1 Şubat 2011 Salı

V - 2011 YILI AMERİKA KITASI GEZİ YAZILARI

Biletimi  gidiş,İstanbul→Miami ve dönüş, Toronto→İstanbul olarak aldım.
Ben  önce Miami ve Orlando’yu gezip Orta Amerika’ya geçtim.Oradan  da Güney Amerika’yı gezip geri dönerek  tekrar kuzey  Amerika’nın diğer bölgelerini gezip Kanada’ya geçtim.Kanada’dan da İstanbul’a geri döndüm.

*En pahallı ülke sırasıyla ; Brezilya, Şili, Arjantin.En ucuz ülke Bolivya,Ekvator’da fena değil.
*En sevmediğim ülke Peru oldu .Ekvator ve Venezualla, Guetemala da sıkıntılı.Halkı sevimsiz, bencil, paragöz ve arsızlar.
En sevdiğim Meksika, Nigaragua, Bolivya ve urugay oldu.Arjantin, şili, Kolombiya ve Brezilya halkı da normal sevimlikilte.
*18 mayıs ‘Uluslar arası müzeler  günü’nde tüm dünyada müze girişleri ücretsiz.
*Pazar günleri elçiliklerin acil telefonları açık ve size yardımcı olabilecek bir görevli var.
AMERİKA TARİHİ
-Dünyanın 3. Büyük ülkesi Amerika, 1492’de Kristof Kolomb tarafından keşfedildi.dahasonra Avrupa’dan  özellikle İngiltere’den birçok göçmen gelerek Atlas okyanusu kıyılarına yerleştiler.daha sonra iç kısımlara geçen İngilizler, 13 kıloni oluşturdular.İngilizlerden atanan valiler, kolonileri yönettiler.
-1765 yılındaİngiliz göçmenler, İngiltere’nin getirdiği vergi ve yasaklamalara karşıayaklandılar. Uzun süren bu mücadelenin sonunda 1789’da ABD kuruldu.
-Ama 1850’den sonra kuzey  ve güneyde ki eyaletler arasında kölelik sorunu nedeni ile iç savaş çıktı. Güney eyaletleri, savaşı kaybetti.Kölelik kaldırıldı.
İç savaş: 1861-1865  yılları arasında Amerika’nın kuzeyi ile güneyi arasında çıkmıştır.
Güneyde zengin verimli tarlalar var. Güneyliler zenciköleleri çalıştırarak ürün alıyorlardı.Kuzeyde ise en büyük kentler(N.Y, Washington, Boston v.s)  gibikentlerden ürünler ihraçediliyordu.
Kuzeyliler, güneylilere vergi, v.s koyup baskı yapınca güneyliler isyan ettiler. Kuzeylilerde ‘Siz  tarlalarınız da köle çalıştırıyorsunuz’ dediler.Aslında   hiçbir beyaz  köleliğin  kaldırılmasını istemiyordu ama bahane bu oldu. Sonunda  çıkan içsavaşı kuzeyliler kazandı ve kölelik kaldırıldı.
Martin Luther: Siyahlara yapılan aşağamalar siyahları isyan ettirdi. Beyaz bir  kadının otobüste bir zenciyi arkaya göndermesi, zenci öğrencilerinin üniversiteye alınmaması  üzerine zenciler silahlanmaya başladı.kaba kuvvet gösterileri çoğaldı.
Martin luther, bu isyanlarda her ikitarafı da sakinleştirerek , konuşarak uzlaşma sağlayan lider olduğundan her iki taraf tarafından sevildi.



-1. Ve 2. Dünya savaşına katıldığı taraftarlarla birlikte kazandı. Dünyanın en güçlü ülkesi oldu.
Ama Afrikalılar,kölelikten kurtulmuşlar  ama kaderlerinden kurtulamamışlar.2.sınıf işler hep onların. Fakirler ve eğitimsizler.

ULAŞIM
-Ucak: Sprit air lines→Kolombiya’da (Cartegena, Bogota’da) Amerika2ya en ucuz bilet alabileceğiniz havayolu.
www.cheapair.com  bu web sayfasından da ucuz ucak bileti bulabiliyorsunuz.
FESTİVAL
*Easter-Semane Santa: Tüm hirstiyan ülkelerinde  17-04-2011 ile 24-04-2011 arası dini bayram kutlandığından otobüsler, oteller dolu oluyor.Fiyatlar fırlamış oluyor.Dikkatli olunuz.

*Paskalya: Mart sonu.Guetemala-Antigua’da 6 saatte yapılıp 2 saatte bozulan 12 km ile dünyanın en büyük yapbozu ile kutlanıyor.Bu halılar(Alfombralar) talaştozu, çiçek, boya kullanılarak yapılıyor.
-Bolivya-Ururu  festivali ise şubatta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder