2 Şubat 2011 Çarşamba

4-AMERİKA-KALİFORNİYA EYALETİ


SAN DİEGO çok güzel bir şehir.burada ilk kez yaşam olduğunu gördüm.

Ulaşım:

Şehir içi tur otobüsü 45 Dolar. İstediğin kadar otobüs ve tren kullanabileceğiniz günlük bilet 5 Dolar.
1-Down Town: merkez sayılır. A-BroadwayCaddesi: çok şık otel,restorant ve alışveriş mekanlarının olduğu cadde. Greyhaund terminalide bu caddenin tam ortasında. B-Gaslamp Quarter : Bu bölgede birçok victoria tarzı evler var. Yine çok şık restoranlar, cafeler, barlar var. hareketli bir yer.Kaldırımları kızıl tuğladan. Çok keyifli bir semt. ben göremedim ama gecesi de çok hareketli olduğu belli. C-Horton Plaza: ABD'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri.Binanın yapısı da ilginç.Keyifli bir yer. Broodway caddesini bitirdiğinizde 2-Deniz kıyısına geliyorsunuz. Sağa gittiğinizde A-Martime Museum: 19.yy 3-4 tane limana demir atmış gemiden oluşuyor. En büyük ve içi müze olan 1863 yapımlı 'Star of İndia' gemisi. Hepsini aynı biletle gezebiliyorsunuz.(14 Dolar).Girerken elinize damga vuruyorlar.Bu biletiniz olduğunda ayrıca 3 Dolar verdiğinizde 45 dakikalık tekne turu yapabiliyorsunuz. *Ayrıca 1-2 saatlik tekne turları 27,29 Dolar. Geri dönüp deniz kıyısını takip ettiğinizde B- Midway Aircraft Carrier Museum: Giriş 16 Dolar. Bu devasa gemi 2.dünya savaşından sonra Amerika'ya ilk dönen gemiymil.İçinde helikopter v.s var. Devam ettiğinizde C- Seaport Village: Liman kıyısında dükkanların, restoranların, parkların , galerilerin olduğu çok keyifli bir mekan. uradan isterseniz 3-Coronado adası: otobüs veya feribot(Gidiş dönüş 8 Dolar) ile gidebilirsiniz.Adaya çok uzun bir köprüden geçiliyor. Burada Coronado hotel'e gidiniz. Otobüs, önünde indiriyor.Otel çok şık. Çok ünlünün kaldığı bu otelin önünde ki sahil çok güzel.Ben gittiğimde su çok soğuk olduğundan giremedim. Adanın kendisi de çok şık ve yeşil. kesinlikle bu adayı görünüz. 4- Balboa Park: Downtown'a yakın .Yürünebilir.Harika bir park. A-San Diego 200:giriş 40 Dolar. 9-17:30 arası açık. isterseniz parkı otobüsle veya havadan teleferikle de gezebilirsiniz.Her bölümün yürüme yolları var.Yeşillikler arasında yürüyorsunuz.genelde hayvanlar doğal ortamlarında özgürce yaşıyorlar.özellikle Malaya kaplanlarını ve Koala'ları görünüz. B- Spanish Vilage: rengarenk taşlarla döşenmiş çok sevimli dükkanlardan oluşuyor. C- El Prado: Bu caddenin üzerinde birçok girişi ücretli müze var. İçlerini gezmedim.17'de hepsikapanıyor.ama binaları harika. yine bu caddede kapalı botan,k bahçesini de gezebilirsiniz. D-Gül bahçesi ve kaktüs bahçesi 5- Oldtown:

Downtown'dan metro ile gidiliyor.(5km).Avrupalılar gelmeden önceki yaşanılan bölge.
Plaza Viega'da kerpiç evler restore edilerek çoğu müze  ve dükkan oluşturulmuş.Müzelerin çoğu ücretsiz.Harika bir yer.Meksika yemekleri ve dükkanları çoğunlukta. Burayı gezmekte çok keyifli.

Oldtown'dan otobüsle;
6-La Jolla:
A-Tek kelime ile harika bir plaj.otobsle bir saat sürüyor.İlk kez çok güzel ve temiz deniz gördüm.Bölgenin çok farklı ve doğal bir yapısı var.nefis yemyeşil parklar, güzel plajlar, çok şık yazlık evler, çarşılar var.Bayıldım buraya.
,Bu plajların birinin kayalıklarındafoklar, pelikanlar ve deniz kuşları doğal ortamlarında yaşıyorlar.
kesin bu dahile gidiniz.
Yine bu bölgede'Birch aquarium at Scripps' var.Başka yerde gitmediyseniz tmeye değmez.
Deniz kıyısı sağlı ve sollu yürüyüşler yapıp manzaranın keyfini çıkarınız.

B-Solepad Tepesi: manzarası harika. Tüm San Diego'yu görebiliyorsunuz.Özel aracınız yoksa  gidemezsiniz.Ancak otostop yapabilirsiniz.

C-Pasific Beach: Burası da normal. Daha çok halkın geldiği yer. Özel arabanız yoksa pas geçebilirsiniz.
D-Mission Körfez: Birçok su sporlarının yapıldığı bir körfez.Sahili çok uzun ama denizi güzel değil.yeşillik de değil.Ama özel araç , tekne, boot veya kayak ike adalar arası gezmek keyifli.

*burada da deniz hayvanlarının gösterilerini izleyebileceğiniz 'Seaworld' var.

E-Ocean beach ve Sunset Cilifts: Arabanız yoksa pas geçiniz.
Bu sahilde 'La  Jolla' ya benziyor.Çok şık , zengin,yazlık evler var.Ama sahil o kadar güzel değil.Kumsal yok. Parklara insanlar güneş batımını izlemeye geliyorlar.devam ettiğinizde

D- Point loma(Loma Burnu): araç ile giriş 5 Dolar.buraya otobüs de var.yarım saat sürüyor.

a-Cabrillo National Monument: Portekizli kaptan Cabrillo'nun San Diego körfezinde 'California2tarihinin başlattığı yer.Müzesi de ücretsiz.

b-Lighthouse: Burası dasevimli bir yer.Manzarası harika.
c-deniz kenarına inerek yürüyüş yapınız.
Gel git playından sonra havuzlarda deniz hayvanlarını izleyebilirsiniz.deniz kıyısı oluşumları bizim Kapadokya gibi çok ilginç.
* Ben çok şanslıydım. Ev sahibim brad ile arabasıyla heryeri çok güzel gezdik. harika bir gündü.

* Burada çalışmak için Türkiye' den gelen,üniversiteli  tişört satan kızlar, bisikletle insan gezdiren  oğlanlar gördüm.Çok da mutlu oldum.



LOS ANGELES

Etrafı deniz, dağ ve çöllerle çevrili çok geniş alana yayılmış bir şehir.özel aracınız olmadan gezmek oldukça zor.metro var ama mesafeler çok fazla.
daha çok çölşehri havası var. Çok yeşil bir şehir değil.biraz da pisti.Sevemedim bu şehri.

Burada  özellikle Japonlar, Çinliler, Koreliler gibi çok asyalılar var.

1-Downtown-tarihi bölge
A-El Pueblude Los Angeles State Historic Park: eski Meksika evlerinin olduğu alan ve park.hemen arkasında
B-Olvera Street: Meksikalıların renkli alışveriş caddesi.trafiğe kapalı ve küçük cadde.
C-Avila Adobe(1818): 9-16 arası ücretsiz geziliyor.İlk evlerden biri.Yürüyerek 10 dakika sonra
D-Chinatown
geri gelip yine 10 daika yürüyünüz.

E-Little Tokya
a-Japanese Village-plaza: Alışveriş, restorant  v.s var.karşısında Japon mğüzesi var.
b-Amerikalı-japon astronot Ellison Onizuka  heykeli: 1986'da yaşamını kaybeden yedi kişiden biriydi.

2-Flower Street
A-Museum of Contemporary Art (MOCA)
B-Music center

3- Exposition Park:
A- Naturel History Museum
B- California Museum of science  and  İndustry

4-Wilsire Boulevard : 25 km.Git git bitmiyor.
A- Mucizeler caddesi: la Brea ile Faifax sokakları arasındaki hareketli bölüm.

B- Hancock  park: Zift parkı.
C- George C.Page Museum  ofArt(LACMA): Binası da çok güzel olan Asya ağırlıklı sanat müzesi.
E-petersen Aotomotive Museum: araba, motorsiklet müzesi.

II-Hollywood
*Tur arabaları ile Hoolywood caddesini 35 Dolara , Westside ve santa Monica  Beach (35 Dolar) gezdiriliyor ama değmez.

Ayrıca ünlülerin evlerini 44 Dolara gezdiriyorlar .sadece malikhanelerin kapılarını görebilşiyorsunuz.Hiç değmez.Bu tura katılanlara 'mademe Tussauds' müzesi ücretsiz.

1-Hollywood Bouleward : Metro ile gidiliyor.
A- Hollywood Roose Velt Hotel: ilk Oscar töreninin yapıldığı otel.Lobisi gezilebiliyor.
B-Walk of Fame: Starların isimleri bulvarın her iki tarafında yaya kaldırımına çakılmış pembe yıldızların üzerine yazılmış.

C-Mann's Chinese Theater: Bu tiyatroya gösteri bileti aldığınızda içini gezebiliyorsunuz. Önünde  beton plakalarda  ,starların el, ayak izleri var.Ortalıkta birçok starın benzerlerinin dolaştığı çok hareketli bir yer.

D-Hoolywood & Highland center: İkinci katına çıktığınızda 'Lee'  dağının üzerine  yazılmış 'Hollywood' yazısını görebiliyorsunuz.
a-Kodak Theatre:Hoolwood ödüllerinin dağıtıldığı  yer.temmuz 212den sonra 15 dolar vererek içini turla gezebiliyorsunuz.
b-cadde üzerinde Mademe Tussauds ve Hollywood wax Museum'u gezebilirsiniz.

E-Griffith park: ABD'nin en büyük şehir parkıdır.Aynı zamanda şehrin manzarasını görebileceğiniz yer.

F-The Strip:Çok uzun olan  Sunset  boulevard.Hoolywood'dan başlayarak batıya doğru beveryly Hill'e kadar olan kısmı. bu zenginlerin mekanında şık restoran, cafeler  v.s  var.Yürüyerek 40 dakikada Beverlyh  Hill'e varılıyor ama araç ile gitmek daha iyi.

III-Westside (Batı yakası)
1-Beverlyh Hils : Bu tepelerde zenginler ve starların evleri var.Sunset Strip'ten yukarılara doğru tırmandığınızda görüyorsunuz. Starların evlerini illede görmek isterseniz harita alınız veya turla geziniz.Ama sadece dış kapılarından başka birşey göremiyorsunuz.
ben beğenmedim bu tepeyi. Normalde kuru olan bu tepede manzara güzel.Bir altında

2-santa Monica Blvd: Burası da şık bir bulvar. Bu bulvarı devam ettiğinizde Santa Monica plajına varıyorsunuz.
3-Rodeo Drive: Ünlü alışveriş caddesi
4-Museum of Tolerance(Yahudi soykırım müzesi)
5-Westwood Village
A-UCLA(Armand hammer Museum of Art and Cultural center: hammer'in topladığı tablolar sergileniyor.
B-westwood Memorial Park: Marilyn monroe'ye ait plaket.
6-gety Center(sanat merkezi)
A-J.Paul getty Museum : sanat eserleri müzesi

IV-Sahiller: 100 km'den fazla çok uzun  ve geniş sahilleri var.Birçok plaj var. hangisine isterseniz gidebilirsiniz ama insanlar ancak plajlara 10'dan sonra geliyorlar ve dükkanlar açılıyor.
A-Santa Monica: otobüsle gidiliyor.10 dakika yürüdükten sonra
B-Venice Plajı(Çılgınlar Plajı): Buraya ne kadar sıradışı adam varsa  gelmiş.Çoğu Jamaikalı zenciler. tezgahcıların çoğu  çadır ve uyku tulumu ile kumsalda uyuyorlar.yine evsizlerde mekan olarak burayı tutmuşlar.Çoğunun elleri, yüzlerivücutları silme dövme.pringsliler.
Burada bisiklet kiralıyabilirsiniz.1 saat 7 Dolar.2 saat 12 Dolar.Günlük 20 Dolar.Buranın vucut geliştiricieri ve kaykaycıları çok ünlü.ben de gösterilerine hayran kaldım.kaykay havuzunda adeta gençler ucuyorlardı.
Kısace bu çok renkli sahili kesin görünüz.
*Yine 'Long Beach' e metro var.

V- Üniversal Studios: Hoolywood'un hemen üstünde. Bu iki geziyi birleştirebilirsiniz. Metro da var.daha önce çok benzerini gördüğümden gitmedim.

VI-Disneyland  ve california Adventure : bu iki park yanyana.
Şehre 45 km uzaklıkta. tren ile tek yön8 Dolar veya otobüsle  2 saat ve 1.5 Dolar. otobüs 7th flower caddesinden geçiyor.
İki parka birden bilet alabiliyorsunuz.Giriş çıkış yapabiliyorsunuz.Elinize damga vuruyorlar.
biletleri internetten alırsanızsanırım daha ucuz.Ama çalışan biri aracılığı ile  alırsanız  çok ucuz oluyor.

Disneyland(80 Dolar), aynı orlando'da ki gibi .Sadece'New oirlens' meydanı var farklı olarak.o nedenle Orlando'da gittiyseniz burada gitmeye gerek yok.zaten daha çok çocuklar için.
California Adventure ,  parkı daha çok büyükler için. Daha eğlenceli. 

Disneyland'da tren ile istediğiniz yere(Durağa) ücretsiz gidebiliyorsunuz ama yürümek daha iyi.park içinde ücretsiz servis otobüsleri de var.
Yine bu parka varmadan 
A- Movieland WaxMuseum: Film sahnelerinin balmumundan yapılmış  hali.
B- Knott's Bery Farms' ı da gezebilirsiniz.
ANI: 
Ev sahibim Benjamin'in iki buldog köpeği vardı. Evi çok merkezi ve güzeldi ama köpekler evi fena kokutmuştu.
Sabah erken kalkıp köpeklerini dışarı çiş yapmaya götürüyor.geldiğinde peçete ile kıçlarını temizleyip acele ile işe gidiyor.
Döndüğünde  çiğ birer tavuk budu, özel hazır mama, ve yumurta veriyor. Köpeklerin bakımına iyi para harcıyor.
''Neden köpek besliyorsunuz'' dediğimde 
''Amerikan insanı köpekleri olmassa kafayı yer ''dedi.Çok haklı.O denli yalnızlar ki sadece eve geldiklerinde onları köpekleri karşılıyor ve seviyor.Ama gün boyu evin içinde tel kafeslerde yaşayan bu hayvanların çektiklerini düşünmeden 'hayvan sevgisi' deyip çıkıyorlar.Bahçe olsa  hadi neyse.

Los Angeles----Fresno(4-5 saat)-----Kings Canyon  and Sequoia

Fresno-----Yosemite Park

FRESNO

Normal küçük bir şehir. King Canyon and Sequoia  parkına en yakın yer.(1.5 saat).
Yine Fresno2dan hiç Merced'e uğramadan 1.5 saatte Yosemite Parkına gidebilirsiniz.


SEQUOİA and KİNGS CANYON : çok gitmeye değmez. iki parkın ortak bileti ile içinde kaç kişi olursa olsun araç  girişi 20 Dolar.Yaya 10 Dolar. Çadır yeri günlük 12-20 Dolar. Buraya belediye otobüsü yok.Özel araç ile gitmeniz gerekiyor.Park güzel ama mesafeler çok uzun olduğundan zaman kaybetmeye  çok da değmez.
Önce'Kings Canyon'u gezip geri dönüp Sequoia parkına geçebilirsiniz.
her iki parkta , orman içinde yürüyüş yolları var.
Sequoia Parkı: şelaleler, ırmak ve piknik alanları var.


Sequoia parkında dünyanın en büyük  ve hala büyümekte olan ağaçı'General Sherman'ı görünüz.85 metre uzunlukta ve çapı 30 metre. 
hemen buradan başlayan 'Congress' yürüyüş yoluna girip yürüyebilirsiniz. Biz bu ağacın gölgesinde ayı ile karşılaştık.Hepimiz çok yakından biraz da korkarak fotoğraflarını çektik.Ayı, 'Sekoya'ağacının iç kısımlarını yemekle meşguldu. Bu parkta geyiklere de rastlıyorsunuz.

* Yosemite parka yakın 'Mammoth Dağları(Dağ, orman, göller) içinde Rock Creek lake, Mono Lake(Tuz oranı yüksek), Devil Postpile'yi gezebilirsiniz.Çok güzelmiş.

YOSEMİTE PARK
muhteşem .Kesin  gidiniz.otobüs termin
özel aracınız varsa Fresno'dan 1.5 saatte ulaşabilirsiniz.Veya merced'den Shutle bus ile gidebil,rsiniz.
burada kamp yapmak harikadır ama erken rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. ben gittiğimde yer yoktu.
Yürüyüş için harika kır patikaları, göller, ırmaklar, muhteşem şelaleler, inanılmaz kayalık dağlar,çayırlar,ahşap yapılar, çitler...İnsanın içi huzur ile doluyor.

YartS(Yosemite bölgesi transit sistem),greyhound otobüs terminalinden  kalkıyor. İlk otobüs, 7'de kalkıyor.Parktan dönen en son otobüs saati de 16:30.
Otobüsle girdiğinizde gidiş dönüş 25 Dolar veriyorsunuz. Ayrıca giriş ücreti yok.Özel araba ile girerseniz giriş ücreti 20 Dolar veriyorsunuz.
Parkın içinde çok sık servis otobüsleri  ,sizi ücretsiz tüm noktalara götürüyor. Gezmesi kolay bir park.illede içeri de özel araca ihtiyacınız yok.
veya kapıya kadar özel araba ile gelip başkaların aracı ile parka giriş yapabilirsiniz.
En mantıklısı önceotobüsle veya aracınızla 'Glacier point ' e gitmek.Burada vadinin tamamını ve Yosemite, vernal, ve neveda Falls'u karşıdan görüyorsunuz.Yine Half Dome(Yuvarlak kaya parçası) nı da  görüyorsunuz.
Manzara gerçekten muhteşem. Daha sonra vadiye doğru geçip şelaleleri  ve diğer gezilecek yerleri yakından görünüz.
nehir ve göl kenarlarında harika piknik alanları , yürüyüş yolları var. Yine bisiklet kiralayarak patikalardan geçerek çevreyi gezebilirsiniz. Hatta katırla bile gezebiliyorsunuz.
Çok yürüyüş yolları var.Ama günlük gittiyseniz şelalere yürümek yeterli.inanılmaz manzaralarla karşılaşıyorsunuz.
Yine otobüsle(Zaten özel araça ilerisine izin yok.) 'vernal Falls' da ininiz. 2.5 km yürüyerek şelalenin en tepesine kadarvçıkınız. Yalnız yanınıza yağmurluk alınız şelale çok ıslatıyor.Kameranızı koruyunuz.ben burada oluşan gökkuşağı kadar güzelini hiç biryerdegörmedim.Çocukların resimlerinde çizdiği gibi  renkli ve keskindi.
Tepeden 20 dakika yürümeye devam ederek ' Neveda Fall' u görünüz. zamanınız varsa 8km kadar  fazladan yürümeye devam ederek şelalenin en tepesine ulaşabiliyorsunuz.
Oradan yuvarlak çizerek 1.5-2 saatte vadiye inebilirsiniz. 

Yoksa Neveda fall' görüp tekrar otobüs durağına dönüp yine otobüsle 'Mirror lake'ye gidiniz.burası da çok güzel. Bu parkta herşey insana yaşama sevinci katıyor.Hele benim çok sevdiğim ahşap bahçe çitlerinin verdiği huzuru hiç unutamadım.

Merced-----San Francisco(4.5-5 saat)
Merced-----Salinas(8 saat)

SAN FRANCİSCO

Amerika'da yaşanacak en güzel şehir. Gezilmesi kolay ve çok keyifli bir şehir.
Gezmek için 2-3 gün yeterli.


Körfezi, tepeleriyle, İstanbul'a benzeyen  bu hep sisli olan şehrin iklimi de çok güzel. Fazla sıcak olmuyor.

Şehir merkezi, Market street ve Union Sqare sayılır.

I- Downtown : greyhound  otobüs terminali  de burada.

1-Market Street: Sahile giden büyük cadde. Alışveriş  dükkanları, restoranlar, v.s  var.

2- Union Square : 30 metrelik granit var. Yüksek ve şık binaların olduğu meydan.
A- Westin san frencisco oteli
B- transameria  Pyramid (260m)
devam ettiğinizde deniz kenarına çıkarsınız. Ama önce geri dönüp
3-SOMA(South of Market): Yeşil alanlar, sanat ve eğlence yerleri
A- Metreon(teknolojik sergiler)
B-San Frencisco Museum of Modern Art : Binası çok ilginç.
4- Civciv center: Buraya otobüsle de gidebilirsiniz. kamu binalarının olduğu büyük alan.
II-Deniz kenarı: Market caddesini bitirdiğinizde.Manzarası güzel.Boydan boya yürüyünüz. Çok keyifli
1-Pier 39: Alışveriş dükkanları, restoranlar, . ve eğlence merkezleri var. Yine Alcatraz adasının  ve ' Goden Gate  Bridge' nin manzarası var.
A- Kıyıda tahta iskelede yaşayan deniz aslanlarını görünüz.
B- Forbes Island  restorant: Yüzen bir plartform üzerinde.

2- Fisherman's Wharf: Burası da alışveriş dükkanları, restoranlar, cafeler, v.s  ile çok hareketli bölge
*Fisherman's  Wharf'tan devam ettiğinizde marina ve presidio'ya ulaşıyorsunuz. ben farklı yoldan  gitim buraya.
A- the Cannery: eskiden meyva işletme fabrikası olan  alışveriş kompleksi ve çok şık.
B- Ghirardelli Square: Çikolata fabrikası.İkram da yapıyorlar.
III- Alcatraz Adası: Birçok turizm şirketi 85 Dolara paket tur olarak satıyorlar. yani ada ile birlikte şehrin diğer yerlerini de gezdiriyorlar  ama  gerek yok.
Deniz kıyısından ofisten 26 dolara fery+ ada girişi olarak biletinizi alabiliyorsunuz. Ama çok giden olduğundan 1-2 gün sonrası için ancak bilet bulabiliyorsunuz.o nedenle internetten bir gün öncesi için almak en mantıklısı.
Feriye bindikten sonra  bilete bakan hiç olmadı.
2.5 km uzaklıktaki adaya kısa sürede varıp kendi kendinize hapishaneyi geziyorsunuz. Sonraki fery ile de geri dönüyorsunuz.çok sık fery var zaten.
Hapishanede 'Al capone 've Alcatraz'ın kuş adamı 'Robert Stroud'un hücrelerini  görevliden rica ettiğinizde özel olarak gösteriyor.
IV-Parklar: Otobüsle
1-Alomo Square
A- paindet ladies(boyalı bayanlar veya 6 kız kardeş): Ama burada bunların dışında da harikulade Viktoria evleri de var. Bayıldığım bu evlerde çokyaşamak isterdim.Yürüyerek
2-Haight Ashbury: 1960 yıllarında çiçek  çocukların mekan tuttuğu yer. Burada da güzel evler var.Yürüyerek parka giriniz.
3-Golden Gate Park: Çok büyük bir park. İçinden araba yolları geçiyor.
*parkın içinde ki tüm alanlar sabah 9'da açılıyor.
A- Conservatory of Flowers: Pazartesi kapalı.Giriş 7 Dolar.
B- Japanese Tee Garden: Giriş ücretsiz.
C- Botanik Garden. giriş 7 Dolar. Oldukça büyük.
Zamanınız varsa gezilecek daha çok yer var. çocuk parkı çok güzel.
4- Lincoln Park . golden parkın sonundan gidiliyor.
A- Palace of the Legion of Honor: Pazartesi kapalı. Bu saray müzede Rodin'in orjinal  düşünen adam heykelini ve diğer heykellerini görebilirsiniz.ben bu müzeye gidemedim.
5- Presidio: otobüs ile gidiliyor. Ordunun bulunduğu bu alanı , ispanyollar inşa etmiş. Sahil kenarı  ve yeşil alanlar , şık evler var.' Golden gate' köprüsünün çok yakınından manzarasını görebiliyorsunuz.
A- Palace of Fine arts: Roma yapılarına benzeyen bu yapı aslında çocuklar için aktivite merkezi. göl kenarında ve çok ihtişamlı.Ücretsiz geziliyor.
B- Elploratorium. Güneş enerjisi ile çalışan müzik aletlerinin v.s olduğu ilginç müze. Pazartesi kapalı.Giriş 15 dolar.
Burada otobüsle köprünün ayağına veya karşı tarafa geçebiliyorsunuz.76 veya 10 nolu otobüs ileveya kiralık bisikletle deniz kıyısından da gidebilirsiniz.
V- Golden gate Köprüsü: 19372de biten dünyanın en uzun köprülerinden biri.5-21 arası yayalara açık.
A - Yarım saat yürüyünüz. Köprüden sehrin manzarası cok güzel. Ancak köprü bitiminde devam etmek için otobüs yok.Koprü bitiminde manzara seyredilen güzel bir alan var. ben rica ile özel araba ile gittim.
köprü bitiminden araba ile 15 - 20 dakika sonra
B - Sausalito : tepede yesillikler içindeki zenginlerin yazlık evleri alık restoranlarolan bu sahil kasabası çok şirin. balık restoranları ünlü. Burada ancak özel arabanızla gidebileceğiniz
C - Muir woods national monument : Yaşları bin yıldan fazla , boyları 75 metreye ulaşan dev Sekoya agaçlarının olduğu yer.
Özel arabanız varsa isterseniz daha ileride
D - Tiburon sahil kasabasına da gidebilirsiniz.
Dönüşte otobüsle 'Lombort street' yakınında ininiz.
VI-Tepeler: 1873'de tramvay kullanılmaya başlamış. Şu an fazla hat yok.
1-Russian Hill: Bahçeli küçük evleri ile Rusların kurduğu bölge.
A- Lombord street: Bu yılan gibi kıvrılan yokuşun 7 tane keskin virajı var çiçeklerle süslenmiş yol kenarları ile manzara çok güzel.
Buradan yürüyerek fisherman's wharf'a inip tramway ile bir deniz kenarında (Çok sıra oluyor.) bir de denize yakın iç caddede duraklar var. Tek biniş 5 dolar. Tramvay ile yokuş çıkması çok zevkli.
2- Nob Hill:
A- Mark Hopkins Oteli : Çaktırmadan otelin topuna çıkıp manzarayı seyrediniz. Otelin hemen karşısında
B- Fairmont Otel: Bu da çok şık Otel bunun roof'una da çıkılıyor. Karşısında
C- Kulüp binasi: James Flood'un kahverengi taş evi. Yürüyerek
3- China Town: Diğer şehirlerden farklı. Büyük ve güzel. Sanki Çin'sesiniz.

A- North Beach: İtalyanların kurup ve yaşadığı yer. Yürüyerek
B- Telegraf Hill: körfezin manzarası buradan daha çok güzel.
C- Cort Tower : İtfaye hortumunun ucuna benzeyen bu kuleye manzara seyretmek için çıkış 7 Dolar.
*Point Reyes: Orman , dağ , sahil çok güzelmiş görmedim.
*Castro: Eşcinsellerin mekanı. Gay festivalini gördükten sonra buraya gitmedim.
ANI: Gay ve lezbiyen Festivali:   ben San Francisco'ya 26 haziranda gittiğimde etrafı çok kalabalık olan caddelerde  çok renkli giysili insanlar  geçit töreni yapıyordu.hemen hızla çantamı en yakın otele  bırakmaya giderken  cadde üzerinde bankta anadan üryan iki adamın sohbet ettiğini gördüm. Bir Türk olarak aklıma'' sanırım bunlar tımarhaneden kaçtılar. neden polis bunları almıyor' diye düşündüm.Ama bu durumu kime  anlatsam bana inanmayacaklarından  korkarak adamlardan  fotoğraflarını çekmek için izin istedim.  Değil kızmak  daha da cüretkar bana poz verdiler.otellerin hepsi doluydu.Meğersem 'Gay ve Lezbiyen' festivali varmış.Zorla bir otele çantamı emanet edip tekrar caddeye  geldim ki gördüğüm manzaraya inanamadım.
Geçit töreninin dışında halkın arasında yine çırılçıplak erkekler ve kadınlar dolaşıyordu. Erkekler, organlarını  zincirle bağlamışlardı. Hele bir erkek organı ile öyle bir show yaptı ki   etrafında halka olup seyredenlerin arasında  bir ben bir de diğer bir aile çok güldük.daha sonra sorduğumda onlarında faslı olduğunu öğrendim.Tabii müslüman bir ülkeden gelenler için gördüklerimiz inanılır gibi değildi.
Bu  çıplak adamların koluna girerek   fotoğraf çektirenler bile vardı.
Erkerk erkeğe, kadın kadına öpüşen ve el ele gezen çiftleri yadırgayan yoktu.
Yine çırılçıplak bisiklet süren kay kayla kayan erkeklerin manzarasını siz tahmin ediniz.Öylersine şoka girdimk i video bile çekemedim.
neyse   bu beni   çok eğlendiren bu  gösterilerden sonra  öğleden sonra  'Civciv Center' de gördüğüm manzara midemi kaldırdı.
Çok kalabalıkların toplandığı bu alanda tüllerle çevrilmiş  kısmen kapalı  yerde  yüzünü siyah kocaman maske ile kapatmış  bir zenci uluorta  masturbasyon yapıyordu.Gelen geçen de bakıyordu.sanırım organının  boyutunu  göstermek amacı ile sanırım kafasını zorlayarak   öpmeye  çalışıyordu.  oradan annesinin elinden geçen bir erkek çocuk için nasıl bir tramva olur. Benim aklım almadı.
Amerika azmış.Bu özgürlük olamaz.nereye kadar. Bunları seyreden birçok genç özenebilirler.doğru olabilir mi bu davranış.Evet, doğuştan olanlara diyecek birşey yok.
Amerika'da çocukları sevemiyorsunuz. Sapık olduğunuzu düşünebiklirlermiş.Eeee bu kadar sapıklığın olduğu ülkede böyle  şüphelenmeleri normal.
inanılmaz yalnızlıktan , boşluktan , herşeyi denemiş olmaktan farklılık arıyorlar sanırım.Normal cinselliğin bir cazibesi kalmamış.
Memlekete döndüğümde ailenin  kadınlar gün partisinde gizlice çektiğim bu çıplak adamların fotoğraflarını bilgisayar ekranına koyup sessizce oturdum.Biraz sonra hepsi 'Bu ne' diye  çığlık çığlığa  bağırdılar.Bir tanesi hiç mümkün olmadığı halde belki  dışardan görülür diye  perdeleri kapattı. Tabii bu işin benden çıktığını anladılar.Çok güldük.
SAN FRANCISCO ÇEVRESİ
KUZEY:San Francisco----Salinas(GH bus, 4 saat)------Monterey (yakın, 20km, belediye otobüsü var.)
MONTEREY: Deniz kenarındaki büyüleyici yerleşim. 1542'de keşfedilen Monterey , İspanya ve Meksika yönetimi zamanında başkentti. Her türlü meyvenin yetişrildiği çok şirin bir yer.
I- Eski Kent: 19.yy Meksika ve Amerikan kerpiçten ahşap balkonlu eski evleri ; yaya kaldırımlarına çakılan farklı dillerdeki metal yuvarlak plakaları takip ederek kendiniz gezebiliyorsunuz. Yalnız bu evlerin içi , hafta sonları açık. Ama bahçelerini istediğiniz zaman görebilirsiniz.
Şehrin hemen girişinden başlayarak ;
1- Royal Presidio Chapel ve Bakire Meryem : 1795 yapımlı.
2- Robert Lovis Stevenson House: Sadece Cumartesi açık. İskoçyalı Yazar 'Defne Adası' romanını burada çalışmıştır.
3- The Cooper - Molera Adobes : Ailenin yaşadığı ev.
4- Larkin House: Cumartesi ve Pazar açık. 1840'larda Birleşik Devleri Konsolosunun ilk ve tek evi.
5- Pasifik House: Cumartesi ve Pazar açık. Giriş 3 Dolar bahçesi de çok güzel.
6- California's First Theather: 1847 yapımlı sadece haftasonları açık. Giriş 3 Dolar.
7- Custom House (Gümrük Binası): 1827 yapımlı Birleşik Devletlerin ilk Federal binası.
8- Fisherman's Wharf: Bu balıkçı iskelesi ahşap konserve fabrikalarının ; Restorant , Butik , Galeri v.s dönüştürülmesi ile çok şık bir mekan oluşturulmuş bu sevimli yerde her dükkanda çok lezzetli midye çorbası ikram ediyorlar.
Burada ayrıca deniz kıyısında yaşayan su samurları , deniz kuşları ve pelikanları görebilirsiniz.
Deniz kıyısından yürüdüğünüzde karşı sahilde de deniz aslanları yaşıyormuş ama biz gittiğimizde göremedik.
En sonunda da 'Monterey Bay aquarium' var.
*Artık özel arabanızla deniz kıyısının takip ederek inanılmayacak kadar güzel manzaralar görmek için devam ediyoruz.
'Seventeen  mile drive' yolunu takip ettiğinizde;
II- Carmel: 27 km uzaklıkta ki çok şık ,sevimli,  bir tatil kasabası.
bitkiler, galeriler, restoranlar,   o denli şık ki .Binalar çok sevimli her taraf doğal bir şekilde renkli çiçeklerle bezenmişti. Çok sevdim burayı.
hele plajı nefisti.Çok dekoratif selvi ağaçlarının bulunduğu bu sahilde  hava çiselediğinden  denize giremedim. Kasabanın hemen çıkışında ;
A- Carmel Mission: Giriş 6.50 Dolar. bu çok eski kik
lisede  peder Serra'nın  mezarında var.
III- Carmel'den Big Sur'a doğru   giden 50 km sahil yolunu devam ediniz. Arabanız yoksa da otostop yapabilirsiniz. Böyle muhteşem deniz manzaralarını hiç biryerde göremezsiniz. orman, kır çiçekleri ile bezeli yamaçları, masmavi deniz, derin uçurumlar, renkli kayalıkjlar v.s ...Büyülenmeye hazır olunuz.
A- point Lobos: State  park: Araç ile giriş 10 Dolar. ama yayalar ücretsiz. Bir saat yürümek gerekiyormuş. uzun sürekalamayacağımız ve yüzemeyeceğimiz için biz girmedik.Sizin zamanınız olursa kesin giriniz. plajları ve manzarası harikaymış.
zaten yol boyu seyir terasları var. tüm manzaralar muhteşem.
B- Carmel Highlands   ve birçok manzara terası.
*Dönüşte Big Sur'dan döndük.
C- Palo Colorado- Big Sur: burası orman içi çok güzeldi. insanlar yoğun ormanın içinde tahta evlerde naturel bir yaşam sürüyorlar. ama kapılarında onları işlerine götüren lüks arabaları bekliyordu.

PASİFİC GROVE:
Bu sahil kasabası Monterey'e çok yakın. iki parçadan oluşuyor. 'Pasifik Roof' olan kısmında  inanılmaz şık yazlık evler, dükkanlar vardı. Sahilleri de çok güzeldi.
*Aslında yol;
Carmel------Big Sur-----Hearst Castle  devam ediyor. İki saat sürüyor.
A- Big Sur: piknik, yürüyüş, balık tutmak için çok güzel bir yer. Birçok sanatcının burada yaşıyor.
B- hearst Castle: Orsan Welles'in 'yurttaş kane' filminde anlattığı gazete patronu 'William Randolph  Hearst'in 50 hektarlık  bu mülkünü reservasyon yaptırarak otobüs ile   en az  iki saatte  gezebiliyorsunuz.
bu malikhanede orjinal  ve kopyaları ile birçok sanat eseri kullanılarak inşa edilmiş.
Salinas------Vallejo(GH bus, 5-6 saat)------Napa(1 saat, bld.Otobüsü, 2.5 Dolar, 16 mil)
Vallejo greyhound  terminali şehre biraz uzak. otobüs ile 'Vallejo transit' e gel. belediye otobüsleri buradan kalkıyor.
NAPA (California  eyaleti.)
*üzüm bağları ve şarap için Napa veya Sonomo'ya  gidebilirsiniz.
İçinden Napa  nehri geçiyor.
dağ, ova, tepeler, üzüm bağları ile dolu zengin bir şehir. Çok şık otel ve dükkanlar  var. şarapları çok kaliteli ve ünlü.

önce downtown 'da turist ofisine uğrayınız. Napa'daaaraç ile veya bisiklet le üzüm bağlarına  ve şarap üretim merkezlerine ulaşıyorsunuz. Yolunuzun  üzerinde  birçok  var. şarap tadımı da yaptırıyorlar.
bunlardan;
1- Atresa : Biraz yokuşu var. araba ile daha iyi .Yukardan üzüm bağların görüntüsü harika.
2-Bisikjletle yapacağınız 'Wine Train' ile birçok bağ ve şarap üretim yeri görebiliyorsunuz. fazla uzak değil.
Bunlardan 'Andreti Winer , Monticello ve en kapsamlı Black Stallion, ('Big Ranch' yolunu takip ederek gidiniz.)
Dönüşte diğer yoldan dönerseniz, yine birçok üretim merkezi görebiliyorsunuz. Bağlar arasında  piknikte yapabilirsiniz. Yalnız üretim merkezleri 17'de kapanıyor.
NAPA- MERKEZ
*Napa ve bu bölgede erik, şeftali, çilek, v.s  bolca meyva üretiliyor.
1- Oxbow Public Market (OPM): Birçok restoran  ve alışveriş dükkanların bulunduğu şık kapalı alan. saat 21'e kadar açık.
2- Napa millk& Hatt Market(NM): tarihi bölge. Tarihi otel, ev,v.s var.
Buradan nehir kıyısından  yürüyünüz veya bisikletle  geçiniz.
3-Downtown 'da çok şık otel  ve dükkanlar var.
vallejo(12:05)------Eureka (21:30)(sadece GH  otobüsü  bir tane var.
*eğer özel arabanız yoksa 'Napa' ya otobüsle gelmenize gerek yok. çok zaman kaybı olur. Tekrar geldiğiniz yoldan 'Oakland'a geri dönmeniz gerekiyor. Değmez.
EUREKA
California'nın aşap merkezi. Çok sakin ve sıkıcı şehir. özel aracınız yoksa kesinlikle gitmeyiniz.
Çünkü greyhound otobüsü, deniz kenarından en son Eureka'ya gidiyor. Ondan sonra GH otobüsü yok.
Örneğin Potland2a gidecekseniz  daha sonra tekrar oakland'a geri dönüp  tekrar yukarı çıkmak zorundasınız. deniz kenarı yolundan değilde daha iç tarafta ki yoldan gidiyorsunuz. ama özel arabanız varsa  Eureka----- portland  arası 3 saat sürüyor.
1-old town. Şehir merkezinde sadece tarihi bölgeyi  gezebilirsiniz. çok güzel evler var. zaten tüm şehirde her ev ayrı bir güzel.
2- Carson House: kereste  baronu 'Willion carson'un Viktoria dönemi harika bir ev.Şu an klüb. artık içi gezilemiyor. Yine şehir merkezinde
3-sekoya park: Bisikletle gidiliyor. fena değil.
4- redwood national  park:
Eureka------- redvwood(özel oto, 1.5 saat)
*Bu parka  giden yol,pasifik kenarında  manzarası harika.mayonuzu alırsanız yürüyebilirsiniz. yol üstünde de geyikler görüyorsunuz.
bu dünyanın en uzun ağaçları , sekoya ağaçları ile  aynı aileden. sadece bunların içleri kırmızı. Dışları değil.
En büyük redwood ağacını ücretsiz  görebiliyorsunuz  ama parka giriş ücretli.
Euruka--------portland(24 saat. tekrar 'Oakland' a dönüp , tekrar yukarı çıkıyorsunuz.)
* ama Euruka'dan Weed, Redding, med Ford v.s ulaşırsanız , 'Oakland' a geri dönmenize gerek yok. 9-10 saatte portland'a  gidebilirsiniz. Buralarda greyhoun ile
PORTLAND(Oregon eyaleti)
yemyeşil, içinden nehir geçen çok güzel bir şehir. şehrin içini bir günde gezebilirsiniz.ama bu şehri bisikletle gezerseniz tadını alırsınız.
I- Şehir Merkezi. sırasıyla
1-Pioner Square : Burada turizm ofisi de var.
2- Saturday Market: Nehir kenarında  renkli tezgahları ile çok sevimli.
3- Classic Chi nese garden : Chine Town'da nehir kenarına çok yakın. Giriş 8.5 Dolar. çok sevimli durgun  gölleri, çin binaları ile çin yazlık sarayına benziyor.
4-Rose garden: giriş 5 Dolar.Eğer   bisikletiniz varsa nehrin karşı yakasına geçip, 'Rose  Garden arena' yı gezebilkirsiniz. Basketbol maçları, konferansların olduğu  büyük bir bina.
Bisikletle nehrin karşi yakasından devam ederek 'Omsi' genelde  çocukların deneyerek öğrendikleri  bir merkez. Başka aktivitelerde   var.çok da değmez.
5- Ama nehir kenarında yürüyünüz veya bisikletle turlayınız. 'Hawthorne Bridge' den geçerek  tekrar nehrin 'Downtown' un olduğu  tarafa  geçiniz. Nehir kenarından yürüyerek  'yukarı doğru Bumside' caddesinden  bisiklet veya otobüsle
II-Parklar:
1-Pittock Mansion :10-17 arası açık.Giriş 8 dolar.   Bu yol yemyeşil ormanın içinden  geçiyor.Şehrin  manzarasını   seyredebilirsiniz. Pansilvanyalı  bu zengin  ailenin bu  malikhanesi  ve çevresi de çok güzel. Yakınında
2- Washington  park: 5-22 arası açık. çok güzel.
A- Rose test  Garden : 7-21 arası açık. Ücretsiz ve çok güzel.
B- Portland Japanese  garden : 10-19 arası açık. Giriş 9:50 Dolar. Büyük ve çok güzel.
III- Şehir Dışı:
1- Multnomah   Falls: araba ile 30 dakika.
2-mount rainer. 3 saat. 1980 yılında patlayan  volkanik dağ.  Ama Seatle'ye daha yakın.
portland-------- Seatle(4 saat)
SEATLE
' boeing  ucak üretmekle ve microsoft gibi internetşirketleri sayesinde   zengin şehir olmuş.
*' Olympic ' ve ' caseade' karla kaplı  dağların  arkasında pasifik var.
Bu şehri en az iki gün gerekli.boeing  ucak üretmekjle ve microsoft gibi internetşirketleri sayesinde   zengin şehir olmuş.
Pasifik kıyısına iki saat uzaklıkta ki bu şehir sanki deniz kenarındaymış gibi.
Bir tarafında tuzlu 'Elliot bay'  diğer  tarfından   taze suyu olan  ' lake  Washington'.
Göl ile körfez arasında' lake   Wasington  canal' ile geçiş  var.
yani bu şehirde nereye giderseniz  gidin istanbul gibi su ile karşılaşıyorsunuz.
ayrıca  birçok park var.
Downtown'u ise yürüyerek çok rahat  gezebiliyorsunuz.
1. Gün:
I- Şehir merkezi: sırasıyla yürüyerek;
1- İnternational District: Çin, Japon, Kore, Vietnam v.s  halkların yaşadığı  bölge. Asya eserlerinin  satıldığı dükkanlar, restorantlar,  v.s var. yeşim taşı  gibi mücevher dükkanları var.
A- Buda tapınağı
B- Wing lake asian Museum: pazartesi kapalı. Asya'dan  Amerika'ya  göçlerin  tarihini anlatıyor.

2- Pioneer  Square :  Eski   yerleşim merkezi.  Kırmızı tuğlalı Victoria evleri var.
A- Underground Tour: 10-21 arası her saat başı tur var. 18 Dolar. Pioneer  Square'de  binanın içinden ilet alıp  içinden de tura başlanıyor. 90 dakika sürüyor.
1889 yangınında,  şimdiki şehrin altında kalan   çoğu yanan  şehri gezdiriyorlar.
3- pike Place Market:sabah 10 gibi canlanıyor. Kendi ürünlerini satan, balıkçı,meyva dükkanları v.s var. Diğer hediyelik eşyalarda satılıyor. Oldukça renkli.
4- Horbour: Pike palace  marketten asansörle  veya  merdivenle inip  karşıya geçiyorsunuz.
A- Seattle  Aquarium : giriş 19 Dolar.
B- restorantlar ve cafeler var. Yürüyüş yapabiklirsiniz.
Buradan yürüyerek devam ederseniz 'Seattle  Center' e  gidebilirsiniz.
* Ama önce limanı gezip yukarı caddeye çıkıp  ' Pike Place Market' i gezip oradan yürüdüğünüzde   de gidebilirsiniz. bu yol daha canlı.
II- seattle Center:  Dünya fuarından  kalma  bölgedir. Opera house,   heykel  bahçesi, müzeler var.
1- pasific Science  center: Giriş 18 Dolar. daha çok çocukların  , gençlerin deneyerek  öğrenebilecekleri  deneyler, sergiler,  uzay ile ilgili bilgiler  v.s  çokj değmez.
2- Experience  music Project:  pazartesi kapalı.  renki metalden çok ilginç  binası var. İçinde
A- pop müzik  müzesi
3- space Needle : giriş 18 dolar. Tüm şehrin  manzarasını   görebileceğiniz bu kulede (Gözlem terasından) ayrıca  restorant da var.

III- seattle  Asian Art  Museum : seattle  center'in  yukarı tarafında 'Volunteer park'ın içinde.
IV- Havacılık merkezi( boeing  fabrikası):  Ucak teknolojisinin  tanıtııdığı   merkez.

V- parklar  ve Göller ve plajlar(Bir gün)
1-green lake:
 Harika. nilifer çiçeklerin açmış. ördekler yüzüyor. her türlü su sporlarının yapıldığı bu parkın çevresini  yürüyerek   veya bisikletle  gezebilirsiniz.
ben gittiğimde 4 temmuz-amerika'nın doğum günü olduğundan birçok insan parklarda  piknik yapıyordu. Oyun oynuyorlardı. Güneşleniyorlardı. balık tutuyorlardı. ayrıca burada yüğzebiliyorsunuz da. bayıldım buraya.
Bisiklet, araba veya yürüyerek
2- Gas works park: 'lake wasington canal'ın  kıyısında tepelik bir alanda. çok güzel manzarası vardı.
insanlar parkı tamamen doldurmuştu. piknik yapıyorlardı. eğlenceler vardı.
burada bisiklet veyaaraba ile köprüyüngeçerek  wasington parkının içinden devam ederek (Bu yol harikaydı. ormanın içinden sadece yürüyebileceğiniz  ve bisikjletle gecebileceğiniz yoldan gidiniz.)
3- Lake  washington : nefis manzarası var. çevresi yemyeşil.
4-Aliki Beach : otobüs veya araba ile  gidiliyor. 'Eliot bay' da yazlık evlerinsıralandığı kumsal.ama denizi pisti.
*Buraya giderken adını unuttuğum tepede, olympic ve rainier dağının manzarasını  görebileceğiniz  gözlem yeri var.
*Kütüphane  binası da çok ilginç  ve ünlü.
*Tüm sularda fery ile adalara ulaşabiliyorsunuz.
*Bu şehre araba ile gezmek gerekiyor. Tam gezeyim derseniz 1 hafta gerekli.
* Seattle2de de san francisco ile aynı günde gay festivali varmış. Ama burada erkekler tanga ile dolaşıyorlarmış. g
* 4 temmuz  bağımsızlık günü, tüm Amerika'da insanlar pikniğe gidip barbükü yapıyorlar. şanslıydım. Bu renkli piknikleri gördüm.
*Ertesi gün  de Seatle'de 'Lions Festivali vardı. Tüm amerika eyaletlerinde ki  ve dünyada ki  insanlar kortej halinde yürüyorlardı.Türk grubunu görünce çok sevindim.neredeyse bizim her şehirden katılanlar vardı.
VI-Mount rainer national park: otobüs veya özel araba ile 2 saat. karla kaplı , aktiv  volkan dağı .tepesine çıkmak çok zormuş. Birçok dağcı ölmüş. yürüyüş turları  düzenleniyormuş. voncaver  Greynhound otobüs geçiyor.
şehrin her yükseltisinden  bu dağın  nefis  manzarasını görebiliyorsunuz. bu parkta 2-3 gün kalınca  tadı çıkıyormuş.
VII- san Juan Islands: Bu bir çok ada topluluğuna  2 saat araba yolculuğundan sonra Boot2a binmek gerekiyormuş. Çok güzelmiş.
Kanada tarafında 'Vancover Island'  a yakın.sanırım fery ile de gidilebiliyor.
ANI:
Ev sahibim Grace  beni  alarak bir parkta uzun uzun sohbet ettik.Çok tatlı bir kızdı. begeldiğimizden şom ağız, heyecanla san francisco'da ki 'gay festivali'ni anlattım. temkinli olsamda  aklımdan geçen olumsuzluklardan bahsettim.
daha sonra eve  geldiğimizde evinin penceresinde   kocaman  gökkuşağı renginde ki 'gay'  bayrağını görünce  jeton  düştü. Duvarda ki  resimlerden ve  banyo tavanında ki birkaç tane duştan durumdan şüphelendim
ben bisikletle  şehri gezip geri döndüğümde  ev sahibimin lezbiyen arkadaşları da gelmişti.Fizik yapıları, oldukça kiloluydu.Bolca dövme ve prinsleri vardı.Hepsi orta yaştaydılar. İkisi Giyim ve davranış olarak erkek  gibiydiler.
Renkli şişe benzeri birşeyden keyifle duman tüttürüyorlardı. bir Türk olarak safca ''İçtiğiniz nargile mi, şişe mi'' diye sorduğumda ''Maruana'' demezler mi.Bu kadar da açık olmaları hoşuma gitti.
hep birlikte hazırladığımız akşam yemeğinden sonra 4 temmuz kutlamaları dolayısı ile havai fişek gösterilerine gittik.Dönüşte bir tanesi evde kaldı.ben yorgun olduğumdan erkenden yattım.Sabah  evdeyatak olmasına rağmen aynı yataktan çıktıklarını görünce iyice emin oldum.Acıkca sordum''lezbiyeniz'' dediklerinde  ''Nasıl oldunuz'' diye sordum. Zaten bu gezimde bu konuda master yaptım.Tüm konuları sorup öğrendim.
Benim çok tatlı  ev sahibim'Ailesinin çok baskılı  ve dindar olduğunu,dans, erkek arkadaş v.s yasak olduğunu,20-25 yaş arası erkeklerle ilişkisinin olduğunu  ama daha sonra lezbiyen olduğunu' anlattı.Hayat hikayelerini dinledikçe yaşamın ne süprizlerle dolu olduğunu bir kez daha gördüm.
Ev sahibimin diğer arkadaşı şehirde bırakacak yerim olmadığından çantamı aracına koyup ertesi günü otobüse getirdi.Son derece yardımsever ve donanımlı bayandı.Onla da  otobüsümü beklerken iyi sohbet ettik bu konularda.



Seatle -----Sınır(2 saat)------Vancouver(2 saat, Greyhound  bus ile 8:45'den 22'ye kadar otobüs var.)
Kanada-Vancouver'de görüşmek üzere

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder