10 Şubat 2011 Perşembe

9-NICARAGUA

NİGARAGUA
En az bir hafta gerekli.
6 milyon nüfuslu.Göller, nehirler, aktif ve sönmüş volkanlar ,yemyeşil doğa ve ucuzluğu ile gerçekten gezmeye doyamayacağınız ülke.
Panama kanalından önce Nigaragua’da göl ve nehirleri birbirine bağlıyarak Karayip  denizinden pasifik okyanusuna bir kanal açılması düşünüldüğünden Amerika kıtasında  yeri çok starajik noktadadır.

TARİH
Burada yaşayanlar 1502 ‘de Colomb’un buraya uğramasından sonra 1524’de İspanyollar gelerek Leon ve Granada şehirlerini kurup yerleşmişler.
Daha sonra İngilizler, Karayip kıyılarına yerleşmiş.
Ülke 1838’de bağımsız olabilmiş.
Ülkenin çoğrafi yapısı gereği okyanusları, göller ve kanallar aracılığı ile birbirine bağlamak uygun olduğundan 20.yy’da Amerika el atmış.Aynı hikaye burada da yaşanmış.Amerika devrimcilere karşı para yardımı yapınca iç karışıklıklar had safhaya ulaşmış.
Özellikle Ronald Reagan döneminde para gücü ile diğer devletleri de yanına alan ABD,  amborga uygulayarak solcu hükümeti zor durumda bırakmış.Yapılan yardımlarla kontra gerilla sayısı hızla artmış.Buna rağmen ülkedeki devrimciler , ABD’ye karşı en uzun direnenler olmuş.Diğerlerinden  farklı olarak CIA darbelerine karşı savaşmışlar.
Ancak Kosta Rika başbakanının önderliğinde Honduras, Kostarika, El Salvador, Guatelama ve Nicragua masaya oturmasıyla barış sağlanmış ama bu arada bir yüzyıl kaybolmuş.(70 ve 80’li yıllar.)Çekilen acılar unutulmuş.Şu anda kendini toparlamaya çalışan ülkede dinci kesim yönetimi ağırlıkta.

İKLİM: Nigaragua çok yüksek olmadığından çok sıcak oluyor.
PARA:
1 Dolar= 22Cordobas
Ucuz ülke.
Bir öğretmen maaşı 150-200 Dolar arası.
YAŞAM:
Ülkede şehirler arası yollar çok iyi.Ama ülkenin doğusunda yol yok.Hep bot ile ulaşılıyor ve tehlikeli.Buradan Kostarıka’ya bile bot ile geçiliyor  ama yine tehlikeli.
Halkı çok pis.Herşeyleri sokağa atıyorlar.
Nıcaragualılar kesinlikle çok farklı.Daha yardımseverler, dost canlılılar, neşeliler ve tok gözlüler.
Köydeki ve şehirdekilerin birçoğu çok fakir.evlerinde bir şey yok ama özellikle kadınlar çok süslüler.Ama çok şık evlerde var.örneğin ev sahibimin evi harikaydı.Kirası 1700 Dolardı.
MATAGALPA
Bir gece kalmak yeterli.
Dağların arasında bir şehir.fena değil.Gelmek için de pek değmez.Kahve üretimini ve kovboy yaşamını görmek isterseniz gidebilirsiniz.
1-SEGRA NEGRA
A-Coffee farm (İspanyolca da finca de cafe: Burası Matgalpa’ya yarım saat uzaklıkta. ‘Jinotega’yolu üzerinde yol ayrımında inip yürüdüğünüzde göreceksiniz.
bekci kulubesini geçip soldan yukarıya çıktığınızda kahvenin işlendiği yeri göreceksiniz.zaten yol boyu kahve tarlalarında çalışanlara rastlıyorsunuz.
Burada ki köylüler çok fakir.Evlerinde bir şey yok ve çok pasaklılar.Ama doğa harika.Sanırım işletmenin sahibinin oğulları  işletmeye yakın sevgilileri ile muhteşembir evde kalıyorlardı.çok iyi derecede İngilizce biliyorlardı.Çok yakışıklıklıydılar.Köylüler ise aynı köylülerdei.Her yerde ayrım aynı.

Burada İşletmenin yolunda ‘Segra Negra’adlı çok şık bir otel de var.Tekrar Matagalpa’ya dönüp
Matagalpa→Leon(60C, en son araba 14’de,1.5 saat.)
ANI:Matagalpa’da karşılaştığım Fransız çocuk uzun süredir Nicaragua’daymış.Her tarafı çok iyi biliyordu.Ona’Sıkılmıyor musun? Ülkeni , aileni özlemedn mi?’ dediğimde ‘yok’dedi.Valla ben bir ay sonra bu kadar sorunlar olmasına rağmen ülkemi, ailemi ve dostlarımı çok özlüyorum.Uzun süre4 dışarda yaşayamam.
LEON
Bir gece yeterli.
16.yy’da ‘Leon Krallığı’tarafından kurulanİspanyol kökenli şehir.
Kalma: Hostel El Albergue (Gasolinera petronica vest )
Terminal ve merkeze yakın ama dorm odalar çok sıkış tepiş.Kahvaltı dahil , internet bedeva dorm 5$.
Çevrede Katedrale yakın çok hostel var.
1-         Cerro Negro Volkan gezisi: Hiçağaç olmayan sönmüş volkan dağında yürüyüş.Sabah 5’de rehberlerle gidilip 14’de dönülüyor.yemek dahil 21 Dolar.Ben granada’da volkan turuna katılacağım için gitmedim.Artık her yere gitmemeyi öğrz.endim nihayet.
2-         Leon Viejo: Aslında zamanınız yoksa bu kısma gitmeyiniz.
Leon termininal→La Paz centro(Otobüs, 10C, 1.5 saat.) →Momotonbo(Leon Viejo’nun olduğu kasaba, Otobüs, 10C, 1 saat)
A-Momotonbo kasabasının içinde  ‘Leon Viejo’harabeleri var.Giriş 2 Dolar.500 yıl önceki yerleşim yerinin sadece temelleri kalmış.Birşey yok.
B-Momotonbo kasabası göl kenarında kurulmuş.Hemen göl kenarında kurulmuş.Hemen gölün yanında ki restorantta et tabağı 60C, balık tabağı ise 80C’ye yitebilirsiniz.Volkan dağını göl ile birlikte seyre3debilirsiniz.
C-Asososca  Lagun:Otobüs Monotonbo’ya girerken inip sorarak yaya yolundan 3km  daha tırmanıyorsrsiniz.
unuz.Yol kumlu ve çok kötü,Ancak at arabaları bulabilirsiniz.Burada çifçilerin yaşamını yakındn göre4biliyorsunuz. Eğer bu
 Laguna gidecekseniz erkenden giderek pıknik yapabilir ve yüzebilirsiniz
Orman içi güzel ama bu kadar sıkıntıya girmeye  çok da değmez.Giriş 5 Dolar.
Ben motorbisikletli bir fotoğrafçı ile  gittik ama yoldan  çok zorlandık.İlk kez Orta Amarika’da yaşayan birisi, verdiğim hediyeyi kabul etmedi.Çok şaşırdım.
3-beach:
Leon içinde →Marcadito bölgesi(şehir içi bld.otobüsü,3C) →Pomeloya-Tamarinat deniz kıyısı(Otobüs, yarım saat,10L)
Tam otobüsten deniz kıyısında in.Sola yürüyerek büyük kayayı da geçerek ‘Panita’’ya gel.Burada deniz daha güzel.Panita’dan otobüse binerek ‘Leon’a gelebilkirsiniz.
Bu plaj aslında uzun ve çok güzel.Kum pırıl pırıldı.Deniz çok temizdi ama okyanus olduğundan dalgalıydı.
Ben erken gittiğim halde girdiğimde alaboro oldum.Burada yanıma bir balıkçıyı taktım.Sahil boştu.Sahil boyu yazlık, oteller vardı.burada da şans çubuğu üzerimdeydi.otobüs beklerken leon’a gelen bir aile beni arabalarına aaldılar.Erken otele dönünce iyi de bir kahvaltı yapabildim.
4-şehir merkezi:
A-katedral:Giriş 20C. Orta Amerika’nın en büyüğü.gerçekten çok görkemli.
Çevrede birçok koloniyal yapı var.Pazartesi olduğunda geleneksel ve devrim müzelerine(3C) gittim. Çok bakımsızdı.Diğer ikisi dıştan iyi görünüyordu ama kapalıydı.
Leon →Managua(1 saat, 40C)
MANAGUA
Bir gece yeterli.
Bu şehri kaçak göçek gezdim.herkes bana’Çantanı çalarlar’ diye uyardılar.Daha çok alışveriş merkezlerinde gezdim.Bunun dışında hep birisine benimle gelmasini rica ederek gezdim.Evet tehlikeli ülke.fakirler.Biraz da abartıyorlar sanırım.
Aslında şehir, çok yeşil ve güzel.Sanırım yazılanlardan dolayı çok kötü bekliyordum herhalde.Bana çok güzel geldi.
Çok şık ev v.s de vardı.Ama şehrin tam bir merkezi yok.Özellikle şehir dışında yaşayan zenginler tam zengin.
1-Devrim Meydanı:
A-Huellas de Acahualinca: Yanardağ patlaması sonucu fosillerin eski Managualıların ayak izleri görülür.
Managua→Masaya(20 dak.10C) →Granada(20 dak.19C)
Managua ‘dan direk heran dolmuş yada otobüs Granada’ya otobüs bulabilirsiniz.20C.

*özel arabanız varsa Masaya’dan sonra ‘Caterina’ya uğrayıp içe sapmanız gerekiyor.
Bu kasaba,  çiçek yetiştiriciliği ile ünlü.heraf çiçek.16.yy’dan kalma evleri de çokj  şirin.Renkli tahta materyaller satılıyor.Ayrıca buradan yukarı çıktığınızda 1 Dolara lagünü görebilirsiniz.
*Masaya: Çok güzel.taş büyük binanın içinde el sanatları çarşısını zamanınız varsa geziniz.
CORN İSLAND
1.yol: Managua→Corn island(Çift yön, 1.72Dolar-keş, 1.79 dolar-kredi  kartı  ile,)
*hergün 6:30 ve 14’de uçak var. 1.5 saat sürüyor.)
2.yol: Managua→El Rama(optobüs, 150C) →Blue Fields (Bot-panga, 200C) →Corn adası(bot-panga, 200C)
Corn Island→Little Corn Island(120C)
*Aslında bir omuzum kırık olmasaydı  bu şehirde yanıma para almadan dolaşmayı çok denemek isterdim. Karadeniz damarım bastı  dövüşmek istedim ama diğer omuzumu da kırarlar diye korktum.
GRANADA
En az 1-2 gün gerekir.
Harika bir şahir ve temiz sayılır.
Endülüs kökenli  bu şehir gerçekten muhteşem.Şehre girer girmez içiniz huzurla doluyor.çok güzel hosteller var.
Central parka yakın
Hostel la Casita, la Libertad, otel Checkro v.s .Hepsi birbirine yakın. Dorm da kişi başı 4-6 dolar.
1-Mombacho volkan gezisi:
Tur ile giderseniz 10:30-14 arası 40 Dolar.
Kendiniz giderseniz ; Granada→Nandaime  otobüsüne binip(6$) Mombacho girişinde ininiz.1.2 km yürüyünce
A-Kanopy: tek kişilik teleferik turunu  göreceksiniz.Kişi başı 20$.ormanın içinde ağaçlara duraklar koymuşlar.ağaçlara tellerle geçiyorsunuz.Gençlere ilginç geliyor.Konopy merkezinden 200 metre daha yürüyünce ‘Mombacho’ girişi geliyor.
*Ne kadar doğru bilmem ama pazartesi, Salı, Çarşamba bu balkona transfer yokmuş.daha doğrusu transfere kapalıymış.Ama isterseniz  en az 2 saat yürüyerek en tepeye çıkabiliyorsunuz.Ama çok rahat özel çıkan jiplererle otostop yapabilirsiniz.merak etmeyiniz.
Yol boyu çiçekler , kelebekler, v.s ile doğa harikaydı.Bahar yeni gelmişti.En tepede ise 1.5 kilometrelik yürüyüş parkuru var.ara ara da manzara seyretme yerleri görüyorsunuz.bu arada da volkan’ın dumanının çıktığı yeri ve sıcaklığı görüyorsunuz.
Burayı Nicaragualı bir aile ile gezdim.
Buraya giriş 5-10 Dolar dendi ama benden isteyen olmadı.Sanıyorum sadece arabalardan alıyorlar.
2-Boot turu: 300 adanın arasında botr ile geziyorsunuz.
Granada→Assese(Taksi, çok yakın) →Birçok adacık var.(Bot ile.Mombacho2dan çok rahat görülüyor.)
*Bot ücreti300C.Kaç kişi kçiralarsanız aranızda bölüşüyorsunuz.
Tur ile giderseniz 1.5 saat, b35 dolar.her zaman var.sabh 10’da başlıyor.Ben nasıl olsa Omotepe2ye gideceğimden tur istemedim.
3-Apayo volkan turu(Laguna drsiniz. Sadece transfer 30 Dolar.Apayo-rater Laguna):
1.Özel tur: her zaman bulabilirsin. Sadece transfer 30$.
2.Bazı hoteller: la Libertad v.s.10-16 arası .adını yazdırarak  sadece transfer olarak 6 dolara götürüyorlar.
Kendi kendine gitmek istiyorsanız;Managua otobüsüne binip granada ile Masaya arasında ki ‘Apayo Lagun’girişinde ininiz.10C ve 20 dakika sürüyor.
İç kısma doğru 2 saat yürümelisiniz ama çok sayıda araç geçiyor.Otostop yapabilirsiniz.Taksi de var.
Ben gittiğimde göl dalgalı ve pisti.Hayal kırıklığına uğradım.Gölün çevresinde oteller var.Aynı zaman da yerleşimlerde var.Hatta lisansınız varsa gölde dalabiliyorsunuz da.
Hostel Monkey hut, turcuların turistleri götürdüğü yer.
4-Şehir turu: harika kolaniyal yapılar var.Göl kenarın da yürüyünüz.
1-Granada →Omatepe-Altagracia kasabası(fery, haftada Salı ve Perşembe günü , 4 saat, 80C,yolculuk çok keyifli.)
2-Granada→Rivas(otobüs, 24C) →jan Jorge(Taksi,10-20C.tutturabildiklerine) →Omatepe-Mayogalpa kasabası (Fery, 30C-küçük, 40C-0rta)
Büyük fery , 10:30 ve 16:30 da var.60C.En doğrusu Granada’dan Altagnacia’ya gelmek.Çünkü gezilecek yerler bu alanda.Oradan ‘Moyogalpa’ ya gelip Rivas’a dönmek.Veya Rivas’tazn Moyogalpa’ya gelip (eğer Concepcion volkan turu yapmayacaksan)direk  daha hareketli ve güzel olan Altagacia’ya geçmek.İki kasaba araqsı otobüslr bir saat.
OMETEPE
Dünyada tatlı su üzerfinde ki en Ama yüzmek içindeki su bitkilerind4en dolayı zormuş. büyük ada.
İki tane volkan var.
1-Concepcion : 1610 metre yüksekliğinde4 ve aktif.(Moyogalpa’da)
2-Maderas: 1394 metre yüksekliğinde krater gölü var.Ama yüzmek içindeki su bitkilerinden dolayı zormuş.(Altagracia’da)
MOYOGALPA
Küçük sakin bir kasaba.
1-Concepcion volkan turu:6:30-13:30 ar5ası sadece yürüyerek  ve rehberle çıkılıyor.
. Grup ne kadar fazla ise fiyatı da 10-15 Dolar araqsında değişiyor.Yine grubun performansına göre 1000 metreye veya en tepeye çıkılıyor.
2-Bisiklet, otobüs veya otobüsle 4 km uzaklıkta ki ‘Punta Jesus Maria’  sahiline gidilir.Ben gittiğimde şansızlığıma göl çok dalgalıydı.Giremedim.
3-Moyogalpa→Charco Verde(15 km, yol ağzında otobüsten inip yürüyünüz.burada lagün var.Kayak var.)
Moyogalpa→Altagracia(16C, 1 saat, ilk otobüs 5:30am)
*Bazı otobüsler Altagracia’nın daha aşağı taraflarınada gidiyor.Örneğin Moyogalpa’dan direk Sta. Cruz’a gidebiliyorsunuz.
ALTAGRACİ
Burada nehirde yüzülebilir.Çamaşır yıkayan kadınlar görülebilir.
1-Rio Buen Sucesco=Ojede Agua: Suyun gözü olan bu natürel havuza giriş2 Dolar.en çok burayı sevdim.Çok doğal ortamın içinde kocaman doğal iki havuzun içinde yüzüyorsunuz.
Altagracia’dan otobüsle giderken yol ağzında ininiz.500  metre yürüyünüz.Buradan 2.5 km ilerlediğinizde
2-Santo Domingo Plajı: Ben gittiğimde çok dalga vardı.Plaj görünmüyordu bile.Su da temiz değildi.Buradan
3-Dört  km ileride ‘Merida’ otobüsüne binip’El Porvenin’ de ininiz.Sonra yürüyecekseniz.
Petroglyphs= Anı mezarlar: kayaların üzerinde kabartmalar var ama çoğu silinmiş.Birşey kalmamış ama çevre için gidilir.
*Tüm buralara Merida otobüsü ile gidebilirsiniz ama otobüs saat başı geçiyor.Ama çok geçen araç olduğundan otostop yapabilirsiniz veya bisiklet veye motobisiklet kiralayabilirsiniz.
4-Otobüsle devam ederseniz sar laman şelalesi var.ben gitmedim.
Rivas→San Juan del sur(1 saat, 20C.)
SAN JUAN DEL SUR


Sahíl kasabası
Yemyeşílndağlarla çevrílmíş haríka bír koy.Deníz bíraz dalgalıydı ama gerçekten haríka bír sahïl.Ülkenín en pahallı  turístïkn şehrï.
Dorm kïşí başın9-10Dolar.Ben sahïlde  çok sevímlí ‘Esperanza hostel ‘de kaldım.Çevrede çok sevïmlí dïğervhostellerde vardı.
San Juan del Sur→Rívas(20C)→Renas Blancas( Nícarauga-Kosta Rïka sınır kasabası, 15C, 1 saat)
San Juan Del Sur→San Jose(Dírekt,23Dolar, Değmez.Sınıra kendïníz gdebïlïrsïnïz.)
Otobüsten ïnïnce hemen sınır.
Sınır kapısını ne olduğu belïrsíz ínsanlar tutmuş.Tax parası 1 Dolar ístedïler.Dïplomatík pasaport deyínce tırsıyorlar.Yïne ïçerïde bedava verílen dolduracağınız evrağı ‘İhtíyacınız var’díyerek ‘1 Dolara dışarıda bïr dolu  yalancı ínsanlar  satıyor.
İçerde de tekrar çıkış parası ístedïler.Yíne dïplomatík pasaportum var dïyerek vermedím.Daha sonra rüşvet almak ïçïn ‘Kosta Rïka’ mührünü vurmuyorlarmış.Díkkatlï olunuz.
Kosta Ríka’ya ya yürüyerek grïyorsunuz.Çok kuyruk var.Haríta v.s  vermedíler.Ama otobüs bïlet gïşesí var.Her tarafa otobüs var.Otobüsün ïçïnde bílet alırsan şöför daha fazla ístíyor.
*Rïo San Juan: Costa Ríka  sınırına yakın kuş cennetí.Görülebílír.
Costa Ríka’da görüşmek üzere





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder