Tenochtitlan  kalıntılarının sergilendiği müze ve açık hava müzesi.Giriş 51 P.
Zocalo’ya yürüme mesafesinde (metro’da var.)
2-Palocio de belles Artes(Güzel sanatlar sarayı): Giriş  51 P.Pazar günü ücretsiz ama fotoğraf makinası için ücret alıyorlar.Binanın kendisi çok güzel.İçinde ayrıca tiyatro ve opera salonu, dans v.s salonları var.
Meksikalı ressam Diego Rivera’nın ve diğer ressamların resimleri sergil.eniyor.Diego Rivera’nın eşi ressam ‘Frida kahlo’nun resimleri kaldırılmış.
*Bu sarayın önü çok hareketli.Her an bir gösteri izleyebilirsiniz.Ben canlı müzik eşliğinde yüzlerce çiftin harika danslarına tanık oldum.
3-Osmanlı saati: 1909’da Sultan Reşat zamanında me4ksika2ya hediye edilen bu saatin çevresi İznik çinileri ile süslenmiş.
Zocola’dan Belles Artes’e yürürken Bolivar caddesinden sola döndüğünüzde b iraz ileride  daha uzakta gezilecek yerler:
4-Guadalupe Bazalikası: Sabah 4:40’da açılıyor.Metro ile ‘La viva basçlica’durağında inip biraz yürüyorsunuz.
Bakire Guadalupe’nin göğsünde her gece güller açıyormuş.Bir gün kendisine inanmayan piskopozlara göğsünü açınca güller yerlere yayılınca azize yaparlar.Bugün birçok aile kızlarına , bu azize  yardımcı olsun diye buraya getiriyorlar.  

Her yer insan kaynıyor.Dizlerinin üzerinde ilerlemeye çalışanları göreceksiniz.Kişi gittikçe bir diğer kişi dizleri acımasın diye önüne battaniye seriyor.Ne kadar bu dünya da sürünürsen gelecekte o kadar iyi yaşanacağına inanıyorlar.Tüm dinlerde olduğu gibi vaad etme yöntemi.
5-Angel (melek) anıtı: ‘İnsurgentes ‘ metro durağında inip biraz yürüyeceksiniz.
Dünyanın en yüksek bu sütununun dört bir yanı savaş, barış, bağımsızlık ve adalet dönemlerinin anlatıldığı figürlerle süslü.
*Anıtın yakınında ‘refermo’ caddesi geçiyor.
Hemen alt tarafında
6-Zona rosa(pembe bölge): Kafeleriyle ünlü turistik bölge.
7-El sanatları çarşısı: Anıta gelmeden 2 durak öncesi ‘Balderas’metro durağında inmelisiniz.
8-Museo Nacional de Antropologia(Antropoloji müzesi): Metro ile ‘Aditorio’durağında inip biraz yürü.Giriş 51 P.
Aztek, Maya ve Meksika hakkında eserlerin sergilendiği harika müze.tek eksiği hangi sırayla gezileneceğini belirtilmemiş.
*Buradan reforma caddesinin çiçek ve heykellerle süsülü en güzel kısmını gedzebilirsiniz.
9-Atatürk heykeli: Çok zor buldum.Hatta bazı taksi şöförleri bile bilemedi.
Adres:reforma caddesi ile Calle Castillo caddesinin kesişiminde İran konsolosluğunun karşısında reforma caddesinin üzerinde.
Reforma y calle castillo 2350 de chapultepec .KM13 otobüsü geçiyor.
Tabanı ay ve yıldız şeklinde yapılmış kaidenin üzerinde ayakta duran heykeli.Atama , bizi modern dünyaya soktuğu için tekrar teşekkür ettim.
10-Reforma caddesi: Çok uzun bir cadde.Birçok yerde karşınıza çıkacak.Bazı yerlerde alış veriş dükkanları , bazı yerlerde çeçek ve heykellerle süslenmiş.
11- Chapultepe bölgesi: daha çok zenginlerin yaşadığı lüks bina, restoran, cafelerin olduğu bölge.
12-Frida Kahlo’nun müze evi: ‘Loyacan’metro durağında inip otobüsle 10 dakikada gideceksiniz. Ünlü ressamın resimleri, kıyafetleri, v.s sergilendiği  ve eskiden yaladığı ev.
13-Xochimilco (kanallar Bölgesi):Uneswco’nun listesinde. Metro ile ‘Xachimilcou’durağında inip  hemen her an çalışan trene bininiz.son durakta inip yürüyerek kanallar bölgesine ulaşıyorsunuz. İspanyollar ülkeyi istila ettiğinde baraj ve bentleri yıkmışlar.Bu kanallarda

Özel tekneler saat ve hizmete göre kişi başi 150 pesodan başlıyor.Ama pazarlıklı bir tekneyi 200 pesoya kiralıyabiliyorsunuz.
Yine 5 dakika ilerleyip kilisenin köşesinden dönünce 2.bir teknelerin kalktığı yer var.buradan ayrıca ‘Kollektif boot’ da 12, 13, 18 de kalkıyor.Kişi başı 15 P.Burada ki özel tekne fiyatları da daha uygun.
Siz uzun çubuklarla idare edilen sarı-kırmızı-mavi  gibi canlı renklere boyanmış teknenizle gezerken
,başka teknelerde hazır bekleyen müzisyenlere para verip canlı müzik dinleyebiliyorsunuz.Yine istediğiniz yiyecek, hediyelik eşya v.s satan teknelerde var.
Kesin görülmesi gereken bir yer ama beni çok etkilemedi.
NOT: Acapulco: Mexico City’den 6 saat uzaklıkta sayfiye yeri.Gitmedim.
Mexico City→Gucnajuato (sabahtan gece yarısına kadar otobüs var.360P.Dörtbuçuk saatr sürüyor.)
Ben Mexico city→İrapuato→Guanajuato (234+38=272P’ya gittim.
GUANAJUATO
Ben bir gece kalabildim ama en az ıkı gece kalmak gerekiyor.
Otobüs terminali şehrin bayağı dışında ama okul otobüsü heran şehre 5P2ya gidiyor.
Tepelere kurulmuş çok hoş bir şehir.Eswkiden su kanalları olan tüneller şehre çok farklı bir hava vermiş.
*Pazartersi mumya müzesi hariç diğer müzeler kapalı.
I-şehir içi:
1-plaza de la paz: Çok farklı bir meydan.
A-Katedral
B-Museo de Pueblo: Giriş 32P.
Bunun dışında farklı birçok müze var.
Merkezden otobüsle veye yürüyerek 1km yürüdüğünüzde
2-museo de las momias (Mumya müzesi): Giriş 52P.İçindeki diğer bir kısım içinde ayrıca ücret alıyorlar.
*şehrin şirin caddelerini gezip,tepelerine çıkabilirsiniz.cafelerde çok güzel.
II-şehir dışı:
1-Dolores hidalgo: otobüs terminalinden vaya şehir merkezinden geçen  otobüsle 1 saatte gidiliyor.50P.
Dondurması ve yemekleri ile ünlü.Kilise müze (Pazartesi kapalı) var.Bu şehre gitmeye değmez.
2-Atotonilcoy: Burada sadece kilise var. Bu şehre de gitmeye değmez
3-San miguel de allende: burası çok şık, sevimli, hareketli  ve ilginç görülmeye değer  yerleşim merkezi.
Merkezde ki göğe doğru sivrilen katedral ve yanında meydanı var.Evleri çok eski ve bakımlı.özellikle otel ve kafeleri harika.Yine alış veriş yerleri de  renkli.Müzesi pazartesi kapalı.
Guanajuato→Doleres H(1 saat)→Atotoniloy→San Miguel
*Doleres’den Sen Miguel 40 dakika.38P.Guanajuato’dan sen Miguel’e ise son araç 20’de.90P.1 saat.
*Bu üç yere Guanajuato’dan turla kişi başı 200P’ya gidebiliyorsunuz.Daha avantajlı.
Guanajuato→Guadalajara(4 saat, 279P.)
*Guadajara’dan ‘İnterjet’ havayolu ile ucuz ülke içi uçabiliyorsunuz.
GUADALAJARA
Bu şehre Cancun’a ucuz uçuş olduğpu için geldim.24 aralık noel ve noırmal tatil dönemi olduğundan uçak biletleri hızla pahallandı.

5 milyonluk Meksika’nın 2. Büyük şehri.ucak biletim olduğundan bir gece ancak kalabildim.
Yine merkez ‘Plaza Unıversal’  de katedral, tiyatro binası, müze, v.s  var.bakımlı, büyük ve güzel bir şehir.
ANI: burada daha önce Türkiye’ye gelmiş ve Türkleri çok sevan Luis ve annesinin evinde kaldım. Luis’in odasında kocaman bir Türk bayrağı vardı. Ve benim  bile tanımadığım Türk sanatçıların sidileri vardı.Bana da çaldı. Bu çok konuksever ailesnin annesi bana harika Meksika yemekleri hazırladı.
Guadalajara→Cancun→Playa bdel carman
PLAYA DEL CARMEN
Deniz kenarında güzel bir şehir. Cancun havaalanından 110P, cancun terminalinden 50P, terminalin karşısından doldukça dolan dolmuşlarla 30p2ya  bir saatte  sahilin dibindeki terminale gidiliyor.
Marmarise benzeyen bu şehirde sahil ve deniz çok güzel.Alışveriş caddeleri de çok şık.
 1-çözümel adası:
Playa del carmen→çözümel adası(Feribot, 45 dakika, gidiş geliş 280P.)
Bu ada da şnorkel yapabilirsiniz.Çok şık ve bakımlı olan bu adayı ben çok sevmedim.Her yerini gezmek için araba kiralamanız gerekiyor.Sahili delikli taşlardan oluşan plajlarını beğenmedim.Özellikle taş satan kuyumcuları çok şık.
2-CHETUMAL
Cancun→Chetumal(En son  otobüs 00:15’de.198P.2.sınıf otobüs ise 23:322de162P,5 saat sürüyor.)
*Bu arada ‘Bacalar’ kasabası da çok güzelmiş.
ANI: Bu yolculuk berbattı.tatil olması nedeniyle sanırım biletin numarası yoktu. İnsanlar, otobüs gelmeden kuyruğa girmişlerdi. Ben numaram olduğumu sanarak en arkadan bindim. Beş saatlik yolu insanlar tıklım tıklım ayakta gitmeye razı olmuşlardı.ben neyse bir saat sonra boşalan koltuk buldum ama hiç uyuyamadım.
ANI: Cancun’da ev sahibim ceren’in verdiği partide heryerde görülen gürz şeklinde  ve iple asarak sarkıttıkları renkli torbaların içine şekerlemeler koymuşlardı.İpin ucunu tavandaki adamın elinde iken iki gözü kapalı  yine rengarenk süslenmiş sopayla bu gürz torbaya vurmaya çalışırken tavandaki adam ipi çekerek adamın torbaya vurmamasına çalışıyordu.İnsanlar ise vurulduğunda yerlere saçılan şekerlemeleri kapıştılar.

Belize'de görüşmek üzere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder